MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΠτΔ: «Οι τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν «κρίση εκτίμησης» στους Ευρωπαίους». Κάλεσμα σε ενότητα

Advertisement

Sponsored by exness

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφο – Διαβάστε αναλυτικά τι είπε

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν «κρίση εκτίμησης» στους Ευρωπαίους οι οποίοι θεωρούν ακόμα ότι με την θωπεία θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Advertisement

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου προσερχόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου του Ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης» με τίτλο «Ενιαίον Κόμμα Εθνικόφρονος Παρατάξεως: Στα σπάργανα της σύγχρονης κυπριακής πολιτικής ζωής», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχ. Μακαρίου Γ’, στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε αν μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις νοιώθει δικαιωμένος για την επιμονή του για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας παράλληλα με τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Και θα το επαναλάβω προς όλους τους εταίρους: οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου, αλλά που επεκτείνονται και στην Ελλάδα, δεν χωρεί αμφιβολία ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν – αν θέλετε – κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων», που ακόμα, όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θεωρούν και αναμένουν ότι «με την θωπεία θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας».

Κάλεσμα προς τις πολιτικές δυνάμεις

Ο Πρόεδρος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, «παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, να ενώσουν δυνάμεις για την επίτευξη του κοινού στόχου που δεν άλλος από την αποτροπή των επεκτατικών επιδιώξεων της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδος».

«Σε αντίθετη περίπτωση, η τυχόν καλλιέργεια της εσωτερικής διχόνοιας και το πολωτικό περιβάλλον, χάριν της κομματικής επικράτησης, θα αποδυναμώσει τις προσπάθειες αποτροπής των όσων η τουρκική επιθετικότητα επιδιώκει», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σύμπνοια που παρατηρήθηκε στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο και την κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων, όπως σημείωσε, «με την οποία καταδικάσαμε με τον πλέον έντονο τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας την ίδια στιγμή την ξεκάθαρη βούληση μας να εργαστούμε για μια αξιοπρεπή, λειτουργική, βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε «πως απώτερος στόχος και ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η επανένωση της χώρας και η απαλλαγή της από κατοχικά στρατεύματα, μέσω της καλή τη πίστη και επί ίσοις όροις διαπραγμάτευσης και όχι μέσω της ωμής επιβολής ισχύος και της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων».

«Στόχος μας παραμένει η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία χωρίς παρεκκλίσεις από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δημιουργεί ένα ανεξάρτητο κράτος του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή την παρουσία ξένων στρατευμάτων», υπογράμμισε.

Μίας λύσης, συνέχισε, «η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, και, συνεπώς, τη βιωσιμότητα και τον αλληλοσεβασμό επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες, ασχέτως κοινοτικής καταγωγής, να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και προόδου».

Αυτό που απαιτείται σήμερα, αυτό που οι συνθήκες επιτάσσουν λόγω των εκνόμων τουρκικών ενεργειών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «είναι να αντλήσουμε διδάγματα από τα βιώματα του παρελθόντος και ενόψει των υπαρκτών κινδύνων που αντιμετωπίζουμε να παραμερίσουμε τις όποιες ενδεχόμενα ιδεολογικές  διαφορές, που είναι φυσιολογικό σε μια δημοκρατία να υπάρχουν, και να συνεργαστούμε από κοινού για τη σωτηρία της πατρίδας μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network