MC MEDIA NETWORK

November 28, 2022 Monday 21:08:08

Εγγραφή στο
Newsletter


«Μέχρι τέλους υποψήφιος» δηλώνει ο Δημητριάδης ανεξαρτήτως κατάληξης της προσπάθειας των 4 ανεξάρτητων (video)


Μέχρι τέλους υποψήφιος δηλώνει ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανεξαρτήτως κατάληξης της προσπάθειας των 4 ανεξάρτητων υποψήφιων – Δείτε το βίντεο

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Σήμερα, Τετάρτη, οι 4 ανεξάρτητοι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Μάριος Ηλιάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς θα έχουν ακόμη μία συνάντηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για να συμφωνήσουν σε μια κοινή – εκ των τεσσάρων – υποψηφιότητα. Μία προσπάθεια που ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε σοβαρή και με στόχο να καταλήξει πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποψήφιος ΠτΔ είπε ότι στη σημερινή συνάντηση «θα μπουν κάτω τα θέματα και θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε να κατεβεί ένας που θα εκπροσωπεί – πιστεύω – μια μεγάλη μερίδα του λαού που δεν θέλει να ταυτιστεί με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, κάποιος που είναι εναντίον της διαφθοράς και θέλει τη λύση της ΔΔΟ, ώστε να πάρει μια άλλη ώθηση αυτή η προσπάθεια». Αυτό, πρόσθεσε, είναι και το κοινό έδαφος των 4 υποψηφίων που έχουν το δικό τους πρόγραμμα και θέσεις «και πρέπει να βρεθεί η μεθοδολογία συγκερασμού και παρουσίασης αυτών των θέσεων».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι ο ίδιος, είτε αυτή η διαδικασία τελεσφορήσει, είτε όχι, θα είναι υποψήφιος μέχρι τέλους. Η προσπάθειά του, είπε, ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε μια σοβαρή διαβούλευση με τον κόσμο σε ανοικτές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη, ετοίμασε το πρόγραμμά του, το οποίο παρουσίασε στις 28 Φεβρουαρίου και τώρα επεξηγεί και συζητεί αυτό το πρόγραμμα σε όλη την Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει πώς του φαίνεται το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας μιας και είναι η πρώτη του επαφή με την πολιτική, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν βλέπει θέσεις, οι υποψήφιοι δεν έχουν ακόμη όλοι ανακοινώσει τα προγράμματά τους, δεν υπάρχει αρκετή συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων. Έγιναν, συνέχισε, κάποιες συζητήσεις στο ΡΙΚ αλλά δεν παρουσιάστηκαν όλοι οι υποψήφιοι και ευελπιστεί ότι αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες. Πιστεύει ότι ο κόσμος θέλει την αντιπαράθεση θέσεων. «Κατά την δική μου άποψη ο μονόλογος δεν είναι μια παραγωγική μέθοδος για να ελέγξει κάποιος την ορθότητα των θέσεων και να πάρει απόφαση». Του άρεσε, ανέφερε, και η διαδραστικότητα στις συζητήσεις μέσω poadcasts.

Κυπριακό

Η τουρκική αδιαλλαξία είναι το πρόβλημα για το αδιέξοδο που βρίσκεται το Κυπριακό, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης κάνοντας λόγο και για δική μας απραξία. Δύο κλειδιά, είπε, υπάρχουν για τη λύση του Κυπριακού: το ενεργειακό και η ευρωτουρκική σχέση. Αναγκαία προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν την προσπάθεια αυτά τα κλειδιά, συνέχισε, είναι η ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπιστίας.

Η ΕΕ, ανέφερε, δεν μας πιστεύει γιατί βλέπει τα διαβατήρια, τα Pandora Papers και την υπόθεση του ΦΠΑ. Τα ΗΕ, πρόσθεσε, δεν μας πιστεύουν γιατί σηκωθήκαμε και φύγαμε από την Ελβετία, στο ΣτΕ δεν μας πιστεύουν διότι έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας. «Το πιο σημαντικό για μένα είναι να ανακτηθεί αυτή η αξιοπιστία και σίγουρα η διακυβέρνηση Αναστασιάδη και οι συνεργάτες του, ο διαπραγματευτής και ο ΥΠΕΞ του, δεν μπορούν να είναι τα άτομα που θα μας βγάλουν από αυτή την κατάσταση, διότι είναι αυτοί που μας έφεραν σε αυτή». Άρα, σημείωσε, χρειάζονται νέα πρόσωπα, νέα δύναμη, προσπάθεια για ανάκτηση της αξιοπιστίας.

Το ενεργειακό, ανέφερε, ήρθε στο προσκήνιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και θεωρεί τη θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις ως το πιο δυνατό όπλο γιατί μας δίδει μια ομπρέλα προστασίας έναντι της θέσης των δύο κρατών της τουρκικής πλευράς και μπορούμε να διαπραγματευτούμε θέματα, ως Ευρωπαίοι, που η Τουρκία επιδιώκει, όπως η τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό και η βίζα, προς όφελος του Κυπριακού.

Ενεργειακή κρίση

Η ενέργεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ακρίβειας, η οποία υπάρχει, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι για την παραγωγή ηλεκτρισμού ακόμα καίμε μαζούτ και μας χρεώνουν και ΦΠΑ πάνω στην επιβάρυνση για τους ρύπους. «Η απάντηση είναι εμφανώς στροφή στις ΑΠΕ. Κάθε στέγη και φωτοβολταϊκό και όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στο δημόσιο τομέα. Υπάρχουν τόσα δημόσια κτίρια που θα έπρεπε να έχουν φωτοβολταϊκά για να ρίξουμε την κατανάλωση με την αυτοπαραγωγή».

Με στοχευμένα μέτρα, συνέχισε, ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα πρέπει επίσης να τύχουν συγκεκριμένης βοήθειας. Για όλα αυτά, είπε, μπορούμε να εξασφαλίσουμε χρήματα από τα αυξημένα έσοδα του κράτους μέσω του ΦΠΑ που εισπράττεται. Πρέπει να φορολογήσουμε, είπε, και τα υπερκέρδη που έχουν κάνει οι εταιρείες ΑΠΕ από την αύξηση της τιμής αγοράς της μονάδας.

Διαφθορά

Η διαφθορά είναι το χειρότερο πράγμα που έχουμε στην Κύπρο, δήλωσε ο υποψήφιος, Αχιλλέας Δημητριάδης και η απάντηση σε αυτή είναι το ‘Τίμιο Κράτος’, ο πρώτος πυλώνας του προγράμματός του. Αναφέρθηκε σε 4 βήματα. Θεωρεί σοβαρό ζήτημα, είπε, την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων θεσμών που ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία, σημειώνοντας ότι υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα καθώς σε ορισμένες θέσεις, όπως του Γενικού Εισαγγελέα και του ΠτΔ, δεν υπάρχει το αντίβαρο της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Για ανεξάρτητες θέσεις που πηγάζουν από το Σύνταγμα, ανέφερε, θα μπορούσε η Βουλή να κάνει δημόσιες ακροάσεις γι’ αυτά τα άτομα, έναν μη δεσμευτικό έλεγχο που τουλάχιστον θα δίδει την ευκαιρία στο πολιτικό σύστημα να ελέγχει αυτούς που ο ΠτΔ πρόκειται να διορίσει. Ως παράδειγμα έφερε τις ακροάσεις στο ΕΚ για τους Ευρωπαίους Επιτρόπους και στην Αμερικανική Γερουσία για δημόσιους λειτουργούς.

Παρόμοια διαδικασία, είπε, θα μπορούσε να γίνει και για θεσμούς που πηγάζουν από το νόμο, όπως π.χ. η Επίτροπος Διοίκησης που θα διορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής.

Ως τρίτο μέτρο πρότεινε το διαχωρισμό της δικαιοδοσίας του Γενικού Εισαγγελέα: να γίνει μόνο νομικός σύμβουλος του κράτους και από την άλλη μόνο προϊστάμενος των διωκτικών αρχών. Αυτό, ανέφερε, γίνεται σε πολλές άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας.

