MC MEDIA NETWORK

April 18, 2021 Sunday 03:35:00

Εγγραφή στο
Newsletter

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στη CT: Ψήφος κατά της διαφθοράς, για περισσότερες πράσινες πολιτικές

«Σε κάθε εκλογή υπάρχουν κυρίαρχα θέματα και αυτή τη φορά για μας το κύριο θέμα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και να βοηθήσουμε τον κόσμο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον εγκλεισμό και το κλείσιμο των δουλειών», δηλώνει στη Cyprus Times ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Μιλά για το βάπτισμα του πυρός στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, οριοθετεί τους στόχους του Κινήματος και απαντά για τον πλουραλισμό απόψεων στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος σε σχέση με το Κυπριακό. Θεωρεί ως ύψιστο περιβαλλοντικό θέμα τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ ως πιο επείγον ιεραρχεί το πρόβλημα με την ποιότητα του αέρα.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Πλησιάζει η πρώτη εκλογική μάχη που θα δώσετε ως επικεφαλής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Αισθάνεστε έτοιμος;

Η αλήθεια είναι ότι μπήκα στα βαθιά από την πρώτη μέρα και σε διαδικασίες για τις οποίες προηγουμένως δεν είχα αρκετές εμπειρίες. Όμως στο Κίνημα η δουλειά γίνεται ομαδικά, ο καθένας έχει τη δουλειά του και πάμε πολύ καλά και με πολύ ενθουσιασμό.

Το μεγάλο μου πρόβλημα τώρα είναι ότι έχασα την ώρα που είχα για διάβασμα. Είμαι μηχανικός, μου αρέσει να βρίσκω λύσεις, γι αυτό διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον το πως σε άλλες χώρες έδωσαν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και εμείς. Υπάρχει όμως και λειτουργεί τώρα άψογα, μια ομάδα παραγωγής πολιτικής στο Κίνημα από νέους επιστήμονες που ασχολούνται με τα διάφορα προβλήματα και τις λύσεις τους. Παραμένει όμως για μένα πρόκληση να βελτιώσω το θέμα του χρόνου.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Τι θα κριθεί;

Σε κάθε εκλογή υπάρχουν κυρίαρχα θέματα και αυτή τη φορά για μας το κύριο θέμα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και να βοηθήσουμε τον κόσμο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον εγκλεισμό και το κλείσιμο των δουλειών. Πρέπει οι λύσεις να αγγίξουν όλο τον κόσμο όπου και να ζει. Γι αυτό και πρέπει οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε να βασίζονται σε πολλά μικρά πράγματα σε όλη την Κύπρο και όχι μεγάλα συμβόλαια. Το παράδειγμα που είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στα ανώτατα στρώματα του Υπουργείου Οικονομικών είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων. Αν θα αναβαθμιστούν 5 σχολεία σε μια επαρχία, θα πρέπει να βγουν 5 διαφορετικές προσφορές για να έχουν ευκαιρία να τις διεκδικήσουν τοπικές επιχειρήσεις και όχι μια μεγάλη επιχείρηση.

Η ίδια η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων γιατί πέραν από το εμφανές περιβαλλοντικό πλεονέκτημα, σε μια αναβάθμιση εργάζεται κόσμος με χαμηλά εισοδήματα, όπως εργάτες, υδραυλικοί, πελεκάνοι μικρές επιχειρήσεις που θα προμηθεύσουν τα υλικά κοκ. Το όφελος για την οικονομία και την κοινωνία είναι μεγάλο.

Άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν αυτές τις εκλογές ως ευκαιρία για καταψήφιση κυβερνητικών πολιτικών, ιδιαίτερα στο θέμα της διαφθοράς. Ασπάζεστε αυτή την ανάγκη;

Αυτό είναι για μένα φυσικό. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή μπροστά στον κόσμο μια σειρά από πράξεις διαφθοράς και θα πρέπει οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν αν θα υποστηρίξουν αυτή την κατάσταση ή όχι. Θα ακουστούν φυσικά και πάλι υποσχέσεις για αναγνώριση λαθών και άλλα τέτοια, αλλά αν κρίνει κάποιος από τα νομοσχέδια που έρχονται ακόμη στη Βουλή με ενσωματωμένες πρόνοιες που προωθούν τη διαφθορά, είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν. Έχω κάνει 10λεπτη ομιλία στη Βουλή με όλες τις ενσωματωμένες πρόνοιες διαφθοράς που βλέπω στα νομοσχέδια.

Από την άλλη πρέπει να επαναλάβω ξανά ότι στα 30 χρόνια που ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά, δεν έχω ζήσει χειρότερη κυβέρνηση. Ο πόλεμος που έχουν ανοίξει στο περιβάλλον απλά και μόνο για εξυπηρέτηση συμφερόντων, είναι πρωτόγνωρος.

Ποιος είναι ο στόχος του Κινήματος σ᾽ αυτές εσείς εκλογές; Θέλετε κι εσείς ρυθμιστικό ρόλο ή δεν έχετε τέτοιες φιλοδοξίες;

Στόχος μας είναι απλά να αυξήσουμε την παρουσία μας στη Βουλή με περισσότερους βουλευτές για να έχουμε περισσότερη δύναμη να πολεμήσουμε τη διαφθορά και να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές. Αν η φράση «Ρυθμιστικός Ρόλος» σημαίνει να αποφασίζουμε πως θα τοποθετηθούμε, με άλλα κριτήρια άσχετα με την πολιτική μας αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Θέλουμε περισσότερους Βουλευτές στη νέα Βουλή για περισσότερη δύναμη να βελτιώνουμε νομοσχέδια στις Επιτροπές, να επηρεάζουμε το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στην ολομέλεια και να μπορούμε να βοηθούμε τον κόσμο με τα προβλήματα του.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει οικολόγους; Από διαμαρτυρία;

Νομίζω ποτέ πριν δεν υπήρχαν πιο πολλοί λόγοι να ψηφίσει κάποιος Οικολόγους από ότι τώρα. Προωθώντας την Πράσινη πολιτική στην Κύπρο το Κίνημα αγωνίζεται για ενδυνάμωση της οικονομίας με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών κατά προτεραιότητα. Θέλουμε να αναπτυχθεί η Τοπική Οικονομία των διάφορων περιοχών, να μπορούν οι πολίτες να αντεπεξέρχονται με τα έξοδα συντήρησης του νοικοκυριού τους, την καταπολέμηση της φτώχειας, την εξεύρεση κατοικίας και τα ενοίκια.

Αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της κοινωνίας με μια καλή ποιότητας ζωής, μέσα από την εκπαίδευση, την δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Την ευημερία των ζώων, την προώθηση πολιτικής για την διαχείριση των αδέσποτων, την υποστήριξη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μέρα νύχτα τρέχουν για τα καταφύγια και τη διάσωση. Αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για την προστασία της φύσης, την ποιότητα του αέρα, το πόσιμο νερό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την οικιστική πολιτική που την θυμήθηκαν τώρα που έχει εκλογές, τη φτώχεια, την νεολαία, τους καταθέτες της Λαϊκής, τα αξιόγραφα, την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, τις πληρωμές εκατομμυρίων που κάνουμε για τους ρύπους, την έλλειψη Μέσων Μαζικών Μεταφορών και τόσα άλλα που κανένας άλλος δεν ασχολείται.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και όλα αυτά είναι θέματα που εμείς χειριζόμαστε στην καθημερινότητα μας και όχι όποτε έχει εκλογές!

Γίνεται πολύς λόγος για το ψηφοδέλτιο του Κινήματός σας, ότι έχει λίγο από όλα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, με αποτέλεσμα, κατά τους επικριτές σας, να μην είναι ευδιάκριτη η θέση του Κινήματος στο εθνικό θέμα. Πώς απαντάτε;

Οι θέσεις μας για το κυπριακό είναι αναρτημένες στην σελίδα μας, παίρνονται μετά από συνέδριο και είναι συλλογικό αποτέλεσμα. Μέσα στο Κίνημα θα βρείτε και διαφορετικές απόψεις οι οποίες συνυπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο για να προωθούμε τις πολιτικές μας. Αυτό είναι φυσικό να το βλέπετε να αντανακλάται και στο ψηφοδέλτιο μας. Χαιρόμαστε που στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων φιλοξενούνται και βρίσκονται ανεξάρτητες προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα και κοινωνικές ομάδες, και ασφαλώς δεν ζητήσαμε από κανένα συνεργαζόμενο και ούτε θέσαμε όρο να ασπαστούν τις απόψεις των Οικολόγων ή να γίνουν μέλη του Κινήματος όσοι θα είναι υποψήφιοι μαζί μας. Είναι μια συνεργασία στη βάση κοινών θέσεων και αλληλοσεβασμού επιμέρους διαφορετικών απόψεων. Ο κάθε πολίτης έχει τη δική του ιστορία και τις δικές του απόψεις, που είναι σεβαστές.

Επί της ουσίας, πώς βλέπετε τα πράγματα στο Κυπριακό; Καλώς ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για την άτυπη Πενταμερή ή βλέπετε παγίδες;

Σωστά ο πρόεδρος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ. Θέλουμε να βρεθεί σύντομα μια λύση για το κυπριακό και όσο περνά ο χρόνος η κατοχή παγιώνεται και όλα γίνονται πιο δύσκολα. Γι αυτό το λόγο πολλοί θεωρούν αυτή την εποχή εξαιρετικά κρίσιμη.

Θεωρώ ότι αυτή τη φορά όλη η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αφήσει πίσω της διαφορές μας και να συνεργαστούμε όλοι μαζί γιατί θα έχουμε σοβαρές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Η Τουρκία έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει σοβαρές οικονομικές σχέσεις με χώρες της ΕΕ και έχει δοκιμάσει και τις ανοχές τους. Στην πενταμερή θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες γι αυτό θα πρέπει να πάμε εξαιρετικά καλά προετοιμασμένοι.

Βλέπετε να έχει κίνητρο η Τουρκία να λύσει το Κυπριακό;

Όσο καιρό μένει άλυτο το Κυπριακό τόσο πιο εύκολο γίνεται για την Τουρκία να σκληραίνει τη στάση της. Όλοι θεωρούν ότι φτάσαμε στο τέλος και αυτό μας ανησυχεί πολύ γιατί θα μπούμε σε νέες περιπέτειες.

Ποιο θα ιεραρχούσατε ως το σοβαρότερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, στην Κύπρο;

Υπάρχουν περιβαλλοντικά θέματα που είναι σοβαρά και άλλα που είναι επείγοντα. Το πιο σημαντικό θέμα είναι η διαχείριση των αποβλήτων που χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο και η κυβέρνηση μένει άπρακτη. Το πιο επείγον όμως θέμα είναι η ποιότητα του αέρα. Με βάση υπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος βασισμένους σε στοιχεία δικά μας, 600 με 800 άτομα το χρόνο χάνουν πρόωρα τη ζωή τους στην Κύπρο λόγω της κακής ποιότητας του αέρα. Τα πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους, τα φουγάρα και σκόνη που έρχεται από τις γύρο χώρες μας σκοτώνουν και δεν παίρνει κανένας μέτρα. Φυσικά υπάρχουν και κάτοικοι περιοχών όπως αυτοί στο Δάλι που η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν είναι ανυπόφορη και εδώ και 8 χρόνια η κυβέρνηση προτάσσει διάφορες δικαιολογίες για να μην πάρει μέτρα. Παρόμοια προβλήματα έχουν και οι κάτοικοι κοντά στο παλιό σκυβαλότοπο στο Βατί που καίγεται συνέχεια αλλά και όσοι ζουν κοντά σε κτηνοτροφικές περιοχές.

Έχουμε οικολογική συνείδηση οι Κύπριοι με την ευρεία έννοια ή είμαστε της μόδας; Για παράδειγμα γίνεται να είμαστε τόσο φιλόζωοι αλλά την ίδια ώρα να έχουμε τόσο σοβαρό πρόβλημα με τα εγκαταλειμμένα κατοικίδια;

Υπάρχει μια μερίδα Κυπρίων που είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη και οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται συνεχώς. Η νεολαία θεωρεί πλέον φυσιολογική την προστασία του περιβάλλοντος, αντιλαμβάνεται πως αυτό μας επηρεάζει και κατανοεί τα προβλήματα με τις κλιματικές αλλαγές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται ανάμεσα στους πολιτικούς και κυρίως άτομα που παίρνουν αποφάσεις. Όσον αφορά τα ζώα η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ακόμη και στη Βουλή απλά πράγματα για την ευημερία των ζώων βρίσκουν σοβαρά εμπόδια.

Το προσωπικό σας αποτύπωμα στην πολιτική ποιο θέλετε να είναι;

Θα ήθελα πολύ να γίνουν αλλαγές στη λειτουργία της Βουλής με πιο δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια. Δεν μου αρέσει για παράδειγμα η παντοδυναμία που έχουν οι πρόεδροι των επιτροπών να καθορίζουν την ατζέντα. Η Βουλή θα πρέπει όχι μόνο να ανακοινώνει το τελικό αποτέλεσμα μια ψηφοφορίας στην ολομέλεια αλλά και να δημοσιοποιεί ποια κόμματα τοποθετήθηκαν υπέρ, ποια κατά, ποια αποχή και πως ψήφισε ο κάθε βουλευτής. Με ενδιαφέρει πολύ ο πολιτικός πολιτισμός και η σοβαρή και μελετημένη άποψη για διάφορα θέματα και δεν μου αρέσουν οι ανούσιες και χωρίς λόγο αντιπαραθέσεις.

