MC MEDIA NETWORK

September 21, 2021 Tuesday 06:04:14

Εγγραφή στο
Newsletter

Γιώργος Κουκουμάς στη CT: Να ξανακάνουμε την Αριστερά ισχυρή και πρωταγωνιστική

«Θέλουμε το ΑΚΕΛ να είναι ξανά μπροστά και πανταχού παρών, μέσα κι έξω από τη Βουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους χώρους δουλειάς, στις συνοικίες και τις κοινότητες, στα κινήματα» δηλώνει στη Cyprus Times o βουλευτής και νέος εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς. Μιλά για τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η νέα ηγεσία του κόμματος με αναφορά και στις προεδρικές του 2023, σχολιάζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και επικρίνει τους χειρισμούς του Προέδρου, με αφορμή τη συζήτηση για την επιστροφή στο σύνταγμα του ᾽60.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Έστω και με καθυστέρηση, η κυβέρνηση έδωσε τέλος στη συζήτηση περί πρότασης για αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού και επιστροφή στο ‘60. Τελικά φαίνεται ότι το ζήτημα δημιουργήθηκε εκ του μη όντoς.

Ο ένας λέει ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόταση και ο άλλος ότι υπάρχει και είναι μάλιστα πάνω στο τραπέζι. Αυτή είναι η εικόνα της κυβέρνησης. Στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο πάντως, ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι ισχύει η πρότασή του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι επί δέκα μέρες τώρα συζητούμε μια από τις πιο αλλοπρόσαλλες ιδέες που έχουν ακουστεί στα χρονικά του Κυπριακού. Πρώτα από όλα, η ιδέα «για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών για καθορισμό των περιοχών που θα έχει διοίκηση κάθε κοινότητα» στερείται λογικής αφού το Σύνταγμα δεν προνοεί περιοχές και ζώνες στη διοίκηση κάθε κοινότητας. Κατά δεύτερο, στην πραγματικότητα η ιδέα δεν συνιστά επιστροφή στο 1960 αλλά κάτι πολύ διαφορετικό. Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να επιστρέψουν στις θέσεις που τους αναλογούν στο κράτος αλλά τίποτα δεν αναφέρει η πρόταση του για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων. Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι θα επιστρέψουν στο κράτος αλλά η μισή Κύπρος θα μείνει υπό κατοχή, το ψευδοκράτος θα μείνει στη θέση του και η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα. Διερωτάται κανείς αν οι κυβερνώντες έχουν αναλογιστεί τι είπαν.

Βέβαια, το σοβαρότερο δεν είναι η ουσία της πρότασης που ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να συζητηθεί. Σε μια φάση που δικαίως καταγγέλλουμε το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ ότι αξιώνει λύση δύο κρατών, η οποία είναι εκτός Ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, η κυβέρνηση θεώρησε χρήσιμο να εκτοξεύσει την ιδέα να εγκαταλείψει και η ελληνοκυπριακή πλευρά τα Ψηφίσματα του ΣΑ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Κανένας προηγούμενος Πρόεδρος της Κύπρου δεν διανοήθηκε να ανοίξει τέτοιο θέμα, γιατί όλοι αντιλαμβάνονταν ότι αυτό θα ακύρωνε όλη την επιχειρηματολογία μας και κάθε προοπτική λύσης.

Όλο αυτό το ζήτημα ανέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού για ανάκληση ή μη ανανέωση διαβατηρίων Τ/κ στελεχών. Επί της ουσίας το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την απόφαση;

Το κριτήριο για να κριθεί μια απόφαση είναι ο στόχος που θέλει να πετύχει. Αν ο στόχος είναι να πιεστούν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να επιστρέψουν στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, προφανώς δεν επιτυγχάνεται με αυτό το μέτρο και είναι κάτι που το παραδέχονται όλοι. Αν ο στόχος είναι να δείξει η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας ότι επιτέλους κάνει κάτι μπροστά στις αρνητικότατες εξελίξεις, αυτό ίσως το επιτυγχάνει. Το ζητούμενο όμως είναι να κάνουμε κάτι που θα φέρει αποτέλεσμα.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα; Υπάρχουν ενδείξεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων; Έχετε πληροφόρηση από την κυβέρνηση για συναντήσεις των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη;

