MC MEDIA NETWORK

August 19, 2022 Friday 19:46:27

Εγγραφή στο
Newsletter


Μάριος Καρογιάν στη CT: H ΔΗΠΑ θα είναι ξανά η έκπληξη των εκλογών


Το διακύβευμα των εκλογών είναι απλό: Ή θα προχωρήσουμε μπροστά ανοίγοντας νέους δρόμους, ή θα παραμείνουμε στις περιπέτειες και τα αδιέξοδα του χθες, δηλώνει o Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ) Μάριος Καρογιάν. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times ο κ. Καρογιάν υποστηρίζει ότι όπως έγινε στις Ευρωεκλογές έτσι και στις βουλευτικές του Μαΐου η ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα είναι ξανά η έκπληξη. Ο Μάριος Καρογιάν αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η ΔΗΠΑ καθώς και στο ρόλο της στην προσπάθεια αναμόρφωσης του κεντρώου χώρου. Μιλά επίσης, για την απογοήτευση των πολιτών συνεπεία των φαινομένων διαφθοράς, ενώ προβαίνει και σε εκτιμήσεις για την επικείμενη άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών, τι κρίνεται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Οι εκλογές γίνονται σε μια πρωτόγνωρη περίοδο, τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και λόγω της δικαιολογημένης κοινωνικής δυσφορίας και απογοήτευσης κατά των παραδοσιακών κομμάτων και της κρατικής αναποτελεσματικότητας να αντιμετωπιστούν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. Το διακύβευμα που τίθεται είναι απλό: Ή θα προχωρήσουμε μπροστά ανοίγοντας νέους δρόμους. Ή θα παραμείνουμε στις περιπέτειες και τα αδιέξοδα του χθες. Η απάντηση ανήκει στους πολίτες. Από την συμμετοχή και τις επιλογές τους θα εξαρτηθεί αν θα αλλάξει κάτι ή αν θα μείνουμε καθηλωμένοι στα ίδια βλέποντας το τρένο του μέλλοντος να μας προσπερνά.

Η Δημοκρατική Παράταξη- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων απευθύνεται στον κυπριακό λαό, προτείνοντάς του μια στρατηγική ευθύνης και προοπτικής για τον τόπο και το λαό. Μια στρατηγική νέων συνθέσεων και όχι παλιών αντιθέσεων. Που θα μας βγάλει στο ξέφωτο της επόμενης μέρας με μια ισχυρή Κεντρώα και εθνικά ωφέλιμη δύναμη, με μια νέα ατζέντα για το μέλλον της Κύπρου και της νέας γενιάς της. Μια ατζέντα εναλλακτικών λύσεων για την έξοδο από την κρίση και την μετάβαση σε μια νέα εποχή. Μια στρατηγική με Κοινωνική συναίνεση, Διαρθρωτικές αλλαγές, Πολιτική ευθύνη.

Είναι η πρώτη αναμέτρηση βουλευτικών εκλογών για τη ΔΗΠΑ, ποιες οι προσδοκίες; Ποιες οι στοχεύσεις;

Στις βουλευτικές εκλογές έχουμε δύο κυρίως στόχους: ένα ποσοτικό και ένα ποιοτικό. Και για εμάς η επίτευξη του ποσοτικού στόχου αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη και του ποιοτικού.

Ο ποσοτικός στόχος μας είναι η καταγραφή ενός εκλογικού ποσοστού ικανού όχι απλώς να μας επιτρέψει την είσοδο στην Βουλή, αλλά και να μας καταστήσει ρυθμιστική κοινοβουλευτική δύναμη. Ακολούθως, με τον ποιοτικό στόχο που θέσαμε επιδιώκουμε στην δύσκολη περίοδο που βιώνει η κοινωνία και ο τόπος μας, να δώσουμε στους πολίτες την επιλογή να στείλουν με την ψήφο στους το μήνυμα ότι δεν πιστεύουν πια στους άγονους κομματικούς ανταγωνισμούς αλλά στους δημιουργικούς συναγωνισμούς που θα φέρουν νέες πρακτικές προσεγγίσεις στα πράγματα.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει τη ΔΗΠΑ; Τι θέλετε να φέρετε στην πολιτική ζωή;

Διότι η ΔΗΠΑ, είναι το σύγχρονο, υπεύθυνο κόμμα του κέντρου που επενδύει στον διάλογο! Που επιδιώκει την συνεννόηση και ιεραρχεί πάνω από όλα την Κύπρο μας. Επιτρέψτε μου να πω, πως παρά τον σύντομο πολιτικό μας βίο, η ΔΗΠΑ απέδειξε ότι στέκεται απέναντι στις λογικές των κομματικών φανατισμών. Και στάθηκε πάντοτε δημιουργικά, καλόπιστα και εποικοδομητικά στα διάφορα ζητήματα. Προτιμήσαμε να εργαστούμε για να προτείνουμε πρακτικές λύσεις και όχι να επιλέξουμε τον ρόλο του αρνητή των πάντων.

