MC MEDIA NETWORK

April 19, 2021 Monday 05:31:30

Εγγραφή στο
Newsletter

Ο σχολιασμός των πολιτικών κομμάτων για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δηλώσεις και ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής – Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

 

Οι 27 καλούν «την Τουρκία να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», υποσχόμενοι να δεσμευθούν με «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας», σύμφωνα με τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έσπευσαν να σχολιάσουν μέσω δηλώσεων και ανακοινώσεών τους τα πολιτικά κόμματα του τόπου.

Αυτούσιες οι τοποθετήσεις:

Δήλωση ΔΗΣΥ από τον υποψήφιο Βουλευτή, Παντελή Ποιητή:

«Η κοινή δήλωση των «27» περιγράφει τους όρους έναντι των οποίων πρέπει να συμμορφωθεί η Άγκυρα και με την προϋπόθεση ότι αν επιστρέψει στις μονομερείς ενέργειες θα διακοπεί η θετική προσέγγιση.
Πρέπει να καταλάβει η Τουρκία πως είναι η ώρα να κάνει ουσιαστικά βήματα και στις σχέσεις της με την ΕΕ αλλά και στο κυπριακό.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις ξεκάθαρες αναφορές για το καθεστώς των Βαρωσίων, την επιδιωκόμενη μορφή λύσης, αλλά και την ενεργό εμπλοκή της Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Στόχος δεν είναι η τιμωρία αλλά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σπάσουν τα αδιέξοδα που προκαλεί η Τουρκία και να πετύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας».

Δήλωση Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου:

«Με αφορμή τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι κάποιες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ως πρωταρχικό στόχο την διασφάλιση των δικών τους εθνικών συμφερόντων και όχι κυρίως την προάσπιση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προστασία κρατών – χωρών μελών, οι οποίες υφίστανται επιθέσεις σε βάρος των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και απειλούνται αυτά από άλλες χώρες όπως στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι η τακτική η οποία ακολουθήθηκε με τη μέθοδο της διολίσθησης στην ουσία επιχειρείται να πέσει στα μαλακά η Τουρκία, να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε δηλώσεις, αλλά και την ίδια στιγμή να διασφαλιστούν τα συμφέροντα αυτών των χωρών όπως οι ίδιες τα αντιλαμβάνονται με την Τουρκία.

Είναι αδικαιολόγητο και είναι απαράδεκτο κατά την άποψη μας να μην υπάρχει σαφής αναφορά, όσον αφορά τα ζητήματα της Αμμοχώστου και της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, τα θέματα της επέμβασης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ενδεχομένως και την ανάγκη οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της υλοποίησης των Κυπρογενών υποχρεώσεων τις οποίες η Τουρκία ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2005 και τις οποίες μέχρι στιγμής δεν τηρεί.

Γι΄ αυτό η έκκληση μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ακριβώς να στηρίξει με αποφασιστικότητα τα συγκεκριμένα ζητήματα σε μελλοντικές συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά και των υπολοίπων ευρωπαϊκών σωμάτων».

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου:

«Είναι προφανές ότι η Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνιστά και πάλι ένα συμβιβαστικό εγχείρημα ανάμεσα στις διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών μελών για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Τουρκίας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η ρητή αναφορά ότι η ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία παραμένει στρατηγικής σημασίας για την Ένωση.

Αποτιμώντας ως ένδειξη καλής θέλησης από πλευράς της Άγκυρας τον τερματισμό των παράνομων γεωτρήσεων, την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Τουρκίας- Ελλάδας και τον καθορισμό της άτυπης πενταμερούς, η Σύνοδος καταλήγει σε εισηγήσεις για την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί μια συνεπή στάση. Παράλληλα με την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στην εφαρμογή της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης, προτείνεται η έναρξη διεργασιών για την αναβάθμισή της, η έναρξη επαφών υψηλού επιπέδου σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και η ενίσχυση της συνεργασίας για τη διακίνηση των πολιτών.

