MC MEDIA NETWORK

April 18, 2021 Sunday 20:49:02

Εγγραφή στο
Newsletter

Ενώπιον Γενικού Εισαγγελέα οι καταγγελίες Αρέστη για τις διαρροές

Ενώπιον Γενικού Εισαγγελέ θα παραπέμψει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών τις κατηγορίες του Προέδρου της διερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού – Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα παραπέμψει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών τις κατηγορίες του Προέδρου της διερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, Γεώργιου Αρέστη, για επιλεκτικές διαρροές της ΚΕΔΙΠΕΣ και της Αλταμίρα προς την εφημερίδα «Πολίτης» κατά του γιου του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας.

Στη σημερινή συνεδρία, που εξέταζε το θέμα της συνομολόγησης της συμφωνίας μεταξύ της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Αλταμίρα για διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €7 δισεκατομμυρίων, ο κ. Αρέστη μίλησε για προσπάθεια να πλήξουν το γιο του και εμμέσως την ακεραιότητά του ιδίου και το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, όπως ανέφερε.

«Δυστυχώς στις 21 Μαρτίου μία εφημερίδα», την οποία κατονόμασε ως την εφημερίδα «Πολίτης», «έγραψε ένα λίβελο, ο οποίος μερικώς θίγει εμένα, αλλά πολύ περισσότερο γιο μου Κωνσταντίνο, με την ελπίδα ότι με κτυπήματα κάτω από τη μέση θα με πλήξουν, αλλά ο στόχος ήταν να πλήξουν το πόρισμα», ανέφερε ενώπιον της επιτροπής, προσθέτοντας ότι το όλο θέμα θα το εξετάσει ο γιος του σε συνεργασία με τον δικηγόρο του.

Όπως είπε, μετά από επιστολή από τον δικηγόρο του γιου του για την αποκάλυψη των προσωπικών του δεδομένων, «για να δικαιολογήσει την παρανομία της, της δηλαδή τη δημοσίευση των προσωπικών δεδομένων, διότι το λιβελλογράφημα το παρακάμπτω, η εφημερίδα ‘Πολίτης’ την περασμένη Κυριακή έρχεται και λέει ότι τα στοιχεία μας τα παραχώρησε η ΚΕΔΙΠΕΣ και η Αλταμίρα».

Κατά τον Αρέστη, το χειρότερο είναι ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία είναι υπό διερεύνηση διέρρευσε «ελλιπή έγγραφα, δεν έδωσε όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την πραγματική εικόνα». Πρόσθεσε ότι ο φάκελος της υπόθεσης έχει τέσσερις επιστολές από τον Φεβρουάριο του 2011 και φτάνουν μέχρι τον Ιούλιο του 2020, «που με βάση τις επιστολές η εικόνα που παρουσιάζει η εφημερίδα είναι εντελώς λανθασμένη και παραπλανητική και στο δημοσίευμα υπάρχουν και ψεύδη».

«Νοιώθω πολύ άβολα να κάθομαι εδώ σε αυτή την επιτροπή, υπό έλεγχο να είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ και η ΚΕΔΙΠΕΣ να παραχωρεί στοιχεία σε μια εφημερίδα για να αμαυρώσουν το όνομα μου, την ακεραιότητα μου και την ανεξαρτησία μου και επιπλέον να πλήττουν τον γιο μου, ο οποίος είναι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος τώρα προσπαθεί να σταθεί οικονομικά στην Κύπρο», είπε.

Όπως είπε, «υπήρξαν και άλλα ψεύδη ότι δήθεν κινήθηκε αγωγή εναντίον του Κωνσταντίνου για το δήθεν κόκκινο δάνειο. Μέχρι σήμερα από το 2011 δεν του έχει επιδοθεί αγωγή».

Ο κ. Αρέστη ανέφερε ακόμη ότι στις 23 Μαρτίου η ΚΕΔΙΠΕΣ ενημέρωσε τον γιο του ότι έχουν ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για να διαπιστώσουν ότι όντως τα έγγραφα έχουν φύγει από τη ΚΕΔΙΠΕΣ.

«Αν όντως εδόθησαν τα έγγραφα ή έχουν δοθεί εξ απάτης για μένα είναι αδιάφορο. Η ΚΕΔΙΠΕΣ διέρρευσε έγγραφα τα οποία προσπαθούν να πλήξουν το γιο μου και εμμέσως το πόρισμα (της ερευνητικής)», είπε.

«Εγώ λέω ότι υπάρχει ένα τεράστιο θέμα ηθικής τάξης απέναντι μου από την ΚΕΔΙΠΕΣ και είναι καθαρό ποιους θα πρέπει να ψάξει η ΚΕΔΙΠΕΣ, φτάνει να ψάξει λίγο το πόρισμα και θα αντιληφθεί ποιοι έδωσαν τα έγγραφα και θα ήθελα πάρα πολύ όταν τελειώσει η έρευνα τους να έλθουν δημόσια να μας πουν ποιοι ευθύνονται για τη διαρροή των εγγράφων και για τη μη διαρροή όσων έπρεπε να δώσουν που δίνουν μια άλλη εικόνα. Εγνώριζαν πλήρως τι συνέβη γιατί τα έκρυψαν τι εφοβούντο να τα δώσουν και γιατί δεν επέδωσαν αγωγή στον Κωνσταντίνο;» διερωτήθηκε καταλήγοντας.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι τα όσα δήλωσε ο Γεώργιος Αρέστη θα στενογραφηθούν και θα αποσταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η εισήγηση του κ. Κουλία της προκαλεί μειδίαμα, αφού το πόρισμα του κ. Αρέστη παραμένει στα συρτάρια, όπως είπε.

«Όταν διαρρέεις τα μισά έγραφα για να αλλοιωθεί η πραγματική εικόνα τότε δεν υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον αλλά αντίθετα  το καταστρατηγείς και υπηρετείς με ιδιοτέλεια μόνο τα δικά σου προσωπικά συμφέροντα», ανέφερε σε δηλώσή και πρόσθεσε: «Και ο στόχος στην προκειμένη ήταν η διάβρωση του πορίσματος που καταλογίζει ποινικές αστικές και πολιτικές ευθύνες σε πρόσωπα που με τις αποφάσεις και ενέργειες τους συνέβαλαν στη μεγαλύτερη λεηλασία δημόσιου πλούτου στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας εξέφρασε την συμπαράστασή του στον κ. Αρέστη ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «όσο προχωρούμε στις λεπτομέρειες τόσο φανερώνεται ότι η συμφωνία και η σύμβαση για διαχείριση των 7 δισεκατομμυρίων μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού από την Altamira έγινε με ένα σκανδαλώδη και αδιαφανή τρόπο».

«Το ύποπτο είναι ότι αυτή η σύμβαση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο αντί το κυπριακό και επίσης ότι η σύμβαση αυτή επηρεάζει τον κερδοσκοπικό αδιαφανή τρόπο με τον οποίο σήμερα η Altamira διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πελατών του συνεργατισμού», είπε.

Εξάλλου, η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου διερωτήθηκε γιατί δεν έστειλε και η Αλταμίρα επιστολή για διεξαγωγή έρευνας, αφού η εφημερίδα είχε αναφέρει ότι τα στοιχεία δόθηκαν και από την εταιρεία αυτή. «Το κομμάτι της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι το ένα κομμάτι και θα έπρεπε αντιστοίχως να διεξάγει η έρευνα και η Αλταμίρα. Δεν είναι πρώτη φορά που δημοσιεύονται στοιχεία από την ΚΕΔΙΠΕΣ», είπε.

Η Αλταμίρα προσέλαβε τον Κουρουνά έξι μήνες πριν κλείσει η συμφωνία με την ΣΚΤ

Εξάλλου, με αφορμή τα όσα ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της τότε ΣΚΤ και νυν ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαλαμπριανού ότι ο πρώην επικεφαλής της μονάδας αναδιαρθρώσεων της πρώην ΣΚΤ, Βαρνάβας Κουρουνάς είχε εξαιρεθεί από τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση της συμφωνίας με την Αλταμίρα, προκειμένου να περιοριστεί η σύγκρουση συμφέροντος, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι η Αλταμίρα είχε προσλάβει τον κ. Κουρουνά προτού καταλήξει στη συμφωνία με την ΣΚΤ.

