MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μηχανισμούς κατά του εκφοβισμού στον αθλητισμό συζητά η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής

Advertisement

Sponsored by exness

Η θεσμοθέτηση μηχανισμών κατά του εκφοβισμού στον αθλητισμό, φαινόμενο το οποίο τελευταίως έχει πάρει διαστάσεις και έχει βγει στη δημοσιότητα, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως συζήτησαν την πρόταση νόμου του κόμματος του σχετικά με τη θεσμοθέτηση μηχανισμών κατά του εκφοβισμού στον αθλητισμό, τονίζοντας πως το φαινόμενο που παρατηρείται τελευταίως και είναι ολοένα και πιο έντονο θα πρέπει να παταχθεί αποτελεσματικά.

Advertisement

Η πρόταση νόμου αποσκοπεί στη δημιουργία τέτοιων θεσμών και μηχανισμών που να αποτρέπουν την εμφάνιση φαινομένων εκφοβισμού και κυρίως σε σχέση με την υποχρέωση του ΚΟΑ να εφαρμόζει τον κώδικα δεοντολογίας, τόσο σε επίπεδο του ιδίου του Οργανισμού όσο και στο επίπεδο των Ομοσπονδιών, των σωματείων, των οργανώσεων που συνεργάζονται με τον ΚΟΑ.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως κάθε τέτοια οντότητα θα πρέπει να καθορίζει τον κώδικα δεοντολογίας της, ο οποίος θα πρέπει να βασίζεται σε αρχές, όχι μόνο της ηθικότητας, όχι μόνο της ίσης εκπροσώπησης ή της αναλογικότητας. Γι αυτό, πρόσθεσε, «θέλουμε και επιχειρούμε να διασυνδέσουμε και τις χορηγίες που δίνονται προς την κατεύθυνση των Ομοσπονδιών, των σωματείων και των οργανώσεων, τηρουμένων των υποχρεώσεων που θα πηγάζουν από το κώδικα δεοντολογίας».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως η συζήτηση σήμερα ήταν πάρα πολύ παραγωγική, και βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της συζήτησης. Παραμένει, όπως εξήγησε, ακόμη μια διάσταση που αφορά την επιβολή πειθαρχικών ποινών από πλευράς των οργάνων του ΚΟΑ. Πάνω σε αυτό, είπε, διεξάγεται μια συζήτηση για να υπάρξει κατάληξη στην πιο σωστή προσέγγιση, και διευκρίνισε πως δεν επιθυμούν να κτίσουν γραφειοκρατία αλλά αντίθετα, την θεσμοθέτηση αποτελεσματικών μηχανισμών αποτροπής και καλλιέργειας κουλτούρας κατά του εκφοβισμού και των πρόσφατων δυσάρεστων φαινομένων.

Ερωτηθείς πώς θα γίνει η διασύνδεση με τις χορηγίες, ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε πως δεν υποστηρίζουν ότι θα αποκόβονται οι χορηγίες με τρόπο τιμωρητικό, αλλά θα διασυνδεθούν με την υποχρέωση των διάφορων οντοτήτων να έχουν τον δικό τους κώδικα δεοντολογίας και να τηρούν την αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας.

Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων

Στην Επιτροπή συζητήθηκε επίσης η ανάπτυξη και εγκαθίδρυση του εθνικού πλαισίου προσόντων. Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως από το 2008 είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια από την ΕΕ για καθορισμό του εθνικού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων και η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί.

Αν είχαμε καθορίσει το εθνικό πλαίσιο αυτό δεν θα είχαμε σήμερα, όπως είπε, τις συζητήσεις για τα διάφορα σχέδια υπηρεσίας, το ρουσφέτι και για το αν κάποιοι προσπαθούν να βολέψουν μέσω των σχεδίων αυτών γνωστούς και φίλους.

Αν υπήρχε το εθνικό πλαίσιο, στις προκηρύξεις των θέσεων θα αναγραφόταν ότι ζητείται, για παράδειγμα, μηχανικός επιπέδου 8 και με αυτόν τον προκαθορισμένο τρόπο η κοινωνίας θα προχωρούσε σε προσλήψεις χωρίς να υπάρχει η υποψία πως γίνεται ρουσφέτι.

Ο κ. Θεοπέμπτου χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση που παρατηρείται εδώ και13 χρόνια. «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για τον κόσμο ο οποίος ενδιαφέρεται για προαγωγή, για διορισμό, είτε ακόμη για να μπορεί να δουλέψει», είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network