MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Χρίστος Χριστοφίδης στη CT: Οι πολίτες λένε «φτάνει πια»

Advertisement

Sponsored by exness

«Το κύριο που θα κριθεί στις βουλευτικές εκλογές είναι το κατά πόσον το αποτέλεσμα θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πραγματική αλλαγή στον τόπο», δηλώνει στη Cyprus Times o Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας-Kερύνειας. «Οι πολίτες μπούχτισαν, απογοητεύθηκαν και είναι θυμωμένοι με την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Κάθε ψήφος στο ΑΚΕΛ αριστερά νέες δυνάμεις είναι και ένα βήμα προς την Αλλαγή», δηλώνει και σχολιάζει τα περί συνεργασίας με το ΔΗΚΟ καθώς και τα φαινόμενα διαφθοράς. Ο Χρίστος Χριστοφίδης αναλύει την κατάσταση στο Κυπριακό και τονίζει ότι η μόνη μας επιλογή είναι να πάμε στην πενταμερή με ξεκάθαρες θέσεις χωρίς παλινωδίες.

Βλέπετε να δημιουργούνται προσδοκίες για κάτι θετικό στο Κυπριακό; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η άτυπη πενταμερής να αποτελέσει την αφετηρία για ουσιαστική πρόοδο;

Advertisement

Το κυπριακό βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Η Τουρκία αλωνίζει ανενόχλητη και δημιουργεί νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και στην ΑΟΖ της κυπριακής δημοκρατίας. Η διεθνής κοινότητα στην καλύτερη περίπτωση κρατάει ίσες αποστάσεις. Η Τουρκία και Τατάρ επιμένουν στα δύο κράτη. Ο Τατάρ μάλιστα μάς είπε με νόημα ότι η τουρκική θέση για δύο κράτη στην Κύπρο βρίσκει απήχηση πλέον και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό η μόνη δική μας επιλογή είναι να πάμε στην πενταμερή με ξεκάθαρες θέσεις και χωρίς τις γνωστές παλινωδίες του κου Αναστασιάδη. Να ξεκαθαρίσουμε ότι συζητούμε μόνο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, επαναβεβαιώνοντας τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή ισοδυναμεί με αυτοχειρία.

Οι δύο πλευρές εκκινούν από εντελώς διαφορετικό σημείο. Η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά κάνουν λόγο για δύο ξεχωριστές οντότητες. Πώς μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα;

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναζητήσει λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ένα κράτος με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα, συνέχεια της Κυπριακής δημοκρατίας. Οι δύο πλευρές μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις έφτασαν για πρώτη φορά οικειοθελώς ένα βήμα πριν από την λύση στο Γκραντ Μοντανά. Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τη θέση της διεθνούς κοινότητας. Αν ενδώσουμε στις απόψεις που ήδη έχουν διατυπωθεί ότι πρέπει να μοιράσουμε την απόσταση μεταξύ «χαλαρής ομοσπονδίας», που εντελώς άστοχα επανέφερε στο προσκήνιο ο κύριος Αναστασιάδης, και τα δύο κράτη που επιδιώκει η Τουρκία θα καταλήξουμε σε ένα καταστροφικό, διχοτομικό μόρφωμα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η διχοτόμηση συντελείται εκ των πραγμάτων. Συμφωνείτε ότι o χρόνος επιδρά καταλυτικά επί του εδάφους, και όχι μόνον;

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ διατύπωσε μια ασυνάρτητη πρόταση την οποία ονόμασε «νέο ρεαλισμό» και η οποία μας εισηγείται ότι αφού η Τουρκία δεν δέχεται τότε να της χαρίσουμε τη μισή Κύπρο για να μάθει. Χρησιμοποιεί μάλιστα το αστείο επιχείρημα ότι εφόσον η Τουρκία δεν δέχεται δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη διχοτόμηση. Ξεχνά βέβαια ότι για δεκαετίες μετά το ᾽74 η Τουρκία θεωρούσε το κυπριακό λυμένο και μέχρι σήμερα επιδιώκει τα δύο κράτη. Ποτέ όμως μέχρι τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ κανένας ελληνοκύπριος ηγέτης δεν διανοήθηκε να σκεφτεί καν την παραχώρηση της μισής Κύπρου στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή που ο κύριος Αναστασιάδης προσπαθούσε να μας πείσει ότι η συζήτηση για τα δύο κράτη, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις του Αρχιεπισκόπου, ήταν μια μεγάλη παρεξήγηση, ο στενός του συνεργάτης Χάρης Γεωργιάδης έθεσε τη θέση για δύο κράτη και με το άρθρο του και με τη συνέντευξή του. Η συνολική προσέγγιση του κυρίου Χάρη Γεωργιάδη είναι εντελώς απαράδεκτη και δεν έχω να συμφωνήσω σε τίποτα. Για να είμαι ευθύς και ειλικρινής η θέση για δύο κράτη στην Κύπρο είναι προδοτική.

Είναι κοινό μυστικό ότι και στη δική μας πλευρά, σε Κύπρο και Ελλάδα, ακούγεται όλο και πιο έντονα η ανάγκη για αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό.

Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, οι οποίες μιλούν για αλλαγή πλεύσης και οι οποίες οδηγούν στο ίδιο ακριβώς σημείο: τη νομιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης και την παραχώρηση της μισής Κύπρου στην Τουρκία. Η μια προσέγγιση θέλει να κάνουμε το χατίρι στην Τουρκία και να καταγγείλουμε εμείς οι ίδιοι τη λύση ομοσπονδίας. Πίσω από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα κρύβεται η διχοτόμηση. Η άλλη προσέγγιση με ένα ακραίο ενδοτισμό θέλει να μας πείσει τάχα ότι η σύμπλευση με την επιδίωξη της Τουρκίας για δύο κράτη είναι «εκσυγχρονιστική». Εκφράζεται με διάφορους τρόπους με τη θέση για δύο κράτη, με τη θέση για αναγνώριση έναντι εδάφους, με τη θέση για «νέο ρεαλισμό». Υπάρχει και ο δρόμος του διεκδικητικού ρεαλισμού που εκφράζουμε εμείς: Αγωνιζόμαστε για να ελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας με βάση τα πραγματιστικά δεδομένα που έχουμε σήμερα ενώπιων μας.

Αυτή την περίοδο πρώτη προτεραιότητα των πολιτών είναι οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουν εξαιτίας της πανδημίας. Εκτός από το αμιγώς υγειονομικό κομμάτι, η προσοχή στρέφεται στον τομέα της οικονομίας, όπου οι επιπτώσεις είναι τεράστιες.

Το αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας ξεκίνησε να εξαντλεί τα όρια του πριν την πανδημία. Η πανδημία έφερε το οριστικό κτύπημα. Τα αποτυχημένα μέτρα της κυβέρνησης οδήγησαν στο νέο lockdown, έφεραν καθοριστικό κτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δουλειές χάνονται, συμπολίτες μας περνούν στην ανεργία, μιλούμε καθημερινά με ανθρώπους που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα. Δεν υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός για την οικονομική ανάκαμψη και το χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2021 είναι πανομοιότυπος με αυτόν του 2020 ωσάν και δεν μεσολάβησε η πανδημία.

Έχετε την αρμοδιότητα στο ΑΚΕΛ στον τομέα της παιδείας, και θα ήθελα τη γνώμη σας για την κατάσταση στα σχολεία. Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για μηδενισμό.

Το τι συμβαίνει στα σχολεία το ζει καθημερινά το σύνολο της κοινωνίας και κανένας δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι αυτό που ζουν δεν είναι αληθινό. Εμπλέκονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί, πολύ περισσότερες χιλιάδες μαθητές, γονείς και παππούδες, γιαγιάδες. Η κυβέρνηση 10 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας στην Κύπρο άφησε τα σχολεία απροετοίμαστα. Χάσαμε όλους τους μήνες του καλοκαιριού και τρέχαμε το Σεπτέμβριο να ενώσουν θρανία και να παραγγελθούν μονά. Ενώ επειδή ήταν απροετοίμαστε καθυστέρησε και η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ακόμη και τώρα δεν έχει υλοποιηθεί η περιβόητη τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων. Σχολεία δεν έχουν διαδίκτυο, δεν έχουν κατάλληλα δίκτυα ή οι ΗΥ που έχουν είναι ουσιαστικά άχρηστοι. Παιδιά δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στην τεχνολογία, γονείς αφιερώνουν ώρες καθημερινά σε ρόλο εκπαιδευτικού, οι πλείστοι μαθητές χάνουν αρκετές περιόδους κάθε μέρα με ένα κουτσουρεμένο ωρολόγιο πρόγραμμα. Αυτά τα ζει ο κόσμος καθημερινά και κρίνει και την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για αυτή την κατάσταση, κρίνει και εμάς που τα καταγγέλλουμε.

Να περάσουμε στις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΑΚΕΛ. Υπάρχει η αίσθηση ότι το ΑΚΕΛ καθυστερεί με την συμπλήρωση του ψηφοδελτίου. Υπάρχει κάποια δυστοκία;

Καμία δυστοκία. Αντίθετα. Απλά στο ΑΚΕΛ δεν επιλέγει ένας ποιοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο αλλά κάνουμε πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες. Εν μέσω πανδημίας έχουμε επικοινωνήσει με όλα τα μέλη και φίλους του κόμματος, ακούσαμε απόψεις, θα περάσουμε από διαδικασία αποδοχής υποψηφιότητας, θα γίνει αξιολόγηση από τα αρμόδια σώματα και θα στηθούν κάλπες όπου όλοι οι δικαιούχοι να συμμετάσχουν σε επαρχιακή συνδιάσκεψη θα έχουν δικαίωμα ψήφου για να καθορίσουν τα τελικά ψηφοδέλτια. Είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλά ταυτόχρονα είναι και μια γιορτή της δημοκρατίας.

Έχει ξεκαθαρίσει στο ΑΚΕΛ το θέμα της συμπερίληψης των επαρχιακών γραμματέων στα ψηφοδέλτια;

Θέλω να εκφράσω τη δυσαρέσκεια αλλά και την έκπληξή μου που για ένα θέμα για το οποίο υπήρχε απόφαση εδώ και 5 χρόνια, κατά ένα περίεργο τρόπο απασχόλησε τις εφημερίδες. Δεν ξέρω ποια σκοπιμότητα εξυπηρέτησε όλη αυτή η συζήτηση. Ο επικεφαλής του κόμματος σε κάθε επαρχία είναι πολιτική θέση. Όταν συλλογικά εκτιμήσουμε ότι σε μια κρίσιμη μάχη για το κόμμα πρέπει να είναι παρών τότε οφείλει να είναι παρών.

Ποιό είναι κατά τη γνώμη σας, το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Tι είναι αυτό που θα κριθεί;

Το κύριο που θα κριθεί είναι το κατά πόσο το αποτέλεσμα θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πραγματική αλλαγή στον τόπο. Οι πολίτες λένε «φτάνει πια». Μπούχτισαν, απογοητεύθηκαν και είναι θυμωμένοι με την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Κάθε ψήφος στο ΑΚΕΛ αριστερά νέες δυνάμεις είναι και ένα βήμα προς την Αλλαγή.

Γίνεται πολύς λόγος για φλερτ με το ΔΗΚΟ, υπάρχει κάτι περισσότερο από τη διακηρυγμένη πολιτική θέση των δύο κομμάτων για την ανάγκη αλλαγής διακυβέρνησης;

Προσπαθούμε εδώ και καιρό να δημιουργήσουμε συνεργασίες εντός και εκτός βουλής για να σταματήσει η διολίσθηση του τόπου μας. Τα αδιέξοδα στο κυπριακό, η διαφθορά, η κακή οικονομική και κοινωνική κατάσταση, τα προβλήματα στα νοσοκομεία και στα σχολεία χρειάζονται μία ευρύτερη συστράτευση. Επιδιώκουμε την συμπόρευση με τους πολίτες και με οργανωμένα σύνολα που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου και τη συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως το ΔΗΚΟ, οι Οικολόγοι, και άλλα κόμματα ή σχηματισμοί.

Η κυπριακή κοινωνία συγκλονίζεται κάθε λίγο από αποκαλύψεις για σκάνδαλα και δημιουργείται ένα εκρηκτικό περιβάλλον. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Η διαφθορά στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια σαρώνει. Τα όσα παρακολουθούμε είναι πρωτόγνωρα. Η Κύπρος κατρακυλά τα τελευταία χρόνια στους διεθνείς δείκτες για τη διαφθορά. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Φαινόμενα διαφθοράς υπήρχαν πάντοτε. Και όντως υπήρξαν περιστατικά που αφορούσαν στελέχη διαφόρων κομμάτων. Η μεγάλη διαφορά σήμερα είναι ότι η διαφθορά και η διαπλοκή εκπορεύονται από την ίδια την κεφαλή του κράτους, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνησή του. Δείτε το μέγα σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια» ή το σκάνδαλο των δισεκατομμυρίων με το Συνεργατισμό.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network