MC MEDIA NETWORK

February 25, 2021 Thursday 18:04:58

Εγγραφή στο
Newsletter

Πέρασε με την… 2η ο προϋπολογισμός

«Πράσινο» στον προϋπολογισμό – Πέρασε με 29 ψήφους υπέρ ο αναθεωρημένος προυπολογισμός – Λεπτό προς λεπτό η διαδικασία

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις, διεξήχθη στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον προυπολογισμό με 29 ψήφους υπέρ και 26 κατά.

Υπέρ ψήφισαν οι 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι 3 βουλευτές της ΕΔΕΚ,  ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, οι 2 βουλευτές της Αλληλεγγύης, οι 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ  και οι 3 βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Εναντίον ψήφισαν οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι  7 βουλευτές του ΔΗΚΟ,  οι 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Η διαδικασία γύρω στις 16:30 διακόπηκε λόγω σεισμικής δόνησης, ενώ βρισκόταν στο βήμα η Άννα Θεολόγου, για λίγα λεπτά και συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των κομμάτων.

Το ΕΛΑΜ παρά την υπερψήφισή του κρατικού προϋπολογισμού, σε τοποθέτησή του πριν από την ψηφοφορία, εξέφρασε τη διαφωνία του με την ψήφιση των κονδυλίων που αφορούν τη διαχείριση των παράνομων μεταναστών, τους αιτητές πολιτικού ασύλου, οποιοδήποτε κονδύλι αφορά τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και τη συμπλήρωση των υφισταμένων και οποιοδήποτε κονδύλι πηγαίνει στους Τουρκοκύπριους μαθητές και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στη Γραμματεία.

Με βάση την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905  και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).

Ο νέος Προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290 σε σχέση με τον Προϋπολογισμό που καταψηφίστηκε τον Δεκέμβρη. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.

Οι τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας πέραν των προνοιών του προϋπολογισμού και των επιπτώσεων της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στους πολίτες και την οικονομία, περιείχαν και αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων που καταψήφισαν ή υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά και αναφορές στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ψηφίσουν ή καταψηφίσουν.

Μετά τις τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων διακόπηκε η συνεδρία για 5λεπτο διάλειμμα που ζήτησε το ΑΚΕΛ.

Στην αίθουσα που συνεδρίασε η Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού διεκόπη για μερικά λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έως ότου συνέλθουν από τον αιφνιδιασμό του σεισμού τα μέλη του κοινοβουλίου και τα μέλη του προσωπικού της Βουλής.

Τροπολογίες

Επτά συνολικά τροπολογίες επί του αναθεωρημένο προϋπολογισμού που κατέθεσαν κόμματα ψήφισε η Βουλή, από τις 35 συνολικά τροπολογίες που είχαν αρχικά υποβληθεί από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ.

Συγκεκριμένα  πέρασε τροπολογία για αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, που κατατέθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Από την αποκοπή εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Νοείται περαιτέρω ότι, σε σχέση με τα κονδύλια που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη που αφορά αποξένωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ουδεμία δαπάνη διενεργείται, χωρίς προηγουμένως να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων, εισάγεται σημείωση, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη από το Υπουργείο Εσωτερικών για το μέρος που αφορά την αγορά υπηρεσιών από τρεις εξειδικευμένους διεθνείς οίκους για τη διενέργεια ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας για τους αιτούντες απόκτησης Κυπριακής Υπηκοότητας, στη βάση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ύψους €2.200.000 να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Ψηφίστηκε επίσης τροπολογία από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων για ένθεση σημείωσης έναντι δαπάνης €261.000.010 του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε αφότου δαπανηθεί το 50% του συνολικού προβλεπόμενου ποσού για το μέρος που αφορά τη λειτουργία Επενδυτικού Ταμείου για την παροχή χρηματοδότησης Κεφαλαίου, ύψους €5.000.000, ουδεμία δαπάνη να διενεργείται για το εναπομείναν 50% χωρίς προηγουμένως να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Στόχος του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σκοπό την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει στη χρηματοδότηση των κυπριακών επιχειρήσεων, σε σχέση με χρηματοδοτικά προϊόντα μετοχικού χαρακτήρα.

Υπερψηφίστηκε επίσης τροπολογία του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κινήματος Οικολόγων με την οποία  προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για κατασκευή συγκεκριμένων δρόμων, οδικών αρτηριών και κόμβων σε Λευκωσία και Λεμεσό θα πρέπει να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Η σημείωση αυτή στον προϋπολογισμό αφορά την κατασκευή Δρόμου Πρωταρχικής Σημασίας από την Αγλαντζιά μέχρι τη Διεθνή Έκθεση στην Έγκωμη, τη Νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά, τμήμα από τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι την Οδό φυτωρίου στην Αγλαντζιά, τον Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας που αρχίζει από το Μακάρειο Αθλητικό Κέντρο και καταλήγει στο Νέο Δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού μέσω των δρόμων Αλεξανδρουπόλεως, Πύθωνα, Ηρακλή και Σταυρού, τη διαμόρφωση Mεγάλων Kυκλοφοριακών Kόμβων στη Λευκωσία, τη μελέτη για την κατασκευή του Ανισόπεδου Κόμβου Σταυρού στην είσοδο της Λευκωσίας, τη Διεύρυνση/Βελτίωση της Λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως και των Λεωφόρων Γλάδστωνος και Θεσσαλονίκης, στη Λεμεσό.

Εγκρίθηκαν επίσης τρεις τροπολογίες  που κατέθεσαν ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων. Με την πρώτη μπαίνει σημείωση ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά Χορηγία στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου Λτδ (ΕΥΚ), να ενημερώνεται η  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Με τη δεύτερη μπαίνει σημείωση ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά τη χρηματοδότηση  για το νέο έκτακτο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), ύψους €100.000.000, να ενημερώνεται η  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Με την τρίτη, γίνεται ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών γραπτώς ανά εξάμηνο για κονδύλια που  προορίζονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις του κράτους που απορρέουν από τις Συμβάσεις Παραχώρησης Δημόσιας Υπηρεσίας Τακτικών Επιβατικών Γραμμών, τις συμβάσεις για τη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων με έκτακτες γραμμές, την εγκατάσταση συστημάτων έκδοσης/ακύρωσης εισιτηρίων και διαχείρισης στόλου, καθώς και δαπάνες που αφορούν σχετικές υποδομές.

Λεπτό προς λεπτό η διαδικασία

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Μικρή ένταση και διάλειμμα 5 λεπτών πριν την ψηφοφορία

Μετά τις τοποθετήσεις και πριν την ψηφοφορία διακόπηκε η συνεδρία για διάλειμμα 5 λεπτών που ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ώστε να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα.

Πριν το διάλειμμα δημιουργήθηκε ένταση σε σχέση με αναφορές περί αστυνομικού κράτους, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου τερμάτισε τη συζήτηση.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις

Αποφεύγεται μια μεγάλη περιπέτεια που θα επέφερε οικονομική αστάθεια στον τόπο, λέει ο Α. Νεοφύτου

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού αποφεύγεται μια μεγάλη περιπέτεια που θα επέφερε οικονομική αστάθεια στον τόπο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, καλώντας όλους σε συνεργασία για την πανδημία, την οικονομία, το Κυπριακό αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ευχαρίστησε τα κόμματα που αν και ανήκουν στην αντιπολίτευση, αν και διαφωνούν με πολιτικές «ψηφίζουν για την κοινωνία, ψηφίζουν για την χώρα».

«Σήμερα ο προϋπολογισμός ψηφίζεται», είπε ο κ. Νεοφύτου. Αποφεύγουμε, ανέφερε, μια μεγάλη περιπέτεια που θα επέφερε οικονομική αστάθεια στον τόπο». Είπε ότι υπάρχουν τέσσερα μεγάλα εθνικά ζητήματα, η πανδημία, η οικονομία, το Κυπριακό και η διαφθορά και διαπλοκή, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται να συνδράμουμε όλοι».

Γιατί αν υπάρχουν υγειονομικοί κίνδυνοι, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «είναι και για τους αριστερούς και τους δεξιούς», για να προσθέσει ότι «χρειαζόμαστε μια συνεργασία όλοι, να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους και το ενδεχόμενο τρίτου κύματος». Να προετοιμαστούμε κατάλληλα, αλλά και με επιτάχυνση στους εμβολιασμούς, να ξανανοίξουμε την οικονομία με την στήριξη του κράτους.

Για ένα σχεδόν χρόνο πάγωσε η οικονομία παγκόσμια αλλά και στην Κύπρο. Κι όταν κάτι παγώνει χρειάζεται θέρμανση για να ξεπαγώσει και η θέρμανση είναι η στήριξη του κράτους. Υπήρξε σημαντική μέχρι σήμερα, μια από τις σημαντικές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως στηρίξαμε εργαζόμενους. Τώρα με το 2ο πακέτο στηρίζονται και ΜμΕ όπως και την προηγούμενη φορά με 100 εκατ. Αυτό όμως που θα είναι η τονωτική ένεση στην οικονομία είναι η στήριξη των μικρομεσαίων και των επιχειρήσεων του τόπου με τα εγγυημένα δάνεια, που πάλι με διαφορές που πρέπει να τις ξεπεράσουμε, οφείλουμε και υποχρεούμαστε να τις ξεπεράσουμε, είμαστε η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που δεν έχουμε το σχέδιο για τα εγγυημένα δάνεια.

Για το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου πάμε στην πενταμερή. Χρειάζεται ενότητα από όλους ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουμε. Και αυτή την φορά, είπε, «εκτιμώ ότι δεν θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια. «Θα κληθούμε να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τον τόπο μας και χρειάζεται η ελάχιστη ενότητα μεταξύ μας», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Για τη διαφθορά, ανέφερε ότι «δεν θα το λύσουμε ποτέ αν το μόνο που κυριαρχεί καθημερινά είναι να αποδείξουμε ποιος είναι πιο διεφθαρμένος από τον άλλο». «Κυβέρνηση, νομοθετική εξουσία, ανεξάρτητοι θεσμοί, όλοι μαζί να βρούμε τρόπους και να θεσπίσουμε κανόνες διαφάνειας. Να θεσπίσουμε τα αναγκαία και μαζί με την δικαιοσύνη να πατάξουμε τη διαπλοκή και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες», πρόσθεσε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση στους δύο ανεξάρτητους θεσμούς, το Γενικό Εισαγγελέα και το Γενικό Ελεγκτή «να βρουν τους ενδεδειγμένους τρόπους να λύσουν το ζήτημα».

Δηλώνω ως ΔΗΣΥ, είπε, ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πιάσει τους φακέλους ο οποιοσδήποτε να κάνει τον οποιοδήποτε έλεγχο». «Αν δεν τα βρουν ας πάνε επιτέλους από κοινού στο Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Φτάνει, δεν μπορεί να δηλητηριάζεται άλλο αυτό το τοξικό κλίμα την στιγμή που μπορεί να λυθεί η συνεργασία στο τέλος με το Ανώτατο», πρόσθεσε.

Αναφορά σε περιστατικό με Αστυνομία επί διακυβέρνησης Χριστόφια και διευκρίνιση από ΑΚΕΛ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Νεοφύτου σχολιάζοντας αναφορές σε περιστατικό που προέκυψε από καταγγελία της Υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη για αναφορές σε λογαριασμό σε κοινωνικό δίκτυο, αναφέρθηκε σε περιστατικό κατά την διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

«Βεβαίως και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να είμαστε ανεκτικοί στην οποιαδήποτε κριτική και πρέπει να ξεπερνούμε τα όρια της ανεκτικότητας μας. Το δηλώσαμε και το επαναλαμβάνουμε, αλλά ένα κόμμα που στο «Christofiaswatch», που τότε δεν υπήρχε καν μια παραποίηση με ψευδές προφίλ, μόνο μια απλή σάτιρα και κριτική, στο δικηγόρο Ξενή Ξενοφώντος, στις 6 το πρωί, με το βρέφος, μπούκαρε [ΣΣ η Αστυνομία] με οδηγίες και καταγγελίες του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας, όχι Υπουργού. Λίγη σεμνότητα δεν πειράζει όταν απ’ αυτό το βήμα κάνετε μαθήματα δημοκρατίας και λογοκρισίας», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Όταν, συνέχισε, «είσαστε το κόμμα με δεκάδες στελέχη σας που φιμώθηκαν γιατί εξέφρασαν την άποψή τους». Όταν, πρόσθεσε, «υπάρχει σε αυτή την αίθουσα συνάδελφος, που παρά τον οδοστρωτήρα του ΑΚΕΛ παρέμεινε ζωντανός πολιτικά», είπε, προσθέτοντας ότι αναφέρεται στο Γ. Λιλλήκα. Όταν, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, «τόλμησε να έχει μια άποψη για να λεχθεί από τα πιο επίσημα χείλη ότι ο ‘οδοστρωτήρας του ΑΚΕΛ θα σε καταστρέψει’». Είστε εσείς που μας κάνετε σήμερα μαθήματα. Τα δεχόμαστε και αν έχουμε λάθη θα τα διορθώσουμε, είπε.

Σε διευκρίνιση προχώρησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μετά την αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για την είσοδο της Αστυνομίας στο σπίτι δικηγόρου.  Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι η καταγγελία στην Αστυνομία τότε δεν έγινε από τον Δημήτρη Χριστόφια αλλά από τον δημοσιογράφο Μακάριο Δρουσιώτη, για συγκεκριμένη αναφορά στην ιστοσελίδα που τον αφορούσε. «Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν κατάγγειλε ποτέ κανένα γι αυτό το γεγονός», είπε ο κ. Στεφάνου.

«Εάν ο κ. Στεφάνου όπως έχει διαβεβαιώσει εδώ στο σώμα δεν είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας που έκανε την καταγγελία, το δέχομαι», είπε από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου.

Συνεπές στις θέσεις του, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είπε ο Στ. Στεφάνου στη Βουλή

Συνεπές στις θέσεις του, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στην ομιλία του στη Βουλή για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό 2021, προσθέτοντας ότι  η Κυβέρνηση έφερε έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό ο οποίος στην ουσία είναι ο ίδιος μ’ αυτόν που καταψηφίστηκε και ενώ θα έπρεπε να προβληματιστεί για το πώς θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, απλά δογματικά επέμεινε στις πολιτικές της.

Είπε ότι η αντιπολίτευση είχε τη διάθεση για συνεργασία η οποία έχει πρόσφατα αποδειχθεί στην πράξη αλλά σημείωσε ότι “το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν καταφέρνει να πείσει σ’ αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες, τις οποίες εργαλειοποιεί για να πείσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, μαρτυρεί το μέγεθος της αποτυχίας της”.

“Η εναγώνια προσπάθεια εξωραϊσμού της κοινωνικο/οικονομικής της πολιτικής -με την αφειδώλευτη στήριξη μεγαλοκαναλαρχών και μεγαλοεκδοτών με τους οποίους βρίσκεται σε σχέση διαπλοκής (ο καθείς το αντιλαμβάνεται αυτό στην περίπτωση της πρόσφατης εκπαραθύρωσης του δημοσιογράφου Αντρέα Παράσχου)- δεν αλλάζει την κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και η οποία αποτυπώνεται σε διάφορους δείκτες. Όπως για παράδειγμα στον δείκτη για την ποιότητα ζωής της ΕΕ που κατατάσσει την Κύπρο στον πάτο ολόκληρης της Ευρώπης και όχι μόνο της Ένωσης” ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι “αυτό βέβαια δεν μπορούν να το αντιληφθούν οι κυβερνώντες οι οποίοι περνούν τις χλιδάτες διακοπές τους στις Σεϋχέλλες δωρεάν και συν έξοδα, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας δυσκολεύονται να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους”.

Η πολιτική απομόνωση της Κυβέρνησης, είπε, “είναι αποτέλεσμα της τεράστιας ευθύνης που έχουν οι κυβερνώντες για την εκτόξευση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και πώς να μην απογειωθεί όταν η Κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων εφαρμόζοντας στην πράξη το γνωστό «εγώ παπάς, εγώ τατάς» με όφελος εκατομμυρίων ευρώ”.

Αφού σημείωσε ότι ποτέ το ΑΚΕΛ δεν μένει και δεν περιορίζεται στα «όχι» και στην «απόρριψη» αλλά καταθέτει προτάσεις και προσπαθεί εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες να επιτευχθούν συναινέσεις είπε ότι για αυτό ακριβώς τον λόγο προχώρησε και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην Κυβέρνηση για να βρουν τη θέση τους στον προϋπολογισμό.

Πέραν των προτάσεων για προστασία των δανειοληπτών, είπε, κατέθεσαν προτάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της εργασίας,  για την κατοχύρωση ελάχιστων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συμφωνημένες συμβάσεις, για την προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την πάταξη της ψευδούς αυτοαπασχόλησης και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Επίσης, υπέβαλαν προτάσεις για τον κρίσιμο τομέα της Υγείας, τη στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων, για τη θωράκιση του ΓεΣΥ, προτάσεις  για την οικονομία υπηρετώντας την ανάγκη της αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης που να στηρίζεται στις βιώσιμες επενδύσεις, στις ποιοτικές θέσεις εργασίας, στην πράσινη οικονομία, στην ισορροπία μεταξύ βασικών παραγωγικών τομέων και όχι στις φούσκες και το πρόσκαιρο κέρδος.

“Δεν τρέφαμε ψευδαισθήσεις ότι η Κυβέρνηση θα υιοθετούσε όλες τις προτάσεις. Αλλά σε όλες τις ουσιαστικές προτάσεις οι οποίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα βήμα να μας συναντήσει” είπε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ όμως δεν πρόκειται να μετακινηθεί από διαχρονικές του θέσεις, “δεν πρόκειται να δώσει καμία κάλυψη στη συνέχιση πολιτικών που μεταφέρουν τον πλούτο στα χέρια λίγων δεν πρόκειται να δώσει καμία κάλυψη στο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δώσει καμία κάλυψη στην συντήρηση και την ανατροφοδότηση της διαπλοκής και της διαφθοράς”.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί ποτέ να ψηφίζει υπέρ των δανειοληπτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των ευπαθών ομάδων και κάθε ανθρώπου, επαγγελματία και ομάδας που έχει ανάγκη την αρωγή και τη στήριξη του κράτους.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ καταθέτει πρόταση νόμου σχετικά με τις εκποιήσεις που αφορά στο θέμα των εκποιήσεων με στόχο την ουσιαστική αποκατάσταση του δικαιώματος των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και για διασφάλιση στέγης ακόμα και όταν προχωρήσει η εκποίηση. Στις αμέσως επόμενες μέρες, είπε, το ΑΚΕΛ προχωρεί στην κατάθεση επιπρόσθετων προτάσεων νόμου για βελτίωση και ενίσχυση του δικτύου προστασίας των δανειοληπτών από την αυθαιρεσία των τραπεζών, είπε.

“Σημειώνω ότι αυτές οι προτάσεις δεν είναι καινούριες. Τις κατάθεσε και το 2014 στη συζήτηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και αρκετές από αυτές υιοθετήθηκαν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δυστυχώς ο Πρόεδρος δεν τις αποδέχθηκε και τις έστειλε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως συνηθίζει να κάνει με νομοθεσίες που προστατεύουν δικαιώματα των πολιτών.
Αυτές τις προτάσεις το ΑΚΕΛ τις επανακατάθεσε το 2018 όταν η Κυβέρνηση έφερε τις εκποιήσεις εξπρές. Η Κυβέρνηση και, δυστυχώς, η πλειοψηφία της βουλής δεν τις αποδέχθηκε”.

Πρόσθεσε ότι τις πιο πάνω προτάσεις τις περιέλαβε το ΑΚΕΛ σ’ αυτές που επέδωσε στην Κυβέρνηση ενόψει της συζήτησης του αναθεωρημένου προϋπολογισμού και ούτε και τώρα τις αποδέχθηκε.

“Είμαστε βέβαιοι ότι και πάλι Κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα θα επιστρατεύσουν τον μπαμπούλα των αγορών, της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για να μην προχωρήσει η συζήτηση για τη δημιουργία δικτύου προστασίας για τους δανειολήπτες. Όχι για τους καταχραστές του συστήματος και τους κακοπληρωτές, ούτε για τους αετονύχηδες, ούτε για τους εκατομμυριούχους, αλλά για όλους εκείνους τους ταλαιπωρημένους που έχουν βρεθεί εκτεθειμένοι από την κρίση και αλλοιώθηκε σοβαρά η εισοδηματική τους κατάσταση. Για την κύρια κατοικία και την επαγγελματική στέγη” κατέληξε.

Ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού συνιστά επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του 2021, διατυπώνοντας τη θέση ότι το πρώτιστο και το ύψιστο καθήκον της Βουλής είναι να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, είπε ότι ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού, συνιστά «επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς, συνενοχή στη συγκάλυψη και στέλνει το μήνυμα στην Κυβέρνηση της Διαπλοκής: Συνεχίστε ό,τι κάνετε, ανενόχλητοι, ατάραχοι και αμέριμνοι».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρατήρησε ότι παρά την αρχική απόρριψη, ο Προϋπολογισμός που παρουσιάζεται σήμερα είναι ουσιαστικά ο ίδιος με εκείνον που καταψηφίστηκε πριν από ένα μήνα και έχει βασικό πρόβλημα αυτό που είχε και ο προηγούμενος προϋπολογισμός που απορρίφθηκε, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση  δεν υπολόγισε πως θα έρθει 2ο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στους λόγους, οι οποίοι ώθησαν το κόμμα του να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό έκανε λόγο για μια «διεφθαρμένη Κυβέρνηση που αρνείται να συνεργαστεί με την Ελεγκτική Υπηρεσία», που για πρώτη φορά έχει προκαλέσει καταγγελία της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σκάνδαλο, που μέσα στην έπαρση της εξουσίας θεωρεί πως κανένας ανεξάρτητος θεσμός δεν έχει δικαίωμα να την ελέγξει.

Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «άμα θέλει μπορεί να παρεμβαίνει σε ποινικές διώξεις» αλλά δεν το κάνει και έκανε αναφορές για το 2ο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα, επικαλέστηκε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Καλογήρου το οποίο, όπως είπε, διαπιστώνει κατάχρηση εξουσίας και την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων από αρμοδίους.

Περαιτέρω ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα και πριν από τρεις μέρες το Υπουργικό Συμβούλιο, «παράνομα αποφάσισε και έκανε «δώρο» τον τριπλασιασμό  των αμοιβών των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής που το διερευνά», ενώ προχθές, η Κυβέρνηση αποκεφάλισε ακόμη ένα ανεξάρτητο αξιωματούχο που την ενοχλούσε, τον τέως Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, ο οποίος απάντησε στον τέως Υπουργό Οικονομικών, όταν προσπάθησε να του επιβάλει την ευφάνταστη ιδέα των δωρεάν μετοχών του Συνεργατισμού, πως δεν πρόκειται «…να γίνει καραγκιόζης».

Ακολούθως είπε ότι μόλις χθες έδωσε κατάθεση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε με την κατάθεση του ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατά κανόνα ενέκρινε τις πολιτογραφήσεις χωρίς έλεγχο, είτε από αμέλεια, είτε με σκοπιμότητα και  ότι  κατά κανόνα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν δήλωναν τη σύγκρουση συμφερόντων τους όταν ενέκριναν πολιτογραφήσεις που τους αφορούσαν.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για αλληλομαχαιρώματα των Υπουργών της Κυβέρνησης, όπως «Νουρής εναντίον Πετρίδη, Πετρίδης εναντίον Χάσικου, Χριστοδουλίδης εναντίον Χάρη, Χάρης εναντίον Χάσικου και…Χάσικος εναντίον όλων»,  προσθέτοντας ότι υπάρχουν λόγοι που δεν θέλουν να δώσουν τους φακέλους.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται με ετσιθελισμό και αυταρχισμό, διατάζει αστυνομική έφοδο σε οικία γιατί ενοχλήθηκε από σάτιρα στο twitter, εξαναγκάζει έναν διευθυντή εφημερίδας σε παραίτηση, γιατί επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, επειδή απλά θέλει να κάνει τη δουλειά του.

Η συγκάλυψη μπαίνει πάνω απ’ όλα, ο πόλεμος κατά των θεσμών και του ελέγχου, συνεχίζεται αμείωτος, συνέχισε αναφέροντας ‘ντροπή», όπως θα τους ξανά -έλεγε και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας.

Γι’ αυτό επιμένουμε ως Δημοκρατικό Κόμμα να δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων ή τα αντίγραφά τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, πρόσθεσε.

Αφού ανέφερε ότι και το ΔΗΚΟ θέλει  ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί «χθες», αλλά έχουμε μια Κυβέρνηση που βάζει τα δικά της διαπλεκόμενα συμφέροντα, πάνω από τα συμφέροντα της οικονομίας και των πολιτών και αντί η Κυβέρνηση να ασχολείται με λύσεις, επιχειρεί τη διάλυση των θεσμών της χώρας. Επανέλαβε ότι αυτή η βουλή οφείλει να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρέθεσε επίσης σειρά λόγων για τους οποίους το κόμμα του κρίνει ότι ο Προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του τόπου και της οικονομίας και ανέφερε ότι συγκεκριμένα κόμματα λειτουργούν ως παραρτήματα της Κυβέρνησης της Διαπλοκής και φαίνονται να είναι διατεθειμένα να την βοηθήσουν στη συγκάλυψη που επιχειρεί.

Εξέφρασε την άποψη ότι από κάποιους έπεσαν οι μάσκες και ανέφερε πως μόλις η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ χρειάστηκε το ΕΛΑΜ έτρεξαν να την στηρίξουν, είπε ότι οι της ΔΗΠΑ παρουσιάζονται ως οι δήθεν «γνήσιοι εκφραστές» του κέντρου, αλλά «το μόνο γνήσιο πάνω τους είναι η κολακεία της εξουσίας» και εξέφρασε την άποψη ότι ήταν επόμενο οι βουλευτές που υπακούουν στον  Μάριο Καρογιάν «να συμπαραταχθούν με το διαπλεκόμενο κατεστημένο».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΕΔΕΚ,  ο κ. Παπαδόπουλος έκανε σαφή διαχωρισμό, σημειώνοντας την προσπάθεια να επιτευχθούν αλλαγές στον προϋπολογισμό, οι οποίες, όπως είπε, δεν απέδωσαν ως ήταν αναμενόμενο. Εξέφρασε ταυτόχρονα λύπη επειδή ένα κόμμα με το οποίο έδωσαν μαζί κοινούς αγώνες, θα βοηθήσει με τη ψήφο του την Κυβέρνηση να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί καθήκον της Βουλής να επαναφέρει αυτή την Κυβέρνηση σε τάξη και να υπερασπιστεί τους ανεξάρτητους θεσμούς και το Σύνταγμα εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και αν καταφέρει η Κυβέρνηση να κρύψει τους φακέλους, να κρύψει το σκάνδαλο για ακόμα μερικές βδομάδες  με την κατακραυγή  του κόσμου, θα εξαναγκαστεί να τους δώσει και η αλήθεια θα λάμψει, οι ευθύνες θα αποδοθούν και η Κύπρος θα ξαναβρεί τη χαμένη αξιοπρέπεια της.

Η ΕΔΕΚ προχωρά για το καλό του πολίτη αδιαφορώντας για το κόστος είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του 2021, αφού τόνισε ότι δεν είναι ένας συνηθισμένος προϋπολογισμός, αλλά προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, είπε ότι η ΕΔΕΚ προχωρά εποικοδομητικά δίπλα στον πολίτη, για τον πολίτη και τον τόπο αδιαφορώντας για το κόστος που θα κληθεί ενδεχομένως να καταβάλει.

Το παρελθόν της ΕΔΕΚ σηματοδοτεί το παρόν και το μέλλον μας, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι μετά την καταψήφιση του Προϋπολογισμού η ΕΔΕΚ ανέλαβε πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου και πρότεινε στην Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ώστε ο προϋπολογισμός να γίνει πιο ανθρωποκεντρικός και να μπορέσει η ΕΔΕΚ να αναθεωρήσει την απόφασή της.

«Από την αρχή τονίσαμε ότι η πρόθεσή μας δεν ήταν ο εκβιασμός. Οι προτάσεις μας δεν είχαν στόχο να επιφέρουν πρόσθετο σοβαρό οικονομικό κόστος στον προϋπολογισμό και να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική του βιωσιμότητα, αλλά να εξορθολογήσουν τις κατανομές πόρων, να διορθώσουν ανισότητες και κοινωνικές στρεβλώσεις, ώστε «να προστατεύσουμε τους πολίτες από τις άδικες εκποιήσεις των περιουσιών τους, να στηρίξουμε τις εργαζόμενες μητέρες και τους πολίτες που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και έχουν πραγματική ανάγκη βοήθειας, να κατοχυρώσουμε ώστε η κατώτατη σύνταξη να είναι υψηλότερη από το όριο της φτώχειας και η αφυπηρέτηση των εργαζομένων σε βαριά, επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στην ηλικία των 63 χρόνων να μη τιμωρείται με την αποκοπή του 12%,» συνέχισε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με κίνητρα και ορθολογικές παροχές τους κατοίκους της υπαίθρου, των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων, των προσφυγικών συνοικισμών για απόκτηση, ανακαίνιση ή επέκταση της κατοικίας τους. Να συμβάλουμε στην ενίσχυση της υπαίθρου και στην ανάσχεση της αστυφιλίας, να αναβαθμίσουμε τις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους πολίτες κυρίως αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους και να μειώσουμε την ταλαιπωρία που υφίστανται από τις λίστες αναμονής.

Ο κ. Σιζόπουλος  είπε επίσης ότι είναι εμφανές ότι η αποδοχή από την Κυβέρνηση της πλειοψηφίας των προτάσεων της ΕΔΕΚ ενόχλησε κάποιους, οι οποίοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να τις αποδυναμώσουν, επικαλούμενοι δήθεν ανταλλάγματα ή και συμπόρευση με την Κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ και άλλα τινά.

Η επιλογή της ΕΔΕΚ να δώσει θετική ψήφο στους προϋπολογισμούς δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη φιλοσοφία τους και δεν είναι στήριξη ή συμπόρευση με την Κυβέρνηση, διευκρίνισε προσθέτοντας ότι είναι στήριξη και συμπόρευση με τους πολίτες, τους συνταξιούχους, τους λήπτες βοηθημάτων, τους πληγέντες από την κρίση της πανδημίας, τους ασθενείς, τις εργαζόμενες μητέρες, τους κατοίκους της υπαίθρου που σήμερα έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης.

Στα προαναφερθέντα τα οποία η ΕΔΕΚ ζήτησε από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι ζητήθηκε να ετοιμαστεί πρόγραμμα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, που μετά το Κυπριακό είναι το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα, να αυξηθεί η επιπλέον επιδότηση για την απόκτηση κατοικίας στις 259 δυσπραγούσες κοινότητες από 10 μέχρι 30 χιλ ευρώ, να προστεθούν στο ίδιο πρόγραμμα και οι 134 κοινότητες που είχαν αποκλειστεί με το ποσόν των 15-20 χιλ. ευρώ, να επιδοτηθεί σε ποσοστό 70 ή/και 80% η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κατοικίες των μόνιμων κατοίκων των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων και να αξιοποιηθούν τα αγροτεμάχια στο πλαίσιο αυστηρών κριτηρίων για οικιστική ανάπτυξη των ιδιοκτητών και των μελών της οικογένειας τους.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΕΚ ζήτησε να προαχθούν στελέχη της Ε.Φ. που είναι καθηλωμένα στο ίδιο βαθμό για 10-20 χρόνια και είπε πως η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού από την ΕΔΕΚ είναι συμπόρευση προς την Κυβέρνηση για τη στήριξη προς τους πολίτες που κινδυνεύουν οι περιουσίες τους από τις άδικες και αυθαίρετες εκποιήσεις των τραπεζών.

Γιωργάλλας: Η Αλληλεγγύη στηρίζει τον προϋπολογισμό, καταθέτοντας ψήφο διαμαρτυρίας

Η πολιτική Επιτροπή του κινήματος Αλληλεγγύη αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2021 καταθέτοντας όμως ψήφο διαμαρτυρίας, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Μιχάλης Γιωργάλλας, στην ομιλία του στη συζήτηση για τον Αναθεωρημένο Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021.

Όπως είπε, καταθέτουν τη διαμαρτυρία τους γιατί την ώρα που οι πολίτες έχουν χάσει σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους, που οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει και δεν έχουν έσοδα, που τα ενοίκια, τα έξοδα και το λειτουργικό κόστος συσσωρεύονται, που περιουσίες χάνονται και οικογένειες διαλύονται, που έχουμε αυτοκτονίες, κατάθλιψη και εξαθλίωση, αυτή την ώρα της καταστροφής και εν μέσω πανδημίας, η Κυβέρνηση αφήνει ανενόχλητες τις τράπεζες να πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές τα κόκκινα δάνεια σε εταιρίες εξαγοράς πιστώσεων.

Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε,  αφήνει ανενόχλητους τους ξένους κερδοσκόπους να λεηλατούν τα περιουσιακά στοιχεία των υπερχρεωμένων πολιτών.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών είπε ότι ελπίζει να έχει  καταλάβει τις τελευταίες μέρες ότι η Αλληλεγγύη και ευτυχώς και άλλοι, είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες που απειλούνται από την αυθαιρεσία των δανειστών γιατί ο κόμπος έφτασε στο κτένι.

«Είμαστε αποφασισμένοι χωρίς συμβιβασμούς να προστατεύσουμε τους μη αξιόχρεους συμπολίτες μας έχουν γίνει έρμαιο των αχόρταγων κερδοσκόπων που τρέφονται με πλειστηριασμούς ακινήτων.

Είμαστε αποφασισμένοι χωρίς συμβιβασμούς να πάρουμε πρωτοβουλίες γιατί διαπιστώνουμε να συντελείται μια πρωτόγνωρη λεηλασία με αποξένωση περιουσιακών στοιχείων ανυπεράσπιστων πολιτών. Πολιτών που η πολιτεία τους έχει αφήσει απροστάτευτους. Θα σταθούμε δίπλα τους. Θα τους στηρίξουμε», είπε.

Για τη χτεσινή απόφαση του Υπουργικού, είπε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία αλλά ανέμεναν κάτι καλύτερο, πιο συγκεκριμένο και πιο στοχευμένο. Σημείωσε ότι για το Κίνημα, 2 στοιχεία είναι κρίσιμα, η ταχύτητα εκδίκασης και η αναστολή εκποίησης μέχρι την έκδοση απόφασης.

«Η ταχύτητα μπορεί να υπάρξει αν όλα όσα αποφάσισε το Υπουργικό γίνουν σωστά και γρήγορα.

Η αναστολή της εκποίησης μέχρι την έκδοση απόφασης δεν φαίνεται να υπάρχει στην απόφαση. Για αυτή τη ρύθμιση θα καταθέσουμε ξεχωριστή πρόταση νόμου εμείς ως Αλληλεγγύη και θα αναζητήσουμε συνεργασία και συναίνεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ελπίζοντας ότι θα έχουμε και την αποδοχή του ΠτΔ», είπε.

Πρόσθεσε ότι αν οι υποθέσεις εκδικάζονται γρήγορα σε σύντομο χρόνο αφενός θα κερδίζουν οι δανειολήπτες γιατί θα αποπληρώνουν για να σώσουν την περιουσία τους και αφετέρου και οι δανειστές θα κερδίζουν γιατί θα μπορούν έγκυρα και γρήγορα να αρχίσουν να λαμβάνουν δόσεις ή να προχωρήσουν την εκποίηση.

«Απόψε δίνουμε θετική ψήφο για τους συμπολίτες μας. Δίνουμε θετική ψήφο γιατί έχουμε επίγνωση ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί η Κυβέρνηση τη χαώδη κατάσταση που θα προκύψει από μη ψήφιση του προϋπολογισμού. Δίνουμε θετική ψήφο και υπόσχεση ότι θα συμβάλουμε και θα βοηθήσουμε να βγει ο τόπος μας από το τέλμα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλληλεγγύη θα πρωταγωνιστήσει να προστατευθούν οι πολίτες από τη γάγγραινα των εκποιήσεων, για να αποκτήσει πρόσβαση η ελεγκτική υπηρεσία στους φακέλους των πολιτογραφήσεων, για να ξεριζωθεί η διαπλοκή και η διαφθορά από τους κόλπους της κυπριακής κοινωνίας για να φτιάξουμε την πατρίδα που αξίζει στον λαό μας.

Περαιτέρω σημείωσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός που έχουμε σήμερα μπροστά μας θα έπρεπε να ενώνει αντί να διχάζει την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί είναι ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, ένας προϋπολογισμός εργαλείο στη μάχη κατά της πανδημίας και της συντελούμενης οικονομικής καταστροφής λόγω της παρατεταμένης επιχειρηματικής κρίσης.

Πρωτιές Κυβέρνησης στην διαφθορά και απουσία διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων, λέει ο Θεοπέμπτου

Η Κυβέρνηση κερδίζει πρωτιές στην διαφθορά και στην απουσία διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων, το «παίζει αδιάφορη» και με «εξυπνάδες» καταθέτει νομοσχέδια την τελευταία στιγμή, κάτι που δείχνει επίσης σημάδια διαφθοράς, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, στην ομιλία του κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Οι Οικολόγοι καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στην επαγγελματική του ζωή έχει δει δυστυχώς πολλές περιπτώσεις διαφθοράς, «αλλά ποτέ ξανά δεν έχει δει τέτοια χάλια».

«Όταν όμως κάποιος είναι μέσα στη Βουλή βλέπει τα σημάδια της διαφθοράς και μέσα από εξυπνάδες που κρύβονται στα διάφορα νομοσχέδια που πολλές φορές τα φέρνουν ξεπίτηδες καθυστερημένα, για να μην έχουμε χρόνο να τα εξετάσουμε αφού είμαστε υπό απειλή μέτρων από την ΕΕ», ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα τα νομοσχέδια για παραχώρηση παραλιών σε ιδιώτες, για κατάργηση του Περί Προστασίας της παραλίας νόμου, για τους ύφαλους, για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αναφέρθηκε επίσης στην απουσία στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης για τους πύργους στη Λεμεσό όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως η Κυβέρνηση κερδίζει την πρωτιά ως η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα, κάνοντας αναφορά στη διαχείριση των αποβλήτων, στην απουσία στρατηγικής για κυκλική οικονομία, στο θέμα των λυμάτων στην Λεμεσό, στην αντιμετώπιση των κυνηγών και στην ενεργειακή απόδοση κτηρίων.

«Η αλήθεια είναι ότι όποιο τομέα κοιτάξεις η κατάσταση είναι τραγική. Έπρεπε να δούμε άστεγους για να θυμηθούν ότι δεν έχουν στεγαστική πολιτική, οι τράπεζες κλέβουν τα σπίτια του κόσμου, οι νέοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, η κατάσταση στην παιδεία χειροτερεύει συνεχώς και ξέχασαν ότι σε αυτή τη χώρα ζουν εργάζονται και δημιουργούν και καλλιτέχνες», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων συνέχισε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό της, «επιμένει με πείσμα πολλών χρόνων, να περάσει δρόμο μέσα από το Πάρκο Ακαδημίας, να καταστρέψει μέρος του γραμμικού πάρκου, να περάσει δρόμο μέσα από το πάρκο Αθαλάσσας, να κτίσει πολυώροφους κυκλικούς κόμβους στην είσοδο της Λευκωσίας αντί να ξοδέψει λεφτά να προωθήσει σε όλες τις πόλεις τις βιώσιμες συγκοινωνίες».

«Με όλα αυτά και ένα προϋπολογισμό που δεν δείχνει ότι οι προγραμματισμοί της Κυβέρνησης έχουν σκοπό να αλλάξουν πορεία, καταλαβαίνετε ότι εμείς σαν Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν πρόκειται να τον ψηφίσουμε», κατέληξε.

Πιο κοινωνικό το πρόσωπο του προϋπολογισμού λόγω προτάσεων της Συμμαχίας, λέει ο Γ. Λιλλήκας

Θα υπερψηφίσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό γιατί μετά από την υιοθέτηση των προτάσεων της Συμμαχίας Πολιτών έχει πιο κοινωνικό πρόσωπο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας έκανε επίσης λόγο, μεταξύ άλλων, για λασπολογία εις βάρος του και πολιτική αλητεία.

«Θέλετε στα αλήθεια να ξηλώσουμε το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς; Ελάτε να συζητήσουμε για το πως εισάγουμε την αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης γι’ όσους ασκούν την όποια μορφή εξουσίας, πως αλλάζουμε το σύστημα διορισμών στους θεσμούς και στα Δ.Σ. Ημικρατικών, για το πως ενισχύουμε τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου για να κλείσουμε τα παράθυρα που επιτρέπουν την διαφθορά και πολλά άλλα», είπε.

Κάποιοι, ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας, «μας κατηγορούν ότι υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό στηρίζουμε τον κ. Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση του. Ξεχνούν ότι άλλοι είναι αυτοί που στήριξαν, συνεργάστηκαν και συγκυβέρνησαν με τον κ. Αναστασιάδη».

Όσο με αφορά, συνέχισε, «μια ζωή ήμουν απέναντι στον κ. Αναστασιάδη και στο Κυπριακό και στα ζητήματα διακυβέρνησης και στα ζητήματα εκποιήσεων και στις πολιτικές λιτότητας». Άλλοι, είπε, «είναι αυτοί που τον στήριζαν στις πολιτικές των μονομερών υποχωρήσεων στο Κυπριακό και στην υπερψήφιση νομοσχεδίων που ενίσχυαν τις τράπεζες κι αποδυνάμωναν τους δανειολήπτες».

Δυστυχώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «κάποιοι δεν έμειναν μόνον στην παράθεση πολιτικών επιχειρημάτων, που είναι καλοδεχούμενα όσο αβάσιμα κι αν είναι».

Κάποιοι, είπε, «εδώ και ενάμιση χρόνο εξασκούνται στο πολιτικό μπούλιγκ, τον πολιτικό εκφοβισμό δια της τέχνης της λασπολογίας και αυτά σε προσωπικό επίπεδο». Με βάση τα όσα διαδίδουν, πρόσθεσε, «εγώ θα έπρεπε να είμαι ήδη Πρέσβης της Κύπρου στο Λονδίνο. Κι επειδή ο χρόνος τους διέψευσε, το επαναφέρουν τώρα δια του ψιθύρου. Και δυστυχώς κάποια ΜΜΕ αναπαράγουν, ότι τάχατες ζήτησα και πήρα ως αντάλλαγμα τη θέση του Πρέσβη στο Λονδίνο».

Ανέφερε ότι ο ίδιος επιχείρησε να τους διαψεύσει με χιούμορ, προσθέτοντας ότι «επειδή, όμως, ούτε χιούμορ διαθέτουν αλλά ούτε και ηθικό υπόβαθρο, σήμερα τους απαντώ διαφορετικά: μην κρίνετε εξ’ ιδίων τα αλλότρια».

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν έχουμε όλοι την δική σας κουλτούρα του προσωπικού βολέματος», σημείωσε.

Ο κ. Λιλλήκας συνέχισε λέγοντας ότι «θα υπερψηφίσω τον προϋπολογισμό γιατί απλούστατα υιοθετήθηκαν οι προτάσεις μας που στηρίζουν κι εξυπηρετούν τους νέους μας, τους συνταξιούχους, τους κατοίκους της υπαίθρου. Προτάσεις που στηρίζουν τον απλό άνθρωπο κι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας». Και αναφέρομαι, είπε, «στην καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού για να τερματιστεί η εκμετάλλευση των νέων μας, στην εξασφάλιση εισοδημάτων για τους συνταξιούχους πάνω από το όριο της φτώχειας για να έχουν οι συνταξιούχοι μας μια αξιοπρεπή ζωή, στη σημαντική οικονομική χορηγία που φτάνει μέχρι τις 55 χιλιάδες ευρώ, για ζευγάρια που θέλουν να κτίσουν το σπίτι τους στην ύπαιθρο, στο επίδομα κίνησης για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και άλλα».

«Θα υπερψηφίσω τον προϋπολογισμό γιατί με τις προτάσεις μας, αλλά και τις προτάσεις κάποιων άλλων κομμάτων που υιοθέτηση η Κυβέρνηση του προσδώσαμε πιο κοινωνικό πρόσωπο», ανέφερε. Μπορεί, πρόσθεσε, «για κάποιους οι πιο πάνω πολιτικές να μην έχουν αξία. Για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, όμως, έχουν τεράστια αξία».

Θα υπερψηφίσω, συνέχισε, «τον προϋπολογισμό για να μπορέσουν να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία. Για να μην οδηγηθεί η χώρα μας σε νέες περιπέτειες».

Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι «δεν έχω αμφιβολία ότι κάποιοι θα τον υπερψήφιζαν χωρίς τα πιο πάνω αν δεν προέκυπτε το ζήτημα με τους φακέλους πολιτογραφήσεων».

Ξέρω, ανέφερε, «ότι δεν με έχετε ακούσει ξανά να κάνω τέτοιου είδους ομιλία από αυτό το βήμα». Σε μια εποχή, όμως, πρόσθεσε, «όπου πέραν της μπόχας της διαφθοράς, επικρατεί το ψέμα, η λοιδορία, η δολοφονία χαρακτήρων και ο πολιτικός κανιβαλισμός, δεν είχα άλλη επιλογή. Αν δεν μπορεί να ελεγχθεί η πολιτική σκοπιμοτήτων τουλάχιστον, αγαπητοί συνάδελφοι, ας μην αφήσουμε να παρεισφρήσει και η πολιτική αλητεία».

«Ας διατηρήσουμε λίγο χώρο για το ήθος στην πολιτική», είπε καταληκτικά.

Η θετική μας ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη φιλοσοφία του Προϋπολογισμού, είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ

Η θετική μας ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη φιλοσοφία του Προϋπολογισμού, αλλά  έμπρακτη στήριξη στην κάθε μία και στον κάθε ένα που αγωνίζεται καθημερινά για προσωπική και επαγγελματική επιβίωση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ.

Σε ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό 2021, ο Χρίστος Χρίστου είπε ότι το ΕΛΑΜ εμμένει σταθερό στην άποψή του και ψηφίζει ως ακολούθως: “Οχι στις δαπάνες για αιτητές πολιτικού ασύλου, Οχι στις δαπάνες για συντήρηση και διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, Όχι στις δαπάνες για φοίτηση Τουρκοκυπρίων μαθητών σε ιδιωτικές σχολές, Στηρίζουμε τα υπόλοιπα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραχωρούμε λευκή επιταγή σε κανένα”.

“Δεν ζητήσαμε ούτε προσωπικές, ούτε κομματικές χάρες όπως διάφοροι ψιθυρίζεται. Τη λογική του παζαριού εσείς την καθιερώσατε εδώ και δεκαετίες” ανέφερε.

