MC MEDIA NETWORK

September 28, 2021 Tuesday 10:53:02

Εγγραφή στο
Newsletter

ΠτΔ: Προανήγγειλε νέο καθεστώς κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας

Xαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην 9η τελετή απονομής των Invest Cyprus International Investment Awards, στο Προεδρικό Μέγαρο – Η Κύπρος έχει ανακηρυχθεί η πιο βελτιωμένη χώρα σε θέμα επενδύσεων – Προανήγγειλε νέο καθεστώς κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει, τους επόμενους μήνες, ένα νέο καθεστώς κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα διευκολύνει την εγκατάσταση και την πρόσληψη εργαζομένων και θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα και ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης, δήλωσε, την Τετάρτη, το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην 9η τελετή απονομής των Invest Cyprus International Investment Awards, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «το πρόγραμμα αυτό συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε πρόσφατα, όπως η εισαγωγή διαδρομής απασχόλησης για ειδικευμένους υπηκόους τρίτων χωρών που ειδικεύονται στον τομέα της πληροφόρησης και των επικοινωνιών, και δημιουργία μηχανισμού ταχείας ενεργοποίησης επιχειρήσεων με στόχο την απλούστευση των υπηρεσιών που προσφέρει το κοινό σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Κύπρο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του, πως καθώς η κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, αυξήθηκε κατά 12,8 % το δεύτερο τρίμηνο του 2021, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες και επιδεικνύοντας θετικές προοπτικές για τα προσεχή τρίμηνα.

«Το σύνθημά μας στην Κύπρο είναι ότι με κάθε πρόκληση, υπάρχει μια ευκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό, η ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη βασικών οικονομικών τομέων», ανέφερε.

Για τον σκοπό αυτό, είπε, έχουμε κάνει μια ολιστική προσέγγιση και λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του σχεδίου της Κυβέρνησής μας «Κύπρος για το αύριο», με συνολικό προϋπολογισμό 4,4 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια ευρωπαϊκά ταμεία, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Συνοχής.

«Το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και στη δημιουργία ενός νέου οράματος για τη χώρα μας, το οποίο θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για την εποχή μετά τη νόσο COVID-19», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επεσήμανε πως αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, στα ίδια επίπεδα με πριν από την πανδημία, και για την αποτελεσματική προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Ανέφερε επίσης πως «προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, προωθούνται πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στους τομείς της δημόσιας και τοπικής διοίκησης, της υγείας, της εργασίας, του εκπαιδευτικού και του δικαστικού συστήματος, καθώς και της ελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της έρευνας και της καινοτομίας».

Παράλληλα, σημείωσε, μέσω του σχεδίου «Κύπρος για το Αύριο» πρόκειται να συσταθεί μια Εθνική Υπηρεσία Προώθησης, με την οποία αναμένεται ότι πολυάριθμα χρηματοδοτικά προγράμματα και προγράμματα θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ρευστότητα, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, τα προγράμματα επιχορηγήσεων για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού γραφείου μεταφοράς γνώσεων αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Διαχείρισης για το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας 2020, η ικανότητα της Κύπρου να προσελκύει και να διευκολύνει τις ξένες άμεσες επενδύσεις και η προσαρμοστικότητα των πολιτικών της, έχουν αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα».

Ειδικότερα, ανέφερε, η Κύπρος έχει ανακηρυχθεί η πιο βελτιωμένη χώρα, ανεβαίνοντας έντεκα θέσεις και καταλαμβάνοντας την 30ή θέση παγκοσμίως.

Σημείωσε πως τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι με την πάροδο των ετών η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε βασικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή, με σημαντικές δυνατότητες να καταστεί κόμβος παγκόσμιας κλάσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αποκλίνουμε από την πορεία της χρηστής διακυβέρνησης των δημόσιων οικονομικών, η οποία θα συμπληρώνεται από ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον, προχωρώντας μπροστά προς μια ολοκληρωμένη κυβερνητική στρατηγική για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, προκειμένου να μετατραπεί η Κύπρος σε `Αειφόρο Κέντρο Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Ευρώπης`».

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίσω όλους στην εκδήλωση Invest Cyprus International Investment Awards.

Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ το Invest Cyprus για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και να επαινέσω το περιοδικό GOLD για τη σκληρή δουλειά του στην πραγματοποίηση του θεσμού.

Το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται για ένατη συνεχή χρονιά καταδεικνύει ότι έχει καθιερωθεί ως μια άκρως επωφελής ετήσια εκδήλωση υποστηρίζοντας το όραμά μας για την καθιέρωση της Κύπρου ως σύγχρονου και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου.

Αλλά πάνω απ’ όλα, μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους πολύτιμους επενδυτές μας για την ψήφο προτίμησης και την εμπιστοσύνη τους και για τη συνεχή στήριξη και αποφασιστικότητά τους να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους στη χώρα μας, σύμφωνα με το κοινό μας όραμα: να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένας ακμάζων, αξιόπιστος και ανταγωνιστικός επιχειρηματικός κόμβος, που επιθυμεί να παρέχει τις συνθήκες υπό τις οποίες κάθε επενδυτής μπορεί να ευδοκιμήσει.

Χωρίς αμφιβολία, η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει πρωτοφανείς προκλήσεις σε όλες τις χώρες σε ολόκληρη την υφήλιο, με σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτής, δυστυχώς, της συνεχιζόμενης κρίσης, η Κυβέρνησή μου υπήρξε δυναμική στη λήψη των αποφάσεών της και προενεργή για την παροχή ιατρικής και οικονομικής στήριξης στους πολίτες, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις μας.

Όπως και πολλές άλλες χώρες, έπρεπε να λάβουμε σκληρά, επώδυνα, αλλά απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Αναγνωρίσαμε αμέσως, ωστόσο, ότι, πέρα από τη διάσωση ζωών, έπρεπε επίσης να διαφυλάξουμε τα μέσα βιοπορισμού και να αντιμετωπίσουμε την πιθανή οικονομική και κοινωνική αναστάτωση που θα προκαλούσαν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για το σκοπό αυτό, εγκρίναμε μια γενναιόδωρη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων και μέτρων στήριξης της ρευστότητας, ύψους άνω των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω των οποίων υποστηρίχθηκαν περισσότεροι από 190.000 εργαζόμενοι και χιλιάδες επιχειρήσεις.

Αυτό ήταν εφικτό δεδομένου ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση συσσώρευσε στο παρελθόν τα αναγκαία δημοσιονομικά πλεονάσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η τρέχουσα κρίση πανδημίας.

Στόχος αυτών των μέτρων, τα οποία σχεδιάστηκαν σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους μας, ήταν η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η διατήρηση του εισοδήματος των πολιτών μας, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η παροχή της απαραίτητης στήριξης στην οικονομία μας ώστε να ανακάμψει το συντομότερο δυνατόν.

Και είμαι στην ευχάριστη θέση να βεβαιώσω ότι οι προσπάθειές μας αποφέρουν καρπούς, καθώς η οικονομία μας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, αυξήθηκε κατά 12,8 % το δεύτερο τρίμηνο του 2021, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες και επιδεικνύοντας θετικές προοπτικές για τα προσεχή τρίμηνα.

Το σύνθημά μας στην Κύπρο είναι ότι με κάθε πρόκληση, υπάρχει μια ευκαιρία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη περιλαμβάνει, επίσης. την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη βασικών οικονομικών τομέων.

Για το σκοπό αυτό, έχουμε κάνει μια ολιστική προσέγγιση και λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του σχεδίου της Κυβέρνησής μας «Κύπρος για το αύριο», με συνολικό προϋπολογισμό 4,4 δις ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια ευρωπαϊκά ταμεία, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Συνοχής.

Το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και στη δημιουργία ενός νέου οράματος για τη χώρα μας, το οποίο θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για την εποχή μετά τη νόσο COVID-19.

Αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, στα ίδια επίπεδα με πριν από την πανδημία, και για την αποτελεσματική προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Ένα σχέδιο το οποίο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen χαρακτήρισε ως «πολύ καλά ισορροπημένο στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις», καθώς, όπως δήλωσε, «αντιμετωπίζει τις βασικές διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος».

Και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, προωθούνται πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, στους τομείς της δημόσιας και τοπικής διοίκησης, της υγείας, της εργασίας, του εκπαιδευτικού και του δικαστικού συστήματος, καθώς και της ελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της έρευνας και της καινοτομίας.

Παράλληλα, μέσω του σχεδίου «Κύπρος για το Αύριο» πρόκειται να συσταθεί μια Εθνική Υπηρεσία Προώθησης, με την οποία αναμένεται ότι πολυάριθμα χρηματοδοτικά προγράμματα και προγράμματα θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ρευστότητα, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, τα προγράμματα επιχορηγήσεων για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού γραφείου μεταφοράς γνώσεων αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Διαχείρισης για το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας 2020, η ικανότητα της Κύπρου να προσελκύει και να διευκολύνει τις ξένες άμεσες επενδύσεις και η προσαρμοστικότητα των πολιτικών της, έχουν αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, η Κύπρος έχει ανακηρυχθεί η πιο βελτιωμένη χώρα, ανεβαίνοντας έντεκα θέσεις και καταλαμβάνοντας την 30ή θέση παγκοσμίως.

Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι με την πάροδο των ετών η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε βασικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή, με σημαντικές δυνατότητες να καταστεί κόμβος παγκόσμιας κλάσης.

Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα αποκλίνουμε από την πορεία της χρηστής διακυβέρνησης των δημόσιων οικονομικών, η οποία θα συμπληρώνεται από ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον, προχωρώντας μπροστά προς μια ολοκληρωμένη κυβερνητική στρατηγική για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, προκειμένου να μετατραπεί η Κύπρος σε «Αειφόρο Κέντρο Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τους επόμενους μήνες, η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα νέο καθεστώς κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα διευκολύνει την εγκατάσταση και την πρόσληψη εργαζομένων, καθώς και θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα και ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης.

Το πρόγραμμα αυτό συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε πρόσφατα, όπως:

● Η εισαγωγή διαδρομής απασχόλησης για ειδικευμένους υπηκόους τρίτων χωρών που ειδικεύονται στον τομέα της πληροφόρησης και των επικοινωνιών, και

● Η δημιουργία μηχανισμού ταχείας ενεργοποίησης επιχειρήσεων με στόχο την απλούστευση των υπηρεσιών που προσφέρει το κοινό σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Κύπρο.

Σε αυτή την απαιτητική προσπάθεια προσέλκυσης και διευκόλυνσης των διεθνών επιχειρήσεων και των άμεσων ξένων επενδύσεων σε βασικούς οικονομικούς τομείς της χώρας, είμαστε ευγνώμονες που έχουμε αφοσιωμένους και ισχυρούς συμμάχους, όπως το Invest Cyprus, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, ο οποίος υπήρξε ο επίσημος πρεσβευτής της επιχειρηματικής και επενδυτικής πολιτικής της χώρας.

Αγαπητοί φίλοι,

Προτού ολοκληρώσω, θα ήθελα να συγχαρώ όχι μόνο όλους τους νικητές των φετινών βραβείων, αλλά και κάθε επενδυτή που υπήρξε ένας πραγματικά πολύτιμος σύμμαχος στο όραμά μας να μετατρέψουμε την Κύπρο σε έναν παγκοσμίου κύρους επιχειρηματικό κέντρο και επενδυτικό προορισμό.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμησή μου στους επίτιμους καλεσμένους της αποψινής βραδιάς, σε όλους εσάς, για τη συνεχή εμπιστοσύνη σας, τη θετική σας συμβολή και την ισχυρή υποστήριξή σας.

Η Κυβέρνησή μου είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια που κρίνεται αναγκαία για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών σας σχεδίων και των επενδυτικών πρωτοβουλιών σας.

Xαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην 9η τελετή απονομής των Invest Cyprus International Investment Awards, στο Προεδρικό Μέγαρο – Η Κύπρος έχει ανακηρυχθεί η πιο βελτιωμένη χώρα σε θέμα επενδύσεων – Προανήγγειλε νέο καθεστώς κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας

Η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει, τους επόμενους μήνες, ένα νέο καθεστώς κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα διευκολύνει την εγκατάσταση και την πρόσληψη εργαζομένων και θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα και ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης, δήλωσε, την Τετάρτη, το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην 9η τελετή απονομής των Invest Cyprus International Investment Awards, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «το πρόγραμμα αυτό συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε πρόσφατα, όπως η εισαγωγή διαδρομής απασχόλησης για ειδικευμένους υπηκόους τρίτων χωρών που ειδικεύονται στον τομέα της πληροφόρησης και των επικοινωνιών, και δημιουργία μηχανισμού ταχείας ενεργοποίησης επιχειρήσεων με στόχο την απλούστευση των υπηρεσιών που προσφέρει το κοινό σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Κύπρο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του, πως καθώς η κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, αυξήθηκε κατά 12,8 % το δεύτερο τρίμηνο του 2021, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες και επιδεικνύοντας θετικές προοπτικές για τα προσεχή τρίμηνα.

«Το σύνθημά μας στην Κύπρο είναι ότι με κάθε πρόκληση, υπάρχει μια ευκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό, η ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη βασικών οικονομικών τομέων», ανέφερε.

Για τον σκοπό αυτό, είπε, έχουμε κάνει μια ολιστική προσέγγιση και λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του σχεδίου της Κυβέρνησής μας «Κύπρος για το αύριο», με συνολικό προϋπολογισμό 4,4 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια ευρωπαϊκά ταμεία, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Συνοχής.

«Το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και στη δημιουργία ενός νέου οράματος για τη χώρα μας, το οποίο θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για την εποχή μετά τη νόσο COVID-19», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επεσήμανε πως αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, στα ίδια επίπεδα με πριν από την πανδημία, και για την αποτελεσματική προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Ανέφερε επίσης πως «προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, προωθούνται πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στους τομείς της δημόσιας και τοπικής διοίκησης, της υγείας, της εργασίας, του εκπαιδευτικού και του δικαστικού συστήματος, καθώς και της ελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της έρευνας και της καινοτομίας».

Παράλληλα, σημείωσε, μέσω του σχεδίου «Κύπρος για το Αύριο» πρόκειται να συσταθεί μια Εθνική Υπηρεσία Προώθησης, με την οποία αναμένεται ότι πολυάριθμα χρηματοδοτικά προγράμματα και προγράμματα θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ρευστότητα, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, τα προγράμματα επιχορηγήσεων για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού γραφείου μεταφοράς γνώσεων αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Διαχείρισης για το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας 2020, η ικανότητα της Κύπρου να προσελκύει και να διευκολύνει τις ξένες άμεσες επενδύσεις και η προσαρμοστικότητα των πολιτικών της, έχουν αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα».

Ειδικότερα, ανέφερε, η Κύπρος έχει ανακηρυχθεί η πιο βελτιωμένη χώρα, ανεβαίνοντας έντεκα θέσεις και καταλαμβάνοντας την 30ή θέση παγκοσμίως.

Σημείωσε πως τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι με την πάροδο των ετών η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε βασικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή, με σημαντικές δυνατότητες να καταστεί κόμβος παγκόσμιας κλάσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αποκλίνουμε από την πορεία της χρηστής διακυβέρνησης των δημόσιων οικονομικών, η οποία θα συμπληρώνεται από ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον, προχωρώντας μπροστά προς μια ολοκληρωμένη κυβερνητική στρατηγική για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, προκειμένου να μετατραπεί η Κύπρος σε `Αειφόρο Κέντρο Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Ευρώπης`».

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίσω όλους στην εκδήλωση Invest Cyprus International Investment Awards.

Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ το Invest Cyprus για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και να επαινέσω το περιοδικό GOLD για τη σκληρή δουλειά του στην πραγματοποίηση του θεσμού.

Το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται για ένατη συνεχή χρονιά καταδεικνύει ότι έχει καθιερωθεί ως μια άκρως επωφελής ετήσια εκδήλωση υποστηρίζοντας το όραμά μας για την καθιέρωση της Κύπρου ως σύγχρονου και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου.