Τα μηνύματα από την έδρα του ΟΗΕ δεν φαίνονται ενθαρρυντικά για οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ή συναντήσεις. Αυτό προφανώς δεν είναι άσχετο με την απαίτηση της Τουρκίας και του Τατάρ για λύση δύο κρατών, η οποία είναι εκτός του πλαισίου του Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα βέβαια, η αλλοπρόσαλλη πολιτική του κ. Αναστασιάδη ο οποίος αλλάζει και ξαναλλάζει θέσεις επί καθημερινής βάσης, κάθε άλλο παρά βοηθά για να κινηθούν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπρόσθετα, αυτό το σκηνικό δίνει την ευκαιρία σε τρίτους, όπως τη Βρετανία να προωθεί δήθεν γεφυρωτικές ιδέες οι οποίες όμως εκτρέπουν το Κυπριακό προς την κατεύθυνση των τουρκικών αξιώσεων και της διχοτομικής λογικής.

Βλέπετε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια νέα προσπάθεια με προοπτικές επιτυχούς κατάληξης; Η στάση της τουρκικής πλευράς δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Τι προτείνει το ΑΚΕΛ για άρση του τέλματος;

Πρώτα από όλα, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι συνεπής σε όσα λέει. Για παράδειγμα, όταν διακηρύσσει ότι είναι έτοιμη να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 -δηλαδή με δεδομένα όσα συμφωνήθηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή- τότε αυτό πρέπει να το εννοεί. Εντούτοις, αν τη μια μέρα ο κ. Αναστασιάδης λέει αυτό και την άλλη μέρα ζητά να ξανασυζητηθούν κρίσιμες πτυχές των συμφωνηθεισών συγκλίσεων, τότε κανένας δεν τον παίρνει στα σοβαρά.

Χρειάζεται, ακόμα, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να καταθέσουμε εισηγήσεις ώστε η αξιοποίηση του φυσικού αερίου να καταστεί κινητήριος μοχλός προς τη λύση του Κυπριακού και όχι παράγοντας έντασης ή ένα «νέο Κυπριακό». Προτάσεις που να τίθενται βέβαια υπό την αίρεση ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχθεί λύση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο. Τέτοιες εισηγήσεις περιλαμβάνονται στην πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ. Όχι όπως αυτές του κ. Αναστασιάδη ο οποίος πρότεινε να δίνονται στην τ/κ κοινότητα έσοδα από το φυσικό αέριο ακόμη και πριν από τη λύση και ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να περιοριστεί σε γεωτρήσεις στο βόρειο μέρος της ΑΟΖ μας. Και βέβαια, σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να απευθυνθούμε στις προοδευτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων που αντιστέκονται στον Ερντογάν και τον Τατάρ, που δεν δέχονται τον εποικισμό του Βαρωσιού και τη διχοτόμηση. Να ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας. Αυτό είναι το μήνυμα της μεγάλης πορείας που διοργανώνουμε στις 3 του Οκτώβρη προς το οδόφραγμα της Δερύνειας. Μια πορεία που διοργανώνεται από εμάς αλλά απευθύνεται σε κάθε Κύπριο που συνειδητοποιεί ότι με οριστική διχοτόμηση ξημερώνουν χειρότερες μέρες.

Βλέπουμε την Τουρκία να προσπαθεί να αξιοποιήσει τη νέα τάξη πραγμάτων στο Αφγανιστάν για να αναβαθμίσει το διπλωματικό της λόγο και ρόλο στη διεθνή σκακιέρα. Εκτιμάτε ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα θέσουν στο περιθώριο το κυπριακό;