Θεωρώ, λοιπόν πως τώρα είναι ώρα ευθύνης. Η Δημοκρατική Παράταξη– Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων απευθύνεται στον κυπριακό λαό με υψηλό αίσθημα εθνικής, πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Προτείνει μια πορεία προοπτικής και ελπίδας. Είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Είναι η ώρα της πολιτικής συνεννόησης και της κοινωνικής συναίνεσης. Δεν είναι ώρα για κομματικές αντιπαραθέσεις. Δεν είναι ώρα για θεωρητικές αναζητήσεις. Δεν είναι ώρα για πολιτικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις τακτικής. Δεν είναι ώρα για λαϊκισμούς και για ψεύτικες υποσχέσεις.

Είναι η ώρα της υποβολής συγκεκριμένων εναλλακτικών σχεδίων εξόδου από την κρίση και επιλογής αυτών που θα εξασφαλίζουν την μεγαλύτερη συναίνεση και την ευρύτερη σύγκλιση ώστε να παρέμβουμε αποτελεσματικά στις εξελίξεις, να διεκδικήσουμε με σύγχρονα όπλα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αξίας την ισχυροποίηση της θέσης μας, να κερδίσουμε το στοίχημα της νέας εποχής, το στοίχημα για τους νέους μας, το στοίχημα του μέλλοντός μας.

H ΔΗΠΑ δεν είναι κυβέρνηση, ούτε όμως και αντιπολίτευση. Πού τοποθετείται πολιτικά;

Η θέση της ΔΗΠΑ είναι σαφής: ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση, οφείλουμε να στηρίζουμε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι να τον υποσκάπτουμε. Βέβαια, λευκή επιταγή δεν δίνουμε σε κανένα. Εμείς επιδιώκουμε τη σύνθεση απόψεων και προτάσεων. Επιδιώκουμε τον διάλογο και τον συγκερασμό των απόψεων. Αν διαφωνούμε με κάτι θα καταθέσουμε εναλλακτικές προτάσεις. Σε καμία, όμως περίπτωση δεν πρόκειται να λαϊκίσουμε ή να φωνασκούμε ή να θέτουμε σε κίνδυνο την εθνική ή οικονομική προοπτική χάριν κομματικών ή προσωπικών φιλοδοξιών. Σε μια περίοδο πανδημίας, με πρωτοφανείς προκλήσεις και προβλήματα, αλλά και με άλυτο το κυπριακό, για εμάς τους κεντρώους αυτή η στάση αποτελεί υπεύθυνη πολιτική πράξη.

Και ιδεολογικά ποιο είναι το στίγμα σας;

Πάνω από τους ιδεολογικούς όρους του 20ου αιώνα, η ΔΗΠΑ τοποθετείται στο Κέντρο. Ο χώρος, αλλά κυρίως ο κόσμος του Κέντρου έχουν διαχρονικά ένα βασικό γνώρισμα. Το μέτρο και την μετριοπάθεια. Είναι η δύναμη που αποτρέπει την πόλωση, που φέρνει ισορροπία στο πολιτικό σύστημα, που πρωτοστάτησε ιστορικά στην κατάκτηση της ευημερίας του κυπριακού λαού, που έφερε αποτελέσματα κάθε φορά που είχε την διακυβέρνηση του τόπου.

Σήμερα που οι πολίτες υποφέρουν από τα μεγάλα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσχέρειες. Επικρατούν συνθήκες αβεβαιότητας και η κοινωνική πλειοψηφία με δυσκολία ανέχεται τις άγονες και επιζήμιες συγκρούσεις των άκρων. Είναι αδιανόητο πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως ανήκουσες στον κεντρώο χώρο να παρασύρονται σε ακρότητες που συχνά ξεπερνούν κι αυτές των άκρων. Αντί, με λίγα λόγια, το κέντρο να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος – από τον μέχρι πρότινος θεσμικό εκφραστή του – έχει δυστυχώς μετατραπεί σε μέρος του προβλήματος. Όχι μόνο με την φοβική και ισοπεδωτική του ρητορική, αλλά και με την εν γένει πολιτική του συμπεριφορά.

Είμαστε εδώ, λοιπόν για να πολεμήσουμε τις ιδεοληψίες, να αρνηθούμε τον δογματισμό και τον λαϊκισμό, να μην αφήσουμε τον φανατισμό, το μίσος και τον διχασμό να σκοτεινιάσουνε τους ορίζοντες μας. Ανταποκρίνεται, ακριβώς στην ανάγκη να ξαναγίνει το Κέντρο πρωταγωνίστρια δύναμη εθνικής συνεννόησης και κοινωνικής συναίνεσης. Να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Πλείστα στελέχη της ΔΗΠΑ προέρχονται από το χώρο του ΔΗΚΟ, όπως και εσείς. Προφανώς όμως απευθύνεστε και σε ψηφοφόρους πέραν του κεντρώου χώρου. Είναι στόχος για τη ΔΗΠΑ η κατάκτηση του ρυθμιστικού ρόλου που εδώ και δεκαετίες κατέχει το ΔΗΚΟ;

Η ΔΗΠΑ μετά το πολύ σημαντικό ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές, προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία και αγκάλιασε πολίτες που μπορεί να είχαν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Σήμερα, όμως, συμφωνούν πως η Κύπρος χρειάζεται ένα δυνατό σύγχρονο μετριοπαθές κεντρώο κόμμα. Πιστεύουμε στην δύναμη και στην χρησιμότητα του αυθεντικού κέντρου. Από εκεί ξεκινούμε και εκεί επικεντρωνόμαστε. Και το σύγχρονο κέντρο είναι το κέντρο που προτείνει. Δεν φωνάζει. Που συνεργάζεται. Δεν απομονώνεται. Που λειτουργεί συλλογικά και ομαδικά και δεν αποτελεί κλειστό κλαμπ εξουσίας της οποιασδήποτε ηγεσίας του. Αυτό τον ρόλο του Κέντρου, παρά την σύντομη ιστορία της, η ΔΗΠΑ τον έχει πετύχει. Και όπως έγινε στις Ευρωεκλογές, η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι ξανά η έκπληξη των εκλογών.

Η ΔΗΠΑ συνεργάζεται με τη συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, η οποία επίσης κατά κύριο λόγο αποτελείται από πρώην ΔΗΚΟϊκά στελέχη. Γιατί δεν προσχώρησαν στη ΔΗΠΑ;

Εννοείται ότι ορίζοντάς μας δεν είναι οι εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Το εγχείρημά μας είναι μακράς πνοής, βασίζεται στο σεβασμό της ιστορίας, των απόψεων και της συνεισφοράς των συντελεστών του. Δεν είναι η μονολιθικότητα που θα εξασφαλίσει την επιτυχία του. Είναι η κοινότητα των αντιλήψεων και των οραμάτων για ένα Κέντρο με ικανότητα να ενώνει δυνάμεις, να δίνει χώρο στις πιο προοδευτικές, να εμπνέει τις πιο δημιουργικές, να εκφράζει τις νεότερες γενιές, να μιλάει με την γλώσσα της εποχής τους κι όχι των αναλύσεων που πλέον δεν ισχύουν.

Γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην ετοιμασία και σύνταξη ενός κοινού προγράμματος, το οποίο και θα αποτελεί το πολιτικό πρόγραμμα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας για την επόμενη πενταετία. Με την ευκαιρία να σας πω, πως στις επικείμενες εκλογές, η ΔΗΠΑ συνεργάζεται και με άλλα οργανωμένα σύνολα και ομάδες, όπως είναι το Ευρ. Δίκτυο Πολιτών. Τα κόμματα θα πρέπει να είναι ανοιχτά στην κοινωνία. Να τολμούν! Και εμείς τολμούμε.

Η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σε ένα έντονο κλίμα, με φόντο τις καταγγελίες για διαφθορά. Όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν την απογοήτευση του κόσμου από την πολιτική. Πώς μειώνεται η απόσταση των πολιτών από τους πολιτικούς και την πολιτική καλύτερα;

Δικαιολογημένα η κοινωνία είναι θυμωμένη και απογοητευμένη. Από την άλλη, όμως, ο θυμός και η απογοήτευση δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή ή λόγο για οποιονδήποτε πολίτη να επιλέξει τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και της γενίκευσης! Δεν είναι όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά διεφθαρμένοι! Δεν είναι όλα τα κόμματα υπεύθυνα για την κατάσταση! Στα δύσκολα προβλήματα, οι λύσεις δεν είναι απλές. Χρειάζονται πολλές ταυτόχρονες συνέργειες για να δούμε καλύτερες μέρες: κόμματα, κυβέρνηση, δικαιοσύνη και ΜΜΕ έχουν κρίσιμο ρόλο.

Εμείς πήραμε το μήνυμα των πολιτών. Γι’ αυτό και το ψηφοδέλτιο μας αποτελείται στη μεγάλη του πλειοψηφία από νέα πρόσωπα, με νέες ιδέες και νέες εμπειρίες. Γιατί πιστεύουμε πως για να αλλάξει κάτι και να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει πρώτα και κύρια να αλλάξουμε νοοτροπία.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την άτυπη πενταμερή. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Η ΔΗΠΑ από την πρώτη στιγμή δήλωσε πως στηρίζουμε την διαδικασία και ενθαρρύνουμε τον Πρόεδρο να πάει καλά προετοιμασμένος προκειμένου, όσο εξαρτάται από εμάς να ληφθούν οι πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η υφιστάμενη απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε στην Κύπρο. Δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες που γίνονται στα πλαίσια του ΟΗΕ . Και πιστεύουμε στην προοπτική της επανενωμένης Κύπρου. Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως οι κύριοι Ερντογάν και Τατάρ λειτουργούν με μη εποικοδομητικό τρόπο και κινούνται με απαράδεχτες λογικές. Γι αυτό και ανησυχούμε πως θα υπάρξουν προσπάθειες να προωθηθούν λύσεις διχοτομικές.