Αλλά πάνω απ’ όλα, μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους πολύτιμους επενδυτές μας για την ψήφο προτίμησης και την εμπιστοσύνη τους και για τη συνεχή στήριξη και αποφασιστικότητά τους να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους στη χώρα μας, σύμφωνα με το κοινό μας όραμα: να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένας ακμάζων, αξιόπιστος και ανταγωνιστικός επιχειρηματικός κόμβος, που επιθυμεί να παρέχει τις συνθήκες υπό τις οποίες κάθε επενδυτής μπορεί να ευδοκιμήσει.

Χωρίς αμφιβολία, η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει πρωτοφανείς προκλήσεις σε όλες τις χώρες σε ολόκληρη την υφήλιο, με σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτής, δυστυχώς, της συνεχιζόμενης κρίσης, η Κυβέρνησή μου υπήρξε δυναμική στη λήψη των αποφάσεών της και προενεργή για την παροχή ιατρικής και οικονομικής στήριξης στους πολίτες, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις μας.

Όπως και πολλές άλλες χώρες, έπρεπε να λάβουμε σκληρά, επώδυνα, αλλά απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Αναγνωρίσαμε αμέσως, ωστόσο, ότι, πέρα από τη διάσωση ζωών, έπρεπε επίσης να διαφυλάξουμε τα μέσα βιοπορισμού και να αντιμετωπίσουμε την πιθανή οικονομική και κοινωνική αναστάτωση που θα προκαλούσαν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για το σκοπό αυτό, εγκρίναμε μια γενναιόδωρη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων και μέτρων στήριξης της ρευστότητας, ύψους άνω των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω των οποίων υποστηρίχθηκαν περισσότεροι από 190.000 εργαζόμενοι και χιλιάδες επιχειρήσεις.

Αυτό ήταν εφικτό δεδομένου ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση συσσώρευσε στο παρελθόν τα αναγκαία δημοσιονομικά πλεονάσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η τρέχουσα κρίση πανδημίας.

Στόχος αυτών των μέτρων, τα οποία σχεδιάστηκαν σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους μας, ήταν η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η διατήρηση του εισοδήματος των πολιτών μας, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η παροχή της απαραίτητης στήριξης στην οικονομία μας ώστε να ανακάμψει το συντομότερο δυνατόν.

Και είμαι στην ευχάριστη θέση να βεβαιώσω ότι οι προσπάθειές μας αποφέρουν καρπούς, καθώς η οικονομία μας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, αυξήθηκε κατά 12,8 % το δεύτερο τρίμηνο του 2021, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες και επιδεικνύοντας θετικές προοπτικές για τα προσεχή τρίμηνα.

Το σύνθημά μας στην Κύπρο είναι ότι με κάθε πρόκληση, υπάρχει μια ευκαιρία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη περιλαμβάνει, επίσης. την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη βασικών οικονομικών τομέων.

Για το σκοπό αυτό, έχουμε κάνει μια ολιστική προσέγγιση και λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του σχεδίου της Κυβέρνησής μας «Κύπρος για το αύριο», με συνολικό προϋπολογισμό 4,4 δις ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια ευρωπαϊκά ταμεία, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Συνοχής.

Το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και στη δημιουργία ενός νέου οράματος για τη χώρα μας, το οποίο θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για την εποχή μετά τη νόσο COVID-19.

Αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, στα ίδια επίπεδα με πριν από την πανδημία, και για την αποτελεσματική προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Ένα σχέδιο το οποίο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen χαρακτήρισε ως «πολύ καλά ισορροπημένο στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις», καθώς, όπως δήλωσε, «αντιμετωπίζει τις βασικές διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος».

Και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, προωθούνται πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, στους τομείς της δημόσιας και τοπικής διοίκησης, της υγείας, της εργασίας, του εκπαιδευτικού και του δικαστικού συστήματος, καθώς και της ελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της έρευνας και της καινοτομίας.

