MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Οι προϋπολογισμοί των δημόσιων πανεπιστημίων και η κατάσταση στα σχολεία απασχόλησαν την Επιτροπή Παιδείας

Advertisement

Sponsored by exness

Οι προϋπολογισμοί των δημόσιων πανεπιστημίων και η κατάσταση στα σχολεία απασχόλησαν την Επιτροπή Παιδείας – «Αναγκαία η συνεχής ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών» λέει ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας

Στους προϋπολογισμούς των δύο δημόσιων πανεπιστημίων, Πανεπιστημίου Κύπρου και Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, επικεντρώθηκε η σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ δεν έλειψαν και αναφορές σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Advertisement

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε μετά το τέλος της συνεδρίας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας σημείωσε πως, αναγνωρίζοντας το σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που επιτελούν τα πανεπιστήμιά της Κύπρου, «είναι αναγκαία η συνεχής ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών έτσι ώστε να συνάδουν με τις ανάγκες της κοινωνίας και την ευρύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας», συμπληρώνοντας πως στο παραπάνω πλαίσιο περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και η δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, ο κ. Κάρουλλας τόνισε πως «η προσφορά προγραμμάτων σπουδών σε ξένες γλώσσες πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή Παιδείας στο άμεσο μέλλον».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης στάθηκε στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα σχολεία, χαρακτηρίζοντάς την «πραγματικά δύσκολη». «Το γεγονός ότι οι μαθητές μένουν στο σπίτι, εκατοντάδες μαθητές κάθε μέρα, χωρίς ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία, και οι πολλές απουσίες εκπαιδευτικών έχουν οδηγήσει τα σχολεία μας σε ένα επίπεδο ουσιαστικά υπολειτουργίας», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια εισήγηση του ΑΚΕΛ για το ζήτημα, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως το ΑΚΕΛ έχει προτείνει το μέτρο της υβριδικής εκπαίδευσης, «δηλαδή τα παιδιά που μένουν σπίτι να έχουν αντίληψη του τι συμβαίνει στην τάξη», ενώ χαρακτήρισε πρόχειρο τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε το test to stay.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τα πανεπιστήμια, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι υπάρχουν επιμέρους ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν για να βελτιωθεί και η λειτουργία και η αποδοτικότητα των δημοσίων πανεπιστημίων, ενώ χαρακτήρισε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «εγκλωβισμένη εδώ και χρόνια στην αρνητική στάση της Κυβέρνησης», συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά τα ζητήματα μας απασχολούν και πρέπει να εξεταστούν, δεν μπορούν όμως να διαγράψουν ή να αμαυρώσουν την μεγάλη εικόνα, μια εικόνα επιτυχιών, εκτίμησης και του κυπριακού λαού προς το έργο που κάνουν τα πανεπιστήμιά μας, αλλά και μιας διεθνούς απήχησης που μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

Με τη σειρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία «ενώ θα έπρεπε να είναι τελειωμένη τον Μάιο του 2021, ακόμα βρίσκεται υπό ανέγερση».

«Μιλούμε για ένα έργο 139 εκατομμυρίων και ακόμα πάμε και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Περιμένουμε από τον Γενικό Ελεγκτή επί του συγκεκριμένου θέματος να γνωματεύσει και να μας πει τις απόψεις του, αλλά και από την άλλη περιμένουμε με πολύ μεγάλη αγωνία το τι θα μας πει για τα 1,6 εκατομμύρια, τα οποία έχει πληρώσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου προτού έχει την έγκριση της Βουλής», προσέθεσε επί του θέματος.

Αναφορικά με το ΤΕΠΑΚ, ο κ. Σαββίδης εξέφρασε επίσης προβληματισμούς για «τις κακές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των εμπλεκομένων και την αρνητικότητα που επικρατεί μεταξύ συντεχνίας, πρυτανικών αρχών και εργαζομένων», ενώ χαιρέτισε τη δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής στην Πάφο.

Τέλος, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης στάθηκε επίσης στο ζήτημα της πληρωμής του ποσού των 1,6 εκατομμυρίων από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου «χωρίς την τελική έγκριση της Επιτροπής Παιδείας και της ολομέλειας της Βουλής», ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου: «Βρισκόμαστε στο 2022 και με βάση τις εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του 2021 βρισκόταν μόλις στο 63% της συνολικής ανέγερσης. Είναι τραγικό αυτό που έχει αναφερθεί από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου ότι το θέμα της Πολυτεχνικής Σχολής παραπαίει».

«Καλέσαμε τον Γενικό Ελεγκτή, καθώς και τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου να μας δώσουν πλήρη αναφορά και να υποδείξουν και τρόπους ούτως ώστε η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου να ανεγερθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μας πουν πόσο θα στοιχίσει επιπρόσθετα πέρα των 53 εκατομμυρίων που είναι προϋπολογισμένα», συμπλήρωσε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Τρυφωνίδης χαιρέτισε με τη σειρά του τη δημιουργία των Σχολών Τουρισμού στην Πάφο, συμπληρώνοντας πως «καλέσαμε το πανεπιστήμιο να δει πώς μπορεί να δημιουργήσει σχολές στη Λάρνακα, αλλά και στην ύπαιθρο», ενώ κάλεσε τις πρυτανικές αρχές του ΤΕΠΑΚ «να κάνουν διάλογο τόσο με τη συνδικαλιστική οργάνωση του προσωπικού, καθώς και με το συμβούλιο των φοιτητών, ούτως ώστε να βρεθεί μια θεσμοθετημένη πορεία διαλόγου μεταξύ τους για να λύσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν πολύ έντονα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network