MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δεν θα συμμετέχει η Νομική Υπηρεσία στην Επιτροπή για τα Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων

Advertisement

Sponsored by exness

Δεν θα συμμετέχει η Νομική Υπηρεσία στην Επιτροπή για τα Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων – Για να μην επηρεάσει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση την άποψη της και το έργο της σε σχέση με τις έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας

Αποχώρησε από τις εργασίες και τις συνεδρίες της Ad Hoc Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Aφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, η Νομικής Υπηρεσία. Ο λόγος της αποχώρησης, όπως ανέφερε εντός της Επιτροπής ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης έχει να κάνει με την απόφαση της να μην είναι παρούσα σε συζητήσεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση την άποψη της και το έργο της σε σχέση με τις έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Τη διαφωνία του σε αυτή την απόφαση της Υπηρεσίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής καθώς και οι Βουλευτές μέλη της Επιτροπής.

Advertisement

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, ζητήθηκαν και συζητήθηκαν οι ορισμοί για το ποια θεωρούνται πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, ποιοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, ποιος είναι ο ορισμός των πιστωτικών διευκολύνσεων, των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, των προνομιακών και ευνοϊκών μεταχειρίσεων και διευκολύνσεων. Επίσης, οι Βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν για το πού βρίσκεται η έρευνα από τη Νομική Υπηρεσία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ξεκίνησε το 2013 και πότε αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Η εν λόγω κοινοβουλευτική επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, συστάθηκε από την Επιτροπή Επιλογής σε συνεδρία της, ημερομηνίας 3 Ιουλίου 2020, με αρμοδιότητα να διερευνήσει θέματα που αφορούν τη λίστα Γιωρκάτζη και άλλα, ευρύτερα, θέματα που αφορούν δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ).

Κατά την έναρξη της συνεδρίας, η Νομική Υπηρεσία δια του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, ζήτησε όπως εξαιρεθεί από τις εργασίες της Επιτροπής και συνεπώς να μην παρευρίσκεται στις συνεδρίες. Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, εκκρεμεί από την Αστυνομία ανακριτικό έργο και συνεπώς η Νομική Υπηρεσία δεν μπορεί να είναι παρόν και να σχολιάζει αυτά που ακούγονται ενώπιον της Επιτροπής λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διερευνητικό έργο.

Όπως ανέφερε, λόγω της σοβαρότητας των ζητημάτων το ορθότερο για όλους ήταν η Νομική Υπηρεσία να μην είναι παρούσα στις συνεδρίες έτσι ώστε να μην υπάρχει ίχνος υποψίας για πιθανό επηρεασμό ή πιθανή προώθηση προς συγκεκριμένη κατεύθυνση σε κάποιο ανακριτικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης, η Υπηρεσία μπορεί να συμβάλει όταν της ζητηθεί μέσω απάντησης σε συγκεκριμένα ερωτήματα που θα της θέσει η Επιτροπή.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη διαφωνία του με αυτή την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας πως μόνο και μόνο η παρουσία της στις συνεδρίες θα ήταν πολύ χρήσιμη και θα μπορούσε να δίνει διευκρινίσεις σε διάφορα ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να ήταν και διαδικαστικά. Όπως είπε ο κ. Συλλούρης, είναι δικαίωμα της Νομικής Υπηρεσίας να πάρει οποιαδήποτε απόφαση θέλει, όμως θα ήταν χρήσιμο για το αποτέλεσμα της Επιτροπής να ήταν παρούσα.

Πρόσθεσε πως εδώ έχουμε ένα μείζον θέμα που ταλανίζει ολόκληρη την κοινωνία, δεν σταθήκαμε άξιοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη και η Νομική Υπηρεσία δηλώνει πως υπάρχουν τυπικοί λόγοι για τους οποίους δεν επιθυμεί να είναι εδώ. «Να μην είστε, να πάτε όπου θέλετε, να κάνετε τη δουλειά σας, θα προχωρήσουμε με τούτο που νομίζουμε εμείς και αν χρειαστεί θα φέρουμε εξωτερικούς νομικούς συμβούλους», είπε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μιλώντας εντός της Επιτροπής είπε πως θα μπορούσε ένας λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας να παρακάθεται στις συνεδρίες της Επιτροπής και να παρακολουθεί τη διαδικασία και αν χρειαστεί σε κάποιες συνεδρίες να παρουσιάζεται ο Γενικός Εισαγγελέας ή ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για να δίνει διευκρινήσεις και απαντήσεις.

Ο κ. Σεφάνου έθεσε επιτακτικά προς τη Νομική Υπηρεσία τα ερωτήματα σχετικά με την έρευνα για την κατάρρευση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος που ξεκίνησε το 2013. «Να μας ενημερώσει, όπως είπε, πού βρίσκονται οι έρευνες. Τι συγκεκριμένα ερευνά, πού βρίσκονται οι έρευνες, πότε θα ολοκληρωθούν, ποιο είναι το αντικείμενο που ερευνάται;» είπε.

Ο Βουλευτής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και είπε πως το αντικείμενο που διερευνά η Ad Hoc Επιτροπή χωρίζεται σε δύο μέρη, το πρώτο αφορά τη λίστα Γιωρκάτζη και το δεύτερο τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Συνεπώς, όπως ανέφερε, σε αυτή τη θεματολογία ιδιαίτερα σημαντικό είναι να δοθούν οι ορισμοί που θα χρησιμοποιηθούν, και αρχικά θα πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις ποιος είναι ο ορισμός των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που χρησιμοποιήθηκε και στη λίστα Γιωρκάτζη. Όσον αφορά και τα δάνεια, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, ισχύουν τα ίδια ερωτήματα. Ποιος είναι ο ορισμός των πιστωτικών διευκολύνσεων, των ΜΕΔ, και των πιστωτικών διευκολύνσεων.

Σε σχέση με την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας για να μην παραβρίσκεται στις συνεδρίες της Επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η Επιτροπή θα μπορούσε μα απευθυνθεί στην Υπηρεσία για μια καθαρά νομική γνωμάτευση σε ορισμένα θέματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης εντός της Επιτροπής αναφέρθηκε στην ανάγκη οι συζητήσεις της να επικεντρωθούν στο συγκεκριμένο θέμα των δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και να μην ανοίξει η συζήτηση στις ευρύτερες έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας.

Όπως τόνισε, αν δεν επικεντρωθούμε σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα, θα ανοίξει η θεματολογία και θα χάσουμε το στόχο μας. «Πρέπει να σταθούμε σε ένα συγκεκριμένο στόχο, ώστε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα και κάποιο αποτέλεσμα», είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως αυτή τη φορά, σε αυτή την Επιτροπή θα προσπαθήσουν να φέρουν αποτέλεσμα και να συμβάλουν με κάποιο τρόπο, δίνοντας ίσως στοιχεία στις έρευνες που πραγματοποιούνται.

Ζήτησε, όπως και οι υπόλοιποι Βουλευτές, από τη Νομική Υπηρεσία να δώσει στην Επιτροπή την εικόνα σε σχέση με τις έρευνες για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα καθώς από τους υπόλοιπους φορείς που ήταν παρόντες στην συνεδρία, να διευκρινιστούν οι ορισμοί ώστε να αντιληφθούν όλοι για το αντικείμενο της συζήτησης και της έρευνας της Επιτροπής.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε αρχικά πως βρίσκεται στη συνεδρία της Επιτροπής υπό διαμαρτυρία καθώς η Επιτροπή, ανέφερε, δεν έχει ολοκληρώσει το στάδιο ένα που είχε ταχθεί από την Ολομέλεια του σώματος και αυτό αφορά τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη. «Διαφωνώ διότι δεν ακολουθούμε το δρόμο των ειδικών και ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και μετατρέπουμε τον εαυτό μας σε ερευνητική Επιτροπή», είπε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως αυτό που φαίνεται ότι θα συμβεί είναι κάτι ανάλογο με τη λίστα Γιωρκάτζη, δηλαδή να καταλήξει η όλη υπόθεση χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Για αυτό, όπως είπε, το ΕΛΑΜ τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει μια πρόταση ενώπιον της Βουλής ούτως ώστε η λίστα να μπορεί να δημοσιοποιηθεί.

«Επειδή η συζήτηση για τις Τράπεζες επεκτείνεται και σε άλλα ζωτικά θέματα, να υπενθυμίσω πως ως ένα μέτρο πίεσης από τα τέλη του Ιούλη έχουμε καταθέσει πρόταση για επέκταση της περιόδου της αναστολής των εκποιήσεων», είπε, και κάλεσε Κυβέρνηση και κόμματα να στηρίξουν την πρόταση αυτή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network