Παράλληλα, μέσω του σχεδίου «Κύπρος για το Αύριο» πρόκειται να συσταθεί μια Εθνική Υπηρεσία Προώθησης, με την οποία αναμένεται ότι πολυάριθμα χρηματοδοτικά προγράμματα και προγράμματα θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ρευστότητα, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, τα προγράμματα επιχορηγήσεων για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού γραφείου μεταφοράς γνώσεων αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Διαχείρισης για το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας 2020, η ικανότητα της Κύπρου να προσελκύει και να διευκολύνει τις ξένες άμεσες επενδύσεις και η προσαρμοστικότητα των πολιτικών της, έχουν αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, η Κύπρος έχει ανακηρυχθεί η πιο βελτιωμένη χώρα, ανεβαίνοντας έντεκα θέσεις και καταλαμβάνοντας την 30ή θέση παγκοσμίως.

Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι με την πάροδο των ετών η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε βασικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή, με σημαντικές δυνατότητες να καταστεί κόμβος παγκόσμιας κλάσης.

Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα αποκλίνουμε από την πορεία της χρηστής διακυβέρνησης των δημόσιων οικονομικών, η οποία θα συμπληρώνεται από ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον, προχωρώντας μπροστά προς μια ολοκληρωμένη κυβερνητική στρατηγική για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, προκειμένου να μετατραπεί η Κύπρος σε «Αειφόρο Κέντρο Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τους επόμενους μήνες, η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα νέο καθεστώς κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα διευκολύνει την εγκατάσταση και την πρόσληψη εργαζομένων, καθώς και θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα και ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης.

Το πρόγραμμα αυτό συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε πρόσφατα, όπως:

● Η εισαγωγή διαδρομής απασχόλησης για ειδικευμένους υπηκόους τρίτων χωρών που ειδικεύονται στον τομέα της πληροφόρησης και των επικοινωνιών, και

● Η δημιουργία μηχανισμού ταχείας ενεργοποίησης επιχειρήσεων με στόχο την απλούστευση των υπηρεσιών που προσφέρει το κοινό σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Κύπρο.

Σε αυτή την απαιτητική προσπάθεια προσέλκυσης και διευκόλυνσης των διεθνών επιχειρήσεων και των άμεσων ξένων επενδύσεων σε βασικούς οικονομικούς τομείς της χώρας, είμαστε ευγνώμονες που έχουμε αφοσιωμένους και ισχυρούς συμμάχους, όπως το Invest Cyprus, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, ο οποίος υπήρξε ο επίσημος πρεσβευτής της επιχειρηματικής και επενδυτικής πολιτικής της χώρας.

Αγαπητοί φίλοι,

Προτού ολοκληρώσω, θα ήθελα να συγχαρώ όχι μόνο όλους τους νικητές των φετινών βραβείων, αλλά και κάθε επενδυτή που υπήρξε ένας πραγματικά πολύτιμος σύμμαχος στο όραμά μας να μετατρέψουμε την Κύπρο σε έναν παγκοσμίου κύρους επιχειρηματικό κέντρο και επενδυτικό προορισμό.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμησή μου στους επίτιμους καλεσμένους της αποψινής βραδιάς, σε όλους εσάς, για τη συνεχή εμπιστοσύνη σας, τη θετική σας συμβολή και την ισχυρή υποστήριξή σας.

Η Κυβέρνησή μου είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια που κρίνεται αναγκαία για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών σας σχεδίων και των επενδυτικών πρωτοβουλιών σας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

gallery

Ουρές οχημάτων… φαινόμενο καθημερινό! (pics)

Αναζητείται... υπομονή! Ουρές χιλιομέτρων και σήμερα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού

Φουντώνει η κόντρα κυβερνητικών ιατρών-ΟΚΥπΥ για τα δημόσια νοσηλευτήρια… και στο φόντο απεργία

Για ασέβεια κάνει λόγο η ΠΑΣΥΚΙ… Ποιοι μιλούν για ασέβεια, απαντά ο Εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ

MC MEDIA NETWORK

ΔΥΟ ερευνώντες λειτουργοί για το Ομόνοια-Δόξα

Εξέλιξη προκύπτει μετά την καταγγελία της Δόξας στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού σχετικά με τον αγώνα με την Ομόνοια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της...

