MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έχουμε μια στιγμή ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού, λέει ο Στιούαρτ

Advertisement

Sponsored by exness

Έχουμε μια στιγμή ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού, λέει ο Κόλιν Στιούαρτ – Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών για την επίτευξη λύσης

Έχουμε μια στιγμή ευκαιρίας για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Ο κ. Στιούαρτ χαιρέτισε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας, το απόγευμα της Τετάρτης, για τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών στη διατήρηση της ειρήνης, στην επέτειο των 60 χρόνων από το ψήφισμα του ΟΗΕ για δημιουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Advertisement

Έχουμε μια στιγμή ευκαιρίας. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Αλλά όσο μικρή και αν είναι, έχουμε μια ευκαιρία“, τόνισε.

Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι κοντά “και αυτό είναι χρήσιμο”, είπε και σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυθεί το πρόβλημα, “αλλά είναι πολύ καλύτερο από το αντίθετο”, όπως είπε. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι πιέζουν για διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο “στο παρελθόν δεν θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε ως δεδομένο”, επαναλαμβάνοντας ότι ούτε αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα θα λυθεί.

Υπογράμμισε ότι τώρα έχουμε προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα. “Και αυτό από μόνο του είναι μια τεράστια ευκαιρία. Δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα θα λυθεί, αλλά σημαίνει ότι αυτή είναι μια στιγμή από την οποία μπορούμε να βγάλουμε κάτι, αν το θέλουμε”, είπε.

Αναφερόμενος στην προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, είπε ότι έχει εξαιρετική εμπειρία από τη συνεισφορά της στον τερματισμό του πολέμου στην Κολομβία. “Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από αυτήν και νομίζω ότι έχει πολύ καλές ιδέες και κίνητρα”, σημείωσε.

“Πρέπει να αδράξουμε κάθε ευκαιρία που έχουμε, όσο μικρή και αν είναι”, είπε, καθώς “δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει άλλη”. Τόνισε ότι περιμέναμε επτά χρόνια γι’ αυτή. “Ξέρω λοιπόν πόσο σκληρά έχετε δουλέψει όλοι σας και πόσο κουρασμένοι είστε, αλλά είναι τώρα ή ποτέ. Τώρα είναι η ώρα να καταβάλετε όλες σας τις προσπάθειες για να προχωρήσουν τα πράγματα σε μια λύση”, είπε στους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Υπογράμμισε ότι στην Κύπρο υπάρχει μια πλειοψηφία που θέλει να επιλυθεί το πρόβλημα με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο. “Αυτό σημαίνει εξ ορισμού μέσω διαπραγματεύσεων, μέσω συμβιβασμού, μέσω win-win, μέσω κάτι που να είναι αρκετά καλό για όλους. Και αυτό θα απαιτήσει πολιτικό θάρρος και ξέρετε ότι αυτό είναι δυσεύρετο. Έτσι, μπορείτε να βοηθήσετε, να δώσετε το θάρρος. Πείτε “θα σας υποστηρίξουμε αν πάρετε τις δύσκολες αποφάσεις”. Έχω αναφερθεί στον Γενικό Γραμματέα, όταν είπε ότι η ηγεσία έχει να κάνει με τον συμβιβασμό. Χρειάζεται ένας ηγέτης για να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Και για να τις κάνει λίγο πιο εύκολες, θα χρειαστεί την υποστήριξη του κόσμου”, είπε ο κ. Στιούαρτ, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της ουσίας του Κυπριακού έχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συζητηθεί και υπάρχουν συγκλίσεις.

Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών για την επίτευξη λύσης

Ο κ. Στιούαρτ δήλωσε ότι η κ. Ολγκίν πιστεύει ακράδαντα ότι η Κοινωνία των Πολιτών είναι “απολύτως ζωτικής σημασίας” και ότι είναι αφοσιωμένη στο να διασφαλίσει ότι η Κοινωνία των Πολιτών έχει φωνή, “και αυτό είναι ένα άλλο στοιχείο της ευκαιρίας”, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η Κοινωνία των Πολιτών έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ικανότητα συμφιλίωσης της Ιστορίας. “Αν δείτε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα από τα πράγματα που εδραίωσαν την ειρήνη, ήταν η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας να συνεργαστούν σε ένα κοινό κείμενο. Κάποια στιγμή, η Κύπρος θα πρέπει να το κάνει αυτό. Είτε τώρα, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια λύση, είτε μετά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό πρέπει να γίνει, αλλιώς θα συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο”, υπογράμμισε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η κοινωνία των πολιτών έχει πολλά να προσφέρει στις τεχνικές επιτροπές και “θα πρέπει να εξετάσουμε πώς να αυξήσουμε” αυτή την αλληλεπίδραση. “Προτείναμε μια νέα τεχνική επιτροπή για τη νεολαία, καθώς και τη συμμετοχή νέων στις τεχνικές επιτροπές”, σημείωσε.

Είπε ακόμα ότι η επέτειος των 60 χρόνων δεν αποτελεί γιορτή. “Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι είμαστε εδώ για 60 χρόνια”, είπε, προσθέτοντας ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την εντολή της. “Ο σκοπός μιας ειρηνευτικής αποστολής είναι να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και στη συνέχεια να αποχωρήσει. Εμείς σίγουρα δεν το έχουμε ολοκληρώσει”, είπε.

Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, η επέτειος αυτή μας υπενθυμίζει ότι η σύγκρουση αυτή παραμένει άλυτη επί 60 ολόκληρα χρόνια. Ας αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι όλοι πρέπει να είμαστε δυσαρεστημένοι που αυτή η κατάσταση παρατείνεται και ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε να παρακινήσουμε τα πράγματα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network