MC MEDIA NETWORK

November 28, 2022 Monday 08:07:52

Εγγραφή στο
Newsletter


Η μάχη των τριών με θέματα που απασχολούν τους πολίτες στο τραπέζι


Τηλεοπτική αναμέτρηση των τριών βασικών διεκδικητών των Προεδρικών εκλογών – 4 μήνες πριν από το άνοιγμα της κάλπης Αβέρωφ-Μαυρογιάννης-Χριστοδουλίδης αναπτύσσουν τις θέσεις τους

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την πρωινή τους συνάντηση, τα τρία… φαβορί των Προεδρικών εκλογών αναμετρώνται και πάλι. Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης συναντιούνται για δεύτερη φορά στους τηλεοπτικούς δέκτες του κρατικού καναλιού.

Ακριβώς τέσσερις μήνες πριν από τον άνοιγμα της κάλπης του πρώτου γύρου οι τρεις επιχειρούν να αναπτύξουν τις θέσεις τους σε καίρια θέματα και να πείσουν τους ψηφοφόρους για την καταλληλόλητα τους για τον προεδρικό θώκο. Περισσότερη έμφαση σε θέματα οικονομίας και ακρίβειας. Το ΡΙΚ έδωσε την ευκαιρία σε πολίτες να θέσουν ερωτήματα εφ’ όλης της ύλης στους υποψηφίους τα οποία παρουσιάζονται μέσα από βίντεο.

Από το debate δεν έλειψαν και τα καρφιά, κυρίως μεταξύ των κυρίων Νεοφύτου και Χριστοδουλίδη.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε στους υποψηφίους ήταν η οικονομία ερωτώμενοι ποια μέτρα θα προωθήσουν κατά τη διακυβέρνηση τους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αρχικά η ομάδα του άκουσε εισηγήσεις από τους πολίτες, ετοίμασε το πρόγραμμα του και μετά επέστρεψε για να τα παρουσιάσει. Αμέσως μετά έθεσε τα τέσσερα θέματα που θα τον απασχολήσουν άμεσα σε περίπτωση εκλογής του, όπως είπε είναι η ακρίβεια, το μεταναστευτικό, η νέα γενιά και το Κυπριακό. «Για την οικονομία έχουμε πλάνο. Η κυπριακή οικονομία εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες. Ποιο το πρώτο μου; Να ενισχύσουμε τις συντάξεις χαμηλοσυνταξιούχων κατά 5%. Υπάρχουν δύο κατηγορίες συμπατριωτών μας που πρέπει να βοηθηθούν. Είναι αυτοί που παίρνουν εισοδήματα κάτω από 19500 ευρώ. Θα φορολογούσαμε τα υπερκέρδη από την ενέργεια και θα βοηθούσαμε αυτές τις κατηγορίες των πολιτών μας. Στοχευμένα κοινωνικά μέτρα για τις ευάλωτές ομάδες. Από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Να γίνει επαναξιολόγησης κάποιων έργων. Πράσινη μετάβαση, να αξιοποιήσουμε τις πράσινες πήγες ενέργειας. Να καταπολεμήσουμε αισχροκέρδεια, να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας, να ενισχύσουμε την κεφαλαιαγορά, τον πρωτογενή τομέα, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τον τουρισμό, να δούμε πως θα προσελκύσουμε ποιοτικές επενδύσεις, σύνδεση παιδείας με οικονομία, να βελτιώσουμε το όνομα της χώρας μας. Υπάρχει και μία νέα πρόταση. Πολύ πρόσφατα είχαμε η ανακάλυψη που είναι πιο πλησιέστερα στις ακτές της ΚΔ. Το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει μαζί με τις εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο ταχείας ανάπτυξης του κοιτάσματος αυτού».

