MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στο μικροσκόπιο της ad hoc Επιτροπής της Βουλής η μεγάλη αύξηση του αριθμού αιτητών ασύλου από αφρικανικές χώρες

Advertisement

Sponsored by exness

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού αιτητών ασύλου από αφρικανικές χώρες, τέθηκε στην ad hoc Επιτροπή της Βουλής – Οι αιτήσεις ασύλου για τον Ιανουάριο του 2022 ανήλθαν στις 1386

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου από υπηκόους αφρικανικών χωρών, η επαναπροώθηση αλλοδαπών στις χώρες προέλευσής τους, και η διαχείριση του προβλήματος στη Χλώρακα, με κτίριο στο οποίο διέμεναν αλλοδαποί, τέθηκαν εκ νέου στην Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό Πρόβλημα.

Advertisement

Σύμφωνα με όσα είπε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, τον Ιανουάριο τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των υπηκόων αφρικανικών χωρών. Οι αιτήσεις ασύλου για τον Ιανουάριο του 2022 ανήλθαν στις 1386, ενώ για τον Φεβρουάριο έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τις 883, όπως ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης στις δηλώσεις του.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γιάννης Σωτηριάδης της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, αναφέρθηκε στους χειρισμούς της αστυνομίας όσον αφορά την περίπτωση του υποστατικού στη Χλώρακα, από το οποίο ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι ένοικοί του με διάταγμα του Υπ. Εσωτερικών.

«Σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, έχουν αποκοπεί επιδόματα ενοικίου από αλλοδαπούς που συνεχίζουν να διαμένουν εκεί, κατά παράβαση του διατάγματος του Υπ. Εσωτερικών», εξήγησε ο κ. Σωτηριάδης στο ΚΥΠΕ.

Ανέφερε, ακόμα, ότι τέτοια υποστατικά υπάρχουν και αλλού, τόσο στην Πάφο, όσο και σε άλλες επαρχίες. «Έχουμε κάνει και αλλού επιχειρήσεις, βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και έχει ελεγχθεί η κατάσταση, αλλά δεν μπορώ να πως ότι έχει επιλυθεί το πρόβλημα, γι’ αυτό και συνεχίζουμε», κατέληξε.

Όσον αφορά τον επαναπατρισμό αλλοδαπών, ο κ. Σωτηριάδης, εξήγησε ότι σε συνεργασία με χώρες της ΕΕ και την Frontex γίνονται οργανωμένες επιχειρήσεις επιστροφής αλλοδαπών στην χώρα τους.

«Μία τέτοια επιχείρηση έλαβε χώρα στις 19/1/22, για την επιστροφή 16 υπηκόων αφρικανικών χωρών, με πτήση που έκανε στάση στην Κύπρο για την παραλαβή των ατόμων αυτών, και μία αντίστοιχη επιχείρηση προγραμματίζεται περί τα τέλη Μαρτίου, σε συνεργασία με την Ελλάδα, από όπου θα φτάσει πτήση για να παραλάβει αριθμό παράτυπων μεταναστών με καταγωγή από ασιατική χώρα», είπε.

«Μέσα στις πρώτες 45 μέρες του 2022, οι αιτήσεις ασύλου αφρικανικής καταγωγής καταγωγής έχουν τετραπλασιαστεί», δήλωσε Λίνος Παπαγιάννης, Πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ. Σημείωσε, δε, ότι «παρ’ όλο που έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που απελάθηκαν το 2021, κατ’ αναλογία είναι περισσότεροι αυτοί που έρχονται, σε σχέση με αυτούς που αναχωρούν από την Κύπρο».

Χαρακτήρισε «επικίνδυνο φαινόμενο» το γεγονός ότι παρουσιάζονται ως αιτητές ασύλου άτομα που, όπως είπε, «δεν έχουν ιδιαίτερα φιλήσυχο παρελθόν». Πρόσθεσε ότι σοβαρό πρόβλημα είναι η «γκετοποίηση» περιοχών, ενώ υποστήριξε ότι παρατηρείται «συνεχόμενη αδράνεια από τα αρμόδια υπουργεία». Τέλος, είπε ότι «είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι η Κύπρος εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο σωστός δρόμος είναι η πλήρης υπακοή στις οδηγίες της ΕΕ».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι «τα στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2022 δείχνουν αύξηση στον αριθμό των ατόμων που φτάνουν στην Κύπρο από αφρικανικές χώρες» και τόνισε ότι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία προωθούνται μέσω της Τουρκίας και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος πρέπει να ζητήσει συνδρομή της ΕΕ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η οποία μπορεί να συμβάλει στον επαναπατρισμό αλλοδαπών, στην επιτήρηση των συνόρων (χωρίς να περιλαμβάνεται η γραμμή αντιπαράταξης) και με οικονομική ενίσχυση της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευθύνες της πολιτείας για το ποσοστό αλλοδαπών στην Κύπρο, που ανέρχεται περίπου στο 25% του γενικού πληθυσμού, απάντησε ότι στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται και κοινοτικοί, οι οποίοι είναι νόμιμα διαμένοντες και εργαζόμενοι, και τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί κυρίως η περίπτωση παράνομων μεταναστών, ιδίως από χώρες που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι αναφέρθηκε σε «έγκλημα πολέμου» που διαπράττει μέχρι και σήμερα η Τουρκία εις βάρος της Κύπρου, μέσω επίσημου σχεδίου, όπως είπε, για τη δημογραφική αλλαγή της χώρας. Ανέφερε ότι «υπάρχουν 127.000 άτομα από τρίτες χώρες στην Κύπρο, 100.000 Ευρωπαίοι και 18.000 αιτητές πολιτικού ασύλου και 30.000 παράνομοι μετανάστες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες».

Είπε ότι δεν υπάρχει έλεγχος για τον «ακριβή αριθμό των παράνομων μεταναστών», οι οποίοι, όπως υποστήριξε, «ανέρχονται στις 100.000», ενώ έθιξε το θέμα του σχηματισμού «γκέτο» σε αστικά κέντρα και της εγκληματικής δράσης συμμοριών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αδυναμία του Γραφείου Ευημερίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες Κυπρίων, λόγω του όγκου δουλειάς που προκύπτει από τη συσσώρευση μεταναστών, και έθεσε το ζήτημα δημιουργίας ξεχωριστής υπηρεσίας για τις περιπτώσεις μεταναστών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal