MC MEDIA NETWORK

January 21, 2022 Friday 00:45:33

Εγγραφή στο
Newsletter


Πέτρος Δημητρίου στη CT: Τα Pandora papers, το Κυπριακό και η απάντηση για Προεδρικές


«Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, να διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία ποσά πέραν των 4.4 δις ευρώ» δηλώνει ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου αναφερόμενος στο φιλόδοξο σχέδιο «Κύπρος το Αύριο», το οποίο όπως υποστηρίζει, «αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά μας ο τόπος». Σε συνέντευξη στη Cyprus Times, ο στενός συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη αναφέρεται στα pandora papers και στο Κυπριακό, ενώ σχολιάζει και τις πληροφορίες που φέρουν τον υπουργό Εξωτερικών να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Αρχίζοντας με την επικαιρότητα, μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο για το δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς; Ήταν καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς πολιτική ατζέντα;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε μακριά από επισημότητες να συζητήσει χαλαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τώρα, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, από μια τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να απουσιάζει η πολιτική συζήτηση, έστω και αν αυτή δεν διεξήχθη εις βάθος.

Σύντομα αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Γνωρίζετε αν έχει κλειδώσει η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Όχι, δεν υπήρξε ανάλογο αίτημα. Είναι όμως θέμα χρόνου όταν, με το καλό, αναλάβει τα καθήκοντά του.

Υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τον διορισμό νέου απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως συμφωνήθηκε στην άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη;

Ευελπιστούμε πως θα υπάρξουν εξελίξεις με την ανάληψη των καθηκόντων του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η δυστοκία και μόνον για το διορισμό του νέου απεσταλμένου, παρόλον ότι έχει συμφωνηθεί, δείχνει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο διακοπής τους αλλά η τουρκική πλευρά μιλά απροκάλυπτα για δύο κράτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές ότι δύσκολα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας. Πώς προχωρούμε;

Όπως κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε τόσο στον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και σε ομολόγους του, κάτι που αποτελεί και διακηρυγμένη μας σταθερή θέση, είναι η πλήρης ετοιμότητά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο διακοπής τους.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αφενός καταδεικνύουν τους λόγους αποτυχίας της διαπραγματευτικής προσπάθειας στο Κραν Μοντανά και αφετέρου αποδεικνύουν πως τα πράγματα δεν υπήρξαν ποτέ ευκολά στο Κυπριακό, λόγω ακριβώς της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, η οποία φανερώνει δημόσια πλέον τις προθέσεις και επιδιώξεις της, κάτι που στο παρελθόν κρατούσε για το τραπέζι των συνομιλιών.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, άλλος δρόμος από αυτόν που διαχρονικά όλοι οι Προέδροι της Δημοκρατίας ακολούθησαν, την προσπάθεια δηλαδή για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος μέσα από τον διάλογο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

H επίλυση του Κυπριακού ήταν και παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως βεβαίως και των προκατόχων του. Δεδομένου ότι σε μερικούς μήνες η Κύπρος και η Τουρκία θα μπουν σε προεκλογική τροχιά, συμφωνείτε ότι ουσιαστικά ο ωφέλιμος χρόνος λιγοστεύει;

Η πάροδος του χρόνου δεν λειτουργεί ποτέ ευεργετικά στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Τετελεσμένα παγιώνονται, αστάθμητοι παράγοντες παρεμβάλλονται, ενώ η απουσία ουσιαστικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης, δίνει άλλοθι στην Τουρκία να προβάλλει και να προωθεί κάθε φορά και νέα προσκόμματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πώς προχωρά αυτό το φιλόδοξο Σχέδιο;

Το σχέδιο «Κύπρος το Αύριο» αποτελεί πραγματικά τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά μας ο τόπος. Συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά τα ποσά τόσο από το Σχέδιο Ανάκαμψης όσο και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, οι δράσεις των οποίων σχεδιάστηκαν ειδικά και διοχετεύονται σε συγκεκριμένες θεματικές που σχηματοποιούν την επόμενη μέρα για την οικονομία του τόπου, ήτοι ηλεκτρονική διακυβέρνηση, υγεία, διασύνδεση εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, πράσινη κυκλική οικονομία.

Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, να διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία ποσά πέραν των 4.4 δις ευρώ και να αναπτύξει 11000 ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας. Και όλα αυτά μάλιστα σε τομείς ανάπτυξης που θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή όλων μας.

Είναι για αυτό τον λόγο που συστάθηκε Ειδική Ομάδα Παρακολούθησης του Σχεδίου, ενώ η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι συνεχής, όπως συνεχείς είναι και οι παρεμβάσεις του τόσο στους Υπουργούς όσο και στη νομοθετική εξουσία για την εξεύρεση ακριβώς των απαιτούμενων πλειοψηφιών για υιοθέτηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για άντληση των σχετικών κονδυλίων.

Προϋπόθεση για την άντληση κεφαλαίων από την ΕΕ είναι η υλοποίηση μιας σειράς από μεταρρυθμίσεις. Πιστεύετε ότι υπάρχει το πολιτικό περιβάλλον που ευνοεί την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων; Από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας και διοίκησης, θεωρείτε ότι θα γίνουν όσα απαιτούνται;

Ευτυχώς θα έλεγα. Και αυτό γιατί θα είναι διπλό το όφελος. Πέραν δηλαδή από την απορρόφηση 4.4 δις ευρώ από την οικονομία, βασική προϋπόθεση του Σχεδίου είναι η υλοποίηση 56 μεταρρυθμίσεων. Ουσιαστικά αποτελεί το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό πλάνο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενσωματώνει σχεδόν το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που συζητήθηκαν ποτέ στα πλείστα τόσα των θεμάτων και η εφαρμογή τους θα επηρεάσει δραστικά την καθημερινότητα των πολιτών, μιας και θα μεταρρυθμιστούν η τοπική αυτοδιοίκηση, η δημόσια υπηρεσία, η δικαιοσύνη, η υγεία, το περιβάλλον, η κυκλική οικονομία και η εκπαίδευση.

Όσον δε αφορά το πολιτικό περιβάλλον και την ωριμότητα που για το καλό του τόπου θα πρέπει να επιδιωχθεί, η απάντηση είναι απλή: Όλοι θα κριθούμε!

Η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόσφατα τη Στρατηγική Προσέλκυσης Εταιρειών για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο. Έχουν τεθεί οι ασφαλιστικές δικλείδες για να μην έχουμε τα παρατράγουδα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος;

Η Στρατηγική Προσέλκυσης Εταιρειών δεν έχει καμία σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Δεν σχεδιάστηκε για να το αντικαταστήσει, ούτε έχει οποιαδήποτε πρόνοια που να του προσομοιάζει. Ουσιαστικά φιλοδοξεί να προσελκύσει υψηλής τεχνολογίας εταιρείες, μεταφέροντας όλα τα οφέλη από μια τέτοια ενέργεια στην οικονομία τόσο σε φορολογικά κέρδη για το κράτος, όσο και σε νέες θέσεις εργασίας.

Eντός των ημερών η Προεδρία της Δημοκρατίας θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στη Βουλή για το θέμα των Pandora Papers και ειδικότερα, για την εμπλοκή του πρώην δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, για λογαριασμό πελατών του. Υπάρχει κάτι άλλο πέραν των όσων έχουν λεχθεί;

Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από όσα οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, που αρχικά ανέδειξαν το θέμα, έχουν αναφέρει. Ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει καμία σχέση του ΠτΔ με το μετοχικό κεφάλαιο καμίας υπεράκτιας εταιρείας, καμία σύνδεσής του με προσπάθεια αποφυγής φορολογίας ή μεταφορά χρημάτων. Ούτε στην εγγραφή, ούτε καν στην εκπροσώπηση μιας τέτοιας εταιρείας.

Πέραν τούτων, σε 12 εκατομμύρια έγγραφα δεν γίνεται καμία άλλη αναφορά στον ΠτΔ ή στη χώρα μας. Ξαφνικά, αυτοί μου νοιάζονται τάχα να διαφυλάξουν το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας, το κύρος και την αξιοπιστία του τόπου, έσπευσαν, για ακόμη μια φορά, ουσιαστικά να τη δυσφημήσουν. Και αυτό θεωρώντας πως έτσι θα αποκτήσουν μικροπολιτικά οφέλη.

Προφανώς και το θέμα δεν είναι νομικό αλλά αμιγώς πολιτικό, δεν συμφωνείτε;

Ασφαλώς, και αυτό αποτελεί υποκρισία. Η πολιτική προσέλκυσης υπεράκτιων εταιρειών σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση το 1991 του ΑΚΕΛ και όχι από την κυβέρνηση το 2013 του Νίκου Αναστασιάδη. Τότε δόθηκε, για πρώτη φορά, φορολογικός συντελεστής 4.25% σε αυτές τις εταιρείες, ενώ για εταιρείες εγχώριων δραστηριοτήτων ο συντελεστής κυμαινόταν από 20% ως 25%. Δεν στοχοποιήθηκε για τις πολιτικές αυτές η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη από το 2003, όποταν και η ΕΕ έθεσε ως προϋπόθεση για την ένταξη μας, τον τερματισμό της εύνοιας των υπεράκτιων εταιρειών, ούτως ώστε ο φορολογικός συντελεστής να γίνει ίδιος για όλες τις εταιρείες.

Υποκρισία είναι, επίσης, να χύνεις κροκοδείλια δάκρυα και να καταδικάζεις την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, για το κλείσιμο χιλιάδων εταιρειών κέλυφος και δύο χρόνια αργότερα να κάνεις λόγο για διασυρμό της χωράς, επειδή η χώρα μας προβάλλεται σε ταινίες ως παράδεισος για τέτοιες εταιρείες.

Μια ερώτηση σε σχέση με την κομματική σας ιδιότητα. Πώς βλέπετε το σκηνικό που διαμορφώνεται ενόψει των προεδρικών εκλογών; Αναφέρομαι ειδικά στις πληροφορίες που φέρουν τον υπουργό Εξωτερικών να είναι υποψήφιος για την προεδρία. Ακόμη και ως ανεξάρτητος.

Δουλειά της κυβέρνησης είναι να κυβερνά. Να μένει επικεντρωμένη στους στρατηγικούς της στόχους. Πιο πάνω, μιλούσαμε για τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα να πετύχουμε στο Σχέδιο «Κύπρος το Αύριο». Εντούτοις, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές οι συζητήσεις θα πληθαίνουν.

Θα σας πω το αυτονόητο: Υπό κανονικές συνθήκες δε βλέπω κανένα λόγο ανησυχίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών, ως μέλος της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, πέτυχε και απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας εφαρμόζοντας την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας και φυσικά κάτι τέτοιο, ως κυβέρνηση, μας χαροποιεί. Δίνει λοιπόν το δικαιολογημένο δικαίωμα και στον ίδιο τον Υπουργό, να δει πως αυτή τη δημοτικότητα μπορεί να την αξιοποιήσει. Και οι Προεδρικές εκλογές είναι φυσικά ένας τέτοιος τρόπος.

Πρέπει, ωστόσο, να μην ξεχνάμε, πως σε αυτή την κυβέρνηση μετέχει μόνο ένα κόμμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Άρα, και ο όποιος φιλοδοξεί να λάβει το χρίσμα, είναι αυτονόητο, πως οφείλει να ακολουθήσει τις διαδικασίες του κόμματος. Τις ίδιες που πέρασε και ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Πώς θα μπορούσε Υπουργός αυτής της κυβέρνησης να είναι υποψήφιος είτε ως ανεξάρτητος είτε με τη στήριξη οποιουδήποτε άλλου κόμματος εκτός από αυτού που στηρίζει την κυβέρνηση, και την ίδια ώρα να παραμένει Υπουργός; Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δεοντολογικά σωστό. Όχι απλά για το κόμμα που τον στήριζε τόσα χρόνια, αλλά κυρίως προς τους πολίτες που τον πίστεψαν.

Απαρέγκλιτη αρχή και θεματοφύλακας της ενότητας για όλους όσους μεγαλώσαμε στην οικογένεια του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι πως κανείς δεν υπερέχει του συνόλου. Και αυτό το διασφαλίζουν οι ανοικτές καταστατικές διαδικασίες που προβλέπονται.

Έχει απασχολήσει τον Πρόεδρο αυτό το θέμα;

Στον βαθμό που πρέπει και χωρίς ποτέ να τον αποσπά από τα κύρια του καθήκοντα.

Kαι μια τελευταία ερώτηση, πιο προσωπική: Πώς είναι για έναν νέο άνθρωπο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής; Και μάλιστα σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους;

Αφήνει ένα ανάμεικτο συναίσθημα. Κατ’ αρχάς αποτελεί μια τεράστια πρόκληση και συνάμα μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Είμαι πολύ τυχερός που έχω τη δυνατότητα της συμμετοχής στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και εκπόνησης πολιτικών, ειδικά δίπλα σε ανθρώπους όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανήκω στην πρώτη γενιά των στελεχών του Δημοκρατικού Συναγερμού που, δυστυχώς, δεν έζησε τις μέρες του Γλαύκου Κληρίδη αλλά μόνο τα έργα του. Ευτυχώς, όμως, ζήσαμε τον Νίκο Αναστασιάδη ως ιστορικό ηγέτη του χώρου και ήταν τιμητική παρά δύσκολη η απόφαση να βρεθώ δίπλα του, όταν το ζήτησε. Δύσκολη είναι η κάθε μέρα με το βάρος της απόδειξης πως δεν είσαι τυχαία εκεί. Και έτσι ασφαλώς πρέπει να είναι.

Από την άλλη, η απαξίωση στις μέρες μας είναι συνυφασμένη με την κριτική. Εύστοχα μια φίλη δημοσιογράφος πρόσφατα έκλεισε την εκπομπή της αναφέροντας πως η κριτική για τους πολιτικούς, είναι σαν τη θάλασσα για τους ναυτικούς. Αν δεν την αντέχεις καλύτερα να μένεις σπίτι. Και συμφωνώ απόλυτα. Για την κριτική, όμως, που αφορά στο έργο σου. Για τον τρόπο που ασκείς τα καθήκοντά σου και στη βάση δεδομένων. Η αοριστολογία και οι ατεκμηρίωτες ή ακόμα και προσωπικές επιθέσεις καταντούν δυσφήμιση, βάρος στην οικογένειά σου και κόμπο στο στομάχι. Αυτό δεν ξέρω ποιος μπορεί να το αντέξει.

«Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, να διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία ποσά πέραν των 4.4 δις ευρώ» δηλώνει ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου αναφερόμενος στο φιλόδοξο σχέδιο «Κύπρος το Αύριο», το οποίο όπως υποστηρίζει, «αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά μας ο τόπος». Σε συνέντευξη στη Cyprus Times, ο στενός συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη αναφέρεται στα pandora papers και στο Κυπριακό, ενώ σχολιάζει και τις πληροφορίες που φέρουν τον υπουργό Εξωτερικών να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Αρχίζοντας με την επικαιρότητα, μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο για το δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς; Ήταν καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς πολιτική ατζέντα;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε μακριά από επισημότητες να συζητήσει χαλαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τώρα, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, από μια τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να απουσιάζει η πολιτική συζήτηση, έστω και αν αυτή δεν διεξήχθη εις βάθος.

Σύντομα αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Γνωρίζετε αν έχει κλειδώσει η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Όχι, δεν υπήρξε ανάλογο αίτημα. Είναι όμως θέμα χρόνου όταν, με το καλό, αναλάβει τα καθήκοντά του.

Υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τον διορισμό νέου απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως συμφωνήθηκε στην άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη;

Ευελπιστούμε πως θα υπάρξουν εξελίξεις με την ανάληψη των καθηκόντων του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η δυστοκία και μόνον για το διορισμό του νέου απεσταλμένου, παρόλον ότι έχει συμφωνηθεί, δείχνει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο διακοπής τους αλλά η τουρκική πλευρά μιλά απροκάλυπτα για δύο κράτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές ότι δύσκολα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας. Πώς προχωρούμε;

Όπως κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε τόσο στον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και σε ομολόγους του, κάτι που αποτελεί και διακηρυγμένη μας σταθερή θέση, είναι η πλήρης ετοιμότητά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο διακοπής τους.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αφενός καταδεικνύουν τους λόγους αποτυχίας της διαπραγματευτικής προσπάθειας στο Κραν Μοντανά και αφετέρου αποδεικνύουν πως τα πράγματα δεν υπήρξαν ποτέ ευκολά στο Κυπριακό, λόγω ακριβώς της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, η οποία φανερώνει δημόσια πλέον τις προθέσεις και επιδιώξεις της, κάτι που στο παρελθόν κρατούσε για το τραπέζι των συνομιλιών.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, άλλος δρόμος από αυτόν που διαχρονικά όλοι οι Προέδροι της Δημοκρατίας ακολούθησαν, την προσπάθεια δηλαδή για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος μέσα από τον διάλογο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

H επίλυση του Κυπριακού ήταν και παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως βεβαίως και των προκατόχων του. Δεδομένου ότι σε μερικούς μήνες η Κύπρος και η Τουρκία θα μπουν σε προεκλογική τροχιά, συμφωνείτε ότι ουσιαστικά ο ωφέλιμος χρόνος λιγοστεύει;

Η πάροδος του χρόνου δεν λειτουργεί ποτέ ευεργετικά στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Τετελεσμένα παγιώνονται, αστάθμητοι παράγοντες παρεμβάλλονται, ενώ η απουσία ουσιαστικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης, δίνει άλλοθι στην Τουρκία να προβάλλει και να προωθεί κάθε φορά και νέα προσκόμματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πώς προχωρά αυτό το φιλόδοξο Σχέδιο;

Το σχέδιο «Κύπρος το Αύριο» αποτελεί πραγματικά τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά μας ο τόπος. Συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά τα ποσά τόσο από το Σχέδιο Ανάκαμψης όσο και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, οι δράσεις των οποίων σχεδιάστηκαν ειδικά και διοχετεύονται σε συγκεκριμένες θεματικές που σχηματοποιούν την επόμενη μέρα για την οικονομία του τόπου, ήτοι ηλεκτρονική διακυβέρνηση, υγεία, διασύνδεση εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, πράσινη κυκλική οικονομία.

Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, να διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία ποσά πέραν των 4.4 δις ευρώ και να αναπτύξει 11000 ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας. Και όλα αυτά μάλιστα σε τομείς ανάπτυξης που θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή όλων μας.

Είναι για αυτό τον λόγο που συστάθηκε Ειδική Ομάδα Παρακολούθησης του Σχεδίου, ενώ η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι συνεχής, όπως συνεχείς είναι και οι παρεμβάσεις του τόσο στους Υπουργούς όσο και στη νομοθετική εξουσία για την εξεύρεση ακριβώς των απαιτούμενων πλειοψηφιών για υιοθέτηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για άντληση των σχετικών κονδυλίων.

Προϋπόθεση για την άντληση κεφαλαίων από την ΕΕ είναι η υλοποίηση μιας σειράς από μεταρρυθμίσεις. Πιστεύετε ότι υπάρχει το πολιτικό περιβάλλον που ευνοεί την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων; Από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας και διοίκησης, θεωρείτε ότι θα γίνουν όσα απαιτούνται;

Ευτυχώς θα έλεγα. Και αυτό γιατί θα είναι διπλό το όφελος. Πέραν δηλαδή από την απορρόφηση 4.4 δις ευρώ από την οικονομία, βασική προϋπόθεση του Σχεδίου είναι η υλοποίηση 56 μεταρρυθμίσεων. Ουσιαστικά αποτελεί το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό πλάνο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενσωματώνει σχεδόν το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που συζητήθηκαν ποτέ στα πλείστα τόσα των θεμάτων και η εφαρμογή τους θα επηρεάσει δραστικά την καθημερινότητα των πολιτών, μιας και θα μεταρρυθμιστούν η τοπική αυτοδιοίκηση, η δημόσια υπηρεσία, η δικαιοσύνη, η υγεία, το περιβάλλον, η κυκλική οικονομία και η εκπαίδευση.

Όσον δε αφορά το πολιτικό περιβάλλον και την ωριμότητα που για το καλό του τόπου θα πρέπει να επιδιωχθεί, η απάντηση είναι απλή: Όλοι θα κριθούμε!

