MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Διπλωματικός μαραθώνιος… Μέρκελ καλεί Αναστασιάδη σήμερα

Advertisement

Sponsored by exness

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό παρασκήνιο των τελευταίων ημερών για εκτόνωση της κρίσης που προκαλεί η Τουρκία με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Το γενικό πρόσταγμα στις πρωτοβουλίες για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα έχει η Γερμανία, η οποία επιθυμεί διακαώς όπως οι δύο συμμαχικές χώρες προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διαφορών τους.  Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ασκεί την επιρροή της με ζητούμενο την αποφυγή ενός «ατυχήματος» το οποίο θα πυροδοτήσει μη ελεγχόμενες εξελίξεις. Οι συχνές τηλεφωνικές της παρεμβάσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι είχαν αποτέλεσμα.

Advertisement

Ζητούμενο για την Μέρκελ είναι τώρα η εκτόνωση της κρίσης και στην κυπριακή ΑΟΖ ώστε στο επόμενο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη, να μην υπάρξει θέμα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Η αποκλιμάκωση της έντασης και η ευρύτερη κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι το αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που θα έχουν σήμερα Πέμπτη (17/9) η Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Η Μέρκελ δεν αναμένεται να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της πριν τη Σύνοδο, αλλά η Λευκωσία αντιλαμβάνεται την απροθυμία της πλειοψηφίας των εταίρων μας να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα καταστήσει σαφές στην κ. Μέρκελ τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η πρώτη άμεση ενέργεια που αξιώνει είναι ο τερματισμός των προκλήσεων από την Τουρκία. Θα καλέσει εκ νέου την προεδρεύουσα της ΕΕ να απαιτήσει την ανάγκη περιφρούρησης των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρωτοβουλία του Βερολίνου για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας φαίνεται να καρποφορεί. Δεν υπάρχει όμως η ίδια αισιοδοξία ότι μπορεί να προκύψει παρόμοια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, αφού το σενάριο απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών είναι πέραν από κάθε λογική. Η Λευκωσία εμφανίζεται έτοιμη για διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου ανά πάσα στιγμή. Γνωρίζει όμως ότι η Τουρκία απορρίπτει κάτι τέτοιο αφού δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η κυπριακή κυβέρνηση φροντίζει  να ξεκαθαρίζει σε όλους τους συνομιλητές της ότι δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει το δικαίωμά της και διεκδικεί ρόλο και λόγο σε ό,τι την αφορά, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με ζητήματα κυριαρχίας. Η Λευκωσία δεν πρόκειται να συναινέσει σε συζήτηση των ενεργειακών της σχεδιασμών σε ένα διάλογο μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, ή την υποβάθμισή τους ενώπιον μιας δικοινοτικής επιτροπής, που θα θέτει υπό αίρεση ζητήματα κυριαρχίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, από τον οποίο ζήτησε όπως η ΕΕ δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη έναντι ενός κράτους-μέλους που δέχεται προκλήσεις. Η εντύπωση που αποκομίζει η Λευκωσία είναι ότι στην ΕΕ κυρίαρχη είναι η θέση ότι οι κυρώσεις δεν είναι η πρώτη επιλογή και ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης βδομάδας θα επιδιωχθεί η συμφωνία ενός χρονοδιαγράμματος με πολιτικές δράσεις για εκτόνωση της κατάστασης.

«Μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση και να έχουμε κοινούς στόχους για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Περισσότερη, λοιπόν, ασφάλεια, περισσότερη σταθερότητα και αυτή είναι μια προτεραιότητα που θα πρέπει να τη μοιραζόμαστε όλοι στον τομέα της στρατηγικής και για αυτό τον λόγο θα ήθελα να συμβουλευτώ πριν από αυτή τη Σύνοδό μας που θα είναι πάρα πολύ σημαντική, με τις συνομιλίες που είχα μαζί σας προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο, μακροπρόθεσμα, μπορούμε να ενεργήσουμε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Σαρλ Μισέλ, δίδοντας το στίγμα των προθέσεων του ιδίου, ή καλύτερα, της πλειοψηφίας των κρατών-μελών.

Η Λευκωσία ήγειρε στον κ. Μισέλ τις απειλές της Τουρκίας για εποικισμό των Βαρωσίων και ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ για αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης, η οποία θα είναι μη αναστρέψιμη. Οι παρεμβάσεις της Λευκωσίας γι’ αυτό το θέμα γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών. Η πλευρά μας εκτιμά ότι κλειδί για τα περαιτέρω θα είναι το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επικράτηση του Μουσταφά Ακιντζί θεωείται το καλύτερο σενάριο, που συντηρεί την όποια προοπτική για συνεννόηση. Σε αντίθετη περίπτωση οι ελπίδες περιορίζονται δραστικά.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal