MC MEDIA NETWORK

August 1, 2021 Sunday 20:15:52

Εγγραφή στο
Newsletter

Ο Γιώργος Λιλλήκας κάνει απολογισμό στη CT: Θα μπορούσε να αποφευχθεί η ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών

«Μόνο μια διεκδικητική και αποφασιστική κοινωνία θα επιβάλει αλλαγές και τομές… Τα κόμματα θα αρχίσουν να αλλάζουν όταν πειστούν ότι οι ψηφοφόροι χρησιμοποιούν τη ψήφο τους επιβραβευτικά και τιμωρητικά», αναφέρει σε συνέντευξη του στη Cyprus Times, ο Γιώργος Λιλλήκας, ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της οριστικής αποχώρησης του από την πολιτική σκηνή του τόπου. Μιλά για την περίοδο που τον σημάδεψε κατά την μακροχρόνια πορεία του στην πολιτική και εξηγεί ότι ποτέ δεν ένιωθε κομματάρχης. Και επισημαίνει ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών. Απαντά και στο που θα τον βρει η επόμενη μέρα μακριά από την πολιτική.

Συνέντευξη στον Νικόλα Πέτρου

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Μετά από μια μακρά πορεία 34 χρόνων στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου, αποφασίσατε να αποσυρθείτε οριστικά. Ποια τα συναισθήματα σας;

Όταν εγκαταλείπεις την πολιτική δεν το κάνεις με την έννοια που εγκαταλείπεις ένα οποιοδήποτε επάγγελμα, για διάφορους λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι η πολιτική ουσιαστικά είναι κάτι που σε απασχολεί στην καθημερινότητα σου. Όλα τα ζητήματα της ζωής εξαρτώνται από την πολιτική, πολύ περισσότερο στην Κύπρο που έχουμε το πρόβλημα της εισβολής και της κατοχής. Άρα, ναι φεύγεις από την πολιτική δράση, αλλά το ενδιαφέρον για τα πολιτικά δρώμενα συνεχίζει να υπάρχει. Το δεύτερον είναι ότι η πολιτική είναι κάτι που σου απορροφά όλο τον χρόνο της ημέρας και όλες της ώρες της ημέρας, είναι πολύ απαιτητική η άσκηση της πολιτικής. Αυτό ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο οργάνωσης της ζωής κάποιου που ήταν για τόσες δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Βεβαίως απελευθερώνει χρόνο για νέα πράγματα ή για πράγματα που στερήθηκα τόσα χρόνια, όμως το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να υπάρχει. Μην ξεχνάτε ότι ουσιαστικά ήταν και οι σπουδές μου οι Πολιτικές Επιστήμες και αν δεν μπλεκόμουν στην πολιτική, πιθανότατα θα έκανα ακαδημαϊκή καριέρα και πορεία ερευνητή στην Γαλλία, στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών. Άρα είναι σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι και της πνευματικής μου δραστηριότητας και της ζωής μου, και αυτή θα είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου.

Ποιο γεγονός σας σημάδεψε περισσότερο σε αυτή την μακροχρόνια πορεία;

Νομίζω όλους όσους ήταν στην πολιτική τότε, μας σημάδεψε το δημοψήφισμα του 2004, για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν η μοναδική στιγμή που ο κυπριακός λαός κλήθηκε στην πραγματικότητα να πάρει ο ίδιος μια απόφαση που καθόριζε και το παρόν αλλά και το μέλλον του τόπου. Οι εντάσεις, οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις, που ήταν φυσιολογικές δεδομένου ότι αφορούσε μια τόσο σημαντική απόφαση, νομίζω ήταν κάτι που με σημάδεψε εμένα προσωπικά και την πολιτική μου δράση όλα αυτά τα χρόνια.

Πότε θα απαλλαχθείτε πλήρως από τα καθήκοντα σας;

Έχω ήδη απαλλαχθεί από το βράδυ της Τετάρτης.

Άρα δεν θα λάβετε μέρος στον διάλογο για την ενοποίηση της Συμμαχίας Πολιτών με την ΕΔΕΚ;

Όχι. Το έχει αποφασίσει η υπόλοιπη ηγεσία της Συμμαχίας. Υπάρχουν τρεις αντιπρόεδροι, ο πρώτος θα καλύψει τα καθήκοντα μου μέχρι να οριστεί συντονιστής για τον διάλογο αυτό. Βεβαίως, αν χρειαστούν την οποιαδήποτε βοήθεια μου ή την άποψη μου, εννοείται ότι δεν θα αρνηθώ.

