MC MEDIA NETWORK

May 6, 2021 Thursday 20:59:16

Εγγραφή στο
Newsletter

Στην Ελβετία που κρίθηκε η τύχη της Κύπρου: H Zυρίχη και η τριμερής του 1974

Ακόμη μια σελίδα στο κεφάλαιο του Κυπριακού θα αρχίσει να γράφεται τις επόμενες ώρες στην Ελβετία, όπου τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια φιλοξενήθηκαν κρίσιμες διαβουλεύσεις για το μέλλον της Κύπρου.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Η Ελβετία είναι ταυτισμένη με τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού. Η πρώτη και καθοριστικότερη συνάντηση επί ελβετικού εδάφους πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ντόλτερ» της Ζυρίχης στις 11 Φεβρουαρίου 1959. Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και Αντνάν Μεντερές μονογράφησαν τη Βασική Διάρθρωση της Δημοκρατίας της Κύπρου, τη Συνθήκη Εγγύησης και τη Συνθήκη Συμμαχίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μετά τη συμφωνία αυτή άνοιξε ο δρόμος για τη σύγκληση της Πενταμερούς Διάσκεψης του Λονδίνου (Μ.Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και αντιπρόσωποι των δύο κοινοτήτων της Κύπρου) για την επικύρωση και υπογραφή των κειμένων, με τα οποία η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Ωστόσο, 14 χρόνια μετά η Ελβετία, και πιο συγκεκριμένα το «Παλάτι των Εθνών» στη Γενεύη, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών, φιλοξένησε την κρίσιμη τριμερή διάσκεψη αμέσως μετά την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974. Παραβιάζοντας το ψήφισμα 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας η Τουρκία συνέχισε τις επιχειρήσεις, ωσότου κατέλαβε την Κερύνεια και άλλα στρατηγικά σημεία. Στις 22 Ιουλίου συμφωνήθηκε ανακωχή, την οποία και πάλι η τουρκική πλευρά δεν τήρησε, και αποφασίστηκε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας στη Γενεύη. Στο μεταξύ, κάτω από την πίεση των γεγονότων, η δικτατορία στην Αθήνα κατέρρευσε και σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας (24/7) υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στην Κύπρο επίσης ο Σαμψών παραιτήθηκε και ανέλαβε την προεδρία ο Γλαύκος Κληρίδης (23/7). Στις 25 Ιουλίου συνήλθε στη Γενεύη τριμερής διάσκεψη με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των τριών Εγγυητρι­ών Δυνάμεων (Μαύρου, Γκιουνές και Κάλλαχαν), οι οποίοι στις 30 Ιουλίου υπέγραψαν Διακήρυξη με την οποία επικύρωναν την ανακωχή, καθόριζαν τα σύνορα των κατακτημένων περιοχών, αποφάσιζαν την ίδρυση «ζώνης ασφαλείας» γύρω από τις περιοχές αυτές, που θα την επιτηρούσε η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, την εκκένωση όλων των θυλάκων που είχαν καταλάβει οι ελληνικές δυνάμεις και τη σταδιακή μείωση των ενόπλων δυνάμεων και του πολεμικού υλικού που βρίσκονταν στην Κύπρο. Συμφώνησαν επίσης ότι υπάρχουν στο νησί «δύο αυτόνομες διοικήσεις», και τέλος ενέκριναν τη σύγκληση, στις 8 Αυγούστου 1974, νέας διάσκεψης, στην οποία να συμμετέχουν εκτός από τις Εγγυήτριες Δυνάμεις και ανά ένας εκπρόσωπος των Ελλη­νοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Η νέα διάσκεψη συνήλθε στη Γενεύη, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας και των εκπροσώπων των Ελληνοκυπρίων Γλαύκου Κληρίδη και των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστήριξε την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 και επανάληψη των Διακοινοτικών Συνομιλιών αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξω­τερικών απέρριψε την εισήγηση Κληρίδη και αντιπρότεινε σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος πολλών καντονιών, στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα έλεγχαν το 34% περίπου του νησιού. Ο Ντενκτάς πρότεινε διζωνική ομοσπονδία, στην οποία το τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κρά­τος θα κάλυπτε επίσης το 34% της έκτασης της δημοκρατίας. Κάτω από την πίεση των περιστάσεων και μέσα σε έντονες αντεγκλήσεις ο Γλαύκος Κληρίδης προτείνε το εξής σχέδιο: α) Η συνταγματική δομή της Κύπρου να διατηρή­σει το δικοινοτικό χαρακτήρα της, β) Η συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων να επιτευχθεί με θεσμικά σύμφωνα και γ) η ελληνική και τουρκική κοινοτική διοίκηση να ασκούν εξουσίες στις ζώνες που οι αντίστοιχοι πληθυσμοί έχουν πλειοψηφία. Η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να συζητήσει το Σχέδιο Κληρίδη και ζήτησε τελεσιγραφικά να γίνει αμέ­σως δεκτή μια από τις τουρκικές προτάσεις. Ο Κληρίδης ζήτησε αναβολή 36 ή 48 ωρών για να συμβουλευτεί το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο. Οι Τούρκοι απέρριψαν το αίτημα και η Διάσκεψη έληξε χωρίς αποτέλεσμα το πρωί της 14ης Αυγούστου και την επομένη εκδηλώθηκε η δεύτερη τουρκική εισβολή με την κατάληψη της Αμμοχώστου και της Καρπασίας.

