MC MEDIA NETWORK

July 28, 2021 Wednesday 16:21:00

Εγγραφή στο
Newsletter

Ο νέος ΓΓ του ΑΚΕΛ στη CT: Το προφίλ του υποψήφιου Προέδρου και ο στόχος προοδευτικής αλλαγής

«Η επίτευξη προοδευτικής αλλαγής στον τόπο είναι ο μείζων στόχος που έχουμε θέσει», αναφέρει σε συνέντευξη του στη Cyprus Times, o νέος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ – Ο Στέφανος Στεφάνου μιλά για το όραμα του, περιγράφει το προφίλ που θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 και αποτυπώνει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού. Χαρακτηρίζει αποτυχία τη μη εκλογή του Προέδρου της Βουλής από την αντιπολίτευση και αποκαλύπτει επίσης πως ο Άντρος Κυπριανού θα παραμείνει στα έδρανα της Βουλής.

Συνέντευξη στον Νικόλα Πέτρου

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Ποιο το όραμα σας ως νέος Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ;

Να επανέλθει το ΑΚΕΛ εκεί που η ιστορία που το ίδιο δημιούργησε για τον εαυτό του και δεν εννοώ μόνο σε επίπεδο ποσοστών. Διότι για εμάς το κριτήριο δεν είναι μόνο τα ποσοστά που έχει στις εκλογές -που είναι ένα σημαντικό κριτήριο- αλλά και σε σχέση με τον ρόλο και την όλη παρουσία του και στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Το ΑΚΕΛ μέσα από τη δράση του έγινε ένα κόμμα σεβαστό και αναγνωρίσιμο για τη δράση του, τόσο εντός όσο και εκτός κοινοβουλίου. Δεν έπαυσε να είναι αναγνωρίσιμο -θέλω να το ξεκαθαρίσω- αλλά πρέπει να ενισχύσουμε ξανά την παρέμβαση του και τον ρόλο του, ενισχύοντας περαιτέρω τις σχέσεις μας με την κοινωνία.

Κύριε Στεφάνου, αναλαμβάνετε το πηδάλιο της ηγεσίας σε μια περίοδο που τα ποσοστά του κόμματος υπέστησαν σημαντική πτώση. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η νέα ηγεσία για να ανατραπούν αυτά τα δεδομένα και να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που δεν σας στήριξαν στις Βουλευτικές;

Είναι μια δύσκολη περίοδος όχι μόνο για το κόμμα, είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος και για την Κύπρο, έχοντας υπόψιν τις διάφορες αρνητικές εξελίξεις που συμβαίνουν στο Κυπριακό, αλλά και στην ίδια την κοινωνία έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Απέναντι μας έχουμε μια κοινωνία που νιώθει μεγάλη ανασφάλεια και για τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα αλλά και για το ίδιο το Κυπριακό. Μια κοινωνία η οποία είναι θυμωμένη για πολιτικές αντιλαϊκές που κάνει η κυβέρνηση, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια σε συνθήκες μάλιστα κορωνοϊού, που είναι γνωστές οι αρνητικές συνέπειες σε αυτά τα επίπεδα που έχουμε αναφέρει  -σε επίπεδο κοινωνικό και οικονομικό- θα προσθέσω και τον ψυχολογικό παράγοντα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Από αυτή την κατάσταση επηρεάζεται και το κόμμα σας;

Σαφώς και αυτή η κατάσταση μας επηρεάζει και εμάς. Το γεγονός και μόνο ότι όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην Βουλή, πλην της ακροδεξιάς, έχουν απολέσει ποσοστά, αυτό δείχνει το βαθμό και το μέγεθος της έλλειψης εμπιστοσύνης και της απαξίωσης, που ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας νιώθει για τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολιτικούς. Επομένως, εμείς πρώτα απ’ όλα στα πλαίσια αυτής της απαξίωσης πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχέση μας με την κοινωνία, η εικόνα μας προς την κοινωνία και η παρέμβαση μας προς την κοινωνία και αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα που θα κάνουμε. Ξανά -όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας του κόμματος- να επανασυστηθούμε στην κοινωνία, όχι γιατί δεν μας ξέρει, αλλά γιατί καλούμαστε κοντά στις υφιστάμενες σχέσεις που έχουμε με την κοινωνία, να δημιουργήσουμε καινούργιες και πιο ισχυρές.

Η επίλυση των προβλημάτων που αφήνει η πανδημία είναι το μείζων κοινωνικό πρόβλημα που απασχολεί το ΑΚΕΛ;

Όχι δεν είναι το μείζον, είναι το άμεσο. Είναι ένα από τα άμεσα ζητήματα τα οποία προκύπτουν. Σιγά-σιγά η πανδημία φεύγει -και εδώ βάζουμε ένα ερωτηματικό γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το νέο κύμα- αλλά κάποια στιγμή η πανδημία θα αντιμετωπίστει. Αφήνει πίσω της φοβερά αρνητικά αποτυπώματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και επειδή εδώ στην Κύπρο, και όχι μόνο, μόλις σβήσουν οι προβολείς πάνω από ένα πρόβλημα αμέσως εξαφανίζεται, το ίδιο και το ενδιαφέρον να στηριχθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν επηρεαστεί, εμείς αυτό θα εξακολουθήσουμε να το προβάλλουμε, να επιμένουμε, ότι εκείνα όλα τα στρώματα και εκείνες όλες οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία, θα χρειαστεί ανάλογα και με προτεραιότητα, να στηρίζονται από το κράτος και την πολιτεία. Πρωτίστως το χτύπημα το δέχονται οι εργαζόμενοι, οι πολύ μικροί και οι μικρομεσαίοι και οι αυτοεργοδοτούμενοι. Διάφορες άλλες ομάδες του πληθυσμού δέχονται καθημερινά πλήγματα από την πανδημία.

Ποιο είναι το πιο μείζον θέμα για το ΑΚΕΛ;

Αν αναφερόμαστε στα μείζονα ζητήματα, το πιο μείζον για εμάς –που θα εργαστούμε με συνέπεια και πολύ ζεστά, είναι το θέμα της επίτευξης μιας προοδευτικής αλλαγής στον τόπο. Γιατί αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και πρέπει εμείς να λειτουργήσουμε με ένα τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να κερδηθούν οι Προεδρικές Εκλογές του 2023 με έναν υποψήφιο ο οποίος θα έχει προοδευτική ατζέντα. Εμείς δεν συζητούμε αλλαγή για χάρη της αλλαγής, συζητούμε για μια αλλαγή που θα έχει προοδευτικό περιεχόμενο, για να ξαναβάλει την Κύπρο και την κοινωνία μας πάνω στις ράγες της προόδου και της αποκατάστασης της όποιας ανασφάλειας νιώθει ο κόσμος, εξαιτίας της ανασφάλειας και των αντιλαϊκών πολιτικών και της συνολικότερης διακυβέρνησης και διαχείρισης που κάνει η κυβέρνηση Συναγερμού στα 8 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Στο Συνέδριο έγινε έντονα λόγος από τους συνέδρους, για αδήριτη ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος, αναδιοργάνωσης των Κομματικών Ομάδων Βάσης,  και συχνότερης επαφής της ηγεσίας με τη βάση. Πώς θα επιτευχθεί;

