MC MEDIA NETWORK

September 19, 2021 Sunday 14:24:58

Εγγραφή στο
Newsletter

Χριστοδουλίδης στη CT: Ως έχουν τα δεδομένα δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε θετική ατζέντα για Τουρκία

Σίγουρα τα δεδομένα δεν είναι θετικά, ειδικά αν δούμε τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αφού η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι λύση, δηλώνει στη Cyprus Times o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Στη συνέντευξη αναλύει τις διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και τονίζει ότι υπό αυτές τις συνθήκες η Λευκωσία δεν μπορεί να συναινέσει σε θετική ατζέντα για την Τουρκία. Μιλά επίσης για την σημασία που έχουν τη δεδομένη στιγμή οι σχέσεις που αναπτύσσει η Κύπρος με άλλα κράτη, ενώ αναφέρεται ειδικά στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας για περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, με την εγκαθίδρυση Μόνιμης Γραμματείας.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Η προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα θεμελιωθούν οι περαιτέρω κινήσεις μας για αποτροπή των τουρκικών εξαγγελιών για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων;

Από την αρχή είχαμε αναφέρει ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας που περιορίζονται σε πολιτικά, διπλωματικά και νομικά, για να αντιμετωπίσουμε από τη μια τις τουρκικές ενέργειες, που βασικό στόχο έχουν να προωθήσουν μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, και από την άλλη να δημιουργηθούν συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Το περιεχόμενο της Προεδρικής Δήλωσης, οι διεργασίες που προηγήθηκαν και η στήριξη που εξασφαλίσαμε, έφεραν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα σε σχέση με το περιεχόμενό της. Στηριζόμενοι στην προεδρική δήλωση, εξασφαλίσαμε τη δήλωση των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ και ακολούθως το περιεχόμενο του Ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Τίποτα δεν είναι εύκολο και δεδομένο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα διαθέσιμα μέσα αλλά και ποιον έχουμε να αντιμετωπίσουμε, που είναι μια αναθεωρητική Τουρκία που εκδηλώνει μια άνευ προηγουμένου προκλητικότητα με διάφορους τρόπους και σε διάφορα επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή εργαλειοποιεί τόν ανθρώπινο πόνο μέσα από το μεταναστευτικό και έχει ιδιαίτερες σχέσεις με κάποια από τα κράτη της διεθνούς κοινότητας.

Ασφαλώς η δήλωση είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Γνωρίζετε όμως ότι εδώ και χρόνια διαθέτουμε ακόμη πιο ισχυρά νομικά και διπλωματικά εργαλεία στη φαρέτρα μας, όπως τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, τα οποία όμως δυστυχώς δεν αρκούν για να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα. 

Έχετε απόλυτο δίκαιο και είναι εύστοχη η παρατήρησή σας. Σκεφτείτε, όμως, να μην είχαμε αυτή την ξεκάθαρη αντίδραση από πλευράς διεθνούς κοινότητας και πόσο πιο δύσκολη θα ήταν η θέση μας και πώς θα το ερμήνευε η Τουρκία. Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και με τον τρόπο που εκδηλώνεται ενισχύει την προσπάθεια προς επίτευξη των στόχων που σας προανέφερα και παρά τις δυσκολίες και τα περιορισμένα μέσα, συνεχίζουμε. Πρόκειται για εργαλεία που αξιοποιούμε για να ενισχύσουν την προσπάθειά μας. Ξέρετε, κάποια θέματα μπορεί στο εσωτερικό να θεωρούνται δεδομένα αλλά με τον τρόπο που λειτουργεί το διεθνές σύστημα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση δεδομένα. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, χτίσιμο σχέσεων που απαιτεί πολλή και συστηματική δουλειά και πολλά άλλα που στις πλείστες των περιπτώσεων δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ισχυρή είναι και η αντίδραση που προέρχεται από σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναμένουμε κάτι πιο συγκεκριμένο; Ή μήπως και αυτή τη φορά τα εθνικά συμφέροντα κρατών-μελών θα υπερισχύσουν της κοινής απόφασης επί θέσεων αρχών;

