MC MEDIA NETWORK

June 16, 2021 Wednesday 02:10:22

Εγγραφή στο
Newsletter

Καλεί σε συστράτευση για μεταρρυθμίσεις ο ΠτΔ. «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση στο επίκεντρο» (video)

Δράσεις για τη ψηφιακή μετάβαση που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας – Οι αναφορές του στους πυλώνες – Δείτε το σχετικό βίντεο

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Στην παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος- Το αύριο», στο Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, παρέστη το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «σήμερα παρουσιάζουμε μία συγκροτημένη πρόταση που επηρεάζει τον τομέα υγείας και συναφής με αυτόν υπηρεσίες», κάνοντας λόγο για ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών.

«Θα ήθελα να αναφέρω πως, μεταξύ άλλων, ο πρώτος πυλώνας αφορά τη βελτίωση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των δημοσίων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, τη δημιουργία καινοτόμου συστήματος πληροφορίας και επικοινωνίας δημόσιας υγείας, σχέδιο χορηγιών για αγορά ιατρικού εξοπλισμό σε ιδιωτικά και δημόσια, σχέδιο διαπίστευσης ιδιωτικών και δημόσιων νοσηλευτηρίων, ανάπτυξη γενικών διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας κλπ».

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος μίλησε και τη λειτουργία των δύο πρώτων χρόνων του ΓΕΣΥ, κάνοντας αναφορά στους αριθμούς ατόμων που έχουν εγγραφεί σε αυτό καθώς και στις υπηρεσίες που έχουν χρησιμοποιήσει.

«Ειλικρινά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά για να παραδώσουμε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό και πιο σύγχρονο σύστημα υγείας», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Προχωρούμε με το φιλόδοξο σχεδιασμό, για να πετύχουμε τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας. Η εκταμίευση πόρων προς υλοποίηση των εθνικών στόχων για τους στόχους μας προϋποθέτει σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών πράξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα, τη νέα βουλή που προέκυψε και τους κοινωνικούς εταίρους «να συστρατευτούν για να επιτύχουμε αυτό που επιδιώκουμε».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι το διακύβευμα δεν είναι άλλο από τον εκσυγχρονισμό και την εναρμόνιση του κράτους. «Ο μόνος αντίπαλος είναι οι στρεβλώσεις του συστήματος αλλά και ως αποτέλεσμα τα προβλήματα που ο λαός και η πατρίδα μας αντιμετωπίζει», τόνισε.

Δείτε την παρουσίαση εδώ:

Aυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου και όλα όσα ανέφερε:

«Συνεχίζοντας την κατά πυλώνα ανάλυση των στόχων του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρουσιάζουμε σήμερα τον 4ο Πυλώνα του  Σχεδίου «Κύπρος-το αύριο», που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που άπτεται της αναβάθμισης υποδομών για συνδεσιμότητα, την προαγωγή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και συναφείς με τον ψηφιακό μετασχηματισμό μεταρρυθμιστικές και επενδυτικές δράσεις.

Ένα σχέδιο που εξασφαλίζει τη συμμετοχή της Κύπρου στην παγκόσμια ψηφιακή επανάσταση που έχει αρχίσει.

Ένα σχέδιο που αφορά και περιλαμβάνει οφέλη για όλους και ιδιαίτερα τη νέα γενεά.

Επιγραμματικά, αλλά και ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω πως, μεταξύ άλλων, ο 4ος Πυλώνας σχετίζεται με:

 •         Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, καθιέρωση της  ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς.
 • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
 • Ανάπτυξη διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.
 • Την επέκταση των δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων σε όλη την Κύπρο, περιλαμβανομένων απομακρυσμένων ή μη καλυπτόμενων περιοχών.
 • Ψηφιακή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδος με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών.

Πλήρη ανάλυση των προνοιών θα παραθέσει ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής εν συνεχεία.

Σε συνδυασμό με μία σειρά δράσεων που περιλαμβάνονται στους υπόλοιπους πυλώνες πολιτικής, μόνο μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθούν συνολικά πέραν των 280 εκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% του συνολικού προϋπολογισμού του εν λόγω Σχεδίου.

Δράσεις, όπως:

 •         Σχέδια χορηγιών πέραν των 35 εκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων.
 •         Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των σχολικών μονάδων.
 •        Η Στρατηγική για «Έξυπνες Πόλεις», ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ.
 •        Η ανάπτυξη δικτύων έξυπνης διαχείρισης νερού.

