MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η πολυθεματική ομάδα για τη βία στην οικογένεια χρειάζεται συνδετικό κρίκο, διαπίστωσε η Επιτροπή Εργασίας

Advertisement

Sponsored by exness

Η πολυθεματική ομάδα για τη βία στην οικογένεια χρειάζεται συνδετικό κρίκο, διαπίστωσε η Επιτροπή Εργασίας

Την αναγκαιότητα δημιουργίας του συνδετικού κρίκου που θα συνδέει τις υπηρεσίες που απαρτίζουν την πολυθεματική ομάδα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια τόνισε την Τρίτη τη Κοινοβουλευτική Επιτροπής Εργασίας κατά τη συζήτηση θέματος για «την υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας και τις τραγικές επιπτώσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής.

Advertisement

Στόχος ήταν από τη συζήτηση ήταν να εντοπιστούν και να επιλυθούν οι σοβαρές αδυναμίες που παρουσιάζονται όσον αφορά την εξυπηρέτηση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και ειδικότερα να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά περιστατικά βίας στην οικογένεια, όπως η πρόκληση θανάτου, ή άλλων σοβαρών βιαιοπραγιών, συνέχισε

Πρόσθεσε ότι κατά τη συζήτηση επαναδιατυπώθηκε η διαπίστωση ότι επιβάλλεται ο άμεσος εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και ταυτόχρονα να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων μέσα από μια πολυθεματική επιτροπή, η οποία θα στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους ειδικούς για να αντιμετωπίζει όλα τα επείγοντα και σοβαρά περιστατικά.

Ανέφερε περαιτέρω ότι ο στόχος που τέθηκε είναι τα στελέχη της πολυθεματικής να μπορούν να εντοπίζουν και να αξιολογούν κινδύνους, τον βαθμό που υπάρχουν μέσα στις οικογένειες, να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται με αποτελεσματική παρέμβαση τους κινδύνους αυτούς ώστε να μην ξαναζήσουμε περιστατικά όπως ο θάνατος του Στυλιανού και όπως το πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στους Εργάτες.

Περαιτέρω παρατήρησε ότι προς την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται η καλή συνεργασία και η λειτουργία όλων των πλευρών, προσθέτοντας ότι εντοπίστηκε και πρόβλημα που σχετίζεται με τις δομές και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί.

Διευκρίνισε πως έγιναν βήματα προόδου με τις δομές, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη παρουσία κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία και στα νοσοκομεία, που θα συμβάλει ώστε να υπάρξει πρόληψη κρίσιμων για τη ζωή περιστατικών.

Αφού ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρχαν κοινωνικοί λειτουργοί στα νοσοκομεία και στα σχολεία, οι οποίοι στις πλείστες περιπτώσεις έχουν αποσυρθεί, εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει με κάθε σοβαρότητα αυτό το ζήτημα, επειδή η παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στα σχολεία και στα νοσοκομεία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη περιστατικών τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως ενώ η πολυθεματική υπάρχει στα χαρτιά εντοπίζεται το πρόβλημα του συνδετικού κρίκου. Εξήγησε ότι απουσιάζει ο φορές που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ώστε να μπορεί η πολυθεματική να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα και ζούμε την κατάσταση αλληλο-επίρριψης ευθυνών μεταξύ των υπηρεσιών χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα.

Είπε ακόμα ότι η πολυθεματική πρέπει να στελεχώνεται από ειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι να είναι πιο κοντά στις οικογένειες, να έχουν τακτική επαφή, να γνωρίζουν το ιστορικό, τα προβλήματα των οικογενειών ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί στη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των όποιων περιστατικών δυνατόν να προκύψουν.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας συνεχίζοντας ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν τον ρόλο του συντονιστικού φορέα θα αναλάβει ή θα καθορίσει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, η σύσταση του οποίου θα ακολουθήσει την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου σε νόμο.

Ο κ. Φακοντής εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν οι έρευνες και τα πορίσματα τόσο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της Επιτρόπου Νομοθεσίας και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε οι εισηγήσεις τους να τεθούν σε εφαρμογή για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι, να προστατεύσουμε τις αδύνατες ομάδες του πληθυσμού και να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά τα οποία συνέβησαν το τελευταίο διάστημα.

Παρατήρησε ότι αυτά τα περιστατικά δεν αποτελούν νέο φαινόμενο, παρουσιάστηκαν και στο παρελθόν και επαναλαμβάνονται κατά καιρούς και σημείωσε ότι ο στόχος είναι να περιοριστούν και να εξαλειφθούν.

Ερωτηθείς αν κατατέθηκαν στην Επιτροπή Εργασίας στοιχεία για επιδείνωση των περιστατικών βίας και των ψυχολογικών προβλημάτων από τα μέτρα αντιμετώπιση της πανδημίας και τον εγκλεισμό, είπε πως αναφέρθηκε ότι στη Λεμεσό, με βάση τα στοιχεία των Κοινωνικών Υπηρεσιών, μετά την έναρξη των τελευταίων περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας  καταγράφηκαν 400 και πλέον περιστατικά βίας στην οικογένεια.

Διευκρίνισε πως τα περιστατικά έχουν διαφορετική μορφή εκδήλωσης, προσθέτοντας ότι σε κάποια μπορεί να παρουσιάζονται ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα στην οικογένεια που μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να συνοδεύονται με βίαιες συμπεριφορές που μπορούν να οδηγήσουν σε θανάτους, ή σε ελαφρότερες μορφές βίας κυρίως σε βάρος των γυναικών των παιδιών που δημιουργούν όμως σοβαρά προβλήματά.  Σημείωσε ότι η βία στην οικογένεια ασκείται κυρίως από τον άνδρα σε βάρος της γυναίκας και των παιδιών.

Στο μεταξύ η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος της εξέφρασε κατά τη συνεδρία την ανάγκη ουσιαστικότερης υποστήριξης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας από το κράτος, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία επαρκών και εξειδικευμένων δομών παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, για όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, με κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό και γνώμονα την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πολλαπλών και πολυσύνθετων προβλημάτων της κοινωνίας.

Επίσης εστίασε στο μεγάλο φόρτο εργασίας-υποθέσεων που είναι επιφορτισμένοι οι λειτουργοί, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, λέγοντας ότι κάθε ένας είναι χρεωμένος με πέραν των 75 φακέλων-υποθέσεων, που αφορούν σε μια ευρεία θεματική ζητημάτων και ζήτησε την καλύτερη στελέχωση των Υπηρεσιών.

Περαιτέρω, εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων υποστηρικτικών δομών, προς άτομα με εξάρτηση από ουσίες, με ψυχικές διαταραχές, με μεταναστευτική βιογραφία, και παιδιά, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα ποιοτικών υπηρεσιών και στενής παρακολούθησης των οικογενειών που κρίνονται ως περισσότερο ευάλωτες ή και ευπαθείς και αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης νέων πολιτικών και σχεδιασμών στην κατεύθυνση της πρόληψης.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network