Διαδικτυακή Συζήτηση με Θέμα «Οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και οι Προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Ο νομικός Γιώργος Διογένους, όντας επίσημα πλέον υποψήφιος βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λεμεσό, εγκαινίασε την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, μια σειρά διαδικτυακών συζητήσεων εφ’ όλης της ύλης με διαφορετικούς προσκεκλημένους κάθε φορά.
Η πρώτη διαδικτυακή συζήτηση είχε ως θέμα «Οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και οι Προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» με ομιλητές τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Υφυπουργό Παιδείας της Ελληνικής Δημοκρατίας κο Άγγελο Συρίγο. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κος Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις κος Θωμάς Παπαναστασίου, καθώς και ο δημοσιογράφος Μάριος Πούλλαδος. Συντονιστής της όλης συζήτησης ήταν ασφαλώς ο Γιώργος Διογένους.
Η όλη συζήτηση κράτησε συνολικά σχεδόν δύο ώρες και την παρακολούθησαν είτε ολόκληρη είτε αποσπασματικά πέραν των 40000 ατόμων. Οι συμμετέχοντες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο συμμετείχε ενεργά μέσω των δεκάδων ερωτήσεων που υπέβαλλε διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της όλης συζήτησης.
Ο κος Συρίγος τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες. Τόνισε ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να φοβάται να συνομιλήσει με την Τουρκία. Θα πρέπει βέβαια να περιοριστούν οι συζητήσεις σε θέματα που όντως υπάρχουν διαφορές όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να συζητηθούν θέματα που για την Ελλάδα είναι «κλειστά», όπως π.χ. η αποστρατικοποίηση των νησιών. Εξού και θεωρεί ως μονόδρομο την προσφυγή στη Χάγη για τα εν λόγω θέματα. Όχι όμως να ενταχθούν στην ατζέντα των διερευνητικών και για τα λεγόμενα «συναφή» θέματα, όπως έντεχνα διατυπώνει η Τουρκία.
Ο κος Χριστοδουλίδης τόνισε, με τη σειρά του, ότι οι σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας είναι πιο άρρηκτες από ποτέ. Πολλές φορές μάλιστα η Τουρκία κατόρθωνε να πείσει μερίδα του διεθνούς παράγοντα ότι η Τουρκία είναι διαλλακτική με την Ελλάδα και ότι, συνεπακόλουθα, στην Κύπρο το πρόβλημα είναι οι Ελληνοκύπριοι. Ευτυχώς πλέον, η επιθετική τακτική του Ενρτογάν εναντίον τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου «κατάφερε» να διαλύσει αυτό το μύθευμα. Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, η Κύπρος εύχεται να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές των σχέσεων ανάμεσα στα δύο γειτονικά κράτη γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να επιλυθεί το Κυπριακό Πρόβλημα. Αναφορικά με την επικείμενη άτυπη πενταμερή, η Κυπριακή Δημοκρατία προσέρχεται με καλή θέληση για να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.
Οι κύριοι Αιμιλιανίδης, Παπαναστασίου και Πούλλαδος αφού συμφώνησαν με τα λεχθέντα των δύο ομιλητών, στη συνέχεια εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους για ευόδωση τόσο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, όσο και των συνομιλίων για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Τέλος, απεύθυναν συγκεκριμένες εύστοχες ερωτήσεις στους κύριους Χριστοδουλίδη και Συρίγο αντίστοιχα.
Ο κος Διογένους συντόνισε επιτυχημένα την όλη διαδικτυακή συζήτηση. Κατάφερε να αναδείξει τη βεντάλια όλων των θεμάτων που απασχολούν Ελλάδα και Τουρκία μέσα από τις δικές του ερωτήσεις, αλλά και τις ερωτήσεις που δεχόταν από το κοινό. Τάχθηκε και αυτός υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες, ειδικότερα πλέον που η Ελλάδα έχει καταφέρει να ενισχύσει την αποτρεπτική της ισχύ με την αγορά των υπερσύγχρονων αεροσκαφών Rafale, την επικείμενη αγορά των υπερσύγχρονων φρεγάτων belhara και την αύξηση της θητείας του στρατού ξηράς από 9 σε 12 μήνες από τον ερχόμενο Μάιο. Τάχθηκε επίσης υπέρ της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην λεγόμενη άτυπη πενταμερή, όπου θεωρεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να επιδιώξει όχι απλά έναρξη συνομιλιών, αλλά επανέναρξή τους από το σημείο από όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.
Η διαδικτυακή συζήτηση έκλεισε με τον πήχη να έχει πλέον ανεβεί ψηλά. Οι θεατές συνεχάρησαν τον κο Διογένους για την όμορφη πρωτοβουλία του και ευχήθηκαν ότι ανάλογου επιπέδου συζητήσεις και καλεσμένοι θα συμμετάσχουν στις επόμενες διαδικτυακές συζητήσεις.