Θέλω όμως να πετύχουμε πάνω από όλα, να υιοθετηθούν μέτρα και πρακτικές που θα κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Γι αυτό ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά εδώ και τόσα χρόνια.

Και επειδή κυκλοφορούν διάφορα κουτσομπολιά, δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρόεδρος της βουλής. Με ενδιαφέρει όμως πολύ, να μπορώ να κάνω δουλειά, να ετοιμάζω προτάσεις νόμου και να βελτιώνω νομοσχέδια στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Το οικολογικό σας αποτύπωμα;

Προσπαθώ όσο μπορώ να μειώσω το οικολογικό μου αποτύπωμα. Ψωνίζω τα καθημερινά μου από το μπακάλικο της γειτονιάς μου, καταναλώνω κρέας πολύ σπάνια, αγοράζω βιολογικά προϊόντα όσο μπορώ, αποφεύγω τις συσκευασίες μιας χρήσης, οδηγώ μικρό (συνήθως άπλυτο) αυτοκίνητο και έχω δύο ποδήλατα που φοβάμαι να χρησιμοποιήσω στους δρόμους μας. Για προσωπικούς λόγους υγείας, αποφεύγω να καταναλώνω προϊόντα που παρασκευάστηκαν σε εργοστάσιο, εκτός από τις δύο μου μεγάλες αδυναμίες, το τυρί cheddar και τη μαύρη σοκολάτα!

«Σε κάθε εκλογή υπάρχουν κυρίαρχα θέματα και αυτή τη φορά για μας το κύριο θέμα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και να βοηθήσουμε τον κόσμο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον εγκλεισμό και το κλείσιμο των δουλειών», δηλώνει στη Cyprus Times ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Μιλά για το βάπτισμα του πυρός στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, οριοθετεί τους στόχους του Κινήματος και απαντά για τον πλουραλισμό απόψεων στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος σε σχέση με το Κυπριακό. Θεωρεί ως ύψιστο περιβαλλοντικό θέμα τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ ως πιο επείγον ιεραρχεί το πρόβλημα με την ποιότητα του αέρα.

Πλησιάζει η πρώτη εκλογική μάχη που θα δώσετε ως επικεφαλής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Αισθάνεστε έτοιμος;

Η αλήθεια είναι ότι μπήκα στα βαθιά από την πρώτη μέρα και σε διαδικασίες για τις οποίες προηγουμένως δεν είχα αρκετές εμπειρίες. Όμως στο Κίνημα η δουλειά γίνεται ομαδικά, ο καθένας έχει τη δουλειά του και πάμε πολύ καλά και με πολύ ενθουσιασμό.

Το μεγάλο μου πρόβλημα τώρα είναι ότι έχασα την ώρα που είχα για διάβασμα. Είμαι μηχανικός, μου αρέσει να βρίσκω λύσεις, γι αυτό διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον το πως σε άλλες χώρες έδωσαν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και εμείς. Υπάρχει όμως και λειτουργεί τώρα άψογα, μια ομάδα παραγωγής πολιτικής στο Κίνημα από νέους επιστήμονες που ασχολούνται με τα διάφορα προβλήματα και τις λύσεις τους. Παραμένει όμως για μένα πρόκληση να βελτιώσω το θέμα του χρόνου.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Τι θα κριθεί;

Σε κάθε εκλογή υπάρχουν κυρίαρχα θέματα και αυτή τη φορά για μας το κύριο θέμα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και να βοηθήσουμε τον κόσμο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον εγκλεισμό και το κλείσιμο των δουλειών. Πρέπει οι λύσεις να αγγίξουν όλο τον κόσμο όπου και να ζει. Γι αυτό και πρέπει οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε να βασίζονται σε πολλά μικρά πράγματα σε όλη την Κύπρο και όχι μεγάλα συμβόλαια. Το παράδειγμα που είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στα ανώτατα στρώματα του Υπουργείου Οικονομικών είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων. Αν θα αναβαθμιστούν 5 σχολεία σε μια επαρχία, θα πρέπει να βγουν 5 διαφορετικές προσφορές για να έχουν ευκαιρία να τις διεκδικήσουν τοπικές επιχειρήσεις και όχι μια μεγάλη επιχείρηση.

Η ίδια η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων γιατί πέραν από το εμφανές περιβαλλοντικό πλεονέκτημα, σε μια αναβάθμιση εργάζεται κόσμος με χαμηλά εισοδήματα, όπως εργάτες, υδραυλικοί, πελεκάνοι μικρές επιχειρήσεις που θα προμηθεύσουν τα υλικά κοκ. Το όφελος για την οικονομία και την κοινωνία είναι μεγάλο.

Άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν αυτές τις εκλογές ως ευκαιρία για καταψήφιση κυβερνητικών πολιτικών, ιδιαίτερα στο θέμα της διαφθοράς. Ασπάζεστε αυτή την ανάγκη;

Αυτό είναι για μένα φυσικό. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή μπροστά στον κόσμο μια σειρά από πράξεις διαφθοράς και θα πρέπει οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν αν θα υποστηρίξουν αυτή την κατάσταση ή όχι. Θα ακουστούν φυσικά και πάλι υποσχέσεις για αναγνώριση λαθών και άλλα τέτοια, αλλά αν κρίνει κάποιος από τα νομοσχέδια που έρχονται ακόμη στη Βουλή με ενσωματωμένες πρόνοιες που προωθούν τη διαφθορά, είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν. Έχω κάνει 10λεπτη ομιλία στη Βουλή με όλες τις ενσωματωμένες πρόνοιες διαφθοράς που βλέπω στα νομοσχέδια.

Από την άλλη πρέπει να επαναλάβω ξανά ότι στα 30 χρόνια που ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά, δεν έχω ζήσει χειρότερη κυβέρνηση. Ο πόλεμος που έχουν ανοίξει στο περιβάλλον απλά και μόνο για εξυπηρέτηση συμφερόντων, είναι πρωτόγνωρος.

Ποιος είναι ο στόχος του Κινήματος σ᾽ αυτές εσείς εκλογές; Θέλετε κι εσείς ρυθμιστικό ρόλο ή δεν έχετε τέτοιες φιλοδοξίες;

Στόχος μας είναι απλά να αυξήσουμε την παρουσία μας στη Βουλή με περισσότερους βουλευτές για να έχουμε περισσότερη δύναμη να πολεμήσουμε τη διαφθορά και να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές. Αν η φράση «Ρυθμιστικός Ρόλος» σημαίνει να αποφασίζουμε πως θα τοποθετηθούμε, με άλλα κριτήρια άσχετα με την πολιτική μας αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Θέλουμε περισσότερους Βουλευτές στη νέα Βουλή για περισσότερη δύναμη να βελτιώνουμε νομοσχέδια στις Επιτροπές, να επηρεάζουμε το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στην ολομέλεια και να μπορούμε να βοηθούμε τον κόσμο με τα προβλήματα του.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει οικολόγους; Από διαμαρτυρία;

Νομίζω ποτέ πριν δεν υπήρχαν πιο πολλοί λόγοι να ψηφίσει κάποιος Οικολόγους από ότι τώρα. Προωθώντας την Πράσινη πολιτική στην Κύπρο το Κίνημα αγωνίζεται για ενδυνάμωση της οικονομίας με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών κατά προτεραιότητα. Θέλουμε να αναπτυχθεί η Τοπική Οικονομία των διάφορων περιοχών, να μπορούν οι πολίτες να αντεπεξέρχονται με τα έξοδα συντήρησης του νοικοκυριού τους, την καταπολέμηση της φτώχειας, την εξεύρεση κατοικίας και τα ενοίκια.

Αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της κοινωνίας με μια καλή ποιότητας ζωής, μέσα από την εκπαίδευση, την δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Την ευημερία των ζώων, την προώθηση πολιτικής για την διαχείριση των αδέσποτων, την υποστήριξη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μέρα νύχτα τρέχουν για τα καταφύγια και τη διάσωση. Αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για την προστασία της φύσης, την ποιότητα του αέρα, το πόσιμο νερό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την οικιστική πολιτική που την θυμήθηκαν τώρα που έχει εκλογές, τη φτώχεια, την νεολαία, τους καταθέτες της Λαϊκής, τα αξιόγραφα, την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, τις πληρωμές εκατομμυρίων που κάνουμε για τους ρύπους, την έλλειψη Μέσων Μαζικών Μεταφορών και τόσα άλλα που κανένας άλλος δεν ασχολείται.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και όλα αυτά είναι θέματα που εμείς χειριζόμαστε στην καθημερινότητα μας και όχι όποτε έχει εκλογές!