Από την πλευρά του Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί και χρειάζονται άμεσα μέτρα. «Πρέπει να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων. Δεν έχουμε κάνει αυτά που έπρεπε για να οχυρώσουμε τον τόπο μας. Δεν διαφωνώ με τον κύριο Χριστοδουλίδη για το νέο κοίτασμα αλλά θέλω να θέσω το ερώτημα γιατί δεν το κάναμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν τα νοικοκυριά για να μπορούν να καταβάλουν το ενοίκιο τους. Χρειάζονται να ληφθούν άμεσα μέτρα για να καλύψουν τους νέους και τους φοιτητές. Θέλουμε πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και κάναμε συγκεκριμένες εισηγήσεις για επωφεληθούν τα κατωτέρα στρώματα. Δεν νοείται να υπάρχουν τόσο χαμηλές συντάξεις. Πρέπει να επαναξιολογήσουμε τον κατώτατο μισθό και βεβαίως να φύγουν όλες οι εξαιρέσεις που το κάνουν να μην είναι επαρκείς. Πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα στις επενδύσεις, σε όλους τους τομείς. Πρωτίστως όμως πρέπει να μειώσουμε τους συντελεστές ΦΠΑ σε ρεύμα, καύσιμα».

Όταν πήρε τον λόγο ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι είναι μίας άλλης σχολής. «Θέλω να μεριμνήσω να έχουμε μία οικονομία που να μη ξαναζήσουμε το 2013, με οικονομική χρεοκοπία. Για να μπορέσεις να βοηθήσεις πρέπει να έχεις οικονομία. Όλα αυτά που ακούω ηχούν ωραία στα αφτιά των πολιτών και αναφέρθηκε στην οικονομία της Βρετανίας λέγοντας ότι η στερλίνα έφαγε τη μεγαλύτερη σφαλιάρα. Αναφέρθηκαν σε επαναφορά της ΑΤΑ, αυτοί που την κουτσούρεψαν. Άκουσα τον άλλο υποψήφιο ότι θα κάνει ανακατανομή της ΑΤΑ για τους ευάλωτους και οι ασθενέστεροι είναι εκτός ΑΤΑ. 80% των ιδιωτικών εργαζομένων είναι εκτός και το 20% είναι τραπεζικοί υπάλληλοι. Έτσι θα λύσουν το πρόβλημα; Είναι με αυτές τις συνταγές που θα λύσουν τα προβλήματα; Στο θέμα του κατώτατου μισθού σίγουρα είναι πολύ καλύτερα για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους που το 2013 ζούσαν τον εφιάλτη της ανεργίας. Αναπτύσσεις την οικονομία. Πάνω απ’ όλα πρέπει να δούμε πώς βοηθάμε τους νέους με προγράμματα. Οι νέες επιχειρήσεις που προσπαθούμε να προσελκύσουμε, οι μισθοί είναι πολύ μεγαλύτεροι από το δημόσιο. Θέλω μία οικονομία που οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα να είναι κατά πολύ πιο υψηλοί από το δημόσιο. Μπορεί να γίνει. Δε μπορώ μόνο να περιοριστώ στον κατώτατο μισθό. Προωθούμε το οικογενειακό εισόδημα, κάτι που εφαρμόζεται σε πολλές σύγχρονες χώρες. Έχουμε για παράδειγμα δύο νοικοκυριά, στο ένα ο άνδρας και η γυναίκα παίρνουν από 19,500 χιλιάδες ευρώ, πληρώνουν φόρο μηδέν. Στο διπλανό νοικοκυριό, δουλεύει μόνο η γυναίκα και παίρνει 39 χιλιάδες, οι 4 χιλιάδες φορολογούνται».

Σε μετά παρέμβαση του ο κύριος Μαυρογιάννης ανέφερε ότι αφορά την οικονομία, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε με γενικότητες, σημασία έχει τι κάνουμε και πως αντιδρούμε στη σημερινή κατάσταση, πρόσθεσε. Αυτός ο τόπος υπέφερε γιατί υπήρξαν αλόγιστες οικονομικές πολιτικές, υπερμεγέθη τράπεζες. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σήμερα μετά από 9μιση χρόνια διακυβέρνησης τα δεδομένα είναι πολύ κακά, ο κόσμος υποφέρει, ανέφερε ο κ. Μαυρογιάνης, κάνοντας λόγο για «χάλι» που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. «Βρισκόμαστε σε μια απελπιστική κατάσταση με την ακρίβεια, τα ενοίκια και πρέπει ως κοινωνία να αντιδράσουμε».

Διαφθορά

Η διαφθορά στον τόπο μας, όπως είπε ο κύριος Αβέρωφ, ήταν διαχρονική ωστόσο δεν σημαίνει ότι είναι δικαιολογία να συνεχίσει. «Αντιμετωπίζεται με θεσμικό τρόπο, με πολιτική συνεννόηση. Γι’ αυτό έβαλα στο τραπέζι τη συνταγματική αναθεώρηση για να μπουν στο τραπέζι οι ισορροπίες και οι έλεγχοι που δεν υπάρχουν. Και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα και να φέρουμε καλύτερες μέρες».

Ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αποτελεί διαχρονική συστημική παθογένεια του συστήματος. «Ο εκσυγχρονισμός περνά μέσα από διαφάνεια και καταπολέμηση διαφθοράς. Έγιναν ήδη σημαντικά πράγματα αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Πρέπει να χτίσεις κουλτούρα μέσα από την παιδεία για καταπολέμηση της διαφθοράς. Να γίνουν μεταρρυθμίσεις που να μην επιτρέπουν τέτοια φαινόμενα. Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η λογοδοσία μέσα από τη δικαστική μεταρρύθμιση. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι και σίγουρα όχι με αλλαγή Συντάγματος, πρόεδρο και αντιπρόεδρο που αγγίζει επικίνδυνα το Κυπριακό».

Μάλιστα ο κύριος Χριστοδουλίδης θέλησε να απαντήσει και στον κύριο Αβέρωφ λέγοντας ότι αναφέρθηκε στο πρόσωπο του ως υποψήφιος του ΔΗΚΟ της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης, των κυνηγών και τόσων άλλων προσωπικοτήτων. Η στήριξη από όλους τους χώρους είναι κάτι που με τιμάει, είμαι περήφανος που όλοι αυτοί ήρθαν να συνενώσουν δυνάμεις μαζί μου, όπως συνένωσαν και για να εκλεγεί ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης».

Στη δική του τοποθέτηση ο κύριος Μαυρογιάννης ανέφερε ότι «Δεν γίνεται να είναι 4η από το τέλος η Κύπρος σε ότι αφορά στήριξη πολιτών έναντι της ακρίβειας και να κάνουμε πανηγύρια. 5% αύξηση των συντάξεων, μιλάμε για 35 ευρώ στα 700, είναι καιρός να σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο, δεν είναι τυχαίο που χθες υποβαθμίστηκε η Κυπριακή Οικονομία».

«Η εγχείρηση πετυχαίνει αλλά ο ασθενείς πεθαίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη κοινωνική ευαισθησία, δεν γίνεται άλλο να ευημερούν οι δείκτες και να υποφέρουν οι πολίτες, σημείωσε, προσθέτοντας πως ούτε αυτοί ευημερούν.

Κυπριακό 

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε αυξανόμενη αδιαλλαξία από πλευράς της Τουρκίας και βλέπουμε ενέργειες που προσπαθούν να υποσκάψουν Κύπρο και Ελλάδα» είπε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, σημειώνοντας όμως ότι αυτός δεν είναι λόγος να σταματήσουμε να ψάχνουμε λόγους για εξεύρεση του λύσης του προβλήματος. «Να ξεκινήσουμε πρώτα από την ανάκτηση της δικής μας αξιοπιστίας, να αξιοποιήσουμε ΕΕ και ότιδήποτε άλλο έχουμε στη διάθεση μας, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς. Για να πετύχουμε, πρέπει κατηγορηματικά να πιστεύουμε ότι η λύση είναι μόνο με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με πλήρη σεβασμό όλων των συγκλίσεων και των όσων είπε ο κ. Γκουτέρες στο Κρανς Μοντανά. Οι επιλογές μας δεν είναι ούτε θεωρητικές, ούτε αφηρημένες. Οι επιλογές είναι δύο. Είτε λύση ΔΔΟ, είτε διχοτόμηση» είπε.

