MC MEDIA NETWORK

April 20, 2021 Tuesday 20:37:52

Εγγραφή στο
Newsletter

Νίκος Νουρής στη CT: Οι θεσμοί οφείλουν να σταθούν στο ύψος τους

«Το στοίχημα σήμερα δεν είναι ποιος θα βγει στον αφρό. Το στοίχημα είναι πρώτα να μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο». Αυτά τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της κοινωνίας στα φαινόμενα διαφθοράς και υποστηρίζει ότι «ο πολίτης έχει και κρίση και κατανόηση. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι είναι ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον πολιτών για τα νέα στεγαστικά σχέδια, επιδόματα και κίνητρα για αναζωογόνηση της υπαίθρου, των ορεινών, ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών, που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Ο κ. Νουρής μιλά επίσης για το μεταναστευτικό, τις προετοιμασίες για τις βουλευτικές εκλογές και για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Εξαγγείλατε πρόσφατα, νέα στεγαστικά σχέδια, επιδόματα και κίνητρα για αναζωογόνηση της υπαίθρου, των ορεινών, ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών. Υπάρχει ενδιαφέρον για επιστροφή στην ύπαιθρο;

Οι πρώτες αντιδράσεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές και το ενδιαφέρον για πληροφόρηση των λεπτομερειών των σχεδίων πολύ μεγάλο. Ήδη τα τηλεφωνικά κέντρα του Υπουργείου κατακλύζονται από ερωτήματα πολιτών, κυρίως νέων ανθρώπων. Αυτό άλλωστε ήταν και είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Να προσελκύσουμε τους νέους μας και να τους βοηθήσουμε να επιλέξουν σαν χώρο μόνιμης διαμονής την ύπαιθρο.

Έχουμε ξεκινήσει επισκέψεις στην ύπαιθρο για ενημέρωση των Κοινοταρχών. Φαίνεται ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τα Σχέδια και την όλη προσπάθεια, η οποία ευελπιστούμε ότι θα αποδώσει σύντομα καρπούς.

Κλειδί για την επιτυχία της προσπάθειας στήριξης της υπαίθρου είναι η διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας. Υπάρχουν ανάγκες απασχόλησης σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές;

Σήμερα παρατηρείται αποψίλωση στην ύπαιθρο σε όλους τους τομείς. Η μαζική φυγή των κατοίκων μοιραία και αναπόφευκτα οδήγησε σε μαρασμό όχι μόνο τις Κοινότητες μας, αλλά και τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Αυτή η εικόνα δεν μπορεί να αναστραφεί από την μια μέρα στην άλλη. Αυτή την ώρα προέχει η επιστροφή των ανθρώπων πίσω στην ύπαιθρο. Χωρίς κατοίκους κανένας δεν επενδύει. Ούτε και το κράτος δεν μπορεί να ξανανοίξει σχολεία και βρεφοκομικούς σταθμούς, να κτίσει πολιτιστικά κέντρα και μουσεία ακόμα και ιατρεία. Όλα αυτά θα γίνουν με την επανεγκατάσταση κόσμου, οπότε και θα ενεργοποιηθεί μαζί και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Η προσπάθεια μας είναι εξαιρετικά στοχευμένη και γι’ αυτό άλλωστε οι παροχές είναι γενναιόδωρες, με τα κριτήρια να επιτρέπουν την αξιοποίηση των σχεδίων από μεγάλο αριθμό οικογενειών αλλά και μονήρηδων ανθρώπων.

Θα μπορούσε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην όλη προσπάθεια, ώστε να προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής σε ορεινές, ακριτικές και απομακρυσμένες κοινότητες;

Σαφέστατα μια ενδεχόμενη ψήφιση των Νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ήταν η καταλληλότερη ένεση στην προσπάθεια για αναζωογόνηση των περιοχών της υπαίθρου. Αυτή θεωρώ είναι η πιο ενδεδειγμένη χρονικά στιγμή για την αλλαγή. Είναι η καταλληλότερη συγκυρία για να δοθεί μια ανάσα σε ορεινές, ακριτικές και απομακρυσμένες κοινότητες, αποτρέποντας την ερήμωση και την αστυφιλία.

Πώς επηρεάζει η μεταρρύθμιση τους πολίτες, ιδίως των Κοινοτήτων;

Η πρόταση για τη μεταρρύθμιση ετοιμάστηκε στη βάση τεχνοοικονομικής μελέτης που δείχνει ξεκάθαρα πως οι εξοικονομήσεις θα είναι και μεγάλες και εξαιρετικά υποβοηθητικές προς τους πολίτες. Πολλές υπηρεσίες συνενώνονται, τα δημοτικά τέλη μειώνονται δραστικά υπέρ των πολιτών, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εκτοξεύεται κατακόρυφα. Αυτό όμως που πρέπει να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις μικρές σε μέγεθος Κοινότητες που συμμετέχουν στη μεταρρύθμιση, είναι πως τερματίζεται πλέον η αδυναμία τους για την εκτέλεση έργων και προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών προς τους κατοίκους τους.

Το υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλει άμεσα αλλαγή. Τα οφέλη και πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ενοποίηση Δήμων και Κοινοτήτων και τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, θα αφήσουν τον σημερινό τρόπο λειτουργίας της στις κακές θύμησες του παρελθόντος.

Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πόσο αποκλίνουν από τη φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης, που στηρίχθηκε σε μελέτες ειδικών, οι αλλαγές που επήλθαν; Η πρόταση προέβλεπε 14 Δήμους, τα κόμματα ζήτησαν 20, τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή στους 17 Δήμους;

Οι μελέτες κατέδειξαν σαν ιδανικό σενάριο τους 14 Δήμους που θα δημιουργούνταν με τη συνένωση των 30 υφιστάμενων Δήμων και 24 Κοινοτήτων. Μέσα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς διαφάνηκε η επιθυμία να πάμε σε 17 Δήμους. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα χρειάστηκε να ενσωματώσουμε αντί 24, 50 Κοινότητες ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη κρίσιμη πληθυσμιακή μάζα. Αυτό το σενάριο καταθέσαμε στη Βουλή και αυτό υποστηρίζουμε, όχι γιατί είμαστε δογματικοί, αλλά γιατί το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης σε 20 Δήμους χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα τόσο της μεταρρύθμισης όσο και των νέων οντοτήτων.  Πρόσθετα, η αύξηση από 17 σε 20, όπως προτάθηκε από την πλειοψηφία των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, αφορά στη δημιουργία τριών νέων «μοναχικών» Δήμων κάτι που επίσης συγκρούεται με τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης και το καθιστά επικίνδυνο για το μέλλον αυτών των οντοτήτων. Θέλω να ελπίζω ότι με την επάνοδο μας στη συζήτηση στη Βουλή τις προσεχείς μέρες, μόλις ληφθεί η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τη δεύτερη εισήγηση της πλειοψηφίας για διενέργεια δημοψηφισμάτων, θα γίνουν δεύτερες σκέψεις.

Χρονικά πότε τοποθετείτε την κατάληξη της προσπάθειας; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κατάληξη σύντομα στη Βουλή ή θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές; 

Το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει ψήφιση πριν τις Βουλευτικές εκλογές. Ήδη όμως είναι φανερό ότι οι εκλογές επηρεάζουν τις θέσεις και τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Εμείς θέλουμε μια ορθολογιστική, σωστή και κυρίως βιώσιμη μεταρρύθμιση. Αυτό έχει σημασία για την Κυβέρνηση και αυτό πρέπει να είναι το προϊόν της απόφασης της Βουλής έστω και αν αυτό σημαίνει μια ολιγόμηνη καθυστέρηση.

Η Υπηρεσία Εκλογών υπάγεται στο υπουργείο σας. Πόσο επηρεάζει η πανδημία τους σχεδιασμούς;

Οι φετινές εκλογές θα είναι όντως πολύ διαφορετικές από κάθε άποψη. Είναι γεγονός ότι η προετοιμασία για τη διενέργεια εκλογών εν καιρώ πανδημίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ευθύνη για το Υπουργείο μας. Λαμβάνονται μέτρα για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, έγινε σχεδιασμός για τον τρόπο λειτουργίας των εκλογικών κέντρων, ενώ επεξεργαζόμαστε σενάρια κατανομής των εκλογέων ανά εκλογικό κέντρο στη βάση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Στόχος είναι να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία ομαλά και με ασφάλεια   τόσο για την υγεία των εκλογέων όσο και του προσωπικού.

