Δήλωση Βουλεύτριας Ξένιας Κωνσταντίνου για μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης – Εκφράζεται η στήριξη του ΔΗΣΥ
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία σκοπό έχει βεβαίως να προσφέρει μια βιώσιμη ανάπτυξη στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να προσφέρει εξοικονομήσεις εκατομμυρίων αλλά βεβαίως και την απαιτούμενη αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση ούτως ώστε να μπορέσουν να παρέχουν οι νέοι Δήμοι καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες. Οφείλω να πω ότι οι συνενώσεις με τον τρόπο με τον οποίο τουλάχιστον σήμερα είναι προς συζήτηση, ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους ο μεγάλος αριθμός των νέων Δήμων», αναφέρει σε δήλωσή της η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου.
Συμπληρώνει ότι: «Οφείλω επίσης να πω ότι ο τεχνοκράτης ο οποίος έχει ετοιμάσει τη σχετική μελέτη για το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε μία διεξοδική ανάλυση στην αρμόδια Επιτροπή με σκοπό να θίξει όλα τα ποιοτικά εκείνα κριτήρια και άλλα τα οποία βεβαίως έδωσαν τη βάση πάνω στην οποία προτάθηκαν εξ αρχής από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι 17 Δήμοι μέσα στο νομοσχέδιο.
Είμαστε επιπλέον της άποψης ότι τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όπως και το ΕΤΕΚ πολύ σωστά και είναι προς όφελος των πολιτών το γεγονός ότι υποστηρίζει ότι θα πρέπει η αρχή έκδοσης και των πολεοδομικών αλλά και των οικοδομικών αδειών να είναι κοινή και ενιαία.
Αυτό είναι κάτι το οποίο προάγει το Υπουργείο Εσωτερικών και το προάγει για το όφελος των πολιτών, τη σύντμηση των χρονοδιαγραμμάτων και βεβαίως την έκδοση των αδειών με τρόπο που να μην θέτει εν αμφιβόλω την περαιτέρω ανάπτυξη».
Τέλος αναφέρει ότι «οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ποτέ δεν θα υποστηρίξει μία αλά καρτ μεταρρύθμιση και γι’ αυτό τον λόγο δεν υποστηρίζουμε τον κατατεμαχισμό ο οποίος ενδεχομένως να προκύψει εάν και εφόσον τεθεί ζήτημα διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων.
Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο, εάν περάσει μέσα στο νομοσχέδιο θα αποτελέσει υποκρισία, δεν θα δώσει τη δυνατότητα για μια ολιστική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και βεβαίως θα θέσει εν αμφιβόλω όλη τη δουλειά η οποία έχει γίνει εδώ και μερικές δεκαετίες γύρω απ’ αυτό το ζήτημα.
Το μόνο το οποίο θα βλέπαμε ως εναλλακτική θα ήταν βεβαίως ένα καθολικό δημοψήφισμα όπου εκεί όντως θα μπορούσε να ισχύσει η αρχή της πλειοψηφίας».
Δείτε το σχετικό απόσπασμα των δηλώσεων: