MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κλέλια Βασιλείου στη CT: Στο Βερολίνο θα φανούν οι προθέσεις για Πενταμερή

Advertisement

Sponsored by exness

Στο Κρανς Μοντανά επιτεύχθηκε κάτι πολύ σημαντικό και το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο, τονίζει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, σημειώνοντας ειδικά ότι για πρώτη φορά τέθηκε στο τραπέζι το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times η κυρία Βασιλείου αναφέρεται στις προσδοκίες της Ελληνοκυπριακής πλευράς από την τριμερή του Βερολίνου και επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο διακοπής του στο Kρανς Μοντάνα. Η Κλέλια Βασιλείου παρεμβαίνει στη δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων σε επενδυτές και τονίζει ότι γίνονται σκέψεις για επιπρόσθετες αλλαγές και περαιτέρω ασφαλιστικές δικλείδες.

Με ποιες προσδοκίες αποδέχεται η πλευρά μας την πρόσκληση για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο;

Advertisement

Η διαπραγμάτευση αποτελεί μονόδρομο και διέξοδο για όποιον πραγματικά προσδοκά τερματισμό του status quo και επανένωση του τόπου μας. Οπωσδήποτε η καθημερινή προκλητική στάση της Τουρκίας εν έργοις και λόγοις, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, εντούτοις η συνάντηση του Βερολίνου κρίνεται αρκούντος σημαντική.

Ποιος ακριβώς είναι ο στόχος της συνάντησης; Η συμφωνία επί των όρων αναφοράς;

Ο ίδιος ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών μετά το Κρανς Μοντανά έχει πολλές φορές διατυπώσει την ανάγκη οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν εν πρώτοις μετά από καλή προετοιμασία το πλαίσιο μέσα στο οποίο μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία θα πρέπει να κινηθεί και να έχει αποτέλεσμα. Είναι γι αυτό το λόγο άλλωστε είναι που διόρισε την κ. Τζέιν Χολ Λουτ ως ειδική απεσταλμένη για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Oι πληροφορίες φέρουν τον ΓΓ μετά την τριμερή να συγκαλεί άτυπη πενταμερή για να συμφωνηθεί η διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου. Πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα;

Αυτή τη στιγμή προέχει η συνάντηση των δύο μερών με τον ΓΓ η οποία ως στόχο έχει την κοινή αντίληψη επί του πλαισίου της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Στο Βερολίνο θα διαφανούν επακριβώς και οι προθέσεις σύγκλησης μιας πενταμερούς ικανής να δώσει αποτέλεσμα. Αυτό ευχόμαστε ότι θα γίνει. Ο πραγματικός υπαίτιος της μη λύσης του Κυπριακού είναι η στάση και οι παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις οι οποίες είναι πέρα από κάθε νομιμότητα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Τουρκία θα κληθεί να απαντήσει με κάθε επίσημο τρόπο εάν υποστηρίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αποφάσεις των Η.Ε, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο απέναντι σε ένα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο από  όλους πλην της ίδιας. Αυτό δε που ο κ. Τσαβούσογλου εντέχνως προωθεί για άλλο μοντέλο λύσης σε μία άτυπη πενταμερή δεν ευσταθεί, γιατί ήδη καταγράφεται συναντίληψη από τα δύο μέρη (ΕΚ και ΤΚ) ότι στους Όρους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε και το αρχικό Κοινό ανακοινωθέν του 2014. Είναι καλά γνωστό ότι το Κοινό Ανακοινωθέν καταγράφει πολύ συγκεκριμένα ποιο είναι το πλαίσιο λύσης στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά, ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα. Η τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Για τον Πρόεδρο είναι προϋπόθεση η αφετηρία της νέας προσπάθειας να είναι το σημείο διακοπής στην Ελβετία;

Στο Κρανς Μοντανά επιτεύχθηκε κάτι πολύ σημαντικό και το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο. Για πρώτη φορά και ο ίδιος ο ΓΓ κλείδωσε τη συζήτηση σε 6 γενικά κεφάλαια, 6 παραμέτρους όπως και ο ίδιος τα αναφέρει στις τελευταίες του εκθέσεις αναφοράς. Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι για πρώτη φορά τέθηκε στο τραπέζι, το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και η απόσυρση του Τουρκικού στρατού, ως ένα εκ των 6 σημείων. Οπωσδήποτε θέλουμε να συνεχίσουμε από εκείνο το σημείο που φτάσαμε μετά την αποφασιστικότητα του Προέδρου να καταθέσει γραπτώς προτάσεις και να βρίσκει σύμφωνο τον ΓΓ.