Οφείλω να δηλώσω ότι μέχρι στιγμής η συνεργασία και η συνδρομή των κομμάτων στους σχεδιασμούς μας είναι υποβοηθητική και οι ενδείξεις συνηγορούν ότι έτσι θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές.

Υπάρχει ενδιαφέρον για εγγραφή νέων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους;

Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να μπορέσει κάποιος να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, λήγει στις 2 Απριλίου. Παράταση τριών εβδομάδων δόθηκε για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, δηλαδή μέχρι τις 23 Απριλίου. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων μέχρι στιγμής είναι 543.378 και αναμένεται να αυξηθεί εντός του επόμενου διαστήματος.

Τα φαινόμενα διαφθοράς έχουν κλονίσει τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς. Σχολιάστε.

Είναι κοινά παραδεκτό πως τα φαινόμενα διαφθοράς οδήγησαν, όχι άδικα στην πλήρη απαξίωση των πολιτικών από τους πολίτες. Σήμερα η κοινωνία εμφανίζεται ισοπεδωτική απέναντι στους πολιτικούς. Το στοίχημα σήμερα δεν είναι ποιος θα βγει στον αφρό. Το στοίχημα είναι πρώτα να μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Ο πολίτης έχει και κρίση και κατανόηση. Δικαιωματικά, όμως, με τα όσα είδε και άκουσε, ζητά απόδοση ευθυνών. Οι θεσμοί οφείλουν να σταθούν στο ύψος τους. Οφείλουν να κρατήσουν ψηλά το λάβαρο της δικαιοσύνης, μακριά από τα κομματικά μαγειρεία. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως η ώριμη κυπριακή κοινωνία έχει το αισθητήριο να αντιλαμβάνεται την αλλαγή και την μετάβαση σε μια καλύτερη εποχή.

Ο πολιτικός Νίκος Νουρής πώς πιστεύει ότι μπορεί να ανακτηθεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης;

Ο πολιτικός Νίκος Νουρής ποτέ δεν συμβιβάστηκε με σαθρές καταστάσεις. Θα συνεχίσω να είμαι αυτός που είμαι και να εργάζομαι για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολιτών από τη θέση που σήμερα αξιώθηκα να κατέχω. Μόνο έτσι θα καλλιεργηθεί και θα ανακτηθεί η σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στο Πουρνάρα μοιάζει με βόμβα που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα εκραγεί, σαν αποτέλεσμα του υπερπληθυσμού.

Το Κέντρο πρώτης υποδοχής στον Πουρνάρα δεν είναι βόμβα. Είναι ο χώρος συνάθροισης των υπέρμετρα αυξημένων μεταναστευτικών ροών που φτάνουν παράνομα στο νησί μας. Κτίσαμε ένα Κέντρο για 500 άτομα, διπλασιάσαμε τη χωρητικότητα του, αλλά η συνεχής προώθηση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία μέσω κατεχομένων δημιούργησε ένα υπερπληθυσμό στο Κέντρο. Είναι σημαντικό να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα του προβλήματος και τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ενεργεί εργαλειοποιώντας τους μετανάστες.

Υπάρχει κάτι νεότερο για το νέο κέντρο υποδοχής; Πότε θα είναι έτοιμο;

Το νέο Κέντρο θα ολοκληρωθεί σύντομα. Αλλά να τονίσω ότι  η δημιουργία νέων Κέντρων δεν είναι η λύση. Λύση είναι η παρεμπόδιση της εισόδου στη Δημοκρατία παράνομων μεταναστών με ιδιαίτερη αναφορά σε αυτούς που οι αιτήσεις τους χαρακτηρίζονται σαν προδήλως αβάσιμες, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων άσυλου και η ακόμα ταχύτερη επιστροφή τους είτε στις χώρες προέλευσης είτε στις χώρες καταγωγής τους. Έχουμε ήδη δομήσει μια συγκροτημένη διαδικασία ταχύρρυθμης εξέτασης των αιτήσεων, έχουμε ενισχύσει το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας με 10 Δικαστές, ετοιμάζουμε το νέο Κέντρο φιλοξενίας, έχουμε συμφωνήσει τις διαδικασίες επιστροφών με την Ευρωπαϊκή υπηρεσία για τις επιστροφές, την FRONTEX.