Υπάρχουν αλληλοσυνδεόμενοι και αλληλοσυμπληρωμένοι στόχοι σε αυτό το επίπεδο. Πρώτον, είναι η εσωτερική αναμόρφωση του κόμματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα δούμε πώς οι υφιστάμενες δομές και οι διαδικασίες μας βελτιώνονται και ενισχύονται έτσι ώστε να λειτουργούν καλύτερα. Να πετάξουμε, να διαγράψουμε ή να αλλάξουμε όλα όσα δεν λειτουργούν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις επιταγές της εποχής, αλλά και της κοινωνίας. Διότι η σημερινή κοινωνία είναι διαφορετική από τη χθεσινή και την προχθεσινή κοινωνία. Είναι με διαφορετικές προτεραιότητες, είναι με διαφορετικές ανάγκες, τουλάχιστον εν μέρει, διότι κάποιες ανάγκες είναι πάγιες. Η κοινωνία σήμερα αντιδρά με διαφορετικά τρόπο, συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο, αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο, και αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε κι εμείς υπόψιν. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να πάμε και στον δεύτερο στόχο που θα πρέπει να δούμε με ποιες δομές, με ποιες διαδικασίες, με ποιες δράσεις, αγκαλιάζουμε κι εκείνο το μεγάλο προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας που υπάρχει. Που έχει άποψη, που μοιράζεται την ίδια αριστερή ατζέντα με εμάς, που προσδοκεί σε εμάς και δεν μας εμπιστεύεστε για διάφορους λόγους. Πρέπει λοιπόν ουσιαστικά να ξανοιχτούμε και προς αυτό το σημαντικό προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας, για να ενισχύσουμε τις όποιες σχέσεις έχουμε, να τις κάνουμε ακόμη πιο αμφίδρομες, να πείσουμε αυτόν τον κόσμο ότι η επιλογή είναι μια.

Είναι το ΑΚΕΛ που μπορεί να τους εκφράσει, να συνοδοιπορήσει μαζί τους και μαζί να κάνουμε όλα όσα κι εκείνοι οραματίζονται για τούτον τον τόπο. Άρα, αναμορφώνοντας τον εαυτό του το ΑΚΕΛ, ο νους φυσιολογικά πάει στις αλλαγές τις δομικές, τις οργανωτικές που θα πρέπει να γίνουν. Είναι γι’ αυτό που το Συνέδριο αποφάσισε ότι θα κάνουμε ένα Καταστατικό Συνέδριο, στο οποίο θα συζητήσουμε αλλαγές, όχι για χάρη των αλλαγών, αλλά αλλαγές που θα ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα στη βάση των θετικών και των αρνητικών εμπειριών που διαθέτουμε, και ασφαλώς χωρίς να διαγράψουμε και αξιοποιώντας όλα όσα μας έχει πει ο κόσμος μας, και μέλη και φίλοι του κόμματος, τόσο στον προσυνεδριακό διάλογο όσο και στο ίδιο το Συνέδριο.

Η ηγεσία του κόμματος έχει επιλέξει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις του εκπροσώπου Τύπου και του Κεντρικού Οργανωτικού;

Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου την Παρασκευή.

Έχει γνωστοποιηθεί ότι υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο βρίσκεται στα υπόψιν, τόσο από εσάς όσο και από τον Άντρο Κυπριανού, για τις Προεδρικές του 2023.  Αντιλαμβάνομαι πως δεν θέλετε να μιλήσετε με ονόματα όμως ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει;

Όπως έχω πει, η επίτευξη προοδευτικής αλλαγής στον τόπο είναι ο μείζων στόχος που έχουμε θέσει. Ο τόπος δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή την κυβέρνηση της δεξιάς, η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση βρίσκεται στα χειρότερα της σε σχέση με την αποδοχή της από την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο, είναι αποτέλεσμα και απόρροια των πολιτικών αλλά και της όλης συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυτή η κυβέρνηση. Όπως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο χρειάζεται να βρεθεί ένα πρόσωπο και να γίνουν εκείνες οι απαραίτητες συνεργασίες, οι οποίες βεβαίως πάντοτε θα στηρίζονται σε συγκλίσεις στις θέσεις αρχών που το κόμμα διαθέτει, έτσι ώστε να συγκεντρώνει αυτό το πρόσωπο κάποιες προϋποθέσεις. Πρώτον, θα είναι μια επιλογή που θα μπορεί να φέρει την προοδευτική αλλαγή. Άρα και ο ίδιος θα πρέπει να έχει ένα θετικό προοδευτικό πρόσημο. Δεύτερον, να μπορεί να αποτελέσει επιλογή νίκης, με την έννοια να έχει δυνατότητες για να απευθυνθεί στην κοινωνία και να μαζέψει εκείνο το απαραίτητο ποσοστό, για να κερδίσει τις εκλογές.

Σίγουρα δεν μπορεί να λεχθεί από τώρα ποιος είναι αυτός, διότι στο ΑΚΕΛ -μπορεί να φαντάζει λίγο κλισέ, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς- όλα αυτά θα συζητηθούν εντός του κόμματος και όποιες αποφάσεις πάρουμε θα είναι συλλογικές. Έγιναν κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις πριν από το Συνέδριο του κόμματος, όμως ήταν προκαταρκτικές, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση και δεν υπάρχει καμιά προαπόφαση και δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Επειδή όμως πλησιάζουμε αργά αλλά σταθερά στις Προεδρικές εκλογές, σύντομα θα ξεκινήσει με ένα δομημένο και ένα συντεταγμένο τρόπο, η συζήτηση και για τις Προεδρικές παρόλο ότι προηγούνται οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που για εμάς είναι επίσης πολύ σημαντικές. Το ΑΚΕΛ έχει μια μεγάλη ιστορία παράδοσης και συνεισφοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη εξουσία σε σχέση με την αμεσότητα που έχει με την  τοπική κοινωνία και θα εργαστούμε έτσι ώστε μέσα από επιλογές νίκης το ΑΚΕΛ να συνεχίσει να είναι ισχυρό και να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την παρουσία του, γιατί θέλουμε μέσα από αυτόν τον πολύ δημοκρατικό θεσμό να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα στην τοπική κοινωνία και ευημερία των πολιτών.

