MC MEDIA NETWORK

December 1, 2022 Thursday 16:08:08

Εγγραφή στο
Newsletter


Διευκρινίσεις Κούσιου για αφυπηρέτηση στο 63ο έτος. Ενημέρωσε Βουλή για Κατώτατο, γονική άδεια και επιδόματα


Διευκρινίσεις στην Επ.Εργασίας για τα περί στρέβλωσης σε σχέση με αφυπηρέτηση στο 63ο έτος – O Κούσιος ενημέρωσε και για κατώτατο, γονική άδεια και επιδόματα

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Πλήρη ενημέρωση για τον κατώτατο μισθό, τη γονική άδεια, την επιβάρυνση του 12% που καταβάλλουν όσοι επιλέγουν να αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος, την τηλεργασία, τις καθυστερήσεις στις καταβολές επιδομάτων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ωράριο των καταστημάτων, το ανεργιακό επίδομα σε άτομα άνω των 63 ετών καθώς και την επ΄ αμοιβή άσκηση επαγγέλματος από φοιτητές και επαγγελματίες, έδωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε στο θέμα της γονικής άδειας, το νομοσχέδιο του οποίου εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα προωθηθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών για συζήτηση και ψήφιση, σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας έναντι οδηγίας της ΕΕ.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο προνοεί την παραχώρηση άδειας μέχρι 18 εβδομάδων σε κάθε γονιό για κάθε παιδί έως 8 ετών, από την οποία άδεια οι 8 εβδομάδες είναι πληρωμένες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Βουλής, ο κ. Κούσιος είπε πως στο θέμα της αποκοπής του 12% σε αυτούς που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος, η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για στρέβλωση αφορά καθαρά την εξομοίωση των απολαβών στις συντάξεις αυτών που αφυπηρετούν στα 63 και αυτών που αφυπηρετούν στα 65.

Εξήγησε πως αν κάποιος αφυπηρετήσει στα 63 και λαμβάνει 1000 ευρώ σύνταξη, σημαίνει πως θα εισπράξει ως σύνταξη 26 χιλιάδες ευρώ ως τα 65 του. Αν αφυπηρετούσε στα 65 του αυτό το ποσό θα αυξανόταν κατά 12%, δηλαδή θα έπαιρνε σύνταξη 1120 ευρώ. Συνεπώς αν διαιρέσουμε τις 26 χιλιάδες που θα έπαιρνε ο συνταξιούχος από τα 63 ως τα 65, σημαίνει πως έχει εισπράξει τη διαφορά για 216 μήνες ή 18 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως εκείνοι που πήραν σύνταξη στα 63 με την αποκοπή αρχίζουν να αδικούνται μετά την ηλικία των 81 ετών, και αυτό που συζητά η Κυβέρνηση είναι να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση.

Είπε στη συνέχεια πως για να εξετάσει η Κυβέρνηση πώς διορθώνεται αυτή η στρέβλωση έχει αναθέσει την πραγματοποίηση αναλογιστικής μελέτης με τις επιπτώσεις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έτσι ώστε να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις. Πρόσθεσε πως το ζήτημα θα επιλυθεί επίσης μέσα από την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η μελέτη του οποίου θα αρχίσει σύντομα.

Στο θέμα του Κατώτατου Μισθού που καθορίστηκε στα 940 ευρώ, ο κ. Κούσιος είπε πως έγινε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με την οποία επηρεάστηκαν θετικά 80 χιλιάδες πολίτες, εκ των οποίων οι 40 χιλιάδες επηρεάστηκαν πολύ θετικά, καθώς λάμβαναν μισθούς, όπως είπε και ενώπιον της Επιτροπής που κυμαίνονταν από 730 έως 800 ευρώ. Σημείωσε πως ο εθνικός κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμοστεί εντός ενός έτους από την εφαρμογή του, και θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια που περιλαμβάνει το διάταγμα, μεταξύ των οποίων είναι και η αγοραστική αξία του μισθού.

Σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην καταβολή επιδομάτων από το ΤΚΑ παραδέχθηκε πως σήμερα υπάρχουν περίπου 66 χιλιάδες καθυστερημένες αιτήσεις όλων των ειδών των επιδομάτων. Καταβάλλονται, όπως είπε, προσπάθειες για να μειώσουμε τη περίοδο των καθυστερήσεων και ήδη έχει υπάρξει κάποια βελτίωση. Το θέμα είναι, ωστόσο, να δούμε πως αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά το ζήτημα, είπε και σημείωσε πως ο μόνος τρόπος είναι η εφαρμογή νέων τρόπων ψηφιακής πολιτικής. Προς αυτή τη κατεύθυνση, είπε, θα μεταβεί στην Αυστρία στις 12 Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια απόκτησης του συστήματος που χρησιμοποιείται από τη χώρα αυτή.

Στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως η πολιτική της Κυβέρνησης δεν αλλάζει καθώς δεν υπήρξε κανένα παράπονο στο Υπουργείο.

Για την τηλεργασία, ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και ο νομοτεχνικός έλεγχος και θα τεθεί ενώπιον του εργατικού συμβουλευτικού σώματος κατά την επόμενη συνεδρία στο τέλος του μήνα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ΕΕ επεξεργάζεται οδηγία σε αυτό το θέμα και είναι πιο σωστό να αναμένεται η ολοκλήρωση της οδηγίας σε επίπεδο Ευρώπης.

Για το θέμα της επ΄ αμοιβής πρακτικής είπε πως υπάρχει κατανόηση στις ανησυχίες, ωστόσο, σημείωσε, αν δεν κρατηθούν οι ισορροπίες πιθανόν εργοδότες ή εταιρείες να μην δέχονται φοιτητές για πρακτική.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως σε σειρά κεφαλαιωδών ζητημάτων έχουν επιβεβαιωθεί διαφωνίες ανάμεσα σε απόψεις βουλευτών της Επιτροπής και του Υπουργού.

Αρχίζοντας, όπως είπε, με το θέμα της καταβολής του 12% για συνταξιοδότηση στο 63ο έτος, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως για τον ίδιο αποτελεί «ισοπεδωτικό πέναλτι» το ποσό αυτό, ενώ για την Κυβέρνηση υπάρχει απλώς θέμα στρέβλωσης. Σοβαρές διαφωνίες υπάρχουν και στις ρυθμίσεις που αφορούν στον Κατώτατο μισθό, καθώς και για την πολιτική θέση της Κυβέρνησης στο ωράριο των καταστημάτων, καθώς ο Υπουργός δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε στην παραδοχή του Υπουργού στις αδυναμίες που συνδέονται με τις καθυστερήσεις στην παροχή των επιδομάτων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Είπε πως η παραδοχή είναι ένα βήμα, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρξει βελτίωση.

Είπε πως προς συζήτηση παραμένουν ανοικτά άλλα δύο μεγάλα ζητήματα και αφορούν το θέμα της τηλεργασίας αλλά και της επ΄ αμοιβή άσκηση των φοιτητών, τα οποία θα συζητηθούν στο μέλλον, όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός.

Ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε στη συνέχεια την ικανοποίησή του για το θέμα της γονικής άδειας για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, έστω και αργοπορημένα, καταθέτει το νομοσχέδιο τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή. Στο θέμα, διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή, κατά προτεραιότητα θα εξετάσει το νομοσχέδιο για να οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως δεν είναι ικανοποιημένος από τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα διορθώσει τη στρέβλωση της καταβολής του 12% σε όσους αφυπηρετούν στο 63ο της ηλικίας του, λέγοντας πως το πέναλτι αυτό είναι ισοπεδωτικό και αποτελεί τιμωρία. Σημείωσε επίσης πως ακόμη και σήμερα, η Κυβέρνηση, ενώ παραδέχεται ότι αποτελεί έστω και στρέβλωση, δεν έχει φέρει ενώπιον της Βουλής πρόταση για διόρθωση της.

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν συζητά το θέμα της καταβολής ανεργιακού επιδόματος σε άτομα άνω των 63 ετών, ενώ προηγουμένως δήλωσε η Κυβέρνηση ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για άρση και αυτής της στρέβλωσης.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, δήλωσε ότι η Επιτροπή είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας για τα ζητήματα που το υπουργείο του διαχειρίζεται.