Ως τέταρτο μέτρο κατά της διαφθοράς ο κ. Δημητριάδης θεωρεί «ένα σοβαρό πόθεν έσχες», λέγοντας ότι οι κκ. Πισσαρίδης, Παναγιωτίδης και Συρίμης – επιστήμονες στον τομέα τους – έχουν ετοιμάσει ένα προσχέδιο νομοθεσίας. «Η Βουλή ούτε καν το συζήτησε. Οι άνθρωποι έβαλαν πολύ κόπο και είναι εκεί. Γιατί δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό πόθεν έσχες;».

Πρέπει να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους, δήλωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, λέγοντας ότι δεν μπορεί τα μισά διαβατήρια να είναι παράνομα και να έχουμε «μια – δυο κατηγορίες. Πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που μας έφεραν στα χάλια που είμαστε».

Σημείωσε επίσης ότι η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης είναι σοβαρό πρόβλημα που δεν επηρεάζει μόνο τα ατομικά δικαιώματα, αλλά και τον ιστό της Δημοκρατίας και «άρχισε να επεμβαίνει στο πώς ο πολίτης νιώθει για το κράτος».

Μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο τα άτομα που έρχονται ως πρόσφυγες ή άτυποι μετανάστες, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, αλλά και τα άτομα που εργάζονται σε μόνιμες δουλειές και βοηθούν την οικονομία. «Να μην το ξεχνάμε αυτό».

Κάποιοι από τις μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Κύπρο, συνέχισε, έχουν δικαίωμα να έρθουν εδώ γιατί φεύγουν από μια εμπόλεμη κατάσταση, αλλά υπάρχουν και πολλοί που εκμεταλλεύονται το σύστημα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να μειωθούν αυτές οι ροές και ο πρώτος είναι να λύσουμε το Κυπριακό, «αλλά ας το αφήσουμε αυτό».

Υπενθυμίζοντας ότι το μεταναστευτικό είναι μέσα στη θετική ατζέντα της Τουρκίας, ο Αχιλλέας Δημητριάδης είπε ότι μπορούμε να πάμε στην ΕΕ και να ζητήσουμε να μπούμε στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης ώστε να μειωθούν οι ροές.

Θεωρεί πάντως τον πιο έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο για να μειωθούν οι ροές, να φανεί στους διακινητές ότι «η κατάχρηση που πετυχαίνουν τώρα φέρνοντας άτομα στην Κύπρο, που λόγω της καθυστέρησης του συστήματος, μένουν 3, 4 ή 5 χρόνια μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους. Εάν αυτό εξαφανιστεί, το κίνητρο που θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα υπάρχει και άρα δεν θα υπάρχει το πρόβλημα».

Από τις 27.000 περίπου αιτήσεων προσφύγων, είπε, πρέπει να δούμε πώς διαχειριζόμαστε τις παλιές αλλά το πιο σημαντικό, πώς μπορούμε ν’ αυξήσουμε την ταχύτητα εξέτασης αυτών των αιτήσεων στο μέλλον, δημιουργώντας αντικίνητρο για τους διακινητές.

Τους 300 οριοφύλακες που έχει πρόθεση η κυβέρνηση να προσλάβει, συνέχισε, θα μπορούσε να ενταχθούν, εφόσον μπορούν, στο σύστημα και να εξετάζουν τις αιτήσεις αμέσως ώστε οι νέες αιτήσεις να τελειώνουν σε 2,3, 5 μήνες. Αν έχουμε τα χρήματα να αγοράσουμε υπηρεσίες 300 οριοφυλάκων, είπε, εμφανώς έχουμε τα χρήματα να αγοράσουμε τις υπηρεσίες 300 ατόμων που θα κάνουν αυτή τη δουλειά. «Άρα λεφτά υπάρχουν, το θέμα είναι πώς τα κατανέμουμε».

