MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πυροσβεστικές κινήσεις στο Προεδρικό μετά τη νέα κρίση

Advertisement

Sponsored by exness

Σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας κινήθηκε η κυβέρνηση για διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε ο διορισμός της 19χρονης συνεργάτιδας του υφυπουργού Τουρισμού, Κώστα Κουμή.

Η έκτακτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Ελεγκτή λειτούργησε εκτονωτικά και κλείνει τα μέτωπα που προκλήθηκαν από μια σειρά διορισμoύς. Η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για άμεση νομοθετική ρύθμιση του πλαισίου πρόσληψης συνεργατών στο Προεδρικό και στα υπουργεία, κατά το πρότυπο του καθεστώτος που ισχύει για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Advertisement

Πέραν όμως τούτου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε στον Γενικό Ελεγκτή ότι θα διενεργηθεί έλεγχος όλων των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάπου δεν πληρούνται τα προσόντα, θα προχωρήσει σε τερματισμό των σχετικών συμβολαίων. Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Ελεγκτή έδωσε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από το διορισμό της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου και της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, Μαριάννας Ραουνά. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι τα δύο ζητήματα έχουν διευθετηθεί. Η μεν Δόξα Κωμοδρόμου έχει αποσπασθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην προεδρία, η δε Μ. Ραουνά θα διορισθεί στη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας για την οποία υπάρχει πρόνοια στον προϋπολογισμό και όχι στη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, για την οποία θα απαιτηθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός. «Το θέμα λύνεται με απόλυτα αποδεκτό τρόπο από εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και χαιρέτισε το γεγονός ότι οι συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υιοθετούνται από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Συναγερμός στο Προεδρικό

Είναι πρόδηλο ότι η νέα αυτή κρίση σήμανε συναγερμό στο Προεδρικό για πολλούς λόγους. Πρώτα και κύρια ανέδειξε ελλείμματα εμπειρίας σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης, κατά τρόπο που αφήνουν εκτεθειμένο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε συστάσεις στους συνεργάτες του και προειδοποίησε ότι οι απαιτήσεις της κοινωνίας επιβάλλουν καλύτερη οργάνωση, περισσότερη μεθοδικότητα και λιγότερα σφάλματα. Πέραν όμως του θέματος αυτού διαγνώστηκε η ανάγκη καλύτερης διαχείρισης σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού οι πληροφορίες για τις αντιδράσεις που προκάλεσε στο υφυπουργείο η πρόσληψη της 19χρονης συνεργάτιδας του Κώστα Κουμή έφθασαν στο Προεδρικό από την Πέμπτη. Φαίνεται όμως ότι οι αντιδράσεις υποτιμήθηκαν και το ζήτημα αφέθηκε να πάρει διαστάσεις, που οδήγησαν και σε έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Το ζήτημα αυτό ανέδειξε επίσης την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των συνεργαζομένων κομμάτων για αποτελεσματικότερη διαχείριση των ζητημάτων που αναδεικνύονται. Διαχείριση σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επικοινωνιακό.

Συνέχεια στη Βουλή

Παρά τις κινήσεις για κλείσιμο του θέματος από πλευράς κυβέρνησης, το ζήτημα θα έχει συνέχεια στη Βουλή, μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ. Ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού προχώρησε στην εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος στη Βουλή, υπό τον τίτλο «Η υποχρέωση της Εκτελεστικής Εξουσίας να προβαίνει σε διορισμούς στη βάση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας» και με αιτιολογικό ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν διορισμοί, οι οποίοι απασχόλησαν την κοινωνία και κρίνεται αναγκαίο όπως διεξαχθεί συζήτηση, για λόγους δημόσιου συμφέροντος και θεσμοθέτησης μετρήσιμων κριτηρίων στους διορισμούς της Εκτελεστικής Εξουσίας και άλλων θεσμών.

«Η ρήση το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, δυστυχώς, στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει πολλαπλασιαστεί επί δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και σημείωσε ότι «οι αστοχίες και οι σκοπιμότητες γύρω από συγκεκριμένους διορισμούς συνεχίζονται, προκαλώντας το περί δικαίου αίσθημα, πλήττοντας τη χρήστη διοίκηση και μη σεβόμενες τη διαφάνεια, που πρέπει να χαρακτηρίζει τις πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις των κυβερνήσεων».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Πολύ πίσω…

Protathlima