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, αλλά δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή. Ήδη τον Γενάρη εκδώσαμε πέραν των 650 απορριπτικών αιτήσεων και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό σε μια προσπάθεια να μειώσουμε το τεράστιο απόθεμα των 20,000 εκκρεμουσών αιτήσεων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε σωστά τους πραγματικά έχοντες ανάγκη στήριξης.

«Το στοίχημα σήμερα δεν είναι ποιος θα βγει στον αφρό. Το στοίχημα είναι πρώτα να μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο». Αυτά τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της κοινωνίας στα φαινόμενα διαφθοράς και υποστηρίζει ότι «ο πολίτης έχει και κρίση και κατανόηση. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι είναι ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον πολιτών για τα νέα στεγαστικά σχέδια, επιδόματα και κίνητρα για αναζωογόνηση της υπαίθρου, των ορεινών, ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών, που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Ο κ. Νουρής μιλά επίσης για το μεταναστευτικό, τις προετοιμασίες για τις βουλευτικές εκλογές και για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εξαγγείλατε πρόσφατα, νέα στεγαστικά σχέδια, επιδόματα και κίνητρα για αναζωογόνηση της υπαίθρου, των ορεινών, ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών. Υπάρχει ενδιαφέρον για επιστροφή στην ύπαιθρο;

Οι πρώτες αντιδράσεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές και το ενδιαφέρον για πληροφόρηση των λεπτομερειών των σχεδίων πολύ μεγάλο. Ήδη τα τηλεφωνικά κέντρα του Υπουργείου κατακλύζονται από ερωτήματα πολιτών, κυρίως νέων ανθρώπων. Αυτό άλλωστε ήταν και είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Να προσελκύσουμε τους νέους μας και να τους βοηθήσουμε να επιλέξουν σαν χώρο μόνιμης διαμονής την ύπαιθρο.

Έχουμε ξεκινήσει επισκέψεις στην ύπαιθρο για ενημέρωση των Κοινοταρχών. Φαίνεται ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τα Σχέδια και την όλη προσπάθεια, η οποία ευελπιστούμε ότι θα αποδώσει σύντομα καρπούς.

Κλειδί για την επιτυχία της προσπάθειας στήριξης της υπαίθρου είναι η διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας. Υπάρχουν ανάγκες απασχόλησης σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές;

Σήμερα παρατηρείται αποψίλωση στην ύπαιθρο σε όλους τους τομείς. Η μαζική φυγή των κατοίκων μοιραία και αναπόφευκτα οδήγησε σε μαρασμό όχι μόνο τις Κοινότητες μας, αλλά και τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Αυτή η εικόνα δεν μπορεί να αναστραφεί από την μια μέρα στην άλλη. Αυτή την ώρα προέχει η επιστροφή των ανθρώπων πίσω στην ύπαιθρο. Χωρίς κατοίκους κανένας δεν επενδύει. Ούτε και το κράτος δεν μπορεί να ξανανοίξει σχολεία και βρεφοκομικούς σταθμούς, να κτίσει πολιτιστικά κέντρα και μουσεία ακόμα και ιατρεία. Όλα αυτά θα γίνουν με την επανεγκατάσταση κόσμου, οπότε και θα ενεργοποιηθεί μαζί και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Η προσπάθεια μας είναι εξαιρετικά στοχευμένη και γι’ αυτό άλλωστε οι παροχές είναι γενναιόδωρες, με τα κριτήρια να επιτρέπουν την αξιοποίηση των σχεδίων από μεγάλο αριθμό οικογενειών αλλά και μονήρηδων ανθρώπων.

Θα μπορούσε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην όλη προσπάθεια, ώστε να προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής σε ορεινές, ακριτικές και απομακρυσμένες κοινότητες;

Σαφέστατα μια ενδεχόμενη ψήφιση των Νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ήταν η καταλληλότερη ένεση στην προσπάθεια για αναζωογόνηση των περιοχών της υπαίθρου. Αυτή θεωρώ είναι η πιο ενδεδειγμένη χρονικά στιγμή για την αλλαγή. Είναι η καταλληλότερη συγκυρία για να δοθεί μια ανάσα σε ορεινές, ακριτικές και απομακρυσμένες κοινότητες, αποτρέποντας την ερήμωση και την αστυφιλία.

Πώς επηρεάζει η μεταρρύθμιση τους πολίτες, ιδίως των Κοινοτήτων;

Η πρόταση για τη μεταρρύθμιση ετοιμάστηκε στη βάση τεχνοοικονομικής μελέτης που δείχνει ξεκάθαρα πως οι εξοικονομήσεις θα είναι και μεγάλες και εξαιρετικά υποβοηθητικές προς τους πολίτες. Πολλές υπηρεσίες συνενώνονται, τα δημοτικά τέλη μειώνονται δραστικά υπέρ των πολιτών, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εκτοξεύεται κατακόρυφα. Αυτό όμως που πρέπει να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις μικρές σε μέγεθος Κοινότητες που συμμετέχουν στη μεταρρύθμιση, είναι πως τερματίζεται πλέον η αδυναμία τους για την εκτέλεση έργων και προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών προς τους κατοίκους τους.

Το υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλει άμεσα αλλαγή. Τα οφέλη και πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ενοποίηση Δήμων και Κοινοτήτων και τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, θα αφήσουν τον σημερινό τρόπο λειτουργίας της στις κακές θύμησες του παρελθόντος.

Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πόσο αποκλίνουν από τη φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης, που στηρίχθηκε σε μελέτες ειδικών, οι αλλαγές που επήλθαν; Η πρόταση προέβλεπε 14 Δήμους, τα κόμματα ζήτησαν 20, τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή στους 17 Δήμους;

Οι μελέτες κατέδειξαν σαν ιδανικό σενάριο τους 14 Δήμους που θα δημιουργούνταν με τη συνένωση των 30 υφιστάμενων Δήμων και 24 Κοινοτήτων. Μέσα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς διαφάνηκε η επιθυμία να πάμε σε 17 Δήμους. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα χρειάστηκε να ενσωματώσουμε αντί 24, 50 Κοινότητες ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη κρίσιμη πληθυσμιακή μάζα. Αυτό το σενάριο καταθέσαμε στη Βουλή και αυτό υποστηρίζουμε, όχι γιατί είμαστε δογματικοί, αλλά γιατί το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης σε 20 Δήμους χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα τόσο της μεταρρύθμισης όσο και των νέων οντοτήτων.  Πρόσθετα, η αύξηση από 17 σε 20, όπως προτάθηκε από την πλειοψηφία των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, αφορά στη δημιουργία τριών νέων «μοναχικών» Δήμων κάτι που επίσης συγκρούεται με τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης και το καθιστά επικίνδυνο για το μέλλον αυτών των οντοτήτων. Θέλω να ελπίζω ότι με την επάνοδο μας στη συζήτηση στη Βουλή τις προσεχείς μέρες, μόλις ληφθεί η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τη δεύτερη εισήγηση της πλειοψηφίας για διενέργεια δημοψηφισμάτων, θα γίνουν δεύτερες σκέψεις.

Χρονικά πότε τοποθετείτε την κατάληξη της προσπάθειας; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κατάληξη σύντομα στη Βουλή ή θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές; 

Το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει ψήφιση πριν τις Βουλευτικές εκλογές. Ήδη όμως είναι φανερό ότι οι εκλογές επηρεάζουν τις θέσεις και τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Εμείς θέλουμε μια ορθολογιστική, σωστή και κυρίως βιώσιμη μεταρρύθμιση. Αυτό έχει σημασία για την Κυβέρνηση και αυτό πρέπει να είναι το προϊόν της απόφασης της Βουλής έστω και αν αυτό σημαίνει μια ολιγόμηνη καθυστέρηση.

