MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κρίσιμη συνεδρία στο ΚΕΕ για σχηματισμό «κυβέρνησης», συνεχίζεται η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα

Advertisement

Sponsored by exness

Κρίσιμη συνεδρία στο ΚΕΕ για σχηματισμό «κυβέρνησης», συνεχίζεται η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα – Τι μεταδίδουν τα Τ/κ ΜΜΕ

Κρίσιμη, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, θεωρείται η συνεδρία της κομματικής βουλής, του ανώτατου κομματικού οργάνου του ΚΕΕ, νωρίς το απόγευμα σήμερα όπου θα συζητηθεί το θέμα του σχηματισμού «κυβέρνησης» υπό τον «βουλευτή», Ουνάλ Ουστέλ στον οποίο έδωσε την εντολή ο Ερσίν Τατάρ το βράδυ της Δευτέρας. Οι συναντήσεις για την επίτευξη συνεργασίας ώστε να σχηματιστεί η «κυβέρνηση» αναμένεται να αρχίσουν μετά από αυτή τη συνεδρία.

Advertisement

Η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα συνεχίζεται από το τέλος Απριλίου, ενώ η ανάθεση της εντολής σε «βουλευτή» και όχι στον πρόεδρο του ΚΕΕ έχει προκαλέσει αντιδράσεις. ΡΤΚ και ΚΛ έχουν ανακοινώσει ότι δεν θεωρούν μια «κυβέρνηση» υπό τον Ουστέλ νόμιμη και γι’ αυτό δεν θα συναντηθούν μαζί του.

Το κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι φέρεται να αποφάσισε την αποχώρησή του από την «βουλή» σε περίπτωση που μια τέτοια «κυβέρνηση» πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό αναφέρει πρωτοσέλιδα η Αβρούπα γράφοντας ότι θα πρέπει να παραδειγματιστεί σε αυτό και το ΡΤΚ και να αποχωρήσει κι αυτό από την «βουλή». Σύμφωνα με την Ντιαλόγκ, ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι μίλησε χθες βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή στο tv2020 και είπε ότι η αποχώρηση από την «βουλή» είναι μια επιλογή «στο τραπέζι».

Το κόμμα Ενωμένη Κύπρος είχε καλέσει το ΡΤΚ να αποχωρήσει επίσης από την «βουλή», λόγω των εξελίξεων, όμως το κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει πάρει τέτοια απόφαση μέχρι στιγμής. Όσο ο Φαΐζ Σουτζούογλου είναι πρόεδρος του ΚΕΕ, εμείς μια τέτοια «κυβέρνηση» (υπό τον Ουνάλ Ουστέλ) δεν την θεωρούμε νόμιμη, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν. Πρόσθεσε δε ότι δεν ήταν δημοκρατικό, ούτε ηθικό να δοθεί και πάλι η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον Φαΐζ Σουτζούογλου που το προσπάθησε δυο φορές και απέτυχε. Αλλά, συνέχισε, ενόσω είναι αυτός στην προεδρία του ΚΕΕ, το να δοθεί η εντολή σε άλλον από το κόμμα, αυτό δεν είναι νόμιμο. Επικαλέστηκε επίσης την δήλωση του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου πως η Άγκυρα δεν θέλει τον κ. Σουτζούογλου, λέγοντας πως αυτό «δείχνει παρέμβαση απ’ έξω και υπό αυτές τις περιστάσεις, η δημιουργία “κυβέρνησης” δεν είναι νόμιμη».

Εδώ και μέρες παίζεται ένα παιχνίδι και το ΚΛ δεν θα λάβει μέρος στον σχηματισμό από άλλους μιας «κυβέρνησης», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας πως η ανάθεση στον Ουνάλ Ουστέλ ήταν «ενάντια στις δημοκρατικές αρχές». «Το ΚΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι σε θέση ούτε έναν πρωθυπουργό να καθορίσει. Το όλο θέμα έχει μετατραπεί σε έναν αγώνα για αξιώματα και θέσεις», πρόσθεσε. Το σωστό, συνέχισε, είναι το ΚΕΕ να καθίσει να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, να μην συμμετάσχει σε «κυβέρνηση» και το ΡΤΚ να δημιουργήσει μια «κυβέρνηση» μειοψηφίας, την οποία το ΚΛ θα στηρίξει, όπως είπε ο κ. Οζερσάι.

Κατά τον ίδιο, δεν είναι βέβαιο ότι μια «κυβέρνηση» υπό τον Ουνάλ Ουστέλ θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την «βουλή» και η επιλογή της αποχώρησης από την «βουλή» για το κόμμα του, είναι στο τραπέζι. Σημείωσε ωστόσο ότι «μεταξύ μας συζητούμε διάφορες επιλογές για ν’ αντιδράσουμε».

Οι πρόεδροι των κομμάτων ΔΚ και ΚΑ, Φικρί Ατάογλου και Ερχάν Αρικλί έχουν δηλώσει ότι θα συναντηθούν με τον Ουνάλ Ουστέλ. Ο κ. Ατάογλου είπε ότι ήδη είχε μια συζήτηση «στο πόδι» μαζί του και οι επαφές θα αρχίσουν μετά την συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του ΚΕΕ. Εάν πάρει την αρμοδιότητα (για το πώς θα σχηματιστεί η «κυβέρνηση») από την κομματική βουλή του ΚΕΕ ο Ουνάλ Ουστέλ, μπορούμε να συναντηθούμε μαζί του και το ίδιο αύριο, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αρικλί.

