MC MEDIA NETWORK

January 28, 2022 Friday 14:30:38

Εγγραφή στο
Newsletter


Ο ένας μετά τον άλλον διαψεύδουν… εκφράζουν έκπληξη… δείχνουν φιάσκο!


Ο ένας μετά τον άλλον διαψεύδουν… παραθέτουν στοιχεία και δείχνουν φιάσκο όσον αφορά την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Βουλευτές, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα, ο ένας μετά τον άλλον, με δημόσιες τοποθετήσεις τους εκφράζουν έκπληξη και δίδουν εξηγήσεις για τη συμπερίληψη των ονομάτων τους. Στην πλειοψηφία τους κάνουν λόγο για λανθασμένα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, με αναφορές μέχρι και σε συνωνυμία.

Τον… χορό των διαψεύσεων άνοιξε το Σάββατο που μας πέρασε το Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους. Ήταν φυσικά μόνο η αρχή.

Ηλίας Μυριάνθους

Με αφορμή τις δηλώσεις της Πρώην Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας κυρίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη  αναφορικά με τη λίστα που έχει αποστείλει στη Βουλή  για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ)  θα ήθελα να αναφέρω τα πιο κάτω:

 1. Είναι με έκπληξη που είδα το όνομα μου να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα αυτή για το δάνειο το οποίο έχω μαζί με την σύζυγο μου και το οποίο δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ήταν μη εξυπηρετούμενο. Το δάνειο αυτό το αναφέρω και στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες στην Βουλή το οποίο είναι δημοσιευμένο και μπορεί όποιος θέλει να το μελετήσει.
 2. Στον ορισμό Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) συμπεριλαμβάνονται εκτός από Βουλευτές και Υπουργούς, Κοινοτάρχες, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και συγγενικά πρόσωπα αυτών ακόμα και εάν ήταν εγγυητές ή είχαν συνδεδεμένες εταιρείες. Η συγκεκριμένη λοιπόν λίστα περιλαμβάνει και αυτά τα πρόσωπα.
 3. Στην συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2018 παρουσία της κυρίας Γιωρκάτζη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε από την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας να αποστείλει στην Βουλή κατάλογο με τα ΠΕΠ αλλά και κόμματα και κομματικές οργανώσεις, τα οποία κατά καιρούς πήραν δάνεια με ευνοϊκούς όρους, ή έτυχαν προνομιακής διαγραφής ολόκληρων των δανείων ή μέρους αυτών.
 4. Δυστυχώς η λίστα αυτή ουδόλως ανταποκρίνεται πιστεύω στο αίτημα για πλήρη διαφάνεια όλων αυτών που εμπλέκονται στην κατάρρευση του Συνεργατισμού και των τραπεζικών σκανδάλων. Επίσης στη λίστα αυτή δεν παρουσιάζονται πρόσωπα τα οποία είχαν προβληματικά δάνεια τα οποία διαγράφησαν.
 5. Ως εκ τούτου συμφωνώ απόλυτα με το περί δικαίου αίσθημα  για πλήρη διαφάνεια, παρόλα αυτά το θέμα αυτό χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς  για να μην αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.
 6. Συνεπώς η κυρία Γιωρκάτζη μπορεί να έχει δίκαιο ότι η λίστα ετοιμάστηκε με βάση τους κανονικούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτό που της ζητήθηκε να παραδώσει ούτε και απαντά στα καυτά ερωτήματα για το ποια πολιτικά πρόσωπα έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή εμπλέκονται με τα τραπεζικά σκάνδαλα».

Μαρίνος Σιζόπουλος

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος  για τη λεγόμενη Λίστα Γιωρκάτζη, σημειώνει στη δική του δήλωση ο Μαρίνος Σιζόπουλος, υπενθυμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η διαδικασία ξεκίνησε όταν τον Δεκέμβριο του 2018 κατά τη διάρκεια συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού εκ μέρους της ΕΔΕΚ, είχε ζητήσει από την τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας να κατατεθεί ακριβώς ένας κατάλογος πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων τα οποία, εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να εξεταστεί εάν έτυχαν ενδεχομένως δανειοδότησης κατά προνομιακό τρόπο σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, μετά εκπλήξεως σήμερα διαπίστωσε ότι και το δικό του όνομα περιλαμβάνεται σε αυτήν τη λίστα για ένα υπόλοιπο 2027ευρώ που αφορά την πιστωτική του κάρτα, όταν μάλιστα το όριό της είναι 6000ευρώ και όταν όλοι γνωρίζουν ότι το υπόλοιπο σε μια πιστωτική κάρτα μπορείς να το αποπληρώσεις καταβάλλοντας αρχικά το 10%.

Με αφορμή αυτό, τονίζει, θέλει να ξεκαθαρίσει δύο πράγματα. «Το πρώτο, ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ αφού συμπεριλαμβάνονται τα ονόματά μας στη λίστα δεν έχουμε δικαίωμα, ούτε εγώ, ούτε ο συνάδελφος Ηλίας Μυριάνθους, ο οποίος στη συνέχεια θα ξεκαθαρίσει το θέμα το δικό του, να συμμετάσχουμε στην Επιτροπή.»

Καταλήγοντας σημειώνει πως ως κόμμα θα επιμείνουμε να γίνει ένας σχολαστικός έλεγχος του συνόλου των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη λίστα. «Θα πρέπει να διευκρινιστεί και να ζητηθεί αν σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνονται άτομα, πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς πρώτου βαθμού ή και ακόμα και άλλοι που εμπλέκονται στην πολιτική, που έτυχαν επιλεκτικής διαγραφής δανείου ή και ενδεχομένως και μέρος του δανείου για να μπορέσει να γίνει μια σωστή δουλειά.»

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι το δικό μου όνομα περιλαμβάνεται στη λίστα των ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου, για υπόλοιπο 3,611 ευρώ και 62 σεντ. Δηλώνω κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι ποτέ δεν είχα ούτε και έχω ΜΕΔ. Δημοσιοποιώ βεβαίωση της Τράπεζας Κύπρου περί τούτου, την οποία και θα καταθέσω στη Βουλή.

Το ποσό των 3,611 ευρώ και 62 σεντ ήταν το υπόλοιπο της πιστωτικής μου κάρτας (με πιστωτικό όριο 17.500 ευρώ),  κατά την 31.12.2018 το οποίο πλήρωσα κανονικά στην ημερομηνία εξόφλησης όπως κάνω κάθε μήνα.

Η συμπερίληψη του ονόματος του στη λίστα Γιωρκάτζη, καταφανώς λανθασμένη, γεννά ευλόγως το συμπέρασμα ότι, ανάμεσα σε λάθη και ανακρίβειες μπορεί να συγκαλυφθούν πραγματικές περιπτώσεις ΜΕΔ, ύψους ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ. Κάτι που δεν εξυπηρετεί ούτε τη διαφάνεια ούτε και τη δημόσια ζωή. Το πως, γιατί, και με ποιων την ευθύνη το όνομα μου περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα είναι κάτι που θα απαιτήσω να διερευνηθεί ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου».

Πανίκος Λεωνίδου

«Με έκπληξη έχω πληροφορηθεί πως το όνομα μου περιλαμβάνεται στη «Λίστα Γιωρκάτζη». Έχω συνάψει στεγαστικό δάνειο με την πρώην Συνεργατική (νυν ΚΕΔΙΠΕΣ), για το οποίο δηλώνω κατηγορηματικά και απερίφραστα πως ήταν και είναι εξυπηρετούμενο και έχει συμπεριληφθεί στην δήλωση μου για το πόθεν έσχες, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Βουλής και αποτελεί την αληθή εικόνα της οικονομικής μου κατάστασης.

