MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

O Mιχάλης Χατζηπαντέλα στη CT: Ετοιμαζόμαστε για πιθανή έξαρση της πανδημίας

Advertisement

Sponsored by exness

«Εκεί και όπου μπορούμε να δώσουμε κάποιες ελαφρύνσεις, θα το κάνουμε, αλλά δεν προβλέπονται μεγάλα ανοίγματα, τουλάχιστον για την ώρα» δηλώνει ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα στο ερώτημα κατά πόσον θα υπάρξουν χαλαρώσεις ενόψει εορτών. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times, αναλύει την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της πανδημίας ενώ τοποθετείται και στα μεγάλα ανοικτά θέματα, όπως είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια και το Γενικό Σύστημα Υγείας.

H πανδημία βρίσκεται σε διαχειρίσιμα επίπεδα, τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σταθερά, το ίδιο και οι νοσηλείες. Η ανησυχία για νέο κύμα εξαιτίας μεταλλάξεων είναι πάντοτε στο τραπέζι. Γίνεται προετοιμασία για πιθανή έξαρση τον χειμώνα;

Advertisement

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες λίγες εβδομάδες, οι επιδημιολογικοί και οι νοσοκομειακοί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση και έχουν σταθεροποιηθεί και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα φτάσουμε στον χειμώνα υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Τα νέα στελέχη του ιού έχουν δείξει ότι μπορούν να ανατρέψουν την επιδημιολογική εικόνα και να οδηγήσουν σε επιβάρυνση, εάν δεν υπάρξει προσοχή.

Το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ έχει καταρτήσει σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσει πιθανή νέα αύξηση νοσηλειών. Παρά τους χαμηλούς αριθμούς των νοσηλευόμενων, ο ΟΚΥπΥ διατηρεί στα νοσηλευτήριά του αριθμό κλινών, και, σύμφωνα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν, υπάρχει προγραμματισμός για να αναπτυχθούν περισσότερες κλίνες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουμε με τη χορήγηση της 3ης δόσης κατά προτεραιότητα στις ομάδες που χαρακτηρίζονται ευπαθείς και είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο. Αυτή την περίοδο, καλούμε τους συμπολίτες μας ηλικίας 60 ετών και άνω που είχαν εμβολιαστεί στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, να εμβολιαστούν με την 3η δόση, αφού έχει παρατηρηθεί ότι η ανοσία τους φθίνει με την πάροδο συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Επιπλέον, στη βάση της διεθνούς βιβλιογραφίας, προχωρήσαμε στη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών που επιστημονικά δεν ανέπτυξαν επαρκή αντισώματα από τον αρχικό εμβολιασμό.

Υπό κανονικές συνθήκες να μην αναμένουμε επιπλέον χαλαρώσεις μέσα στις γιορτές;

Όπως βλέπετε από τις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, η πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε πιο συντηρητικά σε ό,τι αφορά στις χαλαρώσεις. Ο κύριος λόγος που κάνουμε μικρά βήματα είναι η ανησυχία μας ενόψει χειμώνα σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού. Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί στη χώρα μας από τα τέλη Ιουνίου και έχει προκαλέσει τη δραματική επιδείνωση του περασμένου καλοκαιριού σε κρούσματα, νοσηλείες και δυστυχώς και σε θανάτους. Παράλληλα, δεν μπορούμε να αγνοούμε τις εκτιμήσεις των ειδικών διεθνώς που κάνουν λόγο για μια πανδημία που τείνει να μετατραπεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων.

Θα ήταν παρακινδυνευμένο από μέρους μου να κάνω οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα προχωρήσουμε τις επόμενες εβδομάδες με τα μέτρα. Σίγουρα κάποιες μικρές επιπλέον χαλαρώσεις, εφόσον παραμείνουμε σε θετική πορεία, θα δοθούν. Δεν μπορώ να προσδιορίσω αυτή τη στιγμή ποιες θα είναι αυτές, αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι όλες οι πρόνοιες των Διαταγμάτων επαναξιολογούνται πολύ συχνά. Εκεί και όπου μπορούμε να δώσουμε κάποιες ελαφρύνσεις, θα το κάνουμε, αλλά δεν προβλέπονται μεγάλα ανοίγματα, τουλάχιστον για την ώρα.

Η εμβολιαστική κάλυψη είναι ικανοποιητική παρά τους χαμηλούς ρυθμούς που εντοπίζονται σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες. Θα δοθεί προτεραιότητα στην τρίτη δόση, γιατί θεωρείτε ότι εκεί πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια;

Στην Κύπρο έχουμε πετύχει ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, φτάνοντας τον στόχο που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα κράτη, τη στιγμή που άλλοι εταίροι μας είναι αρκετά πιο πίσω. Είναι γεγονός ότι σε κάποιες ηλικιακές ομάδες οι εμβολιασμοί δεν έφτασαν στα ίδια επίπεδα με άλλες.

Η προσπάθεια μας για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού συνεχίζεται, αφού αναγνωρίζουμε ότι ελλείψει άλλων προληπτικών θεραπειών, το εμβόλιο είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος για περιορισμό της σοβαρής νόσησης και των θανάτων.