Η Υπηρεσία Εκλογών υπάγεται στο υπουργείο σας. Πόσο επηρεάζει η πανδημία τους σχεδιασμούς;

Οι φετινές εκλογές θα είναι όντως πολύ διαφορετικές από κάθε άποψη. Είναι γεγονός ότι η προετοιμασία για τη διενέργεια εκλογών εν καιρώ πανδημίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ευθύνη για το Υπουργείο μας. Λαμβάνονται μέτρα για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, έγινε σχεδιασμός για τον τρόπο λειτουργίας των εκλογικών κέντρων, ενώ επεξεργαζόμαστε σενάρια κατανομής των εκλογέων ανά εκλογικό κέντρο στη βάση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Στόχος είναι να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία ομαλά και με ασφάλεια   τόσο για την υγεία των εκλογέων όσο και του προσωπικού.

Οφείλω να δηλώσω ότι μέχρι στιγμής η συνεργασία και η συνδρομή των κομμάτων στους σχεδιασμούς μας είναι υποβοηθητική και οι ενδείξεις συνηγορούν ότι έτσι θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές.

Υπάρχει ενδιαφέρον για εγγραφή νέων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους;

Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να μπορέσει κάποιος να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, λήγει στις 2 Απριλίου. Παράταση τριών εβδομάδων δόθηκε για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, δηλαδή μέχρι τις 23 Απριλίου. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων μέχρι στιγμής είναι 543.378 και αναμένεται να αυξηθεί εντός του επόμενου διαστήματος.

Τα φαινόμενα διαφθοράς έχουν κλονίσει τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς. Σχολιάστε.

Είναι κοινά παραδεκτό πως τα φαινόμενα διαφθοράς οδήγησαν, όχι άδικα στην πλήρη απαξίωση των πολιτικών από τους πολίτες. Σήμερα η κοινωνία εμφανίζεται ισοπεδωτική απέναντι στους πολιτικούς. Το στοίχημα σήμερα δεν είναι ποιος θα βγει στον αφρό. Το στοίχημα είναι πρώτα να μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Ο πολίτης έχει και κρίση και κατανόηση. Δικαιωματικά, όμως, με τα όσα είδε και άκουσε, ζητά απόδοση ευθυνών. Οι θεσμοί οφείλουν να σταθούν στο ύψος τους. Οφείλουν να κρατήσουν ψηλά το λάβαρο της δικαιοσύνης, μακριά από τα κομματικά μαγειρεία. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως η ώριμη κυπριακή κοινωνία έχει το αισθητήριο να αντιλαμβάνεται την αλλαγή και την μετάβαση σε μια καλύτερη εποχή.

Ο πολιτικός Νίκος Νουρής πώς πιστεύει ότι μπορεί να ανακτηθεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης;

Ο πολιτικός Νίκος Νουρής ποτέ δεν συμβιβάστηκε με σαθρές καταστάσεις. Θα συνεχίσω να είμαι αυτός που είμαι και να εργάζομαι για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολιτών από τη θέση που σήμερα αξιώθηκα να κατέχω. Μόνο έτσι θα καλλιεργηθεί και θα ανακτηθεί η σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στο Πουρνάρα μοιάζει με βόμβα που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα εκραγεί, σαν αποτέλεσμα του υπερπληθυσμού.

Το Κέντρο πρώτης υποδοχής στον Πουρνάρα δεν είναι βόμβα. Είναι ο χώρος συνάθροισης των υπέρμετρα αυξημένων μεταναστευτικών ροών που φτάνουν παράνομα στο νησί μας. Κτίσαμε ένα Κέντρο για 500 άτομα, διπλασιάσαμε τη χωρητικότητα του, αλλά η συνεχής προώθηση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία μέσω κατεχομένων δημιούργησε ένα υπερπληθυσμό στο Κέντρο. Είναι σημαντικό να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα του προβλήματος και τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ενεργεί εργαλειοποιώντας τους μετανάστες.