Την ίδια στιγμή, συναφές με τα πιο πάνω είναι και η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στη ενίσχυση του τομέα της έρευνας και καινοτομίας, καθώς και των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ένας αριθμός τομέων που καλύπτει ο τρίτος πυλώνας του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά τη διάθεση κονδυλίων ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ για υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών επενδύσεων, όπως, μεταξύ άλλων:

 •                     Ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ των φορέων χάραξης και υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την υποστήριξη της Έρευνας και Καινοτομίας
 •                     Προγράμματα χρηματοδότησης και σύσταση επενδυτικού ταμείου μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια χρηματοδότηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
 •                    Κίνητρα για ενθάρρυνση και προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς της Έρευνας και Καινοτομίας.
 •                    Σχέδιο Κινήτρων για την ανάπτυξη διαβαθμισμένων εργαστηρίων και διαβαθμισμένων δικτύων επικοινωνίας σε ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς οργανισμούς που ασχολούνται με τεχνολογίες πολλαπλής χρήσης.

Ο τέταρτος πυλώνας, αλλά και οι σχετιζόμενες δράσεις κάτω από άλλους πυλώνες αποτελούν θεμελιώδες μέρος της συνολικής πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου.

Ένα όραμα που άρχισε να υλοποιείται από την αρχή της διακυβέρνησης, με την ανάθεση στην Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον συντονισμό της πολιτικής και την παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, προωθήθηκε η ψηφιοποίηση των Τμημάτων Πολεοδομίας και Κτηματολογίου και η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς το κοινό, η παροχή πέραν των 120 δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω του συστήματος ΑΡΙΑΔΝΗ και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Σχεδίων Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας.

Το δύσκολο αυτό εγχείρημα απέκτησε περαιτέρω δυναμική μετά της δημιουργίας του Υφυπουργείου, Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία συνέπεσε, δυστυχώς, με την κρίση της πανδημίας που έφερε την πρόκληση στα όσα καταγράφονται και στους στόχους που θέτουμε.

Και παρ’όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν, εκτιμώ πως ανταποκριθήκαμε με πλήρη επάρκεια στις ιδιάζουσες και αυξανόμενες ψηφιακές προκλήσεις.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μετατρέψαμε ένα κράτος που για δεκαετίες ήταν ουσιαστικά τεχνολογικά και ψηφιακά υποανάπτυκτο ή/και ανύπαρκτο, σε ένα κράτος που μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συνθηκών  που ακολούθησαν την πανδημία, όπως:

 •          της Τηλεργασίας.
 •        της Τηλεκπαίδευσης.
 •          της Ψηφιακής διεκπεραίωσης χιλιάδων ηλεκτρονικών αιτήσεων για σχέδια χορηγιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
 •         της αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων γραπτών μηνυμάτων για τις διακινήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.
 •         της αυθημερόν ιχνηλάτησης εκατοντάδων ατόμων που ήσαν στενές επαφές.
 •        της δημιουργίας πύλης εμβολιασμού για ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.
 • της ηλεκτρονικής εγγραφής των μαθητών.
 •      της ηλεκτρονικής υποβολής των στοιχείων των στρατευσίμων.

Την ίδια ώρα,  η κρίση της πανδημίας ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού ως ενός σημαντικού πυλώνα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και να ευθυγραμμιστούμε με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Αυτό προϋποθέτει, πέραν των όσων σχετικών μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών δράσεων εμπίπτουν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την υλοποίηση μιας σειράς άλλων υπό εξέλιξη έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον χώρο της υγείας και τη μηχανογράφηση των αυτονομημένων νοσοκομείων και τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή και την ηλεκτρονική ταυτότητα.

Προϋποθέτει ακόμα τη συνεχή αναπροσαρμογή στις ψηφιακές εξελίξεις που συντελούνται ανά το παγκόσμιο, αλλά και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από χώρες που θεωρούνται πρωτοπόροι στον τομέα, όπως η Εσθονία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες βδομάδες θα επισκεφθώ το Ταλίν, όπου αναμένεται να υπογραφεί ένα νέο, ενισχυμένο Μνημόνιο Συνεργασίας στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας της Εσθονίας, για υλοποίηση σειράς έργων, όπως:

 •         Τη δημιουργία ενός και μόνου μητρώου που θα αποτελεί τη μοναδική πηγή δεδομένων για τους πολίτες.
 •        Την αναδιάρθρωση του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 •         Την τεχνοκρατική υποστήριξη για συγκεκριμένα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκονται επί του παρόντος υπό υλοποίηση ή / και σε φάση σχεδιασμού.