Μίλησε επίσης για πολιτική εργασίας και ενσωμάτωσης των μεταναστών, αντί πολιτικής επιδομάτων και να ενισχύσουμε τα κίνητρα για επιστροφή τους με ένα σύστημα γρήγορης εξέτασης των προϋποθέσεων που του δίνουν δικαίωμα να μείνει ή όχι. Εάν δεν δικαιούται να μείνει, είπε, τότε πρέπει να υπάρχει διαδικασία επιστροφής του στη χώρα του.

Η ΕΕ έχει πολλά εργαλεία, πόρους και τεχνογνωσία για να μας προσφέρει, σημείωσε χαρακτηρίζοντας το κέντρο υποδοχής Πουρνάρα – το οποίο επισκέφθηκε, όπως είπε, – «εκτός προδιαγραφών».

Κλείνοντας ο Αχιλλέας Δημητριάδης είπε ότι η δική του προσπάθεια αφορά στο να δώσει στους πολίτες ένα Τίμιο Κράτος που θα καθαρίσει τη χώρα, να δώσει ελπίδα μ’ ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στο 2035, τα 75χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν δέχομαι τη διχοτόμηση «διότι η λύση μάς συμφέρει» και πιστεύει ότι «η Κύπρος αξίζει καλύτερα απ’ αυτά που έχουμε».

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη Αχιλλέα Δημητριάδη 

Μέχρι τέλους υποψήφιος δηλώνει ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανεξαρτήτως κατάληξης της προσπάθειας των 4 ανεξάρτητων υποψήφιων – Δείτε το βίντεο

Σήμερα, Τετάρτη, οι 4 ανεξάρτητοι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Μάριος Ηλιάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς θα έχουν ακόμη μία συνάντηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για να συμφωνήσουν σε μια κοινή – εκ των τεσσάρων – υποψηφιότητα. Μία προσπάθεια που ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε σοβαρή και με στόχο να καταλήξει πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποψήφιος ΠτΔ είπε ότι στη σημερινή συνάντηση «θα μπουν κάτω τα θέματα και θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε να κατεβεί ένας που θα εκπροσωπεί – πιστεύω – μια μεγάλη μερίδα του λαού που δεν θέλει να ταυτιστεί με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, κάποιος που είναι εναντίον της διαφθοράς και θέλει τη λύση της ΔΔΟ, ώστε να πάρει μια άλλη ώθηση αυτή η προσπάθεια». Αυτό, πρόσθεσε, είναι και το κοινό έδαφος των 4 υποψηφίων που έχουν το δικό τους πρόγραμμα και θέσεις «και πρέπει να βρεθεί η μεθοδολογία συγκερασμού και παρουσίασης αυτών των θέσεων».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι ο ίδιος, είτε αυτή η διαδικασία τελεσφορήσει, είτε όχι, θα είναι υποψήφιος μέχρι τέλους. Η προσπάθειά του, είπε, ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε μια σοβαρή διαβούλευση με τον κόσμο σε ανοικτές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη, ετοίμασε το πρόγραμμά του, το οποίο παρουσίασε στις 28 Φεβρουαρίου και τώρα επεξηγεί και συζητεί αυτό το πρόγραμμα σε όλη την Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει πώς του φαίνεται το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας μιας και είναι η πρώτη του επαφή με την πολιτική, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν βλέπει θέσεις, οι υποψήφιοι δεν έχουν ακόμη όλοι ανακοινώσει τα προγράμματά τους, δεν υπάρχει αρκετή συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων. Έγιναν, συνέχισε, κάποιες συζητήσεις στο ΡΙΚ αλλά δεν παρουσιάστηκαν όλοι οι υποψήφιοι και ευελπιστεί ότι αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες. Πιστεύει ότι ο κόσμος θέλει την αντιπαράθεση θέσεων. «Κατά την δική μου άποψη ο μονόλογος δεν είναι μια παραγωγική μέθοδος για να ελέγξει κάποιος την ορθότητα των θέσεων και να πάρει απόφαση». Του άρεσε, ανέφερε, και η διαδραστικότητα στις συζητήσεις μέσω poadcasts.

Κυπριακό

Η τουρκική αδιαλλαξία είναι το πρόβλημα για το αδιέξοδο που βρίσκεται το Κυπριακό, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης κάνοντας λόγο και για δική μας απραξία. Δύο κλειδιά, είπε, υπάρχουν για τη λύση του Κυπριακού: το ενεργειακό και η ευρωτουρκική σχέση. Αναγκαία προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν την προσπάθεια αυτά τα κλειδιά, συνέχισε, είναι η ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπιστίας.

Η ΕΕ, ανέφερε, δεν μας πιστεύει γιατί βλέπει τα διαβατήρια, τα Pandora Papers και την υπόθεση του ΦΠΑ. Τα ΗΕ, πρόσθεσε, δεν μας πιστεύουν γιατί σηκωθήκαμε και φύγαμε από την Ελβετία, στο ΣτΕ δεν μας πιστεύουν διότι έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας. «Το πιο σημαντικό για μένα είναι να ανακτηθεί αυτή η αξιοπιστία και σίγουρα η διακυβέρνηση Αναστασιάδη και οι συνεργάτες του, ο διαπραγματευτής και ο ΥΠΕΞ του, δεν μπορούν να είναι τα άτομα που θα μας βγάλουν από αυτή την κατάσταση, διότι είναι αυτοί που μας έφεραν σε αυτή». Άρα, σημείωσε, χρειάζονται νέα πρόσωπα, νέα δύναμη, προσπάθεια για ανάκτηση της αξιοπιστίας.

Το ενεργειακό, ανέφερε, ήρθε στο προσκήνιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και θεωρεί τη θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις ως το πιο δυνατό όπλο γιατί μας δίδει μια ομπρέλα προστασίας έναντι της θέσης των δύο κρατών της τουρκικής πλευράς και μπορούμε να διαπραγματευτούμε θέματα, ως Ευρωπαίοι, που η Τουρκία επιδιώκει, όπως η τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό και η βίζα, προς όφελος του Κυπριακού.

Ενεργειακή κρίση

Η ενέργεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ακρίβειας, η οποία υπάρχει, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι για την παραγωγή ηλεκτρισμού ακόμα καίμε μαζούτ και μας χρεώνουν και ΦΠΑ πάνω στην επιβάρυνση για τους ρύπους. «Η απάντηση είναι εμφανώς στροφή στις ΑΠΕ. Κάθε στέγη και φωτοβολταϊκό και όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στο δημόσιο τομέα. Υπάρχουν τόσα δημόσια κτίρια που θα έπρεπε να έχουν φωτοβολταϊκά για να ρίξουμε την κατανάλωση με την αυτοπαραγωγή».

Με στοχευμένα μέτρα, συνέχισε, ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα πρέπει επίσης να τύχουν συγκεκριμένης βοήθειας. Για όλα αυτά, είπε, μπορούμε να εξασφαλίσουμε χρήματα από τα αυξημένα έσοδα του κράτους μέσω του ΦΠΑ που εισπράττεται. Πρέπει να φορολογήσουμε, είπε, και τα υπερκέρδη που έχουν κάνει οι εταιρείες ΑΠΕ από την αύξηση της τιμής αγοράς της μονάδας.

Διαφθορά

Η διαφθορά είναι το χειρότερο πράγμα που έχουμε στην Κύπρο, δήλωσε ο υποψήφιος, Αχιλλέας Δημητριάδης και η απάντηση σε αυτή είναι το ‘Τίμιο Κράτος’, ο πρώτος πυλώνας του προγράμματός του. Αναφέρθηκε σε 4 βήματα. Θεωρεί σοβαρό ζήτημα, είπε, την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων θεσμών που ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία, σημειώνοντας ότι υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα καθώς σε ορισμένες θέσεις, όπως του Γενικού Εισαγγελέα και του ΠτΔ, δεν υπάρχει το αντίβαρο της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Για ανεξάρτητες θέσεις που πηγάζουν από το Σύνταγμα, ανέφερε, θα μπορούσε η Βουλή να κάνει δημόσιες ακροάσεις γι’ αυτά τα άτομα, έναν μη δεσμευτικό έλεγχο που τουλάχιστον θα δίδει την ευκαιρία στο πολιτικό σύστημα να ελέγχει αυτούς που ο ΠτΔ πρόκειται να διορίσει. Ως παράδειγμα έφερε τις ακροάσεις στο ΕΚ για τους Ευρωπαίους Επιτρόπους και στην Αμερικανική Γερουσία για δημόσιους λειτουργούς.

Παρόμοια διαδικασία, είπε, θα μπορούσε να γίνει και για θεσμούς που πηγάζουν από το νόμο, όπως π.χ. η Επίτροπος Διοίκησης που θα διορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής.

Ως τρίτο μέτρο πρότεινε το διαχωρισμό της δικαιοδοσίας του Γενικού Εισαγγελέα: να γίνει μόνο νομικός σύμβουλος του κράτους και από την άλλη μόνο προϊστάμενος των διωκτικών αρχών. Αυτό, ανέφερε, γίνεται σε πολλές άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας.

Ως τέταρτο μέτρο κατά της διαφθοράς ο κ. Δημητριάδης θεωρεί «ένα σοβαρό πόθεν έσχες», λέγοντας ότι οι κκ. Πισσαρίδης, Παναγιωτίδης και Συρίμης – επιστήμονες στον τομέα τους – έχουν ετοιμάσει ένα προσχέδιο νομοθεσίας. «Η Βουλή ούτε καν το συζήτησε. Οι άνθρωποι έβαλαν πολύ κόπο και είναι εκεί. Γιατί δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό πόθεν έσχες;».

Πρέπει να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους, δήλωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, λέγοντας ότι δεν μπορεί τα μισά διαβατήρια να είναι παράνομα και να έχουμε «μια – δυο κατηγορίες. Πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που μας έφεραν στα χάλια που είμαστε».

Σημείωσε επίσης ότι η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης είναι σοβαρό πρόβλημα που δεν επηρεάζει μόνο τα ατομικά δικαιώματα, αλλά και τον ιστό της Δημοκρατίας και «άρχισε να επεμβαίνει στο πώς ο πολίτης νιώθει για το κράτος».

Μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο τα άτομα που έρχονται ως πρόσφυγες ή άτυποι μετανάστες, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, αλλά και τα άτομα που εργάζονται σε μόνιμες δουλειές και βοηθούν την οικονομία. «Να μην το ξεχνάμε αυτό».

Κάποιοι από τις μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Κύπρο, συνέχισε, έχουν δικαίωμα να έρθουν εδώ γιατί φεύγουν από μια εμπόλεμη κατάσταση, αλλά υπάρχουν και πολλοί που εκμεταλλεύονται το σύστημα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να μειωθούν αυτές οι ροές και ο πρώτος είναι να λύσουμε το Κυπριακό, «αλλά ας το αφήσουμε αυτό».

Υπενθυμίζοντας ότι το μεταναστευτικό είναι μέσα στη θετική ατζέντα της Τουρκίας, ο Αχιλλέας Δημητριάδης είπε ότι μπορούμε να πάμε στην ΕΕ και να ζητήσουμε να μπούμε στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης ώστε να μειωθούν οι ροές.

Θεωρεί πάντως τον πιο έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο για να μειωθούν οι ροές, να φανεί στους διακινητές ότι «η κατάχρηση που πετυχαίνουν τώρα φέρνοντας άτομα στην Κύπρο, που λόγω της καθυστέρησης του συστήματος, μένουν 3, 4 ή 5 χρόνια μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους. Εάν αυτό εξαφανιστεί, το κίνητρο που θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα υπάρχει και άρα δεν θα υπάρχει το πρόβλημα».

Από τις 27.000 περίπου αιτήσεων προσφύγων, είπε, πρέπει να δούμε πώς διαχειριζόμαστε τις παλιές αλλά το πιο σημαντικό, πώς μπορούμε ν’ αυξήσουμε την ταχύτητα εξέτασης αυτών των αιτήσεων στο μέλλον, δημιουργώντας αντικίνητρο για τους διακινητές.