Η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόσφατα τη Στρατηγική Προσέλκυσης Εταιρειών για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο. Έχουν τεθεί οι ασφαλιστικές δικλείδες για να μην έχουμε τα παρατράγουδα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος;

Η Στρατηγική Προσέλκυσης Εταιρειών δεν έχει καμία σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Δεν σχεδιάστηκε για να το αντικαταστήσει, ούτε έχει οποιαδήποτε πρόνοια που να του προσομοιάζει. Ουσιαστικά φιλοδοξεί να προσελκύσει υψηλής τεχνολογίας εταιρείες, μεταφέροντας όλα τα οφέλη από μια τέτοια ενέργεια στην οικονομία τόσο σε φορολογικά κέρδη για το κράτος, όσο και σε νέες θέσεις εργασίας.

Eντός των ημερών η Προεδρία της Δημοκρατίας θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στη Βουλή για το θέμα των Pandora Papers και ειδικότερα, για την εμπλοκή του πρώην δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, για λογαριασμό πελατών του. Υπάρχει κάτι άλλο πέραν των όσων έχουν λεχθεί;

Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από όσα οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, που αρχικά ανέδειξαν το θέμα, έχουν αναφέρει. Ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει καμία σχέση του ΠτΔ με το μετοχικό κεφάλαιο καμίας υπεράκτιας εταιρείας, καμία σύνδεσής του με προσπάθεια αποφυγής φορολογίας ή μεταφορά χρημάτων. Ούτε στην εγγραφή, ούτε καν στην εκπροσώπηση μιας τέτοιας εταιρείας.

Πέραν τούτων, σε 12 εκατομμύρια έγγραφα δεν γίνεται καμία άλλη αναφορά στον ΠτΔ ή στη χώρα μας. Ξαφνικά, αυτοί μου νοιάζονται τάχα να διαφυλάξουν το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας, το κύρος και την αξιοπιστία του τόπου, έσπευσαν, για ακόμη μια φορά, ουσιαστικά να τη δυσφημήσουν. Και αυτό θεωρώντας πως έτσι θα αποκτήσουν μικροπολιτικά οφέλη.

Προφανώς και το θέμα δεν είναι νομικό αλλά αμιγώς πολιτικό, δεν συμφωνείτε;

Ασφαλώς, και αυτό αποτελεί υποκρισία. Η πολιτική προσέλκυσης υπεράκτιων εταιρειών σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση το 1991 του ΑΚΕΛ και όχι από την κυβέρνηση το 2013 του Νίκου Αναστασιάδη. Τότε δόθηκε, για πρώτη φορά, φορολογικός συντελεστής 4.25% σε αυτές τις εταιρείες, ενώ για εταιρείες εγχώριων δραστηριοτήτων ο συντελεστής κυμαινόταν από 20% ως 25%. Δεν στοχοποιήθηκε για τις πολιτικές αυτές η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη από το 2003, όποταν και η ΕΕ έθεσε ως προϋπόθεση για την ένταξη μας, τον τερματισμό της εύνοιας των υπεράκτιων εταιρειών, ούτως ώστε ο φορολογικός συντελεστής να γίνει ίδιος για όλες τις εταιρείες.

Υποκρισία είναι, επίσης, να χύνεις κροκοδείλια δάκρυα και να καταδικάζεις την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, για το κλείσιμο χιλιάδων εταιρειών κέλυφος και δύο χρόνια αργότερα να κάνεις λόγο για διασυρμό της χωράς, επειδή η χώρα μας προβάλλεται σε ταινίες ως παράδεισος για τέτοιες εταιρείες.

Μια ερώτηση σε σχέση με την κομματική σας ιδιότητα. Πώς βλέπετε το σκηνικό που διαμορφώνεται ενόψει των προεδρικών εκλογών; Αναφέρομαι ειδικά στις πληροφορίες που φέρουν τον υπουργό Εξωτερικών να είναι υποψήφιος για την προεδρία. Ακόμη και ως ανεξάρτητος.

Δουλειά της κυβέρνησης είναι να κυβερνά. Να μένει επικεντρωμένη στους στρατηγικούς της στόχους. Πιο πάνω, μιλούσαμε για τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα να πετύχουμε στο Σχέδιο «Κύπρος το Αύριο». Εντούτοις, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές οι συζητήσεις θα πληθαίνουν.

