MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Οι θέσεις ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΟΣΕΟΚ στη σύσκεψη με τον ΠτΔ για επανεκκίνηση της οικονομίας

Advertisement

Sponsored by exness

Τα φορολογικά κίνητρα για ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, ενώ μέσω της πανδημίας, είναι ο κοινός παρονομαστής στις προτάσεις που κατέθεσαν το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ και η ΟΣΕΟΚ στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας εν μέσω της επανεκκίνησης του κορωνοϊού.

Με βάση τα υπομνήματα που κατέθεσαν στη σημερινή σύσκεψη, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις κοινές θέσεις περιλαμβάνονται επίσης η σύσταση Υφυπουργείου Ανάπτυξης, ενίσχυση του προγράμματος παραχώρησης θεώρησης διαβατηρίων σε επενδυτές, ενώ στα ψηλά βρίσκεται και η ψήφιση του νόμου για παραχώρηση δανείων με κρατικές εγγυήσεις.

Advertisement

Στο υπόμνημά του, το ΚΕΒΕ, μεταξύ άλλων εισηγείται την άμεση ψήφιση του Σχεδίου Παραχώρησης Κρατικών Εγγυήσεων προς τις Τράπεζες αυξάνοντας το ποσό στα 2.0 δις με στόχο την παραχώρηση δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους για ενίσχυση της ρευστότητας τους.

Προτείνει ακόμη την αναστολή ή πληρωμή με δόσεις διάφορων εισφορών όπως κοινωνικές ασφαλίσεις, Φ.Π.Α. χωρίς την επιβολή προστίμων και επιβαρύνσεων. Μείωση διαφόρων τελών από το Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και κατάργηση της επαγγελματικής άδειας για 2 χρόνια, μέτρα που θεωρούνται και ως έμμεση παραχώρηση ρευστότητας.

Το ΚΕΒΕ εισηγείται ακόμη επιτάχυνση των επιστροφών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, όπου αυτό εφαρμόζεται για ενίσχυση της ρευστότητας τους (πχ επιστροφή ΦΠΑ), αναστολή της λογιζόμενης διανομής μερίσματος για μερικά χρόνια έτσι που να υποβοηθηθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και να ενθαρρυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα.

Προκειμένου να τονωθεί άμεσα η αγορά / ανέγερση ιδιόκτητης κατοικίας/διαμερίσματος, γραφείων καθώς και οι περιπτώσεις αγοράς ακινήτων πέραν της πρώτης κατοικίας, το ΚΕΒΕ προτείνει όπως με την κατάθεση συμβολαίων στο Κτηματολόγιο μέχρι 31/12/2022, να ισχύει η κατάργηση της φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών (σε περίπτωση μελλοντικής πώλησης) και μείωση του ΦΠΑ στο 5%.

Τέλος για την ενίσχυση της ελκυστικότητας και την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος μόνιμης παραμονής (PRP), προτείνεται μεταξύ άλλων η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του Σένγκεν θα ενισχύσει σημαντικά τη ελκυστικότητα του προγράμματος μόνιμης παραμονής, γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες

Από την πλευρά της, η ΟΕΒ αναφέρει στο υπόμνημα της ότι η γρήγορη και αποτελεσματική επανεκκίνηση της οικονομίας μετά από πέραν του ενός έτους υπολειτουργίας της, απαιτεί υποβοήθηση και στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να επενδύσει και να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα, προσιτή χρηματοδότηση τόσο για κεφάλαιο κίνησης όσο και για επενδύσεις αύξηση της ζήτησης για αγορά κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό καθώς και της εσωτερικής αγοράς, και διαμόρφωση προοπτικής σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.

Έτσι η ΟΕΒ ζητά άμεση ψήφιση του νόμου για τις κρατικές εγγυήσεις, επιβολή 5% ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα που θα αγοραστούν (πωλητήρια κατατεθειμένα στο κτηματολόγιο) μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022 και εξοφληθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2022, με στόχο την αναθέρμανση της ντόπιας αγοράς.

Προτείνει ακόμη απαλλαγή του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών από μελλοντική πώληση για ακίνητα που θα αγοραστούν και τα πωλητήρια θα κατατεθούν στο κτηματολόγιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμένουν στην ιδιοκτησία τους για τουλάχιστον 2 χρόνια και θα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, φυσικά πρόσωπα, μετοχικές εταιρείες και επενδυτικά ταμεία.

Εισηγείται και η βελτίωση του Προγράμματος Μόνιμης Παραμονής (Permanent Residency Program – PRP). Έχουν ήδη υποβληθεί συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών με βάση τις οποίες τίθεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εύρυθμης λειτουργίας του Προγράμματος, κατάργηση ΦΠΑ σε οικόπεδα για 1η κατοικία.

Η ΟΕΒ προτείνει ακόμη διαμόρφωση νέου πλαισίου προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων με έμφαση στο headquartering, στην έρευνα/καινοτομία, την τεχνολογία (ψηφιακή και άλλη), την εκπαίδευση, την υγεία, και τον τουρισμό μέσω φορολογικών κινήτρων και απλοποίησης διαδικασιών και άμεση έναρξη υλοποίησης όσων κυβερνητικών και δημοτικών έργων είναι έτοιμα να ξεκινήσουν προκειμένου να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για τόνωση της οικονομίας.

Εξάλλου, η ΟΣΕΟΚ στο δικό της υπόμνημα εισηγείται τη σύσταση Τεχνικού Δικαστηρίου, για μείωση της διάρκειας εκδίκασης τεχνικής φύσεως θεμάτων σε υποθέσεις του κατασκευαστικού τομέα, όπως και τη σύσταση Υφυπουργείου Ανάπτυξης.

Προτείνεται η μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος των εταιρειών ανάλογα και με την επένδυση που θα πραγματοποιήσουν σε μηχανήματα και τεχνολογίες σε θέματα Ασφάλειας & Υγείας στα εργοτάξια, π.χ. ικριώματα, μέσα ατομικής προστασίας, περιφράξεις εργοταξίων και μείωση των μεταβιβαστικών τελών ακινήτων για περίοδο 12 μηνών με στόχο την αύξηση της κίνησης στη αγορά και κατ’ επέκταση του κύκλου εργασιών της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Προτείνει ακόμη εξαγγελία Σχεδίων Εργοδότησης Ακουσίως Ανέργων σε συνδυασμό με την αναμενόμενη στήριξη της Κύπρου από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού, όπως εξηγεί μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας, έχουν χαθεί λόγω κλεισίματος συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας (Τουρισμός, Εστίαση), στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network