MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μέσα στην τραγωδία… «safe haven» η Κύπρος

Advertisement

Sponsored by exness

Κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δυσμενέστερη συνέπεια ενός πολέμου είναι οι ανθρώπινες απώλειες. Πέραν τούτου οι προεκτάσεις μίας σύρραξης αγγίζουν και άλλες πτυχές, όπως είναι η οικονομία. Η Κύπρος απέχει από το Ισραήλ περίπου 380 χιλιόμετρα άρα η σύρραξη στη γειτονιά μας πιθανόν να μη μας αφήσει ανεπηρέαστους, είτε μακροπρόθεσμα, είτε μεσοπρόθεσμα.

Της Γεωργίας Μιχαήλ 

Η αβεβαιότητα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή μπορεί να φέρει και οικονομική αβεβαιότητα, αναφέρει ο Οικονομολόγος Μάριος Ζαχαριάδης μιλώντας στη Cyprus Times.

Advertisement

Επί του παρόντος, όπως αναφέρει, ο πολίτης της Κύπρου δε θα δει αλλαγές στο πορτοφόλι του οι οποίες θα είναι αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Εντούτοις, σημείωσε, όσο αλλάζει το σκηνικό οι συνέπειες θα είναι διαφορετικές.

«Αν μεγαλώσει η σύρραξη και αναμειχθούν κι άλλες χώρες, κάτι που προς το παρόν δε φαίνεται να συμβαίνει, τότε θα επηρεαστούν οι τιμές των πετρελαιοειδών και τότε θα δούμε να επηρεάζεται τόσο η διεθνής όσο η κυπριακή οικονομία. Ωστόσο επειδή είμαστε πιο κοντά γεωγραφικά σε αυτή τη σύρραξη, πιθανόν να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω προβλήματα λόγω της αβεβαιότητας στην περιοχή», ανέφερε.

Διευκρίνισε πως αν η κατάσταση μείνει ως έχει, δηλαδή μεταξύ Ισραήλ και Πλαιστίνης, είναι απίθανο να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η τιμή του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα αλλά μεσοπρόθεσμα. «Ακόμη και η μικρή πιθανότητα της γενίκευσης θα φέρει ανησυχίες».

Μέσα στην τραγωδία… «safe haven» η Κύπρος

Η ιστορία όμως μας διδάσκει, όπως ανέφερε ο κύριος Ζαχαριάδης, ότι η Κύπρος επωφελήθηκε τα μέγιστα από την αστάθεια που υπήρχε στο παρελθόν σε διάφορες γειτονικές της χώρες.

«Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ήταν ο πόλεμος στον Λίβανο. Από εκείνη την τραγωδία η Κύπρος ωφελήθηκε γιατί σχετικά προσέφερε και προσφέρει ένα ασφαλές προορισμό για επιχειρηματική δραστηριότητα», ανέφερε.

Κάτι τέτοιο, σημείωσε, πιθανόν να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση. «Μέσα στην τραγωδία που ζουν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, με τον δικό τους τρόπο ο καθένας, υπάρχει μία θετική πτυχή για την κυπριακή οικονομία. Ξεκαθαρίζω το θετικό, το χρησιμοποιώ μόνο για το θέμα της οικονομίας γιατί ουδείς σε ένα πόλεμο με ανθρώπινες απώλειες δε μπορεί επί της ουσίας να μιλήσει για θετικότητα. Συνεχίζοντας να πω ότι η ισραηλινή είναι μία προηγμένη οικονομία. Ισραηλίτες είχαν ήδη δραστηριοποιηθεί, σε διάφορους τομείς, στην Κύπρο. Ήδη υπήρχαν κάποιες επενδύσεις από τη γείτονο χώρα στο νησί μας, παρουσία Ισραηλινών επιχειρηματιών. Σε αυτή τη φάση η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ασφαλές λιμάνι, «safe haven». Όπως λειτούργησε όταν ήταν ο πόλεμος του Λιβάνου. Είναι πιο ξεκάθαρη και πιθανή επίδραση μεσοπρόθεσμα».

Αυτό που συνέβη στο Ισραήλ, όπως εξήγησε, τραυματίζει την κοινωνία σε βαθμό που κάποιοι ανησυχούν σε πιο μόνιμη βάση ώστε να αναζητήσουν μία άλλη προοπτική, την οποία μπορεί να προσφέρει η Κύπρος σε επιχειρήσεις Ισραηλινών. «Φαίνεται σχεδόν ξεκάθαρα ότι η παρουσία των Ισραηλινών επενδυτών στην Κύπρο θα ενδυναμωθεί. Μιλάμε για παραμονή αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητα. Θεωρείται λογικό με την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους, κάποιοι άνθρωποι που μπορούν, να σκεφτούν μήπως θα ήταν ασφαλέστερο για την οικογένειά τους, την επιχείρηση τους να έχουν έδρα την Κύπρο, είτε προσωρινή είτε ημιμόνιμη ή ακόμη και μόνιμη».

Ο κύριος Ζαχαριάδης κλήθηκε να σχολιάσει εάν πέραν από την ανησυχία που εκφράστηκε από τον Υφυπουργό Τουρισμό καθώς οι Ισραηλινοί αποτελούν τη δεύτερη καλύτερη αγορά για το νησί μας, υπάρχει ενδεχόμενο να απορροφήσει τουρισμό που θα επισκεπτόταν τη γείτονο χώρα. «Χρειάζεται να γίνει μελέτη για να διαφανεί πόσο πιο ελκυστικός προορισμός είναι. Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ είναι πολύ πιο ακριβό από την Κύπρο. Το Τελ Αβίβ είναι από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο. Οι περισσότεροι που το επισκέπτονται είναι Αμερικανοεβραίοι, είναι ειδικός προορισμός. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ανταγωνιστικός προορισμός της Κύπρου. Αν γενικευτεί η σύρραξη τότε το θέμα του τουρισμού θα επηρεαστεί περισσότερο. Θα υπάρχει μία ανησυχία στον οποιοδήποτε θέλει να επισκεφθεί την περιοχή. Είμαστε 400 χιλιόμετρα περίπου από τη Γάζα οπόταν αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά εάν μεγαλώσει αυτή η διένεξη ενώ εξαρτάται και ποιες χώρες θα εμπλακούν».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο διάρκειας του πολέμου ο κύριος Ζαχαριαδης ανέφερε ότι από καμία άποψη δε μπορεί να είναι επιθυμητή η αστάθεια στην περιοχή. «Σε κανένα επίπεδο δε θα είναι καλό σε βάθος χρόνου να είμαστε σε μία περιοχή που υπάρχουν ακραίοι Ισλαμιστές, όπου να σκοτώνονται γυναικόπαιδα. Ούτε από ανθρωπιστικής πτυχής αλλά ούτε και σε θέμα οικονομικής ευμάρειας για την Κύπρο».

Αυτή τη στιγμή η Κύπρος, σημείωσε, είναι συγκριτικά με άλλες χώρες στην περιοχή σε μία σχετικά σταθερή οικονομία και πολιτεία που προσφέρει ένα ασφαλές λιμάνι για Ισραηλινούς και άλλους επιχειρηματίες. Παρόλα αυτά κατέληξε δεν αποκλείεται αυτή η αβεβαιότητα που υπάρχει να φέρει αρνητικές συνέπειες εάν ο πόλεμος ενταθεί.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network