Κατά την εκλογική αναμέτρηση για την Προεδρία της Βουλής, διαφάνηκε ξανά η αδυναμία των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να εξεύρουν έδαφος συνεργασίας. Πώς θα καταστεί δυνατή μια συνεργασία στις Προεδρικές του 2023;

Συμφωνώ ότι η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Βουλής από την αντιπολίτευση ήταν μια αποτυχία, δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε για αυτό. Αλλά είμαι από αυτούς που λένε όταν συμβαίνει κάτι, δεν θα πρέπει να μένεις καθηλωμένος σε αυτό είτε είναι επιτυχία είτε είναι αποτυχία, αλλά στην βάση της εμπειρίας που έχεις θα πρέπει να γίνεσαι πιο σοφός και να προσπαθείς να διορθώσεις ότι έκανες λάθος ή ότι δεν είχες προσέξει για να το κάνεις ορθά έτσι ώστε την επόμενη φορά να έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις τον στόχο. Είναι ζητούμενο οι συνεργασίες. Το ΑΚΕΛ έχει μια πολύ μεγάλη παράδοση και είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της συνολικής του πολιτικής το θέμα των συνεργασιών με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Επαναλάβω ότι το ΑΚΕΛ  δεν προσεγγίζει ευκαιριακά το θέμα των συνεργασιών και δεν αλλάζει χρώματα ή θέσεις σημαντικές, για χάρη των συνεργασιών. Τις συνεργασίες τις στηρίζουμε πάντοτε εκεί και όπου υπάρχουν συγκλίσεις σε θέματα αρχών, πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια και θα χειριστούμε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε από την μια να μην εκφύγουμε από τις συνεδριακές μας αποφάσεις και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις συνεργασίες και από την άλλη να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να μπορέσουμε να πετύχουμε ποθούμενο, που είναι η προοδευτική αλλαγή.

Δηλαδή θεωρείτε πως μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Βουλής, το ΔΗΚΟ από την πλευρά του αφυπνίσθηκε και συνειδητοποίησε ότι πρέπει να εξευρεθεί πρόσφορο έδαφος συνεργασίας με το ΑΚΕΛ;

Δεν μου είναι εύκολο και δεν θα το κάνω ποτέ να μιλώ εκ μέρους των άλλων κομμάτων. Εγώ μιλώ εκ μέρους του δικού μου του κόμματος αλλά νομίζω η όλη η διαδικασία και το αποτέλεσμα της εκλογής της Προεδρίας της Βουλής, ήταν ένα μάθημα καλό για όλους μας. Τώρα ποιος θα πάρει αυτό το μήνυμα και πόσο θα το πάρει, εναπόκειται στα κόμματα. Για το ΑΚΕΛ έχω πει.

Ο Άντρος Κυπριανού δεν έχει επαναδιεκδικήσει εκλογή για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Τι θα πράξει σε σχέση με τη βουλευτική του έδρα, θα παραμείνει στα έδρανα της Βουλής;

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι ο Άντρος Κυπριανού είναι ένας πολύτιμος σύντροφος και συνεργάτης. Η εμπειρία του μας είναι πάρα πολύ χρήσιμη. Έτσι κι αλλιώς, όλη αυτή η πολυετής συνεργασία μαζί του είναι ένα χρήσιμο καταπίστευμα για εμένα αλλά και γενικότερα για τη νέα ηγεσία του κόμματος. Γι’ αυτό που με ρωτάτε, αυτό που έχουμε πει με τον σύντροφο Άντρο είναι ότι θα παραμείνει στα έδρανα της Βουλής. Έχει ρόλους να διαδραματίσει, γιατί μέρος της πολύτιμης και πλούσιας εμπειρίας που έχει, είναι και η κοινοβουλευτική δράση. Επομένως, ναι θα παραμείνει.

Το κόμμα σας αναφέρει συχνά πως είμαστε μια ανάσα πριν την διχοτόμηση, προειδοποιώντας μάλιστα τον ΠτΔ ότι αν δεν προβεί σε μια σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες, θα τον θυμούνται όλοι ως Πρόεδρο της διχοτόμησης. Πιστεύετε πως υπάρχει ακόμα ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού;

Υπάρχει ελπίδα, ναι. Μπορεί τα πράγματα να φαίνονται και είναι πάρα πολύ δύσκολα, με μια Τουρκία που όσο ποτέ άλλοτε είναι προκλητική, είναι επιθετική, πλέον επίσημα προωθεί τη λύση δύο κρατών, βλέπουμε τι κάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ και βλέπουμε τι κάνει επί του εδάφους, ειδικά στο θέμα της Αμμοχώστου. Όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να τα παραβλέπει και αποτελούν μέρος μιας εξίσωσης η οποία μας προέκυψε σαν αποτέλεσμα της αποτυχίας του Κρανς Μοντανά, με την Τουρκία να φεύγει απενοχοποιημένη από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η ευθύνη να επιρρίπτεται από μέρος του Γ.Γ. στους ώμους των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Εμείς τότε είχαμε επισημάνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και είχαμε πει και δημόσια, ότι αυτή η συγκυρία έτσι όπως διαμορφώθηκε με την αποτυχία στον Κρανς Μοντανά θα τύχει εκμετάλλευσης από την Τουρκία για να προωθήσει το διχοτομικό της όραμα και για να δημιουργήσει νέα σοβαρά τετελεσμένα, τα οποία θα επιβαρύνουν τις προοπτικές επίτευξης λύσης. Αυτό βλέπουμε μπροστά μας. Δεν είμαστε προφήτες, απλώς διδασκόμαστε από την ιστορία και την μακράν πορεία του κυπριακού. Όσοι δεν διαπίστωναν αυτό το πράγμα και νόμιζαν ότι θα βγάζαμε αλώβητοι σημαίνει ότι δεν έχουν αντιληφθεί τί σημαίνει κυπριακό και δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα μηνύματα και δεν έχουν βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα από αυτή την μακρά ιστορική διαδρομή. Με ρωτάτε αν υπάρχει ελπίδα για λύση, ναι υπάρχει ελπίδα. Αλλά με το να προβαίνουμε σε διαβήματα, να στέλνουμε επιστολές και να κάνουμε παραστάσεις για να αντιμετωπισθούν οι προθέσεις της Τουρκίας για να κάνει νέα διαβήματα, απαραίτητο μεν να γίνεται, αλλά δεν είναι αρκετό.

Τι χρειάζεται να γίνει για να μείνει ζωντανή η ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού;

Χρειάζεται επιτέλους η Ελληνοκυπριακή πλευρά να πάρει πρωτοβουλίες συγκεκριμένες για να αξιοποιήσει ότι δυνατότητες υπάρχουν και ότι δυνατότητες έχει στα χέρια της η Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορέσουμε να σπρώξουμε τα πράγματα προς τα μπροστά. Το έχουμε μεταφέρει σε συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν την άτυπη συνάντηση της Γενεύης και το περιεχόμενο αυτής της πρότασης στηρίζεται σε αυτό που μας είπε μερικές φορές ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σε εκθέσεις του: «Αξιοποιήστε τα ενεργειακά και το φυσικό αέριο για να το μετατρέψετε από εστία έντασης σε καταλύτη για δημιουργία δυναμική για λύση». Δεν έχουμε την αντίληψη ότι με το  να καταθέσει μια τέτοια πρόταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι αυτόματα θα λειτουργήσουν όλα και ότι η Τουρκία τελικά θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της λύσης. Η Τουρκία μπορεί ακόμα και με αυτή την πρόταση να παραμείνει στο φεγγάρι της προώθησης της διχοτόμησης και να θέτει τη λύση δύο κρατών, που παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και να συνεχίσει να είναι προκλητική και επιθετική. Αλλά το σίγουρο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, η Τουρκία θα συνεχίσει απρόσκοπτα, ανεμπόδιστα, να κάνει αυτό που κάνει που οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση. Επομένως, καλούμε τον Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες, έχουμε καταθέσει μια πρόταση, αν θέλει να την αξιοποιήσει, να την αξιοποιήσει. Είναι και λίγο οξύμωρο το σχήμα από την μια όταν λέμε στον Πρόεδρο ότι πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, να μας απαντά η κυβέρνηση «καλά και τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνουμε» και όταν καταθέτουμε πρόταση χωρίς να συζητήσουν μαζί μας, να την απαξιώνουν κιόλας. Θέλει ή δεν θέλει ο Πρόεδρος να βοηθήσουμε;

Θεωρούμε ότι η πρόταση μας είναι καλή, ότι πρέπει ο ΠτΔ να την αξιοποιήσει και εκεί σίγουρα η αξιοπιστία της Ελληνοκυπριακής πλευράς θα αποκατασταθεί. Διότι έχει θρυμματιστεί η αξιοπιστία της Ε/κ πλευράς και του ίδιου του Προέδρου, έναντι της διεθνούς κοινότητας, εξαιτίας των παλινωδιών του, εξαιτίας των ερωτοτροπιών του με τη λύση δύο κρατών και εξαιτίας  των διάφορων τοποθετήσεων που κάνει, που πολλές φορές αναιρούν θέσεις που τοποθετεί. Είναι σημαντικό να έχουμε αξιοπιστία έναντι του διεθνούς παράγοντα. Όταν είσαι αξιόπιστος έχεις και περισσότερες απαιτήσεις προς τον διεθνή παράγοντα να απευθύνεται στην Τουρκία. Και σίγουρα αυτή η πρόταση μας αναιρεί τα όποια προσχήματα βάζει η Τουρκία κάτω και αναιρεί την όποια επιχειρηματολογία αναπτύσσει για να πείσει ότι δήθεν η Ε/κ πλευρά δεν θέλει λύση και θα μείνει εκτεθειμένη.  Συνεπώς, η Τουρκία θα μείνει εκτεθειμένη σε αυτό το οποίο θα της προτείνει ο Πρόεδρος και αυτό που λέει η δική μας η πρόταση ή κάτω από την πίεση που θα νιώσει, μπορεί να μετακινηθεί και να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις έτσι όπως λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Γιατί το δεύτερο κομμάτι της πρότασης μας αναφέρεται και σε αυτό, πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε σε σχέση τόσο με τις επιτευχθείσες συγκλίσεις όσο και με το πλαίσιο των 6 σημείων που έχει καταθέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια στρατηγική συναντίληψη –όπως την ονομάζει- που θα είναι ο δρόμος χωρίς γυρισμό για τη συνολική λύση του Κυπριακού, για απελευθέρωση και επανένωση.

Συμφωνείτε κι εσείς πως οι αναμενόμενες εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου στις 20 Ιουλίου, για τα Βαρώσια, θα αποτελέσουν ταφόπλακα για τις διαπραγματεύσεις;

Το είπε και δημόσια ο Πρόεδρος σε δηλώσεις του. Αν δεν είναι η ταφόπλακα θα επιβαρύνει τις ήδη βεβαρημένες συνθήκες και προοπτικές επίτευξης λύσης. Άρα έπρεπε ήδη να έχουμε τρέξει, όσο περνά από το δικό μας χέρι -για να μην παρεξηγηθώ- αλλά πρέπει να βάζουμε πίεση στην Τουρκία, αν θέλετε πάνω στον διεθνή παράγοντα για να κινηθεί, που μέχρι σήμερα η στάση του είναι χλιαρή. Ένα από τα μαθήματα της ιστορίας του Κυπριακού είναι ότι για τη λύση του δεν πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους. Πρώτα απ’ όλα πρέπει εμείς να είμαστε απαιτητικοί από τον εαυτό μας και να τρέχουμε εμείς να σπρώχνουμε τους άλλους να κινηθούν. Αλλιώς κανείς δεν πρόκειται να μας λύσει το κυπριακό και πολύ περισσότερο η Τουρκία. Δεν πρόκειται κάποιο πρωινό να ξυπνήσει ο Ερντογάν και να πει αδικώ την Κύπρο και τους Κυπρίους και σήμερα θα λύσω το Κυπριακό.

«Η επίτευξη προοδευτικής αλλαγής στον τόπο είναι ο μείζων στόχος που έχουμε θέσει», αναφέρει σε συνέντευξη του στη Cyprus Times, o νέος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ – Ο Στέφανος Στεφάνου μιλά για το όραμα του, περιγράφει το προφίλ που θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 και αποτυπώνει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού. Χαρακτηρίζει αποτυχία τη μη εκλογή του Προέδρου της Βουλής από την αντιπολίτευση και αποκαλύπτει επίσης πως ο Άντρος Κυπριανού θα παραμείνει στα έδρανα της Βουλής.

Συνέντευξη στον Νικόλα Πέτρου

Ποιο το όραμα σας ως νέος Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ;

Να επανέλθει το ΑΚΕΛ εκεί που η ιστορία που το ίδιο δημιούργησε για τον εαυτό του και δεν εννοώ μόνο σε επίπεδο ποσοστών. Διότι για εμάς το κριτήριο δεν είναι μόνο τα ποσοστά που έχει στις εκλογές -που είναι ένα σημαντικό κριτήριο- αλλά και σε σχέση με τον ρόλο και την όλη παρουσία του και στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Το ΑΚΕΛ μέσα από τη δράση του έγινε ένα κόμμα σεβαστό και αναγνωρίσιμο για τη δράση του, τόσο εντός όσο και εκτός κοινοβουλίου. Δεν έπαυσε να είναι αναγνωρίσιμο -θέλω να το ξεκαθαρίσω- αλλά πρέπει να ενισχύσουμε ξανά την παρέμβαση του και τον ρόλο του, ενισχύοντας περαιτέρω τις σχέσεις μας με την κοινωνία.

Κύριε Στεφάνου, αναλαμβάνετε το πηδάλιο της ηγεσίας σε μια περίοδο που τα ποσοστά του κόμματος υπέστησαν σημαντική πτώση. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η νέα ηγεσία για να ανατραπούν αυτά τα δεδομένα και να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που δεν σας στήριξαν στις Βουλευτικές;

Είναι μια δύσκολη περίοδος όχι μόνο για το κόμμα, είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος και για την Κύπρο, έχοντας υπόψιν τις διάφορες αρνητικές εξελίξεις που συμβαίνουν στο Κυπριακό, αλλά και στην ίδια την κοινωνία έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Απέναντι μας έχουμε μια κοινωνία που νιώθει μεγάλη ανασφάλεια και για τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα αλλά και για το ίδιο το Κυπριακό. Μια κοινωνία η οποία είναι θυμωμένη για πολιτικές αντιλαϊκές που κάνει η κυβέρνηση, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια σε συνθήκες μάλιστα κορωνοϊού, που είναι γνωστές οι αρνητικές συνέπειες σε αυτά τα επίπεδα που έχουμε αναφέρει  -σε επίπεδο κοινωνικό και οικονομικό- θα προσθέσω και τον ψυχολογικό παράγοντα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Από αυτή την κατάσταση επηρεάζεται και το κόμμα σας;

Σαφώς και αυτή η κατάσταση μας επηρεάζει και εμάς. Το γεγονός και μόνο ότι όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην Βουλή, πλην της ακροδεξιάς, έχουν απολέσει ποσοστά, αυτό δείχνει το βαθμό και το μέγεθος της έλλειψης εμπιστοσύνης και της απαξίωσης, που ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας νιώθει για τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολιτικούς. Επομένως, εμείς πρώτα απ’ όλα στα πλαίσια αυτής της απαξίωσης πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχέση μας με την κοινωνία, η εικόνα μας προς την κοινωνία και η παρέμβαση μας προς την κοινωνία και αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα που θα κάνουμε. Ξανά -όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας του κόμματος- να επανασυστηθούμε στην κοινωνία, όχι γιατί δεν μας ξέρει, αλλά γιατί καλούμαστε κοντά στις υφιστάμενες σχέσεις που έχουμε με την κοινωνία, να δημιουργήσουμε καινούργιες και πιο ισχυρές.

Η επίλυση των προβλημάτων που αφήνει η πανδημία είναι το μείζων κοινωνικό πρόβλημα που απασχολεί το ΑΚΕΛ;

Όχι δεν είναι το μείζον, είναι το άμεσο. Είναι ένα από τα άμεσα ζητήματα τα οποία προκύπτουν. Σιγά-σιγά η πανδημία φεύγει -και εδώ βάζουμε ένα ερωτηματικό γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το νέο κύμα- αλλά κάποια στιγμή η πανδημία θα αντιμετωπίστει. Αφήνει πίσω της φοβερά αρνητικά αποτυπώματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και επειδή εδώ στην Κύπρο, και όχι μόνο, μόλις σβήσουν οι προβολείς πάνω από ένα πρόβλημα αμέσως εξαφανίζεται, το ίδιο και το ενδιαφέρον να στηριχθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν επηρεαστεί, εμείς αυτό θα εξακολουθήσουμε να το προβάλλουμε, να επιμένουμε, ότι εκείνα όλα τα στρώματα και εκείνες όλες οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία, θα χρειαστεί ανάλογα και με προτεραιότητα, να στηρίζονται από το κράτος και την πολιτεία. Πρωτίστως το χτύπημα το δέχονται οι εργαζόμενοι, οι πολύ μικροί και οι μικρομεσαίοι και οι αυτοεργοδοτούμενοι. Διάφορες άλλες ομάδες του πληθυσμού δέχονται καθημερινά πλήγματα από την πανδημία.

Ποιο είναι το πιο μείζον θέμα για το ΑΚΕΛ;

Αν αναφερόμαστε στα μείζονα ζητήματα, το πιο μείζον για εμάς –που θα εργαστούμε με συνέπεια και πολύ ζεστά, είναι το θέμα της επίτευξης μιας προοδευτικής αλλαγής στον τόπο. Γιατί αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και πρέπει εμείς να λειτουργήσουμε με ένα τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να κερδηθούν οι Προεδρικές Εκλογές του 2023 με έναν υποψήφιο ο οποίος θα έχει προοδευτική ατζέντα. Εμείς δεν συζητούμε αλλαγή για χάρη της αλλαγής, συζητούμε για μια αλλαγή που θα έχει προοδευτικό περιεχόμενο, για να ξαναβάλει την Κύπρο και την κοινωνία μας πάνω στις ράγες της προόδου και της αποκατάστασης της όποιας ανασφάλειας νιώθει ο κόσμος, εξαιτίας της ανασφάλειας και των αντιλαϊκών πολιτικών και της συνολικότερης διακυβέρνησης και διαχείρισης που κάνει η κυβέρνηση Συναγερμού στα 8 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Στο Συνέδριο έγινε έντονα λόγος από τους συνέδρους, για αδήριτη ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος, αναδιοργάνωσης των Κομματικών Ομάδων Βάσης,  και συχνότερης επαφής της ηγεσίας με τη βάση. Πώς θα επιτευχθεί;

Υπάρχουν αλληλοσυνδεόμενοι και αλληλοσυμπληρωμένοι στόχοι σε αυτό το επίπεδο. Πρώτον, είναι η εσωτερική αναμόρφωση του κόμματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα δούμε πώς οι υφιστάμενες δομές και οι διαδικασίες μας βελτιώνονται και ενισχύονται έτσι ώστε να λειτουργούν καλύτερα. Να πετάξουμε, να διαγράψουμε ή να αλλάξουμε όλα όσα δεν λειτουργούν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις επιταγές της εποχής, αλλά και της κοινωνίας. Διότι η σημερινή κοινωνία είναι διαφορετική από τη χθεσινή και την προχθεσινή κοινωνία. Είναι με διαφορετικές προτεραιότητες, είναι με διαφορετικές ανάγκες, τουλάχιστον εν μέρει, διότι κάποιες ανάγκες είναι πάγιες. Η κοινωνία σήμερα αντιδρά με διαφορετικά τρόπο, συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο, αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο, και αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε κι εμείς υπόψιν. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να πάμε και στον δεύτερο στόχο που θα πρέπει να δούμε με ποιες δομές, με ποιες διαδικασίες, με ποιες δράσεις, αγκαλιάζουμε κι εκείνο το μεγάλο προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας που υπάρχει. Που έχει άποψη, που μοιράζεται την ίδια αριστερή ατζέντα με εμάς, που προσδοκεί σε εμάς και δεν μας εμπιστεύεστε για διάφορους λόγους. Πρέπει λοιπόν ουσιαστικά να ξανοιχτούμε και προς αυτό το σημαντικό προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας, για να ενισχύσουμε τις όποιες σχέσεις έχουμε, να τις κάνουμε ακόμη πιο αμφίδρομες, να πείσουμε αυτόν τον κόσμο ότι η επιλογή είναι μια.

