MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έβγαλε προβλήματα ο Προμηθέας… Σενάρια αλλά μη ρεαλιστικά για τη μικρή χωρητικότητα της πλωτής μονάδας

Advertisement

Sponsored by exness

Η μικρή χωρητικότητα του Προμηθέα και τα νέα προβλήματα – Αναμονή για την επίσημη παράδοση του – Πως απάντησε ο Υπουργός Ενέργειας

Προβλήματα στις δοκιμές ανοικτής θαλάσσης παρουσίασε ο Προμηθέας, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) που αγοράστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, για τις ανάγκες του υπό κατασκευή χερσαίου τερματικού στην περιοχή του Βασιλικού που θα προμηθεύει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή.

Advertisement

Τα προβλήματα, γνωστοποίησε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1 την Παρασκευή που μας πέρασε, κληθείς να απαντήσει κατά πόσον θα παραστεί στην τελετή παράδοσης του πλοίου ΕΤΥΦΑ Προμηθέας στην Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο αναμενόταν να παραδοθεί και επίσημα στην Κυπριακή Δημοκρατία περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

«Ευελπιστώ ότι θα πάω στη Σαγκάη για παραλαβή του Προμηθέα. Είχαμε μία συζήτηση με την εταιρεία η οποία ασχολείται με την ολοκλήρωση του. Ο Προμηθέας παρουσίασε στους ελέγχους ανοικτής θαλάσσης κάποια μικροπροβλήματα, θα πρέπει τις επόμενες μέρες να επιστρέψει στο ναυπηγείο (στη Σαγκάη) για να διορθωθούν αυτά τα μικροπροβλήματα και το επόμενο θέμα είναι να πάει σε ελέγχους αερίου, δηλαδή να τοποθετηθεί φυσικό αέριο στον ίδιο τον Προμηθέα, να λειτουργήσει και να δούμε τι άλλα μικροπροβλήματα μπορεί να εξευρεθούν για να διορθωθούν» εξήγησε ο Υπουργός.

«Και όταν ο Προμηθέας είναι έτοιμος και πάρει τα πιστοποιητικά ελευθέρωσης του από το ναυπηγείο θα παρευρεθούμε σε μια τελετή για να παραλάβουμε επισήμως το πλοίο το συγκεκριμένο. Το πλοίο είναι ήδη στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απλώς θα γίνει η φυσική του παράδοση στη συγκεκριμένη τελετή» ανέφερε ο Υπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της Cyprus Times, ημερομηνίας 13/9/2023 ότι η χωρητικότητα του Προμηθέα είναι σαφώς μικρότερη από αυτή των lng carriers, των πλοίων δηλαδή που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο και ως εκ τούτου αυτό συνεπάγεται κόστος μερικών εκατομμυρίων μηνιαίως για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε το φαινόμενο αυτό σύνηθες.

Απόσπασμα δημοσιεύματος Cyprus Times: «Δεν… χωράει ο Προμηθέας! Μέχρι 4 εκατομμύρια μηνιαίως ο λογαριασμός από λάθος υπολογισμούς»

Η χωρητικότητα του Προμηθέα είναι στα 125,000.00 κυβικά μέτρα. Ένα συνηθισμένου μεγέθους πλοίο-μεταφορέας, μεταφέρει 174,000.00 κυβικά μέτρα. Από αυτό και μόνο το δεδομένο, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα περισσεύει στο πλοίο μεταφορέας, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μεταφοράς στον Προμηθέα. Ως εκ τούτου, το πλοίο-μεταφορέας θα πρέπει να αναμένει «παρκαρισμένο» έως ότου ο Προμηθέας εκφορτώσει την ποσότητα που μπορεί να απορροφήσει και εν συνεχεία να φορτώσει ξανά.

Αυτό το «παρκάρισμα» του πλοίου-μεταφορέα θα μας στοιχίζει μηνιαίως περί τα 4 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς για τις σταλίες (είναι ο χρόνος αναμονής ενός πλοίου σε καθορισμένο σημείο όπως λιμένα, εγκατάσταση, αγκυροβόλιο κλπ) που ανέρχεται στις 220.000 δολάρια ημερησίως. Στην καλύτερη περίπτωση ο Προμηθέας θα χρειάζεται για να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία 8 μέρες και στη χειρότερη 11,5 μέρες.

 Επιβεβαίωσε τη μικρή χωρητικότητα αλλά…

Όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη μικρή χωρητικότητα της πλωτής μονάδας, «ο Προμηθέας έχει κάποιο δεξαμενισμό, δηλαδή έχει κάποια χωρητικότητα η οποία μπορεί να μην είναι ακριβώς η χωρητικότητα εκείνη την οποία έχουν τα lng carriers, τα πλοία δηλαδή μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού και αυτό είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο. Δηλαδή όχι κατ’ ανάγκη η πλωτή μονάδα να πρέπει να έχει τον ίδιο δεξαμενισμό δηλαδή χωρητικότητα με το πλοίο το οποίο θα φορτώνει στη συγκεκριμένη πλωτή μονάδα. Οπότε οι ανησυχίες πιστεύω του άρθρου δεν είναι ορθές. Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε η χωρητικότητα του Προμηθέα και η χωρητικότητα ενός πλοίου lng carrier να ήταν η ίδια ακριβώς αλλά τούτο σπάνια συμβαίνει στη βιομηχανία του φυσικού αερίου. Οπότε η λύση, θα έρχεται το πλοίο, θα εκφορτώνει την ποσότητα εκείνη που αντιστοιχεί στην χωρητικότητα του Προμηθέα και μετά το πλοίο το lng carrier θα πηγαίνει σε άλλο σημείο εκφόρτωσης και θα εκφορτώνει το υπόλοιπο φορτίο του για σκοπούς των αναγκών του άλλου προορισμού».

Όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο δημοσίευμα της Cyprus Times, η χωρητικότητα του Προμηθέα είναι 125,000.00 κυβικά μέτρα, ενώ ένα συνηθισμένου μεγέθους πλοίο-μεταφορέας (LNG Carrier), μεταφέρει 174,000.00 κυβικά μέτρα.

Από μία σύντομη έρευνα της Cyprus Times, προκύπτει ότι η πλωτή μονάδα που αγοράστηκε από την Κύπρο διαθέτει μικρότερη χωρητικότητα από οποιοδήποτε άλλο από τα FSRUs που κατασκευάστηκαν από το 2002 μέχρι σήμερα. Τα πιο κάτων καταδεικνύουν ότι γνώση των δεδομένων άρα και των αναγκών της αγοράς, υπήρχε.

FSRUs

  • Tη 10ετια του 2000 κατασκευάστηκαν 12 FSRUs με μέση χωρητικότητα 143,600 m3
  • Τη 10ετια του 2010 κατασκευάστηκαν 22 FSRUs με μέση χωρητικότητα 172,000 m3
  • Την 3ετία 2020-2022 κατασκευάστηκαν 6 FSRUs με μέση χωρητικότητα 174,000 m3

LNG Carriers

  • Tη 10ετια του 1990 κατασκευάστηκαν 36 LNG Carriers με μέση χωρητικότητα 131,000 m3
  • Tη 10ετια του 2000 κατασκευάστηκαν 224 LNG Carriers με μέση χωρητικότητα 157,000 m3
  • Τη 10ετια του 2010 κατασκευάστηκαν 269 LNG Carriers με μέση χωρητικότητα 171,000 m3
  • Την 3ετία 2020-2022 κατασκευάστηκαν 123 LNG Carriers με μέση χωρητικότητα 172,000 m3
  • Υπό κατασκευή μέχρι το 2028 είναι 311 LNG Carriers με μέση χωρητικότητα 174,000 m3

Βεβαίως αυτό που αναφέρθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας θα μπορούσε να ήταν μία λύση, εάν υπήρχε βεβαίως και η σχετική συμφωνία με την εταιρεία που θα προμηθεύει τη Δημοκρατία με το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Μισογεμάτο καράβι;

Ένα σενάριο τύπου Partial Load, μεταφορά δηλαδή μερικού φορτίου, θα ήταν σίγουρα ιδιαιτέρως πιο δαπανηρή. Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει η ΕΤΥΦΑ να έρθει σε συμφωνίες με άλλα κράτη ή τις εταιρείες για να παραλαμβάνουν την υπόλοιπη ποσότητα του πλοίου μεταφορέα, δηλαδή αυτή που δε θα μπορεί να απορροφήσει ο Προμηθέας, ώστε αυτή να μεταφέρεται στη συνέχεια αλλού και να μην χρειάζεται το πλοίο μεταφορέας να μένει «παρκαρισμένο» στην περιοχή, κάτι που όπως εξηγήθηκε και στο προηγούμενο δημοσίευμα, κοστίζει ακριβά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει συμφωνία των μερών για παράδοση φορτίου σε κοντινή ημερομηνία, με τους ίδιους όρους κλπ. Το κόστος για κάτι τέτοιο είναι για την ώρα άγνωστο. Όπως άγνωστο είναι και το κατά πόσον ένα τέτοιο σενάριο είναι ρεαλιστικό, δεδομένου ότι στη Μεσόγειο δεν υπάρχουν περισσότερα από 15 τερματικά LNG από τα 180 συνολικά ανά τον κόσμο.

Ωστόσο όπως μπορεί κανείς να πληροφορηθεί από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΤΥΦΑ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα, μιας και η Εταιρεία Υποδοµών Φυσικού Αερίου, βρίσκεται επί του παρόντος μόνο στο στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προμήθεια LNG και μόνο για τις ανάγκες του Προμηθέα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network