MC MEDIA NETWORK

May 11, 2021 Tuesday 20:10:48

Εγγραφή στο
Newsletter

Στον… δρόμο για Γενεύη με αποφασιστικότητα αλλά και ρεαλισμό

Μεγάλη Εβδομάδα Κυπριακού – Αναχώρηση για Γενεύη με αποφασιστικότητα αλλά και ρεαλισμό

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Αποφασισμένοι μεν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια αλλά με ρεαλισμό ότι η στάση της Τουρκίας δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η πολυμελής συνοδεία του, ταξιδεύουν για τη Γενεύη, όπου τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη θα κτυπά η «καρδιά» του Κυπριακού.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν τα μέλη της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας και οι πολιτικοί αρχηγοί, που μεταβαίνουν στην ελβετική πρωτεύουσα όπου θα συναντήσουν και σημαντικές δυσκολίες λόγω των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν εξαιτίας της πανδημίας.

Η Cyprus Times θα είναι παρούσα στη Γενεύη, για να καλύψει με τον απεσταλμένο της Γιώργο Βήχα, όλες τις εξελίξεις.

Με θετική προσέγγιση…

Σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην άτυπη διάσκεψη «με θετική προσέγγιση και θα συμμετάσχει με δημιουργικό πνεύμα στις εργασίες της για να επιτευχθεί ο στόχος της διάσκεψης που δεν είναι άλλος από τη διαπραγμάτευση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος επί της ουσίας».

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος για όλες τις πιθανές εξελίξεις, για όλα τα πιθανά σενάρια. Ανέφερε πως υπήρξε προετοιμασία τόσο της διαπραγματευτικής ομάδας, όσο και της νομικής ομάδας που συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαπραγματευτή «για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε εξελίξεις και τα οποιαδήποτε θέματα τεθούν κατά την άτυπη Πενταμερή».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι η λύση δυο κρατών δεν είναι αποδεκτή εκ μέρους μας, όπως και ότι είμαστε έτοιμοι για μια λύση που θα είναι μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, που θα στηρίζεται στη συμφωνημένη βάση λύσης όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση η οποία να είναι συμβατή με τις αρχές και τις αξίες, και το κεκτημένο της ΕΕ, αλλά και θα βασίζεται στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, όπως επίσης και στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο».

Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως «εμείς είμαστε η πλευρά η οποία υιοθετεί τις θέσεις και αποφάσεις όχι μόνο του ΟΗΕ αλλά και της διεθνούς κοινότητας, και είμαστε η πλευρά η οποία επιθυμεί μια λύση η οποία θα διασφαλίζει τα συμφέροντα αλλά και τις ανησυχίες και των δυο πλευρών».

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση, με δεδομένες τις θέσεις που εκφράζουν δημόσια η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού που επιδιώκουν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «είναι λογικό κάποιος να μην είναι αισιόδοξος για την έκβαση της άτυπης Πενταμερούς, εάν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμείνουν στις θέσεις τις οποίες δημοσιοποιούν το τελευταίο διάστημα».

«Προτείνουν λύση εκτός των πλαισίων των ΗΕ, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ όπως και από τη συντριπτικότατη πλειοψηφία του διεθνούς παράγοντα. Μόλις πρόσφατα είχαμε δηλώσεις για το θέμα λύσης δυο κρατών από πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, ανέφερε «αν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίσουν να υιοθετούν αυτές τις θέσεις είναι λογικό ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Εντούτοις, η εμπειρία του παρελθόντος μας διδάσκει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δούμε ποιες θα είναι οι επίσημες θέσεις που θα θέσει η τουρκική πλευρά κατά τη άτυπη Πενταμερή. Παρόμοιες θέσεις είχαμε ακούσει από τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ και ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος προέρχεται και από το ίδιο κόμμα με τον Ερσίν Τατάρ είχε παρόμοιες θέσεις. Εντούτοις και με τον Ντενκτάς και με τον Έρογλου φθάσαμε σε σημείο που προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις επί της ουσίας του Κυπριακού», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Θα πρέπει να δούμε, ανέφερε, «ποιες θα είναι τελικά οι θέσεις της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας κατά την άτυπη Πενταμερή. Εκείνο που μπορούμε ως ε/κ πλευρά να διαβεβαιώσουμε είναι ότι πάμε με καλή θέληση για να έχουμε μια δημιουργική, παραγωγική παρουσία με σκοπό την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που μας ταλανίζει τόσες δεκαετίες, πάμε με τη θέση που εκφράζεται από τα ΗΕ, την ΕΕ και τον διεθνή παράγοντα, και σημειώνουμε ότι η άλλη πλευρά δυστυχώς δεν έχει αποδεχτεί την παρουσία της ΕΕ σε αυτή την άτυπη Πενταμερή».

Σημείωσε πως «η ΕΕ θα είναι παρούσα στη Γενεύη με μια τριμελή αντιπροσωπεία. Εντούτοις δεν θα είναι παρατηρητής στην άτυπη πενταμερή κάτι που δίνει και το στίγμα της πολιτικής της Τουρκίας». Υπενθύμισε πως η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως «ως εκ τούτου η ΕΕ έχει πολλά να προσφέρει σε μια διαπραγμάτευση και για τις δυο πλευρές που μόνο θετικά μπορεί να είναι».

Ερωτηθείς αν κατά τη διάσκεψη η πλευρά μας θα θέσει το θέμα των ΜΟΕ, ο κ. Κούσιος είπε πως τα ΜΟΕ έχουν προταθεί επανειλημμένως από την πλευρά μας και τα έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ και μπορούν να δώσουν πολλές διεξόδους σε πολλά θέματα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει τη δυνατότητα μέσα από τα προτεινόμενα ΜΟΕ να αντιμετωπιστούν πολλές ανησυχίες, επιφυλάξεις αλλά και θέματα τα οποία εγείρει η άλλη πλευρά», ανέφερε.

Σημείωσε πως ένα από τα θέματα αυτά είναι αυτό της Αμμοχώστου, δηλαδή η παράδοση της περίκλειστης πόλης κάτω από τη διοίκηση του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα γίνεται η εισήγηση για την παράδοση και του αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου κάτω επίσης από τη διοίκηση του ΟΗΕ, όπως γίνονται και προτάσεις για άλλα θέματα όπως λειτουργία λιμανιών, εμπόριο κλπ.

«Εξαρτάται από την άλλη πλευρά αν και κατά πόσον θα ήθελε να συζητήσει περαιτέρω το θέμα των ΜΟΕ όπως τα έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε ανά πάσα στιγμή», είπε ο κ. Κούσιος.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες, πριν ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News, αφού είπε ότι Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό, αναφερόμενος στη διάσκεψη της Γενεύης υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί κοινός τόπος, αναφέρει πως θα ήθελε να είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τουλάχιστον ένας κοινός παρονομαστής για την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν το 2017. «Αλλά είμαι πραγματιστής. Δυστυχώς, η τουρκική στάση, καθώς και οι θέσεις της σημερινής ηγεσίας της τουρκο-κυπριακής κοινότητας αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας.

Βαρυφορτωμένο το πρόγραμμα των συναντήσεων

Το πρόγραμμα των συναντήσεων, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης, με ανοικτό πάντα το ενδεχόμενο κάποιων διαφοροποιήσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

27η Απριλίου

Η διάσκεψη ξεκινά το απόγευμα της 27ης Απριλίου με διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τoν Πρόεδρο Αναστασιάδη (7μμ ώρα Κύπρου) και νωρίτερα με τον κ. Τατάρ.

Αργότερα ο ΓΓ των ΗΕ θα παραθέσει δεξίωση προς τους συμμετέχοντες στην άτυπη διάσκεψη, με συμμετοχή 1 συν 2 από κάθε πλευρά.