Προς επιβεβαίωση των όσων έχω αναφέρει πιο πάνω, δημοσιοποιώ σχετικό πιστοποιητικό της τράπεζας, το οποίο θα καταθέσω στην Βουλή μαζί με τις σχετικές καταστάσεις λογαριασμών, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι καταβάλλονται ανελλιπώς όλες οι δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου. Περαιτέρω δηλώνω ότι είμαι εγγυητής σε φοιτητικό δάνειο του γιου μου, το οποίο επίσης είναι εξυπηρετούμενο και καταβάλλονται ανελλιπώς οι δόσεις .

Η συμπερίληψη του ονόματος μου στην λίστα προφανώς και είναι λανθασμένη και θα απαιτήσω να διερευνηθεί το πως και το γιατί το δικό μου όνομα έχει συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα. Δυστυχώς φαίνεται πως η «Λίστα Γιωρκάτζη» συντάχθηκε πρόχειρα ή και κακόπιστα, είναι ανακριβής και παραπλανητική.

Το πιο δυσάρεστο είναι ότι αυτά τα λάθη που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα επιτρέψουν σε πρόσωπα που πραγματικά έτυχαν ευνοϊκής, η προνομιακής μεταχείρισης, με διαγραφές δανείων και χαριστικά επιτόκια να ξεφύγουν του απαραίτητου ελέγχου».

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Η γυναίκα μου Ευριδίκη Θεοπέμπτου είχε κανονικά εξυπηρετούμενο δάνειο στη Συνεργατική στο οποίο ήμουν εγγυητής. Όπως επέβαλλε τότε ο συνεργατισμός το δάνειο συνοδευόταν με ασφάλεια ζωής για €100.000 όπως συνηθίζεται, αλλά και με εταιρεία που υπέδειξε το παράρτημα του καταστήματος της Συνεργατικής που χειρίστηκε το δάνειο.

Η γυναίκα μου πέθανε από καρκίνο στο τέλος του 2015 και ανέμενα ότι η Ασφαλιστική Εταιρεία θα ξοφλούσε το υπόλοιπο του δανείου που ανερχόταν στις €40.000 περίπου και εγώ σαν δικαιούχος θα έπαιρνα το υπόλοιπο ποσό της ασφάλειας ζωής. Τότε άρχισε και το πρόβλημα γιατί από τη μια η ασφαλιστική εταιρεία πρόβαλλε διάφορες δικαιολογίες και από την άλλη η συνεργατική δεν αναλάμβανε καμιά ευθύνη παρά το ότι αυτή είχε επιλέξει την ασφαλιστική εταιρεία.

Έκτοτε ανάθεσα σε δικηγόρο να χειριστεί την υπόθεση και προσπάθησα με επαφές και συναντήσεις στο συνεργατισμό να διασφαλίσω την εξόφληση του δανείου αλλά και το υπόλοιπο των €60.000 περίπου που είχα να παίρνω από την Ασφαλιστική Εταιρεία. Τα πράγματα δυσκόλεψαν όταν το δάνειο πωλήθηκε στην Αλταμίρα με την οποία είχα μεγάλο πρόβλημα συνεννόησης γι’ αυτό και πριν ένα χρόνο ανάθεσα σε ειδικό να βρει άκρη. Να τονίσω ότι όταν γινόταν η συζήτηση για τον συνεργατισμό στη Βουλή είχα ενημερώσει γραπτώς τον Πρόεδρο της Βουλής για την σχέση μου σαν εγγυητής του δανείου.

Αν μετά από όλη αυτή τη δημοσιότητα ανταποκριθεί τελικά η ασφαλιστική εταιρεία, για να ξοφληθεί το υπόλοιπο του δανείου και δώσει σε μένα το υπόλοιπο ποσό, δηλώνω ότι από τα λεφτά που θα πάρω θα δώσω τις €5.000 στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο εις μνήμη της γυναίκας μου. Να τονίσω ότι ήταν γνωστό στον Συνεργατισμό το πρόβλημα με την ασφαλιστική εταιρεία και ότι εγώ είχα να παίρνω λεφτά και δεν περίμενα ότι θα περιλαμβανόταν το όνομα μου στην λίστα που στάλθηκε στη Βουλή.

Ανδρέας Κυπριανού

Έχω πληροφορηθεί με έκπληξη ότι το όνομα μου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζη με δύο δάνεια.

Το ένα δάνειο με αριθμό CIF #CLZKS6 και αριθμό 0120820000826 και υπόλοιπο 43.999,35 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ και προφανώς πρόκειται για λάθος ή συνωνυμία. Το δεύτερο δάνειο με αριθμό 357023556133 και με υπόλοιπο 74.855,44 (2018) είναι εξυπηρετούμενο χωρίς καμιά καθυστερημένη δόση από την ημέρα χορήγησης του και συμπεριλαμβάνεται στο Πόθεν Έσχες που έχω κατατεθειμένο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έχω αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή από την τράπεζα που επιβεβαιώνει κατά απόλυτο τρόπο τα πιο πάνω.

Ως εκ τούτου το όνομα μου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και προς τούτο επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου.

Λυπούμαι πραγματικά για τον κατήφορο που έχει πάρει η πολιτική ζωή του τόπου που, αντί να ψάχνει αυτούς που πλούτισαν καταστρέφοντας την οικονομία του τόπου, προσπαθεί να σπιλώσει έντιμους ανθρώπους με δάνεια που θυσίασαν την ευημερία τους για να υπηρετήσουν με καθαρό μέτωπο αυτόν τον τόπο.

Κώστας Κώστα

«Στις 14/7/2020, πληροφορήθηκα από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι το όνομα μου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την οποία είχε αποστείλει στη Βουλή, η πρώην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό ειλικρινά μου προκάλεσε έκπληξη γιατί και τα δύο στεγαστικά δάνεια τα οποία είχε συνάψει η σύζυγος μου το 2007, είναι εξυπηρετούμενα. Τελικά διαπιστώθηκε ότι το όνομα μου, είναι στη λίστα αυτή για το συνολικό ποσό των 1,292 ευρώ και 91 σεντ, το οποίο αφορά υπερβάσεις σε δύο πιστωτικές κάρτες, στις 31/12/18.

Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά έχουν ξοφληθεί πριν περίπου 18 μήνες και σήμερα οι λογαριασμοί αυτοί δεν παρουσιάζουν ούτε υπερβάσεις ούτε καθυστερήσεις.

Κάνω αυτή τη δήλωση για να ξεκαθαρίσω για ποιο ακριβώς λόγο, βρέθηκε το όνομα μου σε αυτή τη λίστα και για να τον μάθει ο κόσμος αφού δεν έχω τίποτα να κρύψω.

Με τη σύζυγο μου, προσπαθούμε να είμαστε σωστοί με τις τραπεζικές μας υποχρεώσεις. Τα δάνεια όπως και τα εισοδήματα μας, αναφέρονται στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες, την οποία έχω καταθέσει στη Βουλή, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Αν θα έπρεπε να είμαι σε αυτή τη λίστα, το αφήνω στο κόσμο να το κρίνει. Θα ήταν δικαιότερο, αν στη λίστα αυτή, αναγράφονταν τα ονόματα πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, στα οποία πιθανώς να δόθηκαν χαριστικά δάνεια, τους έγιναν χαριστικές αναδιαρθρώσεις ή τους διαγράφηκαν δάνεια.»

Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου

«Αναφορικά με τη συμπερίληψη του ονόματός μου στην περιβόητη λίστα Γιωρκάτζιη, δηλώνω κατηγορηματικά, σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ότι το δάνειό μου, ημερομηνίας 22/05/2017 (11,266 ευρώ, με αριθμό 034307481010-8) είναι απόλυτα εξυπηρετούμενο, πράγμα που επιβεβαιώνεται τόσο μέσα από την ίδια τη λίστα όσο και με βεβαίωση του τραπεζικού ιδρύματος, την οποία επισυνάπτω.