Διεθνείς εξελίξεις, ίσως και σοβαρότερες από τις σημερινές στο Αφγανιστάν, υπήρχαν και παλαιότερα χωρίς όμως να θέσουν το Κυπριακό στο περιθώριο. Υπενθυμίζω ότι η τελευταία προσπάθεια για το Κυπριακό που κορυφώθηκε το 2017 συντελέστηκε σε μια περίοδο που μαινόταν ο πόλεμος στη Συρία. Συνεπώς, άλλα θα κρίνουν αν θα υπάρξουν ή όχι εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτό όμως που είναι αναμφίβολα αρνητικό είναι η ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ να κρατήσουν την Τουρκία, πάση θυσία, στο δυτικό στρατόπεδο. Για αυτό όχι μόνο επιδεικνύουν μια εξοργιστική ανοχή προς την τουρκική επιθετικότητα, αλλά συνεχίζουν κανονικότατα τις οικονομικές συναλλαγές και το εμπόριο όπλων με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Το κόμμα σας ασκεί έντονη κριτική στον Πρόεδρο για τους χειρισμούς στο Κυπριακό. Πιστεύετε ότι ο χρόνος μέχρι το τέλος της θητείας του ενδεχομένως να διαρρεύσει χωρίς οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού;

Αυτό είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Όμως ούτε το Κυπριακό, ούτε η Κύπρος έχουν τέτοια περιθώρια. Πιστεύω επίσης ότι ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει τι θα σημαίνει οριστική διχοτόμηση. Οριστική διχοτόμηση δεν σημαίνει «να μείνουμε όπως είμαστε». Σημαίνει σύνορα με την Τουρκία μέσα στο νησί, ανεξέλεγκτος εποικισμός, στρατιωτικοποίηση και μόνιμη ένταση. Σε στιγμές όπως αυτές που διέρχεται η Κύπρος, καλούμαστε όλοι να κοιτάξουμε στον ορίζοντα των επόμενων χρόνων, της επόμενης δεκαετίας και να συνειδητοποιήσουμε τι ξημερώνει αν δεν αλλάξει η πορεία των πραγμάτων.

Δημοτικές εκλογές

H κυβέρνηση άνοιξε το διάλογο για την αναβολή των δημοτικών εκλογών, επικαλούμενη την μεταρρύθμιση της ΤΑ, που οι Βρυξέλλες θέτουν ως προαπαιτούμενο για την άντληση όλων των κονδυλίων από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πώς αντικρίζει το ΑΚΕΛ αυτή την εισήγηση;

Το ΑΚΕΛ έχει προτείνει έγκαιρα την πραγματοποίηση των δημοτικών εκλογών κανονικά τον ερχόμενο Δεκέμβρη, με θητεία 2,5 ετών. Άλλα θα αναμένουμε την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, στις 9 του Σεπτέμβρη, για να διαφανεί αν η θέση της κυβέρνησης για αναβολή των εκλογών θα επισημοποιηθεί τελικά και ποια επιχειρήματα θα καταθέσει.

Ανεξάρτητα από τις εκλογές όμως, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια μεγάλη αναγκαιότητα, η οποία δεν αφορά απλώς τον αριθμό των νέων δήμων αλλά πρωτίστως μια ευρεία ανακατανομή πόρων και εξουσιών. Οι δήμοι και οι κοινότητες να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, πιο δημοκρατικοί και να βρεθούν πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Αξίζει να επισημάνουμε μάλιστα, ότι μεγάλο μέρος της μεταρρύθμισης αποτελεί προϊόν εισηγήσεων του ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ μπήκε σε μετεκλογική τροχιά και γύρισε σελίδα με την εκλογή νέου γενικού γραμματέα και την ανανέωση της ηγεσίας του, μετά την εκλογική αποτυχία του Μαΐου. Ποιες είναι τώρα οι προτεραιότητες του κόμματος;

Η ανανέωση που έγινε -και θα συνεχιστεί- δίνει ώθηση στο μεγάλο στοίχημα να ξανακάνουμε την Αριστερά του τόπου ισχυρή και πρωταγωνιστική. Δίνει ώθηση για τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει. Κατ’ αρχήν και κατ’ αρχάς, να ενισχύσουμε σε κάθε επίπεδο την παρουσία του ΑΚΕΛ μέσα στην κοινωνία. Αυτή η παρουσία είχε υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια και το διαπιστώσαμε αυτοκριτικά. Θέλουμε λοιπόν το ΑΚΕΛ να είναι ξανά μπροστά και πανταχού παρών. Μέσα κι έξω από τη Βουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους χώρους δουλειάς, στις συνοικίες και τις κοινότητες, στα κινήματα. Δεύτερο, να προτάξουμε πιο αποφασιστικά πρόγραμμα και διεκδικήσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου, του λαού, των εργαζομένων, των αυτοεργοδοτούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Αυτό σημαίνει σύγχρονες και επεξεργασμένες προτάσεις με γνώμονα βέβαια τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και όχι της ελίτ του τόπου. Και βέβαια, χρειάζεται όλα αυτά να φτάνουν αποτελεσματικά στον κόσμο. Τρίτο, να χαράξουμε στρατηγικά την πορεία προς την αλλαγή στη διακυβέρνηση το 2023, ενώνοντας σε αυτό το στόχο τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας, όσους συμφωνούν ότι ο τόπος δεν αντέχει άλλη μια πενταετία σήψης και διαφθοράς.

Πώς είναι για ένα νέο άνθρωπο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής και ταύτισής της με τη διαφθορά; Τι είναι εκείνο που θέλεις να δώσεις μέσα από τον πολιτικό στίβο;

Αποτελεί σίγουρα πρόκληση. Πιστεύω όμως ότι το καλύτερο όπλο είναι να είσαι συνεπής και ανένδοτος σε ζητήματα ήθους και αρχών. Να μη φοβάσαι τη σύγκρουση για τέτοια ζητήματα. Και βέβαια να είσαι αυστηρός πρώτα από όλα με τον εαυτό σου. Από εκεί και πέρα, στόχος μου είναι να εργαστώ για να υπάρξει απτό αποτέλεσμα σε τομείς κρίσιμους για τον κόσμο της νέας γενιάς. Για τις εργασιακές σχέσεις στη σύγχρονη κυπριακή οικονομία. Για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής όπως η γονική άδεια και οι υποδομές φροντίδας παιδιών. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θέλουμε το ΑΚΕΛ να είναι ξανά μπροστά και πανταχού παρών, μέσα κι έξω από τη Βουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους χώρους δουλειάς, στις συνοικίες και τις κοινότητες, στα κινήματα» δηλώνει στη Cyprus Times o βουλευτής και νέος εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς. Μιλά για τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η νέα ηγεσία του κόμματος με αναφορά και στις προεδρικές του 2023, σχολιάζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και επικρίνει τους χειρισμούς του Προέδρου, με αφορμή τη συζήτηση για την επιστροφή στο σύνταγμα του ᾽60.

Έστω και με καθυστέρηση, η κυβέρνηση έδωσε τέλος στη συζήτηση περί πρότασης για αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού και επιστροφή στο ‘60. Τελικά φαίνεται ότι το ζήτημα δημιουργήθηκε εκ του μη όντoς.

Ο ένας λέει ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόταση και ο άλλος ότι υπάρχει και είναι μάλιστα πάνω στο τραπέζι. Αυτή είναι η εικόνα της κυβέρνησης. Στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο πάντως, ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι ισχύει η πρότασή του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι επί δέκα μέρες τώρα συζητούμε μια από τις πιο αλλοπρόσαλλες ιδέες που έχουν ακουστεί στα χρονικά του Κυπριακού. Πρώτα από όλα, η ιδέα «για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών για καθορισμό των περιοχών που θα έχει διοίκηση κάθε κοινότητα» στερείται λογικής αφού το Σύνταγμα δεν προνοεί περιοχές και ζώνες στη διοίκηση κάθε κοινότητας. Κατά δεύτερο, στην πραγματικότητα η ιδέα δεν συνιστά επιστροφή στο 1960 αλλά κάτι πολύ διαφορετικό. Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να επιστρέψουν στις θέσεις που τους αναλογούν στο κράτος αλλά τίποτα δεν αναφέρει η πρόταση του για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων. Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι θα επιστρέψουν στο κράτος αλλά η μισή Κύπρος θα μείνει υπό κατοχή, το ψευδοκράτος θα μείνει στη θέση του και η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα. Διερωτάται κανείς αν οι κυβερνώντες έχουν αναλογιστεί τι είπαν.