Βέβαια, η ανησυχία εντείνεται ακόμα περισσότερο από την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, με ορισμένες πολιτικές δυνάμεις να έχουν αποστασιοποιηθεί, επίσης από τη συμφωνημένη βάση. Με την τουρκική επιθετικότητα να βρίσκεται στο απόγειο της και το εσωτερικό μέτωπο να είναι κατακερματισμένο, δεν μπορεί να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Η δική μας πλευρά προσέρχεται με στόχο τη συνέχιση της προσπάθειας από το σημείο στο οποίο διακόπηκε η σύνοδος στο Κραν Μοντάνα, η δε Τουρκία μιλά απροκάλυπτα για λύση δύο κρατών. Πώς γεφυρώνονται αυτές οι θέσεις;

Μόνο με τον διάλογο. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Και πρέπει, επιτέλους να πάψουν κάποιοι να ανακαλύπτουν ευφάνταστες ιδέες που δεν έχουν καμία βάση με τη λογική και την πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια ακόμη ένας δρόμος, τον οποίο ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ μας έχει πει κατ’ επανάληψη στις εκθέσεις του: αυτός των ηχηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αναφερόμαστε σε μέτρα που θα αποδείξουν στην πράξη πως οι πλευρές προετοιμάζονται για λύση και που η επιβολή τους θα διευκολύνει τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού. Η επιστροφή της Αμμοχώστου θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο ηχηρό ΜΟΕ.

Βλέπετε την Τουρκία να έχει λόγο ή κίνητρο να προχωρήσει σε κάποιο ουσιαστικό βήμα;

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει πολλά μέτωπα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Την ίδια ώρα αντιλαμβανόμαστε πως πολλά από αυτά που λέγονται δημοσίως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Δεν έχουμε αυταπάτες: η Κύπρος είναι πολύ μικρή μπροστά στην Τουρκία και μετά από πέντε δεκαετίες μετά την εισβολή δεν είναι εύκολο να μιλούμε για «αύξηση του κόστους στην Τουρκία!», εκτός και αν αλλάξει ριζικά το γεωστρατηγικό παιγνίδι στην περιοχή μας και τα συμφέροντα στρατηγικών παιχτών, όπως για παράδειγμα της Αμερικής, της Γαλλίας κ.α., ευθυγραμμιστούν με τα δικά μας, εξαναγκάζοντας την Τουρκία να επανέλθει στις ράγες σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Η δική μας ευθύνη και το καθήκον έναντι του τόπου και του λαού μας είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού, εμμένοντας στις βασικές αρχές λύσης του. Δεν είμαστε καθ’ οιονδήποτε τρόπο διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε στην Τουρκία την μισή μας πατρίδα. Γι’ αυτό και θέλουμε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι απλό: Ή θα προχωρήσουμε μπροστά ανοίγοντας νέους δρόμους, ή θα παραμείνουμε στις περιπέτειες και τα αδιέξοδα του χθες, δηλώνει o Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ) Μάριος Καρογιάν. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times ο κ. Καρογιάν υποστηρίζει ότι όπως έγινε στις Ευρωεκλογές έτσι και στις βουλευτικές του Μαΐου η ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα είναι ξανά η έκπληξη. Ο Μάριος Καρογιάν αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η ΔΗΠΑ καθώς και στο ρόλο της στην προσπάθεια αναμόρφωσης του κεντρώου χώρου. Μιλά επίσης, για την απογοήτευση των πολιτών συνεπεία των φαινομένων διαφθοράς, ενώ προβαίνει και σε εκτιμήσεις για την επικείμενη άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό.

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών, τι κρίνεται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Οι εκλογές γίνονται σε μια πρωτόγνωρη περίοδο, τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και λόγω της δικαιολογημένης κοινωνικής δυσφορίας και απογοήτευσης κατά των παραδοσιακών κομμάτων και της κρατικής αναποτελεσματικότητας να αντιμετωπιστούν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. Το διακύβευμα που τίθεται είναι απλό: Ή θα προχωρήσουμε μπροστά ανοίγοντας νέους δρόμους. Ή θα παραμείνουμε στις περιπέτειες και τα αδιέξοδα του χθες. Η απάντηση ανήκει στους πολίτες. Από την συμμετοχή και τις επιλογές τους θα εξαρτηθεί αν θα αλλάξει κάτι ή αν θα μείνουμε καθηλωμένοι στα ίδια βλέποντας το τρένο του μέλλοντος να μας προσπερνά.

Η Δημοκρατική Παράταξη- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων απευθύνεται στον κυπριακό λαό, προτείνοντάς του μια στρατηγική ευθύνης και προοπτικής για τον τόπο και το λαό. Μια στρατηγική νέων συνθέσεων και όχι παλιών αντιθέσεων. Που θα μας βγάλει στο ξέφωτο της επόμενης μέρας με μια ισχυρή Κεντρώα και εθνικά ωφέλιμη δύναμη, με μια νέα ατζέντα για το μέλλον της Κύπρου και της νέας γενιάς της. Μια ατζέντα εναλλακτικών λύσεων για την έξοδο από την κρίση και την μετάβαση σε μια νέα εποχή. Μια στρατηγική με Κοινωνική συναίνεση, Διαρθρωτικές αλλαγές, Πολιτική ευθύνη.

Είναι η πρώτη αναμέτρηση βουλευτικών εκλογών για τη ΔΗΠΑ, ποιες οι προσδοκίες; Ποιες οι στοχεύσεις;

Στις βουλευτικές εκλογές έχουμε δύο κυρίως στόχους: ένα ποσοτικό και ένα ποιοτικό. Και για εμάς η επίτευξη του ποσοτικού στόχου αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη και του ποιοτικού.

Ο ποσοτικός στόχος μας είναι η καταγραφή ενός εκλογικού ποσοστού ικανού όχι απλώς να μας επιτρέψει την είσοδο στην Βουλή, αλλά και να μας καταστήσει ρυθμιστική κοινοβουλευτική δύναμη. Ακολούθως, με τον ποιοτικό στόχο που θέσαμε επιδιώκουμε στην δύσκολη περίοδο που βιώνει η κοινωνία και ο τόπος μας, να δώσουμε στους πολίτες την επιλογή να στείλουν με την ψήφο στους το μήνυμα ότι δεν πιστεύουν πια στους άγονους κομματικούς ανταγωνισμούς αλλά στους δημιουργικούς συναγωνισμούς που θα φέρουν νέες πρακτικές προσεγγίσεις στα πράγματα.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει τη ΔΗΠΑ; Τι θέλετε να φέρετε στην πολιτική ζωή;

Διότι η ΔΗΠΑ, είναι το σύγχρονο, υπεύθυνο κόμμα του κέντρου που επενδύει στον διάλογο! Που επιδιώκει την συνεννόηση και ιεραρχεί πάνω από όλα την Κύπρο μας. Επιτρέψτε μου να πω, πως παρά τον σύντομο πολιτικό μας βίο, η ΔΗΠΑ απέδειξε ότι στέκεται απέναντι στις λογικές των κομματικών φανατισμών. Και στάθηκε πάντοτε δημιουργικά, καλόπιστα και εποικοδομητικά στα διάφορα ζητήματα. Προτιμήσαμε να εργαστούμε για να προτείνουμε πρακτικές λύσεις και όχι να επιλέξουμε τον ρόλο του αρνητή των πάντων.

Θεωρώ, λοιπόν πως τώρα είναι ώρα ευθύνης. Η Δημοκρατική Παράταξη– Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων απευθύνεται στον κυπριακό λαό με υψηλό αίσθημα εθνικής, πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Προτείνει μια πορεία προοπτικής και ελπίδας. Είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Είναι η ώρα της πολιτικής συνεννόησης και της κοινωνικής συναίνεσης. Δεν είναι ώρα για κομματικές αντιπαραθέσεις. Δεν είναι ώρα για θεωρητικές αναζητήσεις. Δεν είναι ώρα για πολιτικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις τακτικής. Δεν είναι ώρα για λαϊκισμούς και για ψεύτικες υποσχέσεις.

Είναι η ώρα της υποβολής συγκεκριμένων εναλλακτικών σχεδίων εξόδου από την κρίση και επιλογής αυτών που θα εξασφαλίζουν την μεγαλύτερη συναίνεση και την ευρύτερη σύγκλιση ώστε να παρέμβουμε αποτελεσματικά στις εξελίξεις, να διεκδικήσουμε με σύγχρονα όπλα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αξίας την ισχυροποίηση της θέσης μας, να κερδίσουμε το στοίχημα της νέας εποχής, το στοίχημα για τους νέους μας, το στοίχημα του μέλλοντός μας.

H ΔΗΠΑ δεν είναι κυβέρνηση, ούτε όμως και αντιπολίτευση. Πού τοποθετείται πολιτικά;

Η θέση της ΔΗΠΑ είναι σαφής: ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση, οφείλουμε να στηρίζουμε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι να τον υποσκάπτουμε. Βέβαια, λευκή επιταγή δεν δίνουμε σε κανένα. Εμείς επιδιώκουμε τη σύνθεση απόψεων και προτάσεων. Επιδιώκουμε τον διάλογο και τον συγκερασμό των απόψεων. Αν διαφωνούμε με κάτι θα καταθέσουμε εναλλακτικές προτάσεις. Σε καμία, όμως περίπτωση δεν πρόκειται να λαϊκίσουμε ή να φωνασκούμε ή να θέτουμε σε κίνδυνο την εθνική ή οικονομική προοπτική χάριν κομματικών ή προσωπικών φιλοδοξιών. Σε μια περίοδο πανδημίας, με πρωτοφανείς προκλήσεις και προβλήματα, αλλά και με άλυτο το κυπριακό, για εμάς τους κεντρώους αυτή η στάση αποτελεί υπεύθυνη πολιτική πράξη.

Και ιδεολογικά ποιο είναι το στίγμα σας;

Πάνω από τους ιδεολογικούς όρους του 20ου αιώνα, η ΔΗΠΑ τοποθετείται στο Κέντρο. Ο χώρος, αλλά κυρίως ο κόσμος του Κέντρου έχουν διαχρονικά ένα βασικό γνώρισμα. Το μέτρο και την μετριοπάθεια. Είναι η δύναμη που αποτρέπει την πόλωση, που φέρνει ισορροπία στο πολιτικό σύστημα, που πρωτοστάτησε ιστορικά στην κατάκτηση της ευημερίας του κυπριακού λαού, που έφερε αποτελέσματα κάθε φορά που είχε την διακυβέρνηση του τόπου.