Ταυτόχρονα, εστιάζουμε στον εμβολιασμό με ενισχυτική/3η δόση στις πληθυσμιακές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στον ιό, τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς. Προς το παρόν δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για να επεκτείνουμε τους εμβολιασμούς με 3η δόση και στον γενικό πληθυσμό, αλλά σίγουρα κάθε νέα πληροφορία που προκύπτει προσπαθούμε να την ενσωματώνουμε στα δεδομένα μας.

To πείραμα με τα walk-in συνεργεία εμβολιασμού φαίνεται ότι ήταν αποδοτικό. Θα γίνουν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες;

Τα κέντρα walk-in λειτούργησαν εδώ και κάποιες εβδομάδες και έχουν ήδη γίνει σχεδόν 100,000 εμβολιασμοί. Ο στόχος τους ήταν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που για οποιοδήποτε δικό τους λόγο δεν επιθυμούσαν να προγραμματίσουν εκ των προτέρων ραντεβού. Παρόλο που ήταν μια σκέψη που είχε εξεταστεί και παλαιότερα, κρίθηκε ότι τη δεδομένη στιγμή είχαμε την ευχέρεια να το υλοποιήσουμε, λόγω και της επάρκειας εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας. Η λειτουργία τους δεν θα τερματιστεί, θα παραμείνουν στη διάθεση των πολιτών για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για την εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού.

To τελευταίο διάστημα είχατε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια σειρά από ζητήματα, που απασχολούν τον τομέα της υγείας. Ας αρχίσουμε με την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια. Είναι το θέμα της εξυπηρέτησης του κόσμου τα απογεύματα, η αναβάθμιση των ΤΑΕΠ και γενικότερα το ζήτημα της καλύτερης βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών. Πώς προχωρούμε;

Ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα ο κύκλος συναντήσεων που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με όλους τους φορείς της Υγείας για να ενημερωθεί για τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα μας. Ο Πρόεδρος άκουσε τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους δύο Οργανισμούς, τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ, αλλά και τους ασθενείς και επανέλαβε προς όλους ότι αναμένεται συνεργασία, για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, για το καλό των ασθενών.

Σε σχέση με τα δημόσια νοσηλευτήρια, εκείνο που δόθηκε ως οδηγία προς τον ΟΚΥπΥ, τις συντεχνίες ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο, είναι ότι πρέπει τα όποια ζητήματα να συζητούνται σε πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης και να αποφεύγονται οι δημόσιες αντιπαραθέσεις, που στην ουσία το μόνο που προκαλούν είναι καθυστερήσεις και αναστάτωση ανάμεσα στους πολίτες.

Αυτή την περίοδο, Υπουργείο Υγείας, ΟΚΥπΥ και συντεχνίες βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου, με στόχο να αποφασιστεί πώς τα νοσηλευτήριά μας θα γίνουν πιο προσιτά στους πολίτες και θα τους εξυπηρετούν καλύτερα. Το θέμα της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων σίγουρα βρίσκεται στο επίκεντρο. Δόθηκε μια πρόταση από τον ΟΚΥπΥ και μια πρόταση από πλευράς Υπουργείου, ως βάση για έναρξη της διαβούλευσης, και επί αυτών διεξάγεται τώρα η συζήτηση. Σε μια διαβούλευση αναμένεται από όλες τις πλευρές να κάνουν συμβιβασμούς και να συναντηθούν κάπου στη μέση. Ως Υπουργείο Υγείας επιδιώκουμε οι συμβιβασμοί αυτοί που θα γίνουν εκατέρωθεν να είναι όσο το δυνατό πιο «ανώδυνες» για την κάθε πλευρά. Να μην προκαλούν δηλαδή άλλα προβλήματα στη βιωσιμότητα και την ευρύτερη λειτουργία του ΟΚΥπΥ, αλλά ούτε και να είναι ζημιογόνες για το προσωπικό των νοσοκομείων. Αναμένω ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα από τον διάλογο, το οποίο θα είναι προς το συμφέρον όλων και θα διασφαλίζει το καλό των ασθενών μας.

Με τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών τι θα γίνει;

Σε σχέση με τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, αναγνωρίζουμε ότι το διαχρονικό πρόβλημα της συμφόρησής τους σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες είναι υπαρκτό. Το πρόβλημα δημιουργείται από διάφορους παράγοντες. Ένα εξ αυτών είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών από τους Προσωπικούς τους Ιατρούς τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα. Πολλά από τα περιστατικά που προσέρχονται στα ΤΑΕΠ δεν είναι επείγοντα ούτε ατυχήματα, και θα έπρεπε να εξυπηρετούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς. Σε συνέχεια αυτού, ένας άλλος παράγοντας είναι ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν έχει για την ώρα εφαρμόσει τον θεσμό των εφημερευόντων ιατρείων, κάτι που προβλέπεται και στους σχετικούς Κανονισμούς του ΓεΣΥ. Έγιναν στο παρελθόν κάποιες προσπάθειες για να υλοποιηθεί, αλλά δεν υπήρξε το απαραίτητο ενδιαφέρον και δεν προχώρησε. Άλλος ένας λόγος είναι η μη ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, με αποτέλεσμα η μοναδική επιλογή για υπηρεσίες πρώτων βοηθειών να μένει στα δημόσια νοσηλευτήρια. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΟΑΥ βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την ένταξη των ΤΑΕΠ τους στο ΓεΣΥ. Από την άλλη, ένας παράγοντας που επιδεινώνει το πρόβλημα στα ΤΑΕΠ είναι και η καθυστέρηση σε πολλές περιπτώσεις της αξιολόγησης των ασθενών από Ειδικούς Ιατρούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν για πολλές ώρες οι ασθενείς στα ΤΑΕΠ, να καθυστερούν οι εισαγωγές και να μεγαλώνει η αναμονή. Για την επίλυση αυτού του ζητήματος, έχει ετοιμαστεί σχετικό πρωτόκολλο από τον ΟΚΥπΥ και έχει δοθεί για υλοποίηση. Γενικότερα, η εξυπηρέτηση των ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια και στο πλαίσιο του ΓεΣΥ είναι προτεραιότητα για μας και αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους για να γίνουν ελκυστικά για τους πολίτες με την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών για τους ασθενείς μας.

Έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για την προώθηση των πιο πάνω ζητημάτων;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε στη συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ να επικαιροποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να κοινοποιηθούν και στον ίδιο για να παρακολουθείται η εξέλιξη της υλοποίησής τους.

Στο οικονομικό κομμάτι, που είναι και η ειδικότητά σας, ανησυχείτε μήπως υπάρχει εκτροχιασμός των οικονομικών του ΟΚΥπΥ ώστε να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του οργανισμού;

Σίγουρα μας ανησυχεί η οικονομική βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ και για αυτό είναι που τονίζουμε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση στο οικονομικό σκέλος. Είναι για αυτόν τον λόγο που ασκούμε συνεχώς πιέσεις για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, ώστε να αποτελούν μία από τις πρώτες επιλογές των ασθενών. Εξάλλου, η εμπειρογνωμοσύνη που είναι συσσωρευμένη στα δημόσια νοσηλευτήρια μάς τιμά σαν χώρα και μας κατατάσσει ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Για ορισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ΓεΣΥ, όπως ελλείψεις φαρμάκων, υπηρεσίες ΤΑΕΠ και οι συμβάσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, δόθηκαν οδηγίες για έναρξη διαλόγου. Υπάρχει κάτι που σας απασχολεί ιδιαίτερα; Για παράδειγμα το ζήτημα των καταχρήσεων;

Ναι, το ζήτημα των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που μας προκαλεί ανησυχία. Ο ΟΑΥ έχει εδώ και αρκετό καιρό εφαρμόσει συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τον καλύτερο έλεγχο των υπηρεσιών που γίνονται εντός του ΓεΣΥ και να περιορίσει τις καταχρήσεις τόσο από τους παρόχους όσο και από τους δικαιούχους. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων που γίνονται μέσω του Λογισμικού από τους Λειτουργούς του ΟΑΥ και σε πολλές περιπτώσεις επιβλήθηκαν και ποινές στο πλαίσιο του νόμου, από απλές επιπλήξεις μέχρι και διαγραφή από το Σύστημα. Αναγνωρίζουμε ότι καταχρήσεις θα υπάρχουν πάντοτε έως έναν βαθμό στο Σύστημα. Το ζητούμενο είναι να τις περιορίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, για να μην θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ. Θέλουμε να διαφυλάξουμε το ΓεΣΥ για να παραμείνει στη ζωή μας για πολλά χρόνια στο μέλλον, και για αυτό χρειάζεται να κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις που θα το αναβαθμίζουν.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η διαδικασία ένταξης φαρμάκων στο Σύστημα, και ιδιαίτερα νέων και καινοτόμων θεραπειών. Εργαζόμαστε συνεχώς με τους αρμόδιους στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για να αναπροσαρμόσουμε τις διαδικασίες και να γίνουν λιγότερο χρονοβόρες για να μην αφήνονται οι ασθενείς χωρίς την φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται για τη θεραπεία του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζουν. Σε συνάντηση που είχα σήμερα (σ.σ. 22 Οκτωβρίου) με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων ζήτησα όπως εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ένταξη νέων φαρμάκων. Έδωσα οδηγίες για να τηρούμαι τακτικά ενήμερος και εκεί και όπου χρειάζεται να προσφέρω οποιαδήποτε βοήθεια μπορώ για να προχωρούν οι διαδικασίες.

Για το ζήτημα που είχε προκύψει με τι συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, μετά και την επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα, ο ΟΑΥ έχει αποστείλει το υλικό που χρειάζεται για να μελετηθεί από τη Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα για να μπορούν να τοποθετηθούν πιο συγκεκριμένα. Θα αναμένουμε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα όμως για να μπορούμε να δώσουμε περισσότερα στοιχεία.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ!

ShootandGoal