MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Χάρης Γεωργιάδης στη CT: Να μην κάνουμε αντιπολίτευση χάριν της αντιπολίτευσης

Advertisement

Sponsored by exness

Την ανάγκη γενικής ανασύνταξης του ΔΗΣΥ σε ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο υπογραμμίζει ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης, αναγνωρίζοντας ότι έγιναν λάθη που πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times ο κ. Γεωργιάδης μιλά για την ήττα στις προεδρικές εκλογές, αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί αλλά την ίδια ώρα μέμφεται όσους παρουσιάζονταν ως στρατηγοί αλλά μετεκλογικά είναι απόντες. Ο Χάρης Γεωργιάδης αποτιμά τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, λέει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην οικονομία και διατυπώνει σοβαρές ανησυχίες για τη στάση της Τουρκίας.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου του κόμματος, είχατε πει ότι η πρόκληση που βρίσκεται ενώπιόν σας είναι η ανασύνταξη του ΔΗΣΥ, ώστε να παραμείνει η μεγάλη, υπεύθυνη και πατριωτική παράταξη του τόπου. Πρακτικά πώς αντιλαμβάνεστε την ανασύνταξη; Σε ιδεολογικό επίπεδο, πολιτικό, ή οργανωτικό;

Advertisement

Θα έλεγα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό οφείλει να πράττει μια παράταξη που έχει σωστά αντανακλαστικά και τη διάθεση συνεχώς να ανανεώνεται. Κοιτάξτε, έκλεισε πρόσφατα ένας μεγάλος και σημαντικός κύκλος για την παράταξη μας. Για δέκα δύσκολα χρόνια είχαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Πετύχαμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας, δημιουργήσαμε ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, διαχειριστήκαμε κρίσεις, προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, υλοποιήσαμε μεγάλα έργα, ενισχύσαμε την άμυνα μας, τονίσαμε και επιβεβαιώσαμε τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας μας. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Πλέον συνεχίζουμε στην αντιπολίτευση, αλλά πάντα ως η υπεύθυνη πολιτική δύναμη του τόπου και πάντα από τη θέση του πρωταγωνιστή. Και για να το πετύχουμε χρειάζεται πράγματι μια γενική ανασύνταξη. Και ιδιαίτερα θα τόνιζα την ανάγκη της στελεχιακής ανανέωσης. Πρέπει να δοθούν ευκαιρίες και να αναδειχθούν νέοι άνθρωποι, με γνώση με μόρφωση, με πολιτικό υπόβαθρο. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι δίπλα στη νέα ηγεσία που έχει εκλεγεί.

Πιστεύετε ότι με το συνέδριο έκλεισε ο κύκλος της εκλογικής ήττας; Exει γίνει διεξοδική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος; Εχει γίνει η απαραίτητη κριτική, αυτοκριτική, ώστε να διορθωθούν κάποια κακώς κείμενα;

Ο κύκλος της εκλογικής ήττας έχει κλείσει με την πλήρη ανανέωση στην ηγεσία της παράταξης, μέσα από μια απόλυτα δημοκρατική διαδικασία. Η παράταξη έχει ήδη γυρίσει σελίδα. Οι πικρίες και τα πάθη, οι ρεβανσιστικές προσεγγίσεις, όλα όσα μας έχουν πληγώσει και κυρίως όλα όσα μας έφεραν στα όρια τη διάσπασης, πρέπει να μείνουν πίσω.

Εάν σας ρωτούσαμε σε προσωπικό επίπεδο τι θα αλλάζατε εάν μπορούσατε να πάρετε το χρόνο πίσω, πώς θα απαντούσατε;

Δεν μπαίνω σε αυτή τη λογική. Ο καθένας μας ας κάνει την ανασκόπηση και την αυτοκριτική του, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.

Μετά τις εκλογές πολλά στελέχη επικαλούνται τις ιδρυτικές αρχές και αξίες του ΔΗΣΥ, την κληριδική κληρονομιά και όλα αυτά, τα οποία προφανώς υπήρχαν και πριν τις εκλογές, δεν είναι;

Χαίρομαι που υπάρχει αυτός ο διάλογος, αυτός ο προβληματισμός και η έγνοια για την πορεία της παράταξης. Για την ανάγκη να συνεχίσει να εδράζεται η παράταξη σε στέρεα θεμέλια, σε αρχές και αξίες. Σίγουρα δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την τάση της εποχής, που δίνει έμφαση στην εικόνα αντί στο πολιτικό περιεχόμενο. Και αναμφίβολα οι ιδρυτικές αρχές και αξίες μας μπορούν πράγματι να καθοδηγήσουν την πορεία της παράταξης μας προς το αύριο. Αλλά να έχουμε υπόψη το εξής: οι Κληριδικές αρχές και αξίες δεν είναι αυτοκόλλητο. Και την προσήλωση μας σε αυτές πρέπει να την επιβεβαιώνουμε με τις πράξεις και τις επιλογές μας, όχι μόνο στα λόγια. Επειδή είχαμε πρόσφατα συμπεριφορές που έκαναν αναφορά στον Γλαύκο Κληρίδη, αλλά η απόσταση τους από τον σοφό και νηφάλιο ιδρυτή της παράταξης μας δεν θα μπορούσε να ήταν πιο μεγάλη.

Ως αναπληρωτής πρόεδρος είχατε το γενικό πρόσταγμα για τις εκλογές. ‘H μήπως όχι; Τι εκτιμάτε ότι πήγε λάθος;

Η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκίνησε από μονοψήφια ποσοστά, πολύ πιο πίσω από την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Δώσαμε ένα μακρύ και εντατικό προεκλογικό αγώνα, φτάσαμε στο 26%, περιορίσαμε τη διαφορά, αλλά αυτό δυστυχώς δεν ήταν αρκετό. Βεβαίως και είχα βασικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Δεν αποποιούμαι ούτε του ρόλου, ούτε της ευθύνης μου. Βεβαίως, προεκλογικά υπήρχαν πολλοί που παρουσιάζονταν ως στρατηγοί. Ούτε τους είδα, ούτε τους άκουσα μετεκλογικά. Αλλά αυτό δεν με απασχολεί. Την ευθύνη μου την αναλαμβάνω.

Στο συνέδριο είπατε ότι αυτό το οποίο έκρινε τις εκλογές ήταν η εκτός κομματικών διαδικασιών υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Γιατί τα πράγματα αφέθηκαν να οδηγηθούν μέχρι εκεί; Ποιοι συντηρούσαν τα σενάρια περί plan b; Υπήρχε όντως ελέφαντας στο δωμάτιο;

Ήταν σφάλμα η συντήρηση αυτής της φιλολογίας. Από εμάς ξεκινούσε, δημιουργούσε εσωστρέφεια και δεν βοήθησε. Προσωπικά έμενα και μένω μακριά από αυτά.

Δεν είχατε όμως υποχρέωση να πείτε στον Αβέρωφ Νεοφύτου να ξανασκεφτεί την απόφαση του και ίσως να μην διεκδικήσει;

Αυτή είναι μια άποψη. Προσωπικά θεώρησα ότι η υποχρέωσή μου ήταν να στηρίξω την υποψηφιότητα του προέδρου της παράταξης μου και αυτό έπραξα. Ασχέτως εάν εκ των υστέρων κάποιοι μας είπαν και το «ευχαριστώ».

Δεν είναι αντιφατικό από τη μια ο ΔΗΣΥ να διακηρύττει ότι είναι στην αντιπολίτευση αλλά την ίδια ώρα να θεωρεί κλειστό το θέμα διαγραφών;

Φτάνει επιτέλους με αυτό το θέμα. Οι πολίτες με τη ψήφο τους έχουν τάξει τον Δημοκρατικό Συναγερμό στην αντιπολίτευση. Καλούμαστε να εκπληρώσουμε αυτό τον ρόλο με υπευθυνότητα. Να μην γκρεμίζουμε, αλλά να κτίζουμε. Να μην κάνουμε αντιπολίτευση για χάρη της αντιπολίτευσης. Να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στήριξη εκεί που πρέπει, αλλά και έτοιμοι να ενασκήσουμε αυστηρή κριτική εκεί που επιβάλλεται. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να κάνει τις δικές του επιλογές, αλλά η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ξεκάθαρη.

Πώς αποτιμάτε τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη;

Θεωρώ πως είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε, είτε θετικά είτε αρνητικά. Όμως οφείλω να πω πως με ικανοποίησε η δημόσια αναγνώριση ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε μια υγιή οικονομία και ότι θα συνεχίσει στις ίδιες γραμμές της οικονομικής πολιτικής. Αυτό βέβαια θα αναμένουμε να το δούμε στην πράξη. Περιμένω πάντως από τον νέο πρόεδρο και την κυβέρνηση του περισσότερη έμφαση στα δύσκολα ζητήματα της διακυβέρνησης και ολιγότερη έμφαση στην επικοινωνία και την εικόνα. Εξάλλου, οι εκλογές τελείωσαν.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο; Η οικονομική πολιτική; Το Κυπριακό;

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην οικονομία. Ζούμε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και αστάθειας και δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για λάθη και αστοχίες. Η μεγάλη μου έγνοια όμως είναι η Τουρκία. Ακόμη και η πρόκληση του μεταναστευτικού, που επίσης με ανησυχεί, είναι απόρροια της πολιτικής της Τουρκίας. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, αλλά ανησυχώ ότι ασχέτως αποτελέσματος θα συνεχίσουμε να έχουμε δίπλα μας μια επικίνδυνη και αναθεωρητική δύναμη. Συνεπώς οφείλουμε, Ελλάδα-Κύπρος, να έχουμε ένα απόλυτα αρραγές εθνικό μέτωπο και να ενεργήσουμε ανάλογα.

Έχει μόλις ολοκληρωθεί η θητεία σας ως αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πως νιώθετε;

Ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που μου δόθηκε. Σε συνέχεια μάλιστα της εξίσου σημαντικής θέσης του υπουργού Οικονομικών που κατείχα για επτά σχεδόν χρόνια. Είμαι ευγνώμων για αυτές τις ευκαιρίες, προσπάθησα να πράξω το καθήκον μου, και παραμένω δίπλα στη νέα ηγεσία της παράταξης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network