Θα σας πω το αυτονόητο: Υπό κανονικές συνθήκες δε βλέπω κανένα λόγο ανησυχίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών, ως μέλος της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, πέτυχε και απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας εφαρμόζοντας την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας και φυσικά κάτι τέτοιο, ως κυβέρνηση, μας χαροποιεί. Δίνει λοιπόν το δικαιολογημένο δικαίωμα και στον ίδιο τον Υπουργό, να δει πως αυτή τη δημοτικότητα μπορεί να την αξιοποιήσει. Και οι Προεδρικές εκλογές είναι φυσικά ένας τέτοιος τρόπος.

Πρέπει, ωστόσο, να μην ξεχνάμε, πως σε αυτή την κυβέρνηση μετέχει μόνο ένα κόμμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Άρα, και ο όποιος φιλοδοξεί να λάβει το χρίσμα, είναι αυτονόητο, πως οφείλει να ακολουθήσει τις διαδικασίες του κόμματος. Τις ίδιες που πέρασε και ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Πώς θα μπορούσε Υπουργός αυτής της κυβέρνησης να είναι υποψήφιος είτε ως ανεξάρτητος είτε με τη στήριξη οποιουδήποτε άλλου κόμματος εκτός από αυτού που στηρίζει την κυβέρνηση, και την ίδια ώρα να παραμένει Υπουργός; Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δεοντολογικά σωστό. Όχι απλά για το κόμμα που τον στήριζε τόσα χρόνια, αλλά κυρίως προς τους πολίτες που τον πίστεψαν.

Απαρέγκλιτη αρχή και θεματοφύλακας της ενότητας για όλους όσους μεγαλώσαμε στην οικογένεια του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι πως κανείς δεν υπερέχει του συνόλου. Και αυτό το διασφαλίζουν οι ανοικτές καταστατικές διαδικασίες που προβλέπονται.

Έχει απασχολήσει τον Πρόεδρο αυτό το θέμα;

Στον βαθμό που πρέπει και χωρίς ποτέ να τον αποσπά από τα κύρια του καθήκοντα.

Kαι μια τελευταία ερώτηση, πιο προσωπική: Πώς είναι για έναν νέο άνθρωπο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής; Και μάλιστα σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους;

Αφήνει ένα ανάμεικτο συναίσθημα. Κατ’ αρχάς αποτελεί μια τεράστια πρόκληση και συνάμα μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Είμαι πολύ τυχερός που έχω τη δυνατότητα της συμμετοχής στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και εκπόνησης πολιτικών, ειδικά δίπλα σε ανθρώπους όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανήκω στην πρώτη γενιά των στελεχών του Δημοκρατικού Συναγερμού που, δυστυχώς, δεν έζησε τις μέρες του Γλαύκου Κληρίδη αλλά μόνο τα έργα του. Ευτυχώς, όμως, ζήσαμε τον Νίκο Αναστασιάδη ως ιστορικό ηγέτη του χώρου και ήταν τιμητική παρά δύσκολη η απόφαση να βρεθώ δίπλα του, όταν το ζήτησε. Δύσκολη είναι η κάθε μέρα με το βάρος της απόδειξης πως δεν είσαι τυχαία εκεί. Και έτσι ασφαλώς πρέπει να είναι.

Από την άλλη, η απαξίωση στις μέρες μας είναι συνυφασμένη με την κριτική. Εύστοχα μια φίλη δημοσιογράφος πρόσφατα έκλεισε την εκπομπή της αναφέροντας πως η κριτική για τους πολιτικούς, είναι σαν τη θάλασσα για τους ναυτικούς. Αν δεν την αντέχεις καλύτερα να μένεις σπίτι. Και συμφωνώ απόλυτα. Για την κριτική, όμως, που αφορά στο έργο σου. Για τον τρόπο που ασκείς τα καθήκοντά σου και στη βάση δεδομένων. Η αοριστολογία και οι ατεκμηρίωτες ή ακόμα και προσωπικές επιθέσεις καταντούν δυσφήμιση, βάρος στην οικογένειά σου και κόμπο στο στομάχι. Αυτό δεν ξέρω ποιος μπορεί να το αντέξει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

ΚΑΡΛΟ ΑΝΤΣΕΛΟΤΙ: Του μένει μόνο η κατάκτηση της La Liga

Μετά το  ισπανικό σούπερ καπ, ο Ιταλός προπονητής θέλει να κόψει πρώτος το «νήμα» στην Primera División, για να γίνει ο πρώτος προπονητής στην...

Δήμητρα Ευσταθίου: Η πρόταση γάμου στην Αθήνα και το εντυπωσιακό σκηνικό (video)

Bride to be Το μεγάλο «ναι» στον αγαπημένο της είπε η Δήμητρα Ευσταθίου. Η γνωστή Λεμεσιανή επιχειρηματίας μόδας, κόρη της Τροοδίας Γιωργαλλίδη, δέχτηκε πρόταση γάμου από...

Στην υγεία του Ζότα ήπιε η Λίβερπουλ και τώρα… τελικός!

Στην υγεία του Ζότα ήπιε η Λίβερπουλ και τώρα… τελικός!

Λούκας Γιώρκας: To νέο του τραγούδι, ο Θεοφάνους και η προσωπική του ζωή! (Αποκλειστικό)

Ο Λουκάς Γιώρκας φωτογραφίζεται και μιλάει αποκλειστικά στη ShowBiz! Ο δημοφιλής τραγουδιστής Λούκας Γιώρκας, ένας από τους πιο γνήσιους εκπροσώπους του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού παραχώρησε...

MC MEDIA NETWORK

ΚΑΡΛΟ ΑΝΤΣΕΛΟΤΙ: Του μένει μόνο η κατάκτηση της La Liga

Μετά το  ισπανικό σούπερ καπ, ο Ιταλός προπονητής θέλει να κόψει πρώτος το «νήμα» στην Primera División, για να γίνει ο πρώτος προπονητής στην...

Δήμητρα Ευσταθίου: Η πρόταση γάμου στην Αθήνα και το εντυπωσιακό σκηνικό (video)

Bride to be Το μεγάλο «ναι» στον αγαπημένο της είπε η Δήμητρα Ευσταθίου. Η γνωστή Λεμεσιανή επιχειρηματίας μόδας, κόρη της Τροοδίας Γιωργαλλίδη, δέχτηκε πρόταση γάμου από...

Στην υγεία του Ζότα ήπιε η Λίβερπουλ και τώρα… τελικός!

Στην υγεία του Ζότα ήπιε η Λίβερπουλ και τώρα… τελικός!

Λούκας Γιώρκας: To νέο του τραγούδι, ο Θεοφάνους και η προσωπική του ζωή! (Αποκλειστικό)

Ο Λουκάς Γιώρκας φωτογραφίζεται και μιλάει αποκλειστικά στη ShowBiz! Ο δημοφιλής τραγουδιστής Λούκας Γιώρκας, ένας από τους πιο γνήσιους εκπροσώπους του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού παραχώρησε...

Lifestyle

ΚΑΡΛΟ ΑΝΤΣΕΛΟΤΙ: Του μένει μόνο η κατάκτηση της La Liga

Μετά το  ισπανικό σούπερ καπ, ο Ιταλός προπονητής θέλει να κόψει πρώτος το «νήμα» στην Primera División, για να γίνει ο πρώτος προπονητής στην...

Lifestyle

Στην υγεία του Ζότα ήπιε η Λίβερπουλ και τώρα… τελικός!

Στην υγεία του Ζότα ήπιε η Λίβερπουλ και τώρα… τελικός!

Στον τελικό του Λιγκ Καπ η Λίβερπουλ μετά από έξι χρόνια

Πρόκριση μέσα στο «Emirates» για τη Λίβερπουλ, που κέρδισε με 2-0 την Άρσεναλ (0-0 το πρώτο ματς) και θα παίξει στον τελικό του Λιγκ...

Στην υγεία του Ζότα ήπιε η Λίβερπουλ και τώρα… τελικός!

Παρέλαση της Λίβερπουλ στο Λονδίνο! Με δύο γκολάρες του Ζότα, μία σε κάθε ημίχρονο, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ ξέρανε την Άρσεναλ (0-2) και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση στον τελικό του Carabao Cup, κλείνοντας ραντεβού με...

Survivor: Μπαίνει στο παιχνίδι ο Άρης Σοϊλέδης

Ο 30χρονος Άρης Σοϊλέδης με θητεία σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ μπαίνει τις επόμενες μέρες στο Survivor και στην ομάδα των διασήμων. Στον Άγιο Δομίνικο προκειμένου...

Advertorials