Δέσποινα Βανδή: Βόλτα με τον Βασίλη Μπισμπίκη στο κέντρο της Αθήνας (pic)

Κάνουν κολλητή παρέα το τελευταίο διάστημα Σαν βόμβα «έσκασε» την περασμένο Ιούλιο η είδηση του χωρισμού της Δέσποινας Βανδή και του Ντέμη Νικολαΐδη. Το λαμπερό ζευγάρι, μετά...

Τούρκος πρώην ποδοσφαιριστής σκότωσε έναν και τραυμάτισε τέσσερις!

Τούρκος πρώην ποδοσφαιριστής σκότωσε έναν και τραυμάτισε τέσσερις!

Αποχώρηση «βόμβα» από το OMEGA! Παραιτήθηκε ο παραγωγός Γιόρτσιου, Θεοδώρου και Γεωργίου! (Αποκλειστικό)

Όλες οι πληροφορίες αποκλειστικά στο Johnny’s Blog και τη ShowBiz Έδωσε την παραίτηση του ο παραγωγός και αποχώρησε από το κανάλι του Αρχαγγέλου. Για ποιον πρόκειται; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκαναν γυαλιά...

MC MEDIA NETWORK

ΔΥΟ ερευνώντες λειτουργοί για το Ομόνοια-Δόξα

Εξέλιξη προκύπτει μετά την καταγγελία της Δόξας στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού σχετικά με τον αγώνα με την Ομόνοια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της...

Δέσποινα Βανδή: Βόλτα με τον Βασίλη Μπισμπίκη στο κέντρο της Αθήνας (pic)

Κάνουν κολλητή παρέα το τελευταίο διάστημα Σαν βόμβα «έσκασε» την περασμένο Ιούλιο η είδηση του χωρισμού της Δέσποινας Βανδή και του Ντέμη Νικολαΐδη. Το λαμπερό ζευγάρι, μετά...

Τούρκος πρώην ποδοσφαιριστής σκότωσε έναν και τραυμάτισε τέσσερις!

Τούρκος πρώην ποδοσφαιριστής σκότωσε έναν και τραυμάτισε τέσσερις!

Αποχώρηση «βόμβα» από το OMEGA! Παραιτήθηκε ο παραγωγός Γιόρτσιου, Θεοδώρου και Γεωργίου! (Αποκλειστικό)

Όλες οι πληροφορίες αποκλειστικά στο Johnny’s Blog και τη ShowBiz Έδωσε την παραίτηση του ο παραγωγός και αποχώρησε από το κανάλι του Αρχαγγέλου. Για ποιον πρόκειται; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκαναν γυαλιά...

Lifestyle

Δέσποινα Βανδή: Βόλτα με τον Βασίλη Μπισμπίκη στο κέντρο της Αθήνας (pic)

Κάνουν κολλητή παρέα το τελευταίο διάστημα Σαν βόμβα «έσκασε» την περασμένο Ιούλιο η είδηση του χωρισμού της Δέσποινας Βανδή και του Ντέμη Νικολαΐδη. Το λαμπερό ζευγάρι, μετά...

Lifestyle

ΔΥΟ ερευνώντες λειτουργοί για το Ομόνοια-Δόξα

Εξέλιξη προκύπτει μετά την καταγγελία της Δόξας στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού σχετικά με τον αγώνα με την Ομόνοια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της...

Πήρε τηλέφωνο τον Φανούρη ο Κέρκεζ

Στην συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του Λεμεσιανού ντέρμπι, ο προπονητής της ΑΕΛ, Ντούσαν Κέρκεζ, πάνω στα νεύρα του, είχε αναφερθεί στον εκπρόσωπο τύπου...

Τα εισιτήρια με Καραμπάχ

Η Ομόνοια ενημερώνει: Συνεχίζεται η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα με την Qarabag, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της φάσης των Ομίλων του UEFA Europa...

Τους καθοδηγούσε μέσω βιντεοκλήσης ποια τεκμήρια να κάψουν… Έβλεπε live μέσα από τις Κεντρικές

Αποκαλυπτική απόφαση του Ανωτάτου... Επιβεβαιώνονται τα περί οργάνωσης εγκληματικών σχεδίων μέσα από τις φυλακές

Advertorials