«Δεν είχαν καταλήξει (τα δύο μέρη) αλλά τόσο στημένο ήταν το παιγνίδι, σε σημείο που η Αλταμίρα ένοιωθε ότι ήταν σε θέση να προσφέρει σε υπάλληλο της ΣΚΤ εργοδότηση και να το γνωρίζουν οι συναδελφοί του και να μην τους “κόφτει” και ο μάστρος  (η Επιτροπεία της ΣΚΤ) του να του πει ότι δεν θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις», είπε ο κ, Μιχαηλίδης, για να προσθέσει ότι «το σημαντικότερο είναι ότι η Αλταμίρα ήταν δεδομένο ότι θα καταλήξει (σε συμφωνία), υπέγραφαν μνημόνιο συναντίληψης ενώ γνώριζαν ότι η συμφωνία θα γίνει».

Απαντώντας, ο κ. Παπαλαμπριανού είπε ότι η αφαίρεση του κ. Κουρουνά από τις διαπραγματεύσεις ήταν ορθή «για να μειωθεί η σύγκρουση συμφέροντος» και πρόσθεσε ότι είναι συνήθης πρακτική η μεταφορά στελεχών στις κοινοπραξίες διαχείρισης δανείων, κάτι που, όπως πρόσθεσε έγινε στην περίπτωση της κοινοπραξίας της Ελληνικής Τράπεζας με την APS.

Εξάλλου, ο Διευθυντής της ΚΕΔΙΠΕΣ, Μάριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι βάσει της συμφωνίας όλη η μονάδα διαχείρισης ΜΕΔ θα μεταφερόταν στην κοινοπραξία με τη Αλταμίρα.

Παράλληλα, ερωτηματικά δημιουργήθηκαν για το ότι η συμφωνία με της πρώην ΣΚΤ με την Αλταμίρα διέπετο από το αγλικό δίκαιο, μετά από επιμονή της ισπανικής εταιρείας, όπως αναφέρθηκε.

Ο Γενικός Ελεγκτής επανέλαβε ότι ο τρόπος ανάθεσης της συμφωνίας διαχείρισης των κόκκινων δανείων της πρώην ΣΚΤ είναι «σκανδαλώδης» καθότι το ένα μέρος της συμφωνίας συνέταξε τους όρους της συμφωνίας. «Είναι σαν ένας ασφαλιστής σου πούλησε συμβόλαιο και συνέταξε τους όρους του συμβολαίου», είπε.

Ο κ. Κουλίας διερωτήθηκε γιατί η ΣΚΤ δεν πήρε υπηρεσίες από νομικούς συμβούλους για προστασία της, αφού είχε καταβάλει €37 εκατ. σε δικηγόρους και άλλες υπηρεσίες.

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόνοια στους οργανισμούς δημοσίου δικαίου που δραστηριοποιούνται στη ελεύθερη αγορά να μη εφαρμόζει τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν υπάρχει παρανομία αλλά θα υπάρχει παραβίαση της υποχρέωσης (του δημόσιου οργανισμού) ενεργεί με τρόπο ώστε να συνάδει με τι αναμένεται από κάποιο που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα.

Εξάλλου, ο Διονύσης Διονυσίου του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως όταν το θέμα είχε συζητηθεί με τον τότε Υπουργό Οικονομικών, ο ίδιος είχε αναφέρει ότι ήταν μια επιχειρηματική απόφαση και ότι το θέμα θα παραπέμπετο σε Γενική Συνέλευση μετά τη λήψη fairness opinion, το οποίο διενήργησε η Citigroup.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αρέστη επικαλέστηκε αναφορές του πορίσματος της Ερευνητικής ότι η Citigroup παραδέχεται ότι τα στοιχεία που της δόθηκαν για έκδοση της γνωμάτευσης περιείχαν αδυναμίες.

Εξάλλου, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου διερωτήθηκε ποια ήταν τα δικηγορικά γραφεία που έδωσαν γνωμάτευση σε σχέση με τη συμφωνία. Σημείωσε εξάλλου η επιτροπή δεν είναι ανακριτική αρχή και ο ρόλος μας πρέπει να είναι να αποκαταστήσουμε την πραγματική εικόνα για το τι συνέβη στον Συνεργατισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ενώπιον Γενικού Εισαγγελέ θα παραπέμψει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών τις κατηγορίες του Προέδρου της διερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού – Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

Στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα παραπέμψει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών τις κατηγορίες του Προέδρου της διερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, Γεώργιου Αρέστη, για επιλεκτικές διαρροές της ΚΕΔΙΠΕΣ και της Αλταμίρα προς την εφημερίδα «Πολίτης» κατά του γιου του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας.