Είναι το ΑΚΕΛ που μπορεί να τους εκφράσει, να συνοδοιπορήσει μαζί τους και μαζί να κάνουμε όλα όσα κι εκείνοι οραματίζονται για τούτον τον τόπο. Άρα, αναμορφώνοντας τον εαυτό του το ΑΚΕΛ, ο νους φυσιολογικά πάει στις αλλαγές τις δομικές, τις οργανωτικές που θα πρέπει να γίνουν. Είναι γι’ αυτό που το Συνέδριο αποφάσισε ότι θα κάνουμε ένα Καταστατικό Συνέδριο, στο οποίο θα συζητήσουμε αλλαγές, όχι για χάρη των αλλαγών, αλλά αλλαγές που θα ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα στη βάση των θετικών και των αρνητικών εμπειριών που διαθέτουμε, και ασφαλώς χωρίς να διαγράψουμε και αξιοποιώντας όλα όσα μας έχει πει ο κόσμος μας, και μέλη και φίλοι του κόμματος, τόσο στον προσυνεδριακό διάλογο όσο και στο ίδιο το Συνέδριο.

Η ηγεσία του κόμματος έχει επιλέξει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις του εκπροσώπου Τύπου και του Κεντρικού Οργανωτικού;

Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου την Παρασκευή.

Έχει γνωστοποιηθεί ότι υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο βρίσκεται στα υπόψιν, τόσο από εσάς όσο και από τον Άντρο Κυπριανού, για τις Προεδρικές του 2023.  Αντιλαμβάνομαι πως δεν θέλετε να μιλήσετε με ονόματα όμως ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει;

Όπως έχω πει, η επίτευξη προοδευτικής αλλαγής στον τόπο είναι ο μείζων στόχος που έχουμε θέσει. Ο τόπος δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή την κυβέρνηση της δεξιάς, η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση βρίσκεται στα χειρότερα της σε σχέση με την αποδοχή της από την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο, είναι αποτέλεσμα και απόρροια των πολιτικών αλλά και της όλης συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυτή η κυβέρνηση. Όπως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο χρειάζεται να βρεθεί ένα πρόσωπο και να γίνουν εκείνες οι απαραίτητες συνεργασίες, οι οποίες βεβαίως πάντοτε θα στηρίζονται σε συγκλίσεις στις θέσεις αρχών που το κόμμα διαθέτει, έτσι ώστε να συγκεντρώνει αυτό το πρόσωπο κάποιες προϋποθέσεις. Πρώτον, θα είναι μια επιλογή που θα μπορεί να φέρει την προοδευτική αλλαγή. Άρα και ο ίδιος θα πρέπει να έχει ένα θετικό προοδευτικό πρόσημο. Δεύτερον, να μπορεί να αποτελέσει επιλογή νίκης, με την έννοια να έχει δυνατότητες για να απευθυνθεί στην κοινωνία και να μαζέψει εκείνο το απαραίτητο ποσοστό, για να κερδίσει τις εκλογές.

Σίγουρα δεν μπορεί να λεχθεί από τώρα ποιος είναι αυτός, διότι στο ΑΚΕΛ -μπορεί να φαντάζει λίγο κλισέ, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς- όλα αυτά θα συζητηθούν εντός του κόμματος και όποιες αποφάσεις πάρουμε θα είναι συλλογικές. Έγιναν κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις πριν από το Συνέδριο του κόμματος, όμως ήταν προκαταρκτικές, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση και δεν υπάρχει καμιά προαπόφαση και δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Επειδή όμως πλησιάζουμε αργά αλλά σταθερά στις Προεδρικές εκλογές, σύντομα θα ξεκινήσει με ένα δομημένο και ένα συντεταγμένο τρόπο, η συζήτηση και για τις Προεδρικές παρόλο ότι προηγούνται οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που για εμάς είναι επίσης πολύ σημαντικές. Το ΑΚΕΛ έχει μια μεγάλη ιστορία παράδοσης και συνεισφοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη εξουσία σε σχέση με την αμεσότητα που έχει με την  τοπική κοινωνία και θα εργαστούμε έτσι ώστε μέσα από επιλογές νίκης το ΑΚΕΛ να συνεχίσει να είναι ισχυρό και να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την παρουσία του, γιατί θέλουμε μέσα από αυτόν τον πολύ δημοκρατικό θεσμό να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα στην τοπική κοινωνία και ευημερία των πολιτών.

Κατά την εκλογική αναμέτρηση για την Προεδρία της Βουλής, διαφάνηκε ξανά η αδυναμία των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να εξεύρουν έδαφος συνεργασίας. Πώς θα καταστεί δυνατή μια συνεργασία στις Προεδρικές του 2023;

Συμφωνώ ότι η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Βουλής από την αντιπολίτευση ήταν μια αποτυχία, δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε για αυτό. Αλλά είμαι από αυτούς που λένε όταν συμβαίνει κάτι, δεν θα πρέπει να μένεις καθηλωμένος σε αυτό είτε είναι επιτυχία είτε είναι αποτυχία, αλλά στην βάση της εμπειρίας που έχεις θα πρέπει να γίνεσαι πιο σοφός και να προσπαθείς να διορθώσεις ότι έκανες λάθος ή ότι δεν είχες προσέξει για να το κάνεις ορθά έτσι ώστε την επόμενη φορά να έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις τον στόχο. Είναι ζητούμενο οι συνεργασίες. Το ΑΚΕΛ έχει μια πολύ μεγάλη παράδοση και είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της συνολικής του πολιτικής το θέμα των συνεργασιών με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Επαναλάβω ότι το ΑΚΕΛ  δεν προσεγγίζει ευκαιριακά το θέμα των συνεργασιών και δεν αλλάζει χρώματα ή θέσεις σημαντικές, για χάρη των συνεργασιών. Τις συνεργασίες τις στηρίζουμε πάντοτε εκεί και όπου υπάρχουν συγκλίσεις σε θέματα αρχών, πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια και θα χειριστούμε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε από την μια να μην εκφύγουμε από τις συνεδριακές μας αποφάσεις και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις συνεργασίες και από την άλλη να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να μπορέσουμε να πετύχουμε ποθούμενο, που είναι η προοδευτική αλλαγή.

Δηλαδή θεωρείτε πως μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Βουλής, το ΔΗΚΟ από την πλευρά του αφυπνίσθηκε και συνειδητοποίησε ότι πρέπει να εξευρεθεί πρόσφορο έδαφος συνεργασίας με το ΑΚΕΛ;

Δεν μου είναι εύκολο και δεν θα το κάνω ποτέ να μιλώ εκ μέρους των άλλων κομμάτων. Εγώ μιλώ εκ μέρους του δικού μου του κόμματος αλλά νομίζω η όλη η διαδικασία και το αποτέλεσμα της εκλογής της Προεδρίας της Βουλής, ήταν ένα μάθημα καλό για όλους μας. Τώρα ποιος θα πάρει αυτό το μήνυμα και πόσο θα το πάρει, εναπόκειται στα κόμματα. Για το ΑΚΕΛ έχω πει.

Ο Άντρος Κυπριανού δεν έχει επαναδιεκδικήσει εκλογή για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Τι θα πράξει σε σχέση με τη βουλευτική του έδρα, θα παραμείνει στα έδρανα της Βουλής;

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι ο Άντρος Κυπριανού είναι ένας πολύτιμος σύντροφος και συνεργάτης. Η εμπειρία του μας είναι πάρα πολύ χρήσιμη. Έτσι κι αλλιώς, όλη αυτή η πολυετής συνεργασία μαζί του είναι ένα χρήσιμο καταπίστευμα για εμένα αλλά και γενικότερα για τη νέα ηγεσία του κόμματος. Γι’ αυτό που με ρωτάτε, αυτό που έχουμε πει με τον σύντροφο Άντρο είναι ότι θα παραμείνει στα έδρανα της Βουλής. Έχει ρόλους να διαδραματίσει, γιατί μέρος της πολύτιμης και πλούσιας εμπειρίας που έχει, είναι και η κοινοβουλευτική δράση. Επομένως, ναι θα παραμείνει.

Το κόμμα σας αναφέρει συχνά πως είμαστε μια ανάσα πριν την διχοτόμηση, προειδοποιώντας μάλιστα τον ΠτΔ ότι αν δεν προβεί σε μια σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες, θα τον θυμούνται όλοι ως Πρόεδρο της διχοτόμησης. Πιστεύετε πως υπάρχει ακόμα ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού;

Υπάρχει ελπίδα, ναι. Μπορεί τα πράγματα να φαίνονται και είναι πάρα πολύ δύσκολα, με μια Τουρκία που όσο ποτέ άλλοτε είναι προκλητική, είναι επιθετική, πλέον επίσημα προωθεί τη λύση δύο κρατών, βλέπουμε τι κάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ και βλέπουμε τι κάνει επί του εδάφους, ειδικά στο θέμα της Αμμοχώστου. Όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να τα παραβλέπει και αποτελούν μέρος μιας εξίσωσης η οποία μας προέκυψε σαν αποτέλεσμα της αποτυχίας του Κρανς Μοντανά, με την Τουρκία να φεύγει απενοχοποιημένη από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η ευθύνη να επιρρίπτεται από μέρος του Γ.Γ. στους ώμους των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Εμείς τότε είχαμε επισημάνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και είχαμε πει και δημόσια, ότι αυτή η συγκυρία έτσι όπως διαμορφώθηκε με την αποτυχία στον Κρανς Μοντανά θα τύχει εκμετάλλευσης από την Τουρκία για να προωθήσει το διχοτομικό της όραμα και για να δημιουργήσει νέα σοβαρά τετελεσμένα, τα οποία θα επιβαρύνουν τις προοπτικές επίτευξης λύσης. Αυτό βλέπουμε μπροστά μας. Δεν είμαστε προφήτες, απλώς διδασκόμαστε από την ιστορία και την μακράν πορεία του κυπριακού. Όσοι δεν διαπίστωναν αυτό το πράγμα και νόμιζαν ότι θα βγάζαμε αλώβητοι σημαίνει ότι δεν έχουν αντιληφθεί τί σημαίνει κυπριακό και δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα μηνύματα και δεν έχουν βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα από αυτή την μακρά ιστορική διαδρομή. Με ρωτάτε αν υπάρχει ελπίδα για λύση, ναι υπάρχει ελπίδα. Αλλά με το να προβαίνουμε σε διαβήματα, να στέλνουμε επιστολές και να κάνουμε παραστάσεις για να αντιμετωπισθούν οι προθέσεις της Τουρκίας για να κάνει νέα διαβήματα, απαραίτητο μεν να γίνεται, αλλά δεν είναι αρκετό.

Τι χρειάζεται να γίνει για να μείνει ζωντανή η ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού;

Χρειάζεται επιτέλους η Ελληνοκυπριακή πλευρά να πάρει πρωτοβουλίες συγκεκριμένες για να αξιοποιήσει ότι δυνατότητες υπάρχουν και ότι δυνατότητες έχει στα χέρια της η Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορέσουμε να σπρώξουμε τα πράγματα προς τα μπροστά. Το έχουμε μεταφέρει σε συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν την άτυπη συνάντηση της Γενεύης και το περιεχόμενο αυτής της πρότασης στηρίζεται σε αυτό που μας είπε μερικές φορές ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σε εκθέσεις του: «Αξιοποιήστε τα ενεργειακά και το φυσικό αέριο για να το μετατρέψετε από εστία έντασης σε καταλύτη για δημιουργία δυναμική για λύση». Δεν έχουμε την αντίληψη ότι με το  να καταθέσει μια τέτοια πρόταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι αυτόματα θα λειτουργήσουν όλα και ότι η Τουρκία τελικά θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της λύσης. Η Τουρκία μπορεί ακόμα και με αυτή την πρόταση να παραμείνει στο φεγγάρι της προώθησης της διχοτόμησης και να θέτει τη λύση δύο κρατών, που παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και να συνεχίσει να είναι προκλητική και επιθετική. Αλλά το σίγουρο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, η Τουρκία θα συνεχίσει απρόσκοπτα, ανεμπόδιστα, να κάνει αυτό που κάνει που οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση. Επομένως, καλούμε τον Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες, έχουμε καταθέσει μια πρόταση, αν θέλει να την αξιοποιήσει, να την αξιοποιήσει. Είναι και λίγο οξύμωρο το σχήμα από την μια όταν λέμε στον Πρόεδρο ότι πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, να μας απαντά η κυβέρνηση «καλά και τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνουμε» και όταν καταθέτουμε πρόταση χωρίς να συζητήσουν μαζί μας, να την απαξιώνουν κιόλας. Θέλει ή δεν θέλει ο Πρόεδρος να βοηθήσουμε;