Είπε ότι “δεκάδες σκάνδαλα που ρήμαξαν τον τόπο φέρουν τη σφραγίδα σας και είσαστε όλοι συνένοχοι για τη διαφθορά.
Το ΕΛΑΜ έχει πολύ πιο ψηλά τον πήχη. Θέλουμε μια μέρα να νοιώσει όλος ο Λαός μας περήφανος για τον τόπο του”.

“Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν δεν υπάρξει προϋπολογισμός τα πάντα είναι στον αέρα. Γνωρίζετε ότι συνταξιούχοι, ανάπηροι, μονογονιοί και άλλοι δικαιούχοι δεν θα πάρουν τίποτε από το κράτος και όλα θα παραλύσουν. Γνωρίζετε ότι αρκετές επιχειρήσεις είναι κλειστές από τον περασμένο Μάρτιο ενώ οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Γνωρίζετε ότι οι επηρεαζόμενοι του Δεκεμβρίου δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Γνωρίζετε ότι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους αρκετές φορές όλοι σας έχετε δημοσία ευχαριστήσει για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι;” είπε.

Πρόσθεσε ότι, “επομένως όσοι σήμερα καταψηφίζουν δεν τιμωρούν την Κυβέρνηση Αναστασιάδη όπως ισχυρίζονται αλλά τον ίδιο το Λαό μας. Άλλωστε το προσεχές διάστημα υπάρχουν προς ψήφιση αρκετά κυβερνητικά νομοσχέδια που μπορούμε να εκφράσουμε όλοι τις διαφωνίες μας σε αυτά τα πλαίσια”.

Όπως είπε, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την εξεύρεση λύσεων για σημαντικά ζητήματα το ΕΛΑΜ προχώρησε  στην κατάθεση σειράς προτάσεων και τροπολογιών. Για τις εκποιήσεις είπε ότι κατέθεσαν τρεις προτάσεις νόμου. Η πρώτη, είπε, αφορά την καθολική αναστολή των Εκποιήσεων μέχρι την 30η Ιουνίου. “Την πρόταση αυτή την απορρίψατε όλοι σας την ημέρα ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τυχόν αποδοχή της θα μπορούσε να δώσει μία προσωρινή λύση μέχρι να ρυθμίσουμε νομοθετικά το ζήτημα”, συνέχισε.

Η δεύτερη, ανέφερε, αφορά την μη καταβολή φόρου για κέρδος που προκύπτει από τη διάθεση οποιουδήποτε ακινήτου εκποιείται χωρίς τη συγκατάθεση του δανειολήπτη.

“Μέχρι σήμερα οι υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ευνοούν τις Τράπεζες. Η δική μας πρόταση καλύπτει όλους τους δανειολήπτες οι οποίοι χάνουν την περιουσία τους από εκποιήσεις χωρίς τη συγκατάθεση τους και καλούνται επιπλέον να καταβάλουν κεφαλαιουχικό φόρο” συνέχισε.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι η τελευταία πρόταση, αφορά το δικαίωμα προσφυγής ενώπιον της Δικαστικής Δικαιοσύνης για να προσβάλει τις υπερβολικές απαιτήσεις που τίθενται εκβιαστικά εκ μέρους των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

“Ευτυχώς εισακουστήκαμε εν μέρει” είπε και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες επίσης κατέθεσαν πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο για μείωση των τελών κυκλοφορίας για το 2021 κατά 50%.

“Λαμβάνοντας υπόψιν τις υποχρεωτικές απαγορεύσεις μετακίνησης για αρκετούς μήνες το 2020, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται και αυτό το διάστημα χωρίς χρονικό ορίζοντα τερματισμού. Πιστεύουμε πως οι πολίτες δικαιούνται αισθητές οικονομικές ελαφρύνσεις σε αυτό το τομέα” είπε.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι επίσης σημαντικά ζητήματα όπως η κατώτατη σύνταξη και οι αμυντικές δαπάνες ενσωματώθηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και την επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη είπε ότι “για εμάς το εθνικό θέμα αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα και ξεκαθαρίζουμε τα εξής: Διαφωνούμε πλήρως με την επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη. Η Τουρκία επιχειρεί να εντάξει στο διάλογο απαράδεκτες θέσεις όπως τα δύο κράτη και η πολιτική ισότητα”.

Πρόσθεσε ότι “ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμού προσπαθεί να παρουσιάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ηγέτη κοινότητας πράγμα που υποβαθμίζει συνολικά την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ αντίστοιχα αναβαθμίζει το κατοχικό έκτρωμα. Καμία από αυτές τις θέσεις δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Ο μόνος στόχος για την εξωτερική μας διπλωματία πρέπει να είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων και η αποκοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Τουρκία του Ερντογάν. Διακηρύττουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε το νόμιμο κράτος και είναι οι παράνομοι εισβολείς”.

Ο ρυθμιστικός ρόλος δεν χαρίζεται σε κανέναν, είπε ο Α. Βότσης στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό

Ο ρυθμιστικός ρόλος δεν χαρίζεται σε κανένα, ούτε βεβαίως κανένας τον κληρονομεί, ανέφερε στην ομιλία του για τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό ο Bουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης.

Όπως είπε, αυτός ο ρόλος κερδίζεται με πράξεις, ενώ όπως είπε, ο ρόλος αυτός δεν πρέπει να οδηγήσει ούτε στον μεγαλοϊδεατισμό, ούτε σε αλαζονεία.

«Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και εργατικότητα έχει ασκήσει αυτό της τον ρόλο αποτελεσματικά και ναι σήμερα υπεύθυνα ρυθμίζει την έγκριση του Κρατικού προϋπολογισμού δίνοντας τρεις θετικές ψήφους, των συναγωνιστών Γεώργιου Προκοπίου, Μαρίνου Μουσιούττα, και της δικής μου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σήμερα έχουν μπροστά τους τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι τον Προϋπολογισμό Αναστασιάδη.

«Σήμερα κρίνουμε αν τα επιδόματα και οι χορηγήσεις ιδιαίτερα όσες αφορούν την πανδημία που δεν περιλαμβάνονται στα δωδεκατημόρια, θα μπορέσουν να εγκριθούν για να εκταμιευθούν στους πληγέντες από την πανδημία. Αυτό για εμάς είναι το πιο επείγον. Όσοι έχουμε τις διαφορές μας με την Κυβέρνηση, η το κυβερνών Κόμμα ας τους τιμωρήσουμε στις εκλογές. Και οι εκλογές έρχονται. Πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν», είπε.

Πρόσθεσε ότι για τους τρεις Βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, ποτέ η υπερψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν ένιωθαν ή πίστευαν ότι τους καθιστούσε δεκανίκι της όποιας Κυβέρνησης ή ότι αποτελούσαν παράρτημα του αντίστοιχου Κυβερνώντος Κόμματος. Και ούτε, πρόσθεσε, αξιοποίησαν για ίδιο όφελος την όποια στάση τους, μέσα από το όποιο πάρε δώσε.

«Μας προβληματίζουν οι φίλοι που μας αποδίδουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς σήμερα», είπε ο κ. Βότσης.

«Μήπως όλα αυτά τα χρόνια, ξανά όλα αυτά τα χρόνια, που μαζί ψηφίζαμε τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς, όπως κάναμε με Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, τον Σπύρο Κυπριανού, τον Τάσο Παπαδόπουλο, τον Μάριο Καρογιάν, τον Νικόλα Παπαδόπουλο στα 6 από τα 7 χρόνια της Προεδρίας του στο ΔΗΚΟ, αυτοί οι φίλοι ένιωθαν ότι ήταν δεκανίκια του μακαριστού Δημήτρη Χριστόφια ή του Νίκου Αναστασιάδη, ή επίσης θεωρούσαν ότι γινόντουσαν παραρτήματα του ΑΚΕΛ στη πρώτη περίπτωση ή του ΔΗΣΥ στη δεύτερη;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα είπε ότι «ναι εμείς είμαστε δεκανίκια» του απλού συμπολίτη μας, του μη προνομιούχου που αναμένει τη κρατική στήριξη, του μισθωτού, του συνταξιούχου που αναμένουν αυτά που δικαιούνται από το κράτος, αυτών που αναμένουν να ωφεληθούν από τις αναπτυξιακές πολιτικές του κράτους και κυρίως όλων των συμπολιτών μας που πλήττονται από την πανδημία και που με αγωνία αναμένουν τις αποφάσεις μας.

Ο κ. Βότσης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά, όπως είπε, είχαν με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και στις εισηγήσεις του κόμματος μέσω των οποίων επιτεύχθηκαν αρκετά και τροχοδρομήθηκαν άλλα τόσα.

Παράλληλα έκανε έκκληση στη πολιτική ηγεσία όπως βρει τους τρόπους για την Εθνική συνεννόηση, έστω και τώρα, λίγες ημέρες  πριν την πενταμερή. Με τον πατριωτισμό όλων, «γιατί εμείς δεν θεωρούμε καμία πολιτική δύναμη ότι είναι χαμηλών εθνικών αντιστάσεων». Σαράντα έξι χρόνια, πρόσθεσε, είναι πάρα, πάρα πολλά  και ευχήθηκε να πετύχει αυτή η νέα προσπάθεια.

Α. Θεολόγου: Δεν πείθει ο προϋπολογισμός στη νέα του μορφή, υπάρχει ανάγκη κάθαρσης

Σε αυτή την νέα μορφή του, ο προϋπολογισμός, δεν πείθει αφού φαίνεται ότι η στόχευση μέσα από την αύξηση των δαπανών κατά 340 εκατομμύρια δεν επαρκεί για να βοηθήσει την τόσο πληγωμένη οικονομία λόγω των περιοριστικών μέτρων και του αδικαιολόγητου σε πολλές περιπτώσεις κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων, ανέφερε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου στην ομιλία της ενώπιον της συνεδρίας της Ολομέλειας

Πρόσθεσε ότι δεν ικανοποιεί τις θέσεις που έθεσαν αναφορικά με την προηγουμένη του μορφή διότι πλέον τα προβλήματα ξεκινούν να διογκώνονται και να πολλαπλασιάζονται, αφού ο πολίτης θα κληθεί να πληρώσει δόσεις που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας, ενώ η επιχείρηση του παραμένει ακόμα κλειστή, ενώ έχει χάσει την δουλειά του ή ακόμα περιμένει την στήριξη από τα σχέδια της Κυβέρνησης, θα κληθεί να πληρώσει φορολογίες για προηγούμενες χρονιές χωρίς να έχει τα εισοδήματα ή την επαγγελματική δραστηριότητα πλέον, θα κληθεί να πληρώσει ενοίκια, τέλη εταιρειών, κοινωνικές ασφαλίσεις, άδειες κυκλοφορίας, και τόσες άλλες υποχρεώσεις προς ένα κράτος που έπρεπε πρώτα να προνοεί πριν να απαιτεί.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κάποιοι πείστηκαν με την δημιουργία δικαστηρίων για θέματα χρηματοοικονομικής φύσης για να σώσουν τους δανειολήπτες από τις εκποιήσεις, που ήδη προσφεύγουν στα δικαστήρια και ήδη διεκδικούν πάγωμα στις διαδικασίες των εκποιήσεων.

«Απλά θα αλλάξουν όνομα στο δικαστήριο και καμιά περαιτέρω προστασία δεν θα υπάρξει. Άλλωστε αυτές οι αποφάσεις δεν εφαρμόζονται από την μια μέρα στην άλλη αλλά οι πολίτες χάνουν τις περιουσίες τους από την μια μέρα στην άλλη», είπε. Διερωτήθηκε επίσης που είναι η στήριξη για ενοίκια και οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ανέφερε παράλληλα ότι ο ΥΠΟΙΚ επανήλθε με την πρόταση για τις κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες. «Πρωτοποριακές οι λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας από τους τεχνοκράτες του υπουργείου, δεν ξέρουν άλλες οικονομικές πολιτικές πέρα από τη στήριξη μόνο στις τράπεζες. Γιατί θέλουν κρατικές εγγυήσεις οι τράπεζες για να δώσουν δάνεια αφού πριν λίγες μέρες ανακοίνωναν κέρδη;», είπε.

Επέκρινε επίσης την Κυβέρνηση ότι δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική για την πανδημία και δρα αποσπασματικά, διοικεί το κράτος προς όφελος των λίγων των οικογενειών τους και σε βάρος των πολλών που πλουτίζει την ίδια της την τσέπη με επενδυτικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ξεπουλώντας την κυπριακή γη σε ξένους, που προτιμά να βλέπει τις τράπεζες να ξεσπιτώνουν κόσμο και να απεργούν. «Σας φαίνεται εσάς να ενδιαφέρεται για τον συνταξιούχου, τον άνεργο και τον λήπτη επιδομάτων», διερωτήθηκε.

Ανέφερε επίσης ότι κρίνει πως η κοινωνία αυτή την στιγμή έχει ανάγκη «την κάθαρση από την διαπλοκή» και οι πολίτες δεν φοβούνται να ταλαιπωρηθούν, «φτάνει να καθαρίσει ο τόπος, φτάνει να φανεί ποιοι κατασπάραξαν τα δημόσια ταμεία και εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις εξουσίας, έστω και αν τα δώματα της πελατοκρατίας κρατούν την μπουκιά από το στόμα του λαού επειδή δεν θέλουν να ξεριζωθούν από την εξουσία τους».

Τέλος η κα. Θεολόγου είπε πως θεωρεί ηθικά σωστό αν καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός και με την δική της αρνητική ψήφο, να μην λαμβάνει την αντιμισθία του βουλευτή εις βάρος του πολίτη που θα υποφέρει, και αυτό γιατί η απόφαση της δεν έχει στόχο να πλήξει τον κόσμο αλλά βασίζεται σε επιχειρήματα για την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης στις σημερινές συνθήκες και στην αδυναμία εξεύρεσης λύσεων.

«Πράσινο» στον προϋπολογισμό – Πέρασε με 29 ψήφους υπέρ ο αναθεωρημένος προυπολογισμός – Λεπτό προς λεπτό η διαδικασία

Μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις, διεξήχθη στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον προυπολογισμό με 29 ψήφους υπέρ και 26 κατά.

Υπέρ ψήφισαν οι 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι 3 βουλευτές της ΕΔΕΚ,  ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, οι 2 βουλευτές της Αλληλεγγύης, οι 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ  και οι 3 βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Εναντίον ψήφισαν οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι  7 βουλευτές του ΔΗΚΟ,  οι 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Η διαδικασία γύρω στις 16:30 διακόπηκε λόγω σεισμικής δόνησης, ενώ βρισκόταν στο βήμα η Άννα Θεολόγου, για λίγα λεπτά και συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των κομμάτων.

Το ΕΛΑΜ παρά την υπερψήφισή του κρατικού προϋπολογισμού, σε τοποθέτησή του πριν από την ψηφοφορία, εξέφρασε τη διαφωνία του με την ψήφιση των κονδυλίων που αφορούν τη διαχείριση των παράνομων μεταναστών, τους αιτητές πολιτικού ασύλου, οποιοδήποτε κονδύλι αφορά τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και τη συμπλήρωση των υφισταμένων και οποιοδήποτε κονδύλι πηγαίνει στους Τουρκοκύπριους μαθητές και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στη Γραμματεία.

Με βάση την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905  και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).

Ο νέος Προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290 σε σχέση με τον Προϋπολογισμό που καταψηφίστηκε τον Δεκέμβρη. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.

Οι τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας πέραν των προνοιών του προϋπολογισμού και των επιπτώσεων της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στους πολίτες και την οικονομία, περιείχαν και αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων που καταψήφισαν ή υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά και αναφορές στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ψηφίσουν ή καταψηφίσουν.

Μετά τις τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων διακόπηκε η συνεδρία για 5λεπτο διάλειμμα που ζήτησε το ΑΚΕΛ.

Στην αίθουσα που συνεδρίασε η Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού διεκόπη για μερικά λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έως ότου συνέλθουν από τον αιφνιδιασμό του σεισμού τα μέλη του κοινοβουλίου και τα μέλη του προσωπικού της Βουλής.

Τροπολογίες

Επτά συνολικά τροπολογίες επί του αναθεωρημένο προϋπολογισμού που κατέθεσαν κόμματα ψήφισε η Βουλή, από τις 35 συνολικά τροπολογίες που είχαν αρχικά υποβληθεί από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ.

Συγκεκριμένα  πέρασε τροπολογία για αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, που κατατέθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Από την αποκοπή εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Νοείται περαιτέρω ότι, σε σχέση με τα κονδύλια που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη που αφορά αποξένωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ουδεμία δαπάνη διενεργείται, χωρίς προηγουμένως να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων, εισάγεται σημείωση, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη από το Υπουργείο Εσωτερικών για το μέρος που αφορά την αγορά υπηρεσιών από τρεις εξειδικευμένους διεθνείς οίκους για τη διενέργεια ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας για τους αιτούντες απόκτησης Κυπριακής Υπηκοότητας, στη βάση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ύψους €2.200.000 να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Ψηφίστηκε επίσης τροπολογία από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων για ένθεση σημείωσης έναντι δαπάνης €261.000.010 του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε αφότου δαπανηθεί το 50% του συνολικού προβλεπόμενου ποσού για το μέρος που αφορά τη λειτουργία Επενδυτικού Ταμείου για την παροχή χρηματοδότησης Κεφαλαίου, ύψους €5.000.000, ουδεμία δαπάνη να διενεργείται για το εναπομείναν 50% χωρίς προηγουμένως να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Στόχος του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σκοπό την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει στη χρηματοδότηση των κυπριακών επιχειρήσεων, σε σχέση με χρηματοδοτικά προϊόντα μετοχικού χαρακτήρα.

Υπερψηφίστηκε επίσης τροπολογία του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κινήματος Οικολόγων με την οποία  προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για κατασκευή συγκεκριμένων δρόμων, οδικών αρτηριών και κόμβων σε Λευκωσία και Λεμεσό θα πρέπει να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Η σημείωση αυτή στον προϋπολογισμό αφορά την κατασκευή Δρόμου Πρωταρχικής Σημασίας από την Αγλαντζιά μέχρι τη Διεθνή Έκθεση στην Έγκωμη, τη Νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά, τμήμα από τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι την Οδό φυτωρίου στην Αγλαντζιά, τον Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας που αρχίζει από το Μακάρειο Αθλητικό Κέντρο και καταλήγει στο Νέο Δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού μέσω των δρόμων Αλεξανδρουπόλεως, Πύθωνα, Ηρακλή και Σταυρού, τη διαμόρφωση Mεγάλων Kυκλοφοριακών Kόμβων στη Λευκωσία, τη μελέτη για την κατασκευή του Ανισόπεδου Κόμβου Σταυρού στην είσοδο της Λευκωσίας, τη Διεύρυνση/Βελτίωση της Λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως και των Λεωφόρων Γλάδστωνος και Θεσσαλονίκης, στη Λεμεσό.

Εγκρίθηκαν επίσης τρεις τροπολογίες  που κατέθεσαν ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων. Με την πρώτη μπαίνει σημείωση ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά Χορηγία στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου Λτδ (ΕΥΚ), να ενημερώνεται η  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Με τη δεύτερη μπαίνει σημείωση ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά τη χρηματοδότηση  για το νέο έκτακτο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), ύψους €100.000.000, να ενημερώνεται η  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Με την τρίτη, γίνεται ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών γραπτώς ανά εξάμηνο για κονδύλια που  προορίζονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις του κράτους που απορρέουν από τις Συμβάσεις Παραχώρησης Δημόσιας Υπηρεσίας Τακτικών Επιβατικών Γραμμών, τις συμβάσεις για τη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων με έκτακτες γραμμές, την εγκατάσταση συστημάτων έκδοσης/ακύρωσης εισιτηρίων και διαχείρισης στόλου, καθώς και δαπάνες που αφορούν σχετικές υποδομές.

Λεπτό προς λεπτό η διαδικασία

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Μικρή ένταση και διάλειμμα 5 λεπτών πριν την ψηφοφορία

Μετά τις τοποθετήσεις και πριν την ψηφοφορία διακόπηκε η συνεδρία για διάλειμμα 5 λεπτών που ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ώστε να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα.

Πριν το διάλειμμα δημιουργήθηκε ένταση σε σχέση με αναφορές περί αστυνομικού κράτους, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου τερμάτισε τη συζήτηση.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις

Αποφεύγεται μια μεγάλη περιπέτεια που θα επέφερε οικονομική αστάθεια στον τόπο, λέει ο Α. Νεοφύτου

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού αποφεύγεται μια μεγάλη περιπέτεια που θα επέφερε οικονομική αστάθεια στον τόπο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, καλώντας όλους σε συνεργασία για την πανδημία, την οικονομία, το Κυπριακό αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ευχαρίστησε τα κόμματα που αν και ανήκουν στην αντιπολίτευση, αν και διαφωνούν με πολιτικές «ψηφίζουν για την κοινωνία, ψηφίζουν για την χώρα».

«Σήμερα ο προϋπολογισμός ψηφίζεται», είπε ο κ. Νεοφύτου. Αποφεύγουμε, ανέφερε, μια μεγάλη περιπέτεια που θα επέφερε οικονομική αστάθεια στον τόπο». Είπε ότι υπάρχουν τέσσερα μεγάλα εθνικά ζητήματα, η πανδημία, η οικονομία, το Κυπριακό και η διαφθορά και διαπλοκή, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται να συνδράμουμε όλοι».

Γιατί αν υπάρχουν υγειονομικοί κίνδυνοι, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «είναι και για τους αριστερούς και τους δεξιούς», για να προσθέσει ότι «χρειαζόμαστε μια συνεργασία όλοι, να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους και το ενδεχόμενο τρίτου κύματος». Να προετοιμαστούμε κατάλληλα, αλλά και με επιτάχυνση στους εμβολιασμούς, να ξανανοίξουμε την οικονομία με την στήριξη του κράτους.

Για ένα σχεδόν χρόνο πάγωσε η οικονομία παγκόσμια αλλά και στην Κύπρο. Κι όταν κάτι παγώνει χρειάζεται θέρμανση για να ξεπαγώσει και η θέρμανση είναι η στήριξη του κράτους. Υπήρξε σημαντική μέχρι σήμερα, μια από τις σημαντικές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως στηρίξαμε εργαζόμενους. Τώρα με το 2ο πακέτο στηρίζονται και ΜμΕ όπως και την προηγούμενη φορά με 100 εκατ. Αυτό όμως που θα είναι η τονωτική ένεση στην οικονομία είναι η στήριξη των μικρομεσαίων και των επιχειρήσεων του τόπου με τα εγγυημένα δάνεια, που πάλι με διαφορές που πρέπει να τις ξεπεράσουμε, οφείλουμε και υποχρεούμαστε να τις ξεπεράσουμε, είμαστε η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που δεν έχουμε το σχέδιο για τα εγγυημένα δάνεια.

Για το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου πάμε στην πενταμερή. Χρειάζεται ενότητα από όλους ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουμε. Και αυτή την φορά, είπε, «εκτιμώ ότι δεν θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια. «Θα κληθούμε να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τον τόπο μας και χρειάζεται η ελάχιστη ενότητα μεταξύ μας», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Για τη διαφθορά, ανέφερε ότι «δεν θα το λύσουμε ποτέ αν το μόνο που κυριαρχεί καθημερινά είναι να αποδείξουμε ποιος είναι πιο διεφθαρμένος από τον άλλο». «Κυβέρνηση, νομοθετική εξουσία, ανεξάρτητοι θεσμοί, όλοι μαζί να βρούμε τρόπους και να θεσπίσουμε κανόνες διαφάνειας. Να θεσπίσουμε τα αναγκαία και μαζί με την δικαιοσύνη να πατάξουμε τη διαπλοκή και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες», πρόσθεσε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση στους δύο ανεξάρτητους θεσμούς, το Γενικό Εισαγγελέα και το Γενικό Ελεγκτή «να βρουν τους ενδεδειγμένους τρόπους να λύσουν το ζήτημα».

Δηλώνω ως ΔΗΣΥ, είπε, ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πιάσει τους φακέλους ο οποιοσδήποτε να κάνει τον οποιοδήποτε έλεγχο». «Αν δεν τα βρουν ας πάνε επιτέλους από κοινού στο Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Φτάνει, δεν μπορεί να δηλητηριάζεται άλλο αυτό το τοξικό κλίμα την στιγμή που μπορεί να λυθεί η συνεργασία στο τέλος με το Ανώτατο», πρόσθεσε.

Αναφορά σε περιστατικό με Αστυνομία επί διακυβέρνησης Χριστόφια και διευκρίνιση από ΑΚΕΛ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Νεοφύτου σχολιάζοντας αναφορές σε περιστατικό που προέκυψε από καταγγελία της Υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη για αναφορές σε λογαριασμό σε κοινωνικό δίκτυο, αναφέρθηκε σε περιστατικό κατά την διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

«Βεβαίως και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να είμαστε ανεκτικοί στην οποιαδήποτε κριτική και πρέπει να ξεπερνούμε τα όρια της ανεκτικότητας μας. Το δηλώσαμε και το επαναλαμβάνουμε, αλλά ένα κόμμα που στο «Christofiaswatch», που τότε δεν υπήρχε καν μια παραποίηση με ψευδές προφίλ, μόνο μια απλή σάτιρα και κριτική, στο δικηγόρο Ξενή Ξενοφώντος, στις 6 το πρωί, με το βρέφος, μπούκαρε [ΣΣ η Αστυνομία] με οδηγίες και καταγγελίες του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας, όχι Υπουργού. Λίγη σεμνότητα δεν πειράζει όταν απ’ αυτό το βήμα κάνετε μαθήματα δημοκρατίας και λογοκρισίας», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Όταν, συνέχισε, «είσαστε το κόμμα με δεκάδες στελέχη σας που φιμώθηκαν γιατί εξέφρασαν την άποψή τους». Όταν, πρόσθεσε, «υπάρχει σε αυτή την αίθουσα συνάδελφος, που παρά τον οδοστρωτήρα του ΑΚΕΛ παρέμεινε ζωντανός πολιτικά», είπε, προσθέτοντας ότι αναφέρεται στο Γ. Λιλλήκα. Όταν, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, «τόλμησε να έχει μια άποψη για να λεχθεί από τα πιο επίσημα χείλη ότι ο ‘οδοστρωτήρας του ΑΚΕΛ θα σε καταστρέψει’». Είστε εσείς που μας κάνετε σήμερα μαθήματα. Τα δεχόμαστε και αν έχουμε λάθη θα τα διορθώσουμε, είπε.

Σε διευκρίνιση προχώρησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μετά την αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για την είσοδο της Αστυνομίας στο σπίτι δικηγόρου.  Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι η καταγγελία στην Αστυνομία τότε δεν έγινε από τον Δημήτρη Χριστόφια αλλά από τον δημοσιογράφο Μακάριο Δρουσιώτη, για συγκεκριμένη αναφορά στην ιστοσελίδα που τον αφορούσε. «Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν κατάγγειλε ποτέ κανένα γι αυτό το γεγονός», είπε ο κ. Στεφάνου.

«Εάν ο κ. Στεφάνου όπως έχει διαβεβαιώσει εδώ στο σώμα δεν είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας που έκανε την καταγγελία, το δέχομαι», είπε από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου.

Συνεπές στις θέσεις του, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είπε ο Στ. Στεφάνου στη Βουλή

Συνεπές στις θέσεις του, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στην ομιλία του στη Βουλή για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό 2021, προσθέτοντας ότι  η Κυβέρνηση έφερε έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό ο οποίος στην ουσία είναι ο ίδιος μ’ αυτόν που καταψηφίστηκε και ενώ θα έπρεπε να προβληματιστεί για το πώς θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, απλά δογματικά επέμεινε στις πολιτικές της.

Είπε ότι η αντιπολίτευση είχε τη διάθεση για συνεργασία η οποία έχει πρόσφατα αποδειχθεί στην πράξη αλλά σημείωσε ότι “το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν καταφέρνει να πείσει σ’ αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες, τις οποίες εργαλειοποιεί για να πείσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, μαρτυρεί το μέγεθος της αποτυχίας της”.

“Η εναγώνια προσπάθεια εξωραϊσμού της κοινωνικο/οικονομικής της πολιτικής -με την αφειδώλευτη στήριξη μεγαλοκαναλαρχών και μεγαλοεκδοτών με τους οποίους βρίσκεται σε σχέση διαπλοκής (ο καθείς το αντιλαμβάνεται αυτό στην περίπτωση της πρόσφατης εκπαραθύρωσης του δημοσιογράφου Αντρέα Παράσχου)- δεν αλλάζει την κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και η οποία αποτυπώνεται σε διάφορους δείκτες. Όπως για παράδειγμα στον δείκτη για την ποιότητα ζωής της ΕΕ που κατατάσσει την Κύπρο στον πάτο ολόκληρης της Ευρώπης και όχι μόνο της Ένωσης” ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι “αυτό βέβαια δεν μπορούν να το αντιληφθούν οι κυβερνώντες οι οποίοι περνούν τις χλιδάτες διακοπές τους στις Σεϋχέλλες δωρεάν και συν έξοδα, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας δυσκολεύονται να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους”.

Η πολιτική απομόνωση της Κυβέρνησης, είπε, “είναι αποτέλεσμα της τεράστιας ευθύνης που έχουν οι κυβερνώντες για την εκτόξευση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και πώς να μην απογειωθεί όταν η Κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων εφαρμόζοντας στην πράξη το γνωστό «εγώ παπάς, εγώ τατάς» με όφελος εκατομμυρίων ευρώ”.

Αφού σημείωσε ότι ποτέ το ΑΚΕΛ δεν μένει και δεν περιορίζεται στα «όχι» και στην «απόρριψη» αλλά καταθέτει προτάσεις και προσπαθεί εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες να επιτευχθούν συναινέσεις είπε ότι για αυτό ακριβώς τον λόγο προχώρησε και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην Κυβέρνηση για να βρουν τη θέση τους στον προϋπολογισμό.

Πέραν των προτάσεων για προστασία των δανειοληπτών, είπε, κατέθεσαν προτάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της εργασίας,  για την κατοχύρωση ελάχιστων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συμφωνημένες συμβάσεις, για την προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την πάταξη της ψευδούς αυτοαπασχόλησης και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Επίσης, υπέβαλαν προτάσεις για τον κρίσιμο τομέα της Υγείας, τη στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων, για τη θωράκιση του ΓεΣΥ, προτάσεις  για την οικονομία υπηρετώντας την ανάγκη της αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης που να στηρίζεται στις βιώσιμες επενδύσεις, στις ποιοτικές θέσεις εργασίας, στην πράσινη οικονομία, στην ισορροπία μεταξύ βασικών παραγωγικών τομέων και όχι στις φούσκες και το πρόσκαιρο κέρδος.

