Ανταλλαγή απόψεων για προγράμματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της γαλάζιας οικονομίας και της καταπολέμησης των φυσικών καταστροφών, τα οποία θα υποστηρίζουν τη συγκρότηση μιας προσέγγισης “περιφερειακής πολυμέρειας” στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο θετικής ατζέντας, συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη του σχήματος 3+1 που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλάδας και Ισραήλ.
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Οι Άντονι Μπλίνκεν, Ιωάννης Κασουλίδης, Νίκος Δένδιας και Γιαΐρ Λαπίντ συμφώνησαν στη διατήρηση της πολιτικής δυναμικής του σχήματος 3+1, καθώς και στη θεσμοθέτηση πολιτικού διαλόγου μεταξύ των χωρών για διάφορα θέματα και τομείς πολιτικής, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου με το πέρας της συνάντησης.
Συμφώνησαν, επίσης, όπως εντός φθινοπώρου πραγματοποιηθεί συνάντηση του σχήματος με φυσική παρουσία, για σκοπούς αξιολόγησης της επιτευχθείσας προόδου στους επιμέρους τομείς συνεργασίας.
Με στόχο να επαναβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη σήμερα, τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του σχήματος 3+1.
Υπογραμμίζεται, επίσης, πως σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.
Επίσης, σημειώνεται πως οι υπουργοί του σχήματος 3+1 υποστηρίζουν πρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως η Υπουργική Συνάντηση στην έρημο Νεγκέβ, οι οποίες προάγουν τη συνεργασία στην περιοχή.
Παράλληλα, οι υπουργοί καταδίκασαν τις πρόσφατες αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής επίθεσης της 5ης Μαΐου στην πόλη Ελάντ.
Καταληκτικά στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως οι υπουργοί αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022.
Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης, ανέδειξε την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής δυναμικής στο σχήμα 3+1 μέσα από προγράμματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Τόνισε ότι σε αυτό στο πλέγμα συνεργειών δεν αποκλείεται καμιά χώρα, νοουμένου ότι υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις επιμέρους πτυχές του, καθώς και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Ενημέρωσε για την πρόθεση της Κύπρου να φιλοξενήσει υπουργική συνάντηση για θέματα γαλάζιας οικονομίας, ενώ για το ζήτημα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, πρότεινε τη δημιουργία ενός περιφερειακού πολυεθνικού κόμβου για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας «3+1», είπε ο Ν. Δένδιας
Τη θέση ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του σχήματος «3+1» είναι απολύτως απαραίτητη, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Όπως σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, η διεθνής συγκυρία που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας «3+1», μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ.
«Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας μας, και στο πλαίσιο του σχήματος «3+1», είναι απολύτως απαραίτητη», ανέφερε σχετικά ο κ. Δένδιας.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα ζητήματα της ενέργειας, τονίζοντας «τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη διασυνδεσιμότητα και την ενεργειακή ασφάλεια».
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του νέου πλωτού σταθμού μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την έναρξη εργασιών για την κατασκευή του οποίου εγκαινίασε πριν από λίγες μέρες ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Στο πεδίο της ενέργειας και πάλι, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και τη σημασία της ενεργειακής και ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω του αγωγού EastMed και του EuroAsia Interconnector. «Αυτά τα έργα, όπως είναι γνωστό, ακολουθούν την ίδια γεωγραφική όδευση», επισήμανε ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε επίσης η εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο του σχήματος «3+1», σε μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, οι νέες τεχνολογίες, η προστασία του περιβάλλοντος και η πολιτική προστασία.
«Συμφωνήσαμε για μια νέα συνάντηση είτε στη Ουάσιγκτον, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, με φυσική παρουσία, πριν από το τέλος του 2022», γνωστοποίησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Όπως είπε, βασικός στόχος της επικείμενης συνάντησης αλλά και της σημερινής τηλεδιάσκεψης είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της πολυμερούς συνεργασίας αλλά και «η διάχυση του μηνύματος ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, είναι πυλώνες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».
Πηγές: ΑΠΕ – ΚΥΠΕ