Εσείς πώς θα θέλατε να επέλθει αυτή η ενοποίηση;

Θεωρώ ότι η κάναμε μια προσπάθεια στη Συμμαχία να κτίσουμε κάτι διαφορετικό και στον τρόπο οργάνωσης του Κινήματος και στις προτάσεις που καταθέσαμε κατά καιρούς, γύρω από τη λογική της συμμετοχικής δημοκρατίας, που είναι ένα ζήτημα που τουλάχιστον εμένα με ενδιαφέρει και με απασχολεί άμεσα. Όμως το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου είναι δεδομένο. Θεωρώ ότι εκείνο που πρέπει να επιδιωχθεί και από τη Συμμαχία και από την ΕΔΕΚ σε αυτή την προσπάθεια, είναι κατά κύριο λόγο η ενοποίηση. Να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ένα ευρύτερο συνασπισμό δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου ή του ευρύτερου κέντρου -κάτι το οποίο έγινε προσπάθεια και στο παρελθόν να επιτευχθεί χωρίς επιτυχία- για να παύσει αυτός ο χώρος να είναι ουσιαστικά μη πρωταγωνιστικός στο πολιτικό σκηνικό. Είναι διασπασμένος ο χώρος και δεν θα μπορέσει με αυτό το τρόπο να είναι ποτέ πραγματικός πρωταγωνιστής, αλλά θα είναι συνεχώς μια εναλλακτική επιλογή στήριξης των δύο άλλων κομμάτων, της αριστεράς και της δεξιάς. Θεωρώ ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος που πρέπει να θέσουν και τα δύο Κινήματα, με την ενοποίηση. Δηλαδή, να δημιουργήσουν προοπτικές, να ανοίξουν ορίζοντες, για ευρύτερες συνεργασίες.

Υπάρχει σύγκληση απόψεων μεταξύ ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών ως προς την μορφή λύσης του Κυπριακού;

Θεωρώ ότι μετά το τελευταίο Συνέδριο της ΕΔΕΚ, όπου το Κίνημα ουσιαστικά τάχθηκε καθαρά κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ως μοντέλο λύσης του Κυπριακού, υπάρχει μια ταυτόσημη θέση. Όσον αφορά του χειρισμούς, αντιλαμβάνεστε ότι οι ηγεσίες των κομμάτων στις διάφορες φάσεις του Κυπριακού, ανάλογα με τον τρόπο προσέγγισης, κάνουν ανάλυση των γεγονότων και διαμορφώνουν τις δικές τους θέσεις ή προτάσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση ή ζητήματα ταχτικής και στρατηγικής.

Ποια μεταρρύθμιση επί Υπουργίας σας ή ποια από τις προτάσεις Νόμου που περάσατε ως Βουλευτής, θεωρείτε πιο σημαντική;

Νομίζω υπάρχουν διάφορες αποφάσεις που έλαβα ή προτάσεις Νόμου που έκαναν κατά καιρούς αυτές τις 3,5 δεκαετίες, που θεωρώ ότι είναι σημαντικές και άφησαν θεσμούς πίσω τους, αρχής γενομένης από τον Οργανισμό Νεολαίας. Μέχρι τότε δεν είχε η Κύπρος κάποιον Οργανισμό που η ηγεσία του να ασχολείται με τη νέα γενιά και τους νέους. Επίσης, ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ήταν η στρατηγική απόφαση για την ανακήρυξη της Κυπριακής ΑΟΖ, ήταν η συμφωνία που έκανα με την Γαλλία για την αμυντική συνεργασία, ήταν η πρόταση νόμου που έκανα στην πρώτη μου θητεία το 96-97 που μετατράπηκε -και προς τιμήν του ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν την ανέπεμψε παρά το ότι ήταν αντισυνταγματική- για την εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, που υπάρχει μέχρι  σήμερα και ουσιαστικά, κατά την άποψη που πρέπει να εκσυγχρονιστεί πλέον μετά από τόσα χρόνια. Θεωρώ ότι προσπάθησα και από την Βουλή και από τα άλλα αξιώματα της εκτελεστικής εξουσίας, να αφήσω πίσω μου έργο σε αυτή την πορεία και νομίζω άφησα.