Σε αντίθεση με την Έκθεση Μπορέλ, την οποία τα Συμπεράσματα απλώς χαιρετίζουν και λαμβάνουν υπόψη, δεν σταχυολογούνται τα μέτρα που δυνατόν να ληφθούν σε περίπτωση που η Τουρκία υπαναχωρήσει και προβεί σε νέες παραβιάσεις. Αντ’ αυτού υπογραμμίζεται γενικά και αόριστα ότι σε τέτοια περίπτωση η ΕΕ δύναται να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Ως προς το Κυπριακό, σημαντική είναι η υπενθύμιση της στήριξης της ΕΕ στη συνολική λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ειδικότερα τα 550, 789 και 1251. Διατυπώνεται επίσης με σαφήνεια ότι η ΕΕ θα συμμετέχει στην άτυπη διάσκεψη με το καθεστώς του παρατηρητή και ότι προτίθεται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ορίζοντας εκπρόσωπο στην Υπηρεσία Καλών Υπηρεσιών. Η απουσία ρητής αναφοράς στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού καθώς και στην ανάγκη η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί από εκεί που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά αποτελούν σοβαρή παράλειψη.

Η διττή στάση που υιοθετήθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που ενώ προωθούν άμεσα τη θετική ατζέντα παραπέμπουν σε επανεξέταση της στάσης της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ουδόλως μας ξενίζει. Επιβεβαιώνει τον προβληματισμό μας αναφορικά με την λανθασμένη επιμονή της κυβέρνησης Αναστασιάδη να τοποθετεί εδώ και δύο χρόνια στο επίκεντρο της πολιτικής της την επιβολή κυρώσεων. Ενώ αποδεικνύεται ξανά ότι άξονας της πολιτικής μας για να απαλλαγούμε από την επιθετικότητα της Τουρκίας πρέπει να είναι η επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και η συνέχισή τους από το σημείο που είχαν μείνει γιατί μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση.

Κίνημα Οικολόγων:Ακόμη μια «σύσταση» προς την Τουρκία χωρίς ουσιαστικά μέτρα ή κυρώσεις εις βάρος της

«Με «φιλικό κτύπημα στην πλάτη» μοιάζει το τελικό κείμενο συμπερασμάτων των «27» μετά τη χθεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής. Για ακόμη μια φορά η Ευρώπη καλεί την Τουρκία να «απέχει» από τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες εις βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, υποσχόμενη «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας».

Από την κυπριακή ΑΟΖ, την περίκλειστη Αμμόχωστο, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και στην Μεσόγειο, η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη να είναι ο νταής της Μεσογείου.

Δυστυχώς η Ευρώπη για ακόμη μια φορά απογοητεύει την Ελλάδα και την Κύπρο. Η στάση της Ευρώπης δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα και απέχουμε πολύ από πραγματικά μέτρα κατά της Τουρκίας πέραν των πυθιακών δηλώσεων».

Συμμαχία Πολιτών:

«Η ΕΕ φάνηκε ακόμα μία φορά κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών αφού συνεχίζει μ’ ευχολόγια να αναμένει απ’ την Τουρκία να σταματήσει οικειοθελώς τις επιθετικές και επεκτατικές της ενέργειες.

Μάλιστα, οι 27 διαπιστώνουν αποκλιμάκωση των τουρκικών παράνομων ενεργειών, παραγνωρίζοντας σωρεία προκλητικών ενεργειών, όπως η εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και ο επεκτατισμός εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ασφαλώς πρόκειται για επανάληψη της αποδεδειγμένα αποτυχημένης πολιτικής της ΕΕ, για εξευμενισμό της Τουρκίας μέσω λεκτικών υποδείξεων. Μία πολιτική που διαχρονικά δίνει ώθηση στην Άγκυρα για να συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες.

Η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να εγκαταλείψει την τακτική των λεκτικών καταδικών και να υποστηρίξει έμπρακτα ένα κράτος – μέλος της, τ` οποίο βρίσκεται καθημερινά υπό την απειλή της εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας. Ζητούμε επίσης σταθερότητα από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις θέσεις που εξέφρασε ως προς την τουρκική προκλητικότητα και όχι μόνο. Αναμένουμε να εφαρμόσει στην πράξη τη θέση ότι για να πάρει θετική ατζέντα η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει τις προκλητικές της θέσεις και ενέργειες».

Δήλωση Υποψήφιου Βουλευτή Λευκωσίας του ΔΗΚΟ Ανδρέα Γεωργιάδη

Η κοινή δήλωση των 27, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Αναστασιάδη, πιστώνουν την Τουρκία με πρόθεση ότι θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα της Ε.Ε και ότι θα επιδείξει συνέπεια.