Στη σημερινή συνεδρία, που εξέταζε το θέμα της συνομολόγησης της συμφωνίας μεταξύ της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Αλταμίρα για διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €7 δισεκατομμυρίων, ο κ. Αρέστη μίλησε για προσπάθεια να πλήξουν το γιο του και εμμέσως την ακεραιότητά του ιδίου και το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, όπως ανέφερε.

«Δυστυχώς στις 21 Μαρτίου μία εφημερίδα», την οποία κατονόμασε ως την εφημερίδα «Πολίτης», «έγραψε ένα λίβελο, ο οποίος μερικώς θίγει εμένα, αλλά πολύ περισσότερο γιο μου Κωνσταντίνο, με την ελπίδα ότι με κτυπήματα κάτω από τη μέση θα με πλήξουν, αλλά ο στόχος ήταν να πλήξουν το πόρισμα», ανέφερε ενώπιον της επιτροπής, προσθέτοντας ότι το όλο θέμα θα το εξετάσει ο γιος του σε συνεργασία με τον δικηγόρο του.

Όπως είπε, μετά από επιστολή από τον δικηγόρο του γιου του για την αποκάλυψη των προσωπικών του δεδομένων, «για να δικαιολογήσει την παρανομία της, της δηλαδή τη δημοσίευση των προσωπικών δεδομένων, διότι το λιβελλογράφημα το παρακάμπτω, η εφημερίδα ‘Πολίτης’ την περασμένη Κυριακή έρχεται και λέει ότι τα στοιχεία μας τα παραχώρησε η ΚΕΔΙΠΕΣ και η Αλταμίρα».

Κατά τον Αρέστη, το χειρότερο είναι ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία είναι υπό διερεύνηση διέρρευσε «ελλιπή έγγραφα, δεν έδωσε όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την πραγματική εικόνα». Πρόσθεσε ότι ο φάκελος της υπόθεσης έχει τέσσερις επιστολές από τον Φεβρουάριο του 2011 και φτάνουν μέχρι τον Ιούλιο του 2020, «που με βάση τις επιστολές η εικόνα που παρουσιάζει η εφημερίδα είναι εντελώς λανθασμένη και παραπλανητική και στο δημοσίευμα υπάρχουν και ψεύδη».

«Νοιώθω πολύ άβολα να κάθομαι εδώ σε αυτή την επιτροπή, υπό έλεγχο να είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ και η ΚΕΔΙΠΕΣ να παραχωρεί στοιχεία σε μια εφημερίδα για να αμαυρώσουν το όνομα μου, την ακεραιότητα μου και την ανεξαρτησία μου και επιπλέον να πλήττουν τον γιο μου, ο οποίος είναι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος τώρα προσπαθεί να σταθεί οικονομικά στην Κύπρο», είπε.

Όπως είπε, «υπήρξαν και άλλα ψεύδη ότι δήθεν κινήθηκε αγωγή εναντίον του Κωνσταντίνου για το δήθεν κόκκινο δάνειο. Μέχρι σήμερα από το 2011 δεν του έχει επιδοθεί αγωγή».

Ο κ. Αρέστη ανέφερε ακόμη ότι στις 23 Μαρτίου η ΚΕΔΙΠΕΣ ενημέρωσε τον γιο του ότι έχουν ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για να διαπιστώσουν ότι όντως τα έγγραφα έχουν φύγει από τη ΚΕΔΙΠΕΣ.

«Αν όντως εδόθησαν τα έγγραφα ή έχουν δοθεί εξ απάτης για μένα είναι αδιάφορο. Η ΚΕΔΙΠΕΣ διέρρευσε έγγραφα τα οποία προσπαθούν να πλήξουν το γιο μου και εμμέσως το πόρισμα (της ερευνητικής)», είπε.