Η κ. Τσιρίδου είπε ότι, έγινε συζήτηση για τον εθνικό κατώτατο μισθό, που αποτελεί, όπως δήλωσε, μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έκανε η παρούσα Κυβέρνηση. Πρόσθεσε επίσης, ότι έγινε ενημέρωση για το ζήτημα της γονικής άδειας, χαρακτηρίζοντάς το ως εξαιρετικό μέτρο για τη στήριξη της οικογένειας και των νέων γονέων.

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, είπε ότι εντός των επόμενων 15 ημερών θα υπογραφεί σύμβαση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τον ανασχεδιασμό όλου του συστήματος του συνταξιοδοτικού, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο δίκαιο διασφαλίζοντας πάντοτε την βιωσιμότητα, την φερεγγυότητα και την ευρωστία του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων. Πρόσθεσε, τέλος ότι έγινε ενημέρωση και για το θέμα της τηλεργασίας, για την οποία εκκρεμεί έκδοση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι χαιρετίζει την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και την κατάθεση, τις επόμενες μέρες, στην Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τη θεσμοθέτηση της πληρωμένης γονικής άδειας. Ο Βουλευτής δήλωσε ότι, ουσιαστικά και η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, θεσμοθετεί κάτι το οποίο ήταν πάγια θέση της ΕΔΕΚ.

Η υποχρέωση όμως της πολιτείας δεν τελειώνει εδώ, είπε, ο κ. Αποστόλου. Είναι αναγκαίο, συμπλήρωσε, η εφαρμογή και άλλων μέτρων που θα στηρίζουν την οικογένεια. Ο κ. Αποστόλου, κατέληξε λέγοντας ότι η θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι θα πρέπει να γίνει ένας Εθνικός σχεδιασμός ούτως ώστε να χαραχθεί μία μακροχρόνια πολιτική, η οποία να στηρίζει πραγματικά τα νέα ζευγάρια και τους νέους γονείς.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας, δήλωσε ότι στην Επιτροπή έγινε ενημέρωση για τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την εργασία, ήτοι το πέναλτι στο 63ο έτος της ηλικίας, ο κατώτατος μισθός, η παροχή επιδομάτων και η γονική άδεια. Αναφορικά με την συζήτηση που έγινε για τον κατώτατο μισθό ο κ. Μουσιούττας, είπε ότι ο Υπουργός ενημέρωσε για τη συμφωνία που έχει γίνει με τις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σχετικά με το πέναλτι στο 63ο έτος ηλικίας δήλωσε ότι ο Υπουργός ανέφερε ότι ήταν ξεκάθαρη η θέση του Υπουργείου και δεν υπάρχει θέμα διαφοροποίησης του 63ου από το 65ο έτος αναφερόμενος σε αναλογιστικές μελέτες και προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Όσον αφορά στο επίδομα ανεργίας στο 63ο έτος της ηλικίας, ο κ. Μουσιούττας, δήλωσε ότι ο Υπουργός ανέφερε ότι από πλευράς Υπουργείου αντιμετωπίζεται αρνητικά αυτό το θέμα, αφού συνδέεται με το προαναφερθέν ζήτημα. Δήλωσε ότι, ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία χαιρετίζουν τα θέματα που έχει θίξει το Υπουργείο και θα σταθούν εκεί για να επικροτήσουν τα θετικά, αλλά ταυτόχρονα και να ασκήσουν κριτική στα κακώς έχοντα, ούτως ώστε να συμβάλλουν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στη βελτίωση των υπηρεσιών που οφείλει το υπουργείο εργασίας να παρέχει στους πολίτες του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διευκρινίσεις στην Επ.Εργασίας για τα περί στρέβλωσης σε σχέση με αφυπηρέτηση στο 63ο έτος – O Κούσιος ενημέρωσε και για κατώτατο, γονική άδεια και επιδόματα