Η μόνη συνέπεια που επιδεικνύει η Τουρκία αποδεδειγμένα είναι στην επεκτατική και επιθετική της συμπεριφορά, λεκτικά και στην πράξη.
Η δήλωση προειδοποιεί μεν την Τουρκία για το αναστρέψιμο της θετικής ατζέντας, αναφέρεται δε σε «ανανεωμένες» μονομερείς ενέργειες.
Της δίνει δηλαδή «πάσο», για τις κατά σειρά παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις απαράδεκτες ενέργειες της στην Αμμόχωστο, που έχουν προηγηθεί και οι συνέπειες τους εξακολουθούν να υφίστανται.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα; Ποιο είναι το κίνητρο της Τουρκίας να κάνει έστω και ένα βήμα πίσω στο Κυπριακό; Ποιο είναι το κίνητρο να κάνει ένα βήμα πίσω από την επιθετική και επεκτατική της πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο;
Αυτό που τώρα ήθελε να πάρει η Τουρκία από την Ε.Ε., δηλαδή τη χρηματοδότηση, το έλαβε. Χωρίς κυρώσεις, χωρίς συνέπειες για την πειρατική της συμπεριφορά και πριν τη διεξαγωγή της Πενταμερούς.
Δυστυχώς το αποτέλεσμα φανέρωσε τη γύμνια της αποτυχημένης διπλωματίας της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ που προφανώς το μόνο που επιχείρησε είναι να σώσει ότι σώζεται και αφού πρώτα έριξε τον πήχη πολύ χαμηλά.

Η αναξιόπιστη πολιτική του κ. Αναστασιάδη, ούτε και αυτή τη φορά κατάφερε να πείσει τους εταίρους μας στην Ε.Ε. ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο περνά μόνο μέσα από την έμπρακτη προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι ο μόνος τρόπος η Τουρκία, ως η κύρια υπαίτιος για τη μη λύση του Κυπριακού και την έκρυθμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να κάνει ένα βήμα πίσω, είναι εάν αναγκαζόταν να το πράξει. Και αυτό που την ανάγκαζε, θα ήταν η επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων και η πρόκληση πολιτικού και οικονομικού κόστους.

Ακόμη μία φορά μείναμε στα λόγια και τις υποσχέσεις χωρίς κανένα έμπρακτο μέτρο. Και το χειρότερο αντί κυρώσεις, η Ε.Ε. έδωσε στην Άγκυρα «δώρα», με τη σύμφωνο γνώμη του κ. Αναστασιάδη.

ΤΟ Κίνημα Αλληλεγγύη για αποτέλεσμα συνόδου ΕΕ

Οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το κοινό ανακοινωθέν που στην πραγματικότητα προστατεύει για άλλους τρεις μήνες την κατοχική Τουρκία.

Η Ε.Ε. χθες, με την συγκατάνευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, κάλεσε την Τουρκία που έχει προκαλέσει με κάθε τρόπο τις χώρες μας, που έχει παραβιάσει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, που εξακολουθεί να το παραβιάζει με τη συνεχιζόμενη κατοχή, που φυλακίζει δημοσιογράφους και βουλευτές, δικαστές, δημάρχους, ακαδημαϊκούς και βιάζει κατάφορα τη Δημοκρατία στο εσωτερικό της, που εμπορεύεται ανθρώπους με στόχο τον εκτουρκισμό του ελληνισμού, που αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, που προάγει τους γάμους παιδιών. Κάλεσε λοιπόν η ΕΕ, αυτήν την Τουρκία, να απέχει από μονομερείς ενέργειες που προκαλούν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να διατηρήσει την πρόσφατη αποκλιμάκωση την οποία και χαιρέτισαν!
Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι παίγνια της Τουρκίας η υποτιθέμενη αποκλιμάκωση, η οποία αποκλιμάκωση, για τους 27, περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη κατοχή στην πατρίδα μας!

Μετά τους τρεις μήνες, λέει το κοινό ανακοινωθέν, και με τις άνωθεν προϋποθέσεις, ότι δηλαδή η Τουρκία θα διατηρήσει την πρόσφατη αποκλιμάκωση, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Σχετικά με την οικονομική συνεργασία, οι 27, μαζί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης.

