Έκανε τις απειλές πράξη η Τουρκία και μάλιστα αιφνιδιαστικά – Παρακολουθεί στενά η Λευκωσία
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του «Abdulhamid Han» η Λευκωσία που βρίσκεται σε εγρήγορση ενόψει της επικείμενης έναρξης της γεώτρησης των Τούρκων στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου. Το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση αναμένεται να ανακοινωθεί απο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή εκείνης της μέρας.
Η αιφνιδιαστική έξοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου, έγινε 10 μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε εξαγγελθεί αρχικά από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εξήλθε αιφνιδίως το βράδυ του Σαββάτου από το λιμάνι Τασουκού της Τουρκίας και κατευθύνεται νοτιοδυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic. Το «Abdulhamid Han» συνοδεύεται από το ανεφοδιαστικό «Ιλχάν», ενώ κοντά του πλέει, ακόμα, ένα ρυμουλκό καθώς και ένα πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου.
Δεδομένου ότι το αρμόδιο τουρκικό Υπουργείο εμφανιζόταν αποφασισμένο για την εκκίνηση των ερευνών στις 9 Αυγούστου, η αλλαγή στα τουρκικά σχέδια προβληματίζει έντονα τους αναλυτές ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, εν όψει των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Haber 7 ανέφερε πως όπως και το Oruc Reis έτσι και το «Σουλτάν Αμπντουλ Χαμίτ’» θα κάνει έρευνες, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα, επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από τα κατεχόμενα. Και προκλητικά συμπλήρωσε ότι η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση».
«Όσα γεωτρύπανα και κανονιοφόρους και να στείλει (η Τουρκία) στην περιοχή δεν πρόκειται να αποποιηθούμε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ούτε και θα δεχτούμε οποιαδήποτε συμφωνία που θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και τη βιωσιμότητα της λύσης. Ως Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε πάντοτε πρόθυμοι και έτοιμοι να συμμετέχουμε σ’ έναν νέο κύκλο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, για να επιτύχουμε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε χθες η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου μιλώντας από το ετήσιο μνημόσυνο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
«Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και προβαίνουμε σε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Παρακολουθούμε με νηφαλιότητα και αντιδρούμε ανάλογα. Είμαστε σε εγρήγορση, αναλύοντας όλα τα δεδομένα» είπε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.
Λίστα ζωνών που «σκάλισε» τα τελευταία χρόνια η Τουρκία
Οι κινήσεις της γείτονος δεν προκαλούν καμία έκπληξη στην Λευκωσία, που ανέμενε πως θα υπήρχε κλιμάκωση και στην Κύπρο σε συνέχεια της μεγάλης έντασης που δημιούργησε η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά. Άλλωστε η χώρα μας θεωρείται για την Κυβέρνηση Ερντογάν ο… εύκολος στόχος.
Επίσης δεν εξέπληξε το γεγονός ότι προαναγγέλθηκε η γεώτρηση, χωρίς το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας να πει που ακριβώς θα γίνει.
Μια πραγματική γεώτρηση μπορεί να διεξαχθεί μόνο σε περιοχές στις οποίες έχουν ήδη γίνει σεισμικές και γεωλογικές έρευνες. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για την αναζήτηση ενός ψύλλου μέσα στα άχυρα. Αυτό το δεδομένο δημιουργεί μια μικρή λίστα ζωνών στην περιοχή, τις οποίες «σκάλισε» τα τελευταία χρόνια η Τουρκία με τα ερευνητικά της πλοία.
Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα της Cyprus Times, μια τέτοια ζώνη είναι η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Καρπασία. Η εν λόγω περιοχή είναι σημαδεμένη στο χάρτη του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας εδώ και μερικά χρόνια. Μέχρι το 2019 είχε γίνει μια σειρά από σεισμικές έρευνες και το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς υποτίθεται πως έγιναν γεωτρήσεις σε δύο στόχους. Για τα αποτελέσματα τους δεν μάθαμε πολλά, καθώς όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα οι τουρκικές γεωτρήσεις αρχίζουν με υπερβολικά μεγάλη φασαρία και ολοκληρώνονται εντελώς αθόρυβα.
Το δεύτερο σενάριο αφορά σε γεώτρηση εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για χρόνια το «Barbaros» διεξήγαγε παράνομες έρευνες στην περιοχή και πριν από την πανδημία υποστηρίζουν πως είχαν κατεβάσει τρυπάνι σε τεμάχια όπως το 6 και το 7. Είναι η περιοχή που η Τουρκία θεωρεί πως εμπίπτει στη δικής της υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με τη δική της παράλογη ερμηνεία των Συνθηκών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Υπάρχει και μια τρίτη ζώνη, στην οποία επίσης είχε καταγραφεί παράνομη δραστηριότητα από πλευράς Τουρκίας τα προηγούμενα χρόνια. Είναι η θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του νησιού, στα ανοιχτά της Επαρχίας Πάφου. Στο παρελθόν η Άγκυρα διεξήγαγε γεώτρηση εκεί με το «Fatih».