28η Απριλίου

Στις 28 Απριλίου, το πρόγραμμα αρχίζει στις 11 το πρωί (ώρα Κύπρου) με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του ΓΓ των ΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των ΗΕ, στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 1 συν 5, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3μμ (ώρα Κύπρου) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια.

Στις 5μμ (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντόμινικ Ράαμπ και μία ώρα αργότερα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ.

Στις 7μμ ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, στις 8μμ (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

29η Απριλίου

Στις 29 Απριλίου, στις 10 το πρωί (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει διμερή συνάντηση με τον κ. Τατάρ και ακολούθως με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Θα ακολουθήσουν τριμερείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στη 1μμ (ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ολομέλειας των μερών με συμμετοχή 1 συν 5.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει κατάληξη. Για να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ο ΟΗΕ ετοίμασε το πιο πάνω βαρυφορτωμένο πρόγραμμα αλλεπάλληλων συναντήσεων και για τις τρεις ημέρες της διάσκεψης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενημερώθηκαν τα μέρη πως εάν χρειαστεί η πενταμερής θα συνεχιστεί και την Μεγάλη Παρασκευή.

Ποιοι συνοδεύουν Αναστασιάδη

Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που αναχωρεί στις 0900 το πρωί της Δευτέρας, με ναυλωμένη πτήση, για τη Γενεύη μεταβαίνουν στην Ελβετία ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος και ο Διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης.

Επίσης τον συνοδεύουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, πλην του ΕΛΑΜ, δηλαδή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, η Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου (ο Πρόεδρος του Κινήματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είναι επαφή κρούσματος κορωνοϊού και δεν δύναται να μεταβεί), και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν.

Ακόμη τον Πρόεδρο συνοδεύουν, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και της ομάδας νομικών. Πιο συγκεκριμένα οι Ιωάννης Κασουλίδης Παναγιώτης Δημητρίου, Τάσος Τζιωνής, Τουμάζος Τσελεπής, Χριστίνα Ιωάννου, Κωνσταντίνος Κόμπος, Κωστάκης Παρασκευά, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Παντελής Παντελίδης και Ανδριανός Κυριακίδης.

Ποιοι Συνοδεύουν τον Τατάρ 

Ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ θα συνοδεύεται στη Γενεύη από τον διαπραγματευτή του, Εργκιούν Ολγκούν, την εκπρόσωπό του, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, τα μέλη της ομάδας Οσμάν Ερτούγ και Ογουζχάν Χασίπογλου, τον συντονιστή των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ, και 4 νομικούς και συνταγματολόγους. Στην τ/κ αντιπροσωπεία θα βρίσκεται και ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Τον κ. Τατάρ θα συνοδεύουν επίσης ο Πρόεδρος του ΚΕΕ, Εσάν Σανέρ, ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, με τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του κόμματος, Φικρί Τορός, ο Πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ. Εκ μέρους του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος στην Γενεύη μεταβαίνει ο πρώην «υπεξ», Ατάι Αχμέτ Ρασίτ, εκ μέρος του Κόμματους του Λαού, η ΓΓ Γκιουλσιάχ Σανβέρ Μανάβογλου και εκ μέρους του Κόμματος Αναγέννησης ο ΓΓ Ενβέρ Οζτούρκ.

Ποιοι άλλοι πάνε στη Γενεύη

Μαζί με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, θα βρίσκονται στην Ελβετία ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο Διευθυντής Α2 Διεύθυνσης Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Εξάλλου όπως έχει γίνει γνωστό, η Angelina Eichhorst, διευθύντρια τομέα Δυτικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκανίων, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), θα βρίσκεται εκ μέρους της ΕΕ στη Γενεύη κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης.

Η κ. Eichhorst δεν θα είναι μέρος της άτυπης διάσκεψης, ούτε θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία της, συμπεριλαμβανομένων της εναρκτήριας δεξίωσης και του δείπνου, ωστόσο θα έχει διμερείς συναντήσεις με εμπλεκόμενα μέρη.