Πλήρη ενημέρωση για τον κατώτατο μισθό, τη γονική άδεια, την επιβάρυνση του 12% που καταβάλλουν όσοι επιλέγουν να αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος, την τηλεργασία, τις καθυστερήσεις στις καταβολές επιδομάτων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ωράριο των καταστημάτων, το ανεργιακό επίδομα σε άτομα άνω των 63 ετών καθώς και την επ΄ αμοιβή άσκηση επαγγέλματος από φοιτητές και επαγγελματίες, έδωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε στο θέμα της γονικής άδειας, το νομοσχέδιο του οποίου εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα προωθηθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών για συζήτηση και ψήφιση, σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας έναντι οδηγίας της ΕΕ.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο προνοεί την παραχώρηση άδειας μέχρι 18 εβδομάδων σε κάθε γονιό για κάθε παιδί έως 8 ετών, από την οποία άδεια οι 8 εβδομάδες είναι πληρωμένες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Βουλής, ο κ. Κούσιος είπε πως στο θέμα της αποκοπής του 12% σε αυτούς που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος, η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για στρέβλωση αφορά καθαρά την εξομοίωση των απολαβών στις συντάξεις αυτών που αφυπηρετούν στα 63 και αυτών που αφυπηρετούν στα 65.

Εξήγησε πως αν κάποιος αφυπηρετήσει στα 63 και λαμβάνει 1000 ευρώ σύνταξη, σημαίνει πως θα εισπράξει ως σύνταξη 26 χιλιάδες ευρώ ως τα 65 του. Αν αφυπηρετούσε στα 65 του αυτό το ποσό θα αυξανόταν κατά 12%, δηλαδή θα έπαιρνε σύνταξη 1120 ευρώ. Συνεπώς αν διαιρέσουμε τις 26 χιλιάδες που θα έπαιρνε ο συνταξιούχος από τα 63 ως τα 65, σημαίνει πως έχει εισπράξει τη διαφορά για 216 μήνες ή 18 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως εκείνοι που πήραν σύνταξη στα 63 με την αποκοπή αρχίζουν να αδικούνται μετά την ηλικία των 81 ετών, και αυτό που συζητά η Κυβέρνηση είναι να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση.

Είπε στη συνέχεια πως για να εξετάσει η Κυβέρνηση πώς διορθώνεται αυτή η στρέβλωση έχει αναθέσει την πραγματοποίηση αναλογιστικής μελέτης με τις επιπτώσεις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έτσι ώστε να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις. Πρόσθεσε πως το ζήτημα θα επιλυθεί επίσης μέσα από την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η μελέτη του οποίου θα αρχίσει σύντομα.

Στο θέμα του Κατώτατου Μισθού που καθορίστηκε στα 940 ευρώ, ο κ. Κούσιος είπε πως έγινε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με την οποία επηρεάστηκαν θετικά 80 χιλιάδες πολίτες, εκ των οποίων οι 40 χιλιάδες επηρεάστηκαν πολύ θετικά, καθώς λάμβαναν μισθούς, όπως είπε και ενώπιον της Επιτροπής που κυμαίνονταν από 730 έως 800 ευρώ. Σημείωσε πως ο εθνικός κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμοστεί εντός ενός έτους από την εφαρμογή του, και θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια που περιλαμβάνει το διάταγμα, μεταξύ των οποίων είναι και η αγοραστική αξία του μισθού.

Σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην καταβολή επιδομάτων από το ΤΚΑ παραδέχθηκε πως σήμερα υπάρχουν περίπου 66 χιλιάδες καθυστερημένες αιτήσεις όλων των ειδών των επιδομάτων. Καταβάλλονται, όπως είπε, προσπάθειες για να μειώσουμε τη περίοδο των καθυστερήσεων και ήδη έχει υπάρξει κάποια βελτίωση. Το θέμα είναι, ωστόσο, να δούμε πως αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά το ζήτημα, είπε και σημείωσε πως ο μόνος τρόπος είναι η εφαρμογή νέων τρόπων ψηφιακής πολιτικής. Προς αυτή τη κατεύθυνση, είπε, θα μεταβεί στην Αυστρία στις 12 Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια απόκτησης του συστήματος που χρησιμοποιείται από τη χώρα αυτή.

Στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως η πολιτική της Κυβέρνησης δεν αλλάζει καθώς δεν υπήρξε κανένα παράπονο στο Υπουργείο.