Με λίγα λόγια η Τουρκία πήρε το καρότο, εμείς το μαστίγιο και οι ηγεσίες μας προσπαθούν να μας πείσουν πως πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι για την επιτυχία μας.
Ικανοποιημένοι θα είμασταν αν βρισκόμασταν στην σύνοδο της Ε.Ε. ως εκπρόσωποι της Τουρκίας, αφού τα δικαιώματα του δικού μας λαού δεν έχουν διασφαλιστεί.

Δηλώσεις και ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής – Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα

 

Οι 27 καλούν «την Τουρκία να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», υποσχόμενοι να δεσμευθούν με «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας», σύμφωνα με τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έσπευσαν να σχολιάσουν μέσω δηλώσεων και ανακοινώσεών τους τα πολιτικά κόμματα του τόπου.

Αυτούσιες οι τοποθετήσεις:

Δήλωση ΔΗΣΥ από τον υποψήφιο Βουλευτή, Παντελή Ποιητή:

«Η κοινή δήλωση των «27» περιγράφει τους όρους έναντι των οποίων πρέπει να συμμορφωθεί η Άγκυρα και με την προϋπόθεση ότι αν επιστρέψει στις μονομερείς ενέργειες θα διακοπεί η θετική προσέγγιση.
Πρέπει να καταλάβει η Τουρκία πως είναι η ώρα να κάνει ουσιαστικά βήματα και στις σχέσεις της με την ΕΕ αλλά και στο κυπριακό.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις ξεκάθαρες αναφορές για το καθεστώς των Βαρωσίων, την επιδιωκόμενη μορφή λύσης, αλλά και την ενεργό εμπλοκή της Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Στόχος δεν είναι η τιμωρία αλλά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σπάσουν τα αδιέξοδα που προκαλεί η Τουρκία και να πετύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας».

Δήλωση Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου:

«Με αφορμή τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι κάποιες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ως πρωταρχικό στόχο την διασφάλιση των δικών τους εθνικών συμφερόντων και όχι κυρίως την προάσπιση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προστασία κρατών – χωρών μελών, οι οποίες υφίστανται επιθέσεις σε βάρος των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και απειλούνται αυτά από άλλες χώρες όπως στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι η τακτική η οποία ακολουθήθηκε με τη μέθοδο της διολίσθησης στην ουσία επιχειρείται να πέσει στα μαλακά η Τουρκία, να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε δηλώσεις, αλλά και την ίδια στιγμή να διασφαλιστούν τα συμφέροντα αυτών των χωρών όπως οι ίδιες τα αντιλαμβάνονται με την Τουρκία.

Είναι αδικαιολόγητο και είναι απαράδεκτο κατά την άποψη μας να μην υπάρχει σαφής αναφορά, όσον αφορά τα ζητήματα της Αμμοχώστου και της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, τα θέματα της επέμβασης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ενδεχομένως και την ανάγκη οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της υλοποίησης των Κυπρογενών υποχρεώσεων τις οποίες η Τουρκία ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2005 και τις οποίες μέχρι στιγμής δεν τηρεί.

Γι΄ αυτό η έκκληση μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ακριβώς να στηρίξει με αποφασιστικότητα τα συγκεκριμένα ζητήματα σε μελλοντικές συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά και των υπολοίπων ευρωπαϊκών σωμάτων».

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου:

«Είναι προφανές ότι η Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνιστά και πάλι ένα συμβιβαστικό εγχείρημα ανάμεσα στις διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών μελών για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Τουρκίας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η ρητή αναφορά ότι η ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία παραμένει στρατηγικής σημασίας για την Ένωση.

Αποτιμώντας ως ένδειξη καλής θέλησης από πλευράς της Άγκυρας τον τερματισμό των παράνομων γεωτρήσεων, την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Τουρκίας- Ελλάδας και τον καθορισμό της άτυπης πενταμερούς, η Σύνοδος καταλήγει σε εισηγήσεις για την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί μια συνεπή στάση. Παράλληλα με την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στην εφαρμογή της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης, προτείνεται η έναρξη διεργασιών για την αναβάθμισή της, η έναρξη επαφών υψηλού επιπέδου σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και η ενίσχυση της συνεργασίας για τη διακίνηση των πολιτών.

Σε αντίθεση με την Έκθεση Μπορέλ, την οποία τα Συμπεράσματα απλώς χαιρετίζουν και λαμβάνουν υπόψη, δεν σταχυολογούνται τα μέτρα που δυνατόν να ληφθούν σε περίπτωση που η Τουρκία υπαναχωρήσει και προβεί σε νέες παραβιάσεις. Αντ’ αυτού υπογραμμίζεται γενικά και αόριστα ότι σε τέτοια περίπτωση η ΕΕ δύναται να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Ως προς το Κυπριακό, σημαντική είναι η υπενθύμιση της στήριξης της ΕΕ στη συνολική λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ειδικότερα τα 550, 789 και 1251. Διατυπώνεται επίσης με σαφήνεια ότι η ΕΕ θα συμμετέχει στην άτυπη διάσκεψη με το καθεστώς του παρατηρητή και ότι προτίθεται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ορίζοντας εκπρόσωπο στην Υπηρεσία Καλών Υπηρεσιών. Η απουσία ρητής αναφοράς στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού καθώς και στην ανάγκη η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί από εκεί που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά αποτελούν σοβαρή παράλειψη.

Η διττή στάση που υιοθετήθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που ενώ προωθούν άμεσα τη θετική ατζέντα παραπέμπουν σε επανεξέταση της στάσης της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ουδόλως μας ξενίζει. Επιβεβαιώνει τον προβληματισμό μας αναφορικά με την λανθασμένη επιμονή της κυβέρνησης Αναστασιάδη να τοποθετεί εδώ και δύο χρόνια στο επίκεντρο της πολιτικής της την επιβολή κυρώσεων. Ενώ αποδεικνύεται ξανά ότι άξονας της πολιτικής μας για να απαλλαγούμε από την επιθετικότητα της Τουρκίας πρέπει να είναι η επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και η συνέχισή τους από το σημείο που είχαν μείνει γιατί μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση.

Κίνημα Οικολόγων:Ακόμη μια «σύσταση» προς την Τουρκία χωρίς ουσιαστικά μέτρα ή κυρώσεις εις βάρος της

«Με «φιλικό κτύπημα στην πλάτη» μοιάζει το τελικό κείμενο συμπερασμάτων των «27» μετά τη χθεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής. Για ακόμη μια φορά η Ευρώπη καλεί την Τουρκία να «απέχει» από τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες εις βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, υποσχόμενη «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας».

Από την κυπριακή ΑΟΖ, την περίκλειστη Αμμόχωστο, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και στην Μεσόγειο, η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη να είναι ο νταής της Μεσογείου.

Δυστυχώς η Ευρώπη για ακόμη μια φορά απογοητεύει την Ελλάδα και την Κύπρο. Η στάση της Ευρώπης δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα και απέχουμε πολύ από πραγματικά μέτρα κατά της Τουρκίας πέραν των πυθιακών δηλώσεων».

Συμμαχία Πολιτών:

«Η ΕΕ φάνηκε ακόμα μία φορά κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών αφού συνεχίζει μ’ ευχολόγια να αναμένει απ’ την Τουρκία να σταματήσει οικειοθελώς τις επιθετικές και επεκτατικές της ενέργειες.

Μάλιστα, οι 27 διαπιστώνουν αποκλιμάκωση των τουρκικών παράνομων ενεργειών, παραγνωρίζοντας σωρεία προκλητικών ενεργειών, όπως η εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και ο επεκτατισμός εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ασφαλώς πρόκειται για επανάληψη της αποδεδειγμένα αποτυχημένης πολιτικής της ΕΕ, για εξευμενισμό της Τουρκίας μέσω λεκτικών υποδείξεων. Μία πολιτική που διαχρονικά δίνει ώθηση στην Άγκυρα για να συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες.

Η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να εγκαταλείψει την τακτική των λεκτικών καταδικών και να υποστηρίξει έμπρακτα ένα κράτος – μέλος της, τ` οποίο βρίσκεται καθημερινά υπό την απειλή της εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας. Ζητούμε επίσης σταθερότητα από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις θέσεις που εξέφρασε ως προς την τουρκική προκλητικότητα και όχι μόνο. Αναμένουμε να εφαρμόσει στην πράξη τη θέση ότι για να πάρει θετική ατζέντα η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει τις προκλητικές της θέσεις και ενέργειες».

Δήλωση Υποψήφιου Βουλευτή Λευκωσίας του ΔΗΚΟ Ανδρέα Γεωργιάδη

Η κοινή δήλωση των 27, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Αναστασιάδη, πιστώνουν την Τουρκία με πρόθεση ότι θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα της Ε.Ε και ότι θα επιδείξει συνέπεια.

Η μόνη συνέπεια που επιδεικνύει η Τουρκία αποδεδειγμένα είναι στην επεκτατική και επιθετική της συμπεριφορά, λεκτικά και στην πράξη.
Η δήλωση προειδοποιεί μεν την Τουρκία για το αναστρέψιμο της θετικής ατζέντας, αναφέρεται δε σε «ανανεωμένες» μονομερείς ενέργειες.
Της δίνει δηλαδή «πάσο», για τις κατά σειρά παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις απαράδεκτες ενέργειες της στην Αμμόχωστο, που έχουν προηγηθεί και οι συνέπειες τους εξακολουθούν να υφίστανται.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα; Ποιο είναι το κίνητρο της Τουρκίας να κάνει έστω και ένα βήμα πίσω στο Κυπριακό; Ποιο είναι το κίνητρο να κάνει ένα βήμα πίσω από την επιθετική και επεκτατική της πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο;
Αυτό που τώρα ήθελε να πάρει η Τουρκία από την Ε.Ε., δηλαδή τη χρηματοδότηση, το έλαβε. Χωρίς κυρώσεις, χωρίς συνέπειες για την πειρατική της συμπεριφορά και πριν τη διεξαγωγή της Πενταμερούς.
Δυστυχώς το αποτέλεσμα φανέρωσε τη γύμνια της αποτυχημένης διπλωματίας της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ που προφανώς το μόνο που επιχείρησε είναι να σώσει ότι σώζεται και αφού πρώτα έριξε τον πήχη πολύ χαμηλά.

Η αναξιόπιστη πολιτική του κ. Αναστασιάδη, ούτε και αυτή τη φορά κατάφερε να πείσει τους εταίρους μας στην Ε.Ε. ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο περνά μόνο μέσα από την έμπρακτη προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι ο μόνος τρόπος η Τουρκία, ως η κύρια υπαίτιος για τη μη λύση του Κυπριακού και την έκρυθμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να κάνει ένα βήμα πίσω, είναι εάν αναγκαζόταν να το πράξει. Και αυτό που την ανάγκαζε, θα ήταν η επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων και η πρόκληση πολιτικού και οικονομικού κόστους.

Ακόμη μία φορά μείναμε στα λόγια και τις υποσχέσεις χωρίς κανένα έμπρακτο μέτρο. Και το χειρότερο αντί κυρώσεις, η Ε.Ε. έδωσε στην Άγκυρα «δώρα», με τη σύμφωνο γνώμη του κ. Αναστασιάδη.

ΤΟ Κίνημα Αλληλεγγύη για αποτέλεσμα συνόδου ΕΕ

Οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το κοινό ανακοινωθέν που στην πραγματικότητα προστατεύει για άλλους τρεις μήνες την κατοχική Τουρκία.

Η Ε.Ε. χθες, με την συγκατάνευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, κάλεσε την Τουρκία που έχει προκαλέσει με κάθε τρόπο τις χώρες μας, που έχει παραβιάσει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, που εξακολουθεί να το παραβιάζει με τη συνεχιζόμενη κατοχή, που φυλακίζει δημοσιογράφους και βουλευτές, δικαστές, δημάρχους, ακαδημαϊκούς και βιάζει κατάφορα τη Δημοκρατία στο εσωτερικό της, που εμπορεύεται ανθρώπους με στόχο τον εκτουρκισμό του ελληνισμού, που αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, που προάγει τους γάμους παιδιών. Κάλεσε λοιπόν η ΕΕ, αυτήν την Τουρκία, να απέχει από μονομερείς ενέργειες που προκαλούν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να διατηρήσει την πρόσφατη αποκλιμάκωση την οποία και χαιρέτισαν!
Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι παίγνια της Τουρκίας η υποτιθέμενη αποκλιμάκωση, η οποία αποκλιμάκωση, για τους 27, περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη κατοχή στην πατρίδα μας!

Μετά τους τρεις μήνες, λέει το κοινό ανακοινωθέν, και με τις άνωθεν προϋποθέσεις, ότι δηλαδή η Τουρκία θα διατηρήσει την πρόσφατη αποκλιμάκωση, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Σχετικά με την οικονομική συνεργασία, οι 27, μαζί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης.

Με λίγα λόγια η Τουρκία πήρε το καρότο, εμείς το μαστίγιο και οι ηγεσίες μας προσπαθούν να μας πείσουν πως πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι για την επιτυχία μας.
Ικανοποιημένοι θα είμασταν αν βρισκόμασταν στην σύνοδο της Ε.Ε. ως εκπρόσωποι της Τουρκίας, αφού τα δικαιώματα του δικού μας λαού δεν έχουν διασφαλιστεί.

Που στρέφονται οι έρευνες για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. «Ανοίγουν στόματα» και στις φυλακές

Στο στόχαστρο της αστυνομίας φαίνεται να βρίσκονται συγκεκριμένα πρόσωπα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

Δημήτρης Λιγνάδης: Οι βιασμοί, η παρέα της Επιδαύρου και το ηλεκτρονικό «ψάρεμα»

Η κατάθεση-κόλαφος του 23χρονου Π.Φ., ο οποίος έζησε για επτά μήνες στο σπίτι του σκηνοθέτη – «Φως» από το άνοιγμα των ηλεκτρονικών επαφών του προφυλακισμένου Δημήτρη Λιγνάδη περιμένουν να δουν οι Αρχές
gallery

Υιοθέτησε σκυλάκι από καταφύγιο που επισκέφθηκε o Κυριάκος Μητσοτάκης. Δείτε τον υπέροχο «Πίνατ» (pics-video)

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει πλέον έναν τετράποδο ένοικο και τη δική του... μασκότ - Δείτε το βίντεο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Πλήρωσε τα σοβαρά λάθη η ΑΕΛ (η επόμενη μέρα και η ηγετική προσέγγιση Κέρκεζ)

Δυστυχώς για την ΑΕΛ σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι για τον στόχο του πρωταθλήματος παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων. Όχι ότι ο Απόλλωνας έβγαλε καλύτερη...

Kate Middleton: Η ιστορία πίσω από το εντυπωσιακό κολιέ της από διαμάντια και πέρλες (pics)

Η κομψή εμφάνιση της Kate Middleton στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (17/4) η κηδεία του πρίγκιπα...

Έλενα Τσαγκρινού: Πότε αναχωρεί για την Eurovision και τι απαντά στους haters του «El Diablo»; (Βίντεο)

Τι είπε για τη Eurovision και τα αρνητικά σχόλια για το El Diablo; Στον καναπέ του Dot κάθισε η φετινή εκπρόσωπος της Eurovision για την...

MC MEDIA NETWORK

Πλήρωσε τα σοβαρά λάθη η ΑΕΛ (η επόμενη μέρα και η ηγετική προσέγγιση Κέρκεζ)

Δυστυχώς για την ΑΕΛ σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι για τον στόχο του πρωταθλήματος παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων. Όχι ότι ο Απόλλωνας έβγαλε καλύτερη...

Kate Middleton: Η ιστορία πίσω από το εντυπωσιακό κολιέ της από διαμάντια και πέρλες (pics)

Η κομψή εμφάνιση της Kate Middleton στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (17/4) η κηδεία του πρίγκιπα...

Έλενα Τσαγκρινού: Πότε αναχωρεί για την Eurovision και τι απαντά στους haters του «El Diablo»; (Βίντεο)

Τι είπε για τη Eurovision και τα αρνητικά σχόλια για το El Diablo; Στον καναπέ του Dot κάθισε η φετινή εκπρόσωπος της Eurovision για την...

Lifestyle

Πλήρωσε τα σοβαρά λάθη η ΑΕΛ (η επόμενη μέρα και η ηγετική προσέγγιση Κέρκεζ)

Δυστυχώς για την ΑΕΛ σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι για τον στόχο του πρωταθλήματος παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων. Όχι ότι ο Απόλλωνας έβγαλε καλύτερη...

Lifestyle

Που στρέφονται οι έρευνες για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. «Ανοίγουν στόματα» και στις φυλακές

Στο στόχαστρο της αστυνομίας φαίνεται να βρίσκονται συγκεκριμένα πρόσωπα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

12.694 νέα κρούσματα και 251 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 116.927 άνθρωποι

Advertorials