Μεγάλη Εβδομάδα Κυπριακού – Αναχώρηση για Γενεύη με αποφασιστικότητα αλλά και ρεαλισμό

Αποφασισμένοι μεν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια αλλά με ρεαλισμό ότι η στάση της Τουρκίας δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η πολυμελής συνοδεία του, ταξιδεύουν για τη Γενεύη, όπου τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη θα κτυπά η «καρδιά» του Κυπριακού.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν τα μέλη της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας και οι πολιτικοί αρχηγοί, που μεταβαίνουν στην ελβετική πρωτεύουσα όπου θα συναντήσουν και σημαντικές δυσκολίες λόγω των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν εξαιτίας της πανδημίας.

Η Cyprus Times θα είναι παρούσα στη Γενεύη, για να καλύψει με τον απεσταλμένο της Γιώργο Βήχα, όλες τις εξελίξεις.

Με θετική προσέγγιση…

Σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην άτυπη διάσκεψη «με θετική προσέγγιση και θα συμμετάσχει με δημιουργικό πνεύμα στις εργασίες της για να επιτευχθεί ο στόχος της διάσκεψης που δεν είναι άλλος από τη διαπραγμάτευση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος επί της ουσίας».

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος για όλες τις πιθανές εξελίξεις, για όλα τα πιθανά σενάρια. Ανέφερε πως υπήρξε προετοιμασία τόσο της διαπραγματευτικής ομάδας, όσο και της νομικής ομάδας που συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαπραγματευτή «για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε εξελίξεις και τα οποιαδήποτε θέματα τεθούν κατά την άτυπη Πενταμερή».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι η λύση δυο κρατών δεν είναι αποδεκτή εκ μέρους μας, όπως και ότι είμαστε έτοιμοι για μια λύση που θα είναι μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, που θα στηρίζεται στη συμφωνημένη βάση λύσης όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση η οποία να είναι συμβατή με τις αρχές και τις αξίες, και το κεκτημένο της ΕΕ, αλλά και θα βασίζεται στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, όπως επίσης και στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο».

Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως «εμείς είμαστε η πλευρά η οποία υιοθετεί τις θέσεις και αποφάσεις όχι μόνο του ΟΗΕ αλλά και της διεθνούς κοινότητας, και είμαστε η πλευρά η οποία επιθυμεί μια λύση η οποία θα διασφαλίζει τα συμφέροντα αλλά και τις ανησυχίες και των δυο πλευρών».

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση, με δεδομένες τις θέσεις που εκφράζουν δημόσια η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού που επιδιώκουν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «είναι λογικό κάποιος να μην είναι αισιόδοξος για την έκβαση της άτυπης Πενταμερούς, εάν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμείνουν στις θέσεις τις οποίες δημοσιοποιούν το τελευταίο διάστημα».

«Προτείνουν λύση εκτός των πλαισίων των ΗΕ, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ όπως και από τη συντριπτικότατη πλειοψηφία του διεθνούς παράγοντα. Μόλις πρόσφατα είχαμε δηλώσεις για το θέμα λύσης δυο κρατών από πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, ανέφερε «αν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίσουν να υιοθετούν αυτές τις θέσεις είναι λογικό ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Εντούτοις, η εμπειρία του παρελθόντος μας διδάσκει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δούμε ποιες θα είναι οι επίσημες θέσεις που θα θέσει η τουρκική πλευρά κατά τη άτυπη Πενταμερή. Παρόμοιες θέσεις είχαμε ακούσει από τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ και ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος προέρχεται και από το ίδιο κόμμα με τον Ερσίν Τατάρ είχε παρόμοιες θέσεις. Εντούτοις και με τον Ντενκτάς και με τον Έρογλου φθάσαμε σε σημείο που προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις επί της ουσίας του Κυπριακού», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Θα πρέπει να δούμε, ανέφερε, «ποιες θα είναι τελικά οι θέσεις της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας κατά την άτυπη Πενταμερή. Εκείνο που μπορούμε ως ε/κ πλευρά να διαβεβαιώσουμε είναι ότι πάμε με καλή θέληση για να έχουμε μια δημιουργική, παραγωγική παρουσία με σκοπό την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που μας ταλανίζει τόσες δεκαετίες, πάμε με τη θέση που εκφράζεται από τα ΗΕ, την ΕΕ και τον διεθνή παράγοντα, και σημειώνουμε ότι η άλλη πλευρά δυστυχώς δεν έχει αποδεχτεί την παρουσία της ΕΕ σε αυτή την άτυπη Πενταμερή».