Τους 300 οριοφύλακες που έχει πρόθεση η κυβέρνηση να προσλάβει, συνέχισε, θα μπορούσε να ενταχθούν, εφόσον μπορούν, στο σύστημα και να εξετάζουν τις αιτήσεις αμέσως ώστε οι νέες αιτήσεις να τελειώνουν σε 2,3, 5 μήνες. Αν έχουμε τα χρήματα να αγοράσουμε υπηρεσίες 300 οριοφυλάκων, είπε, εμφανώς έχουμε τα χρήματα να αγοράσουμε τις υπηρεσίες 300 ατόμων που θα κάνουν αυτή τη δουλειά. «Άρα λεφτά υπάρχουν, το θέμα είναι πώς τα κατανέμουμε».

Μίλησε επίσης για πολιτική εργασίας και ενσωμάτωσης των μεταναστών, αντί πολιτικής επιδομάτων και να ενισχύσουμε τα κίνητρα για επιστροφή τους με ένα σύστημα γρήγορης εξέτασης των προϋποθέσεων που του δίνουν δικαίωμα να μείνει ή όχι. Εάν δεν δικαιούται να μείνει, είπε, τότε πρέπει να υπάρχει διαδικασία επιστροφής του στη χώρα του.

Η ΕΕ έχει πολλά εργαλεία, πόρους και τεχνογνωσία για να μας προσφέρει, σημείωσε χαρακτηρίζοντας το κέντρο υποδοχής Πουρνάρα – το οποίο επισκέφθηκε, όπως είπε, – «εκτός προδιαγραφών».

Κλείνοντας ο Αχιλλέας Δημητριάδης είπε ότι η δική του προσπάθεια αφορά στο να δώσει στους πολίτες ένα Τίμιο Κράτος που θα καθαρίσει τη χώρα, να δώσει ελπίδα μ’ ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στο 2035, τα 75χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν δέχομαι τη διχοτόμηση «διότι η λύση μάς συμφέρει» και πιστεύει ότι «η Κύπρος αξίζει καλύτερα απ’ αυτά που έχουμε».

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη Αχιλλέα Δημητριάδη 

Ο Βασιλιάς Κάρολος κάλεσε την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ στην στέψη του. Οι φήμες για σχέση τους

Ο Κάρολος είχε γοητευτεί από την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ όταν σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Κιβωτός του Κόσμου – Οι έφοδοι της Οικονομικής Αστυνομίας θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα

Δεν αποκλείεται να διερευνηθεί και η πιθανή διάπραξη άλλων αδικημάτων, όπως η υπεξαίρεση κι η απάτη.

Επ’ αόριστον αναβολή των συζητήσεων ΗΠΑ-Ρωσίας για μείωση των πυρηνικών

Η συνθήκη, βάσει της οποίας θα πραγματοποιούνταν οι συζητήσεις, υπογράφηκε το 2010 και περιορίζει τα οπλοστάσια των δύο χωρών σε μέγιστο αριθμό 1.550 κεφαλών.

Σύζυγος Ζελένσκι: Η Ρωσία με σεξουαλική βία εξευτελίζει τους Ουκρανούς

Πάνω από 100 υποθέσεις σεξουαλικής βίας διερευνά τώρα το γραφείο του εισαγγελέα, σύμφωνα με την σύζυγο του Ουκρανού Προέδρου.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Top Stories

Κακοποιητικές συμπεριφορές ανέφερε ακόμα ένας πρώην εργαζόμενος στην Κιβωτό του Κόσμου

Πιθανόν να διερευνηθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις, όπως η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο στρατός στην υπηρεσία των νοσοκομείων στην Βρετανία ενόψει απεργιών

Ολόκληρη η Βρετανία υποφέρει από συνεχόμενες απεργίες σε διαφορετικούς τομείς.

MC MEDIA NETWORK

Αποβολή για Σπιλέφσκι! Χάνει τα ντέρμπι Ανόρθωση και ΑΕΛ

Αποβλήθηκε από τον αγώνα στο 73ο λεπτό του αγώνα με την Πάφο ο προπονητής του Άρη, Αλεξέι Σπιλέφσκι. Ουσιαστικά ο διαιτητής του έδειξε την κόκκινη...