Προχωρούμε με το φιλόδοξο σχεδιασμό  στην Κύπρο του Αύριο.

Για να επιτύχουμε αυτό που επιδιώκαμε εξαρχής, δηλαδή:

 •        Tον οικονομικό και κοινωνικό  μετασχηματισμό της χώρας.
 •        Tην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη βελτίωση της καθ’ ημέραν ζωής των πολιτών.
 •        Τον εκσυγχρονισμό των θεσμών.
 •        Την αναβάθμιση τεχνολογικών υποδομών.
 •        Την προσαρμογή σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας και ραγδαίων ψηφιακών εξελίξεων.

Όπως είχα αναφέρει και στην παρουσίαση του Σχεδίου «Κύπρος – το αύριο» στις 17 Μαΐου 2021, η εκταμίευση πόρων προς υλοποίηση των προαναφερθέντων εθνικών στόχων προαπαιτεί σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών πράξεων.

Για αυτό, για ακόμη μια φορά απευθύνω έκκληση, καλώ τα πολιτικά κόμματα, τη νέα Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές της 30ης Μαΐου,  αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, να συστρατευτούν έτσι ώστε να επιτύχουμε αυτό που επιδιώκουμε.

Με πλήρη σεβασμό στην αντίθετη άποψη, οφείλουμε όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε πως το διακύβευμα δεν είναι άλλο από τον εκσυγχρονισμό και την εναρμόνιση του κράτους στα δεδομένα και στις προκλήσεις που καθορίζουν το αύριο.

Ο μόνος κοινός αντίπαλος, και το τονίζω, είναι οι στρεβλώσεις του συστήματος, αλλά, και ως αποτέλεσμα, τα προβλήματα που ο λαός και η πατρίδα αντιμετωπίζει.

Μόνο έτσι θα μετατρέψουμε ξανά την κρίση σε ευκαιρία και θα δώσουμε τη δική μας απάντηση, τη δική μας σφραγίδα στις προκλήσεις της επόμενης μέρας, διασφαλίζοντας το μέλλον των επόμενων γενεών».

Δράσεις για τη ψηφιακή μετάβαση που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας – Οι αναφορές του στους πυλώνες – Δείτε το σχετικό βίντεο

Στην παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος- Το αύριο», στο Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, παρέστη το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «σήμερα παρουσιάζουμε μία συγκροτημένη πρόταση που επηρεάζει τον τομέα υγείας και συναφής με αυτόν υπηρεσίες», κάνοντας λόγο για ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών.

«Θα ήθελα να αναφέρω πως, μεταξύ άλλων, ο πρώτος πυλώνας αφορά τη βελτίωση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των δημοσίων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, τη δημιουργία καινοτόμου συστήματος πληροφορίας και επικοινωνίας δημόσιας υγείας, σχέδιο χορηγιών για αγορά ιατρικού εξοπλισμό σε ιδιωτικά και δημόσια, σχέδιο διαπίστευσης ιδιωτικών και δημόσιων νοσηλευτηρίων, ανάπτυξη γενικών διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας κλπ».

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος μίλησε και τη λειτουργία των δύο πρώτων χρόνων του ΓΕΣΥ, κάνοντας αναφορά στους αριθμούς ατόμων που έχουν εγγραφεί σε αυτό καθώς και στις υπηρεσίες που έχουν χρησιμοποιήσει.

«Ειλικρινά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά για να παραδώσουμε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό και πιο σύγχρονο σύστημα υγείας», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Προχωρούμε με το φιλόδοξο σχεδιασμό, για να πετύχουμε τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας. Η εκταμίευση πόρων προς υλοποίηση των εθνικών στόχων για τους στόχους μας προϋποθέτει σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών πράξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα, τη νέα βουλή που προέκυψε και τους κοινωνικούς εταίρους «να συστρατευτούν για να επιτύχουμε αυτό που επιδιώκουμε».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι το διακύβευμα δεν είναι άλλο από τον εκσυγχρονισμό και την εναρμόνιση του κράτους. «Ο μόνος αντίπαλος είναι οι στρεβλώσεις του συστήματος αλλά και ως αποτέλεσμα τα προβλήματα που ο λαός και η πατρίδα μας αντιμετωπίζει», τόνισε.