Γίνεται πολύς λόγος για το ψηφοδέλτιο του Κινήματός σας, ότι έχει λίγο από όλα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, με αποτέλεσμα, κατά τους επικριτές σας, να μην είναι ευδιάκριτη η θέση του Κινήματος στο εθνικό θέμα. Πώς απαντάτε;

Οι θέσεις μας για το κυπριακό είναι αναρτημένες στην σελίδα μας, παίρνονται μετά από συνέδριο και είναι συλλογικό αποτέλεσμα. Μέσα στο Κίνημα θα βρείτε και διαφορετικές απόψεις οι οποίες συνυπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο για να προωθούμε τις πολιτικές μας. Αυτό είναι φυσικό να το βλέπετε να αντανακλάται και στο ψηφοδέλτιο μας. Χαιρόμαστε που στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων φιλοξενούνται και βρίσκονται ανεξάρτητες προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα και κοινωνικές ομάδες, και ασφαλώς δεν ζητήσαμε από κανένα συνεργαζόμενο και ούτε θέσαμε όρο να ασπαστούν τις απόψεις των Οικολόγων ή να γίνουν μέλη του Κινήματος όσοι θα είναι υποψήφιοι μαζί μας. Είναι μια συνεργασία στη βάση κοινών θέσεων και αλληλοσεβασμού επιμέρους διαφορετικών απόψεων. Ο κάθε πολίτης έχει τη δική του ιστορία και τις δικές του απόψεις, που είναι σεβαστές.

Επί της ουσίας, πώς βλέπετε τα πράγματα στο Κυπριακό; Καλώς ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για την άτυπη Πενταμερή ή βλέπετε παγίδες;

Σωστά ο πρόεδρος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ. Θέλουμε να βρεθεί σύντομα μια λύση για το κυπριακό και όσο περνά ο χρόνος η κατοχή παγιώνεται και όλα γίνονται πιο δύσκολα. Γι αυτό το λόγο πολλοί θεωρούν αυτή την εποχή εξαιρετικά κρίσιμη.

Θεωρώ ότι αυτή τη φορά όλη η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αφήσει πίσω της διαφορές μας και να συνεργαστούμε όλοι μαζί γιατί θα έχουμε σοβαρές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Η Τουρκία έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει σοβαρές οικονομικές σχέσεις με χώρες της ΕΕ και έχει δοκιμάσει και τις ανοχές τους. Στην πενταμερή θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες γι αυτό θα πρέπει να πάμε εξαιρετικά καλά προετοιμασμένοι.

Βλέπετε να έχει κίνητρο η Τουρκία να λύσει το Κυπριακό;

Όσο καιρό μένει άλυτο το Κυπριακό τόσο πιο εύκολο γίνεται για την Τουρκία να σκληραίνει τη στάση της. Όλοι θεωρούν ότι φτάσαμε στο τέλος και αυτό μας ανησυχεί πολύ γιατί θα μπούμε σε νέες περιπέτειες.

Ποιο θα ιεραρχούσατε ως το σοβαρότερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, στην Κύπρο;

Υπάρχουν περιβαλλοντικά θέματα που είναι σοβαρά και άλλα που είναι επείγοντα. Το πιο σημαντικό θέμα είναι η διαχείριση των αποβλήτων που χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο και η κυβέρνηση μένει άπρακτη. Το πιο επείγον όμως θέμα είναι η ποιότητα του αέρα. Με βάση υπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος βασισμένους σε στοιχεία δικά μας, 600 με 800 άτομα το χρόνο χάνουν πρόωρα τη ζωή τους στην Κύπρο λόγω της κακής ποιότητας του αέρα. Τα πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους, τα φουγάρα και σκόνη που έρχεται από τις γύρο χώρες μας σκοτώνουν και δεν παίρνει κανένας μέτρα. Φυσικά υπάρχουν και κάτοικοι περιοχών όπως αυτοί στο Δάλι που η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν είναι ανυπόφορη και εδώ και 8 χρόνια η κυβέρνηση προτάσσει διάφορες δικαιολογίες για να μην πάρει μέτρα. Παρόμοια προβλήματα έχουν και οι κάτοικοι κοντά στο παλιό σκυβαλότοπο στο Βατί που καίγεται συνέχεια αλλά και όσοι ζουν κοντά σε κτηνοτροφικές περιοχές.