Ερωτηθείς αν είνα βάσιμος ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας και κατά πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, ο κύριος Μαυρογιάννης είπε ότι όλες οι ενέργειες της Ελλάδος επηρεάζουν την Κύπρο. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος γιατί ο κ. Ερντογάν είναι απρόβλεπτος» είπε. «Βεβαίως και πρέπει να ενισχύσουμε τη θωράκιση μας» είπε. Και αναφέρθηκε στην ανάγκη ευέλικτης και έξυπνης άμυνας καθώς και σε συνέργειες με χώρες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Τα πράγματα είναι δύσκολα είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Η άμυνα η δική μας απέναντι στην Τουρκία είναι η αξιοπιστία. Την ώρα που η Τουρκία βάζει ένα διαφορετικό πλαίσιο για τη λύση πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι» αναφερόμενος στη διαφωνία κάποιων με τη συμφωνημένη λύση. «Και κάτσε να πείσεις τους άλλους ότι είσαι αξιόπιστος» είπε. Και συνέχισε αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους, κάνοντας λόγο για ανάγκη να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. «Η επίλυση του Κυπριακού θα ξεκλειδώσει γρηγορότερα την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, να έχουμε έσοδα. Να ξαναχτίσουμε τα Βαρώσια, πόσα δισεκατομμύρια θα χρειαστούμε» διερωτήθηκε.

«Ας αφήσουμε το φόβο και κρατήσουμε την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού» είπε ο κύριος Νεοφύτου.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα Μαυρογιάννη-Νεοφύτου ο Νίκος Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε «τόσο καιρό δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε αξιοπιστία και δεν έπεισε;». Αυτό που βλέπουμε σήμερα, το στάτους κβο δεν είναι το χειρότερο. «Το χειρότερο θα είναι μια ενσωμάτωση στα πρότυπα που είδαμε στην Ουκρανία» είπε. Και σημείωσε ότι πριν από κάθε πρωτοβουλία πρέπει να βλέπουμε το διεθνές πλαίσιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει ρόλο, μέσα από τον διορισμό μιας προσωπικότητας που θα έχει ρόλο και στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης.

Τηλεοπτική αναμέτρηση των τριών βασικών διεκδικητών των Προεδρικών εκλογών – 4 μήνες πριν από το άνοιγμα της κάλπης Αβέρωφ-Μαυρογιάννης-Χριστοδουλίδης αναπτύσσουν τις θέσεις τους

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την πρωινή τους συνάντηση, τα τρία… φαβορί των Προεδρικών εκλογών αναμετρώνται και πάλι. Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης συναντιούνται για δεύτερη φορά στους τηλεοπτικούς δέκτες του κρατικού καναλιού.

Ακριβώς τέσσερις μήνες πριν από τον άνοιγμα της κάλπης του πρώτου γύρου οι τρεις επιχειρούν να αναπτύξουν τις θέσεις τους σε καίρια θέματα και να πείσουν τους ψηφοφόρους για την καταλληλόλητα τους για τον προεδρικό θώκο. Περισσότερη έμφαση σε θέματα οικονομίας και ακρίβειας. Το ΡΙΚ έδωσε την ευκαιρία σε πολίτες να θέσουν ερωτήματα εφ’ όλης της ύλης στους υποψηφίους τα οποία παρουσιάζονται μέσα από βίντεο.