«Η αίσθηση του πεπρωμένου»

Τη Γενεύη επέλεξε το 2000 ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τη διεξαγωγή εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μεταξύ Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι (Δεκέμβριος 1999) που επιθυμούσε την ένταξη της επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών άρχισε τον Ιούλιο και ο τέταρτος ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000, χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της άρνησης του Ντενκτάς να συνεχίσει τη διαδικασία. Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου 2004, κορυφώθηκε στο χιονισμένο θέρετρο Μπούργκενστοκ της Λουκέρνης η εντονότερη προσπάθεια που κατεβλήθη ποτέ για επίλυση του Κυπριακού, παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στο Μπούργκενστοκ μετέβη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία υπό τον τότε πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Στις 29 Μαρτίου ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επέδωσε αναθεωρημένο σχέδιο (Σχέδιο Ανάν 4), ζητώντας από όλες τις πλευρές να καταθέσουν παρατηρήσεις μέχρι την επομένη, ώστε να καταλήξει στο οριστικό σχέδιο. «Σήμερα στο Μπούργκενστοκ υπάρχει μια αίσθηση πεπρωμένου» είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ. Οι πλευρές υπέβαλαν τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου και τα μεσάνυκτα της 31ης Απριλίου σε τελετή που έγινε στο Grand Hotel, ο γ.γ. του ΟΗΕ κατέθεσε το τελικό σχέδιο λύσεως, το γνωστό Σχέδιο Ανάν 5, λέγοντας ότι «η επιλογή δεν είναι μεταξύ αυτού του Σχεδίου λύσεως ή κάποιας άλλης μαγικής-μυθικής λύσεως, αλλά στην πραγματικότητα είναι η επιλογή μεταξύ λύσεως ή μη λύσεως». Σε μια έντονα φορτισμένη ομιλία, ο Κόφι Ανάν υπέδειξε στις αντιπροσωπείες ότι «υπήρξαν πολλές χαμένες ευκαιρίες στο παρελθόν. Για χάρη όλων σας και των λαών σας, σας προτρέπω να μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος». Το κείμενο, το οποίο δεν ήταν προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών αλλά ήταν το αποτέλεσμα επιδιαιτησίας που για πρώτη φορά άσκησε γ.γ. του ΟΗΕ, τέθηκε ενώπιον ε/κ και τ/κ σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις 24 Απριλίου 2004.

Στην Ελβετία (Γενεύη, Μοντ Πελεράν και Κρανς Μοντάνα) φιλοξενήθηκαν οι τελευταίες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, που κορυφώθηκαν με τη διάσκεψη που έκλεισε άδοξα το καλοκαίρι του 2017.

