MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στην Κύπρο σύντομα ο Βασιλιάς της Ιορδανίας

Advertisement

Sponsored by exness

Στην Κύπρο σύντομα ο Βασιλιάς της Ιορδανίας καθώς ενισχύεται η συνεργασία των δύο χωρών

Την Κύπρο αναμένεται να επισκεφτεί σύντομα ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης Διμερούς Συνάντησης Υψηλόβαθμων Αντιπροσωπειών Κύπρου-Ιορδανίας στη Λάρνακα, όπου υποδέχτηκε τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Ayman Al-Safadi.

Advertisement

Τη σταθερή θέση του Αμμάν για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε από την πλευρά του ο κ. Al-Safadi.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, υποδεχόμενος τον κ. Al-Safadi και την υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, είπε πως η πραγματοποίηση της συνάντησης στη Λάρνακα, τόσο σύντομα μετά την τελευταία τους συνάντηση στο Αμμάν, τον Μάιο, αποτελεί «έμπρακτη απόδειξη του εξαίρετου επιπέδου των διμερών μας σχέσεων, ως επίσης και της δυναμικής προοπτικής που τις διαπνέει».

«Άμεσα συνυφασμένη με τις άριστες σχέσεις των χωρών μας είναι ασφαλώς και η συνεργασία μας σε περιφερειακό επίπεδο και ο διαρκής μεταξύ μας συντονισμός σε αυτό το πλαίσιο» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών. Αδιαμφισβήτητα, συμπλήρωσε, ο ρόλος της Ιορδανίας στην περιοχή είναι καθοριστικός, ως μιας ήρεμης δύναμης που αποτελεί πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που τυγχάνει εξάλλου διεθνούς αναγνώρισης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «ανοιχτό και πολύ ειλικρινή διάλογο» επί θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, των περιφερειακών εξελίξεων, καθώς και των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες συνεχώς διευρύνονται, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «ανασκοπήσαμε ολόκληρο το φάσμα της υφιστάμενης συνεργασίας μας και ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα, ώστε να επιτύχουμε την περαιτέρω ενίσχυση τους, σε συγκεκριμένους τομείς, όπως μεταξύ άλλων η άμυνα και ασφάλεια, η οικονομική συνεργασία, ο τουρισμός και η εκπαίδευση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε σύντομα και την επίσκεψη του Βασιλιά της Ιορδανίας στην Κύπρο».

Είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αντηλλάγησαν απόψεις για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για την κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ιράκ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι άκουσε την ανάλυση του Ιορδανού αξιωματούχου και «ειδικότερα την ανάγκη όπως ομονοούντα κράτη της περιοχής εργαστούν από κοινού για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην κοινή μας γειτονιά» και είπε πως ο ίδιος επεσήμανε «τον καθοριστικό ρόλο της Ιορδανίας στο Μεσανατολικό πρόβλημα, καθώς και τις προσπάθειές της για ειρήνευση στην περιοχή». Τονίστηκε, συνέχισε, η διαχρονική μας θέση για την ανάγκη μιας ειρηνικής, ολοκληρωμένης και διαρκούς διευθέτησης, στη βάση της λύσης δύο κρατών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τον «αποσταθεροποιητικό ρόλος που επιλέγουν να διαδραματίσουν κάποιες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και εις βάρος των προσπαθειών για περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα». Είναι κοινή πεποίθηση, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι τέτοιες προσεγγίσεις δεν μπορούν να αποφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη και μόνο μέσα από την περιφερειακή συνεργασία δύναται να προκύψουν διαρκή και ουσιαστικά οφέλη για όλους.

Στόχος και επιδίωξη, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, είναι η συνεργασία όλων των κρατών της περιοχής «στην βάση μιας θετικής προσέγγισης και με μοναδική προϋπόθεση τον σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών στην περιοχή, καθώς και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ιορδανία και Κύπρος καθώς και άλλα ομονοούντα κράτη στην περιοχή, «είμαστε πεπεισμένοι ότι η ευρύτερη γειτονιά μας, μπορεί να αποτελέσει χώρο σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, για να προσθέσει ότι «αυτό είναι το κοινό μας όραμα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μέσα από ένα ενισχυμένο δίκτυο περιφερειακής συνεργασίας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι συζήτησαν για τις ενδείξεις για αναδιοργάνωση του ISIS ενώ επανέλαβε την υποστήριξη προς την Ιορδανία «για ενίσχυση των δεσμών και των σχέσεων της με την ΕΕ». Ο ρόλος της Ιορδανίας ως αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης καταδεικνύεται και από τον υπεύθυνο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, «σε αντίθεση με άλλες χώρες τις περιοχής που συστηματικά εργαλειοποιούν και εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών και τόνισε πως η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει ουσιαστικά και να στηρίξει την Ιορδανία στην διαχείριση του μεταναστευτικού.

Όσον αφορά τον άξονα της Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου – Ιορδανίας – Ελλάδας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι εξέτασαν τις περαιτέρω προοπτικές που διανοίγονται με την λειτουργία της Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών, στη Λευκωσία.

Είπε επίσης ότι αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και από την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, «όπου η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν επέτρεψε δυστυχώς να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και να προχωρήσουμε σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου» ενώ συζήτησαν και για τις τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως επαναβεβαίωσε «την ετοιμότητά και τη δέσμευσή μας όπως έχει μεταφερθεί σήμερα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στη συμφωνημένη βάση λύσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» ενώ ευχαρίστησε τον Ιορδανό ομόλογό του «για τη συνεχή υποστήριξη της Ιορδανίας στις προσπάθειές μας για επανένωση της Κύπρου».

Από την πλευρά του ο Ayman Al-Safadi, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι συζήτησαν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως «είναι σταθερή η θέση της Ιορδανίας ότι πρέπει να λυθεί με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις διατάξεις της διεθνούς νομιμότητας».

Η ασφάλεια μας είναι αλληλένδετη και οι επιδιώξεις των λαών μας οφείλουν να επιβάλουν την συνεργασία μεταξύ μας και με βάση το διεθνές δίκαιο και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πλευρών, συνέχισε ο κ. Al-Safadi.

Ευχαρίστησε παράλληλα τον κ. Χριστοδουλίδη για τις θέσεις της Κύπρου, με τις οποίες παρέχεται στήριξη στο Βασίλειο της Ιορδανίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ εξέφρασε στήριξη στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ιορδανίας, Ελλάδας, στα πλαίσια της ανάπτυξης των σχέσεων με τα κράτη της περιοχής. Κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης στην περιφέρεια μας, με αποτέλεσμα αυτό να έχει θετικό αντίκτυπο σε όλα τα κράτη της περιοχής, είπε.

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις στη Λάρνακα, έκανε λόγο για ένα διάλογο «στρατηγικής σημασίας μεταξύ Κύπρου και του Βασιλείου της Ιορδανίας» ενώ είπε ότι Κύπρος και η Ιορδανία είναι δυο κράτη τα οποία συνδέονται με διαχρονικές ιστορικές ισχυρές σχέσεις και ενδιαφέρονται για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ενδιαφερόμαστε, συνέχισε, να υπερβούμε οποιεσδήποτε προκλήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας, αλλά και τις προοπτικές και τις επιθυμίες των λαών μας για μια ειρηνική ζωή.

Μίλησε για τις προοπτικές των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για «εξέλιξη των τουριστικών σχέσεων». Όπως είπε «η κατάσταση μας είναι σταθερή, ο δείκτης κρουσμάτων είναι λιγότερος από 3% υπάρχει μια σταθερότητα και ευελπιστούμε πως σύντομα θα υπάρχει μια κυπριακή απόφαση ούτως ώστε να αρθεί η Ιορδανία από την λίστα των κόκκινων χωρών».

Για το παλαιστινιακό πρόβλημα είπε ότι «πιστεύουμε στην λύση των δυο κρατών» που όπως είπε, είναι η μοναδική λύση για διευθέτηση της διένεξης. Για τον Ayman Al-Safadi, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ενώ είπε πως αν δεν ιδρυθεί το παλαιστινιακό κράτος «δεν θα επιτευχθεί μια βιώσιμη σταθερή ειρήνη στην περιοχή».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και το θέμα των προσφύγων τόνισε πως δεν μπορούν οι χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες να επωμίζονται όλο το βάρος αυτού του προβλήματος «αλλά πρέπει αναλογικά να υπάρχει και μια αναλογική επιβάρυνση». Αναφέρθηκε στον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και είπε ότι «συνεχίζουμε την μεταξύ μας συνεργασία ούτως ώστε να συμβάλουμε στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων».

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να τερματιστεί η κρίση στη Συρία, διατυπώνοντας παράλληλα την πρόθεση για συνέχιση της συνεργασίας με την ΕΕ «ούτως ώστε να επανέλθει η σταθερότητα και η ασφάλεια» στη χώρα και «η Συρία να διαδραματίζει τον ρόλο που της αναλογεί».

Στην Ιορδανία ζουν περίπου 1.300.000 Σύριοι, οι οποίοι δεν θα επανέλθουν στη Συρία παρά μόνο όταν επέλθει μια ειρηνική λύση με την συμβολή της διεθνούς κοινότητας και εφόσον επιτευχθεί και εξασφαλιστεί μια αξιοπρεπής ζωή, συνέχισε.

Για το Ιράκ είπε τέλος πως επιβεβαίωσαν την ανάγκη για εξασφάλιση της σταθερότητας της χώρας προς όφελος της περιοχής και την ανάγκη στήριξης της παρούσας ιρακινής Κυβέρνησης. Όσον αφορά την τρομοκρατία, ανέφερε πως συμφώνησαν ότι παραμένει «ένας ισχυρός κίνδυνος, μια ισχυρή απειλή» ενώ είπε ότι πρέπει να υπάρχει μια γενική πολιτική για την αντιμετώπισή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network