Το ΚΕΕ έχει στην «βουλή» 24 έδρες το ΡΤΚ 18, από 3 έχουν τα κόμματα ΔΚ και ΚΛ και 2 το ΚΑ.

Ο αρθρογράφος Λεβέντ Οζαντάμ στην Κίπρις ποστασί αναφέρει σήμερα ότι όλοι βλέπουν και καταλαβαίνουν πως υπάρχει παρέμβαση στα όσα βιώνουν και γράφει ότι το ερώτημα άλλαξε από το τί έκανε ο Σουτζούογλου και θέλουν το κεφάλι του, στο «τι έγινε και ο Σουτζούογλου έκανε πίσω;». «Εκανε όντως κάτι που το έβαλαν μπροστά του και δεν μπορεί να αντισταθεί…..». Αυτή η απάντηση, πρόσθεσε, κρατείται κρυφή ακόμα και από τον «πρόεδρο» Τατάρ, όπως αποκαλεί τον Τ/κ ηγέτη.

Αναφέρει επίσης ότι τον Ουστέλ στηρίζουν οι οπαδοί του ΚΕΕ ενώ η αντιπολίτευση που ζητεί από τον Σουτζούογλου να μείνει ορθός δεν του λένε ξεκάθαρα ότι θα τον στηρίξουν μέχρι τέλους.

Ο Όζανταμ σημείωσε ότι εάν πάρει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης ο Ουνάλ Ουστέλ αυτό που τον περιμένει πρώτα είναι το οικονομικό πρωτόκολλο και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων με κάθε τρόπο. Εάν ο Ουστέλ δεν έχει την στήριξη της ‘Αγκυρας, συνέχισε, κι αυτή η «κυβέρνηση» δεν θα έχει μακρά διάρκεια ζωής κι αυτό είναι κάτι που ο Ουνάλ Ουστέλ πρέπει να γνωρίζει.

Υπενθυμίζοντας την υπόθεση με το ιδιωτικό τζετ από την Τουρκία με επιχειρηματίες και όχι μόνο που είχε έρθει στα κατεχόμενα εν καιρώ καραντίνας με άδεια από τον Ουνάλ Ουστέλ που τότε ήταν ο αρμόδιος «υπουργός», ο τ/κ αρθρογράφος αναφέρει ότι εάν ο κ. Ουστέλ καθίσει τώρα στη θέση του «πρωθυπουργού», εκείνη η έκθεση για το περιστατικό που λέχθηκε ότι είναι έτοιμη, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, θα πρέπει να κοινοποιηθεί.

Η δημοκρατία έχει δηλητηριαστεί στα βόρεια της Κύπρου, γράφει ο διευθυντής της Γενί Ντουζεν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι. «Ακόμα και το να λέμε «υπάρχει παρέμβαση» δεν έχει νόημα από μόνο του. Ποιος παρενέβη; Εάν γίνει πραξικόπημα, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε τον πραξικοπηματία, ενώ θυμώνουμε με την μαριονέτα, είναι αναπόφευκτο να αναφέρουμε τον καραγκιοζοπαίκτη. Δεν έχει νόημα το να επιτεθούμε στον Τατάρ και το ΚΕΕ αλλά να σιωπούμε για την Άγκυρα».

Ο Μουτλούγιακαλι στο άρθρο του με τίτλο «Να θυμώσουμε στον πραξικοπηματία» γράφει ότι υπάρχουν άνθρωποι στον «βορρά» που αποδέχονται ανοικτά ότι την Κύπρο διοικεί η Τουρκία και άλλωστε βλέπουν ως πρόεδρο τον Ταγίπ Ερντογάν, παρακολουθούν τουρκικές σειρές, έχουν τουρκικές ομάδες, όλα από την Τουρκία. «Γι’ αυτό πρέπει να απαλλαγούμε από τον απόηχο της δικής μας φωνής και να εξηγήσουμε σε πολύ ευρύτερο χώρο, ότι αυτό το καθεστώς δεν έχει μέλλον. Οργανωμένα χρειάζεται να περάσουμε στην ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και αφύπνιση».

Αυτά, συνέχισε, πέρασαν και στην πολιτική ζωή και πάνε να κανονικοποιηθούν. «Δεν αρκεί να μιλάς μόνο για το πραξικόπημα. Θα μιλήσουμε και για τον πραξικοπηματία. Εάν δεν είμαστε εμείς που ντρεπόμαστε…Να τον κάνουμε να ντραπεί…».

Γίνεται λόγος, πρόσθεσε, για αλλαγή του πολιτικού και νομικού συστήματος στην «τδβκ» – όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος – ώστε να μοιάζει με εκείνο της Τουρκίας και παραπέμπει σε άρθρο του Μετίν Μουνίρ που είχε γράψει ότι θα γίνει μια προσάρτηση που δεν θα την έχουν ονομάσει έτσι και το ψευδοκράτος θα γίνει μια επαρχία της Τουρκίας. Αναφέροντας στις διαφορές μεταξύ επαρχίας και βιλαέτι, που μοιάζουν στην χρήση, ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι καταλήγει γράφοντας ότι «η προσάρτηση είναι πιο κοντά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal