MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δε συμφώνησαν για ΠΔΠ οι 27, «φρένο» από Ουγγαρία στα 50 δις για Ουκρανία. Επανέρχονται αρχές 2024

Advertisement

Sponsored by exness

Δεν συμφώνησαν για ΠΔΠ, στήριξη σε Ουκρανία οι 27, επανέρχονται αρχές του 2024 – Στην ατζέντα εκκρεμούν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η διαχείριση της μετανάστευσης και η Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ

Χωρίς συμφωνία για την αναθεώρηση του τρέχοντος Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 – 2027 και για την οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία ολοκληρώθηκε στις 2:30 το πρωί, τοπική ώρα, η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Advertisement

Όπως δήλωσε κατά την αναχώρηση του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υπήρξε προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ 26 εκ των ηγετών για τα συνιστώντα στοιχεία του διαπραγματευτικού πλαισίου. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις αρχές του επόμενου έτους, πρόσθεσε.

Η σύνοδος του Δεκεμβρίου συνεχίζεται την Παρασκευή το πρωί. Στην ατζέντα εκκρεμούν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η διαχείριση της μετανάστευσης και η Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ.

Οι 26 ηγέτες «συμφώνησαν για όλα τα στοιχεία του διαπραγματευτικού πλαισίου» του προϋπολογισμού, ανέφερε ο κ. Μισέλ, επισημαίνοντας πως η Σουηδία θα πρέπει να εγκρίνει το πλαίσιο στο κοινοβούλιο της στη βάση των συνηθισμένων διαδικασιών.

«Ένας ηγέτης δεν μπορούσε να συμφωνήσει» πρόσθεσε αναφερόμενος εμμέσως στον Βίκτορ Ορμπάν.

Σημειώνοντας πως όλες οι προτεραιότητες της ΕΕ αποτελούν μέρος του πλαισίου, από την στήριξη στην Ουκρανία και τη μετανάστευση μέχρι την αλληλεγγύη και την άμυνα, ανακοίνωσε πως «θα επανέλθουμε στο θέμα στις αρχές του επόμενου χρόνου και θα προσπαθήσουμε να έχουμε ομοφωνία».

Ο κ. Μισέλ έκανε λόγο για «ένα μεγάλο βήμα στη σωστή κατεύθυνση», επισημαίνοντας πως από τη μία λήφθηκε γρήγορα μια «ισχυρή απόφαση» για τη διεύρυνση, ενώ «καταφέραμε επίσης σε χρόνο ρεκόρ να έχουμε πολιτικά ευρεία στήριξη για αυτό το διαπραγματευτικό πλαίσιο» κάτι που όπως είπε είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Η διαπραγμάτευση για το τρέχον ΠΔΠ πριν τέσσερα χρόνια είχε διαρκέσει τέσσερις μέρες και τέσσερις νύχτες σε επίπεδο ηγετών.

«Σε μερικές ώρες κατορθώσαμε να έχουμε μια ισορροπημένη πρόταση» πρόσθεσε, τονίζοντας πως αυτή η εξέλιξη δείχνει «πως είμαστε σοβαροί, πως θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι, και πως θέλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη συμφέροντα μας και να παρέχουμε περισσότερη σταθερότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα διακοπεί η χρηματοοικονομική στήριξη στην Ουκρανία, ο κ. Μισέλ είπε πως δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες καθώς «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» θα γίνει η προετοιμασία για τη σύνοδο που θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους. «Θα ήθελα όμως να στείλω ένα θετικό και καθησυχαστικό μήνυμα καθώς έχουμε εργαλεία για να εγγυηθούμε πως οι Ουκρανοί μπορούν να βασίζονται στη στήριξή μας» τόνισε, κάνοντας λόγο για πακέτο 50 δισεκατομμυρίων.

Οι ηγέτες είχαν διακόψει τη διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είκοσι περίπου λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, μεταξύ άλλων καθώς παρέμενε η διαφωνία μεταξύ της Ουγγαρίας, η οποία υποστήριζε την χρηματοδότηση της Ουκρανίας εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, και των υπόλοιπων 26 κρατών μελών. Ένας από τους λόγους που αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη συμπερίληψη της χρηματοδότησης για την Ουκρανία στην ΠΔΠ, ήταν και η ανάγκη τα κονδύλια αυτά να ελέγχονται για καταπολέμηση του κινδύνου διαφθοράς.

Οι ηγέτες επέστρεψαν στην αίθουσα γύρω στις 1:30 τοπική ώρα για να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για το ΠΔΠ, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της χρηματοδότησης της Ουκρανίας αλλά καλύπτει και ζητήματα που αφορούν όλα τα κράτη μέλη.

Άνοιγμα ενταξιακών με Ουκρανία – Μολδαβία

Νωρίτερα το απόγευμα οι ηγέτες είχαν καταλήξει σε συμφωνία για άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, μετά από επτά ώρες διαβουλεύσεων. Η απόφαση για έγκριση των συμπερασμάτων για τη διεύρυνση λήφθηκε εν τη απουσία του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν από την αίθουσα, με τον Σαρλ Μισέλ να δηλώνει πως τα συμπεράσματα συμφωνήθηκαν χωρίς αρνητική ψήφο από κάποιο κράτος μέλος.

Στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εγκρίθηκαν το βράδυ της Πέμπτης τονίζεται πως η διεύρυνση είναι «μια γεωστρατηγική επένδυση για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία» που αποτελεί κινητήρια δύναμη «για τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών» για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Όπως σημειώνεται, «τόσο τα μελλοντικά κράτη μέλη όσο και η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμα τη στιγμή της προσχώρησης», με τις προετοιμασίες να προχωρούν παράλληλα. Από τη μια, «τα επίδοξα μέλη πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου, σύμφωνα με την αξιοκρατική φύση της ενταξιακής διαδικασίας και με τη βοήθεια της ΕΕ». Παράλληλα η ΕΕ «πρέπει να θέσει τις απαραίτητες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις, καθορίζοντας τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της Ένωσης και τους τρόπους επίτευξης τους και αντιμετωπίζοντας βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της καθώς και με την ικανότητά της να δρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αποφασίζει να ανοίξει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας», καλώντας το Συμβούλιο της ΕΕ «να εγκρίνει τα αντίστοιχα πλαίσια διαπραγμάτευσης μόλις γίνουν τα σχετικά βήματα που ορίζονται στις αντίστοιχες συστάσεις της Επιτροπής της 8ης Νοεμβρίου 2023».

Επίσης αποφασίζεται η χορήγηση του καθεστώτος «της υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, με την προϋπόθεση να γίνουν τα βήματα που ορίζει η Επιτροπή.

Ακόμα, αποφασίζεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα ανοίξει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια προσχώρησης», ενώ η Επιτροπή καλείται να υποβάλει σχετική έκθεση το αργότερο τον Μάρτιο του 2024 ώστε να μπορεί να ληφθεί απόφαση.

Για τη Βόρειο Μακεδονία, αναφέρεται πως η ΕΕ «είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη φάση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» μόλις προχωρήσει με τη δέσμευση της ολοκλήρωσης των συνταγματικών αλλαγών που καταγράφονται ως προϋπόθεση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουλίου 2022, «σύμφωνα με τις εσωτερικές της διαδικασίες».

Γενικότερα για τα Δυτικά Βαλκάνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας, ενώ καταγράφει ότι λαμβάνεται υπόψη η ανακοίνωση της Επιτροπής για το νέο σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, «το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της κοινωνικοοικονομικής σύγκλισης μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει αυστηρών όρων». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά επίσης αύξηση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων και προώθηση της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης μέσω της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς, με βάση τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ.

Τέλος, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις εντός της ΕΕ, σημειώνεται ότι «η επιτυχής ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απαιτεί οι πολιτικές της Ένωσης να είναι κατάλληλες για το μέλλον και να χρηματοδοτούνται με βιώσιμο τρόπο, με βάση τις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση, και ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεχίζουν να λειτουργούν αποτελεσματικά».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στις προσεχείς συνεδριάσεις του με σκοπό την έγκριση έως το καλοκαίρι του 2024 συμπερασμάτων σχετικά με έναν οδικό χάρτη για τις μελλοντικές εργασίες» καταλήγουν τα συμπεράσματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network