Μαίρη Βυτινάρος: Η model instructor του GNTM ποζάρει τόπλες και εντυπωσιάζει (pics)

Οι αισθαντικές πόζες της ξανθιάς καλλονής Η Μαίρη Βυτινάρος κέρδισε από την πρώτη στιγμή τους φανς του GNTM, τόσο με το χαμόγελο και την ευγενική...

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΠΟΣ) Άνδρας στην Πολωνία συνέχισε να βλέπει το Μουντιάλ ενώ τον χειρουργούσαν!

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΠΟΣ) Άνδρας στην Πολωνία συνέχισε να βλέπει το Μουντιάλ ενώ τον χειρουργούσαν!

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Αποκάλυψε σε κυπριακή εκπομπή τι τον εκνευρίζει στην Ιωάννα Τούνη (Βίντεο)

Η εξομολόγηση του παρουσιαστή! Στην απογευματινή, ψυχαγωγική εκπομπή του Alpha, «Με αγάπη Χριστιάνα», φιλοξενήθηκε σήμερα Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και παραχώρησε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης,...

MC MEDIA NETWORK

Αποβολή για Σπιλέφσκι! Χάνει τα ντέρμπι Ανόρθωση και ΑΕΛ

Αποβλήθηκε από τον αγώνα στο 73ο λεπτό του αγώνα με την Πάφο ο προπονητής του Άρη, Αλεξέι Σπιλέφσκι. Ουσιαστικά ο διαιτητής του έδειξε την κόκκινη...

Μαίρη Βυτινάρος: Η model instructor του GNTM ποζάρει τόπλες και εντυπωσιάζει (pics)

Οι αισθαντικές πόζες της ξανθιάς καλλονής Η Μαίρη Βυτινάρος κέρδισε από την πρώτη στιγμή τους φανς του GNTM, τόσο με το χαμόγελο και την ευγενική...

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΠΟΣ) Άνδρας στην Πολωνία συνέχισε να βλέπει το Μουντιάλ ενώ τον χειρουργούσαν!

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΠΟΣ) Άνδρας στην Πολωνία συνέχισε να βλέπει το Μουντιάλ ενώ τον χειρουργούσαν!

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Αποκάλυψε σε κυπριακή εκπομπή τι τον εκνευρίζει στην Ιωάννα Τούνη (Βίντεο)

Η εξομολόγηση του παρουσιαστή! Στην απογευματινή, ψυχαγωγική εκπομπή του Alpha, «Με αγάπη Χριστιάνα», φιλοξενήθηκε σήμερα Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και παραχώρησε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης,...

Lifestyle

Αποβολή για Σπιλέφσκι! Χάνει τα ντέρμπι Ανόρθωση και ΑΕΛ

Αποβλήθηκε από τον αγώνα στο 73ο λεπτό του αγώνα με την Πάφο ο προπονητής του Άρη, Αλεξέι Σπιλέφσκι. Ουσιαστικά ο διαιτητής του έδειξε την κόκκινη...

Lifestyle

«Δεν είναι νοητό» να απουσιάζει η ΑΗΚ από την προσπάθεια για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, είπε ο Νικολέττος

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2023, ο κ. Νικολέττος, είπε ότι οι συνολικές δαπάνες είναι 2.74 δισεκατομ. και τα συνολικά έσοδα, 2.42 δισεκατομμύρια

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΠΟΣ) Άνδρας στην Πολωνία συνέχισε να βλέπει το Μουντιάλ ενώ τον χειρουργούσαν!

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΠΟΣ) Άνδρας στην Πολωνία συνέχισε να βλέπει το Μουντιάλ ενώ τον χειρουργούσαν!

Ο Βασιλιάς Κάρολος κάλεσε την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ στην στέψη του. Οι φήμες για σχέση τους

Ο Κάρολος είχε γοητευτεί από την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ όταν σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

“Κατάσκοπος” ο Μουνιόθ

Στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» βρίσκεται ο Τσίσκο Μουνιόθ. Ο προπονητής της Ανόρθωσης πήγε να δει από κοντά το παιχνίδι του Άρη με την Πάφο. Η «Κυρία» αντιμετωπίζει...

Advertorials