Δείτε την παρουσίαση εδώ:

Aυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου και όλα όσα ανέφερε:

«Συνεχίζοντας την κατά πυλώνα ανάλυση των στόχων του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρουσιάζουμε σήμερα τον 4ο Πυλώνα του  Σχεδίου «Κύπρος-το αύριο», που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που άπτεται της αναβάθμισης υποδομών για συνδεσιμότητα, την προαγωγή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και συναφείς με τον ψηφιακό μετασχηματισμό μεταρρυθμιστικές και επενδυτικές δράσεις.

Ένα σχέδιο που εξασφαλίζει τη συμμετοχή της Κύπρου στην παγκόσμια ψηφιακή επανάσταση που έχει αρχίσει.

Ένα σχέδιο που αφορά και περιλαμβάνει οφέλη για όλους και ιδιαίτερα τη νέα γενεά.

Επιγραμματικά, αλλά και ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω πως, μεταξύ άλλων, ο 4ος Πυλώνας σχετίζεται με:

 •         Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, καθιέρωση της  ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς.
 • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
 • Ανάπτυξη διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.
 • Την επέκταση των δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων σε όλη την Κύπρο, περιλαμβανομένων απομακρυσμένων ή μη καλυπτόμενων περιοχών.
 • Ψηφιακή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδος με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών.

Πλήρη ανάλυση των προνοιών θα παραθέσει ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής εν συνεχεία.

Σε συνδυασμό με μία σειρά δράσεων που περιλαμβάνονται στους υπόλοιπους πυλώνες πολιτικής, μόνο μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθούν συνολικά πέραν των 280 εκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% του συνολικού προϋπολογισμού του εν λόγω Σχεδίου.

Δράσεις, όπως:

 •         Σχέδια χορηγιών πέραν των 35 εκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων.
 •         Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των σχολικών μονάδων.
 •        Η Στρατηγική για «Έξυπνες Πόλεις», ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ.
 •        Η ανάπτυξη δικτύων έξυπνης διαχείρισης νερού.

Την ίδια στιγμή, συναφές με τα πιο πάνω είναι και η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στη ενίσχυση του τομέα της έρευνας και καινοτομίας, καθώς και των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ένας αριθμός τομέων που καλύπτει ο τρίτος πυλώνας του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά τη διάθεση κονδυλίων ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ για υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών επενδύσεων, όπως, μεταξύ άλλων:

 •                     Ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ των φορέων χάραξης και υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την υποστήριξη της Έρευνας και Καινοτομίας
 •                     Προγράμματα χρηματοδότησης και σύσταση επενδυτικού ταμείου μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια χρηματοδότηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
 •                    Κίνητρα για ενθάρρυνση και προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς της Έρευνας και Καινοτομίας.
 •                    Σχέδιο Κινήτρων για την ανάπτυξη διαβαθμισμένων εργαστηρίων και διαβαθμισμένων δικτύων επικοινωνίας σε ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς οργανισμούς που ασχολούνται με τεχνολογίες πολλαπλής χρήσης.

Ο τέταρτος πυλώνας, αλλά και οι σχετιζόμενες δράσεις κάτω από άλλους πυλώνες αποτελούν θεμελιώδες μέρος της συνολικής πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου.

Ένα όραμα που άρχισε να υλοποιείται από την αρχή της διακυβέρνησης, με την ανάθεση στην Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον συντονισμό της πολιτικής και την παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, προωθήθηκε η ψηφιοποίηση των Τμημάτων Πολεοδομίας και Κτηματολογίου και η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς το κοινό, η παροχή πέραν των 120 δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω του συστήματος ΑΡΙΑΔΝΗ και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Σχεδίων Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας.

Το δύσκολο αυτό εγχείρημα απέκτησε περαιτέρω δυναμική μετά της δημιουργίας του Υφυπουργείου, Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία συνέπεσε, δυστυχώς, με την κρίση της πανδημίας που έφερε την πρόκληση στα όσα καταγράφονται και στους στόχους που θέτουμε.