Όλα αυτά τα χρόνια σας είδαμε να παίρνετε τολμηρές αποφάσεις, με κάποιες εξ αυτών να μην σας δικαιώνουν πολιτικά. Είδαμε την παραίτηση σας από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών το 2007, τη στήριξη της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου για τις Προεδρικές του 2008 και αποχώρηση σας από τις Νέες Δυνάμεις του ΑΚΕΛ, την υποψηφιότητα σας για την Προεδρία της Κ.Δ. το 2013 και την ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών, καθώς και τη μη συμπόρευση σας με τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο στις Προεδρικές του 2018. Κάνοντας σήμερα ένα σύντομο απολογισμό, υπάρχει κάτι για το οποίο να μετανιώνετε;

Κανένας στη ζωή του δεν μπορεί να αναμένει ότι όλες του οι αποφάσεις θα είναι ορθές ή ότι θα κάνει μια πορεία αλάνθαστη. Για εμένα στην πολιτική και ευρύτερα στην ζωή μου, ήταν σημαντικό οι αποφάσεις που παίρνω να λαμβάνονται με τα σωστά κριτήρια. Δηλαδή, να μην λαμβάνονται συναισθηματικά ούτε με βάση την προσωπική εξυπηρέτηση, αλλά με βάση το τι πραγματικά τη δεδομένη στιγμή, με τα συγκεκριμένα δεδομένα της στιγμής, ήταν το σωστό για το τόπο. Αυτό ήταν το κριτήριο μου και έτσι λειτούργησα. Είχα πει και σε άλλες μου συνεντεύξεις ότι δεν ένιωθα ότι μπορούσα να γίνω κομματάρχης και όντως η Συμμαχία Πολιτών δεν ήταν απόφαση δική μου, με την έννοια ότι το είχα προσχεδιάσει ή ήθελα τη Συμμαχία. Ήταν μια συλλογική απόφαση κάτω από μεγάλη πίεση πάρα πολλών πολιτών αλλά και πρώην στελεχών άλλων κομμάτων, που στήριξαν την υποψηφιότητα μου το 2013 και ένιωθαν την ανάγκη ή πίστευαν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ένα νέο διαφορετικό Κίνημα, έξω από το παραδοσιακό πλαίσιο. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί δεδομένου ότι μου πήρε αρκετούς μήνες να το αποφασίσω, γιατί όντως δεν ήταν κάτι που ένιωθα ότι ήθελα να κάνω ή ήταν στα πλαίσια τα δικά μου. Πιο πολύ με γεμίζει να δημιουργώ πολιτικές προτάσεις ή στρατηγικές, από το να διοικώ έναν πολιτικό οργανισμό, ξέροντας και θεωρητικά το τι σημαίνει ένα πολιτικός οργανισμός και τι ανάγκες δημιουργούνται στη συνέχεια για αυτοσυντήρηση του. Όμως έγινε και δεν εξυπηρετεί κάτι το να πηγαίνει κάποιος πίσω και να κρίνει εκ των υστέρων εάν έπρεπε ή όχι να πάρει την απόφαση. Θεωρώ ότι ακόμα και στα λίγο χρόνια που έγινε η Συμμαχία έδωσε το στίγμα της, έδωσε προτάσεις στις κοινωνία, έδωσε προτάσεις Νόμου που έγιναν Νόμοι στην πορεία. Άρα ακόμα και αυτό, άφησε κάποια θετικά για τον τόπο.

Θα ήθελα την πρόβλεψη σας για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. Θεωρείτε ότι στο πηδάλιο της επόμενης κυβέρνησης θα βρίσκεται και πάλι ο Δημοκρατικός Συναγερμός;

Η εμπειρία της τελευταίας εκλογής Προέδρου της Βουλής δείχνει ότι σε ζητήματα στρατηγικής και τακτικής, η αντιπολίτευση έχει μεγάλα προβλήματα και έχει μια υπεροχή η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του. Θεωρώ ότι η αντιπολίτευση έχει μεγάλες διαφορές μεταξύ της όσον αφορά την λύση του Κυπριακού αλλά και άλλα ζητήματα. Όσον η αντιπολίτευση δεν μπαίνει σε ένα ειλικρινή διάλογο για υλοποίηση αυτού που όλα τα κόμματα της επαγγέλλονται, δηλαδή την αλλαγή, έτσι ώστε να διαμορφώσουν έγκαιρα μια κοινή εναλλακτική πρόταση προς την κοινωνία η οποία να είναι ειλικρινής αλλά και να συνθέτει τις απόψεις των διαφόρων κομμάτων, θεωρώ ότι θα είναι σε δύσκολη θέση να κερδίσει τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Που βρίσκει η επόμενη ημέρα τον Γιώργο Λιλλήκα;

Κάτω από τα πεύκα να διαβάζω και να γράφω.

Έχετε σκοπό να εκδώσετε κάποιο νέο βιβλίο;

Ελπίζω πριν το τέλος του χρόνου να θέσω στη διάθεση σας ένα δεύτερο βιβλίο.

