MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πολιτική θύελλα με φόντο την «κόντρα» ΥΠΕΣ-Δήμου Λευκωσίας για ανέγερση πολυώροφου κτιρίου

Advertisement

Sponsored by exness

Πολιτική θύελλα με φόντο την «κόντρα» ΥΠΕΣ-Δήμου Λευκωσίας για ανέγερση πολυώροφου κτιρίου – Αντιδράσεις κομμάτων και υποψήφιων ΠτΔ

Πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η ενέργεια του Υπουργού Εσωτερικών να ζητήσει από το Δήμο Λευκωσία την αδειοδότηση ανέγερσης πολυώροφου κτιρίου (8-10 ορόφων) επί της οδού Κινύρα στη Λευκωσία.

Advertisement

Το όλο θέμα τίθεται εκ νέου αύριο ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας μετά από σχετική επιστολή του Νίκου Νουρή στην οποία επικρίνει την αρχική απόφαση του να απορρίψει την έκδοση πολεοδομικής άδειας λόγω του ότι η ανάπτυξη προτείνεται σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα.

Το όλο ζήτημα πυροδότησε μια σειρά αντιδράσεων από κόμματα και υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Εμμένει στην άρνηση της η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ

Μέσω ανακοίνωσης της η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ στο Δήμο Λευκωσίας επισημαίνει ότι συνεχίζει να διατηρεί την αρνητική της θέση σε ότι αφορά την αδειοδότηση για ανέγερση πολυόροφου κτιρίου (8-10ορόφων) στην οδό Κινύρα, η οποία εντάσσεται σε περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα.

Σημειώνει δε, πως «η προσπάθεια να παραχωρηθεί η άδεια από τον Υπουργό Εσωτερικών, παρακάμπτοντας δυο αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την αρνητική θέση των πολλών οργανισμών και Φορεών, όπως είναι το ΕΤΕΚ, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Παγκύπρια Οργάνωση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Φίλοι της Λευκωσίας, Επιτροπή Κατοίκων Αγ. Ανδρέα, αποτελεί τόσο περιφρόνηση προς το Δήμο Λευκωσίας, όσο και προς τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου, καθώς και προς τους επηρεαζόμενους κατοίκους της περιοχής».

Την ίδια ώρα η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ εκφράζει προβληματισμό και ερωτηματικά για την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών  να στείλει  επιστολή προς το Δήμο Λευκωσίας και να επικαλείται τις εξουσίες του, ζητώντας  επιτακτικά το φάκελο της υπόθεσης για να δώσει ο ίδιος την άδεια.

«Δυστυχώς», συνεχίζει, «ο κ. Νουρής αδιαφορεί ότι εάν δοθεί μια τέτοια άδεια σε περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα πέραν του ότι θα είναι κατά παράβαση ουσιωδών προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, θα δημιουργήσει και προηγούμενο για όλες τις περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα, με σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και για την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον».

«Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ παραμένει στην αρχική της θέση και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις δυο αιτιολογημένες αποφάσεις του Δήμου Λευκωσίας για να μη δοθεί η συγκεκριμένη άδεια και  ταυτόχρονα καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών να επιδείξει σεβασμό προς τις  αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και προς το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας», υπογραμμίζει.

Οικολόγοι: «Ο Δήμος Λευκωσίας να αντισταθεί στον Νουρή»

Αντίδραση προέκυψε και από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, το οποίο επισημαίνει σε ανακοίνωση του πως «φαίνεται πως ούτε με τη λήξη της θητείας της η απερχόμενη κυβέρνηση σέβεται τους θεσμούς, τους νόμους, την άποψη των ειδικών και τους πολίτες».

Εξηγεί δε, πως «ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νουρής μεθοδεύει την έκδοση της Πολεοδομικής Άδειας πριν την ολοκλήρωση της θητείας της απερχόμενης κυβέρνησης για το πολυώροφο κτίριο στην οδό Κινύρα στη Λευκωσία, ζητώντας από τον Δήμο Λευκωσίας-που είναι η αρμόδια πολεοδομική αρχή- να του παραδώσει το φάκελο της υπόθεσης».

Οι Οικολόγοι επισημαίνουν πως «η επιμονή του απερχόμενου υπουργού Εσωτερικών κ. Ν.Νουρή για αδειοδότηση οκταώροφου ή και δεκαώροφου πύργου μέσα στην Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ) Λήδρα Πάλας είναι χαρακτηριστική μιας ακραίας αυθαίρετης πράξης για την οποία ο ίδιος θέλει να πάρει προσωπικά την ευθύνη».

«Είχε προηγηθεί δυο φορές η απόρριψη και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία της αίτησης από την αρμόδια πολεοδομική αρχή (Δήμος Λευκωσίας) για χορήγηση της αιτηθείσας πολεοδομικής άδειας. Είχε προηγηθεί η σαφής και πλήρως τεκμηριωμένη αρνητική τοποθέτηση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του ΕΤΕΚ (κατά τον νόμο, τεχνικού συμβούλου του Κράτους), πλείστων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών φορέων (Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, ΠOAK, ICOMOS), των κατοίκων Αγίου Ανδρέα και των Φίλων της Λευκωσίας», συμπληρώνει το Κίνημα Οικολόγων.