«Εγώ λέω ότι υπάρχει ένα τεράστιο θέμα ηθικής τάξης απέναντι μου από την ΚΕΔΙΠΕΣ και είναι καθαρό ποιους θα πρέπει να ψάξει η ΚΕΔΙΠΕΣ, φτάνει να ψάξει λίγο το πόρισμα και θα αντιληφθεί ποιοι έδωσαν τα έγγραφα και θα ήθελα πάρα πολύ όταν τελειώσει η έρευνα τους να έλθουν δημόσια να μας πουν ποιοι ευθύνονται για τη διαρροή των εγγράφων και για τη μη διαρροή όσων έπρεπε να δώσουν που δίνουν μια άλλη εικόνα. Εγνώριζαν πλήρως τι συνέβη γιατί τα έκρυψαν τι εφοβούντο να τα δώσουν και γιατί δεν επέδωσαν αγωγή στον Κωνσταντίνο;» διερωτήθηκε καταλήγοντας.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι τα όσα δήλωσε ο Γεώργιος Αρέστη θα στενογραφηθούν και θα αποσταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η εισήγηση του κ. Κουλία της προκαλεί μειδίαμα, αφού το πόρισμα του κ. Αρέστη παραμένει στα συρτάρια, όπως είπε.

«Όταν διαρρέεις τα μισά έγραφα για να αλλοιωθεί η πραγματική εικόνα τότε δεν υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον αλλά αντίθετα  το καταστρατηγείς και υπηρετείς με ιδιοτέλεια μόνο τα δικά σου προσωπικά συμφέροντα», ανέφερε σε δηλώσή και πρόσθεσε: «Και ο στόχος στην προκειμένη ήταν η διάβρωση του πορίσματος που καταλογίζει ποινικές αστικές και πολιτικές ευθύνες σε πρόσωπα που με τις αποφάσεις και ενέργειες τους συνέβαλαν στη μεγαλύτερη λεηλασία δημόσιου πλούτου στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας εξέφρασε την συμπαράστασή του στον κ. Αρέστη ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «όσο προχωρούμε στις λεπτομέρειες τόσο φανερώνεται ότι η συμφωνία και η σύμβαση για διαχείριση των 7 δισεκατομμυρίων μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού από την Altamira έγινε με ένα σκανδαλώδη και αδιαφανή τρόπο».

«Το ύποπτο είναι ότι αυτή η σύμβαση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο αντί το κυπριακό και επίσης ότι η σύμβαση αυτή επηρεάζει τον κερδοσκοπικό αδιαφανή τρόπο με τον οποίο σήμερα η Altamira διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πελατών του συνεργατισμού», είπε.

Εξάλλου, η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου διερωτήθηκε γιατί δεν έστειλε και η Αλταμίρα επιστολή για διεξαγωγή έρευνας, αφού η εφημερίδα είχε αναφέρει ότι τα στοιχεία δόθηκαν και από την εταιρεία αυτή. «Το κομμάτι της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι το ένα κομμάτι και θα έπρεπε αντιστοίχως να διεξάγει η έρευνα και η Αλταμίρα. Δεν είναι πρώτη φορά που δημοσιεύονται στοιχεία από την ΚΕΔΙΠΕΣ», είπε.

Η Αλταμίρα προσέλαβε τον Κουρουνά έξι μήνες πριν κλείσει η συμφωνία με την ΣΚΤ

Εξάλλου, με αφορμή τα όσα ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της τότε ΣΚΤ και νυν ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαλαμπριανού ότι ο πρώην επικεφαλής της μονάδας αναδιαρθρώσεων της πρώην ΣΚΤ, Βαρνάβας Κουρουνάς είχε εξαιρεθεί από τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση της συμφωνίας με την Αλταμίρα, προκειμένου να περιοριστεί η σύγκρουση συμφέροντος, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι η Αλταμίρα είχε προσλάβει τον κ. Κουρουνά προτού καταλήξει στη συμφωνία με την ΣΚΤ.

«Δεν είχαν καταλήξει (τα δύο μέρη) αλλά τόσο στημένο ήταν το παιγνίδι, σε σημείο που η Αλταμίρα ένοιωθε ότι ήταν σε θέση να προσφέρει σε υπάλληλο της ΣΚΤ εργοδότηση και να το γνωρίζουν οι συναδελφοί του και να μην τους “κόφτει” και ο μάστρος  (η Επιτροπεία της ΣΚΤ) του να του πει ότι δεν θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις», είπε ο κ, Μιχαηλίδης, για να προσθέσει ότι «το σημαντικότερο είναι ότι η Αλταμίρα ήταν δεδομένο ότι θα καταλήξει (σε συμφωνία), υπέγραφαν μνημόνιο συναντίληψης ενώ γνώριζαν ότι η συμφωνία θα γίνει».