Και παρ’όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν, εκτιμώ πως ανταποκριθήκαμε με πλήρη επάρκεια στις ιδιάζουσες και αυξανόμενες ψηφιακές προκλήσεις.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μετατρέψαμε ένα κράτος που για δεκαετίες ήταν ουσιαστικά τεχνολογικά και ψηφιακά υποανάπτυκτο ή/και ανύπαρκτο, σε ένα κράτος που μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συνθηκών  που ακολούθησαν την πανδημία, όπως:

 •          της Τηλεργασίας.
 •        της Τηλεκπαίδευσης.
 •          της Ψηφιακής διεκπεραίωσης χιλιάδων ηλεκτρονικών αιτήσεων για σχέδια χορηγιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
 •         της αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων γραπτών μηνυμάτων για τις διακινήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.
 •         της αυθημερόν ιχνηλάτησης εκατοντάδων ατόμων που ήσαν στενές επαφές.
 •        της δημιουργίας πύλης εμβολιασμού για ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.
 • της ηλεκτρονικής εγγραφής των μαθητών.
 •      της ηλεκτρονικής υποβολής των στοιχείων των στρατευσίμων.

Την ίδια ώρα,  η κρίση της πανδημίας ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού ως ενός σημαντικού πυλώνα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και να ευθυγραμμιστούμε με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Αυτό προϋποθέτει, πέραν των όσων σχετικών μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών δράσεων εμπίπτουν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την υλοποίηση μιας σειράς άλλων υπό εξέλιξη έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον χώρο της υγείας και τη μηχανογράφηση των αυτονομημένων νοσοκομείων και τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή και την ηλεκτρονική ταυτότητα.

Προϋποθέτει ακόμα τη συνεχή αναπροσαρμογή στις ψηφιακές εξελίξεις που συντελούνται ανά το παγκόσμιο, αλλά και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από χώρες που θεωρούνται πρωτοπόροι στον τομέα, όπως η Εσθονία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες βδομάδες θα επισκεφθώ το Ταλίν, όπου αναμένεται να υπογραφεί ένα νέο, ενισχυμένο Μνημόνιο Συνεργασίας στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας της Εσθονίας, για υλοποίηση σειράς έργων, όπως:

 •         Τη δημιουργία ενός και μόνου μητρώου που θα αποτελεί τη μοναδική πηγή δεδομένων για τους πολίτες.
 •        Την αναδιάρθρωση του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 •         Την τεχνοκρατική υποστήριξη για συγκεκριμένα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκονται επί του παρόντος υπό υλοποίηση ή / και σε φάση σχεδιασμού.

Προχωρούμε με το φιλόδοξο σχεδιασμό  στην Κύπρο του Αύριο.

Για να επιτύχουμε αυτό που επιδιώκαμε εξαρχής, δηλαδή:

 •        Tον οικονομικό και κοινωνικό  μετασχηματισμό της χώρας.
 •        Tην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη βελτίωση της καθ’ ημέραν ζωής των πολιτών.
 •        Τον εκσυγχρονισμό των θεσμών.
 •        Την αναβάθμιση τεχνολογικών υποδομών.
 •        Την προσαρμογή σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας και ραγδαίων ψηφιακών εξελίξεων.

Όπως είχα αναφέρει και στην παρουσίαση του Σχεδίου «Κύπρος – το αύριο» στις 17 Μαΐου 2021, η εκταμίευση πόρων προς υλοποίηση των προαναφερθέντων εθνικών στόχων προαπαιτεί σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών πράξεων.

Για αυτό, για ακόμη μια φορά απευθύνω έκκληση, καλώ τα πολιτικά κόμματα, τη νέα Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές της 30ης Μαΐου,  αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, να συστρατευτούν έτσι ώστε να επιτύχουμε αυτό που επιδιώκουμε.

Με πλήρη σεβασμό στην αντίθετη άποψη, οφείλουμε όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε πως το διακύβευμα δεν είναι άλλο από τον εκσυγχρονισμό και την εναρμόνιση του κράτους στα δεδομένα και στις προκλήσεις που καθορίζουν το αύριο.

Ο μόνος κοινός αντίπαλος, και το τονίζω, είναι οι στρεβλώσεις του συστήματος, αλλά, και ως αποτέλεσμα, τα προβλήματα που ο λαός και η πατρίδα αντιμετωπίζει.

Μόνο έτσι θα μετατρέψουμε ξανά την κρίση σε ευκαιρία και θα δώσουμε τη δική μας απάντηση, τη δική μας σφραγίδα στις προκλήσεις της επόμενης μέρας, διασφαλίζοντας το μέλλον των επόμενων γενεών».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Είχε «άστρο» πρωταθλήτριας η Γαλλία (ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ)

Στη Γαλλία το ντέρμπι του 6ου ομίλου, που κέρδισε με 1-0 τη Γερμανία EURO 2020-6ος ΟΜΙΛΟΣ-1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 1-0 Γήπεδο: Allianz Arena Με το δεξί στο Euro η παγκόσμια πρωταθλήτρια...