Βέβαια, το σοβαρότερο δεν είναι η ουσία της πρότασης που ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να συζητηθεί. Σε μια φάση που δικαίως καταγγέλλουμε το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ ότι αξιώνει λύση δύο κρατών, η οποία είναι εκτός Ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, η κυβέρνηση θεώρησε χρήσιμο να εκτοξεύσει την ιδέα να εγκαταλείψει και η ελληνοκυπριακή πλευρά τα Ψηφίσματα του ΣΑ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Κανένας προηγούμενος Πρόεδρος της Κύπρου δεν διανοήθηκε να ανοίξει τέτοιο θέμα, γιατί όλοι αντιλαμβάνονταν ότι αυτό θα ακύρωνε όλη την επιχειρηματολογία μας και κάθε προοπτική λύσης.

Όλο αυτό το ζήτημα ανέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού για ανάκληση ή μη ανανέωση διαβατηρίων Τ/κ στελεχών. Επί της ουσίας το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την απόφαση;

Το κριτήριο για να κριθεί μια απόφαση είναι ο στόχος που θέλει να πετύχει. Αν ο στόχος είναι να πιεστούν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να επιστρέψουν στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, προφανώς δεν επιτυγχάνεται με αυτό το μέτρο και είναι κάτι που το παραδέχονται όλοι. Αν ο στόχος είναι να δείξει η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας ότι επιτέλους κάνει κάτι μπροστά στις αρνητικότατες εξελίξεις, αυτό ίσως το επιτυγχάνει. Το ζητούμενο όμως είναι να κάνουμε κάτι που θα φέρει αποτέλεσμα.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα; Υπάρχουν ενδείξεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων; Έχετε πληροφόρηση από την κυβέρνηση για συναντήσεις των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη;

Τα μηνύματα από την έδρα του ΟΗΕ δεν φαίνονται ενθαρρυντικά για οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ή συναντήσεις. Αυτό προφανώς δεν είναι άσχετο με την απαίτηση της Τουρκίας και του Τατάρ για λύση δύο κρατών, η οποία είναι εκτός του πλαισίου του Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα βέβαια, η αλλοπρόσαλλη πολιτική του κ. Αναστασιάδη ο οποίος αλλάζει και ξαναλλάζει θέσεις επί καθημερινής βάσης, κάθε άλλο παρά βοηθά για να κινηθούν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπρόσθετα, αυτό το σκηνικό δίνει την ευκαιρία σε τρίτους, όπως τη Βρετανία να προωθεί δήθεν γεφυρωτικές ιδέες οι οποίες όμως εκτρέπουν το Κυπριακό προς την κατεύθυνση των τουρκικών αξιώσεων και της διχοτομικής λογικής.

Βλέπετε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια νέα προσπάθεια με προοπτικές επιτυχούς κατάληξης; Η στάση της τουρκικής πλευράς δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Τι προτείνει το ΑΚΕΛ για άρση του τέλματος;

Πρώτα από όλα, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι συνεπής σε όσα λέει. Για παράδειγμα, όταν διακηρύσσει ότι είναι έτοιμη να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 -δηλαδή με δεδομένα όσα συμφωνήθηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή- τότε αυτό πρέπει να το εννοεί. Εντούτοις, αν τη μια μέρα ο κ. Αναστασιάδης λέει αυτό και την άλλη μέρα ζητά να ξανασυζητηθούν κρίσιμες πτυχές των συμφωνηθεισών συγκλίσεων, τότε κανένας δεν τον παίρνει στα σοβαρά.

Χρειάζεται, ακόμα, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να καταθέσουμε εισηγήσεις ώστε η αξιοποίηση του φυσικού αερίου να καταστεί κινητήριος μοχλός προς τη λύση του Κυπριακού και όχι παράγοντας έντασης ή ένα «νέο Κυπριακό». Προτάσεις που να τίθενται βέβαια υπό την αίρεση ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχθεί λύση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο. Τέτοιες εισηγήσεις περιλαμβάνονται στην πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ. Όχι όπως αυτές του κ. Αναστασιάδη ο οποίος πρότεινε να δίνονται στην τ/κ κοινότητα έσοδα από το φυσικό αέριο ακόμη και πριν από τη λύση και ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να περιοριστεί σε γεωτρήσεις στο βόρειο μέρος της ΑΟΖ μας. Και βέβαια, σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να απευθυνθούμε στις προοδευτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων που αντιστέκονται στον Ερντογάν και τον Τατάρ, που δεν δέχονται τον εποικισμό του Βαρωσιού και τη διχοτόμηση. Να ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας. Αυτό είναι το μήνυμα της μεγάλης πορείας που διοργανώνουμε στις 3 του Οκτώβρη προς το οδόφραγμα της Δερύνειας. Μια πορεία που διοργανώνεται από εμάς αλλά απευθύνεται σε κάθε Κύπριο που συνειδητοποιεί ότι με οριστική διχοτόμηση ξημερώνουν χειρότερες μέρες.

Βλέπουμε την Τουρκία να προσπαθεί να αξιοποιήσει τη νέα τάξη πραγμάτων στο Αφγανιστάν για να αναβαθμίσει το διπλωματικό της λόγο και ρόλο στη διεθνή σκακιέρα. Εκτιμάτε ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα θέσουν στο περιθώριο το κυπριακό;

Διεθνείς εξελίξεις, ίσως και σοβαρότερες από τις σημερινές στο Αφγανιστάν, υπήρχαν και παλαιότερα χωρίς όμως να θέσουν το Κυπριακό στο περιθώριο. Υπενθυμίζω ότι η τελευταία προσπάθεια για το Κυπριακό που κορυφώθηκε το 2017 συντελέστηκε σε μια περίοδο που μαινόταν ο πόλεμος στη Συρία. Συνεπώς, άλλα θα κρίνουν αν θα υπάρξουν ή όχι εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτό όμως που είναι αναμφίβολα αρνητικό είναι η ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ να κρατήσουν την Τουρκία, πάση θυσία, στο δυτικό στρατόπεδο. Για αυτό όχι μόνο επιδεικνύουν μια εξοργιστική ανοχή προς την τουρκική επιθετικότητα, αλλά συνεχίζουν κανονικότατα τις οικονομικές συναλλαγές και το εμπόριο όπλων με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Το κόμμα σας ασκεί έντονη κριτική στον Πρόεδρο για τους χειρισμούς στο Κυπριακό. Πιστεύετε ότι ο χρόνος μέχρι το τέλος της θητείας του ενδεχομένως να διαρρεύσει χωρίς οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού;

Αυτό είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Όμως ούτε το Κυπριακό, ούτε η Κύπρος έχουν τέτοια περιθώρια. Πιστεύω επίσης ότι ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει τι θα σημαίνει οριστική διχοτόμηση. Οριστική διχοτόμηση δεν σημαίνει «να μείνουμε όπως είμαστε». Σημαίνει σύνορα με την Τουρκία μέσα στο νησί, ανεξέλεγκτος εποικισμός, στρατιωτικοποίηση και μόνιμη ένταση. Σε στιγμές όπως αυτές που διέρχεται η Κύπρος, καλούμαστε όλοι να κοιτάξουμε στον ορίζοντα των επόμενων χρόνων, της επόμενης δεκαετίας και να συνειδητοποιήσουμε τι ξημερώνει αν δεν αλλάξει η πορεία των πραγμάτων.

Δημοτικές εκλογές

H κυβέρνηση άνοιξε το διάλογο για την αναβολή των δημοτικών εκλογών, επικαλούμενη την μεταρρύθμιση της ΤΑ, που οι Βρυξέλλες θέτουν ως προαπαιτούμενο για την άντληση όλων των κονδυλίων από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πώς αντικρίζει το ΑΚΕΛ αυτή την εισήγηση;

Το ΑΚΕΛ έχει προτείνει έγκαιρα την πραγματοποίηση των δημοτικών εκλογών κανονικά τον ερχόμενο Δεκέμβρη, με θητεία 2,5 ετών. Άλλα θα αναμένουμε την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, στις 9 του Σεπτέμβρη, για να διαφανεί αν η θέση της κυβέρνησης για αναβολή των εκλογών θα επισημοποιηθεί τελικά και ποια επιχειρήματα θα καταθέσει.

Ανεξάρτητα από τις εκλογές όμως, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια μεγάλη αναγκαιότητα, η οποία δεν αφορά απλώς τον αριθμό των νέων δήμων αλλά πρωτίστως μια ευρεία ανακατανομή πόρων και εξουσιών. Οι δήμοι και οι κοινότητες να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, πιο δημοκρατικοί και να βρεθούν πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Αξίζει να επισημάνουμε μάλιστα, ότι μεγάλο μέρος της μεταρρύθμισης αποτελεί προϊόν εισηγήσεων του ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ μπήκε σε μετεκλογική τροχιά και γύρισε σελίδα με την εκλογή νέου γενικού γραμματέα και την ανανέωση της ηγεσίας του, μετά την εκλογική αποτυχία του Μαΐου. Ποιες είναι τώρα οι προτεραιότητες του κόμματος;

Η ανανέωση που έγινε -και θα συνεχιστεί- δίνει ώθηση στο μεγάλο στοίχημα να ξανακάνουμε την Αριστερά του τόπου ισχυρή και πρωταγωνιστική. Δίνει ώθηση για τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει. Κατ’ αρχήν και κατ’ αρχάς, να ενισχύσουμε σε κάθε επίπεδο την παρουσία του ΑΚΕΛ μέσα στην κοινωνία. Αυτή η παρουσία είχε υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια και το διαπιστώσαμε αυτοκριτικά. Θέλουμε λοιπόν το ΑΚΕΛ να είναι ξανά μπροστά και πανταχού παρών. Μέσα κι έξω από τη Βουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους χώρους δουλειάς, στις συνοικίες και τις κοινότητες, στα κινήματα. Δεύτερο, να προτάξουμε πιο αποφασιστικά πρόγραμμα και διεκδικήσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου, του λαού, των εργαζομένων, των αυτοεργοδοτούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Αυτό σημαίνει σύγχρονες και επεξεργασμένες προτάσεις με γνώμονα βέβαια τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και όχι της ελίτ του τόπου. Και βέβαια, χρειάζεται όλα αυτά να φτάνουν αποτελεσματικά στον κόσμο. Τρίτο, να χαράξουμε στρατηγικά την πορεία προς την αλλαγή στη διακυβέρνηση το 2023, ενώνοντας σε αυτό το στόχο τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας, όσους συμφωνούν ότι ο τόπος δεν αντέχει άλλη μια πενταετία σήψης και διαφθοράς.

Πώς είναι για ένα νέο άνθρωπο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής και ταύτισής της με τη διαφθορά; Τι είναι εκείνο που θέλεις να δώσεις μέσα από τον πολιτικό στίβο;

Αποτελεί σίγουρα πρόκληση. Πιστεύω όμως ότι το καλύτερο όπλο είναι να είσαι συνεπής και ανένδοτος σε ζητήματα ήθους και αρχών. Να μη φοβάσαι τη σύγκρουση για τέτοια ζητήματα. Και βέβαια να είσαι αυστηρός πρώτα από όλα με τον εαυτό σου. Από εκεί και πέρα, στόχος μου είναι να εργαστώ για να υπάρξει απτό αποτέλεσμα σε τομείς κρίσιμους για τον κόσμο της νέας γενιάς. Για τις εργασιακές σχέσεις στη σύγχρονη κυπριακή οικονομία. Για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής όπως η γονική άδεια και οι υποδομές φροντίδας παιδιών. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

gallery

Νέα Μάκρη: Φωτιά κοντά σε οικισμό… Απειλούνται σπίτια (video)

Φωτιά και κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Η ηθοποιός Λήδα Πρωτοψάλτη: «Θλίβομαι που ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι φυλακή»

«Στεναχωρήθηκα, θλίβομαι. Δεν πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα. Μπερδεύεται ο κόσμος και χάνει την εμπιστοσύνη του στους ηθοποιούς. Οι ηθοποιοί και αυτοί είναι άνθρωποι, με αδυναμίες, με ό,τι θέλεις».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Εξελίξεις στην εξαφάνιση Πετίτο: Το FBI εισέβαλε στο σπίτι των γονιών του συντρόφου της

Tην ώρα που η οικογένειά της αναμένει την επίσημη ταυτοποίηση των λειψάνων

Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αντικατάσταση Λουτ

Όσα ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε διάσκεψη τύπου στη Νέα Υόρκη 

MC MEDIA NETWORK

Νίκη για την Καραμπάχ (ΒΙΝΤΕΟ)

Νίκη με 2-0 για την αντίπαλο της Ομόνοιας στο Κόνφερενς Καραμπάχ στο παιχνίδι με την Σουμκαγίτ. Ο Όζομπιτς στο 42ο λεπτό άνοιξε το σκορ με...