“Δεν τρέφαμε ψευδαισθήσεις ότι η Κυβέρνηση θα υιοθετούσε όλες τις προτάσεις. Αλλά σε όλες τις ουσιαστικές προτάσεις οι οποίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα βήμα να μας συναντήσει” είπε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ όμως δεν πρόκειται να μετακινηθεί από διαχρονικές του θέσεις, “δεν πρόκειται να δώσει καμία κάλυψη στη συνέχιση πολιτικών που μεταφέρουν τον πλούτο στα χέρια λίγων δεν πρόκειται να δώσει καμία κάλυψη στο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δώσει καμία κάλυψη στην συντήρηση και την ανατροφοδότηση της διαπλοκής και της διαφθοράς”.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί ποτέ να ψηφίζει υπέρ των δανειοληπτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των ευπαθών ομάδων και κάθε ανθρώπου, επαγγελματία και ομάδας που έχει ανάγκη την αρωγή και τη στήριξη του κράτους.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ καταθέτει πρόταση νόμου σχετικά με τις εκποιήσεις που αφορά στο θέμα των εκποιήσεων με στόχο την ουσιαστική αποκατάσταση του δικαιώματος των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και για διασφάλιση στέγης ακόμα και όταν προχωρήσει η εκποίηση. Στις αμέσως επόμενες μέρες, είπε, το ΑΚΕΛ προχωρεί στην κατάθεση επιπρόσθετων προτάσεων νόμου για βελτίωση και ενίσχυση του δικτύου προστασίας των δανειοληπτών από την αυθαιρεσία των τραπεζών, είπε.

“Σημειώνω ότι αυτές οι προτάσεις δεν είναι καινούριες. Τις κατάθεσε και το 2014 στη συζήτηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και αρκετές από αυτές υιοθετήθηκαν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δυστυχώς ο Πρόεδρος δεν τις αποδέχθηκε και τις έστειλε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως συνηθίζει να κάνει με νομοθεσίες που προστατεύουν δικαιώματα των πολιτών.
Αυτές τις προτάσεις το ΑΚΕΛ τις επανακατάθεσε το 2018 όταν η Κυβέρνηση έφερε τις εκποιήσεις εξπρές. Η Κυβέρνηση και, δυστυχώς, η πλειοψηφία της βουλής δεν τις αποδέχθηκε”.

Πρόσθεσε ότι τις πιο πάνω προτάσεις τις περιέλαβε το ΑΚΕΛ σ’ αυτές που επέδωσε στην Κυβέρνηση ενόψει της συζήτησης του αναθεωρημένου προϋπολογισμού και ούτε και τώρα τις αποδέχθηκε.

“Είμαστε βέβαιοι ότι και πάλι Κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα θα επιστρατεύσουν τον μπαμπούλα των αγορών, της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για να μην προχωρήσει η συζήτηση για τη δημιουργία δικτύου προστασίας για τους δανειολήπτες. Όχι για τους καταχραστές του συστήματος και τους κακοπληρωτές, ούτε για τους αετονύχηδες, ούτε για τους εκατομμυριούχους, αλλά για όλους εκείνους τους ταλαιπωρημένους που έχουν βρεθεί εκτεθειμένοι από την κρίση και αλλοιώθηκε σοβαρά η εισοδηματική τους κατάσταση. Για την κύρια κατοικία και την επαγγελματική στέγη” κατέληξε.

Ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού συνιστά επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του 2021, διατυπώνοντας τη θέση ότι το πρώτιστο και το ύψιστο καθήκον της Βουλής είναι να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, είπε ότι ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού, συνιστά «επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς, συνενοχή στη συγκάλυψη και στέλνει το μήνυμα στην Κυβέρνηση της Διαπλοκής: Συνεχίστε ό,τι κάνετε, ανενόχλητοι, ατάραχοι και αμέριμνοι».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρατήρησε ότι παρά την αρχική απόρριψη, ο Προϋπολογισμός που παρουσιάζεται σήμερα είναι ουσιαστικά ο ίδιος με εκείνον που καταψηφίστηκε πριν από ένα μήνα και έχει βασικό πρόβλημα αυτό που είχε και ο προηγούμενος προϋπολογισμός που απορρίφθηκε, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση  δεν υπολόγισε πως θα έρθει 2ο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στους λόγους, οι οποίοι ώθησαν το κόμμα του να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό έκανε λόγο για μια «διεφθαρμένη Κυβέρνηση που αρνείται να συνεργαστεί με την Ελεγκτική Υπηρεσία», που για πρώτη φορά έχει προκαλέσει καταγγελία της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σκάνδαλο, που μέσα στην έπαρση της εξουσίας θεωρεί πως κανένας ανεξάρτητος θεσμός δεν έχει δικαίωμα να την ελέγξει.

Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «άμα θέλει μπορεί να παρεμβαίνει σε ποινικές διώξεις» αλλά δεν το κάνει και έκανε αναφορές για το 2ο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα, επικαλέστηκε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Καλογήρου το οποίο, όπως είπε, διαπιστώνει κατάχρηση εξουσίας και την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων από αρμοδίους.

Περαιτέρω ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα και πριν από τρεις μέρες το Υπουργικό Συμβούλιο, «παράνομα αποφάσισε και έκανε «δώρο» τον τριπλασιασμό  των αμοιβών των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής που το διερευνά», ενώ προχθές, η Κυβέρνηση αποκεφάλισε ακόμη ένα ανεξάρτητο αξιωματούχο που την ενοχλούσε, τον τέως Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, ο οποίος απάντησε στον τέως Υπουργό Οικονομικών, όταν προσπάθησε να του επιβάλει την ευφάνταστη ιδέα των δωρεάν μετοχών του Συνεργατισμού, πως δεν πρόκειται «…να γίνει καραγκιόζης».

Ακολούθως είπε ότι μόλις χθες έδωσε κατάθεση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε με την κατάθεση του ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατά κανόνα ενέκρινε τις πολιτογραφήσεις χωρίς έλεγχο, είτε από αμέλεια, είτε με σκοπιμότητα και  ότι  κατά κανόνα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν δήλωναν τη σύγκρουση συμφερόντων τους όταν ενέκριναν πολιτογραφήσεις που τους αφορούσαν.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για αλληλομαχαιρώματα των Υπουργών της Κυβέρνησης, όπως «Νουρής εναντίον Πετρίδη, Πετρίδης εναντίον Χάσικου, Χριστοδουλίδης εναντίον Χάρη, Χάρης εναντίον Χάσικου και…Χάσικος εναντίον όλων»,  προσθέτοντας ότι υπάρχουν λόγοι που δεν θέλουν να δώσουν τους φακέλους.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται με ετσιθελισμό και αυταρχισμό, διατάζει αστυνομική έφοδο σε οικία γιατί ενοχλήθηκε από σάτιρα στο twitter, εξαναγκάζει έναν διευθυντή εφημερίδας σε παραίτηση, γιατί επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, επειδή απλά θέλει να κάνει τη δουλειά του.

Η συγκάλυψη μπαίνει πάνω απ’ όλα, ο πόλεμος κατά των θεσμών και του ελέγχου, συνεχίζεται αμείωτος, συνέχισε αναφέροντας ‘ντροπή», όπως θα τους ξανά -έλεγε και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας.

Γι’ αυτό επιμένουμε ως Δημοκρατικό Κόμμα να δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων ή τα αντίγραφά τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, πρόσθεσε.

Αφού ανέφερε ότι και το ΔΗΚΟ θέλει  ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί «χθες», αλλά έχουμε μια Κυβέρνηση που βάζει τα δικά της διαπλεκόμενα συμφέροντα, πάνω από τα συμφέροντα της οικονομίας και των πολιτών και αντί η Κυβέρνηση να ασχολείται με λύσεις, επιχειρεί τη διάλυση των θεσμών της χώρας. Επανέλαβε ότι αυτή η βουλή οφείλει να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρέθεσε επίσης σειρά λόγων για τους οποίους το κόμμα του κρίνει ότι ο Προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του τόπου και της οικονομίας και ανέφερε ότι συγκεκριμένα κόμματα λειτουργούν ως παραρτήματα της Κυβέρνησης της Διαπλοκής και φαίνονται να είναι διατεθειμένα να την βοηθήσουν στη συγκάλυψη που επιχειρεί.

Εξέφρασε την άποψη ότι από κάποιους έπεσαν οι μάσκες και ανέφερε πως μόλις η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ χρειάστηκε το ΕΛΑΜ έτρεξαν να την στηρίξουν, είπε ότι οι της ΔΗΠΑ παρουσιάζονται ως οι δήθεν «γνήσιοι εκφραστές» του κέντρου, αλλά «το μόνο γνήσιο πάνω τους είναι η κολακεία της εξουσίας» και εξέφρασε την άποψη ότι ήταν επόμενο οι βουλευτές που υπακούουν στον  Μάριο Καρογιάν «να συμπαραταχθούν με το διαπλεκόμενο κατεστημένο».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΕΔΕΚ,  ο κ. Παπαδόπουλος έκανε σαφή διαχωρισμό, σημειώνοντας την προσπάθεια να επιτευχθούν αλλαγές στον προϋπολογισμό, οι οποίες, όπως είπε, δεν απέδωσαν ως ήταν αναμενόμενο. Εξέφρασε ταυτόχρονα λύπη επειδή ένα κόμμα με το οποίο έδωσαν μαζί κοινούς αγώνες, θα βοηθήσει με τη ψήφο του την Κυβέρνηση να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί καθήκον της Βουλής να επαναφέρει αυτή την Κυβέρνηση σε τάξη και να υπερασπιστεί τους ανεξάρτητους θεσμούς και το Σύνταγμα εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και αν καταφέρει η Κυβέρνηση να κρύψει τους φακέλους, να κρύψει το σκάνδαλο για ακόμα μερικές βδομάδες  με την κατακραυγή  του κόσμου, θα εξαναγκαστεί να τους δώσει και η αλήθεια θα λάμψει, οι ευθύνες θα αποδοθούν και η Κύπρος θα ξαναβρεί τη χαμένη αξιοπρέπεια της.

Η ΕΔΕΚ προχωρά για το καλό του πολίτη αδιαφορώντας για το κόστος είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του 2021, αφού τόνισε ότι δεν είναι ένας συνηθισμένος προϋπολογισμός, αλλά προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, είπε ότι η ΕΔΕΚ προχωρά εποικοδομητικά δίπλα στον πολίτη, για τον πολίτη και τον τόπο αδιαφορώντας για το κόστος που θα κληθεί ενδεχομένως να καταβάλει.

Το παρελθόν της ΕΔΕΚ σηματοδοτεί το παρόν και το μέλλον μας, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι μετά την καταψήφιση του Προϋπολογισμού η ΕΔΕΚ ανέλαβε πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου και πρότεινε στην Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ώστε ο προϋπολογισμός να γίνει πιο ανθρωποκεντρικός και να μπορέσει η ΕΔΕΚ να αναθεωρήσει την απόφασή της.

«Από την αρχή τονίσαμε ότι η πρόθεσή μας δεν ήταν ο εκβιασμός. Οι προτάσεις μας δεν είχαν στόχο να επιφέρουν πρόσθετο σοβαρό οικονομικό κόστος στον προϋπολογισμό και να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική του βιωσιμότητα, αλλά να εξορθολογήσουν τις κατανομές πόρων, να διορθώσουν ανισότητες και κοινωνικές στρεβλώσεις, ώστε «να προστατεύσουμε τους πολίτες από τις άδικες εκποιήσεις των περιουσιών τους, να στηρίξουμε τις εργαζόμενες μητέρες και τους πολίτες που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και έχουν πραγματική ανάγκη βοήθειας, να κατοχυρώσουμε ώστε η κατώτατη σύνταξη να είναι υψηλότερη από το όριο της φτώχειας και η αφυπηρέτηση των εργαζομένων σε βαριά, επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στην ηλικία των 63 χρόνων να μη τιμωρείται με την αποκοπή του 12%,» συνέχισε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με κίνητρα και ορθολογικές παροχές τους κατοίκους της υπαίθρου, των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων, των προσφυγικών συνοικισμών για απόκτηση, ανακαίνιση ή επέκταση της κατοικίας τους. Να συμβάλουμε στην ενίσχυση της υπαίθρου και στην ανάσχεση της αστυφιλίας, να αναβαθμίσουμε τις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους πολίτες κυρίως αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους και να μειώσουμε την ταλαιπωρία που υφίστανται από τις λίστες αναμονής.

Ο κ. Σιζόπουλος  είπε επίσης ότι είναι εμφανές ότι η αποδοχή από την Κυβέρνηση της πλειοψηφίας των προτάσεων της ΕΔΕΚ ενόχλησε κάποιους, οι οποίοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να τις αποδυναμώσουν, επικαλούμενοι δήθεν ανταλλάγματα ή και συμπόρευση με την Κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ και άλλα τινά.

Η επιλογή της ΕΔΕΚ να δώσει θετική ψήφο στους προϋπολογισμούς δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη φιλοσοφία τους και δεν είναι στήριξη ή συμπόρευση με την Κυβέρνηση, διευκρίνισε προσθέτοντας ότι είναι στήριξη και συμπόρευση με τους πολίτες, τους συνταξιούχους, τους λήπτες βοηθημάτων, τους πληγέντες από την κρίση της πανδημίας, τους ασθενείς, τις εργαζόμενες μητέρες, τους κατοίκους της υπαίθρου που σήμερα έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης.

Στα προαναφερθέντα τα οποία η ΕΔΕΚ ζήτησε από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι ζητήθηκε να ετοιμαστεί πρόγραμμα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, που μετά το Κυπριακό είναι το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα, να αυξηθεί η επιπλέον επιδότηση για την απόκτηση κατοικίας στις 259 δυσπραγούσες κοινότητες από 10 μέχρι 30 χιλ ευρώ, να προστεθούν στο ίδιο πρόγραμμα και οι 134 κοινότητες που είχαν αποκλειστεί με το ποσόν των 15-20 χιλ. ευρώ, να επιδοτηθεί σε ποσοστό 70 ή/και 80% η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κατοικίες των μόνιμων κατοίκων των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων και να αξιοποιηθούν τα αγροτεμάχια στο πλαίσιο αυστηρών κριτηρίων για οικιστική ανάπτυξη των ιδιοκτητών και των μελών της οικογένειας τους.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΕΚ ζήτησε να προαχθούν στελέχη της Ε.Φ. που είναι καθηλωμένα στο ίδιο βαθμό για 10-20 χρόνια και είπε πως η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού από την ΕΔΕΚ είναι συμπόρευση προς την Κυβέρνηση για τη στήριξη προς τους πολίτες που κινδυνεύουν οι περιουσίες τους από τις άδικες και αυθαίρετες εκποιήσεις των τραπεζών.

Γιωργάλλας: Η Αλληλεγγύη στηρίζει τον προϋπολογισμό, καταθέτοντας ψήφο διαμαρτυρίας

Η πολιτική Επιτροπή του κινήματος Αλληλεγγύη αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2021 καταθέτοντας όμως ψήφο διαμαρτυρίας, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Μιχάλης Γιωργάλλας, στην ομιλία του στη συζήτηση για τον Αναθεωρημένο Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021.

Όπως είπε, καταθέτουν τη διαμαρτυρία τους γιατί την ώρα που οι πολίτες έχουν χάσει σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους, που οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει και δεν έχουν έσοδα, που τα ενοίκια, τα έξοδα και το λειτουργικό κόστος συσσωρεύονται, που περιουσίες χάνονται και οικογένειες διαλύονται, που έχουμε αυτοκτονίες, κατάθλιψη και εξαθλίωση, αυτή την ώρα της καταστροφής και εν μέσω πανδημίας, η Κυβέρνηση αφήνει ανενόχλητες τις τράπεζες να πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές τα κόκκινα δάνεια σε εταιρίες εξαγοράς πιστώσεων.

Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε,  αφήνει ανενόχλητους τους ξένους κερδοσκόπους να λεηλατούν τα περιουσιακά στοιχεία των υπερχρεωμένων πολιτών.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών είπε ότι ελπίζει να έχει  καταλάβει τις τελευταίες μέρες ότι η Αλληλεγγύη και ευτυχώς και άλλοι, είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες που απειλούνται από την αυθαιρεσία των δανειστών γιατί ο κόμπος έφτασε στο κτένι.