Σήμερα που οι πολίτες υποφέρουν από τα μεγάλα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσχέρειες. Επικρατούν συνθήκες αβεβαιότητας και η κοινωνική πλειοψηφία με δυσκολία ανέχεται τις άγονες και επιζήμιες συγκρούσεις των άκρων. Είναι αδιανόητο πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως ανήκουσες στον κεντρώο χώρο να παρασύρονται σε ακρότητες που συχνά ξεπερνούν κι αυτές των άκρων. Αντί, με λίγα λόγια, το κέντρο να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος – από τον μέχρι πρότινος θεσμικό εκφραστή του – έχει δυστυχώς μετατραπεί σε μέρος του προβλήματος. Όχι μόνο με την φοβική και ισοπεδωτική του ρητορική, αλλά και με την εν γένει πολιτική του συμπεριφορά.

Είμαστε εδώ, λοιπόν για να πολεμήσουμε τις ιδεοληψίες, να αρνηθούμε τον δογματισμό και τον λαϊκισμό, να μην αφήσουμε τον φανατισμό, το μίσος και τον διχασμό να σκοτεινιάσουνε τους ορίζοντες μας. Ανταποκρίνεται, ακριβώς στην ανάγκη να ξαναγίνει το Κέντρο πρωταγωνίστρια δύναμη εθνικής συνεννόησης και κοινωνικής συναίνεσης. Να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Πλείστα στελέχη της ΔΗΠΑ προέρχονται από το χώρο του ΔΗΚΟ, όπως και εσείς. Προφανώς όμως απευθύνεστε και σε ψηφοφόρους πέραν του κεντρώου χώρου. Είναι στόχος για τη ΔΗΠΑ η κατάκτηση του ρυθμιστικού ρόλου που εδώ και δεκαετίες κατέχει το ΔΗΚΟ;

Η ΔΗΠΑ μετά το πολύ σημαντικό ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές, προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία και αγκάλιασε πολίτες που μπορεί να είχαν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Σήμερα, όμως, συμφωνούν πως η Κύπρος χρειάζεται ένα δυνατό σύγχρονο μετριοπαθές κεντρώο κόμμα. Πιστεύουμε στην δύναμη και στην χρησιμότητα του αυθεντικού κέντρου. Από εκεί ξεκινούμε και εκεί επικεντρωνόμαστε. Και το σύγχρονο κέντρο είναι το κέντρο που προτείνει. Δεν φωνάζει. Που συνεργάζεται. Δεν απομονώνεται. Που λειτουργεί συλλογικά και ομαδικά και δεν αποτελεί κλειστό κλαμπ εξουσίας της οποιασδήποτε ηγεσίας του. Αυτό τον ρόλο του Κέντρου, παρά την σύντομη ιστορία της, η ΔΗΠΑ τον έχει πετύχει. Και όπως έγινε στις Ευρωεκλογές, η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι ξανά η έκπληξη των εκλογών.

Η ΔΗΠΑ συνεργάζεται με τη συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, η οποία επίσης κατά κύριο λόγο αποτελείται από πρώην ΔΗΚΟϊκά στελέχη. Γιατί δεν προσχώρησαν στη ΔΗΠΑ;

Εννοείται ότι ορίζοντάς μας δεν είναι οι εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Το εγχείρημά μας είναι μακράς πνοής, βασίζεται στο σεβασμό της ιστορίας, των απόψεων και της συνεισφοράς των συντελεστών του. Δεν είναι η μονολιθικότητα που θα εξασφαλίσει την επιτυχία του. Είναι η κοινότητα των αντιλήψεων και των οραμάτων για ένα Κέντρο με ικανότητα να ενώνει δυνάμεις, να δίνει χώρο στις πιο προοδευτικές, να εμπνέει τις πιο δημιουργικές, να εκφράζει τις νεότερες γενιές, να μιλάει με την γλώσσα της εποχής τους κι όχι των αναλύσεων που πλέον δεν ισχύουν.

Γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην ετοιμασία και σύνταξη ενός κοινού προγράμματος, το οποίο και θα αποτελεί το πολιτικό πρόγραμμα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας για την επόμενη πενταετία. Με την ευκαιρία να σας πω, πως στις επικείμενες εκλογές, η ΔΗΠΑ συνεργάζεται και με άλλα οργανωμένα σύνολα και ομάδες, όπως είναι το Ευρ. Δίκτυο Πολιτών. Τα κόμματα θα πρέπει να είναι ανοιχτά στην κοινωνία. Να τολμούν! Και εμείς τολμούμε.

Η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σε ένα έντονο κλίμα, με φόντο τις καταγγελίες για διαφθορά. Όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν την απογοήτευση του κόσμου από την πολιτική. Πώς μειώνεται η απόσταση των πολιτών από τους πολιτικούς και την πολιτική καλύτερα;

Δικαιολογημένα η κοινωνία είναι θυμωμένη και απογοητευμένη. Από την άλλη, όμως, ο θυμός και η απογοήτευση δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή ή λόγο για οποιονδήποτε πολίτη να επιλέξει τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και της γενίκευσης! Δεν είναι όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά διεφθαρμένοι! Δεν είναι όλα τα κόμματα υπεύθυνα για την κατάσταση! Στα δύσκολα προβλήματα, οι λύσεις δεν είναι απλές. Χρειάζονται πολλές ταυτόχρονες συνέργειες για να δούμε καλύτερες μέρες: κόμματα, κυβέρνηση, δικαιοσύνη και ΜΜΕ έχουν κρίσιμο ρόλο.