Από το debate δεν έλειψαν και τα καρφιά, κυρίως μεταξύ των κυρίων Νεοφύτου και Χριστοδουλίδη.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε στους υποψηφίους ήταν η οικονομία ερωτώμενοι ποια μέτρα θα προωθήσουν κατά τη διακυβέρνηση τους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αρχικά η ομάδα του άκουσε εισηγήσεις από τους πολίτες, ετοίμασε το πρόγραμμα του και μετά επέστρεψε για να τα παρουσιάσει. Αμέσως μετά έθεσε τα τέσσερα θέματα που θα τον απασχολήσουν άμεσα σε περίπτωση εκλογής του, όπως είπε είναι η ακρίβεια, το μεταναστευτικό, η νέα γενιά και το Κυπριακό. «Για την οικονομία έχουμε πλάνο. Η κυπριακή οικονομία εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες. Ποιο το πρώτο μου; Να ενισχύσουμε τις συντάξεις χαμηλοσυνταξιούχων κατά 5%. Υπάρχουν δύο κατηγορίες συμπατριωτών μας που πρέπει να βοηθηθούν. Είναι αυτοί που παίρνουν εισοδήματα κάτω από 19500 ευρώ. Θα φορολογούσαμε τα υπερκέρδη από την ενέργεια και θα βοηθούσαμε αυτές τις κατηγορίες των πολιτών μας. Στοχευμένα κοινωνικά μέτρα για τις ευάλωτές ομάδες. Από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Να γίνει επαναξιολόγησης κάποιων έργων. Πράσινη μετάβαση, να αξιοποιήσουμε τις πράσινες πήγες ενέργειας. Να καταπολεμήσουμε αισχροκέρδεια, να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας, να ενισχύσουμε την κεφαλαιαγορά, τον πρωτογενή τομέα, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τον τουρισμό, να δούμε πως θα προσελκύσουμε ποιοτικές επενδύσεις, σύνδεση παιδείας με οικονομία, να βελτιώσουμε το όνομα της χώρας μας. Υπάρχει και μία νέα πρόταση. Πολύ πρόσφατα είχαμε η ανακάλυψη που είναι πιο πλησιέστερα στις ακτές της ΚΔ. Το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει μαζί με τις εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο ταχείας ανάπτυξης του κοιτάσματος αυτού».

Από την πλευρά του Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί και χρειάζονται άμεσα μέτρα. «Πρέπει να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων. Δεν έχουμε κάνει αυτά που έπρεπε για να οχυρώσουμε τον τόπο μας. Δεν διαφωνώ με τον κύριο Χριστοδουλίδη για το νέο κοίτασμα αλλά θέλω να θέσω το ερώτημα γιατί δεν το κάναμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν τα νοικοκυριά για να μπορούν να καταβάλουν το ενοίκιο τους. Χρειάζονται να ληφθούν άμεσα μέτρα για να καλύψουν τους νέους και τους φοιτητές. Θέλουμε πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και κάναμε συγκεκριμένες εισηγήσεις για επωφεληθούν τα κατωτέρα στρώματα. Δεν νοείται να υπάρχουν τόσο χαμηλές συντάξεις. Πρέπει να επαναξιολογήσουμε τον κατώτατο μισθό και βεβαίως να φύγουν όλες οι εξαιρέσεις που το κάνουν να μην είναι επαρκείς. Πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα στις επενδύσεις, σε όλους τους τομείς. Πρωτίστως όμως πρέπει να μειώσουμε τους συντελεστές ΦΠΑ σε ρεύμα, καύσιμα».