Απαντώντας, ο κ. Παπαλαμπριανού είπε ότι η αφαίρεση του κ. Κουρουνά από τις διαπραγματεύσεις ήταν ορθή «για να μειωθεί η σύγκρουση συμφέροντος» και πρόσθεσε ότι είναι συνήθης πρακτική η μεταφορά στελεχών στις κοινοπραξίες διαχείρισης δανείων, κάτι που, όπως πρόσθεσε έγινε στην περίπτωση της κοινοπραξίας της Ελληνικής Τράπεζας με την APS.

Εξάλλου, ο Διευθυντής της ΚΕΔΙΠΕΣ, Μάριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι βάσει της συμφωνίας όλη η μονάδα διαχείρισης ΜΕΔ θα μεταφερόταν στην κοινοπραξία με τη Αλταμίρα.

Παράλληλα, ερωτηματικά δημιουργήθηκαν για το ότι η συμφωνία με της πρώην ΣΚΤ με την Αλταμίρα διέπετο από το αγλικό δίκαιο, μετά από επιμονή της ισπανικής εταιρείας, όπως αναφέρθηκε.

Ο Γενικός Ελεγκτής επανέλαβε ότι ο τρόπος ανάθεσης της συμφωνίας διαχείρισης των κόκκινων δανείων της πρώην ΣΚΤ είναι «σκανδαλώδης» καθότι το ένα μέρος της συμφωνίας συνέταξε τους όρους της συμφωνίας. «Είναι σαν ένας ασφαλιστής σου πούλησε συμβόλαιο και συνέταξε τους όρους του συμβολαίου», είπε.

Ο κ. Κουλίας διερωτήθηκε γιατί η ΣΚΤ δεν πήρε υπηρεσίες από νομικούς συμβούλους για προστασία της, αφού είχε καταβάλει €37 εκατ. σε δικηγόρους και άλλες υπηρεσίες.

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόνοια στους οργανισμούς δημοσίου δικαίου που δραστηριοποιούνται στη ελεύθερη αγορά να μη εφαρμόζει τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν υπάρχει παρανομία αλλά θα υπάρχει παραβίαση της υποχρέωσης (του δημόσιου οργανισμού) ενεργεί με τρόπο ώστε να συνάδει με τι αναμένεται από κάποιο που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα.

Εξάλλου, ο Διονύσης Διονυσίου του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως όταν το θέμα είχε συζητηθεί με τον τότε Υπουργό Οικονομικών, ο ίδιος είχε αναφέρει ότι ήταν μια επιχειρηματική απόφαση και ότι το θέμα θα παραπέμπετο σε Γενική Συνέλευση μετά τη λήψη fairness opinion, το οποίο διενήργησε η Citigroup.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αρέστη επικαλέστηκε αναφορές του πορίσματος της Ερευνητικής ότι η Citigroup παραδέχεται ότι τα στοιχεία που της δόθηκαν για έκδοση της γνωμάτευσης περιείχαν αδυναμίες.

Εξάλλου, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου διερωτήθηκε ποια ήταν τα δικηγορικά γραφεία που έδωσαν γνωμάτευση σε σχέση με τη συμφωνία. Σημείωσε εξάλλου η επιτροπή δεν είναι ανακριτική αρχή και ο ρόλος μας πρέπει να είναι να αποκαταστήσουμε την πραγματική εικόνα για το τι συνέβη στον Συνεργατισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Στο 1,44% το ποσοστό θετικότητας… ο «χάρτης» των 539 θετικών rapid test (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Έφτασε το 1,40% το ποσοστό θετικότητας στη Λάρνακα - Στους 271 οι νοσηλευόμενοι - Αναλυτικά τα στοιχεία ανά επαρχία
gallery

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς στο Ουινσκόνσιν (video)

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη ο οποίος θεωρείται ένοπλος

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Ξεψύχησε 26χρονος 3 σχεδόν μήνες μετά από τροχαίο στη Λευκωσία

Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο 26χρονος Ιωάννης - Νοσηλευόταν από τον περασμένο Ιανουάριο, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μετά τον κρίσιμο τραυματισμό του σε τροχαία σύγκρουση
gallery

Απίστευτες εικόνες συνωστισμού στη Τουρκία για ένα σακί πατάτες που μοιράζει ο Ερντογάν (video)

Δεκάδες άνθρωποι συνωστίζονται για να πάρουν ένα σακί πατάτες - Δείτε το βίντεο

1.829 νέα κρούσματα και 65 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα περιστατικά στην Ελλάδα

MC MEDIA NETWORK

ΠΕΤΡΑΚΗΣ: «Συγχαρητήρια για την πειθαρχία, την νοοτροπία και το αποτέλεσμα»

Λιγομίλητος ο προπονητής του Απόλλωνα, Γιάννης Πετράκης, μετά τη νίκη επί της ΑΕΛ ο οποίος μοίρασε συγχαρητήρια στους παίκτες του. Αναλυτικά: «Πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες. Πετύχαμε...

Kate Middleton: Η ιστορία πίσω από το εντυπωσιακό κολιέ της από διαμάντια και πέρλες (pics)

Η κομψή εμφάνιση της Kate Middleton στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (17/4) η κηδεία του πρίγκιπα...

«Πόλεμος»: UEFA και λίγκες «τελειώνουν» όσους σχεδιάζουν την ευρωπαϊκή Super League

«Πόλεμος»: UEFA και λίγκες «τελειώνουν» όσους σχεδιάζουν την ευρωπαϊκή Super League

Έλενα Τσαγκρινού: Πότε αναχωρεί για την Eurovision και τι απαντά στους haters του «El Diablo»; (Βίντεο)

Τι είπε για τη Eurovision και τα αρνητικά σχόλια για το El Diablo; Στον καναπέ του Dot κάθισε η φετινή εκπρόσωπος της Eurovision για την...

MC MEDIA NETWORK

ΠΕΤΡΑΚΗΣ: «Συγχαρητήρια για την πειθαρχία, την νοοτροπία και το αποτέλεσμα»

Λιγομίλητος ο προπονητής του Απόλλωνα, Γιάννης Πετράκης, μετά τη νίκη επί της ΑΕΛ ο οποίος μοίρασε συγχαρητήρια στους παίκτες του. Αναλυτικά: «Πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες. Πετύχαμε...

Kate Middleton: Η ιστορία πίσω από το εντυπωσιακό κολιέ της από διαμάντια και πέρλες (pics)

Η κομψή εμφάνιση της Kate Middleton στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (17/4) η κηδεία του πρίγκιπα...

«Πόλεμος»: UEFA και λίγκες «τελειώνουν» όσους σχεδιάζουν την ευρωπαϊκή Super League

«Πόλεμος»: UEFA και λίγκες «τελειώνουν» όσους σχεδιάζουν την ευρωπαϊκή Super League

Έλενα Τσαγκρινού: Πότε αναχωρεί για την Eurovision και τι απαντά στους haters του «El Diablo»; (Βίντεο)

Τι είπε για τη Eurovision και τα αρνητικά σχόλια για το El Diablo; Στον καναπέ του Dot κάθισε η φετινή εκπρόσωπος της Eurovision για την...

Lifestyle

Στο 1,44% το ποσοστό θετικότητας… ο «χάρτης» των 539 θετικών rapid test (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Έφτασε το 1,40% το ποσοστό θετικότητας στη Λάρνακα - Στους 271 οι νοσηλευόμενοι - Αναλυτικά τα στοιχεία ανά επαρχία

Lifestyle

«Πόλεμος»: UEFA και λίγκες «τελειώνουν» όσους σχεδιάζουν την ευρωπαϊκή Super League

«Πόλεμος»: UEFA και λίγκες «τελειώνουν» όσους σχεδιάζουν την ευρωπαϊκή Super League

Επικρίσεις Τούρκου αξιωματούχου εναντίον ΕΛΑΜ: «Έχει διαπράξει πολλές πράξεις βίας εναντίον Τουρκοκυπρίων»

Στοχεύει στην εξάλειψη της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο, ανέφερε ο επικεφαλής της επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν

Advertorials