MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Νέα κρίση στο Προεδρικό λόγω συνεργατών

Advertisement

Sponsored by exness

Στη δίνη των διορισμών η Κυβέρνηση – Τρίτη υπόθεση στο φως – Το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή άρχισε έρευνες, ενώ το όλο θέμα θα συζητηθεί και στη Βουλή

Πριν σβήσει το ένα μέτωπο, μία νέα «φωτιά» ανάβει στο Προεδρικό και η Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί αντιδράσεις και να κλείσει ζητήματα που αφορούν διορισμούς συνεργατών και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

Advertisement

Για τις καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας έχει ξεκινήσει διερεύνηση.

«Όλες οι περιπτώσεις διορισμού συνεργατών βρίσκονται υπό εξέταση από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Ο ΠτΔ διαβεβαίωσε την Τετάρτη 10 Μαΐου τον Γενικό Ελεγκτή, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό, ότι θα εφαρμόσει τα κριτήρια που ισχύουν στον νόμο των κοινοβουλευτικών συνεργατών, ακόμη και πριν την ψήφιση του νόμου για τους προεδρικούς συνεργάτες. Μετά από αυτή την εξέλιξη η Ελεγκτική θα αναβάλλει τον έλεγχό της για 2-3 εβδομάδες» είπε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.

Από πλευράς Κυβέρνησης δίδονται διαβεβαιώσεις ότι όλα τα συμβόλαια των συνεργατών στην Προεδρία, τα Υπουργεία και Υφυπουργεία επαναξιολογήθηκαν στη βάση των κριτηρίων που υπάρχουν για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και η συνεργασία με όσους δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια, τερματίζεται.

Τρεις περιπτώσεις 

Την αναστάτωση που προκλήθηκε προ ημερών από την πρόσληψη μίας 19χρονης κοπέλας στο Υφυπουργείο Τουρισμού, διαδέχθηκε η πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Αλήθεια» την Τρίτη για μία αισθητικό που εργάζεται στο Προεδρικό εκτελώντας χρέη γραμματέως. Χθες Τετάρτη, μία ακόμη περίπτωση διορισμού που δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα «Χαραυγή» ήρθε να προστεθεί στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Στο δημοσίευμα γινόταν λόγος για το διορισμό μίας 42χρονης ως συμβούλου του Υφυπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Χατζηγιάννη για θέματα Τύπου και Μέσων Κοινωνικών Δικτύωσης, η οποία στο παρελθόν είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση με αναστολή σε υπόθεση κυκλοφορίας πλαστών εισιτηρίων εισόδου σε συναυλία.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε χθες το Υφυπουργείο Πολιτισμού με δύο ανακοινώσεις. «Με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε σύμβαση μερικής απασχόλησης με συγκεκριμένη Σύμβουλο διαχείρισης Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης μεταξύ του Υφυπουργείου και της ιδίας, το Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια συμβατική σχέση, ούτε και διενεργήθηκε οποιαδήποτε πληρωμή προς το εν λόγω άτομο», ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση. Ακολούθησε δεύτερη, στην οποία επαναλαμβανόταν ότι «δεν υπάρχει ούτε υπήρξε συμβατική σχέση, ούτε διενέργεια πληρωμής προς το άτομο για το οποίο υπήρξαν δημοσιεύματα για εργοδότησή του ως συμβούλου» με τη διευκρίνηση όμως ότι «το εν λόγω άτομοεργάστηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε δοκιμαστική βάση σε θέματα επικοινωνίας του Υφυπουργού και χωρίς πληρωμή, αλλά αποφασίστηκε γύρω στα τέλη Απριλίου ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν θα προχωρούσε σε σύναψη σύμβασης εργοδότησης με το άτομο αυτό».

Βεβαίως πρέπει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη σύμβουλος πληροί το κριτήριο του λευκού ποινικού μητρώου, αφού το μητρώο της έχει αποκατασταθεί λόγω της παρέλευσης του χρόνου που προβλέπει ο Περί Αποκατάστασης Καταδικασθέντων Νόμος.

«Τυπικά ικανοποιεί τα προσόντα, το θέμα είναι ότι η συνολική εικόνα κάποιου έχει να κάνει με τις πράξεις του σε όλη του τη ζωή και αυτό έχει να κάνει με αυτόν που τον διορίζει, γι’ αυτό λέμε εμείς ότι τα ονόματα των συμβούλων πρέπει να δημοσιοποιούνται για να μπορεί το πολιτικό πρόσωπο να κριθεί από τον κόσμο πάνω σε πολιτικά κριτήρια» υπέδειξε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Δεν έληξε ο συναγερμός

Η πρώτη περίπτωση που αφορούσε την 19χρονη συνεργάτιδα του Υφυπουργού Τουρισμού, έκλεισε με παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για άμεση νομοθετική ρύθμιση του πλαισίου πρόσληψης συνεργατών στο Προεδρικό και στα υπουργεία, κατά το πρότυπο του καθεστώτος που ισχύει για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Γενικό Ελεγκτή.

Είναι ωστόσο πρόδηλο, μετά και τις νέες υποθέσεις διορισμών συνεργατών, ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει στο Προεδρικό. Πέραν του ότι θα πρέπει να γίνει διαχείριση και των δύο νέων περιπτώσεων, αναδεικνύονται ζητήματα έλλειψης εμπειρίας σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης, κατά τρόπο που αφήνουν εκτεθειμένο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το ζήτημα θα έχει συνέχεια στη Βουλή, μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ. Ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού προχώρησε προ ημερών στην εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος στη Βουλή, υπό τον τίτλο «Η υποχρέωση της Εκτελεστικής Εξουσίας να προβαίνει σε διορισμούς στη βάση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας» και με αιτιολογικό ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν διορισμοί, οι οποίοι απασχόλησαν την κοινωνία και κρίνεται αναγκαίο όπως διεξαχθεί συζήτηση, για λόγους δημόσιου συμφέροντος και θεσμοθέτησης μετρήσιμων κριτηρίων στους διορισμούς της Εκτελεστικής Εξουσίας και άλλων θεσμών.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Πολύ πίσω…

Protathlima