MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στην ιστορική ομιλία Μητσοτάκη και στις αναφορές του για το Κυπριακό (video)

Advertisement

Sponsored by exness

Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στην ιστορική ομιλία Μητσοτάκη και στις αναφορές του για το Κυπριακό – «Προκάλεσε αισθήματα υπερηφάνειας στον ελληνισμό σε όλη την οικουμένη» λέει ο ΔΗΣΥ – «Η ΔΔΟ δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο» επισημαίνει η ΕΔΕΚ

Στο επίκεντρο έχει τεθεί η ιστορική ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού χθες το βράδυ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, να καταχειροκροτήσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Advertisement

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφερόμενος εν γένει στον ιστορικό αναθεωρητισμό, είπε ότι δεν θα γίνει ανεκτός από κανένα δημοκρατικό κράτος, ενώ κάλεσε τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές να μην ξεχάσουν την εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου, ζητώντας λύση πάνω στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε στο σημείο αυτό να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας, αλλά ούτε και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ποίκιλες ήταν οι αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων μας για τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή του δήλωση ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, Μιχάλης Σοφοκλέους, επεσήμανε πως «η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, προκάλεσε αισθήματα υπερηφάνειας στον ελληνισμό σε όλη την οικουμένη, ασφαλώς και στην Κύπρο».

Σημείωσε δε, πως «ο κ. Μητσοτάκης, ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την τουρκική επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό που Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν, παραθέτοντας πολύ εύστοχους παραλληλισμούς με τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Η έμφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού στην εισβολή και στο συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου, όπως και η κατηγορηματική απόρριψη οποιασδήποτε σκέψης για λύση δύο κρατών που προκάλεσε την έγερση και το παρατεταμένο χειροκρότημα όλων των μελών του Κογκρέσου, οδηγούν σε τρία ξεκάθαρα συμπεράσματα:

  • Πρώτο, η ελπίδα της λύσης του Κυπριακού παραμένει ζωντανή και αναγεννιέται.
  • Δεύτερο, η επιχειρηματολογία της Τουρκίας για μόνιμη διαίρεση στην Κύπρο, δεν βρίσκει έδαφος και απορρίπτεται.
  • Τρίτο, το ότι η στάση αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου, που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε σχέση με την Ουκρανία, μας παρέχει την αναγκαία αξιοπιστία να διεκδικήσουμε τα εθνικά μας δίκαια».

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αισθάνεται διπλά δικαιωμένος. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τήρησε στο έπακρο την υπόσχεση που πρόσφατα έδωσε στον Πρόεδρο της Παράταξης, να εκπροσωπήσει στις ΗΠΑ όλο τον Ελληνισμό. Αυτό ακριβώς έπραξε», υπογράμμισε ο κ. Σοφοκλέους.

Από την άλλη δε, η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση της, σχολιάζοντας την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, επισημαίνει πως «η ΔΔΟ δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο».

Συγκριμένα η ΕΔΕΚ χαιρέτισε τη δήλωση του στο Κογκρέσο και την αναφορά του «ότι το κυπριακό θα πρέπει λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου», ωστόσο έθεσε το ερώτημα «εάν η ΔΔΟ όπως επιχειρείται να εφαρμοστεί, με διαχωρισμό πληθυσμού, ανταλλαγή περιουσιών και με κατηγοριοποίηση των πολιτών σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο;»

«Για την ΕΔΕΚ η λύση του κυπριακού επιβάλλεται να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεχτεί στη βάση της ΔΔΟ», τόνισε καταληκτικά η ΕΔΕΚ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network