Το παλάτι των Εθνών

Στη Γενεύη βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ, το λεγόμενο «Παλάτι των Εθνών». Εκεί φιλοξενήθηκαν πολλές συναντήσεις για το Κυπριακό. Ήταν η έδρα της Κοινωνίας των Εθνών, προπομπού του ΟΗΕ. Το εντυπωσιακό κτίριο βρίσκεται κτισμένο στο πάρκο Ariana, όνομα της μητέρας του δωρητή της γης, Gustave Revilliod, ο οποίος το κληροδότησε στην πόλη της Γενεύης, υπό τρεις όρους: Να αξιοποιηθεί για ειρηνικό σκοπό, να ταφεί εκεί ο ίδιος και να υπάρξει μέριμνα για την προστασία των σπάνιων παγωνιών που διαβιούν εκεί. Το πάρκο αλλά και το κτίριο, που κατασκευάστηκε αργότερα, διαθέτουν μοναδικά έργα τέχνης, που δωρήθηκαν στην Κοινωνία των Εθνών και μετέπειτα στον ΟΗΕ, από κράτη ή και ιδιώτες. Λόγω των μεγάλων αιθουσών που διαθέτει, το κτίριο φέρει τη φήμη του μέρους όπου «τα έθνη συναντούν τα έθνη».

Σε μια από τις κεντρικές αίθουσές του φιλοξενήθηκε η κρίσιμη τριμερής διάσκεψη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα, θεωρείται μια από τις πλέον ιστορικές και δύσκολες διπλωματικές συναντήσεις που φιλοξενήθηκαν ποτέ στο «Παλάτι των Εθνών».

Ακόμη μια σελίδα στο κεφάλαιο του Κυπριακού θα αρχίσει να γράφεται τις επόμενες ώρες στην Ελβετία, όπου τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια φιλοξενήθηκαν κρίσιμες διαβουλεύσεις για το μέλλον της Κύπρου.

Η Ελβετία είναι ταυτισμένη με τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού. Η πρώτη και καθοριστικότερη συνάντηση επί ελβετικού εδάφους πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ντόλτερ» της Ζυρίχης στις 11 Φεβρουαρίου 1959. Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και Αντνάν Μεντερές μονογράφησαν τη Βασική Διάρθρωση της Δημοκρατίας της Κύπρου, τη Συνθήκη Εγγύησης και τη Συνθήκη Συμμαχίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μετά τη συμφωνία αυτή άνοιξε ο δρόμος για τη σύγκληση της Πενταμερούς Διάσκεψης του Λονδίνου (Μ.Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και αντιπρόσωποι των δύο κοινοτήτων της Κύπρου) για την επικύρωση και υπογραφή των κειμένων, με τα οποία η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Ωστόσο, 14 χρόνια μετά η Ελβετία, και πιο συγκεκριμένα το «Παλάτι των Εθνών» στη Γενεύη, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών, φιλοξένησε την κρίσιμη τριμερή διάσκεψη αμέσως μετά την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974. Παραβιάζοντας το ψήφισμα 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας η Τουρκία συνέχισε τις επιχειρήσεις, ωσότου κατέλαβε την Κερύνεια και άλλα στρατηγικά σημεία. Στις 22 Ιουλίου συμφωνήθηκε ανακωχή, την οποία και πάλι η τουρκική πλευρά δεν τήρησε, και αποφασίστηκε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας στη Γενεύη. Στο μεταξύ, κάτω από την πίεση των γεγονότων, η δικτατορία στην Αθήνα κατέρρευσε και σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας (24/7) υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στην Κύπρο επίσης ο Σαμψών παραιτήθηκε και ανέλαβε την προεδρία ο Γλαύκος Κληρίδης (23/7). Στις 25 Ιουλίου συνήλθε στη Γενεύη τριμερής διάσκεψη με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των τριών Εγγυητρι­ών Δυνάμεων (Μαύρου, Γκιουνές και Κάλλαχαν), οι οποίοι στις 30 Ιουλίου υπέγραψαν Διακήρυξη με την οποία επικύρωναν την ανακωχή, καθόριζαν τα σύνορα των κατακτημένων περιοχών, αποφάσιζαν την ίδρυση «ζώνης ασφαλείας» γύρω από τις περιοχές αυτές, που θα την επιτηρούσε η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, την εκκένωση όλων των θυλάκων που είχαν καταλάβει οι ελληνικές δυνάμεις και τη σταδιακή μείωση των ενόπλων δυνάμεων και του πολεμικού υλικού που βρίσκονταν στην Κύπρο. Συμφώνησαν επίσης ότι υπάρχουν στο νησί «δύο αυτόνομες διοικήσεις», και τέλος ενέκριναν τη σύγκληση, στις 8 Αυγούστου 1974, νέας διάσκεψης, στην οποία να συμμετέχουν εκτός από τις Εγγυήτριες Δυνάμεις και ανά ένας εκπρόσωπος των Ελλη­νοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Η νέα διάσκεψη συνήλθε στη Γενεύη, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας και των εκπροσώπων των Ελληνοκυπρίων Γλαύκου Κληρίδη και των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστήριξε την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 και επανάληψη των Διακοινοτικών Συνομιλιών αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξω­τερικών απέρριψε την εισήγηση Κληρίδη και αντιπρότεινε σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος πολλών καντονιών, στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα έλεγχαν το 34% περίπου του νησιού. Ο Ντενκτάς πρότεινε διζωνική ομοσπονδία, στην οποία το τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κρά­τος θα κάλυπτε επίσης το 34% της έκτασης της δημοκρατίας. Κάτω από την πίεση των περιστάσεων και μέσα σε έντονες αντεγκλήσεις ο Γλαύκος Κληρίδης προτείνε το εξής σχέδιο: α) Η συνταγματική δομή της Κύπρου να διατηρή­σει το δικοινοτικό χαρακτήρα της, β) Η συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων να επιτευχθεί με θεσμικά σύμφωνα και γ) η ελληνική και τουρκική κοινοτική διοίκηση να ασκούν εξουσίες στις ζώνες που οι αντίστοιχοι πληθυσμοί έχουν πλειοψηφία. Η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να συζητήσει το Σχέδιο Κληρίδη και ζήτησε τελεσιγραφικά να γίνει αμέ­σως δεκτή μια από τις τουρκικές προτάσεις. Ο Κληρίδης ζήτησε αναβολή 36 ή 48 ωρών για να συμβουλευτεί το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο. Οι Τούρκοι απέρριψαν το αίτημα και η Διάσκεψη έληξε χωρίς αποτέλεσμα το πρωί της 14ης Αυγούστου και την επομένη εκδηλώθηκε η δεύτερη τουρκική εισβολή με την κατάληψη της Αμμοχώστου και της Καρπασίας.

«Η αίσθηση του πεπρωμένου»

Τη Γενεύη επέλεξε το 2000 ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τη διεξαγωγή εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μεταξύ Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι (Δεκέμβριος 1999) που επιθυμούσε την ένταξη της επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών άρχισε τον Ιούλιο και ο τέταρτος ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000, χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της άρνησης του Ντενκτάς να συνεχίσει τη διαδικασία. Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου 2004, κορυφώθηκε στο χιονισμένο θέρετρο Μπούργκενστοκ της Λουκέρνης η εντονότερη προσπάθεια που κατεβλήθη ποτέ για επίλυση του Κυπριακού, παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στο Μπούργκενστοκ μετέβη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία υπό τον τότε πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Στις 29 Μαρτίου ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επέδωσε αναθεωρημένο σχέδιο (Σχέδιο Ανάν 4), ζητώντας από όλες τις πλευρές να καταθέσουν παρατηρήσεις μέχρι την επομένη, ώστε να καταλήξει στο οριστικό σχέδιο. «Σήμερα στο Μπούργκενστοκ υπάρχει μια αίσθηση πεπρωμένου» είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ. Οι πλευρές υπέβαλαν τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου και τα μεσάνυκτα της 31ης Απριλίου σε τελετή που έγινε στο Grand Hotel, ο γ.γ. του ΟΗΕ κατέθεσε το τελικό σχέδιο λύσεως, το γνωστό Σχέδιο Ανάν 5, λέγοντας ότι «η επιλογή δεν είναι μεταξύ αυτού του Σχεδίου λύσεως ή κάποιας άλλης μαγικής-μυθικής λύσεως, αλλά στην πραγματικότητα είναι η επιλογή μεταξύ λύσεως ή μη λύσεως». Σε μια έντονα φορτισμένη ομιλία, ο Κόφι Ανάν υπέδειξε στις αντιπροσωπείες ότι «υπήρξαν πολλές χαμένες ευκαιρίες στο παρελθόν. Για χάρη όλων σας και των λαών σας, σας προτρέπω να μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος». Το κείμενο, το οποίο δεν ήταν προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών αλλά ήταν το αποτέλεσμα επιδιαιτησίας που για πρώτη φορά άσκησε γ.γ. του ΟΗΕ, τέθηκε ενώπιον ε/κ και τ/κ σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις 24 Απριλίου 2004.

Στην Ελβετία (Γενεύη, Μοντ Πελεράν και Κρανς Μοντάνα) φιλοξενήθηκαν οι τελευταίες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, που κορυφώθηκαν με τη διάσκεψη που έκλεισε άδοξα το καλοκαίρι του 2017.

Το παλάτι των Εθνών

Στη Γενεύη βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ, το λεγόμενο «Παλάτι των Εθνών». Εκεί φιλοξενήθηκαν πολλές συναντήσεις για το Κυπριακό. Ήταν η έδρα της Κοινωνίας των Εθνών, προπομπού του ΟΗΕ. Το εντυπωσιακό κτίριο βρίσκεται κτισμένο στο πάρκο Ariana, όνομα της μητέρας του δωρητή της γης, Gustave Revilliod, ο οποίος το κληροδότησε στην πόλη της Γενεύης, υπό τρεις όρους: Να αξιοποιηθεί για ειρηνικό σκοπό, να ταφεί εκεί ο ίδιος και να υπάρξει μέριμνα για την προστασία των σπάνιων παγωνιών που διαβιούν εκεί. Το πάρκο αλλά και το κτίριο, που κατασκευάστηκε αργότερα, διαθέτουν μοναδικά έργα τέχνης, που δωρήθηκαν στην Κοινωνία των Εθνών και μετέπειτα στον ΟΗΕ, από κράτη ή και ιδιώτες. Λόγω των μεγάλων αιθουσών που διαθέτει, το κτίριο φέρει τη φήμη του μέρους όπου «τα έθνη συναντούν τα έθνη».

Σε μια από τις κεντρικές αίθουσές του φιλοξενήθηκε η κρίσιμη τριμερής διάσκεψη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα, θεωρείται μια από τις πλέον ιστορικές και δύσκολες διπλωματικές συναντήσεις που φιλοξενήθηκαν ποτέ στο «Παλάτι των Εθνών».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

ΛΟΥΓΚΡΙΔΗΣ: Ένας άλλος, διαφορετικός ήρωας/Πάλεψε, άντεξε, δικαιώθηκε!

Ένας από τους αφανείς ήρωες της Ομόνοιας σε αυτή την χρονιά που κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι και ο Ανδρέας Λουγκρίδης. Ο...

Angelina Jolie: Ξανθιά και πανέμορφη! (video)

Έγινε ξανθιά για τις ανάγκες του νέου της ρόλου Τα τελευταία χρόνια η Angelina Jolie έχει αφήσει την υποκριτική σε δεύτερη μοίρα, καθώς προτιμά να...

Στην Κύπρο για μερικές ώρες η Έλενα Τσαγκρινού. Δείτε γιατί! (Αποκλειστικές φωτογραφίες)

Ταξίδι αστραπή έκανε σήμερα η φετινή εκπρόσωπος της κυπριακής συμμετοχής, Έλενα Τσαγκρινού. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές μας πληροφορίες η Έλενα Τσαγκρινού βρέθηκε στο νησί μας...

MC MEDIA NETWORK

ΛΟΥΓΚΡΙΔΗΣ: Ένας άλλος, διαφορετικός ήρωας/Πάλεψε, άντεξε, δικαιώθηκε!

Ένας από τους αφανείς ήρωες της Ομόνοιας σε αυτή την χρονιά που κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι και ο Ανδρέας Λουγκρίδης. Ο...

Angelina Jolie: Ξανθιά και πανέμορφη! (video)

Έγινε ξανθιά για τις ανάγκες του νέου της ρόλου Τα τελευταία χρόνια η Angelina Jolie έχει αφήσει την υποκριτική σε δεύτερη μοίρα, καθώς προτιμά να...

Στην Κύπρο για μερικές ώρες η Έλενα Τσαγκρινού. Δείτε γιατί! (Αποκλειστικές φωτογραφίες)

Ταξίδι αστραπή έκανε σήμερα η φετινή εκπρόσωπος της κυπριακής συμμετοχής, Έλενα Τσαγκρινού. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές μας πληροφορίες η Έλενα Τσαγκρινού βρέθηκε στο νησί μας...

Lifestyle

Έγκλημα Καλύβια: Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζήτησαν οι δικηγόροι του 32χρονου… Στη φυλακή ο δράστης

Η δολοφονία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε για μια διαφωνία σχετικά με τα κοινόχρηστα

Lifestyle

Advertorials