Για την τηλεργασία, ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και ο νομοτεχνικός έλεγχος και θα τεθεί ενώπιον του εργατικού συμβουλευτικού σώματος κατά την επόμενη συνεδρία στο τέλος του μήνα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ΕΕ επεξεργάζεται οδηγία σε αυτό το θέμα και είναι πιο σωστό να αναμένεται η ολοκλήρωση της οδηγίας σε επίπεδο Ευρώπης.

Για το θέμα της επ΄ αμοιβής πρακτικής είπε πως υπάρχει κατανόηση στις ανησυχίες, ωστόσο, σημείωσε, αν δεν κρατηθούν οι ισορροπίες πιθανόν εργοδότες ή εταιρείες να μην δέχονται φοιτητές για πρακτική.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως σε σειρά κεφαλαιωδών ζητημάτων έχουν επιβεβαιωθεί διαφωνίες ανάμεσα σε απόψεις βουλευτών της Επιτροπής και του Υπουργού.

Αρχίζοντας, όπως είπε, με το θέμα της καταβολής του 12% για συνταξιοδότηση στο 63ο έτος, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως για τον ίδιο αποτελεί «ισοπεδωτικό πέναλτι» το ποσό αυτό, ενώ για την Κυβέρνηση υπάρχει απλώς θέμα στρέβλωσης. Σοβαρές διαφωνίες υπάρχουν και στις ρυθμίσεις που αφορούν στον Κατώτατο μισθό, καθώς και για την πολιτική θέση της Κυβέρνησης στο ωράριο των καταστημάτων, καθώς ο Υπουργός δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε στην παραδοχή του Υπουργού στις αδυναμίες που συνδέονται με τις καθυστερήσεις στην παροχή των επιδομάτων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Είπε πως η παραδοχή είναι ένα βήμα, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρξει βελτίωση.

Είπε πως προς συζήτηση παραμένουν ανοικτά άλλα δύο μεγάλα ζητήματα και αφορούν το θέμα της τηλεργασίας αλλά και της επ΄ αμοιβή άσκηση των φοιτητών, τα οποία θα συζητηθούν στο μέλλον, όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός.

Ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε στη συνέχεια την ικανοποίησή του για το θέμα της γονικής άδειας για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, έστω και αργοπορημένα, καταθέτει το νομοσχέδιο τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή. Στο θέμα, διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή, κατά προτεραιότητα θα εξετάσει το νομοσχέδιο για να οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως δεν είναι ικανοποιημένος από τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα διορθώσει τη στρέβλωση της καταβολής του 12% σε όσους αφυπηρετούν στο 63ο της ηλικίας του, λέγοντας πως το πέναλτι αυτό είναι ισοπεδωτικό και αποτελεί τιμωρία. Σημείωσε επίσης πως ακόμη και σήμερα, η Κυβέρνηση, ενώ παραδέχεται ότι αποτελεί έστω και στρέβλωση, δεν έχει φέρει ενώπιον της Βουλής πρόταση για διόρθωση της.

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν συζητά το θέμα της καταβολής ανεργιακού επιδόματος σε άτομα άνω των 63 ετών, ενώ προηγουμένως δήλωσε η Κυβέρνηση ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για άρση και αυτής της στρέβλωσης.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, δήλωσε ότι η Επιτροπή είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας για τα ζητήματα που το υπουργείο του διαχειρίζεται.

Η κ. Τσιρίδου είπε ότι, έγινε συζήτηση για τον εθνικό κατώτατο μισθό, που αποτελεί, όπως δήλωσε, μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έκανε η παρούσα Κυβέρνηση. Πρόσθεσε επίσης, ότι έγινε ενημέρωση για το ζήτημα της γονικής άδειας, χαρακτηρίζοντάς το ως εξαιρετικό μέτρο για τη στήριξη της οικογένειας και των νέων γονέων.