Αναμένουμε ότι θα βγουν στο φως όλες οι πραγματικά παράνομες περιπτώσεις, περιλαμβάνοντας όλους όσοι:

άντλησαν δάνεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις
έτυχαν χαριστικών αναδιαρθρώσεων και ύποπτης διαγραφής χρεών
αυθαιρέτησαν με τα συμβόλαιά τους για να διαφοροποιήσουν παράνομα την αμοιβή τους
έβγαλαν χρήματα κατά την κλειστή περίοδο
ευνοήθηκαν από το κλείσιμο του Συνεργατισμού με την αναβάθμιση της αξίας των μετοχών τους στην Ελληνική Τράπεζα».

Άριστος Δαμιανού

«Δικαιολογημένα, με αφορμή τη λεγόμενη Λίστα Γιωρκάτζη, επανέρχεται η συζήτηση για την ανάγκη για διαφάνεια, την οποία όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να υπηρετούμε, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, λαϊκισμό, στο πλαίσιο της νομιμότητας και με ήθος. Έχω ενημερωθεί για τη συμπερίληψη του ονόματός μου στη λεγομένη λίστα Γιωρκάτζη, κάτι το οποίο είναι λανθασμένο και παραπλανητικό για τους πιο κάτω λόγους:

Όλα τα προσωπικά και οικογενειακά δάνεια που πλησιάζουν τις €500000 ήταν και είναι εξυπηρετούμενα και τα έχω δημοσιοποιήσει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για το Πόθεν Έσχες.

Στη Λίστα περιλαμβάνεται όντως μη εξυπηρετούμενο δάνειο, με το οποίο όμως δεν έχω σχέση εφόσον αφορά δάνειο νομικού προσώπου ιδιοκτησίας πρώην συναδέλφων δικηγόρων, ξένο προς εμένα από το 2013, οι οποίοι ανέλαβαν προσωπικά την πλήρη ευθύνη του ως πρωτοφειλέτες -εν γνώση του πιστωτικού ιδρύματος- και με απάλλαξαν γραπτώς από πάσα ευθύνη ως εγγυητή. Για το δάνειο αυτό ενημέρωσα προ πολλού γραπτώς και με τα αναγκαία πιστοποιητικά απαλλαγής ως εγγυητής -ως όφειλα- τον Πρόεδρο της Βουλής, ένεκα της ιδιότητας μου ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, τα οποία επίσης δημοσιοποιώ.

Οι λοιπές -άμεσες ή έμμεσες- αναφορές στο πρόσωπό μου αφορούν κάρτα και λογαριασμό με όριο που εκδόθηκαν πολύ πριν εκλεγώ βουλευτής, το 2007-8 και έχουν κλείσει προ πολλού ως εξοφληθέντα. Από παράλειψη της τράπεζας η κάρτα έφερε χρεωστική σημείωση για τραπεζικές χρεώσεις ύψους €19, ποσό το οποίο έσπευσα να ξοφλήσω μόλις ενημερώθηκα (επισυνάπτεται). Προφανώς εκ λάθους στη Λίστα περιλαμβάνεται και ενεργός τρεχούμενος λογαριασμός μικρού οικογενειακού παρατραβήγματος/overdraft ύψους €3000, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή είχε χρεωστικό υπόλοιπο/υπέρβαση ύψους €109. Αυτά προφανώς δεν αποτελούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια για όσους έχουν στοιχειώδη γνώση ή αντίληψη.

Είναι προφανές ότι η λεγόμενη λίστα Γιωρκάτζη συνιστά μνημείο προχειρότητας και σκοπιμότητας. Αντανακλά δε τον τρόπο με τον οποίο τύγχαναν πλημμελούς εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα τα τραπεζικά ιδρύματα. Διαπίστωση που καταγράφεται στην ομόφωνη ´Εκθεση της Βουλής για το τραπεζικό σκάνδαλο, που παραμένει ακόμα ατιμώρητο.

Η ισοπεδωτική, εσκεμμένη διαπόμπευση και ο κανιβαλισμός σε βάρος ευυπόληπτων και τίμιων ανθρώπων είναι πράξη επιλήψιμη και επικίνδυνη αφού λειτουργεί ως πλυντήριο για τους πραγματικά διεφθαρμένους και διαπλεκόμενους. Και υπάρχουν τέτοιοι και στην πολιτική. Οδηγεί στον εκφυλισμό της δημόσιας ζωής και σε ανάδειξη ως των μόνων αδιάφθορων των κάθε λογής λαϊκιστών.

Δυστυχώς, ζούμε και δρούμε σε ένα κράτος όπου η διαπλοκή, η σύγκρουση συμφέροντος και η διαφθορά αγγίζουν μέχρι και τα ανώτατα δώματα της εξουσίας, πλήττοντας καίρια τη χρηστή διοίκηση, εντείνοντας την απαξίωση και υποσκάπτοντας την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Γι’ αυτό και οι πολίτες δικαιολογημένα έχουν θυμό και αγανάκτηση.

Προσωπικά μπορώ να δω τους πολίτες στα μάτια και να πω με παρρησία ότι ποτέ και τίποτα δεν μού χαρίστηκε στη ζωή. Ούτε από τραπεζίτες ούτε από επιχειρηματίες. Ούτε σπίτια, ούτε αυτοκίνητα, ούτε ταξίδια, ούτε χρέη, ούτε δάνεια. Μακάρι όλοι όσοι συμμετέχουν στα κοινά και ασκούν εξουσία να μπορούσαν να πουν το ίδιο.»

Σκεύη Κουκουμά

«Αν είχα τύχει της οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης ή διαγραφής δανείου, τότε δεν θα είχα μη εξυπηρετούμενο δάνειο και δεν θα συμπεριλαμβανόμουν στην υπό συζήτηση λίστα», είπε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, σε δηλώσεις της στη Βουλή σε σχέση με τη συζήτηση για τη λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Η ύπαρξη στο όνομα μου γεωργικού δανείου του αποθανόντα πατέρα μου είναι καταχωρημένη στη δήλωσή μου για το Πόθεν Έσχες, η οποία είναι δημοσιευμένη και αναρτημένη στη σελίδα της Βουλής. Επιπρόσθετα, είχα ενημερώσει για την ύπαρξη του δανείου με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως προβλέπεται από το σχετικό Κανονισμό. Είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επωφεληθώ από τις νομοθεσίες για ΜΕΔ που ψήφισε η Βουλή, αφού αυτές αφορούσαν προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, ενώ το δάνειο που με αφορά είναι γεωργικό», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το δάνειο ύψους 310,000 χιλιάδων ευρώ ήταν πάντα και είναι πλήρως εξασφαλισμένο με ενυπόθηκη γεωργική γη μεγαλύτερης αξίας από το δάνειο.

«Όπως έχω ενημερώσει με δημόσια δήλωση μου πέρσι, από το 2016 καταθέσαμε από κοινού με τα αδέρφια μου, πρόταση στη Συνεργατική Τράπεζα για να αποπληρώσουμε όλα τα δάνεια του αποθανόντα πλέον πατέρα μου, με όρους που θα ήταν ευνοϊκότεροι για το Συνεργατισμό από ότι προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Ούτε ζητήθηκε ούτε δόθηκε οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση. Εντούτοις, η Συνεργατική ΚΤ δεν έδωσε ποτέ καμία απάντηση. Απευθύνθηκα στο Γενικό Ελεγκτή για να μου υποδείξει πώς να διαχειριστώ το ΜΕΔ και το ενδεχόμενο να υπήρχαν παράνομες υπερχρεώσεις. Ο Γενικός Ελεγκτής με παρέπεμψε στο Χρηματοοικονομικό Επίτροπο με υπόδειξη να ακολουθήσω τα ευρήματα του», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην έκθεση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2019, τεκμηριώνεται ότι επιβλήθηκαν στο δάνειο παράνομες υπερχρεώσεις της τάξης των 162 χιλιάδων ευρώ.

«Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος παρέπεμψε την υπόθεση στο Γενικό Εισαγγελέα για να εξετάσει το ενδεχόμενο οι υπερχρεώσεις να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Στη βάση της Έκθεσης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου απευθύνθηκα για αναδιάρθρωση του δανείου η οποία έχει ολοκληρωθεί και αρχίσαμε τη διαδικασία αποπληρωμής του», συμπλήρωσε.

Ορθώς, συνέχισε η κα. Κουκουμά, οι πολίτες ζητούν από τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα να λογοδοτούν για αυτά τα ζητήματα «και είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε για κάθε άλλη διευκρίνιση και έλεγχο όλων των πιο πάνω».

«Σημειώνω, ταυτόχρονα, ότι αν είχα τύχει της οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης ή διαγραφής δανείου, τότε δεν θα είχα μη εξυπηρετούμενο δάνειο και δεν θα συμπεριλαμβανόμουν στην υπό συζήτηση λίστα», κατέληξε.

Χριστάκης Τζιοβάνης

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για εξυπηρέτηση της διαφάνειας, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

Όλες οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Giovani που αναφέρονται στη λίστα Γιωρκάτζη,  αποπληρώνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των τραπεζών και εξυπηρετούνται με συνέπεια.  Οι  δανειακές συμβάσεις και ρυθμίσεις εταιριών του ομίλου δεν έτυχαν ποτέ οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης από τραπεζικά ιδρύματα.

Οι αριθμοί που αναγράφονται στην λίστα Γιωρκάτζη δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα:

Συγκεκριμένα, στη λίστα περιλαμβάνονται έξι δάνεια, εκ των οποίων τα τρία όχι μόνο εξυπηρετούνται κανονικά με βάση τη συμφωνία με την τράπεζα, αλλά έχουν μειωθεί κατά πολύ, έχοντας μάλιστα προπληρωμένες δόσεις αρκετών μηνών.

Τα τρία δάνεια που αναφέρονται στη λίστα με την ονομασία «Napaland Estates», είναι προϊόν κοινοπραξίας του Ομίλου με άλλη εταιρεία. Το μερίδιο χρέους, ωστόσο, που αναλογεί στον Όμιλο έχει μειωθεί σημαντικά – με πλάνο πλήρους αποπληρωμής τον Σεπτέμβριο του 2021. Το μεγαλύτερο ποσό που αναγράφεται στην λίστα αφορά εγγυήσεις, με πλάνο απαλλαγής τον Σεπτέμβριο του 2021, και σε καμία περίπτωση δεν αφορά οφειλή του ομίλου.

Η λίστα ως έχει, στηρίζεται σε στοιχεία τα οποία δεν ισχύουν σήμερα και επιπλέον στερείται επεξηγήσεων με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από το πραγματικό ζητούμενο, το οποίο θα έπρεπε να είναι η πιθανή προνομιακή μεταχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από τραπεζικά ιδρύματα και  πιθανές διαγραφές δανείων.

Προβαίνω στην παρούσα δήλωση λόγω του ότι δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό στις δανειακές συμβάσεις του ομίλου Giovani με τις τράπεζες.  Θεώρησα καθήκον μου να ξεκαθαρίσω τα πιο πάνω για λόγους ηθικής  αλλά και των αρχών βάσει των οποίων πορεύτηκα σε όλα αυτά τα χρόνια. Για όλα τα πιο πάνω και για όσες άλλες διευκρινίσεις απαιτούνται είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ.»

Γεώργιος Παπαδόπουλος

Την έκπληξη του που μια εκ των εταιρειών, στην οποία βρίσκεται μέτοχος περιλαμβάνεται στην λίστα Γιωρκάτζη, εξέφρασε ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στη Βουλή .

«Μετά εκπλήξεως πληροφορήθηκα ότι μια εκ των εταιρειών , η οποία βρίσκομαι μέτοχος περιλαμβάνεται στην λίστα Γιωρκάτζη. Παρουσιάζω επίσημη επιστολή από την Τράπεζα ότι η εταιρεία αυτή δεν έχει ούτε και ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο, πως και ποτέ δε μας έχει χαριστεί οποιοδήποτε ποσό, ούτε και ένα σεντ», κατέληξε.

Γιώργος Γεωργίου

Το δάνειο που είχε στην Τράπεζα Κύπρου ήταν εξυπηρετούμενο, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του στη Βουλή αναφορικά με τη λίστα Γιωρκάτζη.

«Πληροφορήθηκα πως και το όνομα μου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι το δάνειο που είχα στην Τράπεζα Κύπρου ήταν εξυπηρετούμενο και αυτό αναφέρεται στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες. Οι Διευθυντές του κεντρικού καταστήματος στην Λάρνακα έμειναν απορημένοι όταν χθες τους ενημέρωσα για το θέμα», ανέφερε.

Προς επιβεβαίωση τούτου, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή και θα δημοσιοποιήσει πιστοποιητικό βεβαίωσης της Τράπεζας Κύπρου μαζί με τα πιστά αντίγραφα καταστάσεων λογαριασμών όπου φαίνονται ξεκάθαρα ότι οι δόσεις του δανείου του ύψους €1.381,93 καταβάλλονταν ανελλιπώς κάθε μήνα χωρίς καμία απολύτως υπερημερία καθ΄ όλην τη διάρκεια του δανείου του, το οποίο εξοφλήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Καρούσος

«Έχω πληροφορηθεί σήμερα από δημοσιογράφο ότι το όνομα μου περιέχεται στην κατάσταση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), γνωστή ως “Λίστα Γιωρκάτζη”.

Αυτήν την στιγμή δε γνωρίζω λεπτομέρειες των στοιχείων που αναφέρονται στη λίστα.

Εκείνο που μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά είναι ότι δεν υπάρχει το οποιοδήποτε δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα προς εμένα.»

Ο ένας μετά τον άλλον διαψεύδουν… παραθέτουν στοιχεία και δείχνουν φιάσκο όσον αφορά την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη.

Βουλευτές, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα, ο ένας μετά τον άλλον, με δημόσιες τοποθετήσεις τους εκφράζουν έκπληξη και δίδουν εξηγήσεις για τη συμπερίληψη των ονομάτων τους. Στην πλειοψηφία τους κάνουν λόγο για λανθασμένα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, με αναφορές μέχρι και σε συνωνυμία.

Τον… χορό των διαψεύσεων άνοιξε το Σάββατο που μας πέρασε το Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους. Ήταν φυσικά μόνο η αρχή.