Τα εθνικά συμφέροντα των Κρατών Μελών είναι εκείνα που πάντοτε καθορίζουν τη στάση τους στα διάφορα θέματα συζήτησης στην ΕΕ, ειδικά των μεγάλων και ισχυρών Κρατών Μελών. Έχω πει πολλές φορές, και δημόσια μάλιστα, ότι η ΕΕ δεν είναι μια «Κοινωνία Αγγέλων». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη αντίδραση των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε μια εύκολη προσπάθεια. Χρειάστηκε πολλή δουλειά και αξιοποιήθηκε κεφάλαιο που είχαμε μέσα από τις ενέργειές μας και τις σχέσεις που χτίζουμε εδώ και καιρό. Για παράδειγμα, ενώ οι παράγραφοι της κοινής δήλωσης που αφορούσαν την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας συμφωνήθηκαν πολύ γρήγορα, η τελευταία διατακτική παράγραφος χρειάστηκε πολλές ώρες και μέρες, δύσκολης και έντονης διαπραγμάτευσης και διεργασιών. Κάποια εκ των Κρατών Μελών με ιδιαίτερη ευαισθησία στην Τουρκία, λόγω ακριβώς εθνικών συμφερόντων, δεν ήθελαν καμία αναφορά σε ενδεχόμενη συγκεκριμένη αντίδραση της ΕΕ αν η Τουρκία δεν προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασής της. Λόγω της μεγάλης, διψήφιου αριθμού υποστήριξης που είχαμε από Κρατών Μελών της ΕΕ που έκαναν παρέμβαση, χωρίς αυτό να ήταν δεδομένο, αλλά και εμπλοκής τρίτων κρατών, καταλήξαμε στην συγκεκριμένη αναφορά στην τελευταία παράγραφο. Η προσπάθεια συνεχίζεται ακόμα και τώρα που μιλάμε. Ξέρετε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ δικαίωμα αρνησικυρίας έχουν μόνο τα 5 Μόνιμα Μέλη. Στην ΕΕ έχουν τα 27 Κράτη Μέλη. Πολλές φορές η προσπάθεια στην ΕΕ είναι ακόμα πιο δύσκολη και επαναλαμβάνω, κάποια θέματα που στο εσωτερικό θεωρούνται δεδομένα, στον κόσμο των διεθνών σχέσεων, και στην προκειμένη περίπτωση της ΕΕ, δεν είναι δεδομένα γιατί εκείνο που υπερισχύει και καθορίζει τις θέσεις των ΚΜ είναι πρωτίστως το εθνικό τους συμφέρον και για κάποια Κράτη Μέλη η Τουρκία, ανάμεσα σε άλλα, είναι ισχυρός οικονομικός, εμπορικός και στρατιωτικός εταίρος.

Το επόμενο συμβούλιο κορυφής είναι το ορόσημο για τη συνέχεια; Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να συναινέσει σε θετική ατζέντα της Άγκυρας. 

Έχω την εντύπωση ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι ως έχουν τα δεδομένα δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε θετική ατζέντα για την Τουρκία. Και για να πάω πίσω στις αντιδράσεις που είχαμε είτε με την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε με τη δήλωση των 27, έχουν τη σημασία τους και σε αυτό το θέμα αφού η ύπαρξη και το περιεχόμενό τους είναι σαφές και ξεκάθαρο, και δεν μπορούν να μας ζητήσουν να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας για θετική ατζέντα με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και όπως αυτά περιγράφονται στις Δηλώσεις που προανέφερα. Εκτιμώ ότι το όλο θέμα που αφορά την Τουρκία, το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο ρόλος της στο Κυπριακό και οι ενέργειές της στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, θα απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα την ΕΕ σε διάφορα επίπεδα, είτε στο επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων είτε σε υπουργικό επίπεδο.