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, είπε ότι εντός των επόμενων 15 ημερών θα υπογραφεί σύμβαση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τον ανασχεδιασμό όλου του συστήματος του συνταξιοδοτικού, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο δίκαιο διασφαλίζοντας πάντοτε την βιωσιμότητα, την φερεγγυότητα και την ευρωστία του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων. Πρόσθεσε, τέλος ότι έγινε ενημέρωση και για το θέμα της τηλεργασίας, για την οποία εκκρεμεί έκδοση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι χαιρετίζει την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και την κατάθεση, τις επόμενες μέρες, στην Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τη θεσμοθέτηση της πληρωμένης γονικής άδειας. Ο Βουλευτής δήλωσε ότι, ουσιαστικά και η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, θεσμοθετεί κάτι το οποίο ήταν πάγια θέση της ΕΔΕΚ.

Η υποχρέωση όμως της πολιτείας δεν τελειώνει εδώ, είπε, ο κ. Αποστόλου. Είναι αναγκαίο, συμπλήρωσε, η εφαρμογή και άλλων μέτρων που θα στηρίζουν την οικογένεια. Ο κ. Αποστόλου, κατέληξε λέγοντας ότι η θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι θα πρέπει να γίνει ένας Εθνικός σχεδιασμός ούτως ώστε να χαραχθεί μία μακροχρόνια πολιτική, η οποία να στηρίζει πραγματικά τα νέα ζευγάρια και τους νέους γονείς.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας, δήλωσε ότι στην Επιτροπή έγινε ενημέρωση για τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την εργασία, ήτοι το πέναλτι στο 63ο έτος της ηλικίας, ο κατώτατος μισθός, η παροχή επιδομάτων και η γονική άδεια. Αναφορικά με την συζήτηση που έγινε για τον κατώτατο μισθό ο κ. Μουσιούττας, είπε ότι ο Υπουργός ενημέρωσε για τη συμφωνία που έχει γίνει με τις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σχετικά με το πέναλτι στο 63ο έτος ηλικίας δήλωσε ότι ο Υπουργός ανέφερε ότι ήταν ξεκάθαρη η θέση του Υπουργείου και δεν υπάρχει θέμα διαφοροποίησης του 63ου από το 65ο έτος αναφερόμενος σε αναλογιστικές μελέτες και προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Όσον αφορά στο επίδομα ανεργίας στο 63ο έτος της ηλικίας, ο κ. Μουσιούττας, δήλωσε ότι ο Υπουργός ανέφερε ότι από πλευράς Υπουργείου αντιμετωπίζεται αρνητικά αυτό το θέμα, αφού συνδέεται με το προαναφερθέν ζήτημα. Δήλωσε ότι, ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία χαιρετίζουν τα θέματα που έχει θίξει το Υπουργείο και θα σταθούν εκεί για να επικροτήσουν τα θετικά, αλλά ταυτόχρονα και να ασκήσουν κριτική στα κακώς έχοντα, ούτως ώστε να συμβάλλουν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στη βελτίωση των υπηρεσιών που οφείλει το υπουργείο εργασίας να παρέχει στους πολίτες του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σολτς σε ΠτΔ: Εξέφρασε την πρόθεση της Γερμανίας να παραλάβει 500 αιτητές ασύλου από την Κύπρο

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέδωσε στον Γερμανό Καγκελάριο, φάκελο με στοιχεία #cyprustimes

148 διαγνώσεις HIV λοίμωξης στην Κύπρο το 2021. Η δέσμευση Χατζηπαντέλα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Τη δέσμευση της Κύπρου για επίτευξη των στόχων των ΗΕ για τον ιό HIV και το AIDS ως το 2030 τόνισε ο Υπουργός Υγείας

Την αντιπαθούσε η Νταϊάνα, τη λάτρευε η Ελισάβετ. Η νονά του Ουίλιαμ προκάλεσε ταραχή στο Μπάκιγχαμ

Η κοκέτα νονά του πρίγκιπα Ουίλιαμ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τα ρατσιστικά της σχόλια

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Top Stories

Με εισαγγελική εντολή απαγορεύεται στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές

Ο ιδρυτής της οργάνωσης θα πρέπει να φύγει από τη Δομή του Κολωνού όπου είχε και μια από τις κατοικίες του
gallery

Άγνωστοι βεβήλωσαν φωτογραφία ήρωα με ναζιστικά σύμβολα, καταγγέλλει το ΑΚΕΛ (pics)

«Θρασύδειλα φασιστικά στοιχεία» αναφέρει σε ανακοίνωση - Δείτε εικόνες 

MC MEDIA NETWORK

Οι δεδομένες αλλαγές και τα σενάρια…

Ο Χοσέ Λουίς Όλτρα στην συνέντευξη τύπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει περισσότερες αλλαγές, από τις δύο αναγκαστικές που υπάρχουν, στο παιχνίδι με...