Έχουμε οικολογική συνείδηση οι Κύπριοι με την ευρεία έννοια ή είμαστε της μόδας; Για παράδειγμα γίνεται να είμαστε τόσο φιλόζωοι αλλά την ίδια ώρα να έχουμε τόσο σοβαρό πρόβλημα με τα εγκαταλειμμένα κατοικίδια;

Υπάρχει μια μερίδα Κυπρίων που είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη και οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται συνεχώς. Η νεολαία θεωρεί πλέον φυσιολογική την προστασία του περιβάλλοντος, αντιλαμβάνεται πως αυτό μας επηρεάζει και κατανοεί τα προβλήματα με τις κλιματικές αλλαγές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται ανάμεσα στους πολιτικούς και κυρίως άτομα που παίρνουν αποφάσεις. Όσον αφορά τα ζώα η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ακόμη και στη Βουλή απλά πράγματα για την ευημερία των ζώων βρίσκουν σοβαρά εμπόδια.

Το προσωπικό σας αποτύπωμα στην πολιτική ποιο θέλετε να είναι;

Θα ήθελα πολύ να γίνουν αλλαγές στη λειτουργία της Βουλής με πιο δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια. Δεν μου αρέσει για παράδειγμα η παντοδυναμία που έχουν οι πρόεδροι των επιτροπών να καθορίζουν την ατζέντα. Η Βουλή θα πρέπει όχι μόνο να ανακοινώνει το τελικό αποτέλεσμα μια ψηφοφορίας στην ολομέλεια αλλά και να δημοσιοποιεί ποια κόμματα τοποθετήθηκαν υπέρ, ποια κατά, ποια αποχή και πως ψήφισε ο κάθε βουλευτής. Με ενδιαφέρει πολύ ο πολιτικός πολιτισμός και η σοβαρή και μελετημένη άποψη για διάφορα θέματα και δεν μου αρέσουν οι ανούσιες και χωρίς λόγο αντιπαραθέσεις.

Θέλω όμως να πετύχουμε πάνω από όλα, να υιοθετηθούν μέτρα και πρακτικές που θα κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Γι αυτό ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά εδώ και τόσα χρόνια.

Και επειδή κυκλοφορούν διάφορα κουτσομπολιά, δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρόεδρος της βουλής. Με ενδιαφέρει όμως πολύ, να μπορώ να κάνω δουλειά, να ετοιμάζω προτάσεις νόμου και να βελτιώνω νομοσχέδια στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Το οικολογικό σας αποτύπωμα;

Προσπαθώ όσο μπορώ να μειώσω το οικολογικό μου αποτύπωμα. Ψωνίζω τα καθημερινά μου από το μπακάλικο της γειτονιάς μου, καταναλώνω κρέας πολύ σπάνια, αγοράζω βιολογικά προϊόντα όσο μπορώ, αποφεύγω τις συσκευασίες μιας χρήσης, οδηγώ μικρό (συνήθως άπλυτο) αυτοκίνητο και έχω δύο ποδήλατα που φοβάμαι να χρησιμοποιήσω στους δρόμους μας. Για προσωπικούς λόγους υγείας, αποφεύγω να καταναλώνω προϊόντα που παρασκευάστηκαν σε εργοστάσιο, εκτός από τις δύο μου μεγάλες αδυναμίες, το τυρί cheddar και τη μαύρη σοκολάτα!

Μπροστά σε διλήμματα η Κυβέρνηση για την πανδημία

Με δυσεπίλυτη εξίσωση μοιάζει ξανά η διαχείριση της πανδημίας στην Κύπρο... Η επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών όχι μόνον απομακρύνει το σενάριο για χαλαρώσεις ενόψει Πάσχα αλλά δημιουργεί πίεση για κλιμάκωση ορισμένων μέτρων
gallery

Τα σημεία για rapid test σήμερα Κυριακή 18/4. Όλες οι πληροφορίες (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Συνεχίζονται τα προγράμματα δωρεάν ελέγχου με rapid test αντιγόνου του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων
gallery

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αυτοκίνητο «προσγειώθηκε» σε αρτοποιείο

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς - Υπό διερεύνηση τα αίτια

Ραγίζει καρδιές η μητέρα τoυ Γιώργου Καραϊβάζ: «Να βρεθούν οι ένοχοι και μετά να πάω δίπλα του»​ (video)

«Να μη χαθεί άλλο παιδί. Το σπουδάσαμε με θυσίες και μου το έστειλαν και το έβαλα στο χώμα»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Συνέλαβαν μετά από καταδίωξη στη Λεμεσό τον υπόδικο που απέδρασε από το Eden. Ναρκωτικά στην κατοχή του

Επιχείρησε να διαφύγει της σύλληψης αλλά του πέρασαν χειροπέδες στη Λεμεσό - Μαζί του στο αυτοκίνητο και 33χρονη - Όλες οι πληροφορίες

Στο 1,38% το ποσοστό θετικότητας… ο «χάρτης» των 468 θετικών rapid test (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Η ανακοίνωση του Υπουργείου για τα νέα θετικά rapid test του τελευταίου 24ωρου – Οι επαρχίες με τα περισσότερα και το σύνολο των εξετάσεων

MC MEDIA NETWORK

(ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ) Πάτησαν το red button / Αναλαμβάνει δράση η αστυνομία

Ακόμα μια υπόθεση πιθανή χειραγώγηση αγώνα, εξετάζει η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες του PROTATHLIMA.COM. Πρόκειται για αγώνα Γ΄ κατηγορίας για τον οποίο έγινε καταγγελία με...

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το τελευταίο «αντίο» στον αγαπημένο της σύζυγο

Οι Βρετανοί αποχαιρετούν αυτή την ώρα τον πρίγκιπα Φίλιππο Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 ώρα Κύπρου, η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου...

Άνοιξε διαφορά η Ομόνοια το ντέρμπι της Λεμεσού

Άνοιξε διαφορά η Ομόνοια το ντέρμπι της Λεμεσού

Γιώργος Λιανός: Στο Άγιο Δομίνικο η σύντροφος και το νεογέννητο μωράκι τους (Photo)

Μητέρα και κόρη ταξίδεψαν στο νησί του «Survivor» για να είναι κοντά στον μπαμπά! Το τέταρτο παιδί του Γιώργου Λιανού, ένα υγιέστατο κοριτσάκι, ήρθε στον...

MC MEDIA NETWORK

(ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ) Πάτησαν το red button / Αναλαμβάνει δράση η αστυνομία

Ακόμα μια υπόθεση πιθανή χειραγώγηση αγώνα, εξετάζει η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες του PROTATHLIMA.COM. Πρόκειται για αγώνα Γ΄ κατηγορίας για τον οποίο έγινε καταγγελία με...

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το τελευταίο «αντίο» στον αγαπημένο της σύζυγο

Οι Βρετανοί αποχαιρετούν αυτή την ώρα τον πρίγκιπα Φίλιππο Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 ώρα Κύπρου, η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου...

Άνοιξε διαφορά η Ομόνοια το ντέρμπι της Λεμεσού

Άνοιξε διαφορά η Ομόνοια το ντέρμπι της Λεμεσού

Γιώργος Λιανός: Στο Άγιο Δομίνικο η σύντροφος και το νεογέννητο μωράκι τους (Photo)

Μητέρα και κόρη ταξίδεψαν στο νησί του «Survivor» για να είναι κοντά στον μπαμπά! Το τέταρτο παιδί του Γιώργου Λιανού, ένα υγιέστατο κοριτσάκι, ήρθε στον...

Lifestyle

Μπροστά σε διλήμματα η Κυβέρνηση για την πανδημία

Με δυσεπίλυτη εξίσωση μοιάζει ξανά η διαχείριση της πανδημίας στην Κύπρο... Η επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών όχι μόνον απομακρύνει το σενάριο για χαλαρώσεις ενόψει Πάσχα αλλά δημιουργεί πίεση για κλιμάκωση ορισμένων μέτρων

Lifestyle

gallery

Τα σημεία για rapid test σήμερα Κυριακή 18/4. Όλες οι πληροφορίες (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Συνεχίζονται τα προγράμματα δωρεάν ελέγχου με rapid test αντιγόνου του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων
gallery

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αυτοκίνητο «προσγειώθηκε» σε αρτοποιείο

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς - Υπό διερεύνηση τα αίτια
gallery

To αδιαχώρητο στις πλατείες της Αθήνας… νεαροί ξεχύθηκαν στους δρόμους (video)

Συνωστισμός στις πλατείες της Αθήνας παρατηρείται για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ

Άνοιξε διαφορά η Ομόνοια το ντέρμπι της Λεμεσού

Άνοιξε διαφορά η Ομόνοια το ντέρμπι της Λεμεσού

Advertorials