Νικόλας & Γιώτα Παπαδοπούλου: Γιορτάζουν 18 χρόνια γάμου! (pics)

Επέτειος για το αγαπημένο ζευγάρι Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2003 ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η Γιώτα Παπαδοπούλου ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Έκτοτε αποτελούν...

Ηλίας: «Ίσως το καλύτερο ημίχρονο από τη μέρα που ήρθα»

Ηλίας: «Ίσως το καλύτερο ημίχρονο από τη μέρα που ήρθα»

Γιώτα Παπαδοπούλου: Η ερωτική εξομολόγηση όλο νόημα στον σύζυγο της Νικόλα Παπαδόπουλο για την επέτειο τους! (Photos)

To ερωτευμένο ζευγάρι γιορτάζει 18 χρόνια γάμου! Με ένα ειλικρινές και πολύ τρυφερό μήνυμα βγαλμένο από την καρδιά της θέλησε να ευχηθεί η Γιώτα Παπαδοπούλου...

MC MEDIA NETWORK

Νίκη για την Καραμπάχ (ΒΙΝΤΕΟ)

Νίκη με 2-0 για την αντίπαλο της Ομόνοιας στο Κόνφερενς Καραμπάχ στο παιχνίδι με την Σουμκαγίτ. Ο Όζομπιτς στο 42ο λεπτό άνοιξε το σκορ με...

Νικόλας & Γιώτα Παπαδοπούλου: Γιορτάζουν 18 χρόνια γάμου! (pics)

Επέτειος για το αγαπημένο ζευγάρι Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2003 ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η Γιώτα Παπαδοπούλου ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Έκτοτε αποτελούν...

Ηλίας: «Ίσως το καλύτερο ημίχρονο από τη μέρα που ήρθα»

Ηλίας: «Ίσως το καλύτερο ημίχρονο από τη μέρα που ήρθα»

Γιώτα Παπαδοπούλου: Η ερωτική εξομολόγηση όλο νόημα στον σύζυγο της Νικόλα Παπαδόπουλο για την επέτειο τους! (Photos)

To ερωτευμένο ζευγάρι γιορτάζει 18 χρόνια γάμου! Με ένα ειλικρινές και πολύ τρυφερό μήνυμα βγαλμένο από την καρδιά της θέλησε να ευχηθεί η Γιώτα Παπαδοπούλου...

Lifestyle

Νίκη για την Καραμπάχ (ΒΙΝΤΕΟ)

Νίκη με 2-0 για την αντίπαλο της Ομόνοιας στο Κόνφερενς Καραμπάχ στο παιχνίδι με την Σουμκαγίτ. Ο Όζομπιτς στο 42ο λεπτό άνοιξε το σκορ με...

Lifestyle

«Αποκλείεται να σιωπήσουμε/ Πρέπει να βρούμε διαιτητές που θα φτάσουν στο επίπεδο που είναι το ποδόσφαιρο μας»

Δείτε όλα όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ανόρθωσης, Δημήτρης Χριστοφόρου μετά το τέλος του αγώνα με τον Εθνικό Άχνας. Αναλυτικά: «Θα πρέπει να κάνουμε ένα...

Τιμούρ : «Δεν ξέρω τι έγινε ανάμεσα σε Λάζαρο και Πόποβιτς»

Διαβάστε τι δήλωσε ο Τιμούρ Κετσπάγια μετά την νίκη κόντρα στον Εθνικό Άχνας.   Αναλυτικά:   Για το παιχνίδι: «Πήραμε τρεις βαθμούς αλλά δεν ήταν εύκολο. Μετά το πρώτο...

Ηλίας: «Ίσως το καλύτερο ημίχρονο από τη μέρα που ήρθα»

Ηλίας: «Ίσως το καλύτερο ημίχρονο από τη μέρα που ήρθα»

«Για αυτό στο δεύτερο ημίχρονο έπεσε η απόδοση μας»

Δείτε τις δηλώσεις του Λόρια, μετά την νίκη απέναντι στον Εθνικό. Αναλυτικά: «Ξεκινήσαμε πολύ καλά, κρατούσαμε το μηδέν, δεχθήκαμε όμως το γκολ. Μας πίεσε ο Εθνικός,...

Advertorials