MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δένδιας: «H Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει το αίτημα της Κύπρου για κυρώσεις κατά Τουρκίας»

Advertisement

Sponsored by exness

Την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Κύπρου για κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ εξέφρασε αργά το απόγευμα από τη Λευκωσία ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έπειτα από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες, ο κ. Δένδιας είπε πως «η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς το αίτημά της να υπάρξουν νέες καταχωρήσεις προσώπων και οντοτήτων αυτών, που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων».

Advertisement

Αυτό άλλωστε είναι το συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «παράλληλα παραμένει αναγκαία η διατήρηση ανοικτής προοπτικής επιβολής οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί».

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει ένα κατάλογο μέτρων, ώστε να γνωρίζει η Τουρκία ότι εφόσον συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες θα υπάρξουν επιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Επιθυμία μας βεβαίως, υπογράμμισε, παραμένει αυτά τα μέτρα να μην χρειαστεί να επιβληθούν.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως συζήτησαν όλες τις εξελίξεις, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και αντάλλαξαν απόψεις  για τα επόμενα βήματα.

Ανέφερε πως ο Έλληνας ομόλογός του τον ενημέρωσε λεπτομερώς για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, «που πραγματικά ευελπιστούμε, όταν ξεκινήσουν να είναι παραγωγικές και να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις», όπως και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «ως δυο κράτη που πιστεύουμε πραγματικά στο μέλλον μιας ισχυρής Ευρώπης θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων», σημειώνοντας πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Διαβεβαίωσε ότι ενόψει και του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει πλήρης συντονισμός σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο ανάμεσα στη Λευκωσία και την Αθήνα.

Επανέλαβε πως «η δική μας προσέγγιση όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία, αλλά με όλα τα κράτη για τα οποία η ΕΕ καλείται να πάρει αποφάσεις πρέπει να είναι διττή, μια πολιτική καρότου και μαστιγίου», ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη να τηρούνται ίσα μέτρα και σταθμά.

Στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας είπε πως “ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο και ένας πολύ καλός οιωνός ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από τη δική μας πλευρά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των κοινών μας στόχων”, διαβεβαίωσε.

Είπε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει ότι η απόσυρση του Όρουτς Ρέις ήταν ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης.

“Ευελπιστούμε ότι αυτό το βήμα θα ανοίξει τον δρόμο για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας με στόχο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας”, ανέφερε.

Σημείωσε πως η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι παραμένει πάντοτε ανοικτή σε διάλογο στο πλαίσιο όμως του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Μένει συνεπώς να φανεί εάν αυτό το πρώτο βήμα θα έχει συνέχεια και θα υπάρξει συνέπεια από την τουρκική πλευρά, επεσήμανε.

“Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε εδώ στην Κύπρο η Τουρκία είναι ο κατ` εξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας”, ανέφερε.

Υπογράμμισε πως ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι οι παράνομες ενέργειες τουρκικών σκαφών στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες συνεχίζονται.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως είναι και θα είναι κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.”Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να εργαζόμαστε ώστε να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνημένη βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κοινοτικού κεκτημένου”, σημείωσε

Είπε πως η σημερινή συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του έγινε “στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Ελλάδας – Κύπρου σε όλα τα επίπεδα ενόψει και του αυριανού πολύ σημαντικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα κληθεί να εξετάσει συνολικά το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα κληθεί να το πράξει με δεδομένη την υποχρέωση αλληλεγγύης στα κράτη μέλη της Ένωσης, όταν ιδίως παραβιάζονται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα από τρίτα κράτη”.

Γιατί πρόκειται για παραβίαση ευρωπαϊκής κυριαρχίας και ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανέφερε.

Επεσήμανε πως δυστυχώς η τουρκική παραβατικότητα στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται και μάλιστα με κλιμακούμενη ένταση και σε διευρυνόμενο χώρο “από τον Καύκασο στη Λιβύη, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράκ”.

Ο κ. Δένδιας είπε πως ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τον Κύπριο ομόλογό του για την επίσκεψη τόσο του ομολόγου τους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο και την Κύπρο, καθώς και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Επεσήμανε πως αυτή ήταν η  δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα εντός ενός χρόνου και αυτή ήταν η έκτη συνάντηση του μαζί του.

“Οι επισκέψεις αυτές επιβεβαιώνουν τον ρόλο και της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνες σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή μας. Μαζί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, Ελλάδα και Κύπρος εργαζόμαστε μεθοδικά για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας της περιοχής στο πλαίσιο του σχήματος 3+1”, σημείωσε.

Ανέφερε πως συζήτησαν επίσης για την κλιμακούμενη ένταση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ για να σημειώσει πως η Ελλάδα έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να συμβάλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών και πως ο ίδιος είχε την ευκαιρία να το διαμηνύσει αυτό στον Αρμένιο συνάδελφό του “με τον οποίο συνεργαζόμαστε μαζί με τον Νίκο και στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας”.

Υπογράμμισε επίσης πως “αποδοκιμάζουμε κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση” για να προσθέσει πως “η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή” και πως η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι η μόνη οδός για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Κύπρο και επειδή η Κύπρος γιορτάζει αύριο τα 60 χρόνια της ανεξαρτησίας της, σημειώνοντας πως απηύθυνε τις εγκάρδιες ευχές του ιδίου και τις ευχές του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ελευθερία και την ευημερία του κυπριακού Ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Πολύ πίσω…

Protathlima