MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τα σενάρια για σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα. Άρχισαν οι ανεπίσημες επαφές

Advertisement

Sponsored by exness

Τα σενάρια για σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα – Άρχισαν οι ανεπίσημες επαφές

Άρχισαν οι ανεπίσημες επαφές για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, γράφει η Γενί Ντουζέν, η οποία κάνει λόγο για τρικομματική «κυβέρνηση» με τη συμμετοχή και του Κόμματος του Λαού στη συνεργασία ΚΕΕ – ΔΚ, ενώ η Αβρούπα αφήνει να νοηθεί ότι η Άγκυρα θέλει μια συνεργασία των κομμάτων ΚΕΕ – ΡΤΚ για άνετη πλειοψηφία στη «βουλή».

Advertisement

Η Γενί Ντουζέν αναφέρει ότι αύριο συνεδριάζει το κεντρικό διοικητικό όργανο και το Σάββατο η ανώτατη κομματική βουλή, το ανώτατο κομματικό όργανο του ΚΕΕ, όπου θα συζητηθεί και το θέμα του σχηματισμού «κυβέρνησης». Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσουν και τα συλλογικά όργανα των ΡΤΚ και ΔΚ.

Στο Κόμμα του Λαού, σύμφωνα με τη γγ, Γκιουλσιάχ Σανβέρ Μανάβγλου, συζήτησαν στα συλλογικά τους όργανα και το αποτέλεσμα των «εκλογών» και πιθανά σενάρια σχηματισμού «κυβέρνησης».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, από το κόμμα του οποίου απομακρύνθηκαν στελέχη που δεν βοήθησαν στις «εκλογές», δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια «συγκυβέρνηση» υπό την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων. Το πιο σημαντικό, είπε, να μπορεί να παράγει (η «κυβέρνηση») και όχι η συμμετοχή σε αυτήν.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Φαίζ Σουτζούογλου ανέφερε σήμερα ότι τα σενάρια για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» και τα ονόματα που ακούγονται για τα διάφορα «υπουργεία» είναι απλώς «κουτσομπολιά» και «είναι λάθος». Σύμφωνα με το «σύνταγμα», συνέχισε, έχουν μια νομική διαδικασία 10 ημερών πριν μπορέσουν να λάβουν την εντολή για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» την οποία και θα χρησιμοποιήσει για να μπορέσει με ταχύτητα να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατάληξη στον σχηματισμό της.

Δεν είναι σίγουρο, πρόσθεσε, με ποιον θα σχηματίσουν «κυβέρνηση», αλλά θα πρέπει να είναι ένα σχήμα που θα έχει άνεση πλειοψηφίας στη «βουλή». «Στόχος μας μια κυβέρνηση μακράς διάρκειας», ανέφερε. Είπε ότι το ΚΕΕ στηρίζει την απόφαση που έχει ληφθεί τόσο από τον Ερσίν Τατάρ όσο και από την Τουρκία για την πολιτική υπεράσπισης της λύσης δύο κρατών και το επιχείρημα για δύο, ίσα, κυρίαρχα κράτη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι ο «λαός» φόρτωσε στο ΡΤΚ μεγάλη ευθύνη με την αύξηση της δύναμης και των «εδρών» του και πρόσθεσε ότι το κόμμα θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση για να απομακρυνθεί ο «λαός» από το χείλος του γκρεμού στο οποίο βρίσκεται τώρα οικονομικά.

Σημείωσε ότι αν έρθουν στη «βουλή» «νομοσχέδια» τα οποία θα σουλουπώσουν έστω και λίγο την οικονομία, το ΡΤΚ δεν θα αντιταχθεί σε αυτά απλώς και μόνο για να ασκήσει αντιπολίτευση. «Αν αυτό που εννοεί ο κ. Σουτζούογλου μιλώντας για ριζοσπαστικά μέτρα είναι να απλώσει πιο πολύ τα χέρια του στην τσέπη του λαού και να αυξήσει τους φόρους, η αντίδρασή μας θα είναι σκληρή σε αυτά», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ο επόμενος στόχος του ΡΤΚ είναι να σχηματίσει «αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, σε άλλες δηλώσεις του χθες, ο πρόεδρος του ΚΑ, Ερχάν Αρικλί αναφερόμενος στον Μπερτάν Ζάρογλου, που αποχώρησε από το ΚΑ και προσχώρησε στο ΚΕΕ αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί, είπε ότι ο Ζάρογλου χρησιμοποίησε όλη τη δύναμη και την επιρροή του πάνω στη βάση του ΚΑ, φέροντας μάλιστα από την Αλεξανδρέττα «ένα αυτοκίνητο γεμάτο κοινοτάρχες», οι οποίοι περιόδευαν από πόρτα σε πόρτα, προσπαθώντας να πείσουν κόσμο και μοιράζοντας και λίστες. Σύμφωνα με τον κ. Αρικλί, αν ο κ. Ζάρογλου ξόδευε αυτά τα χρήματα για το ΚΑ, το κόμμα θα εξέλεγε 8-10 «βουλευτές» και όχι δύο και ο ίδιος ο Ζάρογλου θα γινόταν «βουλευτής» και ίσως και «υπουργός».

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα των «εκλογών» ήταν μια αποτυχία για τις αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις. Σημείωσε ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση υπέστησαν σοβαρές απώλειες έναντι των αποσχιστικών δυνάμεων που αντιτίθενται στη λύση και ότι έχουν ενισχυθεί περισσότερο οι δυνάμεις της δεξιάς και του στάτους κβο.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκμαζχάν, ο βασικός λόγος γι’ αυτή την αποτυχία είναι το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ειρήνης και της δημοκρατίας δεν κατάφεραν να ενωθούν γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα και συμμετείχαν στη διαδικασία μοιρασμένες και καβγαδίζοντας μεταξύ τους.

Επισημαίνοντας τη μεγάλη αποχή, ο κ. Κορκμαζχάν σημειώνει ότι εκείνοι που απείχαν ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία αριστεροί και προοδευτικοί και ότι στη βάση του μποϊκοτάζ υπήρχε η έλλειψη εμπιστοσύνης και πίστης στο καθεστώς και στα κόμματά του, καθώς και το γεγονός ότι δεν προσφέρθηκε άλλη επιλογή λόγω της αδυναμίας ενότητας των δυνάμεων της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network