MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κυπριακό: Τρία σενάρια για την έκβαση μιας συνάντησης-ναρκοπέδιο

Advertisement

Sponsored by exness

Το καλό, το κακό και το επικρατέστερο σενάριο για το αποτέλεσμα του δείπνου Αναστασιάδη με Τατάρ την ερχόμενη Τρίτη – Από τί εξαρτάται το επόμενο βήμα στο Κυπριακό

Οι σκουριασμένοι δείκτες του Κυπριακού παίρνουν ξανά μπρος το βράδυ της Τρίτης, χωρίς κανένας να είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ποια τροπή θα πάρουν οι εξελίξεις. Για την έκβαση της κομβικής συνάντησης του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ερσίν Τατάρ υπάρχουν τρία κύρια σενάρια.

Advertisement

Το καλό και απομακρυσμένο

Ο εύκολος και ιδανικός δρόμος που οδηγεί στην επανέναρξη του διαλόγου περνάει μέσα από την επαναβεβαίωση του περιεχομένου της γραπτής δήλωσης προθέσεων που εξέδωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου.

Στη δήλωση αναφέρεται πως «οι δύο ηγέτες (…) επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν μια διευθέτηση βασισμένη σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Πέραν τούτου, υπάρχει ρητή αναφορά για επιβεβαίωση της δέσμευσης στην Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, των συγκλίσεων και του πλαισίου Γκουτέρες (της 30ης Ιουνίου 2017). Προσέγγιση που διατηρούν τόσο τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σ’ αυτή την περίπτωση τότε θεωρείται δεδομένο ότι ο ΟΗΕ θα κινηθεί τάχιστα και η Λουτ θα έρθει στην Κύπρο για να αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για τη διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς το συντομότερο δυνατό. Ακόμη και εντός Νοεμβρίου.

Το κακό

Τα σύννεφα θα πυκνώσουν επικίνδυνα εάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μεταφέρει από το δημόσιο λόγο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τις τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο. Το μόνο σίγουρο είναι πως στην απάντηση του θα επικαλεστεί όλα όσα συμφωνήθηκαν στο παρελθόν και καταγράφονται με ακρίβεια στη δήλωση προθέσεων της 25ης Νοεμβρίου.

Σ’ αυτή την περίπτωση τα χέρια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα παραμείνουν δεμένα και η διαπραγμάτευση σε λιμνάζοντα νερά, τα οποία -ως γνωστόν- αποτελούν εστία… «μικροβίων» και «μολύνσεων». Ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν αποκλείεται να κάνει ξανά ένα βήμα πίσω επιστρέφοντας το… μπαλάκι στους δύο ηγέτες. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται να… ρισκάρει για μια προαναγγελθείσα αποτυχία.

Το επικρατέστερο

Για τους αναλυτές το τρίτο και οριακά επικρατέστερο σενάριο για την έκβαση της συνάντησης βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα δύο πρώτα. Αυτή η εκδοχή θέλει τον Ερσίν Τατάρ να αποφεύγει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για δύο κράτη και να περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές για τη μορφή λύσης. Κι αυτό για να οδηγήσει τη συζήτηση στην άτυπη πενταμερή όπου θα συμμετάσχει και η Τουρκία (η οποία θεωρητικά ως εγγυήτρια δύναμη δεν έχει λόγο στην εσωτερική πτυχή).

Σ’ αυτό σενάριο εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το εάν θα ζητήσει πιεστικά από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να γίνει συγκεκριμένος ως προς τη μορφή λύσης που επιδιώκει. Εάν πάλι ο Τατάρ δεν βάλει στο τραπέζι κάτι που να ανατρέπει τα δεδομένα, τότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία που περιγράψαμε στο πρώτο σενάριο. Μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα γίνουν όλα τόσο γρήγορα. Η κύρια Λουτ θα αναλάβει το έργο της ουσιαστικής βολιδοσκόπησης προθέσεων, περνώντας από κόσκινο τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς πριν ο Γενικός Γραμματέας συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network