Όταν πήρε τον λόγο ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι είναι μίας άλλης σχολής. «Θέλω να μεριμνήσω να έχουμε μία οικονομία που να μη ξαναζήσουμε το 2013, με οικονομική χρεοκοπία. Για να μπορέσεις να βοηθήσεις πρέπει να έχεις οικονομία. Όλα αυτά που ακούω ηχούν ωραία στα αφτιά των πολιτών και αναφέρθηκε στην οικονομία της Βρετανίας λέγοντας ότι η στερλίνα έφαγε τη μεγαλύτερη σφαλιάρα. Αναφέρθηκαν σε επαναφορά της ΑΤΑ, αυτοί που την κουτσούρεψαν. Άκουσα τον άλλο υποψήφιο ότι θα κάνει ανακατανομή της ΑΤΑ για τους ευάλωτους και οι ασθενέστεροι είναι εκτός ΑΤΑ. 80% των ιδιωτικών εργαζομένων είναι εκτός και το 20% είναι τραπεζικοί υπάλληλοι. Έτσι θα λύσουν το πρόβλημα; Είναι με αυτές τις συνταγές που θα λύσουν τα προβλήματα; Στο θέμα του κατώτατου μισθού σίγουρα είναι πολύ καλύτερα για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους που το 2013 ζούσαν τον εφιάλτη της ανεργίας. Αναπτύσσεις την οικονομία. Πάνω απ’ όλα πρέπει να δούμε πώς βοηθάμε τους νέους με προγράμματα. Οι νέες επιχειρήσεις που προσπαθούμε να προσελκύσουμε, οι μισθοί είναι πολύ μεγαλύτεροι από το δημόσιο. Θέλω μία οικονομία που οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα να είναι κατά πολύ πιο υψηλοί από το δημόσιο. Μπορεί να γίνει. Δε μπορώ μόνο να περιοριστώ στον κατώτατο μισθό. Προωθούμε το οικογενειακό εισόδημα, κάτι που εφαρμόζεται σε πολλές σύγχρονες χώρες. Έχουμε για παράδειγμα δύο νοικοκυριά, στο ένα ο άνδρας και η γυναίκα παίρνουν από 19,500 χιλιάδες ευρώ, πληρώνουν φόρο μηδέν. Στο διπλανό νοικοκυριό, δουλεύει μόνο η γυναίκα και παίρνει 39 χιλιάδες, οι 4 χιλιάδες φορολογούνται».

Σε μετά παρέμβαση του ο κύριος Μαυρογιάννης ανέφερε ότι αφορά την οικονομία, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε με γενικότητες, σημασία έχει τι κάνουμε και πως αντιδρούμε στη σημερινή κατάσταση, πρόσθεσε. Αυτός ο τόπος υπέφερε γιατί υπήρξαν αλόγιστες οικονομικές πολιτικές, υπερμεγέθη τράπεζες. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σήμερα μετά από 9μιση χρόνια διακυβέρνησης τα δεδομένα είναι πολύ κακά, ο κόσμος υποφέρει, ανέφερε ο κ. Μαυρογιάνης, κάνοντας λόγο για «χάλι» που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. «Βρισκόμαστε σε μια απελπιστική κατάσταση με την ακρίβεια, τα ενοίκια και πρέπει ως κοινωνία να αντιδράσουμε».

Διαφθορά

Η διαφθορά στον τόπο μας, όπως είπε ο κύριος Αβέρωφ, ήταν διαχρονική ωστόσο δεν σημαίνει ότι είναι δικαιολογία να συνεχίσει. «Αντιμετωπίζεται με θεσμικό τρόπο, με πολιτική συνεννόηση. Γι’ αυτό έβαλα στο τραπέζι τη συνταγματική αναθεώρηση για να μπουν στο τραπέζι οι ισορροπίες και οι έλεγχοι που δεν υπάρχουν. Και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα και να φέρουμε καλύτερες μέρες».

Ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αποτελεί διαχρονική συστημική παθογένεια του συστήματος. «Ο εκσυγχρονισμός περνά μέσα από διαφάνεια και καταπολέμηση διαφθοράς. Έγιναν ήδη σημαντικά πράγματα αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Πρέπει να χτίσεις κουλτούρα μέσα από την παιδεία για καταπολέμηση της διαφθοράς. Να γίνουν μεταρρυθμίσεις που να μην επιτρέπουν τέτοια φαινόμενα. Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η λογοδοσία μέσα από τη δικαστική μεταρρύθμιση. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι και σίγουρα όχι με αλλαγή Συντάγματος, πρόεδρο και αντιπρόεδρο που αγγίζει επικίνδυνα το Κυπριακό».

Μάλιστα ο κύριος Χριστοδουλίδης θέλησε να απαντήσει και στον κύριο Αβέρωφ λέγοντας ότι αναφέρθηκε στο πρόσωπο του ως υποψήφιος του ΔΗΚΟ της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης, των κυνηγών και τόσων άλλων προσωπικοτήτων. Η στήριξη από όλους τους χώρους είναι κάτι που με τιμάει, είμαι περήφανος που όλοι αυτοί ήρθαν να συνενώσουν δυνάμεις μαζί μου, όπως συνένωσαν και για να εκλεγεί ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης».

Στη δική του τοποθέτηση ο κύριος Μαυρογιάννης ανέφερε ότι «Δεν γίνεται να είναι 4η από το τέλος η Κύπρος σε ότι αφορά στήριξη πολιτών έναντι της ακρίβειας και να κάνουμε πανηγύρια. 5% αύξηση των συντάξεων, μιλάμε για 35 ευρώ στα 700, είναι καιρός να σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο, δεν είναι τυχαίο που χθες υποβαθμίστηκε η Κυπριακή Οικονομία».

«Η εγχείρηση πετυχαίνει αλλά ο ασθενείς πεθαίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη κοινωνική ευαισθησία, δεν γίνεται άλλο να ευημερούν οι δείκτες και να υποφέρουν οι πολίτες, σημείωσε, προσθέτοντας πως ούτε αυτοί ευημερούν.

Κυπριακό 

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε αυξανόμενη αδιαλλαξία από πλευράς της Τουρκίας και βλέπουμε ενέργειες που προσπαθούν να υποσκάψουν Κύπρο και Ελλάδα» είπε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, σημειώνοντας όμως ότι αυτός δεν είναι λόγος να σταματήσουμε να ψάχνουμε λόγους για εξεύρεση του λύσης του προβλήματος. «Να ξεκινήσουμε πρώτα από την ανάκτηση της δικής μας αξιοπιστίας, να αξιοποιήσουμε ΕΕ και ότιδήποτε άλλο έχουμε στη διάθεση μας, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς. Για να πετύχουμε, πρέπει κατηγορηματικά να πιστεύουμε ότι η λύση είναι μόνο με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με πλήρη σεβασμό όλων των συγκλίσεων και των όσων είπε ο κ. Γκουτέρες στο Κρανς Μοντανά. Οι επιλογές μας δεν είναι ούτε θεωρητικές, ούτε αφηρημένες. Οι επιλογές είναι δύο. Είτε λύση ΔΔΟ, είτε διχοτόμηση» είπε.

Ερωτηθείς αν είνα βάσιμος ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας και κατά πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, ο κύριος Μαυρογιάννης είπε ότι όλες οι ενέργειες της Ελλάδος επηρεάζουν την Κύπρο. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος γιατί ο κ. Ερντογάν είναι απρόβλεπτος» είπε. «Βεβαίως και πρέπει να ενισχύσουμε τη θωράκιση μας» είπε. Και αναφέρθηκε στην ανάγκη ευέλικτης και έξυπνης άμυνας καθώς και σε συνέργειες με χώρες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Τα πράγματα είναι δύσκολα είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Η άμυνα η δική μας απέναντι στην Τουρκία είναι η αξιοπιστία. Την ώρα που η Τουρκία βάζει ένα διαφορετικό πλαίσιο για τη λύση πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι» αναφερόμενος στη διαφωνία κάποιων με τη συμφωνημένη λύση. «Και κάτσε να πείσεις τους άλλους ότι είσαι αξιόπιστος» είπε. Και συνέχισε αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους, κάνοντας λόγο για ανάγκη να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. «Η επίλυση του Κυπριακού θα ξεκλειδώσει γρηγορότερα την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, να έχουμε έσοδα. Να ξαναχτίσουμε τα Βαρώσια, πόσα δισεκατομμύρια θα χρειαστούμε» διερωτήθηκε.