Οι singles του ζωδιακού που φέτος θα κάνουν Χριστούγεννα με… ταίρι!

Θα περάσουν τα πιο ερωτικά Χριστούγεννα των τελευταίων ετών! Κάτι καλό, κάτι πολύ καλό έρχεται για τα δυο αυτά ζώδια που θα σου αποκαλύψουμε λίγο...

Κλήση Εθνικής Παίδων Κ-16 για προπονήσεις

Κλήση Εθνικής Παίδων Κ-16 για προπονήσεις

Σάββας Πούμπουρας: Η ενόχληση του με ερώτηση δημοσιογράφου! «Δεν μπορώ να βάζω ό,τι θέλω;» (Βίντεο)

Τι απάντησε για τα μαύρα ρούχα που φορούσε στην «Ελένη»; Η αμηχανία τους στις ερωτήσεις για την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη. Ο Κύπριος παρουσιαστής, Σάββας Πούμπουρας,...

MC MEDIA NETWORK

Οι δεδομένες αλλαγές και τα σενάρια…

Ο Χοσέ Λουίς Όλτρα στην συνέντευξη τύπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει περισσότερες αλλαγές, από τις δύο αναγκαστικές που υπάρχουν, στο παιχνίδι με...

Οι singles του ζωδιακού που φέτος θα κάνουν Χριστούγεννα με… ταίρι!

Θα περάσουν τα πιο ερωτικά Χριστούγεννα των τελευταίων ετών! Κάτι καλό, κάτι πολύ καλό έρχεται για τα δυο αυτά ζώδια που θα σου αποκαλύψουμε λίγο...

Κλήση Εθνικής Παίδων Κ-16 για προπονήσεις

Κλήση Εθνικής Παίδων Κ-16 για προπονήσεις

Σάββας Πούμπουρας: Η ενόχληση του με ερώτηση δημοσιογράφου! «Δεν μπορώ να βάζω ό,τι θέλω;» (Βίντεο)

Τι απάντησε για τα μαύρα ρούχα που φορούσε στην «Ελένη»; Η αμηχανία τους στις ερωτήσεις για την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη. Ο Κύπριος παρουσιαστής, Σάββας Πούμπουρας,...

Lifestyle

Οι ορισμοί των διαιτητών σε Περιστερώνα και Παραλίμνι

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακοινώνει τους διαιτητές της 13ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Cyta που θα διεξαχθούν την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022. 19:00 Δόξα Κατωκοπιάς –...

Lifestyle

Οι δεδομένες αλλαγές και τα σενάρια…

Ο Χοσέ Λουίς Όλτρα στην συνέντευξη τύπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει περισσότερες αλλαγές, από τις δύο αναγκαστικές που υπάρχουν, στο παιχνίδι με...

Απογοήτευση από Hope For Children για καθυστέρηση προώθησης της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Eίναι άξιο αναφοράς ότι από την αρχή λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού μέχρι σήμερα έχουν παραπεμφθεί περισσότερες από 1500 υποθέσεις παιδιών

Σάντος για Ρονάλντο: «Δεν ξέρω καν αν είναι στο 50%, υπάρχει πλάνο αν δεν παίξει»

Ο Φερνάντο Σάντος εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου πως η συμμετοχή του Κριστιάνο Ρονάλντο στο ματς με τη Νότια Κορέα είναι αβέβαιη, τονίζοντας παράλληλα, πως...

Γιοβάνοβιτς: «Όλες οι ομάδες θα υποστούν τις συνέπειες της διακοπής, μείναμε άφωνοι με τη φιλοξενία»

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δήλωσε μετά το φιλικό με τη Χάποελ Μπερ Σεβά, ότι όλες οι ομάδες θα επηρεαστούν από τη διακοπή λόγω Μουντιάλ, ενώ...

Advertorials