Εκτιμάτε ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση και θα δείξει την απαραίτητη καλή θέληση για να προχωρήσουν τα πράγματα; Έχει κίνητρο για να κάνει κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, με όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στη Συρία, όπου εισέβαλε παραβιάζοντας κάθε αρχή Δικαίου;

Βρισκόμαστε σε μία πολύ ιδιαίτερη χρονική στιγμή όσον αφορά τις γεωστρατηγικές ισορροπίες όπου βλέπουμε και τις προσπάθειες που γίνονται για ανατροπή τους. Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ένα εξόχως σημαντικό σημείο ελέγχου της ευρύτερης περιοχής. Δεν αγνοούμε τη δύναμη την οποία η Τουρκία κατέχει, τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία ελέγχει. Την ίδια ώρα όμως, και η ίδια οφείλει να τηρήσει δικές της ισορροπίες σε σχέση με κράτη με τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες σχέσεις σε διπλωματικό, στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο.

«Όσον αφορά την επίθεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα σε μία περίοδο που θα έπρεπε η εσωτερική ενότητα να είναι πρώτο και κύριο μας μέλημα, αυτή, κρίνεται τουλάχιστον άδικη και αναξιοπρεπής»

Τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για την προώθηση μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Τι ακριβώς αφορούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές;

Ο Πρόεδρος ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας με συγκεκριμένο πρόγραμμα έτσι ώστε να μπορέσει η Κυβέρνησή του να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα σύγχρονο Κράτος απαλλαγμένο από χρόνιες στρεβλώσεις. Στα χρόνια που προηγήθηκαν της θητείας του υλοποίησε ήδη πάρα πολλές. Θα τολμήσω μάλιστα να πω πως είναι τόσες πολλές που αν τις απαριθμήσουμε θα εντυπωσιαστούμε που δεν τις ανακαλούμε εύκολα. Ενσωματώθηκαν στην καθημερινότητα μας και νομίζουμε ότι λειτουργούσαμε πάντα έτσι. Δεν είναι όμως παρά αλλαγές των τελευταίων 4-5 ετών.

Σήμερα έχουμε σε εξέλιξη την Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί ένα από τα στοιχήματα που πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε – Το περί δικαίου αίσθημα είναι μία από τις βασικές συνιστώσες στις οποίες εδράζει μια υγιής κοινωνία. Σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις αποτελούν επίσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της Δημόσιας Υπηρεσίας. Όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες των δυσκολιών και των δυσλειτουργιών πάνω στις οποίες το Κράτος μας διεκπεραιώνει το καλός νοούμενο συμφέρον για τον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη. Οπωσδήποτε πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι δομές. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη δημιουργήθηκαν δύο Υφυπουργεία τα οποία διαχειρίζονται το καθένα ένα τεράστιο οικονομικό κεφάλαιο: Αυτά της Ναυτιλίας και του Τουρισμού. Στα σκαριά βρίσκεται και το Υφυπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας, προβάλλοντας ακριβώς την ανάγκη, το Κράτος μας, να ενταχθεί με αξιώσεις στην νέα ψηφιακή εποχή που ήδη διανύουμε.

Ποια είναι η αποτίμηση της κυβέρνησης για το ΓεΣΥ, στους πρώτους πέντε μήνες εφαρμογής του;

Γνωρίζαμε από την αρχή ότι ο δρόμος δε θα ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Υπήρχε όμως αποφασιστικότητα ως προς την ανάγκη υλοποίησης του μετά από 40 τόσα χρόνια. Υπάρχει ικανοποίηση για την μέχρι σήμερα πορεία όπως όμως και η στενή παρακολούθηση των προβλημάτων που παρατηρούνται προς αντιμετώπισή τους.

H κυβέρνηση- και προσωπικώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- δέχεται έντονες επικρίσεις για το Πρόγραμμα Προσέλκυσης Επενδύσεων που προβλέπει κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Τι ακριβώς προβλέπει η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου για διεξαγωγή ελέγχου;

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε ως απόλυτη ανάγκη για την ανάκαμψη της Κυπριακής Οικονομίας ήδη από την διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια. Το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κύπρου σε εκείνη την περίοδο ήταν από ελάχιστο έως μηδαμινό μέχρι που φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής. Η επιτυχία του μετά το 2014 οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα πέρασε σε σταθερότητα και ανάπτυξη. Αν ανατρέξουμε ιδιαίτερα στον Οικοδομικό Κλάδο, από το 2010 μέχρι και το 2018 οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και δεν αφορούν μόνο τους λίγους όπως είναι ο ισχυρισμός, μια επίσκεψη στη Λεμεσό θα σας πείσει. Αναγνωρίζοντας ακριβώς την αξία και την συμβολή του στην Κυπριακή Οικονομία η κυβέρνηση προέβη σε σειρά αναθεωρήσεων του προγράμματος, με τελευταία εκείνη του 2/2019 με στόχο να προστατευτεί η οικονομία αλλά και το καλό όνομα της χώρας μας. Προστέθηκαν 4 νέα στοιχεία για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας :

Α. Δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλέον το πρόγραμμα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα,

Β. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη βίζας Σέγκεν,

Γ. Περιορίστηκε ο αριθμός που μπορούν να εγκριθούν και

Δ. Θα διενεργείται έλεγχος «Δέουσας Επιμέλειας», (due diligence), από έγκυρο διεθνή οίκο.

Όσον αφορά την επίθεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα σε μία περίοδο που θα έπρεπε η εσωτερική ενότητα να είναι πρώτο και κύριο μας μέλημα, αυτή, κρίνεται τουλάχιστον άδικη και αναξιοπρεπής. Πολλές φορές μάλιστα ξεπερνά και κάθε όριο πολιτικής αντιπαράθεσης αφού για τις κατηγορίες που καθημερινά εκτοξεύονται δεν υπάρχει τεκμηρίωση με μόνο αποτέλεσμα την έκθεση της ίδιας μας της χώρας από την δική μας εσωτερική ανατροφοδότηση ανυπόστατων ισχυρισμών. Πρόσφατο παράδειγμα η ταινία The Laundromat για την οποία κάποιοι, χωρίς να δουν βιάστηκαν να μιλήσουν για την έκθεση που ο Νίκος Αναστασιάδης προκαλεί ακόμα και μέσω Χόλιγουντ γιατί γίνεται αναφορά στο όνομα της χώρας μας στο trailer της ταινίας. Όποιος τελικά την είδε, αντιλαμβάνεται ότι η αναφορά γίνεται για τις εταιρείες κέλυφος (shell companies) οι οποίες μεσουρανούσαν επί της προηγούμενης διακυβέρνησης και τις οποίες η κυβέρνηση Αναστασιάδη έκλεισε με νόμο. Τότε μάλιστα ακούσαμε και πάλι το ΑΚΕΛ να κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι προκαλεί εμπλοκή στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας με την Ρωσία.

Φυσικά, εκεί και όπου εντοπίζεται τεκμηρίωση του επιχειρήματος η αντίδραση υπήρξε άμεση. Ειδικότερα μετά το θέμα των διαβατηρίων συγκεκριμένων ατόμων από την Καμποτία το Υπουργικό Συμβούλιο διέταξε έρευνα από Διεθνείς Οίκους με τον ΥΠΕΣ μάλιστα να δηλώνει ότι δεν αποκλείεται και η ανάκληση πολιτογραφήσεων εάν αυτό καταδείξει η έρευνα. Θα πρέπει ταυτόχρονα να τονιστεί ότι η έρευνα δε θα επικεντρωθεί μόνον στις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά σε κάθε μία εκ του συνόλου των αιτήσεων που έχουν εγκριθεί προ της θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων.

Γίνονται σκέψεις για πρόσθετες αλλαγές στο Πρόγραμμα;

Πάντα γίνονταν και πάντα θα γίνονται αλλαγές σε όλο το εύρος δραστηριότητας της Κυβέρνησης για να αντιμετωπίζονται προβλήματα που παρουσιάζονται, αλλά και να εναρμονίζονται με νέα δεδομένα και νομοθεσίες. Συγκεκριμένα, για το υπό αναφορά πρόγραμμα, ναι γίνονται σκέψεις για επιπρόσθετες αλλαγές και εξετάζονται περαιτέρω ασφαλιστικές δικλείδες.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network