Εμείς πήραμε το μήνυμα των πολιτών. Γι’ αυτό και το ψηφοδέλτιο μας αποτελείται στη μεγάλη του πλειοψηφία από νέα πρόσωπα, με νέες ιδέες και νέες εμπειρίες. Γιατί πιστεύουμε πως για να αλλάξει κάτι και να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει πρώτα και κύρια να αλλάξουμε νοοτροπία.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την άτυπη πενταμερή. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Η ΔΗΠΑ από την πρώτη στιγμή δήλωσε πως στηρίζουμε την διαδικασία και ενθαρρύνουμε τον Πρόεδρο να πάει καλά προετοιμασμένος προκειμένου, όσο εξαρτάται από εμάς να ληφθούν οι πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η υφιστάμενη απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε στην Κύπρο. Δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες που γίνονται στα πλαίσια του ΟΗΕ . Και πιστεύουμε στην προοπτική της επανενωμένης Κύπρου. Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως οι κύριοι Ερντογάν και Τατάρ λειτουργούν με μη εποικοδομητικό τρόπο και κινούνται με απαράδεχτες λογικές. Γι αυτό και ανησυχούμε πως θα υπάρξουν προσπάθειες να προωθηθούν λύσεις διχοτομικές.

Βέβαια, η ανησυχία εντείνεται ακόμα περισσότερο από την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, με ορισμένες πολιτικές δυνάμεις να έχουν αποστασιοποιηθεί, επίσης από τη συμφωνημένη βάση. Με την τουρκική επιθετικότητα να βρίσκεται στο απόγειο της και το εσωτερικό μέτωπο να είναι κατακερματισμένο, δεν μπορεί να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Η δική μας πλευρά προσέρχεται με στόχο τη συνέχιση της προσπάθειας από το σημείο στο οποίο διακόπηκε η σύνοδος στο Κραν Μοντάνα, η δε Τουρκία μιλά απροκάλυπτα για λύση δύο κρατών. Πώς γεφυρώνονται αυτές οι θέσεις;

Μόνο με τον διάλογο. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Και πρέπει, επιτέλους να πάψουν κάποιοι να ανακαλύπτουν ευφάνταστες ιδέες που δεν έχουν καμία βάση με τη λογική και την πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια ακόμη ένας δρόμος, τον οποίο ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ μας έχει πει κατ’ επανάληψη στις εκθέσεις του: αυτός των ηχηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αναφερόμαστε σε μέτρα που θα αποδείξουν στην πράξη πως οι πλευρές προετοιμάζονται για λύση και που η επιβολή τους θα διευκολύνει τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού. Η επιστροφή της Αμμοχώστου θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο ηχηρό ΜΟΕ.

Βλέπετε την Τουρκία να έχει λόγο ή κίνητρο να προχωρήσει σε κάποιο ουσιαστικό βήμα;

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει πολλά μέτωπα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Την ίδια ώρα αντιλαμβανόμαστε πως πολλά από αυτά που λέγονται δημοσίως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Δεν έχουμε αυταπάτες: η Κύπρος είναι πολύ μικρή μπροστά στην Τουρκία και μετά από πέντε δεκαετίες μετά την εισβολή δεν είναι εύκολο να μιλούμε για «αύξηση του κόστους στην Τουρκία!», εκτός και αν αλλάξει ριζικά το γεωστρατηγικό παιγνίδι στην περιοχή μας και τα συμφέροντα στρατηγικών παιχτών, όπως για παράδειγμα της Αμερικής, της Γαλλίας κ.α., ευθυγραμμιστούν με τα δικά μας, εξαναγκάζοντας την Τουρκία να επανέλθει στις ράγες σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Η δική μας ευθύνη και το καθήκον έναντι του τόπου και του λαού μας είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού, εμμένοντας στις βασικές αρχές λύσης του. Δεν είμαστε καθ’ οιονδήποτε τρόπο διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε στην Τουρκία την μισή μας πατρίδα. Γι’ αυτό και θέλουμε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Κλάπηκε όχημα στη Λεμεσό και εντοπίστηκε στη Λευκωσία. To GPS πρόδωσε τον 27χρονο δράστη

Ο νεαρός ομολόγησε την κλοπή του οχήματος - Εντοπίστηκαν στην τσάντα του διαρρηκτικά εργαλεία, γάντια και μικροποσότητα κρυσταλλικής ουσίας #CyprusTimes

Politico: Κατά και η Κύπρος στην πρόταση για απαγόρευση της χορήγησης τουριστικής βίζας σε Ρώσους

Ενώπιον της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το μέτρο #CyprusTimes

Ο Πούτιν προειδοποίησε τον Μακρόν για τον κίνδυνο «καταστροφής» στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για πρώτη φορά από τον Μάιο - Συμφωνήθηκε η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στην περιοχή

Τεστ για ναρκωτικά έκανε η Σάνα Μάριν μετά το σάλο. Τι είπε για το νέο βίντεο που κυκλοφόρησε

Τη θλίψη της για το γεγονός ότι ιδιωτικές της στιγμές είδαν το φως της δημοσιότητας, εξέφρασε η Φινλανδή πρωθυπουργός

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Eurostat: 10-20 ετών η ηλικία των περισσότερων επιβατικών οχημάτων στην Κύπρο

Τον Δεκέμβριο του 2020 μόλις το 4% των επιβατικών οχημάτων στην Κύπρο είχαν ηλικία μικρότερη των 2 ετών #CyprusTimes

Κυριακίδου για ευλογιά των πιθήκων: «Εξαιρετικά σημαντική η νέα στρατηγική ενδοδερμικού εμβολιασμού»

Συστάσεις ΕΜΑ για ενδοδερμικές δόσεις για την ευλογιά των πιθήκων μπορούν να πενταπλασιάσουν τους εμβολιασμούς #CyprusTimes

MC MEDIA NETWORK

Θέλει Πασαλίδη ο Πετράκης

Παρελθόν θα αποτελέσει από τον ΟΦΗ Τριαντάφυλλος Πασαλίδης. Μάλιστα οι πληροφορίε αναφέρουν ότι έχει γνωστοποιηθεί στον Πασαλίδη ότι δεν υπολογίζεται και να ψάξει να βρει...

Detox μασκα προσώπου για μετά τις διακοπές

Λαμπερή επιδερμίδα μετά τις διακοπές! Λεπτές γραμμές, ρυτίδες, χαλάρωση, πανάδες, αφυδατωμένη όψη, είναι μερικά από τα σημάδια που άφησε το καλοκαίρι και η παρατεταμένη έκθεση...

ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ: «Αν είμασταν στη Λεμεσό με Ολυμπιακό θα είχαμε 15 χιλιάδες κόσμου»

ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ: «Αν είμασταν στη Λεμεσό με Ολυμπιακό θα είχαμε 15 χιλιάδες κόσμου»

Λουκάς Φουρλάς-Βασίλης Δημητριάδης: Βρέθηκαν στις κερκίδες για να στηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα (Photo)

Θερμοί υποστηρικτές! Ο Λουκάς Φουρλάς παρέα με το γιο του και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Δημητριάδη, βρέθηκαν στο ΓΣΠ προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα της...

MC MEDIA NETWORK

Θέλει Πασαλίδη ο Πετράκης

Παρελθόν θα αποτελέσει από τον ΟΦΗ Τριαντάφυλλος Πασαλίδης. Μάλιστα οι πληροφορίε αναφέρουν ότι έχει γνωστοποιηθεί στον Πασαλίδη ότι δεν υπολογίζεται και να ψάξει να βρει...

Detox μασκα προσώπου για μετά τις διακοπές

Λαμπερή επιδερμίδα μετά τις διακοπές! Λεπτές γραμμές, ρυτίδες, χαλάρωση, πανάδες, αφυδατωμένη όψη, είναι μερικά από τα σημάδια που άφησε το καλοκαίρι και η παρατεταμένη έκθεση...

ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ: «Αν είμασταν στη Λεμεσό με Ολυμπιακό θα είχαμε 15 χιλιάδες κόσμου»

ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ: «Αν είμασταν στη Λεμεσό με Ολυμπιακό θα είχαμε 15 χιλιάδες κόσμου»

Λουκάς Φουρλάς-Βασίλης Δημητριάδης: Βρέθηκαν στις κερκίδες για να στηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα (Photo)

Θερμοί υποστηρικτές! Ο Λουκάς Φουρλάς παρέα με το γιο του και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Δημητριάδη, βρέθηκαν στο ΓΣΠ προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα της...

Lifestyle

ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ: «Αν είμασταν στη Λεμεσό με Ολυμπιακό θα είχαμε 15 χιλιάδες κόσμου»

ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ: «Αν είμασταν στη Λεμεσό με Ολυμπιακό θα είχαμε 15 χιλιάδες κόσμου»

Lifestyle

Κλάπηκε όχημα στη Λεμεσό και εντοπίστηκε στη Λευκωσία. To GPS πρόδωσε τον 27χρονο δράστη

Ο νεαρός ομολόγησε την κλοπή του οχήματος - Εντοπίστηκαν στην τσάντα του διαρρηκτικά εργαλεία, γάντια και μικροποσότητα κρυσταλλικής ουσίας #CyprusTimes

Politico: Κατά και η Κύπρος στην πρόταση για απαγόρευση της χορήγησης τουριστικής βίζας σε Ρώσους

Ενώπιον της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το μέτρο #CyprusTimes

Θέλει Πασαλίδη ο Πετράκης

Παρελθόν θα αποτελέσει από τον ΟΦΗ Τριαντάφυλλος Πασαλίδης. Μάλιστα οι πληροφορίε αναφέρουν ότι έχει γνωστοποιηθεί στον Πασαλίδη ότι δεν υπολογίζεται και να ψάξει να βρει...

Αυτά είναι τα δύο φάρμακα που συνιστά ο ΠΟΥ για τη θεραπεία του Εμπολα

Επανάσταση στη θεραπεία μιας ασθένειας που κάποτε θεωρείτο ότι προκαλεί σχεδόν βέβαιο θάνατο

Advertorials