Ηλίας Μυριάνθους

Με αφορμή τις δηλώσεις της Πρώην Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας κυρίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη  αναφορικά με τη λίστα που έχει αποστείλει στη Βουλή  για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ)  θα ήθελα να αναφέρω τα πιο κάτω:

 1. Είναι με έκπληξη που είδα το όνομα μου να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα αυτή για το δάνειο το οποίο έχω μαζί με την σύζυγο μου και το οποίο δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ήταν μη εξυπηρετούμενο. Το δάνειο αυτό το αναφέρω και στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες στην Βουλή το οποίο είναι δημοσιευμένο και μπορεί όποιος θέλει να το μελετήσει.
 2. Στον ορισμό Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) συμπεριλαμβάνονται εκτός από Βουλευτές και Υπουργούς, Κοινοτάρχες, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και συγγενικά πρόσωπα αυτών ακόμα και εάν ήταν εγγυητές ή είχαν συνδεδεμένες εταιρείες. Η συγκεκριμένη λοιπόν λίστα περιλαμβάνει και αυτά τα πρόσωπα.
 3. Στην συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2018 παρουσία της κυρίας Γιωρκάτζη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε από την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας να αποστείλει στην Βουλή κατάλογο με τα ΠΕΠ αλλά και κόμματα και κομματικές οργανώσεις, τα οποία κατά καιρούς πήραν δάνεια με ευνοϊκούς όρους, ή έτυχαν προνομιακής διαγραφής ολόκληρων των δανείων ή μέρους αυτών.
 4. Δυστυχώς η λίστα αυτή ουδόλως ανταποκρίνεται πιστεύω στο αίτημα για πλήρη διαφάνεια όλων αυτών που εμπλέκονται στην κατάρρευση του Συνεργατισμού και των τραπεζικών σκανδάλων. Επίσης στη λίστα αυτή δεν παρουσιάζονται πρόσωπα τα οποία είχαν προβληματικά δάνεια τα οποία διαγράφησαν.
 5. Ως εκ τούτου συμφωνώ απόλυτα με το περί δικαίου αίσθημα  για πλήρη διαφάνεια, παρόλα αυτά το θέμα αυτό χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς  για να μην αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.
 6. Συνεπώς η κυρία Γιωρκάτζη μπορεί να έχει δίκαιο ότι η λίστα ετοιμάστηκε με βάση τους κανονικούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτό που της ζητήθηκε να παραδώσει ούτε και απαντά στα καυτά ερωτήματα για το ποια πολιτικά πρόσωπα έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή εμπλέκονται με τα τραπεζικά σκάνδαλα».

Μαρίνος Σιζόπουλος

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος  για τη λεγόμενη Λίστα Γιωρκάτζη, σημειώνει στη δική του δήλωση ο Μαρίνος Σιζόπουλος, υπενθυμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η διαδικασία ξεκίνησε όταν τον Δεκέμβριο του 2018 κατά τη διάρκεια συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού εκ μέρους της ΕΔΕΚ, είχε ζητήσει από την τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας να κατατεθεί ακριβώς ένας κατάλογος πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων τα οποία, εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να εξεταστεί εάν έτυχαν ενδεχομένως δανειοδότησης κατά προνομιακό τρόπο σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, μετά εκπλήξεως σήμερα διαπίστωσε ότι και το δικό του όνομα περιλαμβάνεται σε αυτήν τη λίστα για ένα υπόλοιπο 2027ευρώ που αφορά την πιστωτική του κάρτα, όταν μάλιστα το όριό της είναι 6000ευρώ και όταν όλοι γνωρίζουν ότι το υπόλοιπο σε μια πιστωτική κάρτα μπορείς να το αποπληρώσεις καταβάλλοντας αρχικά το 10%.

Με αφορμή αυτό, τονίζει, θέλει να ξεκαθαρίσει δύο πράγματα. «Το πρώτο, ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ αφού συμπεριλαμβάνονται τα ονόματά μας στη λίστα δεν έχουμε δικαίωμα, ούτε εγώ, ούτε ο συνάδελφος Ηλίας Μυριάνθους, ο οποίος στη συνέχεια θα ξεκαθαρίσει το θέμα το δικό του, να συμμετάσχουμε στην Επιτροπή.»

Καταλήγοντας σημειώνει πως ως κόμμα θα επιμείνουμε να γίνει ένας σχολαστικός έλεγχος του συνόλου των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη λίστα. «Θα πρέπει να διευκρινιστεί και να ζητηθεί αν σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνονται άτομα, πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς πρώτου βαθμού ή και ακόμα και άλλοι που εμπλέκονται στην πολιτική, που έτυχαν επιλεκτικής διαγραφής δανείου ή και ενδεχομένως και μέρος του δανείου για να μπορέσει να γίνει μια σωστή δουλειά.»

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι το δικό μου όνομα περιλαμβάνεται στη λίστα των ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου, για υπόλοιπο 3,611 ευρώ και 62 σεντ. Δηλώνω κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι ποτέ δεν είχα ούτε και έχω ΜΕΔ. Δημοσιοποιώ βεβαίωση της Τράπεζας Κύπρου περί τούτου, την οποία και θα καταθέσω στη Βουλή.

Το ποσό των 3,611 ευρώ και 62 σεντ ήταν το υπόλοιπο της πιστωτικής μου κάρτας (με πιστωτικό όριο 17.500 ευρώ),  κατά την 31.12.2018 το οποίο πλήρωσα κανονικά στην ημερομηνία εξόφλησης όπως κάνω κάθε μήνα.

Η συμπερίληψη του ονόματος του στη λίστα Γιωρκάτζη, καταφανώς λανθασμένη, γεννά ευλόγως το συμπέρασμα ότι, ανάμεσα σε λάθη και ανακρίβειες μπορεί να συγκαλυφθούν πραγματικές περιπτώσεις ΜΕΔ, ύψους ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ. Κάτι που δεν εξυπηρετεί ούτε τη διαφάνεια ούτε και τη δημόσια ζωή. Το πως, γιατί, και με ποιων την ευθύνη το όνομα μου περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα είναι κάτι που θα απαιτήσω να διερευνηθεί ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου».

Πανίκος Λεωνίδου

«Με έκπληξη έχω πληροφορηθεί πως το όνομα μου περιλαμβάνεται στη «Λίστα Γιωρκάτζη». Έχω συνάψει στεγαστικό δάνειο με την πρώην Συνεργατική (νυν ΚΕΔΙΠΕΣ), για το οποίο δηλώνω κατηγορηματικά και απερίφραστα πως ήταν και είναι εξυπηρετούμενο και έχει συμπεριληφθεί στην δήλωση μου για το πόθεν έσχες, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Βουλής και αποτελεί την αληθή εικόνα της οικονομικής μου κατάστασης.

Προς επιβεβαίωση των όσων έχω αναφέρει πιο πάνω, δημοσιοποιώ σχετικό πιστοποιητικό της τράπεζας, το οποίο θα καταθέσω στην Βουλή μαζί με τις σχετικές καταστάσεις λογαριασμών, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι καταβάλλονται ανελλιπώς όλες οι δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου. Περαιτέρω δηλώνω ότι είμαι εγγυητής σε φοιτητικό δάνειο του γιου μου, το οποίο επίσης είναι εξυπηρετούμενο και καταβάλλονται ανελλιπώς οι δόσεις .

Η συμπερίληψη του ονόματος μου στην λίστα προφανώς και είναι λανθασμένη και θα απαιτήσω να διερευνηθεί το πως και το γιατί το δικό μου όνομα έχει συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα. Δυστυχώς φαίνεται πως η «Λίστα Γιωρκάτζη» συντάχθηκε πρόχειρα ή και κακόπιστα, είναι ανακριβής και παραπλανητική.

Το πιο δυσάρεστο είναι ότι αυτά τα λάθη που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα επιτρέψουν σε πρόσωπα που πραγματικά έτυχαν ευνοϊκής, η προνομιακής μεταχείρισης, με διαγραφές δανείων και χαριστικά επιτόκια να ξεφύγουν του απαραίτητου ελέγχου».

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Η γυναίκα μου Ευριδίκη Θεοπέμπτου είχε κανονικά εξυπηρετούμενο δάνειο στη Συνεργατική στο οποίο ήμουν εγγυητής. Όπως επέβαλλε τότε ο συνεργατισμός το δάνειο συνοδευόταν με ασφάλεια ζωής για €100.000 όπως συνηθίζεται, αλλά και με εταιρεία που υπέδειξε το παράρτημα του καταστήματος της Συνεργατικής που χειρίστηκε το δάνειο.

Η γυναίκα μου πέθανε από καρκίνο στο τέλος του 2015 και ανέμενα ότι η Ασφαλιστική Εταιρεία θα ξοφλούσε το υπόλοιπο του δανείου που ανερχόταν στις €40.000 περίπου και εγώ σαν δικαιούχος θα έπαιρνα το υπόλοιπο ποσό της ασφάλειας ζωής. Τότε άρχισε και το πρόβλημα γιατί από τη μια η ασφαλιστική εταιρεία πρόβαλλε διάφορες δικαιολογίες και από την άλλη η συνεργατική δεν αναλάμβανε καμιά ευθύνη παρά το ότι αυτή είχε επιλέξει την ασφαλιστική εταιρεία.

Έκτοτε ανάθεσα σε δικηγόρο να χειριστεί την υπόθεση και προσπάθησα με επαφές και συναντήσεις στο συνεργατισμό να διασφαλίσω την εξόφληση του δανείου αλλά και το υπόλοιπο των €60.000 περίπου που είχα να παίρνω από την Ασφαλιστική Εταιρεία. Τα πράγματα δυσκόλεψαν όταν το δάνειο πωλήθηκε στην Αλταμίρα με την οποία είχα μεγάλο πρόβλημα συνεννόησης γι’ αυτό και πριν ένα χρόνο ανάθεσα σε ειδικό να βρει άκρη. Να τονίσω ότι όταν γινόταν η συζήτηση για τον συνεργατισμό στη Βουλή είχα ενημερώσει γραπτώς τον Πρόεδρο της Βουλής για την σχέση μου σαν εγγυητής του δανείου.

Αν μετά από όλη αυτή τη δημοσιότητα ανταποκριθεί τελικά η ασφαλιστική εταιρεία, για να ξοφληθεί το υπόλοιπο του δανείου και δώσει σε μένα το υπόλοιπο ποσό, δηλώνω ότι από τα λεφτά που θα πάρω θα δώσω τις €5.000 στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο εις μνήμη της γυναίκας μου. Να τονίσω ότι ήταν γνωστό στον Συνεργατισμό το πρόβλημα με την ασφαλιστική εταιρεία και ότι εγώ είχα να παίρνω λεφτά και δεν περίμενα ότι θα περιλαμβανόταν το όνομα μου στην λίστα που στάλθηκε στη Βουλή.

Ανδρέας Κυπριανού

Έχω πληροφορηθεί με έκπληξη ότι το όνομα μου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζη με δύο δάνεια.

Το ένα δάνειο με αριθμό CIF #CLZKS6 και αριθμό 0120820000826 και υπόλοιπο 43.999,35 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ και προφανώς πρόκειται για λάθος ή συνωνυμία. Το δεύτερο δάνειο με αριθμό 357023556133 και με υπόλοιπο 74.855,44 (2018) είναι εξυπηρετούμενο χωρίς καμιά καθυστερημένη δόση από την ημέρα χορήγησης του και συμπεριλαμβάνεται στο Πόθεν Έσχες που έχω κατατεθειμένο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έχω αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή από την τράπεζα που επιβεβαιώνει κατά απόλυτο τρόπο τα πιο πάνω.

Ως εκ τούτου το όνομα μου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και προς τούτο επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου.

Λυπούμαι πραγματικά για τον κατήφορο που έχει πάρει η πολιτική ζωή του τόπου που, αντί να ψάχνει αυτούς που πλούτισαν καταστρέφοντας την οικονομία του τόπου, προσπαθεί να σπιλώσει έντιμους ανθρώπους με δάνεια που θυσίασαν την ευημερία τους για να υπηρετήσουν με καθαρό μέτωπο αυτόν τον τόπο.

Κώστας Κώστα

«Στις 14/7/2020, πληροφορήθηκα από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι το όνομα μου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την οποία είχε αποστείλει στη Βουλή, η πρώην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό ειλικρινά μου προκάλεσε έκπληξη γιατί και τα δύο στεγαστικά δάνεια τα οποία είχε συνάψει η σύζυγος μου το 2007, είναι εξυπηρετούμενα. Τελικά διαπιστώθηκε ότι το όνομα μου, είναι στη λίστα αυτή για το συνολικό ποσό των 1,292 ευρώ και 91 σεντ, το οποίο αφορά υπερβάσεις σε δύο πιστωτικές κάρτες, στις 31/12/18.

Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά έχουν ξοφληθεί πριν περίπου 18 μήνες και σήμερα οι λογαριασμοί αυτοί δεν παρουσιάζουν ούτε υπερβάσεις ούτε καθυστερήσεις.

Κάνω αυτή τη δήλωση για να ξεκαθαρίσω για ποιο ακριβώς λόγο, βρέθηκε το όνομα μου σε αυτή τη λίστα και για να τον μάθει ο κόσμος αφού δεν έχω τίποτα να κρύψω.

Με τη σύζυγο μου, προσπαθούμε να είμαστε σωστοί με τις τραπεζικές μας υποχρεώσεις. Τα δάνεια όπως και τα εισοδήματα μας, αναφέρονται στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες, την οποία έχω καταθέσει στη Βουλή, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Αν θα έπρεπε να είμαι σε αυτή τη λίστα, το αφήνω στο κόσμο να το κρίνει. Θα ήταν δικαιότερο, αν στη λίστα αυτή, αναγράφονταν τα ονόματα πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, στα οποία πιθανώς να δόθηκαν χαριστικά δάνεια, τους έγιναν χαριστικές αναδιαρθρώσεις ή τους διαγράφηκαν δάνεια.»

Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου

«Αναφορικά με τη συμπερίληψη του ονόματός μου στην περιβόητη λίστα Γιωρκάτζιη, δηλώνω κατηγορηματικά, σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ότι το δάνειό μου, ημερομηνίας 22/05/2017 (11,266 ευρώ, με αριθμό 034307481010-8) είναι απόλυτα εξυπηρετούμενο, πράγμα που επιβεβαιώνεται τόσο μέσα από την ίδια τη λίστα όσο και με βεβαίωση του τραπεζικού ιδρύματος, την οποία επισυνάπτω.

Αναμένουμε ότι θα βγουν στο φως όλες οι πραγματικά παράνομες περιπτώσεις, περιλαμβάνοντας όλους όσοι:

άντλησαν δάνεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις
έτυχαν χαριστικών αναδιαρθρώσεων και ύποπτης διαγραφής χρεών
αυθαιρέτησαν με τα συμβόλαιά τους για να διαφοροποιήσουν παράνομα την αμοιβή τους
έβγαλαν χρήματα κατά την κλειστή περίοδο
ευνοήθηκαν από το κλείσιμο του Συνεργατισμού με την αναβάθμιση της αξίας των μετοχών τους στην Ελληνική Τράπεζα».

Άριστος Δαμιανού

«Δικαιολογημένα, με αφορμή τη λεγόμενη Λίστα Γιωρκάτζη, επανέρχεται η συζήτηση για την ανάγκη για διαφάνεια, την οποία όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να υπηρετούμε, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, λαϊκισμό, στο πλαίσιο της νομιμότητας και με ήθος. Έχω ενημερωθεί για τη συμπερίληψη του ονόματός μου στη λεγομένη λίστα Γιωρκάτζη, κάτι το οποίο είναι λανθασμένο και παραπλανητικό για τους πιο κάτω λόγους:

Όλα τα προσωπικά και οικογενειακά δάνεια που πλησιάζουν τις €500000 ήταν και είναι εξυπηρετούμενα και τα έχω δημοσιοποιήσει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για το Πόθεν Έσχες.

Στη Λίστα περιλαμβάνεται όντως μη εξυπηρετούμενο δάνειο, με το οποίο όμως δεν έχω σχέση εφόσον αφορά δάνειο νομικού προσώπου ιδιοκτησίας πρώην συναδέλφων δικηγόρων, ξένο προς εμένα από το 2013, οι οποίοι ανέλαβαν προσωπικά την πλήρη ευθύνη του ως πρωτοφειλέτες -εν γνώση του πιστωτικού ιδρύματος- και με απάλλαξαν γραπτώς από πάσα ευθύνη ως εγγυητή. Για το δάνειο αυτό ενημέρωσα προ πολλού γραπτώς και με τα αναγκαία πιστοποιητικά απαλλαγής ως εγγυητής -ως όφειλα- τον Πρόεδρο της Βουλής, ένεκα της ιδιότητας μου ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, τα οποία επίσης δημοσιοποιώ.

