MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Φιέστα στη Μερσίνη και απόπλους για το Αbdulhamid Han. Σε ετοιμότητα Αθήνα-Λευκωσία

Advertisement

Sponsored by exness

Μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις παράνομες διεκδικήσεις του στέλνει ο Τούρκος πρόεδρος – Σε υψηλή ετοιμότητα η Αθήνα

Την επίσημη έναρξη των εργασιών του πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου Αbdulhamid Han αναμένεται να κηρύξει σήμερα στις 12.00, από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης, ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αξιοποιώντας τον απόπλου του, για να στείλει ένα διπλό μήνυμα αφενός στο εσωτερικό ακροατήριο αφετέρου στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τις παράνομες διεκδικήσεις της εντός της ελληνικής και κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Advertisement

Ο Τούρκος ηγέτης φρόντισε άλλωστε να θέσει ξεκάθαρα το παραπάνω πλαίσιο σε χθεσινές του δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας από τη μια πως το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει την αποστολή του σήμερα και από την άλλη τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει καμία «συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της, χωρίς τη συμμετοχή της». Όπως ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων τουρκικών προσπαθειών. «Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον» επισήμανε χαρακτηριστικά ο τούρκος Πρόεδρος.

Προκειμένου μάλιστα να μη χαλάσει στο παραμικρό η σχετική φιέστα που πρόκειται να στηθεί στο λιμάνι, παρουσία ενός σημαντικού αριθμού τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και με φόντο το μήκους 238 μέτρων πλοίο, η Άγκυρα μέχρι και αργά χθες βράδυ είχε αποφύγει να εκδώσει Navtex μέσω της οποίας θα δεσμεύονταν η περιοχή που σκοπεύει να κινηθεί το Αbdulhamid Han.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει καθαρά επικοινωνιακές προεκτάσεις και εντάσσεται στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να μη χαθεί το στοιχείο της… έκπληξης, αφού μία τέτοια ενέργεια θα στερούσε τη δυνατότητα στον τούρκο Πρόεδρο να αποκαλύψει ο ίδιος την θαλάσσια περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί το γεωτρύπανο.

Ακόμη πιο επιθετικός σε σχέση με τις παραπάνω αναφορές του Τ. Ερντογάν, εμφανίστηκε πάντως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, υποστηρίζοντας χθες πως το Αbdulhamid Han λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και του ψευδοκράτους. «Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”. Γιατί υπάρχουν πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε σημεία που βρήκαν αυτά τα πλοία κάτω από τη θάλασσα και το υπέδαφος, που είναι ο πλούτος του έθνους μας. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να τα εξορύξουμε και να τα θέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών μας», ανέφερε ο Τσελίκ.

Με πλήρωμα 200 ατόμων, και δυνατότητα να πραγματοποιεί εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το νεότερο και ισχυρότερο του στόλου της, αναμένεται να εξυπηρετήσει την προπαγάνδα της Άγκυρας στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως βασικός και αδιαμφισβήτητος παίκτης στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων συνολικά στην Ν.Α. Μεσόγειο. Έχοντας αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, τόσο ως προς την πρόσληψη τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού για την στελέχωσή του, όσο και στην εξεύρεση των κατάλληλων συνοδευτικών πλοίων, το Αbdulhamid Han καθυστέρησε την έξοδό του στη Μεσόγειο για περισσότερο από ένα μήνα.

Να σημειώσουμε πως το γεωτρύπανο έφτασε στη Μερσίνη μόλις τον περασμένο Μάιο έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι Όκπο της Νότιας Κορέας, με την αρχική ονομασία Cobalt Explorer. Μία από τις πρώτες εργασίες που έκαναν οι τούρκοι κατά τον ελλιμενισμό του ήταν να του αλλάξουν χρώμα. Από γαλάζιο και μπλε που ήταν αρχικά, το έβαψαν εξ ολοκλήρου με λευκό και κόκκινο χρώμα, ζωγραφίζοντας παράλληλα στα πλαϊνά του μία τεράστια τουρκική σημαία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλευρό του γεωτρύπανου θα βρεθούν τουλάχιστον δύο συνοδευτικά σκάφη, περισσότερα από 3 πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, αλλά και με ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ ΤΒ2 το οποίο θα επιτηρεί το χώρο από αέρος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από την θαλάσσια περιοχή πού θα επιλέξει να κινηθεί το γεωτρύπανο θα φανεί και το πλαίσιο των προθέσεων του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την οξύτητα της αντιπαράθεσης και το βαθμό έντασης που θέλει να καλλιεργήσει η Άγκυρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα σενάρια πάντως και οι εκτιμήσεις φέρουν το γεωτρύπανο να πρέπει να κινηθεί σε περιοχές όπου παλαιότερα έχουν γίνει – ή έχει υποστηριχθεί έστω ότι έχουν γίνει – έρευνες από σεισμογραφικά.

Οι 7 δυνητικοί στόχοι

Όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Cyprus Times, στην Λευκωσία υπάρχουν σημειωμένοι στο χάρτη επτά δυνητικοί στόχοι.

Οι έξι από αυτούς βρίσκονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Είναι περιοχές που εμπίπτουν αφενός στη θαλάσσια ζώνη που η Τουρκία προσπαθεί να βάψει με γκρίζο χρώμα θεωρώντας ότι ανήκουν στη δική τους υφαλοκρηπίδα, νοτιοδυτικά του νησιού. Και αφετέρου η ζώνη που πιστεύει πως ανήκει στο ψευδοκράτος, νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Η πρόκληση θα γιγαντωθεί στην περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο ρίξει άγκυρα στο κυπριακό Οικόπεδο 6, στο οποίο διεξάγουν αυτή την περίοδο έρευνες οι νόμιμοι διαχειριστές του. Η ENI και TOTAL πραγματοποιούν από τον περασμένο Μάιο γεώτρηση στο στόχο «Κρόνος» με το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer».

Με πληροφορίες από protothema.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network