Σημείωσε πως «η ΕΕ θα είναι παρούσα στη Γενεύη με μια τριμελή αντιπροσωπεία. Εντούτοις δεν θα είναι παρατηρητής στην άτυπη πενταμερή κάτι που δίνει και το στίγμα της πολιτικής της Τουρκίας». Υπενθύμισε πως η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως «ως εκ τούτου η ΕΕ έχει πολλά να προσφέρει σε μια διαπραγμάτευση και για τις δυο πλευρές που μόνο θετικά μπορεί να είναι».

Ερωτηθείς αν κατά τη διάσκεψη η πλευρά μας θα θέσει το θέμα των ΜΟΕ, ο κ. Κούσιος είπε πως τα ΜΟΕ έχουν προταθεί επανειλημμένως από την πλευρά μας και τα έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ και μπορούν να δώσουν πολλές διεξόδους σε πολλά θέματα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει τη δυνατότητα μέσα από τα προτεινόμενα ΜΟΕ να αντιμετωπιστούν πολλές ανησυχίες, επιφυλάξεις αλλά και θέματα τα οποία εγείρει η άλλη πλευρά», ανέφερε.

Σημείωσε πως ένα από τα θέματα αυτά είναι αυτό της Αμμοχώστου, δηλαδή η παράδοση της περίκλειστης πόλης κάτω από τη διοίκηση του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα γίνεται η εισήγηση για την παράδοση και του αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου κάτω επίσης από τη διοίκηση του ΟΗΕ, όπως γίνονται και προτάσεις για άλλα θέματα όπως λειτουργία λιμανιών, εμπόριο κλπ.

«Εξαρτάται από την άλλη πλευρά αν και κατά πόσον θα ήθελε να συζητήσει περαιτέρω το θέμα των ΜΟΕ όπως τα έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε ανά πάσα στιγμή», είπε ο κ. Κούσιος.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες, πριν ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News, αφού είπε ότι Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό, αναφερόμενος στη διάσκεψη της Γενεύης υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί κοινός τόπος, αναφέρει πως θα ήθελε να είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τουλάχιστον ένας κοινός παρονομαστής για την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν το 2017. «Αλλά είμαι πραγματιστής. Δυστυχώς, η τουρκική στάση, καθώς και οι θέσεις της σημερινής ηγεσίας της τουρκο-κυπριακής κοινότητας αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας.

Βαρυφορτωμένο το πρόγραμμα των συναντήσεων

Το πρόγραμμα των συναντήσεων, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης, με ανοικτό πάντα το ενδεχόμενο κάποιων διαφοροποιήσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

27η Απριλίου

Η διάσκεψη ξεκινά το απόγευμα της 27ης Απριλίου με διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τoν Πρόεδρο Αναστασιάδη (7μμ ώρα Κύπρου) και νωρίτερα με τον κ. Τατάρ.

Αργότερα ο ΓΓ των ΗΕ θα παραθέσει δεξίωση προς τους συμμετέχοντες στην άτυπη διάσκεψη, με συμμετοχή 1 συν 2 από κάθε πλευρά.

28η Απριλίου

Στις 28 Απριλίου, το πρόγραμμα αρχίζει στις 11 το πρωί (ώρα Κύπρου) με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του ΓΓ των ΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των ΗΕ, στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 1 συν 5, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3μμ (ώρα Κύπρου) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια.