Θεωρούμε ότι η πρόταση μας είναι καλή, ότι πρέπει ο ΠτΔ να την αξιοποιήσει και εκεί σίγουρα η αξιοπιστία της Ελληνοκυπριακής πλευράς θα αποκατασταθεί. Διότι έχει θρυμματιστεί η αξιοπιστία της Ε/κ πλευράς και του ίδιου του Προέδρου, έναντι της διεθνούς κοινότητας, εξαιτίας των παλινωδιών του, εξαιτίας των ερωτοτροπιών του με τη λύση δύο κρατών και εξαιτίας  των διάφορων τοποθετήσεων που κάνει, που πολλές φορές αναιρούν θέσεις που τοποθετεί. Είναι σημαντικό να έχουμε αξιοπιστία έναντι του διεθνούς παράγοντα. Όταν είσαι αξιόπιστος έχεις και περισσότερες απαιτήσεις προς τον διεθνή παράγοντα να απευθύνεται στην Τουρκία. Και σίγουρα αυτή η πρόταση μας αναιρεί τα όποια προσχήματα βάζει η Τουρκία κάτω και αναιρεί την όποια επιχειρηματολογία αναπτύσσει για να πείσει ότι δήθεν η Ε/κ πλευρά δεν θέλει λύση και θα μείνει εκτεθειμένη.  Συνεπώς, η Τουρκία θα μείνει εκτεθειμένη σε αυτό το οποίο θα της προτείνει ο Πρόεδρος και αυτό που λέει η δική μας η πρόταση ή κάτω από την πίεση που θα νιώσει, μπορεί να μετακινηθεί και να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις έτσι όπως λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Γιατί το δεύτερο κομμάτι της πρότασης μας αναφέρεται και σε αυτό, πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε σε σχέση τόσο με τις επιτευχθείσες συγκλίσεις όσο και με το πλαίσιο των 6 σημείων που έχει καταθέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια στρατηγική συναντίληψη –όπως την ονομάζει- που θα είναι ο δρόμος χωρίς γυρισμό για τη συνολική λύση του Κυπριακού, για απελευθέρωση και επανένωση.

Συμφωνείτε κι εσείς πως οι αναμενόμενες εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου στις 20 Ιουλίου, για τα Βαρώσια, θα αποτελέσουν ταφόπλακα για τις διαπραγματεύσεις;

Το είπε και δημόσια ο Πρόεδρος σε δηλώσεις του. Αν δεν είναι η ταφόπλακα θα επιβαρύνει τις ήδη βεβαρημένες συνθήκες και προοπτικές επίτευξης λύσης. Άρα έπρεπε ήδη να έχουμε τρέξει, όσο περνά από το δικό μας χέρι -για να μην παρεξηγηθώ- αλλά πρέπει να βάζουμε πίεση στην Τουρκία, αν θέλετε πάνω στον διεθνή παράγοντα για να κινηθεί, που μέχρι σήμερα η στάση του είναι χλιαρή. Ένα από τα μαθήματα της ιστορίας του Κυπριακού είναι ότι για τη λύση του δεν πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους. Πρώτα απ’ όλα πρέπει εμείς να είμαστε απαιτητικοί από τον εαυτό μας και να τρέχουμε εμείς να σπρώχνουμε τους άλλους να κινηθούν. Αλλιώς κανείς δεν πρόκειται να μας λύσει το κυπριακό και πολύ περισσότερο η Τουρκία. Δεν πρόκειται κάποιο πρωινό να ξυπνήσει ο Ερντογάν και να πει αδικώ την Κύπρο και τους Κυπρίους και σήμερα θα λύσω το Κυπριακό.

Καταπέλτης ο Κώστας Αρζόγλου για Φιλιππίδη: «Είναι ένας νεόπλουτος της εξουσίας»

«Δε θα πήγαινα ως μάρτυρας υπεράσπισης, αλλά θα έλεγα την αλήθεια ότι δηλαδή στη δική μας συνεργασία δεν είχα συναντήσει ένα τέτοιο πρόσωπο»

Κοινή δήλωση Τριμερούς: Στήριξη σε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό… να σταματήσουν όλα τα μονομερή μέτρα

Οι Ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία να προωθήσουν και να στηρίξουν υπάρχουσες συνέργειες σε όλους τους οικονομικούς τομείς και ενθαρρύνουν ενεργά νέες προσπάθειες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

«Μαντέψτε ποιος γύρισε…» (pic)

Στις προπονήσεις του ΠΑΟΚ επιστρέφει από σήμερα ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, κάτι για το οποίο είχε μιλήσει «ανοιχτά» ο προπονητής, του Δικεφάλου, Ραζβάν Λουτσέσκου. Μετά τον...

Άννα Μονογιού: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με τον Διονύση Τσακνή (pics)

Σπάνια κοινή έξοδος για το ζευγάρι Ο Διονύσης Τσακνής τα τελευταία χρόνια είναι ζευγάρι με την Άννα Μονογιού ωστόσο έχουν επιλέξει να κρατούν χαμηλούς τόνους. Ο δημοφιλής τραγουδοποιός και η...

Ολυμπιακός: Επίσημα στην Αλ Αΐν ο Γιασίν Μεριά

Ολυμπιακός: Επίσημα στην Αλ Αΐν ο Γιασίν Μεριά

Στέφανος Μιχαήλ: Ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες για άλλη μια φορά ο ηθοποιός. Συγκλονιστικό βίντεο!

Συγκλονιστικές εικόνες από τα πύρινα μέτωπα Για άλλη μια φορά ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες ο ταλαντούχος Κύπριος ηθοποιός Στέφανος Μιχαήλ. Δεν πρόλαβε να περάσει...

MC MEDIA NETWORK

«Μαντέψτε ποιος γύρισε…» (pic)

Στις προπονήσεις του ΠΑΟΚ επιστρέφει από σήμερα ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, κάτι για το οποίο είχε μιλήσει «ανοιχτά» ο προπονητής, του Δικεφάλου, Ραζβάν Λουτσέσκου. Μετά τον...

Άννα Μονογιού: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με τον Διονύση Τσακνή (pics)

Σπάνια κοινή έξοδος για το ζευγάρι Ο Διονύσης Τσακνής τα τελευταία χρόνια είναι ζευγάρι με την Άννα Μονογιού ωστόσο έχουν επιλέξει να κρατούν χαμηλούς τόνους. Ο δημοφιλής τραγουδοποιός και η...

Ολυμπιακός: Επίσημα στην Αλ Αΐν ο Γιασίν Μεριά

Ολυμπιακός: Επίσημα στην Αλ Αΐν ο Γιασίν Μεριά

Στέφανος Μιχαήλ: Ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες για άλλη μια φορά ο ηθοποιός. Συγκλονιστικό βίντεο!

Συγκλονιστικές εικόνες από τα πύρινα μέτωπα Για άλλη μια φορά ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες ο ταλαντούχος Κύπριος ηθοποιός Στέφανος Μιχαήλ. Δεν πρόλαβε να περάσει...

Lifestyle

Lifestyle

«Μαντέψτε ποιος γύρισε…» (pic)

Στις προπονήσεις του ΠΑΟΚ επιστρέφει από σήμερα ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, κάτι για το οποίο είχε μιλήσει «ανοιχτά» ο προπονητής, του Δικεφάλου, Ραζβάν Λουτσέσκου. Μετά τον...

«Αντί να απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εργασίας να απαντήσει στην Επίτροπο για τα τεράστια κενά του ΕΕΕ», λέει ο Κουκουμάς

«Ας μην μας υπενθυμίζει το Υπουργείο με τις ανακοινώσεις του, πόσο μακριά βρίσκεται από την πραγματικότητα που βιώνουν αυτοί οι πολίτες»

Advertorials