MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μαθητικές εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία ενώπιον Επιτροπής Παιδείας

Advertisement

Sponsored by exness

Το θέμα της διεξαγωγής μαθητικών εκλογών ή μέρους αυτών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, συζήτησε, μεταξύ άλλων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η Επιτροπή άρχισε την εξέταση του «Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικοί) (Αρ. 4) Κανονισμοί του 2021», σκοπός των οποίων είναι η παροχή δυνατότητας στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού να επιτρέπει τη διεξαγωγή μαθητικών εκλογών ή μέρους αυτών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, διασφαλίζοντας την προστασία και ασφάλεια των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, την αξιοπιστία, την προσβασιμότητα, την επαληθευσιμότητα και τη διαφάνεια αυτής, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή πανδημίας ή καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και εφόσον μαθητές αδυνατούν να συμμετέχουν στη διαδικασία των εκλογών με φυσική παρουσία.

Advertisement

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αποφάσισε τη συνέχιση της εξέτασης των πιο πάνω κανονισμών σε επόμενη συνεδρία της.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι ένα από τα πρώτα θέματα που εξέτασαν στην Επιτροπή Παιδείας σήμερα ήταν η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των μαθητικών συμβουλίων κατά τη διάρκεια εκτάκτων αναγκών.

«Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία είμαστε έντονοι και κάθετοι. Έχουμε χιλιάδες πολιτών που αιτούνται επιδόματα, που οι αιτήσεις τους καθυστερούν εγκληματικά λόγω κυρίως της μη ύπαρξης ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής αιτήσεων, την ίδια στιγμή που η δημόσια υπηρεσία και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στη διεκπεραίωσή των εργασιών λόγω μη ύπαρξης ψηφιοποιημένου συστήματος και το κράτος έρχεται να έχει ως προτεραιότητα τις εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία των μαθητικών συμβουλίων», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι διαφωνούν κάθετα και πως απαίτησαν από το Υφυπουργείο Καινοτομίας, που δήλωσε πανέτοιμο για να κάνει τις εκλογές των μαθητών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, να δώσει όλη του τη δύναμη και την ενέργεια για να ψηφιοποιήσει όλα τα επιδόματα και του Υπουργείου Εργασίας αλλά και του Υφυπουργείου Πρόνοιας που τα έχει απόλυτη ανάγκη ο κυπριακός λαός και να αφήσει τα δευτερεύοντα θέματα.

Εξάλλου, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής εξέτασε και τον Ο περί του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (Ίδρυση και Λειτουργία) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021, σκοπός του οποίου είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου και προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να παρακάμπτει τη σύσταση της Επιτροπής Επιλογής, σε περίπτωση που οι υποψήφιοι για υποτροφία είναι ίσοι ή λιγότεροι από τον αριθμό των προσφερόμενων υποτροφιών, τον καθορισμό των τίτλων που δύναται να αποκτώνται με την παραχώρηση υποτροφίας

Προβλέπει, επίσης, τη διαγραφή της απαίτησης για επιστροφή των καταβληθέντων ποσών της υποτροφίας, σε περίπτωση που υπότροφος διακόψει τις σπουδές του κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους (σημειώνεται ότι το θέμα έχει ρυθμιστεί εσωτερικά, ώστε η υποτροφία να παραχωρείται στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, αφού διαπιστωθεί ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια) και τη διαγραφή της διάταξης που προβλέπει την αναδρομική ισχύ των κανονισμών που αφορούν τη διαδικασία για αναστολή, ανανέωση, διακοπή υποτροφιών και τη μεταγραφή υποτρόφων από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σε άλλο.

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αποφάσισε τη συνέχιση της εξέτασης του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή άρχισε την εξέταση των «Οι περί του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021», οι οποίοι προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα παραχώρησης υποτροφίας σε υποψηφίους που έχουν συμπληρώσει με ικανοποιητική πρόοδο οποιοδήποτε έτος προπτυχιακών σπουδών και έχουν εγγραφεί στο επόμενο έτος, τη διαγραφή των ηλικιακών κριτηρίων για τη διεκδίκηση υποτροφιών από υποψηφίους και την άρση του περιορισμού για διεκδίκηση υποτροφίας σε περίπτωση μερικής φοίτησης υποψηφίου.

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αποφάσισε τη συνέχιση της εξέτασης των κανονισμών σε επόμενη συνεδρία της.

Σε δηλώσεις του για το θέμα των κανονισμών των Κρατικών Υποτροφιών, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι τόνισαν την τεράστια σημασία και το σπουδαίο έργο που επιτελεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο, όπως ανέφερε, «οφείλουμε να στηρίξουμε αλλά παράλληλα και να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του».

Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και των κανονισμών του, συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, με βάση τα κριτήρια είτε τα περιουσιακά στοιχεία είτε τις ηλικιακές διακρίσεις πρέπει να αφαιρεθούν, όμως για να επιτελεί σωστά το έργο του και να αγγίξει τα στρώματα της κοινωνίας που πραγματικά έχουν ανάγκη επιβάλλεται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του.

«Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος όπως μας καταθέσει το σημερινό προϋπολογισμό αλλά και το προϋπολογισμό που θα έπρεπε να έχει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για να μπορεί να επιτελεί το ρόλο του σωστά και αποτελεσματικά», σημείωσε.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή συζήτησε και των «Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Πειθαρχικός Έλεγχος Ακαδημαϊκού και άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021», όπου αποφάσισε την προώθηση των κανονισμών στη συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος, ημερομηνίας, 14 Απριλίου 2022, προς έγκριση.

Σκοπός των εν λόγω κανονισμών είναι η παροχή δυνατότητας στην Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του Πανεπιστημίου Κύπρου να επιβάλλει σε μέλος του ακαδημαϊκού ή άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού πειθαρχικές ποινές, σε περίπτωση καταδίκης του από ποινικό δικαστήριο για συγκεκριμένα αδικήματα, να θέτει σε διαθεσιμότητα μέλος του ακαδημαϊκού ή άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού, αν διαταχθεί έρευνα πειθαρχικού παραπτώματος εναντίον του ή με την έναρξη αστυνομικής έρευνας με σκοπό την ποινική δίωξη εναντίον του και να επιβάλλει σε μέλος του ακαδημαϊκού ή άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού χρηματική ποινή, αν παραλείπει να εμφανιστεί ενώπιον της ή αν αρνείται να απαντήσει σε ερώτηση.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, οι υπό αναφορά κανονισμοί σκοπό έχουν την κάλυψη του κενού που εντοπίστηκε στο νομοθετικό πλαίσιο και καταγράφεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το έτος 2015.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω κανονισμοί απασχόλησαν την Επιτροπή και κατά την προηγούμενη Βουλευτική Περίοδο, αλλά δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της μελέτης τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network