Τις τελευταίες μέρες έχετε κινηθεί έντονα στην περιοχή, ενεργοποιώντας μια σειρά από φίλιες χώρες όπως είναι το Ισραήλ, αλλά και η Αίγυπτος, με σημαίνοντα λόγο στον αραβικό κόσμο. Η Κύπρος φιλοδοξεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες για περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, με την εγκαθίδρυση Μόνιμης Γραμματείας. Πώς προχωρά αυτή η πρωτοβουλία;

Η περιφερειακή συνεργασία στην πράξη και με ουσία είναι ένας βασικός πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής και εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι θετικό ότι όλα τα εμπλεκόμενα Κράτη έχουν την ίδια πεποίθηση και από κοινού εργαζόμαστε προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και με κοινούς στόχους. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρω ότι αυτές οι συνεργασίες έχουν αντίκτυπο και στις προσπάθειές μας που αφορούν το Κυπριακό, δηλαδή να αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας για περαιτέρω τετελεσμένα και να επαναρχίσει ο διάλογος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Χωρίς να αναφερθώ ονομαστικά, υπήρξε ουσιαστική συμβολή από δυο Κράτη της περιοχής με τα οποία συνεργαζόμαστε, στο τελικό προϊόν που επιτεύχθηκε στην προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την κοινή δήλωση των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, αν δεν είχαμε αυτή τη στήριξη, τα τελικά αποτελέσματα σε σχέση με το περιεχόμενο των δυο αντιδράσεων που σας προανέφερα, ενδεχομένως να ήταν διαφορετικό.

Όσον αφορά στη Γραμματεία, ναι είναι ένας στόχος που ήδη άρχισε να υλοποιείται. Αποσκοπούμε να θεσμοθετήσουμε τη συνεργασία μας, να υπάρχει σαφώς καλύτερη υλοποίηση των όσων συμφωνούνται, να αξιοποιήσουμε όλες τις προοπτικές και να δούμε περισσότερα απτά αποτελέσματα. Όλα αυτά θα μας φέρουν και πιο κοντά στην υλοποίηση του μακροπρόθεσμου οράματός μας για να τεθούν τα θεμέλια, όταν και όποτε οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέπουν, για την σύσταση ενός περιφερειακού οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην περιοχή, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς. Σκεφτείτε τη σύσταση του Ενεργειακού Φόρουμ στο Κάιρο με τη συμμετοχή τόσων Κρατών και το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει σε διεθνές επίπεδο. Αν κάποιος μιλούσε για κάτι τέτοιο πριν 10 χρόνια θα τον χαρακτήριζαν, δικαίως, ως ονειροπόλο. Σήμερα, όμως, είναι γεγονός.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τη Γραμματεία να αναφέρω επίσης ότι όλα τα Κράτη έχουν ορίσει εθνικούς εκπροσώπους, έχουμε προχωρήσει στην πρόσληψη τριών εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται αποκλειστικά με τα θέματα που σας προανέφερα ενώ είμαστε και σε επαφή με την ΕΕ, διερευνώντας τρόπους ενεργούς εμπλοκής της αφού η ανάπτυξη και ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας εξυπηρετεί, ανάμεσα σε άλλα, και διακηρυγμένους στόχους της Ένωσης.

Αντικειμενικός στόχος της πλευράς μας, όπως διακηρύσσουμε με κάθε ευκαιρία, παραμένει η επανέναρξη της προσπάθειας για αναζήτηση συνολικής λύσης. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα θεωρείτε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο;

Σίγουρα τα δεδομένα δεν είναι θετικά, ειδικά αν δούμε τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, τον τρόπο που εκδηλώνεται και ποιοι φαίνεται να είναι οι στόχοι του κ. Ερτογάν ενόψει και του 2023 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας. Την ίδια στιγμή όμως δεν υπάρχει άλλη των επιλογών από το να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση αφού η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι λύση και σίγουρα η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχίσει και δεν είναι ούτε στατική, αφού με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται σαφώς πιο αρνητικά δεδομένα που αναπόφευκτα δυσκολεύουν και την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Ως εκ τούτου, η επιλογή της λύσης είναι μονόδρομος πέραν του ότι είναι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, εθνική μας υποχρέωση.

Οι πληροφορίες φέρουν την Ουάσιγκτον να αντιδρά έντονα κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις του ΣΑ, τόσο για την προεδρική δήλωση για τα Βαρώσια όσο και για το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ζητώντας μεταξύ άλλων να γίνει συγκεκριμένη αναφορά στις τουρκικές μεθοδεύσεις. Επιβεβαιώνονται αυτές οι πληροφορίες;

Όντως, είδαμε μια ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ, και μάλιστα σε κάποιες των περιπτώσεων, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο και τοποθετούμενοι απέναντι σε προτάσεις και εισηγήσεις που έγιναν. Οι διεργασίες που έγιναν στο ΣΑ για την Προεδρική Δήλωση αλλά και για το περιεχόμενο του Ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης το επιβεβαιώνουν. Φυσικά δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ. Ήταν και πολλοί άλλοι, μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μπορούμε να μιλήσουμε για αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής μετά την εκλογή Μπάιντεν ή θα ήταν αυθαίρετη μια τέτοια ανάγνωση; 

Επενδύουμε εδώ και κάποια χρόνια στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και όχι εις βάρος των σχέσεών μας με άλλα Κράτη. Και υπάρχουν απτές συγκεκριμένες εξελίξεις που αποδεικνύουν την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα. Και όπως σας ανέφερα και προηγουμένως η πρωταγωνιστική τους εμπλοκή στις πρόσφατες συζητήσεις στο ΣΑ είναι μια θετική εξέλιξη και γνωρίζοντας τα διαμειφθέντα, καθοριστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα. Δεν θα προέτρεχα να βγάλω τελικά αποτελέσματα και να κάνω ασφαλείς εκτιμήσεις. Με βεβαιότητα εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η σημερινή Αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και επιδεικνύει αυξημένο ενδιαφέρον. Τίποτα δεν είναι όμως δεδομένο και η μοναδική επιλογή για εμάς είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια προς όλες τις κατευθύνσεις και αξιοποιώντας ό,τι μέσο έχουμε στην διάθεσή μας, εργαζόμενοι παράλληλα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των διαθέσιμων μας μέσων. Και η πολυεπίπεδη ενίσχυση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ είναι μια συνειδητή επιλογή.

Σίγουρα τα δεδομένα δεν είναι θετικά, ειδικά αν δούμε τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αφού η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι λύση, δηλώνει στη Cyprus Times o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Στη συνέντευξη αναλύει τις διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και τονίζει ότι υπό αυτές τις συνθήκες η Λευκωσία δεν μπορεί να συναινέσει σε θετική ατζέντα για την Τουρκία. Μιλά επίσης για την σημασία που έχουν τη δεδομένη στιγμή οι σχέσεις που αναπτύσσει η Κύπρος με άλλα κράτη, ενώ αναφέρεται ειδικά στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας για περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, με την εγκαθίδρυση Μόνιμης Γραμματείας.

Η προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα θεμελιωθούν οι περαιτέρω κινήσεις μας για αποτροπή των τουρκικών εξαγγελιών για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων;

Από την αρχή είχαμε αναφέρει ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας που περιορίζονται σε πολιτικά, διπλωματικά και νομικά, για να αντιμετωπίσουμε από τη μια τις τουρκικές ενέργειες, που βασικό στόχο έχουν να προωθήσουν μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, και από την άλλη να δημιουργηθούν συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Το περιεχόμενο της Προεδρικής Δήλωσης, οι διεργασίες που προηγήθηκαν και η στήριξη που εξασφαλίσαμε, έφεραν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα σε σχέση με το περιεχόμενό της. Στηριζόμενοι στην προεδρική δήλωση, εξασφαλίσαμε τη δήλωση των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ και ακολούθως το περιεχόμενο του Ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Τίποτα δεν είναι εύκολο και δεδομένο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα διαθέσιμα μέσα αλλά και ποιον έχουμε να αντιμετωπίσουμε, που είναι μια αναθεωρητική Τουρκία που εκδηλώνει μια άνευ προηγουμένου προκλητικότητα με διάφορους τρόπους και σε διάφορα επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή εργαλειοποιεί τόν ανθρώπινο πόνο μέσα από το μεταναστευτικό και έχει ιδιαίτερες σχέσεις με κάποια από τα κράτη της διεθνούς κοινότητας.

Ασφαλώς η δήλωση είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Γνωρίζετε όμως ότι εδώ και χρόνια διαθέτουμε ακόμη πιο ισχυρά νομικά και διπλωματικά εργαλεία στη φαρέτρα μας, όπως τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, τα οποία όμως δυστυχώς δεν αρκούν για να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα. 

Έχετε απόλυτο δίκαιο και είναι εύστοχη η παρατήρησή σας. Σκεφτείτε, όμως, να μην είχαμε αυτή την ξεκάθαρη αντίδραση από πλευράς διεθνούς κοινότητας και πόσο πιο δύσκολη θα ήταν η θέση μας και πώς θα το ερμήνευε η Τουρκία. Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και με τον τρόπο που εκδηλώνεται ενισχύει την προσπάθεια προς επίτευξη των στόχων που σας προανέφερα και παρά τις δυσκολίες και τα περιορισμένα μέσα, συνεχίζουμε. Πρόκειται για εργαλεία που αξιοποιούμε για να ενισχύσουν την προσπάθειά μας. Ξέρετε, κάποια θέματα μπορεί στο εσωτερικό να θεωρούνται δεδομένα αλλά με τον τρόπο που λειτουργεί το διεθνές σύστημα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση δεδομένα. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, χτίσιμο σχέσεων που απαιτεί πολλή και συστηματική δουλειά και πολλά άλλα που στις πλείστες των περιπτώσεων δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ισχυρή είναι και η αντίδραση που προέρχεται από σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναμένουμε κάτι πιο συγκεκριμένο; Ή μήπως και αυτή τη φορά τα εθνικά συμφέροντα κρατών-μελών θα υπερισχύσουν της κοινής απόφασης επί θέσεων αρχών;

Τα εθνικά συμφέροντα των Κρατών Μελών είναι εκείνα που πάντοτε καθορίζουν τη στάση τους στα διάφορα θέματα συζήτησης στην ΕΕ, ειδικά των μεγάλων και ισχυρών Κρατών Μελών. Έχω πει πολλές φορές, και δημόσια μάλιστα, ότι η ΕΕ δεν είναι μια «Κοινωνία Αγγέλων». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη αντίδραση των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε μια εύκολη προσπάθεια. Χρειάστηκε πολλή δουλειά και αξιοποιήθηκε κεφάλαιο που είχαμε μέσα από τις ενέργειές μας και τις σχέσεις που χτίζουμε εδώ και καιρό. Για παράδειγμα, ενώ οι παράγραφοι της κοινής δήλωσης που αφορούσαν την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας συμφωνήθηκαν πολύ γρήγορα, η τελευταία διατακτική παράγραφος χρειάστηκε πολλές ώρες και μέρες, δύσκολης και έντονης διαπραγμάτευσης και διεργασιών. Κάποια εκ των Κρατών Μελών με ιδιαίτερη ευαισθησία στην Τουρκία, λόγω ακριβώς εθνικών συμφερόντων, δεν ήθελαν καμία αναφορά σε ενδεχόμενη συγκεκριμένη αντίδραση της ΕΕ αν η Τουρκία δεν προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασής της. Λόγω της μεγάλης, διψήφιου αριθμού υποστήριξης που είχαμε από Κρατών Μελών της ΕΕ που έκαναν παρέμβαση, χωρίς αυτό να ήταν δεδομένο, αλλά και εμπλοκής τρίτων κρατών, καταλήξαμε στην συγκεκριμένη αναφορά στην τελευταία παράγραφο. Η προσπάθεια συνεχίζεται ακόμα και τώρα που μιλάμε. Ξέρετε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ δικαίωμα αρνησικυρίας έχουν μόνο τα 5 Μόνιμα Μέλη. Στην ΕΕ έχουν τα 27 Κράτη Μέλη. Πολλές φορές η προσπάθεια στην ΕΕ είναι ακόμα πιο δύσκολη και επαναλαμβάνω, κάποια θέματα που στο εσωτερικό θεωρούνται δεδομένα, στον κόσμο των διεθνών σχέσεων, και στην προκειμένη περίπτωση της ΕΕ, δεν είναι δεδομένα γιατί εκείνο που υπερισχύει και καθορίζει τις θέσεις των ΚΜ είναι πρωτίστως το εθνικό τους συμφέρον και για κάποια Κράτη Μέλη η Τουρκία, ανάμεσα σε άλλα, είναι ισχυρός οικονομικός, εμπορικός και στρατιωτικός εταίρος.

Το επόμενο συμβούλιο κορυφής είναι το ορόσημο για τη συνέχεια; Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να συναινέσει σε θετική ατζέντα της Άγκυρας. 

Έχω την εντύπωση ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι ως έχουν τα δεδομένα δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε θετική ατζέντα για την Τουρκία. Και για να πάω πίσω στις αντιδράσεις που είχαμε είτε με την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε με τη δήλωση των 27, έχουν τη σημασία τους και σε αυτό το θέμα αφού η ύπαρξη και το περιεχόμενό τους είναι σαφές και ξεκάθαρο, και δεν μπορούν να μας ζητήσουν να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας για θετική ατζέντα με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και όπως αυτά περιγράφονται στις Δηλώσεις που προανέφερα. Εκτιμώ ότι το όλο θέμα που αφορά την Τουρκία, το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο ρόλος της στο Κυπριακό και οι ενέργειές της στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, θα απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα την ΕΕ σε διάφορα επίπεδα, είτε στο επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων είτε σε υπουργικό επίπεδο.

Τις τελευταίες μέρες έχετε κινηθεί έντονα στην περιοχή, ενεργοποιώντας μια σειρά από φίλιες χώρες όπως είναι το Ισραήλ, αλλά και η Αίγυπτος, με σημαίνοντα λόγο στον αραβικό κόσμο. Η Κύπρος φιλοδοξεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες για περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, με την εγκαθίδρυση Μόνιμης Γραμματείας. Πώς προχωρά αυτή η πρωτοβουλία;

Η περιφερειακή συνεργασία στην πράξη και με ουσία είναι ένας βασικός πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής και εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι θετικό ότι όλα τα εμπλεκόμενα Κράτη έχουν την ίδια πεποίθηση και από κοινού εργαζόμαστε προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και με κοινούς στόχους. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρω ότι αυτές οι συνεργασίες έχουν αντίκτυπο και στις προσπάθειές μας που αφορούν το Κυπριακό, δηλαδή να αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας για περαιτέρω τετελεσμένα και να επαναρχίσει ο διάλογος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Χωρίς να αναφερθώ ονομαστικά, υπήρξε ουσιαστική συμβολή από δυο Κράτη της περιοχής με τα οποία συνεργαζόμαστε, στο τελικό προϊόν που επιτεύχθηκε στην προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την κοινή δήλωση των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, αν δεν είχαμε αυτή τη στήριξη, τα τελικά αποτελέσματα σε σχέση με το περιεχόμενο των δυο αντιδράσεων που σας προανέφερα, ενδεχομένως να ήταν διαφορετικό.

Όσον αφορά στη Γραμματεία, ναι είναι ένας στόχος που ήδη άρχισε να υλοποιείται. Αποσκοπούμε να θεσμοθετήσουμε τη συνεργασία μας, να υπάρχει σαφώς καλύτερη υλοποίηση των όσων συμφωνούνται, να αξιοποιήσουμε όλες τις προοπτικές και να δούμε περισσότερα απτά αποτελέσματα. Όλα αυτά θα μας φέρουν και πιο κοντά στην υλοποίηση του μακροπρόθεσμου οράματός μας για να τεθούν τα θεμέλια, όταν και όποτε οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέπουν, για την σύσταση ενός περιφερειακού οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην περιοχή, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς. Σκεφτείτε τη σύσταση του Ενεργειακού Φόρουμ στο Κάιρο με τη συμμετοχή τόσων Κρατών και το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει σε διεθνές επίπεδο. Αν κάποιος μιλούσε για κάτι τέτοιο πριν 10 χρόνια θα τον χαρακτήριζαν, δικαίως, ως ονειροπόλο. Σήμερα, όμως, είναι γεγονός.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τη Γραμματεία να αναφέρω επίσης ότι όλα τα Κράτη έχουν ορίσει εθνικούς εκπροσώπους, έχουμε προχωρήσει στην πρόσληψη τριών εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται αποκλειστικά με τα θέματα που σας προανέφερα ενώ είμαστε και σε επαφή με την ΕΕ, διερευνώντας τρόπους ενεργούς εμπλοκής της αφού η ανάπτυξη και ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας εξυπηρετεί, ανάμεσα σε άλλα, και διακηρυγμένους στόχους της Ένωσης.

Αντικειμενικός στόχος της πλευράς μας, όπως διακηρύσσουμε με κάθε ευκαιρία, παραμένει η επανέναρξη της προσπάθειας για αναζήτηση συνολικής λύσης. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα θεωρείτε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο;

Σίγουρα τα δεδομένα δεν είναι θετικά, ειδικά αν δούμε τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, τον τρόπο που εκδηλώνεται και ποιοι φαίνεται να είναι οι στόχοι του κ. Ερτογάν ενόψει και του 2023 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας. Την ίδια στιγμή όμως δεν υπάρχει άλλη των επιλογών από το να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση αφού η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι λύση και σίγουρα η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχίσει και δεν είναι ούτε στατική, αφού με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται σαφώς πιο αρνητικά δεδομένα που αναπόφευκτα δυσκολεύουν και την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Ως εκ τούτου, η επιλογή της λύσης είναι μονόδρομος πέραν του ότι είναι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, εθνική μας υποχρέωση.

Οι πληροφορίες φέρουν την Ουάσιγκτον να αντιδρά έντονα κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις του ΣΑ, τόσο για την προεδρική δήλωση για τα Βαρώσια όσο και για το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ζητώντας μεταξύ άλλων να γίνει συγκεκριμένη αναφορά στις τουρκικές μεθοδεύσεις. Επιβεβαιώνονται αυτές οι πληροφορίες;

Όντως, είδαμε μια ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ, και μάλιστα σε κάποιες των περιπτώσεων, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο και τοποθετούμενοι απέναντι σε προτάσεις και εισηγήσεις που έγιναν. Οι διεργασίες που έγιναν στο ΣΑ για την Προεδρική Δήλωση αλλά και για το περιεχόμενο του Ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης το επιβεβαιώνουν. Φυσικά δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ. Ήταν και πολλοί άλλοι, μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μπορούμε να μιλήσουμε για αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής μετά την εκλογή Μπάιντεν ή θα ήταν αυθαίρετη μια τέτοια ανάγνωση; 

Επενδύουμε εδώ και κάποια χρόνια στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και όχι εις βάρος των σχέσεών μας με άλλα Κράτη. Και υπάρχουν απτές συγκεκριμένες εξελίξεις που αποδεικνύουν την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα. Και όπως σας ανέφερα και προηγουμένως η πρωταγωνιστική τους εμπλοκή στις πρόσφατες συζητήσεις στο ΣΑ είναι μια θετική εξέλιξη και γνωρίζοντας τα διαμειφθέντα, καθοριστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα. Δεν θα προέτρεχα να βγάλω τελικά αποτελέσματα και να κάνω ασφαλείς εκτιμήσεις. Με βεβαιότητα εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η σημερινή Αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και επιδεικνύει αυξημένο ενδιαφέρον. Τίποτα δεν είναι όμως δεδομένο και η μοναδική επιλογή για εμάς είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια προς όλες τις κατευθύνσεις και αξιοποιώντας ό,τι μέσο έχουμε στην διάθεσή μας, εργαζόμενοι παράλληλα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των διαθέσιμων μας μέσων. Και η πολυεπίπεδη ενίσχυση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ είναι μια συνειδητή επιλογή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Μητέρα κατηγορείται ότι σκότωσε τα τρία παιδιά της. Είχαν μόλις μεταναστεύσει στη Νέα Ζηλανδία (video)

Οι γείτονες άκουσαν τον πατέρα να ουρλιάζει και να φωνάζει στη θέα των νεκρών παιδιών του

«Τσάκωσαν» τουρίστα με ναρκωτικά σε δωμάτιο ξενοδοχείου στον Πρωταρά

μέλη της ΥΚΑΝ Αμμοχώστου διενήργησαν έρευνα με την γραπτή συγκατάθεσή του - Χειροπέδες σε 33χρονο #CyprusTimes

Όχημα προσέκρουσε σε πάσσαλο της ΑΗΚ μετά από τροχαίο στην Πάφο. Αποπαγίδευση ενός προσώπου

Όχημα προσέκρουσε σε πάσσαλο της ΑΗΚ μετά από τροχαίο στην Πάφο. - Αποπαγίδευση ενός προσώπου - Ανταποκρίθηκε με ειδική διασωστική εξάρτυση η Πυροσβεστική Υπηρεσία

MC MEDIA NETWORK

Τεράστιο το κίνητρο για τον Απόλλωνα/Η πιθανή εντεκάδα

Με καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση ο Απόλλωνας φιλοξενεί (19:00) το ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο στο μεγάλο ντέρμπι της 3ης αγωνιστικής. Το κίνητρο είναι μεγάλο για...

Ζώδια: Τι λένε τ’ άστρα για σήμερα Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου;

Τα ζώδια της ημέρας Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021. Διάβασε το ωροσκόπιο σου και μάθε πως σε επηρεάζουν τα άστρα σήμερα. Κουίζ: Με ποιο ζώδιο πρέπει να κάνεις σχέση; Μάθε πως...

Ανδρέας Δημητρόπουλος: Αποχωρεί από την τηλεόραση;

Όχι φυσικά αλλά… Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Ανδρέας Δημητρόπουλος στη αποκλειστικά ShowBiz! Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν σκέφτεται να κάνει ένα βήμα πίσω...

MC MEDIA NETWORK

Τεράστιο το κίνητρο για τον Απόλλωνα/Η πιθανή εντεκάδα

Με καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση ο Απόλλωνας φιλοξενεί (19:00) το ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο στο μεγάλο ντέρμπι της 3ης αγωνιστικής. Το κίνητρο είναι μεγάλο για...

Ζώδια: Τι λένε τ’ άστρα για σήμερα Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου;

Τα ζώδια της ημέρας Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021. Διάβασε το ωροσκόπιο σου και μάθε πως σε επηρεάζουν τα άστρα σήμερα. Κουίζ: Με ποιο ζώδιο πρέπει να κάνεις σχέση; Μάθε πως...

Ανδρέας Δημητρόπουλος: Αποχωρεί από την τηλεόραση;

Όχι φυσικά αλλά… Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Ανδρέας Δημητρόπουλος στη αποκλειστικά ShowBiz! Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν σκέφτεται να κάνει ένα βήμα πίσω...

Lifestyle

Ανδρέας Δημητρόπουλος: Αποχωρεί από την τηλεόραση;

Όχι φυσικά αλλά… Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Ανδρέας Δημητρόπουλος στη αποκλειστικά ShowBiz! Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν σκέφτεται να κάνει ένα βήμα πίσω...

Lifestyle

Advertorials