Υπάρχει κάτι νεότερο για το νέο κέντρο υποδοχής; Πότε θα είναι έτοιμο;

Το νέο Κέντρο θα ολοκληρωθεί σύντομα. Αλλά να τονίσω ότι  η δημιουργία νέων Κέντρων δεν είναι η λύση. Λύση είναι η παρεμπόδιση της εισόδου στη Δημοκρατία παράνομων μεταναστών με ιδιαίτερη αναφορά σε αυτούς που οι αιτήσεις τους χαρακτηρίζονται σαν προδήλως αβάσιμες, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων άσυλου και η ακόμα ταχύτερη επιστροφή τους είτε στις χώρες προέλευσης είτε στις χώρες καταγωγής τους. Έχουμε ήδη δομήσει μια συγκροτημένη διαδικασία ταχύρρυθμης εξέτασης των αιτήσεων, έχουμε ενισχύσει το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας με 10 Δικαστές, ετοιμάζουμε το νέο Κέντρο φιλοξενίας, έχουμε συμφωνήσει τις διαδικασίες επιστροφών με την Ευρωπαϊκή υπηρεσία για τις επιστροφές, την FRONTEX.

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, αλλά δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή. Ήδη τον Γενάρη εκδώσαμε πέραν των 650 απορριπτικών αιτήσεων και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό σε μια προσπάθεια να μειώσουμε το τεράστιο απόθεμα των 20,000 εκκρεμουσών αιτήσεων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε σωστά τους πραγματικά έχοντες ανάγκη στήριξης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Oλοκλήρωσε για τη ρεβάνς το ΑΠΟΕΛ (pics)

Ενημέρωση από το ΑΠΟΕΛ: Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της ομάδας μας ενόψει της αυριανής αναμέτρησης. ...

Χάρις Αλεξίου: Πρωταγωνίστρια στη νέα σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη (pics)

Η σπουδαία ερμηνεύτρια θα πρωταγωνιστήσει στη νέα μίνι σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη Η Χάρις Αλεξίου και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ενώνουν τις δυνάμεις τους! Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια...

Αλέξης Παππάς: Διαψεύδουν τις δηλώσεις του Γρηγόρη Μπάκα οι δύο συγκάτοικοι! (Αποκλειστικό)

Τι δηλώνουν οι δύο συγκάτοικοι του Αλέξη Παππά αποκλειστικά στη ShowBiz! Τις σημερινές δηλώσεις στην εκπομπή της Κατερινάς Καινούργιου στο OPEN, “Ευτυχείτε” διαψεύδουν οι δύο...

MC MEDIA NETWORK

Oλοκλήρωσε για τη ρεβάνς το ΑΠΟΕΛ (pics)

Ενημέρωση από το ΑΠΟΕΛ: Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της ομάδας μας ενόψει της αυριανής αναμέτρησης. ...

Χάρις Αλεξίου: Πρωταγωνίστρια στη νέα σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη (pics)

Η σπουδαία ερμηνεύτρια θα πρωταγωνιστήσει στη νέα μίνι σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη Η Χάρις Αλεξίου και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ενώνουν τις δυνάμεις τους! Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια...

Αλέξης Παππάς: Διαψεύδουν τις δηλώσεις του Γρηγόρη Μπάκα οι δύο συγκάτοικοι! (Αποκλειστικό)

Τι δηλώνουν οι δύο συγκάτοικοι του Αλέξη Παππά αποκλειστικά στη ShowBiz! Τις σημερινές δηλώσεις στην εκπομπή της Κατερινάς Καινούργιου στο OPEN, “Ευτυχείτε” διαψεύδουν οι δύο...

Lifestyle

Oλοκλήρωσε για τη ρεβάνς το ΑΠΟΕΛ (pics)

Ενημέρωση από το ΑΠΟΕΛ: Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της ομάδας μας ενόψει της αυριανής αναμέτρησης. ...

Lifestyle

(ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ) Γερή υποψηφιότητα Κωνσταντίνου Μηνά

Σύντομη αποδείχθηκε η θητεία του Χρύση Μιχαήλ στον πάγκο της Νέας Σαλαμίνας. Η διοίκηση των «ερυθρολεύκων» αποφάσισε όπως προχωρήσει στη λύση της μεταξύ τους συνεργασίας. Ζιάκας...

Advertorials