«Ας αφήσουμε το φόβο και κρατήσουμε την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού» είπε ο κύριος Νεοφύτου.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα Μαυρογιάννη-Νεοφύτου ο Νίκος Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε «τόσο καιρό δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε αξιοπιστία και δεν έπεισε;». Αυτό που βλέπουμε σήμερα, το στάτους κβο δεν είναι το χειρότερο. «Το χειρότερο θα είναι μια ενσωμάτωση στα πρότυπα που είδαμε στην Ουκρανία» είπε. Και σημείωσε ότι πριν από κάθε πρωτοβουλία πρέπει να βλέπουμε το διεθνές πλαίσιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει ρόλο, μέσα από τον διορισμό μιας προσωπικότητας που θα έχει ρόλο και στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

ΠΙΕΡΟΣ: «Το ΑΠΟΕΛ μπορεί για το πρωτάθλημα – Μέτρια προς κακή η Ομόνοια – Δεν το πιστεύω για Πάφο και Άρη»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Goal n’ Roll» της Cytavision ήταν ο διεθνής επιθετικός, Πιέρος Σωτήριου, ο οποίος μίλησε για όλα: «Όταν παίζεις σε ένα ντέρμπι όλοι...

Δέσποινα Βανδή: Αποκάλυψε τη διατροφή που ακολουθεί (video)

«Έχω κόψει το κόκκινο κρέας» Μία διαφορετική συνέντευξη παραχώρησε η Δέσποινα Βανδή στην Μαρία Μπακοδήμου και την εκπομπή «Γεια σου» και μεταξύ άλλων μίλησε και...

Πιτσιρικάς αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή έκανε το θρυλικό κούρεμα του Ρονάλντο!

Πιτσιρικάς αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή έκανε το θρυλικό κούρεμα του Ρονάλντο!

Nίκος Συμεού: «Έκανα λάθος που δεν έφυγα νωρίτερα!» Που και σε τι αναφέρεται ο δημοσιογράφος; (Βίντεο)

Χείμαρρος ο δημοσιογράφος! Στην ενότητα της ψυχαγωγικής εκπομπής του Alpha, «Με αγάπη Χριστιάνα», «Μπαροκουβέντες», φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου ο δημοσιογράφος Νίκος Συμεού. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρία Ιωάννου:...

MC MEDIA NETWORK

ΠΙΕΡΟΣ: «Το ΑΠΟΕΛ μπορεί για το πρωτάθλημα – Μέτρια προς κακή η Ομόνοια – Δεν το πιστεύω για Πάφο και Άρη»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Goal n’ Roll» της Cytavision ήταν ο διεθνής επιθετικός, Πιέρος Σωτήριου, ο οποίος μίλησε για όλα: «Όταν παίζεις σε ένα ντέρμπι όλοι...

Δέσποινα Βανδή: Αποκάλυψε τη διατροφή που ακολουθεί (video)

«Έχω κόψει το κόκκινο κρέας» Μία διαφορετική συνέντευξη παραχώρησε η Δέσποινα Βανδή στην Μαρία Μπακοδήμου και την εκπομπή «Γεια σου» και μεταξύ άλλων μίλησε και...

Πιτσιρικάς αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή έκανε το θρυλικό κούρεμα του Ρονάλντο!

Πιτσιρικάς αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή έκανε το θρυλικό κούρεμα του Ρονάλντο!

Nίκος Συμεού: «Έκανα λάθος που δεν έφυγα νωρίτερα!» Που και σε τι αναφέρεται ο δημοσιογράφος; (Βίντεο)

Χείμαρρος ο δημοσιογράφος! Στην ενότητα της ψυχαγωγικής εκπομπής του Alpha, «Με αγάπη Χριστιάνα», «Μπαροκουβέντες», φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου ο δημοσιογράφος Νίκος Συμεού. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρία Ιωάννου:...

Lifestyle

gallery

Dua Lipa: Η Βρετανίδα ποπ σταρ έλαβε την αλβανική υπηκοότητα (pics)

«Θα είμαι κι’ εγώ Αλβανίδα με χαρτιά», είπε η 27χρονη τραγουδίστρια πριν δώσει τον όρκο της υπηκοότητας στο δημαρχείο των Τιράνων

Lifestyle

Advertorials