Επισημαίνει επίσης, πως «η ευθύνη δεν θα βαρύνει μόνο τον υπουργό Εσωτερικών αλλά και ολόκληρη την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρό της καθώς και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου που μόλις πρόσφατα έπλεξε το εγκώμιο του κ. Νουρή υποσχόμενος πως, «αν εκλεγεί, θα  τον αξιοποιήσει και στη δική του κυβέρνηση».

«Η βιασύνη του κ. Νουρή να “τακτοποιήσει” πριν τις προεδρικές εκλογές την υπόθεση του πολυώροφου στην οδό Κινύρα- με τη γνωστή πλέον προσωπική του σχέση με τον αιτήτη «developer»- θέτει υπό αμφισβήτηση τη βεβαιότητα νίκης που θέλει να προβάλει η κυβερνητική παράταξη», υπογραμμίζει.

«Αν ο κ. Νουρής είναι τόσο σίγουρος ότι θα παραμείνει στη θέση του υπουργού εσωτερικών γιατί βιάζεται να τακτοποιήσει το θέμα πριν τις εκλογές;», διερωτάται το Κίνημα Οικολόγων.

Απαντά σε επιστολή Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Ανδρέα ο Μαυρογιάννης και επικρίνει Νουρή

Mετά από επιστολή απέστειλε η Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Ανδρέα στον ανεξάρτητο υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, για το ζήτημα ανέγερσης δεκαώροφου κτιρίου επί της οδού Κινύρα, ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση του και υπέδειξε τη διαφωνία του.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρει πως «η δική μας θέση είναι ότι η ανέγερση ενός κτιρίου με τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στην επιστολή σας θ’ αλλοιώσει τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία είναι περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα».

«Σημειώνουμε το γεγονός ότι με βάση πληροφόρηση που είχαμε, η αίτηση γι΄ανέγερση ενός τέτοιου κτιρίου έχει απορριφθεί από τον Δήμο Λευκωσίας ο οποίος είναι η αρμόδια Πολεοδομική Αρχή και ακολούθως Διυπουργική Επιτροπή έκανε δεκτή την Ιεραρχική Προσφυγή που έγινε υπερ της ανέγερσης του εν λόγω κτιρίου. Αυτό κατά την άποψη μας συνιστά πρόκληση αφού όλα ανεξαιρέτως τα αρμόδια όργανα του κράτους, περιλαμβανομένων του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του ΕΤΕΚ, παρόλο που εξέφρασαν την αντίθεση τους στο συγκεκριμένο έργο αγνοήθηκαν. Αθέμιτο θα είναι επίσης αν τις τελευταίες μέρες της παρούσας διακυβέρνησης, ο αρμόδιος Υπουργός προχωρήσει παραχωρώντας άδεια γι΄ ανέγερση του συγκεκριμένου κτιρίου», εξηγεί ο κ. Μαυρογιάννης.

Επισημαίνει δε πως «σε ότι μας αφορά πιστεύουμε ακράδαντα ότι σε κάθε ευνομούμενο κράτος οι αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστές καθώς και ότι κάθε ανάπτυξη πρέπει να σέβεται το χαρακτήρα της επηρεαζόμενης περιοχής και να εξυπηρετεί το όραμα για μια δίκαιη, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στο οικονομικό μοντέλο που έχει ανάγκη ο τόπος, στις ιδιαιτερότητες και στην κλίμακα του νησιού μας, με έμφαση στην αειφορία και στο περιβάλλον και με επίκεντρο τον Άνθρωπο».

«Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται» λέει ο Αχιλλέας Δημητριάδης

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του υποψήφιου ΠτΔ Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος αναφέρει πως «παρακολουθώ τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των δημοτών Λευκωσίας και οργανωμένων συνόλων, στην πρόθεση της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών να αδειοδοτήσουν την ανέγερση πολυώροφης πολυκατοικίας σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα, στην οδό Κινύρα κοντά στο Λήδρα Πάλας».

«Πρόκειται για αυθαίρετη ενέργεια η οποία θα παραβιάζει, τόσο το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που αντιτίθεται στη συγκεκριμένη ανάπτυξη, όσο και τις τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες ενστάσεις αρμοδίων θεσμών (Τμήμα Πολεοδομίας, ΕΤΕΚ)», σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.

Επισημαίνει δε, πως «η θέση μου είαι καθαρή: Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Έχει καταντήσει συνήθεια της κυβέρνησης να επικαλείται την εξαίρεση και την παρέκκλιση και να καταργεί έτσι τον κανόνα. Οι πρακτικές αυτές δείχνουν αδιαφάνεια και αυθαιρεσία. Οι πολίτες  εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους και προβάλλουν ένα δίκαιο αίτημα. Υποστηρίζω το αίτημά τους».

«Πρέπει να τεθεί τέρμα στην αυθαιρεσία. Τη θέση της πρέπει να πάρουν οι θεσμοθετημένες διαδικασίες και οι τεκμηριωμένες αποφάσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει, οι πολεοδομικοί κανόνες να υπερισχύσουν και οι αρμόδιοι θεσμοί να ασκούν την εποπτεία. Έτσι λειτουργεί ένα σύγχρονο τίμιο κράτος» καταλήγει», υπογραμμίζει καταληκτικά.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network