Ποιο θα είναι το αντικείμενο του νέου σας βιβλίου;

Η μετάβαση από την Δημοκρατία στην κομματοκρατία. Θα έχει ένα θεωρητικό μέρος για τα ελλείμματα που δημιουργεί ή έμμεση ή η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, μια ανάλυση του παραδείγματος της Κύπρου και πώς η κομματοκρατία επιβάλλεται σε μια κοινωνία και την ελέγχει. Και ένα τρίτο μέρος που ελπίζω να αναλύσω και να καταστεί ενδιαφέρον, μια θεωρία μου που ανέπτυξα το 2013 στις Προεδρικές Εκλογές για το κοινωνικό χρέος, σαν εναλλακτική ιδεολογική προσέγγιση της πολιτικής.

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε τους πολίτες τώρα που αφήνετε πίσω σας την πολιτική;

Επειδή ανέφερα διάφορα κατά καιρούς και ενδεχομένως οι πολίτες ακούοντας τις απόψεις μου για την κοινωνία, ίσως να ένιωθαν ότι επηρεάζονται οι προτάσεις μου από τις προσωπικές μου φιλοδοξίες, θέλω να επαναλάβω ότι οι πολίτες πρέπει να γίνουν οι ίδιοι διεκδικητικοί. Εάν θέλουν να αλλάξουν πράγματα στο κράτος μας και να πάμε μπροστά, χρειάζονται ριζοσπαστικές τομές. Έχουμε χάσει και χώρο και χρόνο, μέσα στην παγκοσμιοποίηση. Μόνο μια διεκδικητική και αποφασιστική κοινωνία θα επιβάλει αλλαγές και τομές. Εάν οι πολίτες συνεχίσουν να φοβούνται να μετακινήσουν τη ψήφο τους από ένα κόμμα που παραδοσιακά ψήφιζαν σε ένα άλλο και απλά θα εκφράζουν την απογοήτευση τους με την αποχή, τότε να μην περιμένουν μεγάλες αλλαγές, γιατί τα κόμματα έχουν ουσιαστικά ένα χαρακτήρα αυτοσυντήρησης που δεν αρέσκεται σε μεγάλες αλλαγές και τομές. Άρα το μήνυμα μου προς τους πολίτες είναι να γίνουν απαιτητικοί, διεκδικητικοί και να χρησιμοποιούν τη ψήφο τους, για να επιβάλλουν αλλαγές ακόμα και μέσα στα ίδια τα κόμματα. Τα κόμματα θα αρχίσουν να αλλάζουν όταν πειστούν ότι οι ψηφοφόροι χρησιμοποιούν τη ψήφο τους επιβραβευτικά και τιμωρητικά.

Τι θέλετε να πείτε στους συναδέλφους σας που συνεχίζουν στον «στίβο» της πολιτικής;

Όσον αφορά τους πολιτικούς και τα κόμματα, θα έλεγα ότι εάν δεν επιστρέψουν στον ουσιαστικό ρόλο που έπρεπε να έχουν -δηλαδή στην παραγωγή πολιτικής- και δεν καταφέρουν μέσα από τη συνέπεια και τη διαφάνεια να δώσουν πραγματικό ρόλο και λόγο στους πολίτες και στην κοινωνία, η πορεία θα είναι φθίνουσα. Θα μειώνεται ο σεβασμός των πολιτών και της κοινωνίας προς τα κόμματα και αυτό θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου δεν θα έχουν καθόλου αξιοπιστία, ακόμα και αν ασκούν εξουσία.

«Μόνο μια διεκδικητική και αποφασιστική κοινωνία θα επιβάλει αλλαγές και τομές… Τα κόμματα θα αρχίσουν να αλλάζουν όταν πειστούν ότι οι ψηφοφόροι χρησιμοποιούν τη ψήφο τους επιβραβευτικά και τιμωρητικά», αναφέρει σε συνέντευξη του στη Cyprus Times, ο Γιώργος Λιλλήκας, ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της οριστικής αποχώρησης του από την πολιτική σκηνή του τόπου. Μιλά για την περίοδο που τον σημάδεψε κατά την μακροχρόνια πορεία του στην πολιτική και εξηγεί ότι ποτέ δεν ένιωθε κομματάρχης. Και επισημαίνει ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών. Απαντά και στο που θα τον βρει η επόμενη μέρα μακριά από την πολιτική.

Συνέντευξη στον Νικόλα Πέτρου

Μετά από μια μακρά πορεία 34 χρόνων στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου, αποφασίσατε να αποσυρθείτε οριστικά. Ποια τα συναισθήματα σας;

Όταν εγκαταλείπεις την πολιτική δεν το κάνεις με την έννοια που εγκαταλείπεις ένα οποιοδήποτε επάγγελμα, για διάφορους λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι η πολιτική ουσιαστικά είναι κάτι που σε απασχολεί στην καθημερινότητα σου. Όλα τα ζητήματα της ζωής εξαρτώνται από την πολιτική, πολύ περισσότερο στην Κύπρο που έχουμε το πρόβλημα της εισβολής και της κατοχής. Άρα, ναι φεύγεις από την πολιτική δράση, αλλά το ενδιαφέρον για τα πολιτικά δρώμενα συνεχίζει να υπάρχει. Το δεύτερον είναι ότι η πολιτική είναι κάτι που σου απορροφά όλο τον χρόνο της ημέρας και όλες της ώρες της ημέρας, είναι πολύ απαιτητική η άσκηση της πολιτικής. Αυτό ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο οργάνωσης της ζωής κάποιου που ήταν για τόσες δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Βεβαίως απελευθερώνει χρόνο για νέα πράγματα ή για πράγματα που στερήθηκα τόσα χρόνια, όμως το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να υπάρχει. Μην ξεχνάτε ότι ουσιαστικά ήταν και οι σπουδές μου οι Πολιτικές Επιστήμες και αν δεν μπλεκόμουν στην πολιτική, πιθανότατα θα έκανα ακαδημαϊκή καριέρα και πορεία ερευνητή στην Γαλλία, στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών. Άρα είναι σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι και της πνευματικής μου δραστηριότητας και της ζωής μου, και αυτή θα είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου.

Ποιο γεγονός σας σημάδεψε περισσότερο σε αυτή την μακροχρόνια πορεία;

Νομίζω όλους όσους ήταν στην πολιτική τότε, μας σημάδεψε το δημοψήφισμα του 2004, για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν η μοναδική στιγμή που ο κυπριακός λαός κλήθηκε στην πραγματικότητα να πάρει ο ίδιος μια απόφαση που καθόριζε και το παρόν αλλά και το μέλλον του τόπου. Οι εντάσεις, οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις, που ήταν φυσιολογικές δεδομένου ότι αφορούσε μια τόσο σημαντική απόφαση, νομίζω ήταν κάτι που με σημάδεψε εμένα προσωπικά και την πολιτική μου δράση όλα αυτά τα χρόνια.

Πότε θα απαλλαχθείτε πλήρως από τα καθήκοντα σας;

Έχω ήδη απαλλαχθεί από το βράδυ της Τετάρτης.

Άρα δεν θα λάβετε μέρος στον διάλογο για την ενοποίηση της Συμμαχίας Πολιτών με την ΕΔΕΚ;

Όχι. Το έχει αποφασίσει η υπόλοιπη ηγεσία της Συμμαχίας. Υπάρχουν τρεις αντιπρόεδροι, ο πρώτος θα καλύψει τα καθήκοντα μου μέχρι να οριστεί συντονιστής για τον διάλογο αυτό. Βεβαίως, αν χρειαστούν την οποιαδήποτε βοήθεια μου ή την άποψη μου, εννοείται ότι δεν θα αρνηθώ.

Εσείς πώς θα θέλατε να επέλθει αυτή η ενοποίηση;

Θεωρώ ότι η κάναμε μια προσπάθεια στη Συμμαχία να κτίσουμε κάτι διαφορετικό και στον τρόπο οργάνωσης του Κινήματος και στις προτάσεις που καταθέσαμε κατά καιρούς, γύρω από τη λογική της συμμετοχικής δημοκρατίας, που είναι ένα ζήτημα που τουλάχιστον εμένα με ενδιαφέρει και με απασχολεί άμεσα. Όμως το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου είναι δεδομένο. Θεωρώ ότι εκείνο που πρέπει να επιδιωχθεί και από τη Συμμαχία και από την ΕΔΕΚ σε αυτή την προσπάθεια, είναι κατά κύριο λόγο η ενοποίηση. Να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ένα ευρύτερο συνασπισμό δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου ή του ευρύτερου κέντρου -κάτι το οποίο έγινε προσπάθεια και στο παρελθόν να επιτευχθεί χωρίς επιτυχία- για να παύσει αυτός ο χώρος να είναι ουσιαστικά μη πρωταγωνιστικός στο πολιτικό σκηνικό. Είναι διασπασμένος ο χώρος και δεν θα μπορέσει με αυτό το τρόπο να είναι ποτέ πραγματικός πρωταγωνιστής, αλλά θα είναι συνεχώς μια εναλλακτική επιλογή στήριξης των δύο άλλων κομμάτων, της αριστεράς και της δεξιάς. Θεωρώ ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος που πρέπει να θέσουν και τα δύο Κινήματα, με την ενοποίηση. Δηλαδή, να δημιουργήσουν προοπτικές, να ανοίξουν ορίζοντες, για ευρύτερες συνεργασίες.

Υπάρχει σύγκληση απόψεων μεταξύ ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών ως προς την μορφή λύσης του Κυπριακού;

Θεωρώ ότι μετά το τελευταίο Συνέδριο της ΕΔΕΚ, όπου το Κίνημα ουσιαστικά τάχθηκε καθαρά κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ως μοντέλο λύσης του Κυπριακού, υπάρχει μια ταυτόσημη θέση. Όσον αφορά του χειρισμούς, αντιλαμβάνεστε ότι οι ηγεσίες των κομμάτων στις διάφορες φάσεις του Κυπριακού, ανάλογα με τον τρόπο προσέγγισης, κάνουν ανάλυση των γεγονότων και διαμορφώνουν τις δικές τους θέσεις ή προτάσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση ή ζητήματα ταχτικής και στρατηγικής.

Ποια μεταρρύθμιση επί Υπουργίας σας ή ποια από τις προτάσεις Νόμου που περάσατε ως Βουλευτής, θεωρείτε πιο σημαντική;

Νομίζω υπάρχουν διάφορες αποφάσεις που έλαβα ή προτάσεις Νόμου που έκαναν κατά καιρούς αυτές τις 3,5 δεκαετίες, που θεωρώ ότι είναι σημαντικές και άφησαν θεσμούς πίσω τους, αρχής γενομένης από τον Οργανισμό Νεολαίας. Μέχρι τότε δεν είχε η Κύπρος κάποιον Οργανισμό που η ηγεσία του να ασχολείται με τη νέα γενιά και τους νέους. Επίσης, ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ήταν η στρατηγική απόφαση για την ανακήρυξη της Κυπριακής ΑΟΖ, ήταν η συμφωνία που έκανα με την Γαλλία για την αμυντική συνεργασία, ήταν η πρόταση νόμου που έκανα στην πρώτη μου θητεία το 96-97 που μετατράπηκε -και προς τιμήν του ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν την ανέπεμψε παρά το ότι ήταν αντισυνταγματική- για την εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, που υπάρχει μέχρι  σήμερα και ουσιαστικά, κατά την άποψη που πρέπει να εκσυγχρονιστεί πλέον μετά από τόσα χρόνια. Θεωρώ ότι προσπάθησα και από την Βουλή και από τα άλλα αξιώματα της εκτελεστικής εξουσίας, να αφήσω πίσω μου έργο σε αυτή την πορεία και νομίζω άφησα.

Όλα αυτά τα χρόνια σας είδαμε να παίρνετε τολμηρές αποφάσεις, με κάποιες εξ αυτών να μην σας δικαιώνουν πολιτικά. Είδαμε την παραίτηση σας από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών το 2007, τη στήριξη της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου για τις Προεδρικές του 2008 και αποχώρηση σας από τις Νέες Δυνάμεις του ΑΚΕΛ, την υποψηφιότητα σας για την Προεδρία της Κ.Δ. το 2013 και την ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών, καθώς και τη μη συμπόρευση σας με τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο στις Προεδρικές του 2018. Κάνοντας σήμερα ένα σύντομο απολογισμό, υπάρχει κάτι για το οποίο να μετανιώνετε;

Κανένας στη ζωή του δεν μπορεί να αναμένει ότι όλες του οι αποφάσεις θα είναι ορθές ή ότι θα κάνει μια πορεία αλάνθαστη. Για εμένα στην πολιτική και ευρύτερα στην ζωή μου, ήταν σημαντικό οι αποφάσεις που παίρνω να λαμβάνονται με τα σωστά κριτήρια. Δηλαδή, να μην λαμβάνονται συναισθηματικά ούτε με βάση την προσωπική εξυπηρέτηση, αλλά με βάση το τι πραγματικά τη δεδομένη στιγμή, με τα συγκεκριμένα δεδομένα της στιγμής, ήταν το σωστό για το τόπο. Αυτό ήταν το κριτήριο μου και έτσι λειτούργησα. Είχα πει και σε άλλες μου συνεντεύξεις ότι δεν ένιωθα ότι μπορούσα να γίνω κομματάρχης και όντως η Συμμαχία Πολιτών δεν ήταν απόφαση δική μου, με την έννοια ότι το είχα προσχεδιάσει ή ήθελα τη Συμμαχία. Ήταν μια συλλογική απόφαση κάτω από μεγάλη πίεση πάρα πολλών πολιτών αλλά και πρώην στελεχών άλλων κομμάτων, που στήριξαν την υποψηφιότητα μου το 2013 και ένιωθαν την ανάγκη ή πίστευαν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ένα νέο διαφορετικό Κίνημα, έξω από το παραδοσιακό πλαίσιο. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί δεδομένου ότι μου πήρε αρκετούς μήνες να το αποφασίσω, γιατί όντως δεν ήταν κάτι που ένιωθα ότι ήθελα να κάνω ή ήταν στα πλαίσια τα δικά μου. Πιο πολύ με γεμίζει να δημιουργώ πολιτικές προτάσεις ή στρατηγικές, από το να διοικώ έναν πολιτικό οργανισμό, ξέροντας και θεωρητικά το τι σημαίνει ένα πολιτικός οργανισμός και τι ανάγκες δημιουργούνται στη συνέχεια για αυτοσυντήρηση του. Όμως έγινε και δεν εξυπηρετεί κάτι το να πηγαίνει κάποιος πίσω και να κρίνει εκ των υστέρων εάν έπρεπε ή όχι να πάρει την απόφαση. Θεωρώ ότι ακόμα και στα λίγο χρόνια που έγινε η Συμμαχία έδωσε το στίγμα της, έδωσε προτάσεις στις κοινωνία, έδωσε προτάσεις Νόμου που έγιναν Νόμοι στην πορεία. Άρα ακόμα και αυτό, άφησε κάποια θετικά για τον τόπο.

Θα ήθελα την πρόβλεψη σας για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. Θεωρείτε ότι στο πηδάλιο της επόμενης κυβέρνησης θα βρίσκεται και πάλι ο Δημοκρατικός Συναγερμός;

Η εμπειρία της τελευταίας εκλογής Προέδρου της Βουλής δείχνει ότι σε ζητήματα στρατηγικής και τακτικής, η αντιπολίτευση έχει μεγάλα προβλήματα και έχει μια υπεροχή η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του. Θεωρώ ότι η αντιπολίτευση έχει μεγάλες διαφορές μεταξύ της όσον αφορά την λύση του Κυπριακού αλλά και άλλα ζητήματα. Όσον η αντιπολίτευση δεν μπαίνει σε ένα ειλικρινή διάλογο για υλοποίηση αυτού που όλα τα κόμματα της επαγγέλλονται, δηλαδή την αλλαγή, έτσι ώστε να διαμορφώσουν έγκαιρα μια κοινή εναλλακτική πρόταση προς την κοινωνία η οποία να είναι ειλικρινής αλλά και να συνθέτει τις απόψεις των διαφόρων κομμάτων, θεωρώ ότι θα είναι σε δύσκολη θέση να κερδίσει τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Που βρίσκει η επόμενη ημέρα τον Γιώργο Λιλλήκα;

Κάτω από τα πεύκα να διαβάζω και να γράφω.

Έχετε σκοπό να εκδώσετε κάποιο νέο βιβλίο;

Ελπίζω πριν το τέλος του χρόνου να θέσω στη διάθεση σας ένα δεύτερο βιβλίο.

Ποιο θα είναι το αντικείμενο του νέου σας βιβλίου;

Η μετάβαση από την Δημοκρατία στην κομματοκρατία. Θα έχει ένα θεωρητικό μέρος για τα ελλείμματα που δημιουργεί ή έμμεση ή η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, μια ανάλυση του παραδείγματος της Κύπρου και πώς η κομματοκρατία επιβάλλεται σε μια κοινωνία και την ελέγχει. Και ένα τρίτο μέρος που ελπίζω να αναλύσω και να καταστεί ενδιαφέρον, μια θεωρία μου που ανέπτυξα το 2013 στις Προεδρικές Εκλογές για το κοινωνικό χρέος, σαν εναλλακτική ιδεολογική προσέγγιση της πολιτικής.

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε τους πολίτες τώρα που αφήνετε πίσω σας την πολιτική;

Επειδή ανέφερα διάφορα κατά καιρούς και ενδεχομένως οι πολίτες ακούοντας τις απόψεις μου για την κοινωνία, ίσως να ένιωθαν ότι επηρεάζονται οι προτάσεις μου από τις προσωπικές μου φιλοδοξίες, θέλω να επαναλάβω ότι οι πολίτες πρέπει να γίνουν οι ίδιοι διεκδικητικοί. Εάν θέλουν να αλλάξουν πράγματα στο κράτος μας και να πάμε μπροστά, χρειάζονται ριζοσπαστικές τομές. Έχουμε χάσει και χώρο και χρόνο, μέσα στην παγκοσμιοποίηση. Μόνο μια διεκδικητική και αποφασιστική κοινωνία θα επιβάλει αλλαγές και τομές. Εάν οι πολίτες συνεχίσουν να φοβούνται να μετακινήσουν τη ψήφο τους από ένα κόμμα που παραδοσιακά ψήφιζαν σε ένα άλλο και απλά θα εκφράζουν την απογοήτευση τους με την αποχή, τότε να μην περιμένουν μεγάλες αλλαγές, γιατί τα κόμματα έχουν ουσιαστικά ένα χαρακτήρα αυτοσυντήρησης που δεν αρέσκεται σε μεγάλες αλλαγές και τομές. Άρα το μήνυμα μου προς τους πολίτες είναι να γίνουν απαιτητικοί, διεκδικητικοί και να χρησιμοποιούν τη ψήφο τους, για να επιβάλλουν αλλαγές ακόμα και μέσα στα ίδια τα κόμματα. Τα κόμματα θα αρχίσουν να αλλάζουν όταν πειστούν ότι οι ψηφοφόροι χρησιμοποιούν τη ψήφο τους επιβραβευτικά και τιμωρητικά.

Τι θέλετε να πείτε στους συναδέλφους σας που συνεχίζουν στον «στίβο» της πολιτικής;

Όσον αφορά τους πολιτικούς και τα κόμματα, θα έλεγα ότι εάν δεν επιστρέψουν στον ουσιαστικό ρόλο που έπρεπε να έχουν -δηλαδή στην παραγωγή πολιτικής- και δεν καταφέρουν μέσα από τη συνέπεια και τη διαφάνεια να δώσουν πραγματικό ρόλο και λόγο στους πολίτες και στην κοινωνία, η πορεία θα είναι φθίνουσα. Θα μειώνεται ο σεβασμός των πολιτών και της κοινωνίας προς τα κόμματα και αυτό θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου δεν θα έχουν καθόλου αξιοπιστία, ακόμα και αν ασκούν εξουσία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Έστειλε μηνύματα για την… δύσκολη αποστολή

Ετοιμάζεται για το παιχνίδι με την Καραμπάχ ο Σωτηρίου. Ο Κύπριος στόπερ θα είναι αυτός που κατά πάσα πιθανότητα θα αντικαταστήσει τον Τεϊσέιρα και θα...

Χρύσανθος Τσουρούλλης: Αγκαλιά με την Έμιλυ Γιολίτη σε παραλία της Μυκόνου

Διακοπές για το ζευγάρι Τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα ελληνικά νησιά απολαμβάνουν η Έμιλυ Γιολίτη και ο Χρύσανθος Τσουρούλλης. Η τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης...

Δημήτρης Μεσημέρης: Οι συνεργασίες του με καταξιωμένους καλλιτέχνες και το νέο του τραγούδι!

Ο Δημήτρης Μεσημέρης αποκλειστικά στη ShowBiz! Ο νεαρός μουσικός, Δημήτρης Μεσημέρης γεννήθηκε τον Μαΐο του 1994 και κατάγεται από μουσική οικογένεια. Ο πατέρας του είναι...

MC MEDIA NETWORK

Έστειλε μηνύματα για την… δύσκολη αποστολή

Ετοιμάζεται για το παιχνίδι με την Καραμπάχ ο Σωτηρίου. Ο Κύπριος στόπερ θα είναι αυτός που κατά πάσα πιθανότητα θα αντικαταστήσει τον Τεϊσέιρα και θα...

Χρύσανθος Τσουρούλλης: Αγκαλιά με την Έμιλυ Γιολίτη σε παραλία της Μυκόνου

Διακοπές για το ζευγάρι Τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα ελληνικά νησιά απολαμβάνουν η Έμιλυ Γιολίτη και ο Χρύσανθος Τσουρούλλης. Η τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης...

Δημήτρης Μεσημέρης: Οι συνεργασίες του με καταξιωμένους καλλιτέχνες και το νέο του τραγούδι!

Ο Δημήτρης Μεσημέρης αποκλειστικά στη ShowBiz! Ο νεαρός μουσικός, Δημήτρης Μεσημέρης γεννήθηκε τον Μαΐο του 1994 και κατάγεται από μουσική οικογένεια. Ο πατέρας του είναι...

Lifestyle

Lifestyle

Έστειλε μηνύματα για την… δύσκολη αποστολή

Ετοιμάζεται για το παιχνίδι με την Καραμπάχ ο Σωτηρίου. Ο Κύπριος στόπερ θα είναι αυτός που κατά πάσα πιθανότητα θα αντικαταστήσει τον Τεϊσέιρα και θα...

Το βέτο της Μίλα Κουνις στον Άστον Κούτσερ για ένα ταξίδι στο… διάστημα!

«Η ειρωνεία είναι ότι η κόρη μας είναι ερωτευμένη με το διάστημα, είπε η ηθοποιός

Advertorials