«Είμαστε αποφασισμένοι χωρίς συμβιβασμούς να προστατεύσουμε τους μη αξιόχρεους συμπολίτες μας έχουν γίνει έρμαιο των αχόρταγων κερδοσκόπων που τρέφονται με πλειστηριασμούς ακινήτων.

Είμαστε αποφασισμένοι χωρίς συμβιβασμούς να πάρουμε πρωτοβουλίες γιατί διαπιστώνουμε να συντελείται μια πρωτόγνωρη λεηλασία με αποξένωση περιουσιακών στοιχείων ανυπεράσπιστων πολιτών. Πολιτών που η πολιτεία τους έχει αφήσει απροστάτευτους. Θα σταθούμε δίπλα τους. Θα τους στηρίξουμε», είπε.

Για τη χτεσινή απόφαση του Υπουργικού, είπε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία αλλά ανέμεναν κάτι καλύτερο, πιο συγκεκριμένο και πιο στοχευμένο. Σημείωσε ότι για το Κίνημα, 2 στοιχεία είναι κρίσιμα, η ταχύτητα εκδίκασης και η αναστολή εκποίησης μέχρι την έκδοση απόφασης.

«Η ταχύτητα μπορεί να υπάρξει αν όλα όσα αποφάσισε το Υπουργικό γίνουν σωστά και γρήγορα.

Η αναστολή της εκποίησης μέχρι την έκδοση απόφασης δεν φαίνεται να υπάρχει στην απόφαση. Για αυτή τη ρύθμιση θα καταθέσουμε ξεχωριστή πρόταση νόμου εμείς ως Αλληλεγγύη και θα αναζητήσουμε συνεργασία και συναίνεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ελπίζοντας ότι θα έχουμε και την αποδοχή του ΠτΔ», είπε.

Πρόσθεσε ότι αν οι υποθέσεις εκδικάζονται γρήγορα σε σύντομο χρόνο αφενός θα κερδίζουν οι δανειολήπτες γιατί θα αποπληρώνουν για να σώσουν την περιουσία τους και αφετέρου και οι δανειστές θα κερδίζουν γιατί θα μπορούν έγκυρα και γρήγορα να αρχίσουν να λαμβάνουν δόσεις ή να προχωρήσουν την εκποίηση.

«Απόψε δίνουμε θετική ψήφο για τους συμπολίτες μας. Δίνουμε θετική ψήφο γιατί έχουμε επίγνωση ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί η Κυβέρνηση τη χαώδη κατάσταση που θα προκύψει από μη ψήφιση του προϋπολογισμού. Δίνουμε θετική ψήφο και υπόσχεση ότι θα συμβάλουμε και θα βοηθήσουμε να βγει ο τόπος μας από το τέλμα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλληλεγγύη θα πρωταγωνιστήσει να προστατευθούν οι πολίτες από τη γάγγραινα των εκποιήσεων, για να αποκτήσει πρόσβαση η ελεγκτική υπηρεσία στους φακέλους των πολιτογραφήσεων, για να ξεριζωθεί η διαπλοκή και η διαφθορά από τους κόλπους της κυπριακής κοινωνίας για να φτιάξουμε την πατρίδα που αξίζει στον λαό μας.

Περαιτέρω σημείωσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός που έχουμε σήμερα μπροστά μας θα έπρεπε να ενώνει αντί να διχάζει την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί είναι ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, ένας προϋπολογισμός εργαλείο στη μάχη κατά της πανδημίας και της συντελούμενης οικονομικής καταστροφής λόγω της παρατεταμένης επιχειρηματικής κρίσης.

Πρωτιές Κυβέρνησης στην διαφθορά και απουσία διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων, λέει ο Θεοπέμπτου

Η Κυβέρνηση κερδίζει πρωτιές στην διαφθορά και στην απουσία διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων, το «παίζει αδιάφορη» και με «εξυπνάδες» καταθέτει νομοσχέδια την τελευταία στιγμή, κάτι που δείχνει επίσης σημάδια διαφθοράς, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, στην ομιλία του κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Οι Οικολόγοι καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στην επαγγελματική του ζωή έχει δει δυστυχώς πολλές περιπτώσεις διαφθοράς, «αλλά ποτέ ξανά δεν έχει δει τέτοια χάλια».

«Όταν όμως κάποιος είναι μέσα στη Βουλή βλέπει τα σημάδια της διαφθοράς και μέσα από εξυπνάδες που κρύβονται στα διάφορα νομοσχέδια που πολλές φορές τα φέρνουν ξεπίτηδες καθυστερημένα, για να μην έχουμε χρόνο να τα εξετάσουμε αφού είμαστε υπό απειλή μέτρων από την ΕΕ», ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα τα νομοσχέδια για παραχώρηση παραλιών σε ιδιώτες, για κατάργηση του Περί Προστασίας της παραλίας νόμου, για τους ύφαλους, για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αναφέρθηκε επίσης στην απουσία στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης για τους πύργους στη Λεμεσό όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως η Κυβέρνηση κερδίζει την πρωτιά ως η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα, κάνοντας αναφορά στη διαχείριση των αποβλήτων, στην απουσία στρατηγικής για κυκλική οικονομία, στο θέμα των λυμάτων στην Λεμεσό, στην αντιμετώπιση των κυνηγών και στην ενεργειακή απόδοση κτηρίων.

«Η αλήθεια είναι ότι όποιο τομέα κοιτάξεις η κατάσταση είναι τραγική. Έπρεπε να δούμε άστεγους για να θυμηθούν ότι δεν έχουν στεγαστική πολιτική, οι τράπεζες κλέβουν τα σπίτια του κόσμου, οι νέοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, η κατάσταση στην παιδεία χειροτερεύει συνεχώς και ξέχασαν ότι σε αυτή τη χώρα ζουν εργάζονται και δημιουργούν και καλλιτέχνες», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων συνέχισε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό της, «επιμένει με πείσμα πολλών χρόνων, να περάσει δρόμο μέσα από το Πάρκο Ακαδημίας, να καταστρέψει μέρος του γραμμικού πάρκου, να περάσει δρόμο μέσα από το πάρκο Αθαλάσσας, να κτίσει πολυώροφους κυκλικούς κόμβους στην είσοδο της Λευκωσίας αντί να ξοδέψει λεφτά να προωθήσει σε όλες τις πόλεις τις βιώσιμες συγκοινωνίες».

«Με όλα αυτά και ένα προϋπολογισμό που δεν δείχνει ότι οι προγραμματισμοί της Κυβέρνησης έχουν σκοπό να αλλάξουν πορεία, καταλαβαίνετε ότι εμείς σαν Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν πρόκειται να τον ψηφίσουμε», κατέληξε.

Πιο κοινωνικό το πρόσωπο του προϋπολογισμού λόγω προτάσεων της Συμμαχίας, λέει ο Γ. Λιλλήκας

Θα υπερψηφίσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό γιατί μετά από την υιοθέτηση των προτάσεων της Συμμαχίας Πολιτών έχει πιο κοινωνικό πρόσωπο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας έκανε επίσης λόγο, μεταξύ άλλων, για λασπολογία εις βάρος του και πολιτική αλητεία.

«Θέλετε στα αλήθεια να ξηλώσουμε το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς; Ελάτε να συζητήσουμε για το πως εισάγουμε την αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης γι’ όσους ασκούν την όποια μορφή εξουσίας, πως αλλάζουμε το σύστημα διορισμών στους θεσμούς και στα Δ.Σ. Ημικρατικών, για το πως ενισχύουμε τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου για να κλείσουμε τα παράθυρα που επιτρέπουν την διαφθορά και πολλά άλλα», είπε.

Κάποιοι, ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας, «μας κατηγορούν ότι υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό στηρίζουμε τον κ. Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση του. Ξεχνούν ότι άλλοι είναι αυτοί που στήριξαν, συνεργάστηκαν και συγκυβέρνησαν με τον κ. Αναστασιάδη».

Όσο με αφορά, συνέχισε, «μια ζωή ήμουν απέναντι στον κ. Αναστασιάδη και στο Κυπριακό και στα ζητήματα διακυβέρνησης και στα ζητήματα εκποιήσεων και στις πολιτικές λιτότητας». Άλλοι, είπε, «είναι αυτοί που τον στήριζαν στις πολιτικές των μονομερών υποχωρήσεων στο Κυπριακό και στην υπερψήφιση νομοσχεδίων που ενίσχυαν τις τράπεζες κι αποδυνάμωναν τους δανειολήπτες».

Δυστυχώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «κάποιοι δεν έμειναν μόνον στην παράθεση πολιτικών επιχειρημάτων, που είναι καλοδεχούμενα όσο αβάσιμα κι αν είναι».

Κάποιοι, είπε, «εδώ και ενάμιση χρόνο εξασκούνται στο πολιτικό μπούλιγκ, τον πολιτικό εκφοβισμό δια της τέχνης της λασπολογίας και αυτά σε προσωπικό επίπεδο». Με βάση τα όσα διαδίδουν, πρόσθεσε, «εγώ θα έπρεπε να είμαι ήδη Πρέσβης της Κύπρου στο Λονδίνο. Κι επειδή ο χρόνος τους διέψευσε, το επαναφέρουν τώρα δια του ψιθύρου. Και δυστυχώς κάποια ΜΜΕ αναπαράγουν, ότι τάχατες ζήτησα και πήρα ως αντάλλαγμα τη θέση του Πρέσβη στο Λονδίνο».

Ανέφερε ότι ο ίδιος επιχείρησε να τους διαψεύσει με χιούμορ, προσθέτοντας ότι «επειδή, όμως, ούτε χιούμορ διαθέτουν αλλά ούτε και ηθικό υπόβαθρο, σήμερα τους απαντώ διαφορετικά: μην κρίνετε εξ’ ιδίων τα αλλότρια».

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν έχουμε όλοι την δική σας κουλτούρα του προσωπικού βολέματος», σημείωσε.

Ο κ. Λιλλήκας συνέχισε λέγοντας ότι «θα υπερψηφίσω τον προϋπολογισμό γιατί απλούστατα υιοθετήθηκαν οι προτάσεις μας που στηρίζουν κι εξυπηρετούν τους νέους μας, τους συνταξιούχους, τους κατοίκους της υπαίθρου. Προτάσεις που στηρίζουν τον απλό άνθρωπο κι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας». Και αναφέρομαι, είπε, «στην καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού για να τερματιστεί η εκμετάλλευση των νέων μας, στην εξασφάλιση εισοδημάτων για τους συνταξιούχους πάνω από το όριο της φτώχειας για να έχουν οι συνταξιούχοι μας μια αξιοπρεπή ζωή, στη σημαντική οικονομική χορηγία που φτάνει μέχρι τις 55 χιλιάδες ευρώ, για ζευγάρια που θέλουν να κτίσουν το σπίτι τους στην ύπαιθρο, στο επίδομα κίνησης για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και άλλα».

«Θα υπερψηφίσω τον προϋπολογισμό γιατί με τις προτάσεις μας, αλλά και τις προτάσεις κάποιων άλλων κομμάτων που υιοθέτηση η Κυβέρνηση του προσδώσαμε πιο κοινωνικό πρόσωπο», ανέφερε. Μπορεί, πρόσθεσε, «για κάποιους οι πιο πάνω πολιτικές να μην έχουν αξία. Για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, όμως, έχουν τεράστια αξία».

Θα υπερψηφίσω, συνέχισε, «τον προϋπολογισμό για να μπορέσουν να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία. Για να μην οδηγηθεί η χώρα μας σε νέες περιπέτειες».

Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι «δεν έχω αμφιβολία ότι κάποιοι θα τον υπερψήφιζαν χωρίς τα πιο πάνω αν δεν προέκυπτε το ζήτημα με τους φακέλους πολιτογραφήσεων».

Ξέρω, ανέφερε, «ότι δεν με έχετε ακούσει ξανά να κάνω τέτοιου είδους ομιλία από αυτό το βήμα». Σε μια εποχή, όμως, πρόσθεσε, «όπου πέραν της μπόχας της διαφθοράς, επικρατεί το ψέμα, η λοιδορία, η δολοφονία χαρακτήρων και ο πολιτικός κανιβαλισμός, δεν είχα άλλη επιλογή. Αν δεν μπορεί να ελεγχθεί η πολιτική σκοπιμοτήτων τουλάχιστον, αγαπητοί συνάδελφοι, ας μην αφήσουμε να παρεισφρήσει και η πολιτική αλητεία».

«Ας διατηρήσουμε λίγο χώρο για το ήθος στην πολιτική», είπε καταληκτικά.

Η θετική μας ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη φιλοσοφία του Προϋπολογισμού, είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ

Η θετική μας ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη φιλοσοφία του Προϋπολογισμού, αλλά  έμπρακτη στήριξη στην κάθε μία και στον κάθε ένα που αγωνίζεται καθημερινά για προσωπική και επαγγελματική επιβίωση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ.

Σε ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό 2021, ο Χρίστος Χρίστου είπε ότι το ΕΛΑΜ εμμένει σταθερό στην άποψή του και ψηφίζει ως ακολούθως: “Οχι στις δαπάνες για αιτητές πολιτικού ασύλου, Οχι στις δαπάνες για συντήρηση και διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, Όχι στις δαπάνες για φοίτηση Τουρκοκυπρίων μαθητών σε ιδιωτικές σχολές, Στηρίζουμε τα υπόλοιπα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραχωρούμε λευκή επιταγή σε κανένα”.

“Δεν ζητήσαμε ούτε προσωπικές, ούτε κομματικές χάρες όπως διάφοροι ψιθυρίζεται. Τη λογική του παζαριού εσείς την καθιερώσατε εδώ και δεκαετίες” ανέφερε.

Είπε ότι “δεκάδες σκάνδαλα που ρήμαξαν τον τόπο φέρουν τη σφραγίδα σας και είσαστε όλοι συνένοχοι για τη διαφθορά.
Το ΕΛΑΜ έχει πολύ πιο ψηλά τον πήχη. Θέλουμε μια μέρα να νοιώσει όλος ο Λαός μας περήφανος για τον τόπο του”.

“Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν δεν υπάρξει προϋπολογισμός τα πάντα είναι στον αέρα. Γνωρίζετε ότι συνταξιούχοι, ανάπηροι, μονογονιοί και άλλοι δικαιούχοι δεν θα πάρουν τίποτε από το κράτος και όλα θα παραλύσουν. Γνωρίζετε ότι αρκετές επιχειρήσεις είναι κλειστές από τον περασμένο Μάρτιο ενώ οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Γνωρίζετε ότι οι επηρεαζόμενοι του Δεκεμβρίου δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Γνωρίζετε ότι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους αρκετές φορές όλοι σας έχετε δημοσία ευχαριστήσει για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι;” είπε.

Πρόσθεσε ότι, “επομένως όσοι σήμερα καταψηφίζουν δεν τιμωρούν την Κυβέρνηση Αναστασιάδη όπως ισχυρίζονται αλλά τον ίδιο το Λαό μας. Άλλωστε το προσεχές διάστημα υπάρχουν προς ψήφιση αρκετά κυβερνητικά νομοσχέδια που μπορούμε να εκφράσουμε όλοι τις διαφωνίες μας σε αυτά τα πλαίσια”.

Όπως είπε, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την εξεύρεση λύσεων για σημαντικά ζητήματα το ΕΛΑΜ προχώρησε  στην κατάθεση σειράς προτάσεων και τροπολογιών. Για τις εκποιήσεις είπε ότι κατέθεσαν τρεις προτάσεις νόμου. Η πρώτη, είπε, αφορά την καθολική αναστολή των Εκποιήσεων μέχρι την 30η Ιουνίου. “Την πρόταση αυτή την απορρίψατε όλοι σας την ημέρα ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τυχόν αποδοχή της θα μπορούσε να δώσει μία προσωρινή λύση μέχρι να ρυθμίσουμε νομοθετικά το ζήτημα”, συνέχισε.

Η δεύτερη, ανέφερε, αφορά την μη καταβολή φόρου για κέρδος που προκύπτει από τη διάθεση οποιουδήποτε ακινήτου εκποιείται χωρίς τη συγκατάθεση του δανειολήπτη.

“Μέχρι σήμερα οι υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ευνοούν τις Τράπεζες. Η δική μας πρόταση καλύπτει όλους τους δανειολήπτες οι οποίοι χάνουν την περιουσία τους από εκποιήσεις χωρίς τη συγκατάθεση τους και καλούνται επιπλέον να καταβάλουν κεφαλαιουχικό φόρο” συνέχισε.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι η τελευταία πρόταση, αφορά το δικαίωμα προσφυγής ενώπιον της Δικαστικής Δικαιοσύνης για να προσβάλει τις υπερβολικές απαιτήσεις που τίθενται εκβιαστικά εκ μέρους των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

“Ευτυχώς εισακουστήκαμε εν μέρει” είπε και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες επίσης κατέθεσαν πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο για μείωση των τελών κυκλοφορίας για το 2021 κατά 50%.

“Λαμβάνοντας υπόψιν τις υποχρεωτικές απαγορεύσεις μετακίνησης για αρκετούς μήνες το 2020, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται και αυτό το διάστημα χωρίς χρονικό ορίζοντα τερματισμού. Πιστεύουμε πως οι πολίτες δικαιούνται αισθητές οικονομικές ελαφρύνσεις σε αυτό το τομέα” είπε.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι επίσης σημαντικά ζητήματα όπως η κατώτατη σύνταξη και οι αμυντικές δαπάνες ενσωματώθηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και την επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη είπε ότι “για εμάς το εθνικό θέμα αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα και ξεκαθαρίζουμε τα εξής: Διαφωνούμε πλήρως με την επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη. Η Τουρκία επιχειρεί να εντάξει στο διάλογο απαράδεκτες θέσεις όπως τα δύο κράτη και η πολιτική ισότητα”.

Πρόσθεσε ότι “ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμού προσπαθεί να παρουσιάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ηγέτη κοινότητας πράγμα που υποβαθμίζει συνολικά την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ αντίστοιχα αναβαθμίζει το κατοχικό έκτρωμα. Καμία από αυτές τις θέσεις δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Ο μόνος στόχος για την εξωτερική μας διπλωματία πρέπει να είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων και η αποκοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Τουρκία του Ερντογάν. Διακηρύττουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε το νόμιμο κράτος και είναι οι παράνομοι εισβολείς”.

Ο ρυθμιστικός ρόλος δεν χαρίζεται σε κανέναν, είπε ο Α. Βότσης στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό

Ο ρυθμιστικός ρόλος δεν χαρίζεται σε κανένα, ούτε βεβαίως κανένας τον κληρονομεί, ανέφερε στην ομιλία του για τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό ο Bουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης.

Όπως είπε, αυτός ο ρόλος κερδίζεται με πράξεις, ενώ όπως είπε, ο ρόλος αυτός δεν πρέπει να οδηγήσει ούτε στον μεγαλοϊδεατισμό, ούτε σε αλαζονεία.

«Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και εργατικότητα έχει ασκήσει αυτό της τον ρόλο αποτελεσματικά και ναι σήμερα υπεύθυνα ρυθμίζει την έγκριση του Κρατικού προϋπολογισμού δίνοντας τρεις θετικές ψήφους, των συναγωνιστών Γεώργιου Προκοπίου, Μαρίνου Μουσιούττα, και της δικής μου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σήμερα έχουν μπροστά τους τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι τον Προϋπολογισμό Αναστασιάδη.

«Σήμερα κρίνουμε αν τα επιδόματα και οι χορηγήσεις ιδιαίτερα όσες αφορούν την πανδημία που δεν περιλαμβάνονται στα δωδεκατημόρια, θα μπορέσουν να εγκριθούν για να εκταμιευθούν στους πληγέντες από την πανδημία. Αυτό για εμάς είναι το πιο επείγον. Όσοι έχουμε τις διαφορές μας με την Κυβέρνηση, η το κυβερνών Κόμμα ας τους τιμωρήσουμε στις εκλογές. Και οι εκλογές έρχονται. Πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν», είπε.

Πρόσθεσε ότι για τους τρεις Βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, ποτέ η υπερψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν ένιωθαν ή πίστευαν ότι τους καθιστούσε δεκανίκι της όποιας Κυβέρνησης ή ότι αποτελούσαν παράρτημα του αντίστοιχου Κυβερνώντος Κόμματος. Και ούτε, πρόσθεσε, αξιοποίησαν για ίδιο όφελος την όποια στάση τους, μέσα από το όποιο πάρε δώσε.

«Μας προβληματίζουν οι φίλοι που μας αποδίδουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς σήμερα», είπε ο κ. Βότσης.

«Μήπως όλα αυτά τα χρόνια, ξανά όλα αυτά τα χρόνια, που μαζί ψηφίζαμε τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς, όπως κάναμε με Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, τον Σπύρο Κυπριανού, τον Τάσο Παπαδόπουλο, τον Μάριο Καρογιάν, τον Νικόλα Παπαδόπουλο στα 6 από τα 7 χρόνια της Προεδρίας του στο ΔΗΚΟ, αυτοί οι φίλοι ένιωθαν ότι ήταν δεκανίκια του μακαριστού Δημήτρη Χριστόφια ή του Νίκου Αναστασιάδη, ή επίσης θεωρούσαν ότι γινόντουσαν παραρτήματα του ΑΚΕΛ στη πρώτη περίπτωση ή του ΔΗΣΥ στη δεύτερη;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα είπε ότι «ναι εμείς είμαστε δεκανίκια» του απλού συμπολίτη μας, του μη προνομιούχου που αναμένει τη κρατική στήριξη, του μισθωτού, του συνταξιούχου που αναμένουν αυτά που δικαιούνται από το κράτος, αυτών που αναμένουν να ωφεληθούν από τις αναπτυξιακές πολιτικές του κράτους και κυρίως όλων των συμπολιτών μας που πλήττονται από την πανδημία και που με αγωνία αναμένουν τις αποφάσεις μας.

Ο κ. Βότσης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά, όπως είπε, είχαν με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και στις εισηγήσεις του κόμματος μέσω των οποίων επιτεύχθηκαν αρκετά και τροχοδρομήθηκαν άλλα τόσα.

Παράλληλα έκανε έκκληση στη πολιτική ηγεσία όπως βρει τους τρόπους για την Εθνική συνεννόηση, έστω και τώρα, λίγες ημέρες  πριν την πενταμερή. Με τον πατριωτισμό όλων, «γιατί εμείς δεν θεωρούμε καμία πολιτική δύναμη ότι είναι χαμηλών εθνικών αντιστάσεων». Σαράντα έξι χρόνια, πρόσθεσε, είναι πάρα, πάρα πολλά  και ευχήθηκε να πετύχει αυτή η νέα προσπάθεια.

Α. Θεολόγου: Δεν πείθει ο προϋπολογισμός στη νέα του μορφή, υπάρχει ανάγκη κάθαρσης

Σε αυτή την νέα μορφή του, ο προϋπολογισμός, δεν πείθει αφού φαίνεται ότι η στόχευση μέσα από την αύξηση των δαπανών κατά 340 εκατομμύρια δεν επαρκεί για να βοηθήσει την τόσο πληγωμένη οικονομία λόγω των περιοριστικών μέτρων και του αδικαιολόγητου σε πολλές περιπτώσεις κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων, ανέφερε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου στην ομιλία της ενώπιον της συνεδρίας της Ολομέλειας

Πρόσθεσε ότι δεν ικανοποιεί τις θέσεις που έθεσαν αναφορικά με την προηγουμένη του μορφή διότι πλέον τα προβλήματα ξεκινούν να διογκώνονται και να πολλαπλασιάζονται, αφού ο πολίτης θα κληθεί να πληρώσει δόσεις που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας, ενώ η επιχείρηση του παραμένει ακόμα κλειστή, ενώ έχει χάσει την δουλειά του ή ακόμα περιμένει την στήριξη από τα σχέδια της Κυβέρνησης, θα κληθεί να πληρώσει φορολογίες για προηγούμενες χρονιές χωρίς να έχει τα εισοδήματα ή την επαγγελματική δραστηριότητα πλέον, θα κληθεί να πληρώσει ενοίκια, τέλη εταιρειών, κοινωνικές ασφαλίσεις, άδειες κυκλοφορίας, και τόσες άλλες υποχρεώσεις προς ένα κράτος που έπρεπε πρώτα να προνοεί πριν να απαιτεί.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κάποιοι πείστηκαν με την δημιουργία δικαστηρίων για θέματα χρηματοοικονομικής φύσης για να σώσουν τους δανειολήπτες από τις εκποιήσεις, που ήδη προσφεύγουν στα δικαστήρια και ήδη διεκδικούν πάγωμα στις διαδικασίες των εκποιήσεων.

«Απλά θα αλλάξουν όνομα στο δικαστήριο και καμιά περαιτέρω προστασία δεν θα υπάρξει. Άλλωστε αυτές οι αποφάσεις δεν εφαρμόζονται από την μια μέρα στην άλλη αλλά οι πολίτες χάνουν τις περιουσίες τους από την μια μέρα στην άλλη», είπε. Διερωτήθηκε επίσης που είναι η στήριξη για ενοίκια και οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ανέφερε παράλληλα ότι ο ΥΠΟΙΚ επανήλθε με την πρόταση για τις κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες. «Πρωτοποριακές οι λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας από τους τεχνοκράτες του υπουργείου, δεν ξέρουν άλλες οικονομικές πολιτικές πέρα από τη στήριξη μόνο στις τράπεζες. Γιατί θέλουν κρατικές εγγυήσεις οι τράπεζες για να δώσουν δάνεια αφού πριν λίγες μέρες ανακοίνωναν κέρδη;», είπε.

Επέκρινε επίσης την Κυβέρνηση ότι δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική για την πανδημία και δρα αποσπασματικά, διοικεί το κράτος προς όφελος των λίγων των οικογενειών τους και σε βάρος των πολλών που πλουτίζει την ίδια της την τσέπη με επενδυτικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ξεπουλώντας την κυπριακή γη σε ξένους, που προτιμά να βλέπει τις τράπεζες να ξεσπιτώνουν κόσμο και να απεργούν. «Σας φαίνεται εσάς να ενδιαφέρεται για τον συνταξιούχου, τον άνεργο και τον λήπτη επιδομάτων», διερωτήθηκε.

Ανέφερε επίσης ότι κρίνει πως η κοινωνία αυτή την στιγμή έχει ανάγκη «την κάθαρση από την διαπλοκή» και οι πολίτες δεν φοβούνται να ταλαιπωρηθούν, «φτάνει να καθαρίσει ο τόπος, φτάνει να φανεί ποιοι κατασπάραξαν τα δημόσια ταμεία και εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις εξουσίας, έστω και αν τα δώματα της πελατοκρατίας κρατούν την μπουκιά από το στόμα του λαού επειδή δεν θέλουν να ξεριζωθούν από την εξουσία τους».

Τέλος η κα. Θεολόγου είπε πως θεωρεί ηθικά σωστό αν καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός και με την δική της αρνητική ψήφο, να μην λαμβάνει την αντιμισθία του βουλευτή εις βάρος του πολίτη που θα υποφέρει, και αυτό γιατί η απόφαση της δεν έχει στόχο να πλήξει τον κόσμο αλλά βασίζεται σε επιχειρήματα για την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης στις σημερινές συνθήκες και στην αδυναμία εξεύρεσης λύσεων.

Τι ισχύει για γυμναστήρια αναλόγως τετραγωνικών, μετακινήσεις και τι αλλάζει με sms. Απαντήσεις για τις νέες χαλαρώσεις

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το τι αλλάζει από την 1η Μαρτίου στο πλαίσιο της στρατηγικής άρσης των περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας  δημοσιεύει το Υπουργείο Υγείας

Το restart των γυμναστηρίων, η Λεμεσός και οι εμβολιασμοί. Διευκρινίσεις Ιωάννου για χαλαρώσεις

Όλα τα ερωτήματα στα οποία απάντησε ο Υπουργός Υγείας μετά την ανακοίνωση των νέων χαλαρώσεων που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου

Απορρίφθηκε το αίτημα για ακύρωση της προδικασίας του Λιγνάδη. Ξεκινά η απολογία του

Η ένσταση ακυρότητας της προδικασίας, που είχε καταθέσει ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας, απορρίφθηκε με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου

«Επιεικώς απαράδεκτο το 1 προς 1 για φροντιστήρια». Στην αντεπίθεση ο κλάδος

Την αγανάκτησή του προς το Υπουργείο Παιδείας εξέφρασε ο πρόεδρος του συνδέσμου στη Cyprus Times

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

ΑΒΝΤΙΓΙΑΪ: «Αυτό μετράει…» (vid)

Δείτε την εβδομαδιαία συνέντευξη του ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ, Donis Avdijaj, πριν τον αγώνα της ομάδας της Λεμεσού, απέναντι στην ΑΕΚ Λάρνακας.

Λίπος στην κοιλιά: Ρόφημα πριν τον ύπνο για ολονύκτιες καύσεις

Υπάρχει ένα απλό και πολύ υγιεινό ρόφημα που μπορείτε να πίνετε πριν πέσετε για ύπνο, το οποίο θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο κοιλιακό...

Αποκάλυψη! Αστυνομικοί πήγαν να συλλάβουν πασίγνωστη Ελληνίδα παρουσιάστρια γιατί… (Βίντεο)

Το περιστατικό με τη Βίκυ Καγιά που αποκάλυψε ο Βασίλης Ζούλιας. Στο Happy Day και την Ελένη Μουστάκη έδωσε συνέντευξη ο Βασίλης Ζούλιας, ο οποίος...

MC MEDIA NETWORK

ΑΒΝΤΙΓΙΑΪ: «Αυτό μετράει…» (vid)

Δείτε την εβδομαδιαία συνέντευξη του ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ, Donis Avdijaj, πριν τον αγώνα της ομάδας της Λεμεσού, απέναντι στην ΑΕΚ Λάρνακας.

Λίπος στην κοιλιά: Ρόφημα πριν τον ύπνο για ολονύκτιες καύσεις

Υπάρχει ένα απλό και πολύ υγιεινό ρόφημα που μπορείτε να πίνετε πριν πέσετε για ύπνο, το οποίο θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο κοιλιακό...

Αποκάλυψη! Αστυνομικοί πήγαν να συλλάβουν πασίγνωστη Ελληνίδα παρουσιάστρια γιατί… (Βίντεο)

Το περιστατικό με τη Βίκυ Καγιά που αποκάλυψε ο Βασίλης Ζούλιας. Στο Happy Day και την Ελένη Μουστάκη έδωσε συνέντευξη ο Βασίλης Ζούλιας, ο οποίος...

Lifestyle

Lifestyle

ΑΒΝΤΙΓΙΑΪ: «Αυτό μετράει…» (vid)

Δείτε την εβδομαδιαία συνέντευξη του ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ, Donis Avdijaj, πριν τον αγώνα της ομάδας της Λεμεσού, απέναντι στην ΑΕΚ Λάρνακας.

Θεοχάρους: Η Λευκή Βίβλος θα διασφαλίσει λειτουργία πόθεν έσχες

Συνάντηση αντιπροσωπείας του κινήματος Αλληλεγγύη με τους εμπνευστές και συγγραφείς της λευκής βίβλου

Advertorials