Στις 5μμ (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντόμινικ Ράαμπ και μία ώρα αργότερα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ.

Στις 7μμ ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, στις 8μμ (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

29η Απριλίου

Στις 29 Απριλίου, στις 10 το πρωί (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει διμερή συνάντηση με τον κ. Τατάρ και ακολούθως με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Θα ακολουθήσουν τριμερείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στη 1μμ (ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ολομέλειας των μερών με συμμετοχή 1 συν 5.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει κατάληξη. Για να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ο ΟΗΕ ετοίμασε το πιο πάνω βαρυφορτωμένο πρόγραμμα αλλεπάλληλων συναντήσεων και για τις τρεις ημέρες της διάσκεψης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενημερώθηκαν τα μέρη πως εάν χρειαστεί η πενταμερής θα συνεχιστεί και την Μεγάλη Παρασκευή.

Ποιοι συνοδεύουν Αναστασιάδη

Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που αναχωρεί στις 0900 το πρωί της Δευτέρας, με ναυλωμένη πτήση, για τη Γενεύη μεταβαίνουν στην Ελβετία ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος και ο Διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης.

Επίσης τον συνοδεύουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, πλην του ΕΛΑΜ, δηλαδή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, η Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου (ο Πρόεδρος του Κινήματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είναι επαφή κρούσματος κορωνοϊού και δεν δύναται να μεταβεί), και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν.

Ακόμη τον Πρόεδρο συνοδεύουν, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και της ομάδας νομικών. Πιο συγκεκριμένα οι Ιωάννης Κασουλίδης Παναγιώτης Δημητρίου, Τάσος Τζιωνής, Τουμάζος Τσελεπής, Χριστίνα Ιωάννου, Κωνσταντίνος Κόμπος, Κωστάκης Παρασκευά, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Παντελής Παντελίδης και Ανδριανός Κυριακίδης.

Ποιοι Συνοδεύουν τον Τατάρ 

Ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ θα συνοδεύεται στη Γενεύη από τον διαπραγματευτή του, Εργκιούν Ολγκούν, την εκπρόσωπό του, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, τα μέλη της ομάδας Οσμάν Ερτούγ και Ογουζχάν Χασίπογλου, τον συντονιστή των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ, και 4 νομικούς και συνταγματολόγους. Στην τ/κ αντιπροσωπεία θα βρίσκεται και ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Τον κ. Τατάρ θα συνοδεύουν επίσης ο Πρόεδρος του ΚΕΕ, Εσάν Σανέρ, ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, με τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του κόμματος, Φικρί Τορός, ο Πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ. Εκ μέρους του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος στην Γενεύη μεταβαίνει ο πρώην «υπεξ», Ατάι Αχμέτ Ρασίτ, εκ μέρος του Κόμματους του Λαού, η ΓΓ Γκιουλσιάχ Σανβέρ Μανάβογλου και εκ μέρους του Κόμματος Αναγέννησης ο ΓΓ Ενβέρ Οζτούρκ.

Ποιοι άλλοι πάνε στη Γενεύη

Μαζί με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, θα βρίσκονται στην Ελβετία ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο Διευθυντής Α2 Διεύθυνσης Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Εξάλλου όπως έχει γίνει γνωστό, η Angelina Eichhorst, διευθύντρια τομέα Δυτικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκανίων, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), θα βρίσκεται εκ μέρους της ΕΕ στη Γενεύη κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης.

Η κ. Eichhorst δεν θα είναι μέρος της άτυπης διάσκεψης, ούτε θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία της, συμπεριλαμβανομένων της εναρκτήριας δεξίωσης και του δείπνου, ωστόσο θα έχει διμερείς συναντήσεις με εμπλεκόμενα μέρη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

ΓΚΕΡΙΕ: «Είμαστε χαρούμενοι στην Κύπρο, αλλά ποτέ μην λες ποτέ»

Δηλώσεις σε μέσο του Αζερμπαϊτζάν παραχώρησε ο Ντόναλντ Γκεριέ. Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε αν θα τον δουν ξανά στην χώρα και απάντησε: «Παρόλο που πέρασε πολύ καλά...