Οι λοιπές -άμεσες ή έμμεσες- αναφορές στο πρόσωπό μου αφορούν κάρτα και λογαριασμό με όριο που εκδόθηκαν πολύ πριν εκλεγώ βουλευτής, το 2007-8 και έχουν κλείσει προ πολλού ως εξοφληθέντα. Από παράλειψη της τράπεζας η κάρτα έφερε χρεωστική σημείωση για τραπεζικές χρεώσεις ύψους €19, ποσό το οποίο έσπευσα να ξοφλήσω μόλις ενημερώθηκα (επισυνάπτεται). Προφανώς εκ λάθους στη Λίστα περιλαμβάνεται και ενεργός τρεχούμενος λογαριασμός μικρού οικογενειακού παρατραβήγματος/overdraft ύψους €3000, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή είχε χρεωστικό υπόλοιπο/υπέρβαση ύψους €109. Αυτά προφανώς δεν αποτελούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια για όσους έχουν στοιχειώδη γνώση ή αντίληψη.

Είναι προφανές ότι η λεγόμενη λίστα Γιωρκάτζη συνιστά μνημείο προχειρότητας και σκοπιμότητας. Αντανακλά δε τον τρόπο με τον οποίο τύγχαναν πλημμελούς εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα τα τραπεζικά ιδρύματα. Διαπίστωση που καταγράφεται στην ομόφωνη ´Εκθεση της Βουλής για το τραπεζικό σκάνδαλο, που παραμένει ακόμα ατιμώρητο.

Η ισοπεδωτική, εσκεμμένη διαπόμπευση και ο κανιβαλισμός σε βάρος ευυπόληπτων και τίμιων ανθρώπων είναι πράξη επιλήψιμη και επικίνδυνη αφού λειτουργεί ως πλυντήριο για τους πραγματικά διεφθαρμένους και διαπλεκόμενους. Και υπάρχουν τέτοιοι και στην πολιτική. Οδηγεί στον εκφυλισμό της δημόσιας ζωής και σε ανάδειξη ως των μόνων αδιάφθορων των κάθε λογής λαϊκιστών.

Δυστυχώς, ζούμε και δρούμε σε ένα κράτος όπου η διαπλοκή, η σύγκρουση συμφέροντος και η διαφθορά αγγίζουν μέχρι και τα ανώτατα δώματα της εξουσίας, πλήττοντας καίρια τη χρηστή διοίκηση, εντείνοντας την απαξίωση και υποσκάπτοντας την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Γι’ αυτό και οι πολίτες δικαιολογημένα έχουν θυμό και αγανάκτηση.

Προσωπικά μπορώ να δω τους πολίτες στα μάτια και να πω με παρρησία ότι ποτέ και τίποτα δεν μού χαρίστηκε στη ζωή. Ούτε από τραπεζίτες ούτε από επιχειρηματίες. Ούτε σπίτια, ούτε αυτοκίνητα, ούτε ταξίδια, ούτε χρέη, ούτε δάνεια. Μακάρι όλοι όσοι συμμετέχουν στα κοινά και ασκούν εξουσία να μπορούσαν να πουν το ίδιο.»

Σκεύη Κουκουμά

«Αν είχα τύχει της οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης ή διαγραφής δανείου, τότε δεν θα είχα μη εξυπηρετούμενο δάνειο και δεν θα συμπεριλαμβανόμουν στην υπό συζήτηση λίστα», είπε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, σε δηλώσεις της στη Βουλή σε σχέση με τη συζήτηση για τη λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Η ύπαρξη στο όνομα μου γεωργικού δανείου του αποθανόντα πατέρα μου είναι καταχωρημένη στη δήλωσή μου για το Πόθεν Έσχες, η οποία είναι δημοσιευμένη και αναρτημένη στη σελίδα της Βουλής. Επιπρόσθετα, είχα ενημερώσει για την ύπαρξη του δανείου με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως προβλέπεται από το σχετικό Κανονισμό. Είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επωφεληθώ από τις νομοθεσίες για ΜΕΔ που ψήφισε η Βουλή, αφού αυτές αφορούσαν προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, ενώ το δάνειο που με αφορά είναι γεωργικό», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το δάνειο ύψους 310,000 χιλιάδων ευρώ ήταν πάντα και είναι πλήρως εξασφαλισμένο με ενυπόθηκη γεωργική γη μεγαλύτερης αξίας από το δάνειο.

«Όπως έχω ενημερώσει με δημόσια δήλωση μου πέρσι, από το 2016 καταθέσαμε από κοινού με τα αδέρφια μου, πρόταση στη Συνεργατική Τράπεζα για να αποπληρώσουμε όλα τα δάνεια του αποθανόντα πλέον πατέρα μου, με όρους που θα ήταν ευνοϊκότεροι για το Συνεργατισμό από ότι προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Ούτε ζητήθηκε ούτε δόθηκε οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση. Εντούτοις, η Συνεργατική ΚΤ δεν έδωσε ποτέ καμία απάντηση. Απευθύνθηκα στο Γενικό Ελεγκτή για να μου υποδείξει πώς να διαχειριστώ το ΜΕΔ και το ενδεχόμενο να υπήρχαν παράνομες υπερχρεώσεις. Ο Γενικός Ελεγκτής με παρέπεμψε στο Χρηματοοικονομικό Επίτροπο με υπόδειξη να ακολουθήσω τα ευρήματα του», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην έκθεση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2019, τεκμηριώνεται ότι επιβλήθηκαν στο δάνειο παράνομες υπερχρεώσεις της τάξης των 162 χιλιάδων ευρώ.

«Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος παρέπεμψε την υπόθεση στο Γενικό Εισαγγελέα για να εξετάσει το ενδεχόμενο οι υπερχρεώσεις να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Στη βάση της Έκθεσης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου απευθύνθηκα για αναδιάρθρωση του δανείου η οποία έχει ολοκληρωθεί και αρχίσαμε τη διαδικασία αποπληρωμής του», συμπλήρωσε.

Ορθώς, συνέχισε η κα. Κουκουμά, οι πολίτες ζητούν από τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα να λογοδοτούν για αυτά τα ζητήματα «και είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε για κάθε άλλη διευκρίνιση και έλεγχο όλων των πιο πάνω».

«Σημειώνω, ταυτόχρονα, ότι αν είχα τύχει της οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης ή διαγραφής δανείου, τότε δεν θα είχα μη εξυπηρετούμενο δάνειο και δεν θα συμπεριλαμβανόμουν στην υπό συζήτηση λίστα», κατέληξε.

Χριστάκης Τζιοβάνης

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για εξυπηρέτηση της διαφάνειας, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

Όλες οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Giovani που αναφέρονται στη λίστα Γιωρκάτζη,  αποπληρώνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των τραπεζών και εξυπηρετούνται με συνέπεια.  Οι  δανειακές συμβάσεις και ρυθμίσεις εταιριών του ομίλου δεν έτυχαν ποτέ οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης από τραπεζικά ιδρύματα.

Οι αριθμοί που αναγράφονται στην λίστα Γιωρκάτζη δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα:

Συγκεκριμένα, στη λίστα περιλαμβάνονται έξι δάνεια, εκ των οποίων τα τρία όχι μόνο εξυπηρετούνται κανονικά με βάση τη συμφωνία με την τράπεζα, αλλά έχουν μειωθεί κατά πολύ, έχοντας μάλιστα προπληρωμένες δόσεις αρκετών μηνών.

Τα τρία δάνεια που αναφέρονται στη λίστα με την ονομασία «Napaland Estates», είναι προϊόν κοινοπραξίας του Ομίλου με άλλη εταιρεία. Το μερίδιο χρέους, ωστόσο, που αναλογεί στον Όμιλο έχει μειωθεί σημαντικά – με πλάνο πλήρους αποπληρωμής τον Σεπτέμβριο του 2021. Το μεγαλύτερο ποσό που αναγράφεται στην λίστα αφορά εγγυήσεις, με πλάνο απαλλαγής τον Σεπτέμβριο του 2021, και σε καμία περίπτωση δεν αφορά οφειλή του ομίλου.

Η λίστα ως έχει, στηρίζεται σε στοιχεία τα οποία δεν ισχύουν σήμερα και επιπλέον στερείται επεξηγήσεων με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από το πραγματικό ζητούμενο, το οποίο θα έπρεπε να είναι η πιθανή προνομιακή μεταχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από τραπεζικά ιδρύματα και  πιθανές διαγραφές δανείων.

Προβαίνω στην παρούσα δήλωση λόγω του ότι δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό στις δανειακές συμβάσεις του ομίλου Giovani με τις τράπεζες.  Θεώρησα καθήκον μου να ξεκαθαρίσω τα πιο πάνω για λόγους ηθικής  αλλά και των αρχών βάσει των οποίων πορεύτηκα σε όλα αυτά τα χρόνια. Για όλα τα πιο πάνω και για όσες άλλες διευκρινίσεις απαιτούνται είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ.»

Γεώργιος Παπαδόπουλος

Την έκπληξη του που μια εκ των εταιρειών, στην οποία βρίσκεται μέτοχος περιλαμβάνεται στην λίστα Γιωρκάτζη, εξέφρασε ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στη Βουλή .

«Μετά εκπλήξεως πληροφορήθηκα ότι μια εκ των εταιρειών , η οποία βρίσκομαι μέτοχος περιλαμβάνεται στην λίστα Γιωρκάτζη. Παρουσιάζω επίσημη επιστολή από την Τράπεζα ότι η εταιρεία αυτή δεν έχει ούτε και ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο, πως και ποτέ δε μας έχει χαριστεί οποιοδήποτε ποσό, ούτε και ένα σεντ», κατέληξε.

Γιώργος Γεωργίου

Το δάνειο που είχε στην Τράπεζα Κύπρου ήταν εξυπηρετούμενο, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του στη Βουλή αναφορικά με τη λίστα Γιωρκάτζη.

«Πληροφορήθηκα πως και το όνομα μου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι το δάνειο που είχα στην Τράπεζα Κύπρου ήταν εξυπηρετούμενο και αυτό αναφέρεται στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες. Οι Διευθυντές του κεντρικού καταστήματος στην Λάρνακα έμειναν απορημένοι όταν χθες τους ενημέρωσα για το θέμα», ανέφερε.

Προς επιβεβαίωση τούτου, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή και θα δημοσιοποιήσει πιστοποιητικό βεβαίωσης της Τράπεζας Κύπρου μαζί με τα πιστά αντίγραφα καταστάσεων λογαριασμών όπου φαίνονται ξεκάθαρα ότι οι δόσεις του δανείου του ύψους €1.381,93 καταβάλλονταν ανελλιπώς κάθε μήνα χωρίς καμία απολύτως υπερημερία καθ΄ όλην τη διάρκεια του δανείου του, το οποίο εξοφλήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Καρούσος

«Έχω πληροφορηθεί σήμερα από δημοσιογράφο ότι το όνομα μου περιέχεται στην κατάσταση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), γνωστή ως “Λίστα Γιωρκάτζη”.

Αυτήν την στιγμή δε γνωρίζω λεπτομέρειες των στοιχείων που αναφέρονται στη λίστα.

Εκείνο που μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά είναι ότι δεν υπάρχει το οποιοδήποτε δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα προς εμένα.»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Επιστρέφει στο Προεδρικό ο Κούσιος… Αναλαμβάνει τη θέση του Βασίλη Πάλμα

Επιστρέφει στο Προεδρικό ο Κούσιος - Στην θέση του Βασίλη Πάλμα που υπέβαλε χθες παραίτηση Ένας παλιός γνώρισμος στο Προεδρικό Μέγαρο... Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ασκώντας τις...

MC MEDIA NETWORK

Από το Μίλαν – Γιουβέντους σε «ΠΑΠ» και Τσίρειο

Ο Ιταλός Di Paolo Aleandro έρχεται στην Κύπρο και θα είναι στο VAR σε δύο αγώνες και συγκεκριμένα στο Ανόρθωση – Ομόνοια και στο...

Η Βαλέρια Λάτσιου έγινε 14 και είναι ίδια η Ελένη Μενεγάκη! (pic)

Οι ευχές στην κόρη της Βαλέρια Η Ελένη Μενεγάκη αγαπά πολύ τα παιδιά της και δε σταματά να το μοιράζεται μαζί μας! Σήμερα, είναι μια ξεχωριστή...

Κόντρα άνευ προηγουμένου: Έξαλλος ο Μαυρικίου με την Ευσταθίου! Τον έσφαξε με το γάντι η απάντηση της ηθοποιού (Photos)

Κόντρα δηλώσεων ξέσπασε στη κυπριακή showbiz Η δημοφιλής ηθοποιός Έλενα Ευσταθίου η οποία αρκετά συχνά σχολιάζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο μέσα από το...

MC MEDIA NETWORK

Από το Μίλαν – Γιουβέντους σε «ΠΑΠ» και Τσίρειο

Ο Ιταλός Di Paolo Aleandro έρχεται στην Κύπρο και θα είναι στο VAR σε δύο αγώνες και συγκεκριμένα στο Ανόρθωση – Ομόνοια και στο...

Η Βαλέρια Λάτσιου έγινε 14 και είναι ίδια η Ελένη Μενεγάκη! (pic)

Οι ευχές στην κόρη της Βαλέρια Η Ελένη Μενεγάκη αγαπά πολύ τα παιδιά της και δε σταματά να το μοιράζεται μαζί μας! Σήμερα, είναι μια ξεχωριστή...

Κόντρα άνευ προηγουμένου: Έξαλλος ο Μαυρικίου με την Ευσταθίου! Τον έσφαξε με το γάντι η απάντηση της ηθοποιού (Photos)

Κόντρα δηλώσεων ξέσπασε στη κυπριακή showbiz Η δημοφιλής ηθοποιός Έλενα Ευσταθίου η οποία αρκετά συχνά σχολιάζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο μέσα από το...

Lifestyle

Lifestyle

Αξιολογεί καθημερινά το «test to stay» η ΠΟΕΔ. «Είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις διευθύνσεις»

Η ΠΟΕΔ παρακολουθεί και αξιολογεί καθημερινά το μέτρο «test to stay», λέει η Πρόεδρός της Η ΠΟΕΔ παρακολουθεί και αξιολογεί καθημερινά το νέο μέτρο του...

Η Βαλέρια Λάτσιου έγινε 14 και είναι ίδια η Ελένη Μενεγάκη! (pic)

Οι ευχές στην κόρη της Βαλέρια Η Ελένη Μενεγάκη αγαπά πολύ τα παιδιά της και δε σταματά να το μοιράζεται μαζί μας! Σήμερα, είναι μια ξεχωριστή...

Από το Μίλαν – Γιουβέντους σε «ΠΑΠ» και Τσίρειο

Ο Ιταλός Di Paolo Aleandro έρχεται στην Κύπρο και θα είναι στο VAR σε δύο αγώνες και συγκεκριμένα στο Ανόρθωση – Ομόνοια και στο...

Advertorials