Eva Herzigova: Διακοπές στη Σαντορίνη για το top model των 90’s (pics)

Στη Σαντορίνη η Eva Herzigova Τη μαγευτική Σαντορίνη επέλεξε για τις διακοπές της η Eva Herzigova. Το διάσημο top model της δεκαετίας του ’90, ανέβασε φωτογραφίες...

Στη Γαλλία το ντέρμπι του 6ου ομίλου, νίκη με αυτογκολ Χούμελς

Στη Γαλλία το ντέρμπι του 6ου ομίλου, νίκη με αυτογκολ Χούμελς

Aριστοτέλους σε Ευαγγέλου: «Πολύ βαριά κουβέντα είπες τώρα…» Η έντονη διαμάχη on air! (Βίντεο)

Η οn air διαμάχη!  Έντονη διαφωνία προέκυψε χθες στην απογευματινή ψυχαγωγική εκπομπή του Alpha, «Με Αγάπη Χριστιάνα». Ο δημοσιογράφος της εκπομπής, Τάσος Ευαγγέλου θέλησε να τοποθετηθεί...

MC MEDIA NETWORK

Είχε «άστρο» πρωταθλήτριας η Γαλλία (ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ)

Στη Γαλλία το ντέρμπι του 6ου ομίλου, που κέρδισε με 1-0 τη Γερμανία EURO 2020-6ος ΟΜΙΛΟΣ-1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 1-0 Γήπεδο: Allianz Arena Με το δεξί στο Euro η παγκόσμια πρωταθλήτρια...

Eva Herzigova: Διακοπές στη Σαντορίνη για το top model των 90’s (pics)

Στη Σαντορίνη η Eva Herzigova Τη μαγευτική Σαντορίνη επέλεξε για τις διακοπές της η Eva Herzigova. Το διάσημο top model της δεκαετίας του ’90, ανέβασε φωτογραφίες...

Στη Γαλλία το ντέρμπι του 6ου ομίλου, νίκη με αυτογκολ Χούμελς

Στη Γαλλία το ντέρμπι του 6ου ομίλου, νίκη με αυτογκολ Χούμελς

Aριστοτέλους σε Ευαγγέλου: «Πολύ βαριά κουβέντα είπες τώρα…» Η έντονη διαμάχη on air! (Βίντεο)

Η οn air διαμάχη!  Έντονη διαφωνία προέκυψε χθες στην απογευματινή ψυχαγωγική εκπομπή του Alpha, «Με Αγάπη Χριστιάνα». Ο δημοσιογράφος της εκπομπής, Τάσος Ευαγγέλου θέλησε να τοποθετηθεί...

Lifestyle

Είχε «άστρο» πρωταθλήτριας η Γαλλία (ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ)

Στη Γαλλία το ντέρμπι του 6ου ομίλου, που κέρδισε με 1-0 τη Γερμανία EURO 2020-6ος ΟΜΙΛΟΣ-1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 1-0 Γήπεδο: Allianz Arena Με το δεξί στο Euro η παγκόσμια πρωταθλήτρια...

Lifestyle

Στη Γαλλία το ντέρμπι του 6ου ομίλου, νίκη με αυτογκολ Χούμελς

Στη Γαλλία το ντέρμπι του 6ου ομίλου, νίκη με αυτογκολ Χούμελς

Η προκλήρωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Βγήκε η προκλήρωση της Ομόνοιας για την αυριανή κλήρωση. Ανάμεσα στους πιθανούς αντίπαλους η Γιανγκ Μπόις που είναι απευθείας στον β΄ προκριματικό και δύο...

Στη Γαλλία το ντέρμπι του 6ου ομίλου, νίκη με αυτογκολ Χούμελς

Με το δεξί στο Euro η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, που πήρε το ντέρμπι κόντρα σους Γερμανούς με 1-0. Από αυτογκόλ του Χούμελς κρίθηκε το...

Εφιάλτης για 13χρονη στην Ανάβυσσο. 19χρονος αποπειράθηκε να ασελγήσει πάνω της

Ο πατέρας του μικρού κοριτσιού ακούγοντας τις φωνές, βγήκε από το σπίτι και με τη βοήθεια δυο ακόμη γειτόνων άρχισαν να καταδιώκουν τον 19χρονο

Advertorials