Tom Cruise: Επέστρεψε τις τρεις Χρυσές Σφαίρες του!

Νέο «χαστούκι» στους διοργανωτές Η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών το 2022 δεν θα μεταδοθεί από το NBC, καθώς έχει προκληθεί κύμα αντιδράσεων κατά της...

Στις 21:00 ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος

Στις 21:00 ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος

Tα πρόσωπα της Κυπριακής τηλεόρασης που παρευρεθήκαν στην κηδεία του Γιώργου Χουλιάρα (Photos)

Τελέστηκε σήμερα το απόγευμα η κηδεία του ανθρώπου που άλλαξε τα τηλεοπτικά δρώμενα στην Κυπριακή τηλεόραση! Σε βαρύ κλίμα και με μεγάλη δυσκολία αποχαιρέτησαν τον...

MC MEDIA NETWORK

ΓΚΕΡΙΕ: «Είμαστε χαρούμενοι στην Κύπρο, αλλά ποτέ μην λες ποτέ»

Δηλώσεις σε μέσο του Αζερμπαϊτζάν παραχώρησε ο Ντόναλντ Γκεριέ. Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε αν θα τον δουν ξανά στην χώρα και απάντησε: «Παρόλο που πέρασε πολύ καλά...

Tom Cruise: Επέστρεψε τις τρεις Χρυσές Σφαίρες του!

Νέο «χαστούκι» στους διοργανωτές Η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών το 2022 δεν θα μεταδοθεί από το NBC, καθώς έχει προκληθεί κύμα αντιδράσεων κατά της...

Στις 21:00 ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος

Στις 21:00 ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος

Tα πρόσωπα της Κυπριακής τηλεόρασης που παρευρεθήκαν στην κηδεία του Γιώργου Χουλιάρα (Photos)

Τελέστηκε σήμερα το απόγευμα η κηδεία του ανθρώπου που άλλαξε τα τηλεοπτικά δρώμενα στην Κυπριακή τηλεόραση! Σε βαρύ κλίμα και με μεγάλη δυσκολία αποχαιρέτησαν τον...

Lifestyle

Ινδία: Γιατροί προειδοποιούν κατά της χρήσης κοπριάς από αγελάδες ως ασπίδα προστασίας από τον ιό

Κάποιοι πολίτες της χώρας καλύπτουν τακτικά το σώμα τους με την κοπριά και τα ούρα των ζώων με την ελπίδα ότι έτσι θα ενισχύσουν την ανοσία τους

Lifestyle

Tα πρόσωπα της Κυπριακής τηλεόρασης που παρευρεθήκαν στην κηδεία του Γιώργου Χουλιάρα (Photos)

Τελέστηκε σήμερα το απόγευμα η κηδεία του ανθρώπου που άλλαξε τα τηλεοπτικά δρώμενα στην Κυπριακή τηλεόραση! Σε βαρύ κλίμα και με μεγάλη δυσκολία αποχαιρέτησαν τον...

Στις 21:00 ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος

Στις 21:00 ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος

Η Σλοβακία αναστέλλει το εμβόλιο της AstraZeneca για όσους περιμένουν την 1η δόση

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού την περασμένη εβδομάδα ο κρατικός οργανισμός φαρμάκων της Σλοβακίας ανέφερε ότι ο θάνατος μιας 47χρονης γυναίκας ενδέχεται να συνδέεται με το εμβόλιο
gallery

Πυροβολισμοί Ρωσία: Φοιτητής που είχε διαγραφεί από το κολλέγιό του ο 19χρονος που αιματοκύλισε σχολείο στο Καζάν

Δείτε βίντεο με τον δράστη να πλησιάζει το σχολείο - Εννέα νεκροί, εκ των οποίων επτά παιδιά και 21 τραυματίες από την επίθεση σήμερα στο σχολείο της πόλης Καζάν

Advertorials